- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Beniii06 #11255 üzenetére
Ha a megrendelő vállalkozó vagy cég, ne kuruckodjon lakossági és mobil internettel, hanem legyen egy fix publikus IP címe. Kliens oldalon meg az OVPN és az SSTP nem háklis a NAT-ra.
Ha nem megoldható, akkor felhőben kell neked egy virtuális gép x86-os ROS-el, annak tuti lesz fix publikus IP-je és azon keresztül a mobil és céges klienseket össze lehet kapcsolni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
amargo #11203 üzenetére
Nem reklám, tény, a wireless-boltból amit utánvéttel rendeltem délelőtt, másnapra itt volt, (péntek esetén hétfő) ha volt raktáron. Ha nem, akkor meg hívtak, és mostanában cégnek sokmindent rendeltem (kitalálták többször is, hogy kéne tegnapra valami
). Igaz, csak egy malac farkát nem éri meg rendelni, mert több a szállítási díj.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
Nem nagyon volt szerencsém optikához, világéletemben rezesztem, de szerintem vagy megrendeled és kipróbálod, vagy megnézed itt: [link]
és a neked kellő típust kérdezed meg a fórumon.Szerintem aki itt optikában jártas, több tapasztalata van márkásabb SFP+-os modul + Mikrotik kapcsolatával és nagyobb biztonsággal és hamarabb kapsz jó cuccot mint az Ali-ról.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #11130 üzenetére
Az, hogy én ilyeneket VPN-en keresztül értem el, nem kellett NAT-olni/port forwardolni, vagy ha igen, akkor vagy a NAT előtt de legalább a NAT mögött szabványos portszám volt használva, most meg van több eszköz dupla NAT mögött mindenféle érdekes portszámokon és mikor párhuzamosan több eszközt is el akarok érni (FTP) egy ütemezetten egy szkripttel, néha megfagy némelyik kapcsolat, ha egymás után érem el őket, akkor meg müxik mind, csak úgy sok idő. Csak gondoltam, lehet, valamelyik eszközön gubanc van a NAT helperrel.
Tudom, hülyén van kialakítva, de a kezem kötve, kaptam egy eszközt ("átjáró") egy címmel, a routinghoz nem nyúlhatok, marad a tömeges port forward. -
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok!
Van valami jó leírás az IP-firewall-service ports (NAT helper) szekció működéséről?
Az addig tiszta, ha mi a NAT mögött egy NAT-on túli szolgáltatást, amit port alapján azonosít a kernel/tűzfal, akkor átírja adott kapcsolathoz tartozó csomagokon belül a címeket/portszámokat, ha a kliens a NAT mögötti címét küldi kifele, meg viceverza.
Na de mi van pl portátirányítás esetén, amikor mi adunk egy szolgáltatást, valamint mi a helyzet, ha már alapból a port forward eredeti, NAT-olt vagy egyik portszáma sem szabványos?
Ilyen speciális use-case-ekről nincs leírása valakinek? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
#63718632 #11102 üzenetére
A kereskedő mindent odaír, amit nem szégyell.
Az egyik értékelés viszont érdekes:
GhillieMan 1.0 out of 5 stars
Not enough Pass-through power to run Ring Cameras Wired
Reviewed in the United States on May 27, 2019
Not enough Pass-through power to run Ring Cameras Wired. Returned.Valamint a többi leírás alapján a gigabites kapcsolatot se bírja, szóval még adatátvitelhez is gyengus.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #11088 üzenetére
Lejárt a szerk idő.
Aki LTAP mini-t vesz és szeretné a beépített GPS panelantennát használni, az koppppppanni fog, mert semmilyen beállítással nem működik a belső antenna, még ha kiteszem a szabadba, akkor sem. A külső antennák már legalább az ablakban mutatnak valamit, de kívül muzsikálnak "jól". Jobb lett volna, ha kapásból antennacsatival árulnák, hogy ne kelljen furkálgatni. Csak mobilnethez amúgy elegendő a panelantenna, de ha már úgy is meg kell fúrni, akkor már érdemes a mobilnethez is külső antennát használni. -
E.Kaufmann
veterán
Ki használ autóban/teherautóban Mikrotik GPS routert? (LTAP/LTAPmini)
Mennyire érzékeny a tápra a GPS, mennyire pontosak más nyomkövetőhöz képest és kinek melyik antenna vált be? Próbáltam a Mikrotik saját mágnesesét, és ilyen noname gomba alakút is, de néha nagyon elmásznak az adatok, arra tudok gondolni hogy pl a teherautó generátora vagy a gyújtás bezavar.
Érdemesebb pl DC-DC tápot beiktatni és 12 vagy 5V-ról járatni (a minin van microUSB tápcsati)? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
noorbertt #11001 üzenetére
Mi Zyxel USG mellé próbáltuk, hogy legyen felé passtrogh és management is, Ubival lehet müxeni fog és az otthoni mikrotikkel is ment, mikor egy WAP lte-t kellett konfigolni, de a Zyxelnek az kellett, hogy mindkét háló tagged legyen, tehát két vlan interface is kellett az egy ethernet portra.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #10945 üzenetére
Az öreg bácsik biztos ismerik
Amúgy köszönöm!Zwodkassy:
Úgy NAT-oltam volna, hogy a helyi eszköz a router címét használta volna NTP szervernek és a router NAT-olta volna tovább más időszerverre, egy script meg frissítette volna, mely IP-re is irányítsa át, de ezt most félreraktuk. -
E.Kaufmann
veterán
Saját kérdés. Egy adott ipari eszköz nem mindig képes egy Mikrotik eszköz NTP szerveréről szinkronizálni. Az ipari eszköz programozója azt mondja, hogy olyan hibaüzenetet kap, hogy az NTP szerver dob egy Kiss o' Death csomagot, utánna olvasva valamiért beint a Mikrotik NTP szervere.
Tapasztalt valaki ilyen hibát Mikrotik NTP szerverrel? (ROS:6.45.9)
Lehet egyáltalán valamit kezdeni, mert nem sok mindent lehet állítgatni.
A másik, hogy az ipari eszközön nem lehet névszervert konfigurálni a hálózati beállításoknál. Van olyan időszerver, amit IP alapján el lehet érni és nem változik folyton a címe, valamint nem is fog egyhamar? Esetleg NAT-oljak egy távoli szervert, valami szkripttel frissítve a NAT szabályokat, állandóan lekérdezve, hogy milyen IP címen elérhető? Egyáltalán egy ilyen helybe benatolt NTP szerver mennyire működőképes? Tehát, az eszköz a Router cimére küld NTP kérést, de az tovább passzolja a távoli NTP szervernek. Így leírva, nem tűnik szerencsés dolognak, Lehet érdemes lenne egy céges NTP szervert használni .
-
E.Kaufmann
veterán
Írsz/átírsz egy scriptet, amit ütemezetten futtatsz, vagy és csekkolja vagy azt, hogy él-e a PPPoE kapcsolat (mi a státusza), vagy, hogy pingelhető-e egy (vagy inkább több) ismertebb dns szerver (1.1.1.1,8.8.8.8 pl) és módosítja routing táblát/alapértelmezett átjárót. Ugyanez eljátszható netwatchal is, valamint route szabályokkal is lehet trükközni. Lehet szkriptelés nélkül is routing szabályokkal, de nekem nem müxött és ebben a példában is két miki routert mutattak: https://mum.mikrotik.com/presentations/TH18/presentation_5725_1534743837.pdf
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Kenderice #10890 üzenetére
Egyáltalán él még a ddwrt? Uccsó infóm az volt, hogy mindenféle kártevőt meg hátsóajtót találtak benne. Szerintem a ddwrt nem is alternatíva, az újraegyesült OpenWRT már inkább, csak azon meg sokaknak volt mostanában wifi gondjuk, mert buheráltak a driverekkel. A RouterOS meg szo(p)kás kérdése, megszokható, utána meg már meg is szerethető. Mindenesetre a legstabilabb rendszer, csak ugye nem pakolható bármire (ha nem x86 VM).
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
powerwade #10821 üzenetére
A szimpátia erősen csökkenni fog az ismeretség mélyülésével
. Unifi a barátod, ott csak a HW vezérlőre panaszkodtak, de a szoftveres általában még müxik is
. Még térképet is tudsz használni, a bővítés meg mint egy álom, igaz az Unifi AP buta mint a tök, semmi másra nem jó, de nem is kell szerintem más.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #10800 üzenetére
PPtP erősen felejtős. A többi tehetség és gusztus dolga
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#42556672 #10796 üzenetére
Lehet szívni, de nem kliensenként és hálózatonként. Én etettem már SSTP-t LetsEncrypt-ről. csak egy frissítő szkript kellett egy helyi szerveren naponta futtatva. De még AD-ban sem akkora tragédia RouterOS által generált root CA-t kitolni a klienseknek. Sebesség olyan amilyen, de az RDS átment és annyi elég volt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #10779 üzenetére
Na én ezért választottam inkább SSTP-t és OpenVPN-t, mert NAT nélkül is annyit lehet L2TP-vel copni, NAT-tal pedig az élvezetek csimborasszója. Annyira meg nem volt gyors a céges net, hogy a szoftveres titkosítás sokat lassítson.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #10762 üzenetére
Az lehet, hogy sérti, de más, (nem Sziamiau és nem Miki) routerrel/AP-val működik, nekem is és másoknak is, valamint mások is gyártanak repeatert, és azok is szoktak működni, pl szolgáltatói wifi routerekkel. Tudom, vagy kábelezni kéne (+ akár cAPsMAN, de kézzel is belőhető) vagy Audience, ami meg drága. Simán jó lett volna olcsón úgy megoldani, ami más gyártókkal müxik.
Akiknek sikerült pl TP-link-et rákapcsolni, ők a DHCP-n az "add arp for leases"-t kapcsolták ki, de az nekem be se volt kapcsolva, valamint a WDS-t none-ról dinamyc-ra, de halottnak a csók. Próbáltam b és g módokat visszakapcsolni, auto-ról 1-es csatornára tenni, sima WPA-PSK-t is engedni, 20MHz csatorna, WMM, stb.... Semmi. Csináltam új virtualAP-t gyári beállítás mellett, de szintén semmi. Egyet nem próbáltam, downgradelni valami ősi verzióra, mert volt, akinél azzal még ment. Most legutolsó "stable" van, "old stable"-ra vagy minek nevezik mostanában, nem volt kedvem visszaállni. -
E.Kaufmann
veterán
Másik kérdés. Szerettem volna költséghatékonyan netet csiholni a lakásban levő hAP mini-ről a garázsig. Jó lett volna valami konnektorba dugható repeater, hogy pár mobileszköz kapjon netet egy emelettel és fél lakással arrébb. Vetttem egy Xiaomi Wifi Repeater 2-őt, amit Mi Home appal tudok is kezelni, egy teszt routerre a munkahelyemen simán felcsatlakozott. Itthon leresetelve és újra beállítva nem akar felcsatlakozni a hAP wifijére, még fél méter távolságról sem. Naplóban semmi, csak a mobiltelóm , amiről állítanám be a repeatert. Nézegettem a neten, hogy másnak se nagyon mentek más Wifi repeater-ek, csak Mikrotikkel közösködtek. Valamelyikőtöknek sikerült-e más gyártó repeater eszközét felcsatolni Mikrotikre? Volt valami trükk, vagy kapásból ment?
-
E.Kaufmann
veterán
Egy LTAP mini esetén mi a legegyszerűbb módja egy kapcsoló állapotának figyelésére. Hogy esetleg mivel lehetne legegyszerűbben hozzákötni. Egy sima nyomókapcsolót figyelnék. Az se baj, ha csak hosszabb idejű állapotváltozásra reagálna. Legalább 1-2 mp már pont jó lenne, nem ujjal nyomkodnánk.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
byson55 #9019 üzenetére
Akkor legyen kötelező a captive portal, e-mail regisztrációval és rendesen megőrzött naplókkal ha ingyen wifit szórnánk?
És nem attól véd, hogy a wifi-t üzemeltető belenyúljon a forgalombaHogy ON is legyen, én ilyen célokra, pláne kezdőnek nem ajánlanám a Miki-t. Unifi, annak van könnyebben beröffenthető Captive Portal-ja is, bár sokan írták, hogy önmagukban a Unifi AP-k buták mint a tökök, és a Captive portalhoz is kell egy állandóan futó vezérlő, viszont sokkkkkkal kényelmesebb konfigolni..
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lordjancso #8938 üzenetére
A 24V-s PoE csak egy gyártói házi barkács, nem mindegy a kábel minősége és hossza, és nem véletlen, hogy a rendes PoE 48V-s.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Marcelldzso #8918 üzenetére
A certbotról tudnál írni? Én régebben külön Linux rendszeren futtattam, onnan töltötte át a mikire.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
jerry311 #8859 üzenetére
Ahogy gondolom IPIP-nél is, ha be van pipálva az IPSec, csak alapbeállítások mellett (ha nem pituszkáltuk az IPSec alapbeállításokat) az utóbbi két Mikrotik eszköz között pár kattintás, legalább is nekem így mindig működött. Míg Zyxel esetén még L2TP+ IPSec-cel is egy csomót kellett állítgani a Mikrotik oldalán Az IPSec szekcióban, mert ott egyáltalán lehetett. De pont ezért nem is szívem csücske az IPIP-en kívűl egy IPSec alapú eljárás sem.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
jerry311 #8857 üzenetére
Bevallom, sosem mélyedtem bele, mi meg egy VPN forgalomban, mert az OpenVPN és az SSTP is nekem tökéletesen ment, ahogy két Mikrotik között az IPIP is.
Pont annyira mélyedtem bele, hogy tudjam, mit kell kiengedni a tűzfalon.
Egyszer kellett mókolni, hogy menjen VPN Mikrotik és Zyxel router között, de nem akart működni, a Zyxel meg IKE VPN-nek nevezi az egyik támogatott VPN eljárását:
http://onesecurity.zyxel.com/img/uploads/Next-Gen_IKEv2_VPN_Server_Role_CR.pdf
https://support.zyxel.eu/hc/hu/articles/360001390714-Az-IKEv2-VPN-alag%C3%BAt-be%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1sa-a-Zyxel-IPSec-VPN-klienssel -
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #8851 üzenetére
Ha két Mikit akarsz összekötni, akkor használj pl IPIP-et (az IPSec egy pipa ilyenkor), egyébb esetben úgy rémlik, hogy a preshared key pőre IPSEC-kel nem nagyon müxik, vagy legalább is macerás. Mintha mostanában lett volna egyáltalán támogatva ilyesmi. Ajánlott az L2TP, vagy még inkább az OpenVPN.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Razermazer #8848 üzenetére
Munkaidőben?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Razermazer #8846 üzenetére
Biztos jól van beállítva a hálózat a Virtualbox-ban? Esetleg másik virtuális hálókártyát válassz ki, valamint NAT-olt hálót.
Illik így is úgy is egyeztetni a rendszergazdikkal, nem szeretik az ilyen kuruckodást. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #8822 üzenetére
Kipróbáltam a béta 3-at Hap minivel, de nem volt sok siker benne. Alapbeállításokkal se sikerült a wifit életre kelteni, a dhcp kliens se működött, ezért nem volt internet. Próbáltam betölteni a mentett konfigot, de azzal meg fagyott. Inkább visszaálltam a legutolsó 6-os főverziójú bétára.
-
E.Kaufmann
veterán
ROS 7 béta az összes SoC-hoz:
https://mikrotik.com/download
SMIPS állítólag Netinstall only, de nekiesek így is szerintem -
E.Kaufmann
veterán
A wifi rész is? Használod routerként őket?
Tudom, gyengus a hw, de 15 MBit-es nethez használom.
Lehet, OpenWRT-re kellene átállnom, az hasonló hardverű (azonos SoC gyártó/ család, azonos memória, TP-linkben kevesebb a flash) TP-linkkel stabil wifit ad router/NAT funkció mellett is. -
E.Kaufmann
veterán
Van itt hAP mini vagy lite használó? Érdemes kapásból cserélni a tápját, még ha új is? Vacakol a wifi része és a HUP-on valaki azt írta, hogy gyárilag nem túl jó az ezekhez csomagolt 5V-s microUSB-s csatis táp.
Más próbálta már a cserét és volt javulás a wifi stabilitásban? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Marcelldzso #8750 üzenetére
Hát jó kis cucc is az, csak a portok száma és a késői HW IPsec támogatás miatt nem bántam meg annó, hogy a fő telephelyre egy RB3011-et vetettem. Egyébként olcsóbban, igaz a ROS ARM támogatásának kiforratlansága miatt is, de tudta mindazt sebességben a 750Gr3, amit a nagyobb tesó.
-
E.Kaufmann
veterán
ARM alapú mikikhez már elérhető egy korlátozott képességű ROS 7 béta.
[link] -
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #8309 üzenetére
Első képen ott a trafó.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #8307 üzenetére
Van egyáltalán ebben az USB NIC-ben trafó? A gigabit is megy most vagy csak 100MBps-en kapcsolódik?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #8305 üzenetére
Szerintem, ha elég okos lenne a cucc, akkor mindegy volna, miről kapja a tápot és nem kellene jumperelni a továbbításhoz. Hisz magának az ismétlő/bridge-nek mindig kell az áram, akár táplált, akár saját tápos eszköz van a másik oldalon.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #8175 üzenetére
Én láttam már kábelt is "elromlani" , ennyi aktív elem (mint ez a bridge/repeater) meg megengedhető szvsz. Vagy lehet optikázni is
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#42556672 #8127 üzenetére
Jaja, nem rossz a 3011, pláne, hogy igaz nagy késéssel, de megcsinálták a HWS IPSec-et benne, sokat dobott a használhatóságán és kitolta az életciklusát. Sok helyen doszt elég lesz még jó darabig, legalább is amíg ki nem döglik. Én ipari táppal támogattam meg, hogy ne az adapter legyen a gyenge láncszem.
-
E.Kaufmann
veterán
Ez nem valami MTU vagy clam tcp to mss gond? Lehet darabolja feltöltésnél a csomagokat, ahelyett, hogy ICMP-n utasítaná a klienseket kisebb csomagméretre.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Watercolour #8000 üzenetére
IPv6 esetén nem szokás NAT-olni csak éppen ahogy a Pista bácsi az antiszemitizmussal: igény volna rá
még ha simán a tűzfalazáshoz nem is kell, valamint a Prefix Translationnak nincs is olyan mellékhatása, mint az IPv4 esetén elterjedt NAT-NAPT megoldásnak.
Mondjuk gondolom a SIP-RTP ugyanúgy nem örül ha megbolygatják a prefix-et, mintha az egész címet változtatnák, de pl szolgáltatói támogatás nélkül multi WAN-hoz nem ártana valamilyen NAT megoldás, pláne ha terhelésmegosztást is szeretnénk.
Más kérdés, hogy a ROS 6 nem hogy NAT-olni nem tud IPv6 alatt, de ha jól rémlik a csomagokat se bírja jelölni. -
E.Kaufmann
veterán
Az mitől lehet, hogy adott két Mikrotik eszköz összebridgelt Wifi hálón (L2-es kapcsolat), mindkét eszköznek van kézzel megadott ULA IPv6 címe, közös alhálóban vannak, de úgy negyed-fél évente meghal az IPv6 kapcsolat és csak az segít ha kicsit noszogtatjuk valamelyik oldalt, pl elvesszük a statikus címet majd visszaírjuk. Sima reboot nem nagyon hatja meg a két eszközt.
-
E.Kaufmann
veterán
A ROS képek álltalában 10 MB körüliek még a nagyobb routereknél is, a frissítés a memóriából történik , fileszerverhez biztos nem a flash területét fogod használni. Mondjuk hosszú netről frissülő tiltólistákhoz már kevés lesz, de az úgy is inkább tákolás és erős HW kell neki.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7850 üzenetére
akkor goto 1, használd a mikrotik cloud-ot külső dyndns szolgáltató helyett. Én még (nem is olyan) régen céges domain név mögé csatoltam cname rekorddal mikrotik cloudos dns címet, ha túl bonyolult megjegyezni a kapott címet.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7846 üzenetére
A PPP-n át kapott IP címed ha nem egyezik meg azzal amit a https://whatismyipaddress.com/ ír, akkor baj van, pontosabban a szolgáltató is NAT-ol.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7844 üzenetére
Használd a mikrotik cloud-ot. esetleg csekkold, nem-e pakolt sunyin téged a szolgáltató CG-NAT mögé.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
#70234880 #7802 üzenetére
Ezt Ákosnak célozd
Én már rég elhagytam a 3011-et, ha megfő a flash csipp benne, megfő, amúgy heti kétszer frissített már csak a végén, pont azért, hogy ne süljön meg olyan hamar. Otthon én külsős DNS szerverrel operálok csak (9.9.9.9), a kis Mikinek meg (amit inkább azért vettem, hogy ne felejtsek) a QoS is sok.
-
E.Kaufmann
veterán
A másik, hogy illene ezt a listát frissítgetni.
Az én első linkemen elvileg a listák/szabályok naponta frissülnek, más nemzetközi listákból generálva és illene ilyen időközönként a routerre is letölteni, ami ugyan beütemezhető pl éjjelre, de lehet, hogy a flash nem örül annyira neki. -
E.Kaufmann
veterán
Háát, vagy egy tökösebb miki kell és hasonló scriptek napi frissítéssel:
http://www.squidblacklist.org/downloads.html
Esetleg DNS szervernek valami reklámszűrős külső DNS szervert belőni, a többit blokkolni helyi hálóról:
https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html#instruction (nem biztos, hogy ez a megfelelő szolgáltató neked, csak most kapásból gugliztam egyet, én kártevők ellen a 9.9.9.9-et használom pl, bár inkább csak placebo esetemben)
Valamint mostanában sokan írták, hogy egy Raspberry Pi-vel segítették meg a Mikit: [link] (Használtan 5k körül kapható egy dobozolt első generációs, de én pl 7-ért vettem rpi2-őt dobozolva, kártyával)
Hiába van benne a ROS-ban a lehetőség L7 és DNS püfölésre, ha nagyobb listák nem férnek el vagy a flash-ben vagy a memóriában és a CPU is szenved vele.
Én az elsőt (a mikrotikes listákat) egy 3011-en éppen hogy tudom használni, de ott inkább a CPU volt kevés néha. Valamint azt vettem észre, hogy a prohardver fél éve összeakadt a reklámblokkoló listával és 10-20 mp-ig állt az oldal betöltése több böngészővel is. -
E.Kaufmann
veterán
Én SSTP-vel tapasztaltam ilyen kivágást fél percenként, amikor a kedves tanácsadók nem bírtak megállapodni abban, mikor ki használ egy adott felhasználónév/jelszó párost, pedig volt nekik 4 is kiosztva.
Én is használtam amúgy pool-t, de volt mikor összekutyulódott frissítés vagy valamilyen konfigurálás után és egyszerűbb volt törölni és újat létrehozni.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
grabber #7694 üzenetére
Ha nem akarsz szívni a wifivel, vegyél Ubi(nemíromkiateljesnevétmertnembírommegjegyeznihogykellírnikülönbenishülyenevevanmintamááááálta) Unifi eszközöket. Dual WAN-t nem a guest wifihez használunk, hanem értelmesen failover és loadbalancinghoz.
Külön kell választani logikailag a WAN és LAN oldalt. A guest wifi csak annyi, hogy egy olyan LAN alháló, amit elszeparálun k a többi LAN-tól, esetleg a router még plusz tűzfal szabályokkal hotspottal és QoS-sel korlátozza a WAN felé folyó forgalmat, ami lehet dual WAN is. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7665 üzenetére
Ha elég egyszer kiadni a modemnek és megjegyzi a beállítást, akkor inkább PC-ről küld rá a parancsot:
[link]
Egyébként úgy rémlik, csak a PPP interface esetén lehet ráküldeni AT parancsot, de lehet, van rá mód terminálból és scriptből, de csak tipp, annyira sosem mélyedtem bele a webstickek világába -
E.Kaufmann
veterán
Szerintem kb soha, esetleg valami tűzfal szabály spéci címek szűréséhez, de gyakorlatban a netmask csupa egyes majd csupa nulla 4 10-s számrendszerbeli számmá/IP címmé fordítva. Ugye megadhatják úgy is hogy hány bit a hálózati azonosító, pl a /24, ami azt jelöli, hogy a netmask 24 db 1-es számjeggyel kezdődik és 8 db nullással végződik kettes számrendszerben. De ilyen nem folytonos kevert katyvasznak mi értelme, azt nem tudom.
-
E.Kaufmann
veterán
Hallottátok? Megjelent a RouterOS 7.
...vagy nem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vicces képek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Magisk
- Milyen egeret válasszak?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Forrasztásról mindent az alapoktól!
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- Eladó karcmentes Realme 8 4/64GB / 12 hó jótállással
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3085, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest