- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tegla80
addikt
mivel helyi beszerzés
TP 17150ft, és akkor plusz nála a dual a telók és a jövő miatt
Asus+1500ft és nincs plusz mellette"technikailag" (cpu,ram) akkor a 2 eszköz kb egy tudás és szint ,így akkor a TP lesz a nyerő
remélem a Prestigio is el lesz vele otthon. Itt a melóhelyen "el van" a 740N en , ez talán jó előjel a TP felé
thx -
Tegla80
addikt
szia
Hát pont ez az,h jelenleg nincs itthon dual ....(ezért jelenleg felesleges)
Huh jó is,h itt (is)vagy,mert akkor telós oldalról (is) tudsz segíteni,mert van viszont egy Note2,egy Advance,(két Ace2 is,de az a régi routeren marad) ,egy "MT" procis Prestigio teló és egy "RK"-s Prestigio tab és egy "N"es Asus lapos a Wifi-re.!! Ezeket (is) nézve, melyiket szeretnék jobban,mert olvasgattam már minden felé és vannak "kényesebb" procik,amik "nem szeretik" egymást ugye. Dobálják a hálót olyankor.Tudom Én bonyolítom a dolgot,de muszáj körbejárnom minden oldalt,mert ha valamelyik új router-t megvéve derül ki,h nem szeretik 1mást akkor kukinbököm magam.
Plusz ugye alapban legyen stabil a router , online játékra és virágboltra,nameg a plusz 1-2 másik router rárakására
ezek tekintetében is a wdr3600 akkor? -
-
Willie
őstag
Szerintem én az esetek 99%-ban csak a 2.4 gigahertzet használnám. Mivel a kábelezés ki van építve így egyelőre nem látom értelmét az 5 gigahertznek. Illetve hogyha jól tudom, akkor ilyen módban csak 1-2 falon tud átmenni a jel.
Egyébként most akkor melyiket éri meg jobban megvenni a 3600-at vagy a 4300-at? Az 1043ND felé egyáltalán nem hajlok a régi architektúra miatt.
Egy külső HDD-t melyikre a legcélszerűbb rákötni? Filmek mennének róla TV-n keresztül. Egyáltalán megoldható ez a gyári firmware-vel? -
Willie
őstag
Értem, köszönöm!
Még annyi kérdésem lenne, hogy akkor gondolom a TL-WDR4300-ben 3 x 5dBi antenna van, igaz? Tehát valószínűleg jóval nagyobb hatótávval rendelkezik a nagyobb típus. Csak emiatt megéri esetleg a nagyobbikat venni? Esetleg miben lehet még jobb a nagyobb típus a kisebbhez képest?
A TL-WR2543ND gondolom, hogy már hasonlóan régi széria mint az 1043ND. Vagy ha nem, akkor érdemes ezzel is szemeznem?Ha esetleg kötnék rá külső HDD-t TV-s megosztás miatt, akkor melyik lenne a legjobb választás?
Előre is köszi!
-
-
Mankó
veterán
Az igen, de az ara sem piskota.
Olyan 25 k alatt meg beleferhert a router, de tobbet mar nem szivesen koltenek. A lenyeg, hogy gigabites legyen rajta usb, torrentre is alkalmas legyen minden kulonosebb mokolas es gond nelkul. Az asus-ok tetszenek, csak nem ismerem oket.
Melyik tipusok ajanlottak a fentiek figyelembe vetelevel?Koszi
-
Mankó
veterán
Olvasgatom a tp-linkes forumot es mindenki ki van akadva, hogy az openwrt-s firmware-nel hasznalhatatlan awifi. Nelkule ugye meg nincs torrent.
Melyik asus modellben van gyarilag beepitett transmission, ami meg gigabites is? Tovabba melyik az amelyik meg ajanlott is 30 alatt? -
Razermazer
őstag
Akkor tulajdonképpen vagy egy n66u routert érdemes venni(már gyűjtök rá egy ideje meglesz az) és egy n66usb adaptert, ezek így passzolnak.
Vagy a mostani n56u-mellé, még egy n56u-t (19k-ért mérik most, meg ha van, mert elkapkodták) és akkor használható az 5ghz-is(és van custom firmware havonta újabb óramű pontossággal, hogy tartsa meg az jóisten a szokását még a srácnak egy ideig).Harmadik alternatíva egy n53u csak 2.4ghz-en, mert az passzol egyedül az n56u-hoz, de mivel nem nagyon találtam róla semmit, vagy ha igen, akkor nagyon sok jót nem mondtak róla. Bár tomatoval szerintem egész használható lehet, nem tudom, 13k-ért talán bevállalható. AP ként szerintem elfogadható 300mhz-es proci és 32mb-ram, ami lehet, hogy kevés lenne nagyobb adatátvitelhez, ezt sem tudom ez is csak kipróbálással derülne ki.
Szóval köszönöm a választ,
így már rajtam a sor, hogy mit lépek.
-
Mankó
veterán
Lehet, hogy az a cikk volt, nem emlékszek rá. Na de Giga-t tudó eszközök között illene legalább az a 70mb másolási sebesség, mert ha tényleg csak 1x mb-val másol, akkor nincs is értelme az egésznek.
Torrenthez mit vennél TP-Link 3600, 4300 vagy valamelyik Asus modellt? Asusban van eredetileg beépített torrent kliens, de drágább jóval. Vagy Tp-Link 3600-ot kellene jó áron találni, s mellette egy NAS meg megoldhatná a torrentet? Avagy ezeknek a routereknek is van ahhoz elég hardvere, hogy 4-5 töltés és 10-20 seed menjen a net, vagy wifi mellett?
Ja igen és milyen kábel ajánlott hozzájuk, Cat 5 vagy már a 6-os?
-
Willie
őstag
Köszönöm a gyors válaszodat!
Akkor ha jól értelmezem az UTP kábel csak szimplán a számítógépbe, hálózati megosztás esetén pedig a routerbe fog belemenni, és modem egyáltalán nem lesz? Nem jobb a UPC megoldása?
Egyelőre még majdnem 2 évig biztosan a UPC internete lesz a hűségidő lejártáig. De a későbbiekben nem elképzelhetetlen a digis internet sem.5-6.000 Forint körül gondoltam, ezért is gondoltam a TL-WR841ND-re. De hogyha feljebb váltanánk a későbbiekben a UPC 120-as netjére vagy átmennénk a digihez, és ott a 80 megabites netre fizetnénk elő, akkor jobb lenne, hogyha nem kellene megint új routert venni.
Úgyhogy nagyon max még a TL-WDR3600 beleférhet a keretbe. Egyébként ez a router nagyon tetszik - külsőre is!
Most CAT 5e kábelek vannak a lakásban, ezeket is cserélnem kellene?Ezen 3 routeren kívül van még esetleg valami más lehetőség? A TL-WR841ND maximum mekkora netet tud átnyomni?
-
Mankó
veterán
Ezt olvastam én is, de a torrenthez tp-link alatt kell az openwrt. Viszont valamelyik asus routeren már alapból transmission fut. Ezért is jött képbe az asus.
USB talán már mind2-n van. A másolási sebességek nem voltak meggyőzőek giga-giga hálózat között tesztek alatt a tp-linken. -
n0_gAboR
őstag
Ilyen chip van benne:
AirPort Extreme (0x14E4, 0xF5)
Broadcom BCM43xx
802.11 a/b/g/n
Supported channels: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 36, 40, 44, 48, 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140Tudja az 5GHz-t is.
Esetleg tudnatok ajanlani valami megbizhato routert ami siman kiszolgalja ezt a sebesseget?
-
felic555
tag
-
Sejtettem. Csak reméltem legalább itt tudok spórolni egy kis pénzt.
Egyébként köszi a smallnetbuilder oldal tippjét, tényleg profi, csomó tesztet átolvastam. Többek között ez után döntöttem az Asus mellett.
-
jilian
addikt
-
zedok
őstag
Sajnos másik modemem nincsen a közelben. Volt, hogy kábel útján is eltűnt bár arra csak 1x került sor. Wifi beállításokat [link] nagy részben ez alapján csináltam végig. Az az érdekes, hogy csatlakozni lehet a routerhez, de nincs internetelérés. Illetve nem tudja megnyitni a router oldalát, hiába vagyok csatlakozva.
De ez a hiába is időközönként merül fel, de akkor is bosszantó.
-
Csak vicceltem a Nexus 7000-essel. Ez datacenter switch. (Max switching capacity 17.6 Tbps) A nálunk lévő kiépítés megvan vagy $300.000/darab. Természetesen redundánsan vannak telepítve.
Nekem nem sikerült megfektetnem még a Netgeart otthon, igaz, kifejezetten ilyen célból még nem is terheltem le. De azért 20-30 szálon torrent futtatás, blu-ray film nézés médialejátszón, 3 wifi kliens csatlakoztatva, plusz asztali gépről netezgetés egy időben szokott vele történni rendszeresen, nem nagyon izzad meg tőle. Csak már a LAN portja kevés volt nekem, ezért kénytelen voltam egy gigabites switchet is beiktatni, természetesen abból is Netgeart vettem. Nekem bejött ez a márka otthonra nagyon.
-
Azért ha itt nálunk a cégnél a Cisco Nexus 7000-es elfeküdne, akkor sok embernél megállna az internet...
Nekem a halálom, ha lerohad a router otthon. Ebből a szempontból nekem nagyon bevált otthonra a Netgear WNDR3700. Az tényleg nem áll meg.
-
McSzaby
őstag
Persze, ez teljesen igaz.
Mindenben igazatok van. Az olcsó helyett igazából inkább SOHO-t kellett volna írnom. Olyan routerekre -ISR-re gondoltam, ami azért komolyabb kategóriát képvisel, persze ezek halál feleslegesek otthoni környezetre.
De egyébként ezek a fagyások, szolgáltatás kiesések mind hardver eredetű? Ezeket minek lehet betenni? Miért vannak, van hogy "adatforgalom nélkül" eldobja magát a kis fehérség.
-
Gulyopapa
addikt
Kösz a választ de te baromi nyakatekerten magyarázol
Szóval nem lenne gyorsabb a hálózaton a másolás egy 30.000 Ft-os routerrel sem ... jól értettem ?
Mert ha cserénék akkor csak ezért, meg hogy a normál wifi jel erősebb legyen.
A wan-lan sebesség mit takar ? Olvasási-másolási sebességet ? -
Gulyopapa
addikt
Most hogy újrakábeleztem cat6-tal a rendszert, gigabíten fut minden ( eddig 100-on futott ). 2-3x-osára nőttek a másolási sebességek. Nekem már ez is jó. Egy ilyen "csúcs" routerrel akkor még tovább nőne ez a sebesség, jól értem ?
+ a wifi jel erősebb lenne gondolom ... de 5ghz-es eszköz még nincs nagyon nem ?
Ami nekem van az 2 PC, 2 laptop, 3 telefon, 2 tab, 1 NAS, 1 médiaplayer ... ezeket kell kiszolgálnia a routernek minél gyorsabban
Ezzel a 4900-assal vannak már tapasztalatok ?Családi házban lakom
-
-
freeknight
őstag
-
Dani82
senior tag
Átállítgattam, kipróbáltam több csatornát is, amiket a környezetemben nem használnak, de sajnos most is szakadozik a wifi. Azt hiszem nem úszom meg az új router vásárlást
Ajánlanátok egyet kérlek? Ilyen kis egyszerű középkategória. 20mbit-es netem van, de csak a kábeles géppel használom ki, laptopon wifizek, ott csak youtube, böngészés.
köszi előre is -
TeeJay
félisten
a CAT5 és a CAT5e ugyanúgy 100MHz-es kábel, utóbbi picit jobb értékeket produkál
gyakorlatilag utóbbi pár évben legyártott CAT5 kábel simán ugyanazt tudja mint egy CAT5e csak nincs rá hitelesítve vagy hogy mondják
úgyis Kínában gyártják és gondolom nincs rá meg a minősítés úgy meg nem adhatják CAT5e-nek
de amúgy ugyanazt tudja. mondom 10méterig a kutya se vesz észre különbséget közte, az igazi komolyság az már a CAT6 de nem látom egyelőre értelmét csak ha tényleg 100méteres kábel kell.nekem az a 10méter CAT5 ami van gond nélkül viszi a gigabites csatlakozást a laptop és router közt
-
Gulyopapa
addikt
Az a gép ahol elspórolnám a gyors kábelt alig van bekapcsolva ( hetente 1x ). Az egy lassú netes gép. Csak azért van rádugva a routerre hogy legyen net rajta. Semmi másért. Nem hinném hogy ez befolyásolná a többi sebességét. Vagy rosszul gondolkodom ?
Szóval nem akarom elspórolni ha KELL, de ha nem muszály nem vennék egy hulladék gép miatt 15m cat6-os kábelt
Amúgy 120-as netem van és cat5-ös kábelezés szóval -
gonger
senior tag
Most cserélném le a régi routeremet, ahogy azt pár hsz-el lejebb írtam. A 1043-as helyett érdemesebb ma már a tl-wdr3600-at venni?
mi a különbség a kettő között, amit Én észrevehetek? Tudom, hogy mindig van jobb és újabb megoldás, de nem tudom, hogy kell-e nekem a 3600-os vagy elég a 1043-as is -
Gulyopapa
addikt
Ezt csak azért nem értem - a szűk keresztmetszetet - mert ha a routerhez a modemtől cat6-os kábel megy, akkor nem mindegy hogy onnan milyen kábel megy a PC-hez ? Menne egy 6-os kábel a NAS-hoz, egy a PC1-hez, egy a média lejátszóhoz és egy lassabb a PC2-höz. Ez az egy lelassítaná az egész rendszert ??? Nem vagyok hozzáértő, szóval kérdezem ...
-
nzozz
aktív tag
Köszi a választ! Árban nem igazán szeretnék feljebb menni, ha nem muszáj, amennyiben az a TL-WR841ND is működik rendesen. A mostani KTI KB-100L -lel vannak problémák, viszont sokat nem akarok rá költeni, pláne, hogy később lehet, hogy egy home server veszi át ezt a feladatot is.
-
tfalcon96
aktív tag
Akkor jó lenne a gigabit és az USB csati. Azért néztem ezeket mert kevés rossz kritikát kaptak, legalábbis ott ahol néztem. A tl-wdr3600 nekem kicsit drága lenne, ennyit nem szánnék rá, bár még meglátom. Tudnál/tok olyan készülékeket ajánlani, amelynek jobb az ár/érték arány, mint ez általam említetteknek, tp-linkeset?
-
imotep03
tag
Nemtudom pontosan de egy tp link egy antennás anno 2 éve volt 9e Ft, konkrétan ugy néz ki hogy egy udvaron van 2 ház egymás után és az első ház legvégébe van fennt a router az emeleten ez az első fal majd itt van egy kisseb fa de nem veszélyes, és itt jön a 2. Ház itt pedig az első fal után nincs semmi konkrétan ide kellene, jobban ezt nemtudom jellemezni
, egy laptopra kéne itt meg egy tv-re, az első házba 2laptop plusz telo van de itt ugye nincs gond mivel nagyon közel van a router. Nemtudom hogy mit jelent az ellen oldal meg a mimo? Egy kapulanos 5megás internet van ott, 30e ft ig max, kösszi
-
tPedro_
őstag
A torrenthez meg annyit, hogy a mostani routeremmel (Linksys WRT54GL) nincs gond, gondolom akkor ezekkel sem lesz.
A QoS-t tudom mit jelent, csak nem voltam benne biztos, hogy gyakorlatban mennyire jelentos a szerepe.
Gondolom egy otthoni haztartasban, ahol 1-2 gep es 1-2 laptop van a halozaton egyszerre es tobbnyire netezes, ritkabban egyikrol masikra masolas folyik, ott nem annyira fontos.Koszonom az eddigi osszes valaszodat es segitsegedet.
-
tPedro_
őstag
Koszonom, akkor marad az Asus rt-n12 d1.
Fontos szempont lenne meg, eddig nem kerdeztem ra, de gondolom a torrentezes nem fogja megfektetni a routert.
Nem tudom ez mennyire jellemzo a mosatni ujabb eszkozokre, de emlekszem, hogy egy osregi routerem folyton ujraindult a terheles miatt.Mivel a switch-es topikban nincs tul sok elet, ezert inkabb itt kerdeznek.
Switch-re is szuksegem lenne a halozathoz. 8 port lenne a minimum, de jovobeni bovites miatt, ha 16 port van az meg jobb.Ebbol is eloszor egy Linksys-t neztem ki: SE2800
Viszont a "ha mar router Asus akkor legyen ez is Asus" alapon, talaltam egy ilyet is, ami raadasul 16 portos: FX-D1162
Ez utobbi ha jol olvasom nem ismeri a QoS-t. Mennyi hasznos/fontos feature ez? Milyen tipusus felhasznalasnal lehet ra szukseg? -
SaitoX
tag
volt már nálunk mindenféle ZTE meg egyéb T-Home-s routerek régebben, és a jelerősséggel soha nem volt gond, így ha azoknál nem rosszabb feltételezem, hogy ezzel sem lesz
Sokan panaszkodnak rá árgépen, hogy nyáron túlmelegszik, ez mennyire igaz?
5-6k-nál többet nem nagyon szánnék rá, így ha nincs jobb valószínűleg ezt vesszük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest