- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Milka 78 #96849 üzenetére
Ezt láttam de se ár se semmi infó konkrétan nincs. Az nem gond ha külföldről van csak tudni kéne honnan lehetne majd venni. Amazon, stb... vagy merre fele?
Amúgy nem most lesz teljesen aktuális a dolog de még idén akarom megépíteni. Most a kocsira költök egy kis lóvét aztán jöhet a PC projekt.
-
exedoc
senior tag
válasz
Milka 78 #96810 üzenetére
Köszi a választ.
Külhoni review-knál is ajánlott vétel pár helyen, elég jó felszereltségű az árához képest. Pozitívum, hogy X570-es társával ellentétben kapott normális debug led-et, power / reset button-t, igaz ez tuningnál fontosabb, de nem árt ha van. Szép, esztétikus is. Nálam top 1 vétel, egy Z87 Extreme6-ot fog váltani. Elégedett voltam azzal is, stabil lap, átlátható bios-al.Jelzem amint váltottam.
-
válasz
Milka 78 #96784 üzenetére
Köszönöm! Az ár sajnos elég meghatározó, jelenleg ez a lap 35k, ez a legolcsóbb B550 perpill. Akkor várok még egy kicsit, régen volt már PC-m. Egyébként mennyi VRM-nek kell lennie egy lapon ami azért nem túl rossz? Intel vonal is érdekel, de ahogy látom most az AMD a sláger.
-
KaitouP
nagyúr
válasz
Milka 78 #96780 üzenetére
Jogos meglátás a jelenlegi B350 + 3600/3700X, és egyébként gondolkodtam rajta némi informálódás után.
Azt többen mondták már itt a fórumon is hogy elég jó lap az Asus Prime B350 Plus, és elvileg vígan ellenne az említett két 3xxx szériás CPU-val, gyártó is adott hozzá BIOS-t, csak azt nem tudom hogy mennyire működne együtt a két hardver, vagy ha máshonnan nézem a dolgot, mennyit nyerek ha rakok alá egy 450-es lapot. Mert viszont akkor ez lenne a legköltséghatékonyabb opció még 2-3 évig legalább, addigra talán beköszön az új AMD foglalat is.
-
-
válasz
Milka 78 #96774 üzenetére
Hmm. Kicsit keresgettem, ezt írja egy koma egy "degenerált" (<-- nem az én szavaim, mástól olvastam) oldalon egy másik komának:
"B550-nél honnét jönnek a PCIe 4.0 sávok? A processzorból. X570-nél viszont maga a chipset is tud PCIe 4.0-t. Szóval tájékozódj te barátom!
Miben vernek oda tesztekben? Egy drága B550-esnek jobb a VRM-je, mint egy olcsó X570-esnek? Az előfordul igen. Attól még mindig nem lesz jobb egy középkategóriás chipset egy felső kategóriásnál. Ne vezesd már félre a laikusokat!"
-
-
válasz
Milka 78 #96774 üzenetére
Szia!
Újfent nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Az Asus silent módját csak azért gondolom, mert s TUF X570-Pluson volt olyan, hogy állt a venti, igaz, nem sokat, meg olvastam is valahol, talán pont a termék adatlapján.
MSI sincs már kizárva (a befürdés után semmi sem), akkor most ráfekszem, és megnézek mindent, amit csak tudok róla, BIOS, venti szoftver, stb.
Nagyon szépen köszönöm!
-
kellcucc
aktív tag
válasz
Milka 78 #96761 üzenetére
Köszi szépen Milka!
Igen, tisztában vagyok vele, hogy full felesleges. Azonban arra gondoltam, hogyha jövőre sikerülne külföldre költöznöm, akkor vagy vinném magammal és jó lenne akár 5-6 évig. (Az eddigi gépeim is min. 5-8 éveket voltak nálam és csak 1-1 alkatrészt cserélgettem időközben jobbra, szóval nem szoktam gyakran frissíteni a konfigot, ha nem muszáj). Ha meg úgy gondolom, hogy áll benne a pénz és majd kint vennék egy új ryzen 4-est, akkor ezt el tudnám adni nem nagy deficittel. Mivel ahogy írjuk is, töredéke teljesítmény se lenne kihasználva belőle, így tudom illene bedobni alá egy jobban, de amit említesz, az 68k, a prime-t meg megrendeltem 43-ért (de még nincs nálam). Persze a procinál nagy volt az árugrás, de alaplapot talán nehezebb eladni később és azt úgyse tudnám magammal vinni. Az a gond, 3700x/3800x nincs használtan hirdetve, ha meg van, az úgyse olyan áron lesz, mint amennyiért megérné megvenni (3600-ról ez nem mondható el). Értéktartóbbnak látom ezt a nagyobb, 3950x-et. Ha nem csakliztak volna már be több 3600-ot előlem, rég nem gondolkodnék ilyen hülyeségeken, mert már menne a gép, de már kezdek türelmetlen lenni, mert megvan szinte minden alkatrész és vár a szobámban...)
-
jokeph
nagyúr
válasz
Milka 78 #96677 üzenetére
+1.
Az X570 TUF már nem a legalja kategória, mint jó pár elődje.
Haverom 3900X-el hajtja ezt a lapot. Megy. jó.
Jelenleg 3000-es Corsair Dominator ramokkal, ezek hamarosan cserélve lesznek.(#96678) Hegyirabló: jók kell legyenek ide is, 3000/3200-as Aegis és Trindent Z-t eddig bármiben sikerült XMP-n hajtani.
-
válasz
Milka 78 #96677 üzenetére
Köszi, ez egy kicsit megnyugtat.
Azt a memót tervezem beletenni, ami most is van, vagyis 2*8GB DDR4 G.SKILL Aegis 3000MHz F4-3000C16D-16GISB. Mindjárt megnézem, de szinte biztos vagyok benne, hogy ez nincs az ajánlott RAM-jai között, bár a X370-nek sem volt, még is megy vele bő éve.
-
Yany
addikt
válasz
Milka 78 #96648 üzenetére
Abszolút. Ha van rá ennyije, akkor kb. ki is maxolta az értelmes lehetőségeket. Az egyik legjobb vétel és éppen a hangja miatt, mert hasonlóan jókat a Gigánál is találni. Az X570 TUF-ot mondatam volna még, de mesziről kerüljétek a lapot. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy háklis a RAM-okra, amibe egy cimborám is beleszaladt, most alig várja, hogy az előrendelt Tomahawk-ja megérkezzen (Németo.-ban).
-
Yany
addikt
válasz
Milka 78 #96637 üzenetére
Simán a Unify itt a legjobb. Vagy ha spórolni akarsz és tudsz várni, akkor X570 Tomahawk. A Giga VGA helyett viszont inkább egy GamingX MSI-t vennék, de az másik topic.
szerk.: ha pici, kompakt házra gyúrsz, a helyedben a Meshify C-t is megfontolnám. Már 3 háztartást is tudok, ahol nagyon faszán othont ad a Ryzennek. (2 db 3900X-es konfignak, és egy 3600-asnak).
-
carl18
addikt
-
gabro0
őstag
válasz
Milka 78 #96579 üzenetére
Áh, régi szép idők
Igaz semmiből sem kiemelkedő, alap lap, de egy tízesért mindent tudott a kis Asrock: magfeloldás, CPU támogatás Semprontól Phenom II-ig + DDR2/3 belement. Családban maradt, de a hangkarival újabban gond van, ha jól tudom (W8.1 alatt).
Ja meg az XFast USB nem tudom hogy működött, placebo-e, de bekapcsolva képes volt 20MB/s-el másolni egy egyébként lassú (2-3MB/s) pendrive-ra. Ha valaki tudja hogy működött, pls írja le, mert azóta se hagy nyugodni.
-
Griffyn
újonc
válasz
Milka 78 #96547 üzenetére
Köszönöm a tippeket Milkának is és Jeni nek is!
Közben írtam a nem indul a gépem topikba is, de köszönöm az ajánlást!
Még új vagyok a HA-ról való alaplap az mit is jelent?
Összefoglaló alapján:
A lehető legkevesebbet szánnám rá mert régi konstrukció működőképessé tétele a cél (Nagyon örülnék egy tizen ezres körüli megoldásnak).
A milyen hardver alá szeretném: az alább leírt konfigomhoz.
Bővítőhelyek: alku képes vagyok csak a meglévő konfignak kell üzemelnie.
Monitor csatlakozás a videókártyán megy így az is mindegy.
Nem lényeg sem a tuning sem a dizájn.
A használt lapok is szóba jöhetnek.
Lecserélendő Alaplap: ASROCK B75 Pro3
Proci: INTEL Core i5-2500K 3.30GHz 1155
Memória: CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT
GPU: GIGABYTE GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 OC PCIE
Táp: FSP Raider RA 550
SSD: OCZ 120GB SATA3 2.5" Agility 3 AGT3-25SAT3-120G
Merevlemez: WD 1000GB Caviar Green 5400rpm 64MB SATA3
Gépház: COOLERMASTER RC-K350-KWN2-EN Elite Knight 350 -
mcmike
őstag
-
ScomComputer
veterán
válasz
Milka 78 #96376 üzenetére
"Esetleg ránézhetnél az MSI B550-A PRO-t is ami meg egy Tomahawk vrm-el van szerelve"....helyesbítsünk Mate...egy B450 Tomahawk vrm-el,nem egy B550-el,mert az azért nagyon b@szóra sikeredett....
#96377) deakzozo:
"de..lehet inkább tutira megyek a 550-es Tomahawk-al"
Nagyon jó döntés,ha minden jól megy egy pár napon belül kapok egyet tesztelésre,de igazából,meg szerettem volna várni a 3.....XT procikat,no majd meglátjuk ! -
deakzozo
csendes tag
válasz
Milka 78 #96376 üzenetére
köszi az infót/segítséget
...géphez amit építek csak egy jó deszka és proci hiányzik terv most (r5 3600) később nem akarok deszkát cserélni ha 4xxx-es -re váltanék tehát jó lenne ha "időtálló" lenne ...néztem azokat is amiket írtál...azért megmondom ezek az árak kicsit elgurultak ha azt nézem hova akarták ezeket pozicionálni de ez szubjektív
...Én személy szerint nem akarok b450-ben gondolkodni a jövőre való tekintettel inkább tolok bele kicsivel többet..(mint amit gondoltam
)..gondolom amúgy nem sokan vesznek 50k-s alaplapba 277 ezres procit oc-re
....a lényeg azt szeretném hogy minél jobban "ki maxoljam" azt a keretet amit bele tudok tolni átgondolom még (de..lehet inkább tutira megyek a 550-es Tomahawk-al) ...
köszi a segítséget!
-
-
mcmike
őstag
válasz
Milka 78 #96286 üzenetére
Jelen rendelkezésre álló VRM táblázat alapján az MSI A-Pro is 12 fázis lenne? Akkor tényleg lehet jó választás lesz. Nem világítós mint a Tomahawk, ill. nincs 2.5 Gb LAN, de ezek nem is kellenek mindenkinek, mint ahogy nekem sem... most elgondolkodtam én is...
Amúgy a VRM szinten az hogy melyik gyártótól érkezik az mennyit számít? Pl.: OnSemi / Intersil / Vishay Dr.MOS közül melyik az ajánlott vagy jobb? Vagy ilyet nem lehet kijelenteni, hanem összességében kell vizsgálni a kiépítéssel együtt?
-
jozsi252
veterán
válasz
Milka 78 #96270 üzenetére
Nem izgat az RGB, az a verziójú Dark Base 900 házam van aminek az oldala nem plexi szóval semmit se látok belőle. Ami jobban izgat az az hogy 6 SATA port van rajta, nem 4 mint a másikon. Akarok még 2 winyót bele, így pont megtelne a 4 port.
Asrock látom eléggé leszerepelt a VRM teszten, de azt tegyük hozzá hogy aki egy Asrock Z490 Pro4 lapot vesz egy i9-10900K mellé az meg is érdemli.
Az a lap annyira azért nem alkalmas ahhoz a procihoz. Meg voltam elégedve Asrock lapoknál, de nyilván ha van jobb akkor azt venném.
60 környékén te mit választanál ha i5-10600 vagy i7-10700 menne bele? -
jeni
félisten
válasz
Milka 78 #96217 üzenetére
Igen érthető csak tudnám miért lett közel 20000Ft-al olcsóbb a többi bolthoz mérten mert akkor megérné az árát az Asus F lap.
A csatlakozások miatt PREFERÁLOM az Asus-t. Különben elég lenne az MSi Z490 Tomahawk. Egy árban vannak most ezért néztem így nincs semmi buktató benne.
Többen is írták az Asus Z490 lapoknál a VRM közel vagy 1000% ugyan arra épül csak a köritések mások.
az E- F- G- H lapok egy kutyák. -
Comic
aktív tag
válasz
Milka 78 #96144 üzenetére
Elnézést! Nem személyeskedésnek szántam, mém jelleggel írtam.
Szóval. Lehet, hogy szakbarbár vagyok az utosó IC-t és tekercset is ismerők szemével nézve.
Ellenben amit írtam, azt tapasztalatból írtam.
Amik legalább egy évig a kezem alatt dolgoztak, melyekből a saját következtetéseimet levontam.:MSI K8n Neo3-F - AMD Sempron 3000+
Fujitsu Brand lap - Intel Pentium D 925
Asus P5E - Intel Core 2 Quad Q6600
MSI A55M-P33 - AMD A8-3870k,
Asus M5A78L-M LX3 - AMD Fx 6100, 6300,
Asus P8Z77-V LX - Intel Core I5-3570k
Asrock FM2A88M Extreme4+ - AMD A10-5800k
Gigabyte B450M DS3H - AMD Ryzen 3 1200af
Gigabyte B450 Aorus M - AMD Ryzen 5 1600afBiosban az Asus a koronázatlan király. Azon lapokhoz képest - az én tapasztalatom alapján - az összes többi "full fapad", de mind alkalmas volt (és ki is bírta a kísérletezéseimet).
Saját tapasztalat alapján soha senkinek nem fogok nyugdt szívvel sem 'brand, sem MSI lapot ajánlani, mert azokkal volt a legtöbb bajom.
Mint ahogy intelt sem fogok senkinek. (Ez kb a Pentium D óta így van)Attól, hogy nekem nem lettek a kedvenceim, vagy valamiért nem jó szívvel gondolok erre, vagy arra - bármilyen alkatrész, bármilyen alkatrészét tekintve -, másnak lehet még vele jó tapasztalata.
To: Palfitom - Amint látod, elég régen nem vergődöm intel platformokkal, így azokról sem infóm, sem tapasztalatom... -
gjohnny
tag
válasz
Milka 78 #96113 üzenetére
A B550-re nem akarok várni. Azok egyébként már júl elejétől a boltokban lesznek? Abból lesz 50-60 ezer közötti? Szívesen vennék egy olcsó x570-es lapot, de azokkal meg az a baj, hogy a chipset-nek aktív hűtése van, kis ventivel ami hangos. Van olyan jó áras x570-es, aminek halk, vagy kikapcsolható ez a ventilátor? Vagy van erre valami megoldás? Nem is értem arra a nagy chipset bordára miért olyan kis venti van biggyesztve? Elég nehéz dönteni, hogy mi legyen. Maradjak az MSI Carbon AC-nél, jó lesz az?
-
jeni
félisten
válasz
Milka 78 #96129 üzenetére
mester!
rexing13
egy teljesen alapgépet keress egy ATI HD7470 karival,ott javasoltam neki,hogy egy összerakott ellenőrzött gépet vegyen 50000Ft keretig.
akinek meg alaplap a gyenge láncszeme annak
Jocikablack
egy jobb Z390 lapot vegyen,linkeltem párat ami is szerepel az összefoglalóban.
pluszban ami nincs az ajánlottban de mégis jó felszereltséggel bír,sőt sima 9700 procija van neki. -
gjohnny
tag
válasz
Milka 78 #96102 üzenetére
A mostani gépben ASUS B150 PRO GAMING van, azon ugyanaz a SupremeFX 8 csatornás hangkártya van, mint a STRIX B450-F-en. Ha Asus lenne, akkor normál hűtéssel OC nélkül a RYZEN 5 3600-el nem lesz meleg az alaplap, de még 3800-al sem ugye? Néztem a MSI B450 GAMING PRO CARBON AC alaplapot is azon van 2 M2 mint az Asus-on és Realtek ALC1220 hangkártya az már jobb nem? Szerinted Asus STRIX B450-F vagy B450 GAMING PRO CARBON?
Köszi! -
Elixión
tag
válasz
Milka 78 #96081 üzenetére
Jogos. Msi MPG 570x GAMING alaplapot néztem a 3600x alá. Mert azt olvastam, hogy a 450chisetek annyira nem kezelik jól ezeket a ryseneket. Azért nézegetek 570 chisetekkel. Amik viszont jóval drágábbak ugyebár. Na meg pesze PCI expressz 4.0 is van ebbe a 570 alaplapban. Bár nem tudom lenne e látszata h nem PCI expressz 3.0 ban van a vga.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Milka 78 #96073 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy egy X470-es lap csak CF-et tud, SLI-t nem.
A régi FX-es lapom (MSI 970A Gaming Pro Carbon) mindegyiket támogatta.Kompromisszum nélkül a GA-X470 AORUS GAMING 7 WIFI támogatja mindegyiket x8/x8 módban.
X370-ből a CH6 Hero és Extreme is, némi megkötésekkel. (tudom, ezek régiek, gyártó oldal áttanulmányozása mindenképpen ajánlott).
-
feca1130
csendes tag
válasz
Milka 78 #96054 üzenetére
Köszönöm szépen a választ! igen közbe biztos ami biztos az Auto Boostot kikapcsoltam a Biosba és így ugye 3.6Ghz-en megy stabilan 1.1V-al max..de azt már Auton állította de stabilan megy így is szóval egy két hónapig amíg nem veszem akkor a másik lapot remélem minden rendbe lesz.
-
Kaci84
őstag
válasz
Milka 78 #95991 üzenetére
Hát igen, de a Z490-et én is addig venném meg míg nincs olyan sok teszt róla :-) ügye én is próbálok videózgatni YT-re. Z490 Prime-A-ra 12 + 2 DrMOS ír a gyártó. A Strix Z490-F ha jól látom tök ugyanaz. Nem tudom, hogy alakul később az ára, de a most hozzá kapott ajándék hűtővel elég jól lehe indulni, úgy már csak kb. egy 10e-el drágább mint a Aorus Z390. Biztos roszabb az ár/érték aránya a mostani szériától, a kérdés az mennyire? Mert ha azt nézzük, hogy OEM tálcás i7 10700K-t 150-ért lehet már rendelni, talán megéri arra átállni, hisz a 9900K sem olcsóbb. Ott meg talán csiszoltak egy picit a hőátadáson és talán egy picit magasabb órajelet bír. hmmm
-
-
válasz
Milka 78 #95977 üzenetére
Szia!
Újfent nagyon köszönöm a segítséget.
Olvastam korábbról, hogy Neked averziód van az Asusszal kapcsolatban, amit én hovatovább meg is tudok érteni. Viszont én meg kétszer is kifogtam hibás MSI alaplapot (meg egyszer hibás VGA-t). Nyilván szinte kizárt, hogy harmadszorra is kifogjak egyet, de a tudatalatti munkálkodik bennem, ami meg azt mondja, hogy soha többet MSI-t.
Én pedig ebben kérek megértést.
-
-
jozsi252
veterán
válasz
Milka 78 #95923 üzenetére
Az alulfeszeléssel meg VRM melegedéssel nem szeretnék foglalkozni, akkor ezek szerint ennél a lapnál nem is kell?
Egy Be Quiet Dark Base 900 házba megy bele, szóval a szellőzéssel nem lesz gond! Fontos lenne az hogy legyen optikai kimenet, ezért esett erre a választásom. És mivel számomra nem fontos a tuning, ezért nem akarok Z-s lapot venni, mert fölösleges lenne szerintem. -
Albigator
őstag
válasz
Milka 78 #95907 üzenetére
Oké, akkor 400-as széria off...
Találtam egy lapot ami nagyon tetszik speckó alapján, csak 100e felett van "kicsivel"
.
-8 sata port
-4 Chassis Fan
-Debug display
-Flashback gomb
-Wifi + BT 5.0
-3 M.2-es slot
-Gigabites Intel LAN mellett 2.5 gigabites Realtek dragon
-SLIEz az X570 Phantom Gaming X
Egyedül DUAL BIOS ami itt sincs mondjuk.
Erről a lapról itt semmi infót nem láttam, csak a Gaming 4-ről, ami persze jóval pénztárca barátibb megoldás.
Szóval erről amúgy mi a vélemény? Ár/értékben nagyon nem éri meg? Van ilyen tudású lap még ennél olcsóbban, 100e-hez közelebb esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 /Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 90% akku
- Samsung Galaxy Book2 NP750XED i7-1255U 16GB 512GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest