Hirdetés
- Android szakmai topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Milyen okostelefont vegyek?
- CES 2026: Diktálni lehet rá, tölteni soha nem kell
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krisz12071
aktív tag
Sziasztok!
Egy piszkosul amatőr kérdés:dslr géppel készített,gyönyörű képeket látok mozgó állatokról (madarak reptében...)!Ez gondolom a gyors képkészítésnek köszönhető,amit egy kompakt gép nem igazán tud!Egy milc képes ugyanerre? -
-
BullZeye
veterán
Többszörös expozíció mire jó? E-PL5 manuáljában nincs róla szó, és választható OFF vagy 2K.
-
MrChris
nagyúr
-
tévelygő
aktív tag
Köszönöm a tanácsokat!
Mondjuk ha maradnék a Nikon D3200-nál, milyen összeállításban lenne használható (ha használható) madarak fotózására is? (pl:udvari madáretető körül szálldosó cinkék)
Összeállítások:
-18-55mm VR II + 55-200mm VR
-18-55mm VR II + 55-300mm VR
-18-105mm VR (utazó zoom) -
tévelygő
aktív tag
Üdv !
Hozzáértőket keresek akik otthon vannak a belépő DSL gépek terén. Feleségemnek szeretnék vásárolni tükrös gépet jellemzően családi képek készítésére, és hobby szintű madárfotózásra. A madarak kb. 5-10 méter távolságra megközelíthetők. Eddig egy 26x zoom képességű bridge gépet használt, de képminőség szempontjából már magasabbak letnnének az igények.Két belépőszintű gépet néztem ki 2 objektívvel:
- Canon EOS 1200D + 18-55mm DC III + 75-300mm DC III
- Nikon D3200 + 18-55mm VR II + 55-200mm VREzek lennének: [link]
A Canonnál vonz a második teleobjektív nagyobb mérete illetve az ára, A Nikon viszont 24.2 MPx-es a Canon 18.7 MPx ellenében.
Mi a véleményetek melyik érné meg jobban? -
válasz
Mars55
üzenetére
Ha használt is jöhet, akkor 300-ba sok minden belefér, mivel X-E1 vázat 80 körül kapni. A 27-es jó, de vannak jobbak, bár a 27-es méretben verhetetlen, én szeretem.
Használtban beleférhet az "ultimate" 23mm f/1.4, de nagyon drága. Viszont akkor már elgondolkodnék az X100s-en. Ha nem kell más obi, akkor azon ott a szuper 23mm f/2 és jóval kevesebből megúszod.
Ha szűkebb is megfelel, akkor a 35mm f/1.4 remek obi, és használtan normális áron ki lehet fogni.
Nagyobb látószögből 18mm f/2, majdnem olyan kicsi, mint a 27-es és szintén normális áron meg lehet kapni.
Ezenkívül még ott a 14-es, de azért az nem túl univerzális látószög, a többi Fuji obi meg 35-nél szűkebb vagy zoom.
Ezt még esetleg olvasd el! -
Lassú Víz
addikt
válasz
xXxian
üzenetére
Alap obi 25, tele 35, váz 55. Induló árnak, aztán engedj belőle amennyiért elviszik. Olympus Prémium Klub tagsággal ennyiért vehető meg egyben az új kit 3 év garival, de nincs mindenkinek kártyája. JuSzT hirdet vázat 40-ért de a garanciáról semmit nem írt a hirdetésébe, ezért lehet a tiéd elmegy jobb áron. Az MM akció idején eléggé telítődött a piac szerintem, mert vagy megvették bontva a szemfülesektől vagy egyben a bolttól.
-
xXxian
senior tag
Lehet nem ez a legjobb hely, de ha lehet segítsetek pls.
Vettem anno egy PL-5 duplakitet, hátha bejön. Nem jött be, eladnám. Meg tudjátok mondani, mennyiért reális eladni a 3 komponenst (váz, 14-42, 40-150) külön-külön? Csak kipróbálva volt (kb. 200-300 expo).
Köszi előre is!
-
Mars55
csendes tag
X-E1 mellé melyik a legjobb univerzális, még belátható árú (max 300e váz+obi, lehet használt is) fix, fényerős objektív? Első felindulásból a 27mm-re gondolok, de hátha van más is, ami jobb ennyiért. Nem portréra kell, sokkal inkább tájképekhez, városban, épületekhez, rendezvényekhez.
-
zone
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
-
-
berobi78
tag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
gyenge fénynél a pana lx7 elég jó videót készít, és lassított felvétel is van benne. igaz timelaps nincs.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
BullZeye
üzenetére
Nincs jó válasz, ahogy neked kényelmes. A 3. és 4. módokat legfeljebb MF esetén van értelme kipróbálni.
Egyébként meg spot, spot(SH), spot(Hi) mérésnél hasznos. Fényt mérsz valahol mert azt csak középen tud ez a váz, nyomsz egy AEL-t és utána átkomponálsz fókuszálsz expo. Ehhez 1. vagy 2. valamelyike. -
silmatauki
őstag
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Nekem anno a 350D-hez volt egy 75-300 USM-em, az is iszonyú képeket készített. Ez optikailag ugyanaz, csak a döglassú kazettásmagnó-motorral megy az AF-je.
Részletesebben: erősen leblendézve (8-9-10) 75 és 150 mm között lehetett vele éles képeket, készíteni, de a kontrasztja, színvilága siralmas volt. 150 mm fölött meg csinálhattál vele bármit, életlen volt (állványról is....)
-
silmatauki
őstag
válasz
Bogyó bá'
üzenetére
Ja, hát ez a duplakit tényleg a legalja. Legalább az USM telét adnák, de nem... a PL5 duplakit sokkal-sokkal jobb vétel volt. Vagy ha még kb. 80-at rádob, akkor megkapja az X-E1 + 18-55 + 50-230 duplakitet újonnan az eBayről (én is onnan vettem, egy bécsi boltból, 750 euróért), nagyságrendekkel jobb képminőséggel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
silmatauki
üzenetére
Ha eltérsz az európai hálózat és képfrekvenciától vagy annak többszörösétől akkor túl sok jót ne várj. Azért egy termet leddel kivilágítani nem olcsó mulatság, ha meg szép fényeket akarnak akkor nem is lehet
Írta, hogy mintha hagyományos izzók lennének. Na mindegy, majd még kitalálják mit is akarnak valójában. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
lalyoska
üzenetére
Ha erre az összeállításra gondolsz (18-55 DC, 75-300 DC) az konkrétan pocsék képminőségű üvegekből áll. Inkább legyen csak kitobid, de az normális (ha Canon, akkor a 18-55 STM IS) A váz sem egy nagy szám, kb. a legalja....
Ha mindenképpen Canon, akkor "olcsó" de elfogadható teleobjektív az 50-250 IS lenne.
szerk: ebben az olcsó Nikonban én személy szerint több fantáziát látok...
(#25263) jjeahh: nem mindenki hajlandó használt cuccot venni, például én sem.

-
lalyoska
tag
kedves DSLR f-t használók!
Amatőr szintű fotózáshoz, hobbifotózáshoz a Canon 1200D jó választás?
MM-ben 159.900 az ára DUPLA obival, állvánnyal együtt. Megéri?
Köszi! -
silmatauki
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
"ráadásul problémák lehetnek a lámpák villogásával"
Ez biza komoly probléma slo-mo videónál. Gyorsan leteszteltem pl. az iPad Air2-m 120 fps-es módjával és fénycsövekkel – tényleg zavaró a "hullámzás".
A megoldás: kölcsönkérni normális (=általában drága, még csak véletlenül sem az 500 Ft-os occókínai kategória) LED-es lámpákat. Ha normálisan választasz, azok abszolút stabil fényt adnak. Egyes CFL-ek is jók (de vannak "villogósak" is). Az izzólámpák nem annyira jók, de a fénycsöveknél vagy a kondik (simítás) nélküli LED-eknél még így is sokkal jobbak.
A telepes / akkus táplálású LED-es speckó videolámpák nem fognak villogni (hisz egyenáram hajtja őket, és nem váltó), máshol is felhasználhatóak és nem is annyira drágák (max. 10 rongy). Az is jó alternatíva.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
a slow motion videó (time warp) valxeg jobban mutatna, perxe kérdés mi a cél. De mint ahogy írtam ahhoz soksok fény kell ráadásul problémák lehetnek a lámpák villogásával és a kamera se lesz olcsó. Homogén háttérrel viszonylag jól lehet utólag szoftveresen lassítani, pl twixtor, de az is szereti a rövid záridős elmosódás mentes videót.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
De ott talán lassítani sem kell

-
schawo
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Itt nem az ember a téma, hanem az építés, épület.
De Benny Hill mindig nyer 
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
schawo
üzenetére
Nincs az az emberes timelapse, amit egy jó kis Benny Hill zenével ne lehetne feldobni!

(#25251) Alvin_ti4200: Ezek a gyártó által közölt adatok. Tapasztalat alapján nem sokban tér el a valóság. Egy "nagygép" biztosan rövidebb üzemidőt tud folyamatos felvétel mellett. Timelapse módot nem volt még alkalmam próbálgatni, ha ügyesen van megcsinálva az energiatakarékosabb kell, hogy legyen, de erre nem fogadnék nagy összegben.
-
schawo
titán
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Timelaps, amin emberek a téma? Lehet, hogy csak a fantáziám véges, de ezt alapból szörnyűnek tudom elképzelni.
-
Alvin_ti4200
félisten
A GoPro meddig bírja akksiról kb. ilyen felhasználási mód mellett?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
+1 gopro
A fény kérdéses hogy tényleg van e elég, mert akkor inkább milc. Videósból a Pana g6 elég sokmindent tud, vázon belül stopmotion, timelaps vezérlés, manuál videó mód, elektronyos zár... Használtan 90, viszont obi is kellene, pótakksik vagy 'műelem' és akkor hálózatról is megy, állvány, urómunka... gyorsan röpködnek a 20.000-esek
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
Ha látószögben okés, akkor vegyél egy GoPro-t, amit oda raksz fel ahova csak akarod, ráadásul lehet vele kreatívkodni, mondjuk csuklóra, fejre vagy lábra feltenni és különleges szemszögből is rögzíteni a mozdulatokat. Timelapse módot alapból is tud, elektronikus zár miatt meg nem árt neki.
Arra viszont számítani kell, hogy a color grade kicsit munkásabb vele, mint mondjuk valamilyen Panasonic MFT géppel.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
fuss neki még egyszer. 240fps nagyon zsebbenyúlós lesz, +rengeteg fény, míg timelapshez meg szinte bármivel.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
ha nem akarsz pár hét után zárat cseréltetni, érdemes olyant venni, ami tud elektromos zárat, legolcsóbban talán pana g5... állvány mindenképpen kelleni fog.
-
madgie
titán
válasz
silmatauki
üzenetére
Hja, egy Hyperlapse-szel elég jó dolgokat lehet csinálni ilyen helyzetben

-
silmatauki
őstag
válasz
Alvin_ti4200
üzenetére
"igény esetén timelapse-et is lehessen vele felvenni (gondolom, ez 120 vagy 240 fps-t jelent)"
Pont az ellentétét. Time lapse-re általában Sony-k képesek külső vezérlő nélkül, ill.
- pár Pana és Oly
- Fuji csúcsvázak (X-T1)
- külső, filléres kontrollerrel gyak. minden Fuji, Canon, Nikon stb. DSLR / MILC kameraMivel Neked videó kell és fotózásról nem is írtál, ezért lehet, hogy egy kitya közönséges iPhone-nal jobban járnál. Még az iPhone4 / Note2 / Samsung GS2 stb. is (ha van elég fény) minőségibb videót csinál, mint egy nagyságrenddel drágább pl. Fuji MILC kamera, hát még az újabb modellek.
-
Alvin_ti4200
félisten
Sziasztok!
Azzal a kéréssel/kérdéssel fordultak hozzám, hogy milyen fényképezőgépet/kamerát ajánlanék az alábbi feladatra:
Egy jógastúdióban kellene megörökíteni a reggeli gyakorlásokat, a fény mesterséges, jellemzően klasszikus égőkkel üzemelő csillárokat jelent, relatíve normális távolságokban elosztva (viszont nem mindig ég mindegyik...). Minimum HD felbontású felvételt szeretnének készíteni, méghozzá úgy, hogy igény esetén timelapse-et is lehessen vele felvenni (gondolom, ez 120 vagy 240 fps-t jelent). SD kártyával kellene, hogy működjön és az alján lehetőleg legyen szabványos állvány rögzítő, amibe bele lehet csavarni.
Köszi!
-
MrChris
nagyúr
válasz
cintula187
üzenetére
legjobb lenne, ha az állványos topikban kérdeznéd, hozzátéve milyen vázat obit szeretnél megtartani, kültér, beltér...
-
cintula187
addikt
válasz
andris1602
üzenetére
Nekem is alap hobbi szint. Azt jól értem, hogy a manfrottohoz még kéne venni állványfejet is?
-
andris1602
aktív tag
válasz
cintula187
üzenetére
Én a Vanguard-ból az ilyen számú agh végűvel szemezek, az ugyan ilyen, csak pisztolymarkolatos

Nekem amúgy az állványos topikban azt mondták, hogy masszívabbat kéne venni, de végül is belefér.. nekem hobby célra kéne. -
jjeahh
nagyúr
-
-
Studi
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ázsiából mindig keresem azokat az eladókat, ahol van lehetőség tracking number kérésére, még akkor is, ha két dolcsit kérnek pluszba érte. Két csomagom tűnt el, mindkettő TN nélküli volt.
Európából még nem volt gondom szerencsére, az apróságok is mindig megérkeztek időben, rendben. -
MrChris
nagyúr
ebayen én mindig betopom, már 4-ből 2szer nem gyütt meg, pedig mind 99-100%-os eladók voltak. Szerencsére csak pár ezer ft-os de így már nem merek semmit se rendelni. Az egyik eladó UK-volt 800+ eladás 99.8% erre nem jött meg, hablatyolt valamit eltűnt az összes árúja, csak egy talicska kerék maradt fenn
még arra érkezett is licit. Aztán megszünt a profilja.
Pedig lenne pár apróság... -
Studi
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Ha megérkezik kettőt-hármat átveszek szívesen, költségarányosan.

-
Byk01
őstag
válasz
cintula187
üzenetére
Bár Juszt már adott megoldást, de általánosságban: a 3-ast nem tudod megnyújtani 3,31-esre, ellenben a 3és felesből tudsz vágni.
-
törölt tag
válasz
cintula187
üzenetére
-
cintula187
addikt
Az nx300 kijelzője a kézikönyv szerint 3.31".
Most akkor 3.0" vagy 3.5" os fóliát vegyek hozzá?
-
MrChris
nagyúr
válasz
cintula187
üzenetére
ez szinte csak attól függ mi jön ki azon a mobilostöltőn. Van amelyik 500mA van amelyikből 2A ami azért egyáltalán nem mindegy!!! Ha egyforma az áramerősség akkor lesz érdekes a dolog. Nézd meg!
-
kribe
őstag
válasz
cintula187
üzenetére
Mobil töltők között is van különbség. Bár mondjuk én szerintem nem is használtam a töltőjét amióta megvan, mert miután lehúztam róla a képeket LR-ba, bedugva hagyom amíg fel nem töltődik.
Viszont nekem ha teljesen feltöltődött, ezután kihúzom és újra visszadugom világít a töltésjelző lámpa de csak úgy fél-egy percig. Szerintem ez normális.
-
-
sideburns
aktív tag
válasz
cintula187
üzenetére
"nem a saját, hanem mobilos töltővel töltve 3+ óra után is égett a piros pont az elején, azaz hogy még mindíg tölt. De a kijelzőjén max töltés van."
Mi a kérdés? Ha mobilos töltővel (feszültség, áramerősség?) töltöd, akkor ez van. Ha már biztosan feltöltődött, húzd ki és dugd vissza. Ha fel van töltve teljesen, nem fog újra világítani a töltést jelző LED a hátoldalon.
A mindig szó két rövid i-vel van (jjeahh figyelmébe is). -
schawo
titán
válasz
cintula187
üzenetére
Mondanám, hogy próbáld meg az NX topikban, de ahogy nézem, nagyon el van hagyatva szegény. Pedig azért ennél több Samus gép van a fórumosok kezében.
-
cintula187
addikt
Sziasztok!
Megvan az NX300-as. Ismerkedünk, eddig nagyon tetszik, rengeteg kiaknázandó funkciója van. A wifis backup iszonyat szó.
Az alábbi kérdéseim lennének:- nem a saját, hanem mobilos töltővel töltve 3+ óra után is égett a piros pont az elején, azaz hogy még mindíg tölt. De a kijelzőjén max töltés van.
- Tud valaki hozzá itthon képernyővédő fóliát? Én sehol se találtam
- Állványból egy über noname retket van.
Cullmanokat ajánljátok? 2200 és a 2300 alpha között csak a táska a különbség?Köszi
-
hemaka
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A Canon-nal is ez lesz, mivel oktober 1-tol CaNikon probalja kiszoritani a szurke es fekete importos cuccokat a piacrol. Nem is lehet mar minden boltban forgalmazni oket(juronics pl), csak akik megkapjak a licenszet es az ott dolgozok az oktatast.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Vrtboy
üzenetére
nekem műanyagfóbiám van, szal lehet csak az én bajom
könnyen fényesre kopik sarkaknál, a vakunál a canon feliratnál, széleken stb. a kijelző zsanérnál ha nyomkodom enyhén lötyög, nyöszörög, pedig kímélve van, ritkán van használva, és saccra 2 éves... persze ez engem zavar, de pl. a tulajt nem, sőt vannak akik az 1200d-vel is elvannak. D7000-et is próbáltam, sztem az sokkal masszívabb 
pentax, olympus, panasonic, stb nem jöhet szóba? -
Vrtboy
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- Házimozi belépő szinten
- OTP Bank topic
- Android szakmai topik
- Medence topik
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 8GB DDR4 / LAPTOP 2
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG EVGA 850W
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3555,100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
kilőve

Írta, hogy mintha hagyományos izzók lennének. Na mindegy, majd még kitalálják mit is akarnak valójában.

valamiket toljál fel ebay-re, nyomd le ott is az árakat
durva, hogy Mo-n a használt cuccok sokszor sokkal olcsóbban mennek mint ott, a pl5 vázak pl. ukból, németbü' 90k-ért szoktak lenni újabban használtan, és ez ott már nagyon bomba árnak számít...

Mr.Csizmás