- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AmunRa
senior tag
A d90-re értettem. Köszi az infót, majd figyelek erre.
A magyar viszonyokat nézve Pentax k5-t is rengetegen vásárolnak.
Jelenleg őrlődök a k-x és a D90 között.
Mint kopasz kezdőnek elég lenne a k-x is bőven. Viszont ha a használt obik beszerzését, és egyéb dolgokat nézem kedvezőbb a nikon. -
Degeczi
nagyúr
igen, és aligha a saját magánakciója, márpedig amikor egy cég áll mögötte, ott végképp nem tétel, h vesznek két leharcolt régi gépet, amit majd elpusztítanak
sok témában történik ilyesmi, csak hirtelen:
- a Top Gear-ben rendszeresen (több adáson át próbáltak egy Toyota-t elpusztítani, vagy pl. Morris Marinákat többször végeztek ki zongoraráejtéssel)
- népszerűek annak a mixercégnek is a videói, akik mindenféle eszközt ledarálnak a gépükön, apró porrá szétzúzvaszóval szerintem sincs gond vele, és legalább tényleg látjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban az a sokat hangoztatott kifejezés, h "olyan erős fölépítésű, h szöget is be lehetne verni vele"
-
Messer22
senior tag
HI
Hong-kong-i a nyeszlett
2 régebbi model D70 meg 400D kitobikkal asszemm, 2 részében teszteli , működőképes maradt mindkettő a sérülések ellenére.
a videó bemutató célú volt,még az alap gépek sem adják meg könnyen magukat mindennapi és szélsőséges használat esetén sem.
Tehát nem az értelmetlen szadizmus volt a lényeg. -
TeeJay
félisten
a D90-re kapsz kb. 15 ezerért 2 darab EN-EL3e utángyárott akkuval egy teljes értékű Meike MK-D80 portrémarkolatot ami szinte 100%-ban a gyári MB-D80 megfelelője (talán ugyanaz a gyártó is)
onnantól a D90 vs. D5000 fogás el van dőlvea 2 tárcsa meg a legtutibb megoldás ami lehet
A módban fotózok, első tárcsa a blendét állítja a hátsó pedig az ISO-t
S módban első tárcsa ISO a hátsó a záridőt módosítja
M módban első tárcsa blende hátsó záridő az ISO gomb plusz hátsó tárcsa pedig az ISO-t módosítja
így a legkönnyebb komponálni hiszen közben sosem kell elvenni a gépet a szememtől -
Szten Márs
nagyúr
Egyáltalán nem kell full manualban lenni ahhoz, hogy a két tárcsa hasznos legyen. Csak két példa: eegyik tárcsa: blende, másik tárcsa: expozíciókompenzáció, vagy egyik tárcsa: blende (igen, az Av módot preferálom), a másik: ISO érzékenység.
Segnior_Barthez:
Mintha lenne olyan is, ami a teljes képet növeli meg és olyan is, ami sak a képközepet, de így fejből, típus alapján nem tudom most megmondani. Gondolom a Pentax honlapján leírják ezeket, legalábbis egy próbát megér -
Peethy
őstag
Az iso-val egyet tudok érteni, a D40-50-60 rendkívül zajmentes, gondolom az érzékelőn található pixelek alacsonyabb száma miatt (bár ebben nem vagyok biztos..).
18-200 elég kompromisszumos, bár biztosan vannak előnyei, de egy 18-105-össel úgy gondolom jobban jár az ember.
-
fezsoo
aktív tag
andzsin73 utolsó linkje valóban fertőzött.
Sziasztok.
Egy jó ideje nyomon követem ezt a fórumot.
Rengeteg mindent megtudtam a dslr-gépekről.
Sajna többet is mint kellet volna.
Anno még tudtam volna dönteni oly módon, hogy bemegyek és az elsőt megveszem.
Viszont most már ezt nem tenném.
Akkora káosz a fejemben, hogy azt el se hinnétek.Most lesz lehetőségem beruházni egy gépre.(karácsonykor nem jött össze)
De tanácstalan vagyok hogy mi legyen.
Végül is tanácsot szeretnék kérni, mint szinte mindenki aki ide ír.
A keret 130e ! Max annyi hogy jó lenne ha SD-s bővíthetőségű lenne.Milyen gépek közül válasszak ?
A jelenlegi kínálat szerint.Válaszaitokat előre is köszönöm
-
andzsin73
tag
na akkor én is segítek az útkeresőknek
:
ez a fotóvilágban megjelent írás aktualizált változata:
http://www.freeweb.hu/monofotok/kompakt_vs__dslr.htm
ez is jó:
http://kozmaerzsebet.blogspot.com/2009/08/bridge-vagy-dslr.html
ez egy átfogó írás:
http://www.fenykepezogep.atw.hu/
-
Szten Márs
nagyúr
Az a baj, hogy az első hozzászólást, ha túl hosszú, akkor sokan nem fognak nekiállni elolvasni. Tehát egy idő után újabb és újabb infók belezsúfolása már nem segíti, hanem rontja az előzetes tájékozódást itt a fórumon - legalábbis az emberek nagy részénél és persze a magánvéleményem szerint, de erősen így érzem.
Ami azt illeti, már így is túl hosszú, sok infót én kihagynék a mostaniból, mert átbillenti az optimálison az első hsz hosszát és nem elengedhetetlenül szerves része annak, amit tényleg nulladik körben el kell mondanunk itt. Plusz a második részére némi tördelés, formázás is ráférne.
Ettől eltekintve a kompakt/bridge vs. DSLR téma rendkívül fontos, szóval ha más nem is, de egy link feltétlen megfontolandó lehet akár - ha úgy gondoljátok.
-
Cancer
senior tag
A vacilálás abból indult, hogy egyre több helyütt hallom, hogy ugyan van az 550D-ben FULL-HD videó mód, azért mégsem alkalmas camcorderezésre. (fogása miatt, AF hiánya...)
Nekem is az a véleményem, hogy előre beállított jelenetekhez kiválló, sőt jobb az 550D (persze kiegészítőkkel, külső mikrofon, állvány..) de pl.: egy utazáshoz nem éppen a legalkalmasabb...Anno az említett 2 obs kitben volt 450D és egy HG10-es kamerám, de azt akaratom ellenére "örökbe fogadta" egy ró.mai
Pedig nagyon szerettem mindkettőt!
Az 550D valóban fejlettebb, mint az előd. Digic IV proci Digic III helyett, az 5DM II zajszűrő algoritmusa, és lényegében egy kicsinyített 7D...
De ugye a kamera... -
Degeczi
nagyúr
a 130 szerintem akkor lenne megindokolható, ha egyébként ultrahangos motorral hasonlóan gyorsan és pontosan fókuszálna, mint a Nikon
de enélkül?
aligha éri meg ilyen, hosszú távon nem nagy árkülönbségért a bizonytalanabb működést bevállalni (mondjuk féláron lenne a Nikonhoz képest, akkor még csak-csak)
Nikont vehetsz frisset, garisat "használtan" - a Tamron új ára alatt...
-
DroneZ
aktív tag
akkor jelen esetben már ha a 2 gép ennyire egyforma, akkor végül is csak az dönt, hogy nikon vagy canon.
érettségi után lenne a vétel mindenképp, és akkor szerintem egy 18-105-ös obival. na majd meglátjuk nincs az már olyan messze, sőt
kösz a segítséget skacok. ha elakadok majd jövök újra
-
Degeczi
nagyúr
mindenütt viszonylag jónak tartják a Tamron 18-270-est, de fenntartásokkal: leginkább a lassú, és megbízhatatlan AF a gond, különösen a tele végén (ami érthető, hiszen ott a fényerő már annyira rossz, h kívül is esik a kamerák elvárásán, ami min. f/5.6 lenne)
másrészt hiába megy tovább, mint a többi hasonló zoom, ha ott már nem sok köszönet van a képben
és mivel a 170e körüli Nikonnal szemben 140e, még nagyon olcsónak sem mondható
(kár, h a tényleg olcsó Tamron 18-200 nem csak árban, de képminőségben is sokkal alacsonyabb kategória...)
-
DroneZ
aktív tag
értem. köszi szépen.
a használatit már átnéztem gyorsan a nikonnak megtaláltam magyarul is de 300 oldal bakker
az rengeteg. persze jó az ha van mit írni egy ilyen gépről, nagyon részletesen leír benne mindent, de így érettségi előtt nem sok időm van tanulmányozgatni a dolgot, de köszi a tippet
egyébként hogy éri meg jobban a dolog, ha kitben veszem meg vagy ha külön-külön a gépet és az obit hozzá?
-
Byk01
őstag
[Canon 5200 F/14]Ez az obi volt az?
-
Ren Hoek
veterán
Utolsó OFF a témában, részemről:
Azért megnézném azt, aki fotóstáskával meg full felszereléssel megveri a támadóját(támadókat)... Még futni is lehetetlen, max ha hátizsákban van a szerkó. De az utcai harcokban nevelkedett barna és fehérbőrű támadók úgyis utolérik az embert. Kp, ledumálás, futás, aztán utolsó esetben gázpisztoly. (15 rugóért lehet kapni már, csakhát a használata vizsgálatot eredményezhet, és akkor már régen rossz ha bíróságon köt ki az ember)
ON
-
BiriBum
őstag
-
TeeJay
félisten
azért szerintem a D5000 és D90 18-105kit közötti 40ezres árkülönbség már megfontolandó
ezért kapsz 3"-os 920K pixeles TFT-t
pentaprizmás keresőt
mélységélesség ellenőrző gombot, dedikált ISO gombot
két tárcsát, valamint picit gyorsabb sorozatot
felső státusz LCD-t, külső vakuk vezeték nélküli kezelését
ráadásul jobb akkut ami kijelzi pontosan mennyi kraft van még benne
illetve mivel itt az akku aknában van csatlakozó lehet rá venni rendes portrémarkolatot
ami például egy elég fontos dolog, legalábbis számomraja és kihagytam hogy a D90-ben van AF motor így pl egy AF 50/1.8 objektívet lazán rá lehet dobni de akár ott az AF 85/1.8 is, és ezek nem drágák viszont piszok jól rajzolnak.
sajnos ezekről pl le kellene mondani D5000-nél mert ott csak manuális fókusz lenne -
Segnior_Barthez
senior tag
kösz a tevékenységedet... most érett meg a gondolat hogy ezt választom, és a beruházáshoz szükséges javakat is megszereztem
de a fene enné meg hogy a fővárosban sem lehet csak úgy egyszerűen megvenni egy ...gépet. sajnos úgy látom hogy körbe kell járnom a multikat... ami elviszi napomat, és egy huszassal többet fogok kiköhögni, mint 145... de megérdemlem
kösz még1szer..... ps. persze a két nagyból, továbbá az olympus és sonyból is van minden földi jó... jó éjt!
-
TeeJay
félisten
azért nálam pl. elég sokat számít az hogy a D90 keresője pentaprizmás illetve hogy világosabb és nagyobb képet lehet benne látni
a fókuszmotor hiánya pl elég fájó dolog lehet ha egy 85/1.8-at szeretnél venni ami azért nem drága túlságosan viszont piszkosul szépen rajzol.
D5000-en azt nem tudod használni csak MF-ben...a másik hatalmas különbség a kijelzőben van.
D90 megkapta a 920K pixeles 3"-os csúcs szuper TFT-t kijelzővédővel!
míg a D5000-nek be kellett érnie a a 2,7"-os 230K pixeles kijelzővel, igaz az mozgatható.amiben még a D90 jobb hogy van felső státusz LCD is amit én nagyon sokat használok és szinte meghalnék nélküle ha nem lenne, és ez a D5000-ben sajnos szintén nincs
D90-hez lehet vásárolni olcsón portrémarkolatot ami nélkül szintén meghalnék mert mindenem a portrézás, ráadásul az akkuja is combosabb és %-ban ki tudja jelezni a kapacitást illetve elhasználódást. sajnos a D5000-re nem lehet kapni markolatot csak ilyen tákolt megoldást ami nem az akkumulátor aknában csatlakozik a vázhoz.
azt hiszem a többiben kb. egálban vannak.
aki csak AF-S objektíveket fog venni és nem zavarja ezt a pár apróság annak tökéletes a D5000 -
t_a_m_a_s
addikt
Tájképeknél nekem az a bajom a nagy zoommal, hogy hiába tudod a tőled kilométerekre lévő részletet közel hozni, az a pár kilométer levegő úgyis köztetek marad, ami a képminőségen azért látszik. Viszont állatok fotózására, meg úgy egyébként egy jó 70-300 VR-t nem vetnék meg
A műanyag bajonettel kapcsolatban: nem hiszem, hogy átlagos használat mellett ez a cserélgetés gondot okozna. Napi rendszerességgel 10-15-ször meg csak nem cserélgeted...
-
rumos14
nagyúr
"viszont ennek kihasználásához cserélgetni kell őket..."
ajánlom figyelmedbe a topik címét
(kicsit ellentmondást érzek)szerk: látom, más is hasonlóan gondolkodik. a 18x zoom meg, hát, sztem ez egy mesterségesen gerjesztett igény, a komapkt használóknak nemtom minek ilyen ekv. 5-600mm-es tartomány...
de ha ez kell, ekv. 450mm egy DSLR-hez való 70 (75)-300-as obival nem túl sok pénzből megoldható. -
aldebaran
addikt
Igen, így van, bizonytalan vagyok, ezért kérdezgetek itt és olvasgatok mindenfelé.
Mikor ide írtam először, azt se tudtam, mi fán terem a dslr. Most, utána olvasgatások után már kezdem kapiskálni a technikai dolgokat. Először úgy voltam vele, hogy megveszek kitben valamit és kész. De már látom, hogy jobban járok, ha veszek egy vázat és egy 10x-es zoomátfogású AFes objektívet akár használtan is. Mivel ezek olcsóbbak stabi nélkül, ezért stabis váz kell minimális kép-színzajjal. Rájöttem, hogy a LV nem számít.
szerk: ja, és ne menjek összesen 150e fölé.
-
t_a_m_a_s
addikt
Ne gondold, hogy bármelyikőtöknél komolyabban űzöm ezt a hobbit, sőt... A technikai háttér alakul ugyan, de idő és/vagy ihlet az egyre kevésbé van. És igen, nekem is a 18-105 van fent, sokszor hetekig-hónapokig. Viszont azt mondom - jórészt a saját tapasztalatomból - hogy az ember hamar elnövi az obicserével kapcsolatos paráit. Sokkal kellemesebb kompromisszum az obicserével együtt élni, mint a tizenszeres zoomos bridge zajos képeivel. De ezt nem is ragozom, mert asszem ebben alapvetően egyet értünk. Azt gondolom, hogy ha valaki tükrösön gondolkodik, akkor a választásnál az obicsere kb a magyar menüvel egyenlő fajsúllyal szerepeljen a döntéshozáskor
Az viszont biztos, hogy nem olcsó játék ez...
-
t_a_m_a_s
addikt
Veszel egy cserélhető objektíves gépet. Miért baj, hogy cserélni kell az objektívet??? Illetve ha nem cserélgeted, akkor minek veszel cserélhető objektíveset?
Nem csesztetésből, nekem is ez volt a legnagyobb parám, hogy cserélgetni kell, és akkor koszolódik a tükörakna, meg az érzékelő... Aztán gyorsan kinőttem ezt a "gyermekbetegséget". Ne riogassuk már itt ezzel a gépvásárlás előtt állókat, mert még a végén vesznek valami ISO80-on is hiperzajos bridget, aztán elmegy a kedvük a fotózástól....
-
TeeJay
félisten
-
Degeczi
nagyúr
talán pont költségcsökkentési szempontból kerülhet bele a vázakba: egyszer ki kell fejleszteni a funkciót, aminek van ugyan költsége, de nem hatalmas - utána viszont sokat tud spórolni azzal, h a felhasználók többsége már nem fogja ilyesmivel terhelni a szervizeket garanciában
(igaz, az már nem a gyártó nyűgje, hanem a helyi képviseleteké - de lehet, h van elszámolásuk az anyacéggel időnként, nem tudom) -
Degeczi
nagyúr
valószínűleg igen - de nem garantáltan
annak idején az Oly 8080-amban volt ilyen, menüpontból indítható automata hotpixelkeresés, ami magától meg tudta keresni a hotpixeleket, és bővíteni a kamera saját hibatáblázatát - de messze nem volt 100%-os, és egy automata megoldás nem is nagyon lehet az:
ha uis túl érzékenyre veszik a keresés küszöbszintjét, egy rakás olyan pixelt is bejelölne, amikkel semmi baj, csak zajosabbak picit az átlagnál
ezért inkább óvatosabb az automata keresés, kimappelés, viszonylag magasabb küszöbbel - így viszont előfordulhat, h nem mindet találja meg (ez volt az Oly 8080-al is: meleg állapotban futtatva sem minden hibát talált meg)
kézi lehetőséget (ahol közvetlenül pixelkoordinátát és színt lehetne megadni) pedig szerintem egyik gyártó sem ad a felhasználók kezébe
(egyébként a Bayer minta miatt nem is annyira egyértelmű, h melyik eredeti cella hibája okozza egy végső pixel fix színét) -
TeeJay
félisten
nehogy már attól legyen jobb egy gép mert kapásból tudja a 10-12millió pixelből azt az 1-2-3-at szoftveresen javítani? ez amúgy sem hiba ha az érzékelőn van egy halott pixel mert a gyártás velejárója. a Nikon amúgy sem gyárt érzékelőt, ő csak tervez és a Sony gyártja le neki
gondolom azért tesztelik mielőtt beépítik a vázba de előfordulhat hogy valaki olyan gépet fog ki amibe lesz 1-2 pixel hiba. na puff nem nagy dolog
-
TeeJay
félisten
mióta megvan a D90-em úgy 2hónap alatt eddig 10percet ment LV-ben a váz
kipróbáltam a HD videót aztán megnéztem hogy tudnék vele fotózni de mivel sokáig tartott a fókuszálás abbahagytam. szerintem az a témakövető AF sem valami nagyszám LV módban, csodát nem kell várni tőle. -
aldebaran
addikt
Ne nevessetek ki, de mi a CA?
Egyébként 3 fényképező iratkoztt fel eddig a listámra:
1. Olympus E-520
2. Pentax K-m
3. Sony A330Az első kettő kb egy árban van és ha az 1. nem találom, akkor a 2. A sony drágább és hát... nem is tudom.
Szerintetek 100e körüli árban hasonló minőségű kit van még? Csak hogy bonyolítsam magamnak a helyzetet. Vagy Ti mit javasolnátok? -
Szten Márs
nagyúr
Ez nem a DSLR-nek köszönhető így generel, hanem annak az objektívnek, amit használsz. A CA szint a vázra szerelt objektívtől függ, lehet akár igen nagy is. Sőt lehet igen drága és egyébként jó objektívnél is relative nagy, míg egy jóval olcsóbb és egyéb téren gyengébb objektívnál kicsi.
-
aldebaran
addikt
Én is a képminőség miatt vennék dslr-t. Ennél a kettőnél azt írták, hogy nincs iso 100-200 környékén képzaj. Ez szerintem mindent elmond.
Nálam úgy szokott lenni, hogy megveszem azért, hogy a gyerkőcöket fényképezzem, aztán beállok majd a profi természetfotósok, és/vagy portréfotósok sorába.izé, pár év múlva.
-
Degeczi
nagyúr
gyakran olvasni ezt a "gyakorlásra jó a JPG" vélekedést, de valójában kezdőként pláne különösen hasznos a RAW!
amíg uis még nem ismered igazán jól a kamerát, gyakran fogod majd a helyzethez nem ideális beállításokon hagyni - és adott esetben egy amúgy jó pillanatot sokkal gyengébb minőségben megörökíteni, mint lehetne
RAW-ban ugyanakkor csak az alapvető minimumok (mint pl. expozíció, fókusz) betartása kritikus, azon fölül az összes paraméter szabadon állítható utólag - amiből sokkal többet lehet tanulni azonnal látva a változásokat a RAW feldolgozó programban, mintha újabb és újabb JPG-eket kellene készíteni a különböző beállításokkal
ehhez csak az fontos, h a Nikon saját, Capture NX nevű RAW feldolgozó progamját használd, mert csak abban vannak teljesen azonos beállítások mint amiket a kamera menüjében is találsz
-
rumos14
nagyúr
én megpróbálnám ezt a boltba visszavivős, cseréltetős módszert és engem is zavarna egy vadiúj, nem 2 filléres és nem gagyi cuccnál az ilyen jellegű hiba.
a géphez amúgy grat, ha jól emlékszem, Sony-t is néztél, de azért jól választottál a D5000-rel isnekem leginkább a magas iso-kon mutatott zajtalansága tetszik. Nikon-okra azt mondják a tesztek, hogy raw-ból többet, szebbet ki lehet hozni, mint jpeg-ből, én barátkoznék a dologgal.
-
Degeczi
nagyúr
igen
normál esetben úgy működne egy érzékelő minden apró cellája, h az oda eső fény mennyiségével (vagyis gyakorlatilag a begyűjtött fotonok számával) arányos kimenő jelet produkálnaazonban ahogy növeled az érzékenységet és/vagy az expozíciós időt, egyre több cella lesz "izgatottabb" a kelleténél, és akkor is viszonylag nagy töltést jelez, amikor csak alig érte fény
mivel ez az egyes cellák jellemzője, rövid távon, azonos körülmények között nagyjából statikus (hosszú távon nem feltétlenül: előfordul, h idővel több ilyen hely lesz, vagy pl. a hőmérséklettől is alaposan függ), ezért mindig ugyanott fog ez megjelenni
tehát ha pl. 20 mp-es expónál van mondjuk 3 ilyen tévesztő cella, azok a következő expónál is ugyanott lesznek - ez pedig lehetőséget ad egy egyszerű javításra: hosszú expóknál minden kamerában beállítható szokott lenni egy automatikus szűrés, ami a tényleges kép után készít még egy ugyanolyan hosszú ideig exponáltat, de csukott zárral
így annak feketének kellene lenni, hiszen nem kap fényt - vagyis ahol mégsem az lesz, azok hibás pontok, figyelmen kívül hagyhatóak az eredeti képen...mivel ezek szubpixelek (tehát egyetlen érzékelőcella, ami csak zöld, vagy csak piros, vagy csak kék színt érzékel), ha a környezetük normálisan viselkedik, ott többnyire egyetlen kirívó zöld, piros vagy kék pötty jelenne meg alapban (az esetek nagy részében zöld, mivel abból kétszer annyi cella van, mint pirosból vagy kékből)
ha azonban már normál esetben, nem hosszú expók és nem magas érzékenység mellett is, folyamatosan megjelenik ilyen pont valahol, az már nem egyszerű "hot pixel", hanem annak egy súlyosabb esete, a "stuck pixel" - vagyis fixen "beragadt" pont
mivel egy kb. tízmillió cellát tartalmazó érzékelőn biztosan akad néhány hibás is, a kamerák erre már alapban föl vannak készítve egy hibatáblázattal, térképpel: tudják, h az onnan kapott jelet nem szabad elhinni, hanem a szomszédai alapján kell megpróbálni kitalálni oda vmit
ezért a javítás gyors lehet: egyszerűen bővíteni kell ezt a hibatáblázatot
sajnos a legtöbb márkánál csak szakszervízben lehetséges, de van olyan gyártó (pl. Olympus), ahol néha menüpont is létezik erre, ahol magától el tudja ezt végezni
hiszen ismét: egyszerű a keresés: csukott zárral lőni egy hosszabb expót, és figyelni hol lesz mégis a világosság egy bizonyos küszöbérték fölött (küszöbérték azért kell, mert egyébként egy kis ingadozás, vagyis zaj természetes jelenség)
-
-
Szten Márs
nagyúr
A Nikonhoz nincs köze a Camera kft-nek
Forgalmazótól függően vagy a Nikon kft kompetens, vagy a boltba kell visszavinned, ahol vetted. A metódus csupán annyi, hoyg szoftveresen megoldják, hogy a hibás képpontok helyére a hibás képpontok körüli pixelek információjából kiolvasott, kiátlagolt, kilogikázott információ kerüljön. Nem kell félni tőle, tökéletes megoldás, nyoma sem lesz a hibának
Meglepődnék, ha nem garanciális problémaként kezelnék - szvsz annak fogják. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, azt viszont nem tudom.
-
Szten Márs
nagyúr
Ha RAW-ban fotózol és Adobe PS + Camera raw beépülő modul párosítással konvertálod át a képeket JPG-vé, akkor automatikusan kiszűrésre kerülnek ezek a pöttyök. Valószínűleg Lightroommal is.
Ha JPG-ben fotózol is, a gyakorlatban igen kevésszer lesz zavaró, azokon a képeken, amiket meg teljes méretben akarsz nézni, vagy valamiért különösen fontosak, vagy különösen zavaró a hiba, szóval azokon a képeken is eltüntethető bruttó 3 másodperc alatt spot healing toollal.
Ha mégis nagyon zavarna, szakszervízben megoldják a dolgot neked. -
Degeczi
nagyúr
persze, a porcica teljesen másként néz ki
(elmosódott, egyetlen pixelnél jóval nagyobb és nem színes paca)ez egyértelműen hotpixel - de nem feltétlenül probléma!
az attól függ, milyen körülmények (záridő, érzékenység) között jön elő: ha csak nagyobb érzékenység és hosszabb, több mp-es záridők mellett, akkor természetes jelenség
-
TeeJay
félisten
vigyázz mert az Edigital Nikon vázakra 1év saját garanciát ad...
mindenképp azokba az üzletekbe nézz be ahol 2év hivatalos magyar gari jár.
én amúgy úgy venném a helyedben hogy bemégy valamelyik Saturn vagy Media Markt netán egyik másik fotós üzletbe ahol van mintapéldány és azt ott helyben ki tudod próbálni aztán meg megnézed hol a legolcsóbb és ott pedig megveszed.
nem kell aggódni, az üzlet megrendeli a Nikon kft-től és bontatlan csomagolásban tudod megvenni. én is kipróbáltam sok helyen aztán elmentem itt az Optiform-ba mert tőlem 200méterre van és ott volt egy bontatlan D90kit amit az orrom előtt összeraktunk, ki is próbálhattam, leteszteltük hogy minden oké vele aztán visszacsomagolás és meg is vettem -
t_a_m_a_s
addikt
Az Optiformnál is 210K lesz, és ott még ki is tudod próbálni... Nekem fotós cucc terén ők jöttek be a legjobban, az Edigital-Photohall webshopos vonalban erőset csalódtam. Azóta szeretem hagyományos módon venni a cuccaimat (bemegyek a boltba, megtapizom, kipróbálom, kifizetem, hazaviszem), akkor is ha 1-2 ezressel többe kerül.
-
TeeJay
félisten
írd le melyik Nikon vázat szeretnéd venni és árgépről megmondom hol a legolcsóbb ahol még hivatalos gari jár
mivel hónapokig érdeklődtem a D90-ről tucatnyi üzletnél így már fejből tudom melyik üzlet honnan szerzi be a Nikon cuccokat
220volt és edigital jó áron adja őket viszont egyik sem magyar garival sajnos.
220volt 2évet ad de európai Nikon garanciával míg az Edigital 1év saját garanciával... -
-
-
Degeczi
nagyúr
nem látszanak - mert már a gyárban kimappelik őket...
a szervizben is csak ezt a hibatáblázatot egészítik ki az azóta keletkezettekkelaz, h látszódik-e, a környezettől is erősen függ
ekkora méretben többnyire részletgazdag képet nyomtatsz, azon pedig általában nem föltűnő, csak homogén, sötétebb felületen
de tényleg gyorsan elintézhető dolog, és még a szervizelés előtt, otthon is könnyen javíthatóak a képek (mert ismét: általában csak kevés képen föltűnő, így az egyedi, kézi eltüntetés sem gond - bár egyébként automatizált megoldások is léteznek)
-
Degeczi
nagyúr
Szabály egyébként nincs, de mindenekelőtt szét kell választani a dolgot!
Hol a hibás képpont:
- a TFT (vagy EVF)
- vagy az érzékelőnelőbbi kellemetlen lehet használat közben, de egyébként a képekre persze semmi kihatása
mindenesetre ha új gép, érdemes megpróbálni visszavinni, mégiscsak tökéletes legyen már
önmagában cserére nem adna okot (pont mert használható marad ettől), de a legtöbb neves helyen valszeg kicserélik ha 3 napon belül történt a hiba fölismeréseennél később nem valószínű, és a garanciális javításnak is kicsi az esélye egyetlen hiba miatt, mert az csak kijelző cserével történhetne, ami nem egyszerű/olcsó művelet
több hibás pont esetén már nyilván megteszik, de ez már gyártótól függ, hol a határ
az érzékelő pixelhibája viszont teljesen más téma!
nagy érzékenységnél és/vagy hosszú expónál természetes jelenség a hotpixelek előfordulása, épp ezért van minden kamerában ezt kiszűrő funkció hosszú expókhozprobléma akkor van, ha már normál (mondjuk kézből is megtartható) záridők mellett is jelentkezik, ekkor érdemes szervízbe vinni
csere azonban 99.9%, h nem fog történni, mert minden érzékelőn vannak hibás pixelek, így azzal sem lennének előrébb - hanem egyszerűen kimappelik a hibás képpontot, a kamera nem fogja figyelembe venni az onnan érkező adatot, hanem a környezetéből interpolálja majd ki
ezt pár perces művelet, így a márkaszervizben valszeg megvárható
-
TeeJay
félisten
nem kell ettől ennyire megijedni szerintem
nekem Nikon 18-105VR objektív van, fotózás előtt szépen lefújom róla a port, a zsebembe meg beteszem az objektívsapkát és ha már nem fotózok vele gyorsan pattintom is fel rá.
így pár nagyon pici porszemen kívül soha nem került rá még semmi és nem is nagyon tud sérülni a frontlencsenekem is kapásból ajánlotta a boltban az eladó hogy vegyek rá UV szűrőt mert védi majd az objektívemet de mondtam hogy köszönöm nem kérek
majd valami príma körtefecskendőt akarok beszerezni aztán azzal villámgyorsan le lehet fújni mindent a gépről meg az objektívről. -
tailor
őstag
A lencsevédő teljesen jól felmegy a szűrőre is. Én is vettem amúgy anno egy nem is olcsó Rodenstock UV szűrőt, ugyanezen okból ("ennek legyen inkább baja"), de hétköznapi fotózásnál nincs igazán szükség rá. Piszkos környezetben azért mondjuk felcsavarnám...
(mai fejjel-utánaolvasással mondjuk már nem hiszem, hogy megvenném)
-
sbazsi
veterán
Miért ne használjuk az UV szűrőt
Meg valahol linkeltek egy videót, ahol egy kalapáccsal estek neki egy obinak. Meg se kottyant neki. pedig ütötte rendesen.
-
Degeczi
nagyúr
a lehetőség mindenesetre ott van: ha egy kijelzőt ki lehet hajtani és el lehet forgatni, érthetően jelentősen nő az esély akontakhibára
annak idején pl. az Olympus csúcskompaktja volt (magnéziumötvözet ház, elképesztően jó optika) a 8080, amin ugyan csak síkjából kibillenteni lehetett a TFT-t, kifordítani nem - mégis igen sok példánynál fordult elő kontakthiba
a kihajthatót persze valóban lehet alaphelyzetében használni, a gyengébb ergonómia azonban szembetöltő: a mozdítható kijelző mellett nem lehetnek gombok, így vagy kevesebb kerül a vázra, vagy kisebb helyre zsúfolódnak azok össze
szóval vannak előnyök/hátrányok: kinek mi a fontosabb - nincs ökölszabály, aranyút, hiszen nem ugyanarra, nem ugyanúgy használjuk a kamerákat
-
rumos14
nagyúr
látod, akinek van, az szereti, használja (a kihajtható lcd-ről beszélek
)
akinek nincs, annak nem hiányzik igazán, mert a) még sosem használt ilyet, nem tudja, hogy milyen jó b) tényleg nem kell neki.
az egésznek persze csak live view megléte esetén van értelme. én sokat használom, mert kényelmes. A300-on és A550-en is masszív, tartós benyomást kelt. -
tailor
őstag
A nagyobb LCD akkor jön jól, ha nagyobb felbontás is tartozik hozzá - ebből a szempontból pl. a Sony 550-ese a 3,0"-os, 920K pixeles kihajtható LCD-vel verhetetlen. Nem beszélve a 14x-es belenagyításról kézi élességállításnál. (Úh, nagyon Sony-marketingesnek látszom
, pedig nem ez a szándékom, de a fent leírt dolgoknál az 550-est nagyon összehozták...)
-
Szten Márs
nagyúr
Ahogy az előttem szólók írták, két esetben jön jól: ha a talajszinten fotózol, vagy ha fej fölül. Előbbi esetben kihajtható LCD nélkül bizony oda kell hasalni a gép elé, vagy vaktában lőni, esetleg szögkeresőt venni, ami nem olcsó mulatság, és a kihajtható LCD azért kényelmesebb nála, utóbbi esetben kihajtható LCD nélkül pedig csak vaktában lövöldözhet az ember.
Én személy szerint azért fotózgatok úgy, hogy a gépem a föld közelében, vagy a földön van, de gond nélkül melléhasalok - ha fotózni mentem, akkor úgy is úgy készülök, hogy ezt megtehessem, ha nem fotózni mentem, akkor pedig nem nagyon fordul elő, hogy ilyen fotózási helyzetbe kerülök. Fej fölül pedig még életemben nem akartam fotózni, egyszer sem. Összességében egyáltalán nem hiányolom a kihajtható LCD-t, és ennél sokkal fontosabb szempontnak látom pl a kereső méretét, a gép fogását, kezelhetőségét, sok más dolgot. -
tailor
őstag
Nekem Sony A300-am van, és szerintem nagyon jó dolog a kihajtható LCD (természetesen ezzel jár az élőképes üzemmód is). Makrónál, földközeli, vagy a fejed fölé emelt géppel való fotózásnál nagyon jól jön. Én is gondolkodtam mostanában, hogy érdemes lenne-e egy magasabb kategóriára váltanom fix lcd-vel, de nekem annyira bejön a kihajtható LCD, hogy nem cserélek.
Mindenkinek a fotózási stílusa váltogatja, hogy kell-e az kihajtható LCD az élőképpel, vagy sem. De szerintem nem érdemes elhagyni, kényelmesen kibővíti a fotózási lehetőségeidet.(Ma "csakúgy" kimentem a kertbe, napsütésben kattintgatni, és a kismacskák fotózásánál a felhajtott LCD követő AF-fel nélkülözhetetlen volt...)
-
sbazsi
veterán
-
Degeczi
nagyúr
ilyen "új" Oly pl. 620 vagy az E30, amik lehetővé teszik az AF finomhangolását
az 520 még nemazt nem gondolod magad sem komolyan, h ha garanciális problémát vethetne föl egy ilyen beállítás, akkor a gyártó bele tenné az adott modellbe?!
egyszerűen csak amikor az AF rendszer a célpozícióra beállást végzi, a menüben beállított értékkel kevesebb vagy épp több lépésnyi távolságra utasítja az optikát, így korrigál
ennek max. annyi veszélye van, h nagyon elállítva esetleg nem lehet majd végtelenbe fókuszálni, vagy épp fordítva, a minimális tárgytávolság nő meg - de mivel egy egyszerű szoftveres beállítás a menüben, bármikor megváltoztatható, kikapcsolható...
-
Dorian
félisten
Figyi Throme,
Kicsit furcsák nekem itt ezek a sértődős-elnézéstkérős körök. Nem a nőklapja fórumon vagyunk
Ha itt valaki azt mondja, hogy "hülyeségeket beszélsz bazze" nem kell ezt túlérzékenykedni, túlmagyarázni, stb.
Ami feltűnt (én is most vette az első tükrös gépemet és a gépválasztás előtt ugyanezt csináltam): Túlságosan fontosnak ítéled a technikai részleteket. A fotózásnál a "vas" - bizonyos kereteken belül - kevésbé fontos, mint a technikai tudás, de a legfontosabb a fotós látásmód. A fent említett haverom egy gyufásdobozból készített fényképezőgéppel is olyan képeket készített, ami nekem eszembe sem jutna...
-
Mercutio_
félisten
Ezen a téren ha túlzottan magabiztos voltam/vagyok és ha ez zavar akkor bocsesz, de amíg valaki nem bizonyítja ezek ellenkezőjét (pl kiderül a 450D után az 500D már az űrtechnikából vette a műanyagot) addig miért ne mondhatnám el a véleményem?
Miért gondolod, hogy másnak kell bizonyítani bármit is?
A példád enyhe csúsztatás, hisz nem az a kérdés, hogy űrtechnikai léptékű-e a változás, hanem, hogy van-e
A véleményedet elmondhatod, de véleményt arról szokás mondani amit ismerünk*, vagy erősen illik hangsúlyozni, hogy ez a mi elképzelésünk, de bizonyítékunk nincs rá* esetünkben tudjuk a pontos öszetételét.
-
Degeczi
nagyúr
a Nikonnál pl. csak a félprofi kategóriánál (D200, D300) kezdődik a fémváz (vigyázat: minden fényképezőgépben van a tükörakna környékén egy fém keret, amit szintén lehet egyfajta "váz"-nak hívni - de ennek semmi köze ahhoz, amikor egy kitinpáncélhoz hasonló fémváza van az egész kamerának. Az nincsen a D80/D90-ben sem, azok is műanyagok), de ezt érzetre meg nem mondanád: masszív az egész, nem nyeglik semerre, tartós
ugyanakkor a legkisebb Nikont kézbevéve is jól érezhető a különbség a Canon hasonló belépőmodelljeihez képest: utóbbiak sokkal kevésbé tűnnek masszívnak - nem valószínű, h hasonló lenne az anyagválasztásuk
-
Mercutio_
félisten
Javaslom te is olvasd újra amit írtam, akkor rájössz, hogy összemosod a mondatom elejét (ami általában a tájékozatlanságról és a felületességről szól) a végével, ami a te konkréd hsz-edben található téves információra utal.
A szebb képeket mihez viszonyítva nézzük?
Ha a kompakthoz, akkor bármely ma kapható DSLR teljesíti az elvárásaidat, innentől neked kell eldönteni, hogy melyik neked a legszimpatikusabb.
Ha DSLR-en belül, ott (ahogy Szten is leírta) alsó és középkategóriában nincs nagy különbség, megint csak az előző pont lép érvénybe.
Egyébként az obik többet számítanak mint a váz, tehát ha számodra az ergonómia lényegtelen, akkor azt nézd meg melyik a legolcsóbb váz és ahhoz milyen jobb minőségű obikat és mennyiért tudsz beszerezni.Abban is egyezik a véleményem Sztennel, hogy ennél összetettebb ez a kérdés. Az elején még talán valóban nem számítanak azok a dolgok amiket felsoroltunk, de a mindennapos használat, és a képminőséghez történő "hozzászokás" után bizony előtérbe fognak kerülni.
Ha gépeket akarsz tapizni és a gyakorlatban kicsit próbálgatni javaslom menj el egy (pl. itt a Ph-n szerveződő) fotós talira, ott szívesen megmutogatnak mindent a srácok, ahogy nálam is járt már több fórumtárs és kipróbálta az aktuális vázamat, obijaimat.
Feltételezni szabad, de előbb olvass utána, hogy a feltételezésed igazolja-e valamely hivatalos oldal. Esetleg az adott márka szaktopicjában kérdezz rá, és aztán már tisztább lesz a kép
Lásd. pl. Canonokban lévő CMOS-ok, DIGIC feldolgozóprocik fejlődése.
Úgy gondolom a fórum adta lehetőségekkel lehet élni és visszaélni, azt viszont ne várd el, hogy mindenki a Szten-féle higgadtsággal fog reagálni
Ez bizony egy nyilt fórum, ahogy te írhatsz sületlenségeket, úgy más leírhatja, hogy ezt nem kellene, mert félrevezetheti a felületesen olvasó későbbi hasonló cipőben járót, aki aztán már tényként adja tovább azt amit itt olvasott
Az, hogy a te kérdésedre mennyi választ adtam egy dolog, az, hogy más értelmes kérdésekre már korábban mennyit egy másik, de úgy gondolom ez tipikusan az a terület ahol nem az "olvasottság" a legfontosabb, hanem a gyakorlati tapasztalat, ehhez pedig 3 év DSLR használat, immár a sokadik Pentax váz és objektív szerintem ad némi alapot
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Dolce Gusto
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Hardcore café
- Óvodások homokozója
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi haladó szinten
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- További aktív témák...
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest