- Google Pixel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
amargo
addikt
Azért havi +5e csak mert talán egyszer beüt.. a mobil telefonokon is elég nagy csomag van max megosztom azokat. Itt inkább csak meglepett, hogy optikán áramszünet esetén nincs net.. de utána járok a szolgáltatónál majd.
Statikus: Természetesen minden szünetmentesen van, az ONT is amúgy nem várnám el, hogy legyen működjön.. Legközelebb megnézem, hogy az ONT (DASAN H665) mit mutat ilyenkor.
Zwodkassy: Én is azt gondolnám, hogy aktívnak kellene lennie.. a hAP ac3 LTE6-nak a storage-e ugyan úgy csak 16MB, legalább is a gyártó szerint: [link]
-
amargo
addikt
Ez így igaz, viszont eljött ide az optika, így szerintem az 5G nem reális versenytársak nevezni. Egyedül az a bosszantó, ha áramszünet van, akkor nincs az optikán net.. eddig nekem minden szünetmentesen volt, így a HA is üzent szépen, ha van valami.
A wAP-ot több mint 80e ből raktam össze + havonta a korlátlan net amit feleslegesen nem fizetnék tovább, akkor minek a wAP? Én így gondolkoztam. Ezért vagyok kíváncsi mire nem gondoltam esetleg? -
amargo
addikt
Sziasztok!
hAP AC3-at még múlthéten bekonfiguráltam végül és az egész hálózatot átszerveztem (még vannak hiányok). Azt kell írjam nagyon jó cuccok ezek! Viszont látszik, hogy ez a kicsi storage tényleg probléma, emiatt mindenképpen több storage-es router-nek kell manager-nek lennie (többször volt, hogy a backup-ot egyszerűen már nem töltötte vissza a wAP ac-ra).
Kérdés, mennyire kelendőek a wAP ac LTE6-os készülékek használtan + antenna? Lehet értük kapni valami vagy csak félár alatt lehet eladni..?
-
amargo
addikt
nem ez volt a probléma (szerintem) a hAP-nál is ugyan ezt csináltam, szerintem türelmetlen voltam a wAP-nál mert 3 percet várva, már láttam.. viszont a restore nem akar menni, a backup feltöltés után csak pár kbyte marad, szerintem nincs elég helye így a visszaállításhoz.
Egy hAP ac3-at be kell szereznem (már nem kell az LTP), nagyobb a storage ott.. -
amargo
addikt
segítség kellene!
wAP ac LTE6 factory reset, hogy a bánatba kell csinálni?
mert az, hogy kb 5sec -ig amíg villogni kezd a LED látszólag semmit nem ér.
windows alatt static ip adtam, Gateway is van. MAC cím alapján nem akar csatlakozni, ip alapján meg végképp, mert nem default-ra rakta magát..
hAP ac2 esetén ez tökéletes megy, igaz ott is random, mikor találja meg MAC alapján.
A wAP-al már 1 órát szórakoztam..köszi a segítséget!
szerk: no ezt is kipróbálom [link]
-
amargo
addikt
válasz
adika4444 #14159 üzenetére
Nem lesz gigás net, azért arra nincs igény (most még..), elég csak az 500 Mbps
Ezek az eszközök mind gigabites csatlakozóval vannak ellátva, nem írtam le a pontos product name-t (hAP ac2 és wAP LTE6), de azért ezek a IPQ-4018 procik még egyszer nem voltak nálam kihajtva csak, amikor sebességet mértem a hálózaton (vagy nagy adatokat mozgattam).
Tehát a wAP-on 2db gigás portom van, a hAP ac2 pedig 5db.
Jelenleg azt gondolom, hogy a hAP-ra kell költöztetni a routing-ot ebbe megy majd bele a szolgáltató kábele (igen lesz előtte egy modem, de csak annyi semmi más, mert nem kérek hozzá router-t). Egy másikon vissza megyek a pincében lévő switch-re, onnan a wAP is megkapja a CAPsMAN-os összekötést.
Viszont, a failover, hogy működik? wAP-ban lévő LTE egységet végül miként fogja kezelni a hAP, mert ez nem áll össze a fejembe (utána még nem olvastam)?iceQ!: Egy modem lesz csak előtte.
No gondolom valami hasonló setup-ot kellene összehoznom. Ezt a képet loptam, tp-link switch-em van és jelenleg a wAP a CAPsMAN, de ezt is akkor a hAP-ra kell rakni meg a routing-ot is.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Jelenlegi setup, wAP LTE-n jön az internet, ez kezeli a routolást és ezen van minden (CAPsMAN is), továbbá mellette van egy hAP AP-ként használva, meg végül is kis switch feladatott is ellát.
A hAP a ház közepén van a wAP pedig majdnem a tetőtérben (külső antennák vannak rárakva az LTE miatt).Viszont hamarosan beköltözik a házba az optikai net. Ez pedig a pince felől fog támadni, ott van egy TP-LINK switch arra kötve a hAP és a wAP is.
A wAP felé (jelenleg) 2 db vezetéket húztam be, az egyik a CAPsMAN-nak van a másikon felmehetne a net is, ha jól gondolom viszont később csak 1 vezeték maradna. Ezért a kérdés, hogy a routolást át kell költöztettem a hAP-ra mindenképpen (azaz ebbe kellene bevezetnem a kábeles netet), ide két vezeték van behúzva?Gyakorlatilag a WAN port a kérdés, a CAPsMAN miatt tudom/gyanítom a választ, hogy költöztetni kell a config-ot, de inkább megerősítést várok, hátha valamit nem gondoltam végig jól.
Továbbá, ha a hAP-ra átköltözik a routing, akkor failover-nek az LTE-t gondolom be lehet konfigurálni?
Remélem érthetően írtam.
Köszi a segítséget! -
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #14128 üzenetére
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #14124 üzenetére
Én is wAP LTE(6)-ot alakítottam át külső antennásra. A házat is kicsit meg kellett fúrni én oda raktam az SMA konnektorokat.
-
amargo
addikt
Nem Balatonon, hanem egy másik tó környékén használok telenor előfizetéses mobil netet wAP LTE6-os modemmel. Nálam mostanában semmilyen megszakadás nincs, pont tavaly használtam én is scriptet az újraindításra, de évvégére stabil lett. Nézted, hogy az antennák nem változtak esetleg? [link]
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Van 2 VLAN-om, A és B, a B a csökkentett hálózat (guest) nem látja A-t vagy is csak egy bizonyos gép, bizonyos portját. A pedig látja B-t teljesen (elvileg)
Na most párnapja azt vettem észre, hogy a 192.168.88.10-es gép a 192.168.100.100-es gépét tudja pingelni és úgy eléri az egészet, nincs tiltás.
Viszont a 192.168.88.11-es gép nem látja már ezt a 192.168.100.10-es gépet, semmilyen szinten.A 10-es és 11-es gépnek is a Mikrotik a DNS resorver-e. dig jól jó cím felé fordul, de nem kap vissza értelmes választ. ping esetén semmi.
De az az érdekes, hogy a 11-es gép a saját vlan-jában se tud senkit elérni, de őt elérik.Miként tudnám kideríteni hatékonyan, hogy milyen szabály foghatja meg? Van mentésem, így azt gondoltam, hogy visszarakom és lépegetve kiderítem, hogy mivel csesztem el..
Az tudni kell, hogy a 11-es gépen van külön Adguar is pl és reverse proxy server is (az adguar-on kívül).Szerintem valamelyik éjjel kitörölhettem valami szabályt (biztos top-on voltam már) a firewall környékén és csak párnappal később vettem észre a problémát.
Köszönöm a segítséget, ha valaki ebből érti, hogy mit szeretnék és van valami ötlete
-
amargo
addikt
Sziasztok,
Lehet tök egyértelműt kérdezek, de inkább felteszem.
Vettem egy PoE+ os switch-et, erre csatlakozik most wAP, most 51.9V-ot ad fel neki. Ez így gyanítom nem probléma neki? -
amargo
addikt
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #12742 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék, a wAP-nál 0% a bad sector viszont a totál 1,3M. 12 nap alatt most csinált közel 420e írást, kb 4 hónapja van meg a router. Ez a CAP manager és vannak scheduled scriptek is.
-
amargo
addikt
Lehet azért nem jön frissítés (pl egy tp-linkre), mert azon a szinten kimaxolták a lehetőségeket. Ami jól működik, azt nem kell megjavítani...
Egyedül ezzel a részével nem értek egyet a router pont egy olyan eszköz, amit a külvilág felé pakolsz ki, ha arra nem jönnek a biztonsági frissítések, akkor átjáró leszel. Nyilván, ha nem rakod ki, akkor egy fokkal jobb a helyzet.
Ami jól működik nyilván nem kell megjavítani, de ezeknél sokszor nem erről van szó. -
amargo
addikt
válasz
pacman789 #12265 üzenetére
Egy lengyel oldalon találtam meg ezt a hibát (nem tudok lengyelül):
[link]
Érdemes végig olvasni.Amúgy lehet firmware gond is: [link]
Pl nálam is van frissítés (egy elborult pillanatomba majd fel is rakom, megtörtént, működik minden):
/interface lte firmware-upgrade lte1
installed: R11e-LTE6_V020
latest: R11e_LTE6_V026 -
amargo
addikt
válasz
TechToys2020 #12153 üzenetére
Korábban is írtam a CAPsMAN-ról (nem is olyan régen)
20MHz felé ne menj, mert nem támogatott.
Továbbá a secondary channel használata sem.
Még arról is tettem képet, nekem miként van és jól működik vele. -
amargo
addikt
amúgy pont pár napja volt nálam, hogy vpn-en valaki nagyon próbálkozott, közben a router eldobta többször is az LTE-t.. majd bekerült a cím a black list-re és újra volt stabilan LTE.
ui: én is mindent tiltok (amit tudok), még az esp-k is csak adott gépet adott porton érhetnek el.
-
amargo
addikt
Na ez pont ilyen program (még Borlan 6 c++ alatt íródott)
Nem szeretnél még egyet (komolyan gondolom!)?
Gyakorlatilag az időm nagy részét az viszi el, hogy maintenance-ni kell ezeket az eseteket én meg vonnám be a saját programom alá (ahol már nem lennének ilyen gondok) de így elég lassúcska.
Ezeket mind megtettem, ha pl windows alatt megosztják a mappát, már tökéletes, vagy az én otthon környezetemben is jó, linux alatt egy sima samba share.
Viszont Synology esetén megbolondul, nincs időm vele foglalkozni. Synology is ZFS-t használ, ami miatt én pl örültem, hogy ilyet raktak be, mert megszüntek a db fájl sérülések viszont jött ez. -
amargo
addikt
Ha már Synology, én is ezt szoktam ajánlani másoknak (nekem van építve gépem és NAS-om is van, de nem ez a lényeg)
Megörököltem egy régi bde-s programot (borland database engine-t használ) aminek az adatbázis fájlait a NASra pakolják és éri el minden kliens, ezzel nincs is gond. Viszont Synology-n valami brutális lassú lesz az adatbázis elérése a programból. Én ipv6-ra gyanakszom (de mivel alapjában véve nem ez a szakterületem csak egy jó barátom ügyfeleink próbálok segíteni), viszont érdekelne, hogy más is tapasztalt is ilyen lassulást. A net tele van Synology hálózati lassúsággal ebből is jött az ipv6 kikapcsolásának ötlete..
Wireshark-ot javasoltam még, de ahhoz nyilván nem mindenki ért. -
amargo
addikt
Hoppá egy árfigyelőm bent maradt és most a wAP LTE6 kit elég jó árban van: [link]
-
amargo
addikt
Mi után sikerült beállítanom a CAPsMAN-t utána 5Ghz-n 200-300Mbps-t tud.
2.4Ghz-n pedig 100Mbps körül. Egyszerű fájlmásolással néztem meg. -
amargo
addikt
Az elején én is azt gondoltam, hogy egy manager automatikusan CAP is lesz (aztán láttam a CAP interface-ek között, hogy nem és ezért kezdtem kutakodni), de tök logikus, hogy nem. Vannak wifi nélküli router-ek, amik a legtöbbször a manager-ek ezért, ha szeretnéd, hogy egy manager CAP is legyen, akkor be kell állítanod vagy csak simán nem szeretnéd, hogy a manager szórja a jelet is.
wifi6-os témába kicsit bekapcsolódva én is sokat gondolkoztam, hogy Mikrotik vagy más SOHO router, ami már tudja a Wifi6-ot, de aztán úgy voltam vele, hogy jelenleg 20-30 eszköznél több nem lesz a házban még jó pár évig, azt meg letudja kezelni szépen.
-
amargo
addikt
igen, nálam a wAP a manager és CAP is, ezért ha nálad, ha csak a hAP a CAP (hejj, de szép mondat
) és a wAP csak manager, akkor kevesebb értelme van ennek a beállításnak.
Nálam mind a két eszköz szórja a jelet és ilyenkor értelemszerűen az egyik helyen rejected lesz, a másikon (ha jó a signal) accepted. -
amargo
addikt
Nálam teljesen standard a beállítás, persze van pár kivétel az esp-knek, mert vannak az ideális hatótávon kívül is eszközök. Na meg van olyan is, hogy makacsul a messzebb-i AP-ra akar csatlakozni, ilyenkor a manager meg rejected-et nyom és az a szerencsétlen esp nem mászik fel a másik channel-en lévőre..
-
amargo
addikt
Van egy makacs eszköz (esp32 espHome-al), ami egyszerűen tök random csatlakozik egy pillanatra majd dobja a kapcsolatot, van valami javaslat, hogy mi a bánat baja lehet? Mint látszik két AP van, két különböző csatornán, tehát ez nem zavarhat be, jelszó jó. Teljes rálátás az eszközre.
19:10:17 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz connected, signal strength -39
19:10:23 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz disconnected, 4-way handshake timeout
19:10:27 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@Manager_2Ghz connected, signal strength -56
19:10:32 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@Manager_2Ghz disconnected, extensive data los19:14:47 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz connected, signal strength -41
19:14:48 dhcp,info base-dhcp assigned 192.168.88.17 to 24:6F:28:B2:46:10
19:14:54 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz disconnected, received disassoc: sending station leaving (8)
19:14:54 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz connected, signal strength -37
19:15:02 caps,info 24:6F:28:B2:46:10@CAP_2Ghz disconnected, extensive data loss -
amargo
addikt
Ezt is jó tudni, mert a hAP ac2-re tervezek én is antennát rakni, lehet a wAP-ra is fogok.
Viszont egy kérdés, ami most jött szembe, a diego oldala nem jön be Mikrotik alatt:
[link]
ping, resolve visszaadja az ip-t, de utána semmi.
DoH van beállítva (cloudflare-re), fingom sincs, hogy van-e köze hozzá. -
amargo
addikt
válasz
bambano #11712 üzenetére
[link]
A hivatalos oldalon 10w és 16w-ot írnak, fingom sincs, hogy itt mi számít attachments-nek, mert USB portja nincs.
Viszont a rá rakott 15 méteres lte kábelnek csak számítania kell, így érzésre az a kis 24v 0,8amperes tápot én nem gondolnám túl combosnak. Sima CAT6 UTP van persze van egy fali csatlakozó, továbbá azért nem vagyok egy profi vég felrakó, bár a hálózati tesztek alapján jók a kötések.Lenry, nem hiszem, ha feltétlenül az eszköz elkezdene újra indulgatni csak-e miatt, nyilván egy komoly feszültségesés megtenné a hatását.
-
amargo
addikt
válasz
Zwodkassy #11700 üzenetére
Az MTU problémát miért oldaná meg a tápcsere
Jahh látom, össze folytak a mondatok.
Két külön téma a táp és az MTU kérdése.
A tápcsere csak azért érlelődik bennem, mert szerintem kevés neki ez a 0,8A és ebből is fakadhatnak kimaradások (szokott néha csomagvesztés is lenni) -
amargo
addikt
Lenne egy kérdésem, LTE képes Mikrotikkel kapcsolatban.
Telenor-os mobilnetem van és nem tudom mi lenne az ideális MTU méret. Ezt csak azért kérdezem, mert előfordul, hogy egyszerűen a csomagok még csak el sem vesznek, de nincs internet elérés az eszközön, majd egyszer csak berobban. Tervben van, hogy a kis 0,8A tápot lecserélem nagyobbra, mert PoE-n adom fel neki kb 30m vezetéken és egy nagy nyereségű antenna is rá van rakva. Most 1424-re raktam az mtu-t, előtte 1480 volt a default.ping 1.1.1.1
SEQ HOST SIZE TTL TIME STATUS
0 1.1.1.1 timeout
1 1.1.1.1 timeout
2 1.1.1.1 timeout
3 1.1.1.1 timeout
4 1.1.1.1 timeout
5 1.1.1.1 timeout
6 1.1.1.1 timeout
7 1.1.1.1 timeout
8 1.1.1.1 timeout
9 1.1.1.1 timeout
10 1.1.1.1 timeout
11 1.1.1.1 timeout
12 1.1.1.1 timeout
13 1.1.1.1 56 59 77ms
14 1.1.1.1 56 59 97ms
15 1.1.1.1 56 59 17ms
16 1.1.1.1 56 59 17ms
17 1.1.1.1 56 59 20ms
18 1.1.1.1 56 59 17ms
19 1.1.1.1 56 59 18ms
sent=20 received=7 packet-loss=65% min-rtt=17ms avg-rtt=37ms max-rtt=97ms -
amargo
addikt
válasz
amargo #11638 üzenetére
Hát az első részét most nemsikerül beszúrni formázva.. ott a linken értelmesen (csak sikerült)
add action=drop chain=input comment="Drop user that has tried blocked ports" in-interface=ether1-Wan log-prefix=\
FW_Drop_all_from_WAN src-address-list=FW_Block_user_try_unkown_port
# at the bottom of the filter list
add action=add-src-to-address-list address-list=FW_Block_user_try_unkown_port address-list-timeout=1d chain=input in-interface=ether1-Wan
add action=drop chain=input comment="Drop all from WAN " in-interface=ether1-Wan log=yes log-prefix=FW_Drop_all_from_WAN
-
amargo
addikt
válasz
E.Kaufmann #11637 üzenetére
Itt a port scanneres megoldás ez innen van
# block port scanner
#near the top #5 add action=drop chain=input comment="Drop user that has tried blocked ports" in-interface=ether1-Wan log-prefix=\ FW_Drop_all_from_WAN src-address-list=FW_Block_user_try_unkown_port . . . . # at the bottom of the filter list #15 add action=add-src-to-address-list address-list=FW_Block_user_try_unkown_port address-list-timeout=1d chain=input in-interface=ether1-Wan #16 add action=drop chain=input comment="Drop all from WAN " in-interface=ether1-Wan log=yes log-prefix=FW_Drop_all_from_WAN
# block port scanner
Ez pedig egy script, amit pár percenként futtatok le (ha a két futtatás között volt probálkozás, akkor noveli a counter-t), lehet nem a legjobb, de teszi a dolgát, 5leteket fogadok#check if logging action exists, if not create action
:if ([:len [/system logging action find name=l2tp]]=0) do={
/system logging action add name=l2tp target=memory
}
#check if logging rule exists, if not create rule
:if ([:len [/system logging find action=l2tp]]=0) do={
/system logging add topics=ipsec,error action=l2tp
}
#l2tp failure attempts
:local attempt 3
:if ([:len [/log find where buffer=l2tp message~"phase1 negotiation failed"]]>0) do={
#get IP <=> log
:local getIP do={
# :log info "getIP - string: $string"
:if ([:type [:find $string "<=>"]]!="nil") do={
:local cut [:pick $string ([:find $string "<=>"]+[:len "<=>"]) [:len $string]]
:if ([:len [:find $cut "["]]>0) do={
:return [:pick $cut 0 [:find $cut "["]]
} else={
:return [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
} else={
:if ([:len [:find $string " "]]>0) do={
:return [:pick $string 0 [:find $string " "]]
} else={
:return ""
}
}
}
#read value from string
:local getKeyValue do={
# :log info "getKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:type [:find $string $name]]!="nil") do={
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]+[:len $name]+1) [:len $string]]
:if ([:len [:find $cut ";"]]>0) do={
:return [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:return [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
} else={
:if ([:len $default]>0) do={
:return $default
} else={
:return ""
}
}
}
#set key and value to string
:local setKeyValue do={
# :log info "setKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:typeof [:find $string $name]]!="nil") do={
:local current
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]) [:len $string]]
:set current [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:set current [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
:return ([:pick $string 0 [:find $string $current]]."$name=$value".[:pick $string ([:find $string $current]+[:len $current]) [:len $string]])
} else={
:if (([:len $value]>0) and ([:len $name]>0)) do={
:if (([:len $string]=0) or ([:pick $string ([:len $string]-1) [:len $string]]=";")) do={
:return ($string."$name=$value;")
} else={
:return ($string.";$name=$value;")
}
} else={
:return ($string)
}
}
}
#del key and value to string
:local delKeyValue do={
# :log info "delKeyValue - string: $string, name: $name"
:if ([:typeof [:find $string $name]]!="nil") do={
:local current
:local cut [:pick $string ([:find $string $name]) [:len $string]]
:set current [:pick $cut 0 [:find $cut ";"]]
} else={
:set current [:pick $cut 0 [:len $cut]]
}
:return ([:pick $string 0 [:find $string $current]].[:pick $string ([:find $string $current]+[:len $current]+1) [:len $string]])
} else={
:return ($string)
}
}
#check log for "phase1 negotiation failed"
:local retry
:global l2tpFailures
:foreach index in=[/log find where buffer=l2tp message~"phase1 negotiation failed"] do={
:log info [/log get $index message]
:set retry [:tonum [$getKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]]]]
:if (($retry+1)>=$attempt) do={
/ip firewall address-list add address=[$getIP string=[/log get $index message]] list=l2tp_failure comment=([/log get $index message].", added at ".[/system clock get date]." ".[/system clock get time]) timeout=1d
:set l2tpFailures [$delKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]]]
} else={
:if ([:len [/ip firewall address-list find where address=[$getIP string=[/log get $index message]] and list=l2tp_failure]]=0) do={
:set l2tpFailures [$setKeyValue string=$l2tpFailures name=[$getIP string=[/log get $index message]] value=($retry+1)]
}
}
}
#clear log
:log info "clear l2tp log"
/system logging disable [find action=l2tp]
/system logging enable [find action=l2tp]
:if ([:len $l2tpFailures]=0) do={
/system script environment remove l2tpFailures
}
:if ([:len [/ip firewall filter find comment="block address that reach maximum l2tp login attempts"]]=0) do={
/ip firewall filter add chain=input src-address-list=l2tp_failure action=drop comment="block address that reach maximum l2tp login attempts" place-before=0
}
}
-
amargo
addikt
Tudnátok segíteni.
Az egyik napról a másikra, biztos történt valami csak nem tudom mi, mert a Mikrotik-hez nem nyúltam (csak újraindulás volt).
A logokban ilyeneket látok:Az eszköz egy esp32, ami eddig tökéletesen csatlakozott a router-hez, de most a fentieket dobálja.
A másik oldalról pedig ilyeneket kapok:
reason='Association Expired'
reason='Auth Expired'Látszik, hogy próbál csatlakozni, de nem megy neki (ott van a router mellett, tehát signal gond nem lehet). Néha, nagyon ritkán összejön, de bootloop-ba is keveredik ettől az eszköz.
(#11484) iceQ! kintre vegyél UV álló kábelt vagy valami csövet.
-
amargo
addikt
wAP-ban azt vettem észre, hogy időnként az LTE modemet újra kell indítani, mert belassul, így minden éjjel újraindítom.
-
amargo
addikt
válasz
lazlo16 #11405 üzenetére
A Mikrotik azért is szimpatikus nekem, mert eléggé ipari, nincsenek eldugdosva benne a dolgok.
Na most ebben az LTE router-ben van egy mPCIe csatlakozó is, semmi sem gátol benne, hogy később komolyabb LTE kártyát tegyen bele az ember, pl innen: [link]Amúgy milyen cat12-es router létezik?
Miért nem építesz egyet? Veszel bele egy cat6-12 es kártyát pigtail-el raksz rá SMA kimenetet arra rádobod az antennákat, RouterOS van x86-ra is. -
amargo
addikt
válasz
lazlo16 #11399 üzenetére
ha a torony hálózata terhelt, azon nem segít semmilyen antenna, szerintem, ott maga a torony kapacitása lesz a szűk keresztmetszet. Nálam is ez a helyzet, hogy időszakonként ingadozik a teljesítmény. Nálam 2 toronyra is jó a rá látás.
A környéken most eléggé nagy a köd, de 40/30 így is van. Ez bőven tökéletes munkára. -
amargo
addikt
válasz
lazlo16 #11375 üzenetére
Ezeken pont nem rég voltam túl, ezért is esett a választásom a wAP ac LTE6-ra, ha megnézed lentebb, raktam rá SMA csatlakozókat is. Nekem most kültéri antennákon van (15m, de már vettem dugókat és megvágom) és jelenleg még nem hozza a B525 szintjét, igaz azt még verőfényes napsütésben néztem, de most is tudja ezt: [link]
Jó időben 200Mbit felett van a download ezért nem lett SRX..
-
amargo
addikt
Ok, elfogadom.
Amúgy miért nem? Az láttam, hogy pl nálam az Asus-ban (ac-56U) is 2 antenna volt 2Ghz-re és 2 antenna 5Ghz-re is, pedig legendásan szar volt a lefedettsége 5Ghz-re, de sebességben szerintem jó volt még zajos környezetben is. Itt meg látok benne 1-1 darabot. Gondolom ennek is köze van hozzá. -
amargo
addikt
Én is így emlékszem, viszont akkor még lakásban voltam rengeteg interferencia volt, sokaknak volt szintén erős router a környéken.
Most családiházas övezet 2 szomszéd jelét látom, de azok is gyengék. Közvetlenül a router mellett bevallom legalább 40-50Mbyte-ra számítottam. Mind1 ezért húztam be minden helységbe az UTP-t..
-
amargo
addikt
wAP LTE6 external antenna csatlakozása, ha mást is érdekelne:
Én így oldottam meg, alumínium háza van a cuccnak és a félkőr alatt van 4db lyuk szerű kiképzés, ahol elvan vékonyítva az anyag. Mivel nem akartam a műanyagot furkálni ez meg adta magát kivezetésnek ezért oda rögzítettem a csatikat. Nálam házon belül lesz a cucc, így nem gond, hogy kilóg.Ehhez a CAPsMAN-hoz én béna vagy, nem értem. Nincs overlapping, de bizonyos időközönként eldobja a wifi kapcsolatot és utána van olyan eszköz, ami csatlakozik van, ami nem..
Továbbá a ttl-t 64-re raktam:
/ip firewall mangle add chain=postrouting out-interface=lte1 action=change-ttl new-ttl=set:64 passthrough=yes
-
amargo
addikt
Még nem tudom, mert most kábelezem be a házat. Eddig ideiglenes megoldás volt. B525 el 150-240Mbit között volt.
Viszont ezt a CAPsMAN-t nem nekem találták ki, megy a hálózat, de lassú.. nem értem mi kellene hozzá, simán eléggé jól hasított.
Adott a kérdés, WDS vagy Mesh? Vagy próbáljam ki legalább tanulok 😊
-
amargo
addikt
Közben nem írtam be, mert már nem akartam össze vissza írni.
Szóval kell neki is a discovery interface, és nálam a bridge alatt meg is találta, a certificates-t leszedtem, majd így megkereste a manager-t. Utána auto-ra raktam a Certificate-et és végül rögzítettem a managert is és a manager oldaláról kötelező a peer-nek a cert.Most úgy fest minden megy. Az interface alatt a HT Chains-eket bekapcsoltam mind.
Meglátjuk sebességet még nem néztem, most örülök, hogy megy
(látszólag minden)
-
amargo
addikt
Azért lenne kérdésem még, mert a magager esetében a CAP-nál a discovery interfaces-t nem tudom mire is kellene rakni ebben az esetben:
van egy fő hálózatom ami a bridge arra?Előtte kell törölnöm az AP-ket vagy miután a bevonásra kerül úgy is törölni fogja?
Továbbá a 2Ghz csak 20Mhz-n hajlandó üzemelni az 5Ghz is csak 20Mhz-re tudtam rakni, másnál is így van? -
amargo
addikt
Köszi!
Már este gondolkoztam ezen, hogy meg tag-eltem a datapath-nál és most kiszedtem a tag-et és működik
Köszönöm a segítséget!
továbbá egy másik kérdés, ez lehet furcsa lesz, de mivel két router van az egyik a manager a másik a CAP. A manager-t is belehet vonni a CAP-ok alá?
Azaz egy manager CAP is lesz. Remélem érthetően kérdem, a lényeg, hogy 2 eszközzel szeretném elérni a hálózat lefedettség növelését.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
CAPsMAN-al kapcsolatban kérnék tanácsot. Van egy wAP ac lte6 és egy hAP ac2 router-em.
Ezeket összekötöttem egy-egy LAN porton, aminél bekonfiguráltam a wAP-ot manager-nek a hAP-ot CAP-nak és a wlan1-en konfiguráltam egy AP-t.a hAP-másik portjain keresztül tud is csatlakozni a wAP-os hálózathoz a wAP oszt IP-t nekik. Viszont a csinálok egy közös wifi hálózatot látom is, de amikor csatlakozni akar egy kliens hozzá, akkor csak ennyi történik:
(az alsó sor nem érdekes most láttam, hogy az is benne maradt..)
Ip-t nem kap így nem is tud csatlakozni.. a wAP-on pár defconfig megmaradt, lehet ezek kavarnak be, a bridge-et protocol mode-ját átraktam már RSTP-ről none-ra.Köszönöm előre is a segítséget!
-
amargo
addikt
válasz
anjani182 #11223 üzenetére
itt már nézted?
(#11251) iceQ! :
Ez Ts9-es csatlakozás, ha ilyen routered van, akkor itt egy kis infó. -
amargo
addikt
Lenne kérdésem, WDS/Mesh témakörben, bevallom még sosem volt rá szükségem, de most kelleni fog és amennyire utána olvastam ez az a témakör, ami nem kifejezetten egyértelmű.
Primary router (wAP ac LTE6, ARM)
Secondary router (vagy-vagy alapon, nyilván az Asus jobb lenne):
- Asus ac56u, (Broadcom BCM4708A0 (ARM Cortex A9@800 MHz)) ezen most freshtomato-t használok, de cserélhetem.
- Régi Gl.iNET 6416, OpenWRT van alatta, nem a legfrissebb, de jó pofa. (Qualcomm Atheros 9331, @400MHz)Nézegetem a leírásokat, de eddig inkább csak olvasgatás szintjén vagyok, Mikrotik oldaláról ezt találtam többek között: [link] [link]
A két router-t kábellel is összetudom kötni, a cél az lenne, hogy a háznál másik helyen is megfelelő lefedettség legyen, továbbá a Mikrotik vezérelje a forgalmat.
(#11215) iceQ!
Melyikbe? Amiről képet linkeltél? Nem ismerem, meg kell nézni a leírását.
Nekem a Huawei B525 bírta, igaz párszor megakadt alatta a net és default hetente 1x éjjel újraindult. -
amargo
addikt
válasz
#63718632 #11209 üzenetére
Tehát az ac-be nem tudod simán gyári megoldással belerakni, de ha nem zavarja a tudat, hogy nincs a házhoz csavarozva, akkor ugyan úgy tudod használni külsővel.
De, ha zavar a tudat, hogy nem gyári helyen vezeted ki a pigtail-t akkor ott az elállási jogod és cseréld ki 😊
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest