Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tyrel

őstag

válasz Genji #88242 üzenetére

Mármint mi baj van a felbontásával? 32"-on a 2560x1440 az pontosan ugyan az a PPI mint 24"-on a 1920x1080, ennél közvetlenebb utódja a régen megszokott monitoroknak nem is lehetne. Az azonos PPI miatt minden elem, betűk, ikonok, stb. pont ugyan akkorák mint régen, csak a rendelkezésre álló területük jóval nagyobb.

Igazán ponthogy a 21:9 monitoroknak vannak nagyon elb*szott felbontásaik, hogy a 27" 4K monitorokat ne is említsem, amik még elcseszettebbek. Windows DPI Scaling-al kell helyre rakni őket hogy használhatóak legyenek, szerintem ez így elég röhelyes...

Vagy magával a 16:9 képaránynál maradással van baj? Szerintem ez mellett is több indok szól mint ellene. Pl. egy 32" 16:9 monitor képernyőjének területe 2823 cm2, míg egy 35" 21:9 monitoré 2815 cm2. A 32-es valójában nem kisebb a 35-ösnél, csak az arányai mások. Az ultraszéles képarány szerintem nem jobb a "hagyományos" szélesvásznú képaránynál.

Szokták mondani hogy játékokra jobb a 21:9, de nem feltétlen. Van néhány kategória amelyikre talán igen, pl. versenyautós vagy first person shooter játékok, amik kihasználják a szélesebb látómezőt... de van számtalan olyan játék is, amikben nem jó az hogy a vertikális látótered ennyire kicsi, ill. nem tudja ellensúlyozni azzal hogy a horizontális látótered nagyobb. Pl. MOBA, RTS, RPG játékok, nem igazán jó bennük hogy csak egy síkban látsz sokat, egy másikban meg kevesebbet a kelleténél, pláne hogy az interfész ugyan úgy abból (a vertikálisból) fog kitakarni részeket.

Szokták azt is mondani, hogy filmekre milyen jó... igen ez igaz, mozifilmek esetén, de ha belegondol az ember milyen filmeket néz otthon, hamar rájön hogy költői túlzás ez is. Ami tényleg érdekel a mozifilmek közül, azt úgy is megnézed a moziban, a maradék új tartalom meg jellemzően amerikai TV csatornákról, vagy épp Netflixről érkezik, mittomén pl. Westworld sorozat. És ezeknek mi a képarányuk? 16:9.

E mellett ha netán még dolgozni is akar rajta az ember mint én, ott a szöveg (vagy épp programkód) szerkesztéshez szerintem előnyösebb, ha a monitor vertikális területe/mérete nagyobb, mert nagyobb szeletet látsz át a szövegből, a szélességen pedig nem nyernél ennyit, mert a sorok ált. úgy is úgy vannak tördelve hogy egy 24" FHD monitoron is elférjenek még.

Fentebb azért írtam hogy szándékosan maradtam a 32" 16:9 méretnél, mert szerintem általánosan ez sokkal használhatóbb mint az általam csíkmonitornak csúfolt 21:9-es ellenfeleik. Persze ez nagyon szubjektív, meg nagyban függ attól is hogy pontosan mire fogja az ember használni...

[ Szerkesztve ]

Turenkarn

Új hozzászólás Aktív témák