-
Mobilarena
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rhino666 #157530 üzenetére
Kb. 600 darab Linux alapú rendszer van jelenleg... Tehát azért, mert az Ubuntu neked nem jött be, azért az összes többit NEM lehet vele egy kalap alá venni. Azt pedig ne felejtsd el, hogy a Linux alapú rendszerek CSAK és KIZÁRÓLAG desktopon vannak hátrányban. Szervereken, okostelefonokon, televíziókon, beágyazott rendszereken, szuperszámítógépeken, kb. mindenhol Linux alapú rendszerek vannak túlsúlyban.
Részemről off vége.
-
KAMELOT
titán
válasz
Rhino666 #157482 üzenetére
Lehet fél vagy 1 év múlva gondol egyet és váltani fog. Akkor viszont jól jön neki.
Ha nagyobb a táp senkinek nem fog ártani és nem lesz tőle semmi baja a tápnak.
Ezeket a fikciók már el kéne felejteni.
Kitudja mikor kell neki nagyobb teljesítmény, + csati vagy bármi más.
50-100W is már 82-86% hatásfokkal megy a táp.
+25€ meg zsebpénz. -
-
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #157385 üzenetére
Ezért relatív.
Mondjuk nekem a 38% az csak ~33%.
31800,- / 42490,-
Persze, ezért írtam, hogy nem az én tárcám.
Mondjuk mára sok dologgal tényleg úgy vagyok, hogy rohandjon meg, 5-10e Ft annyira semmit nem ér, hiába agyalok sokszor ilyen piti, akár 10-20-30e Ft-os dolgon, hogy megvegyem, ne vegyem, jön az asszony, el kéne ugrani boltba pár apróságért, aztán otthagyok 30-50-et és ehhez rohadtul nem kell megpakolni a kocsit. -
KAMELOT
titán
válasz
Rhino666 #157367 üzenetére
15€ volt a HD4850 annó használtan.
Core2DUO volt mellette
Ahhoz kell alkalmazkodni, ami vanRowon: A pc egy hobbi, szórakozás. Ez nem részvény, hogy majd lehet bukok rajta! Ennyi erővel ne vegyük meg álmaink autóját, mert 2 év múlva bukással adom el. Mi van ha én soha nem akarom eladni, mert annyira szeretem?
PC hw "bukás" is csak MO-n van.
Kocsit is 1x eladod és sajnos kevesebbért. Ez a piac!Angika: +1
-
válasz
Teljesen más a piac az árazás mint covid előtt 4-5 évvel ezelőtt.. Vagy megszoksz vagy megszöksz..
4-5 évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy kiadjak mondjuk alaplapra 100eFt-nál többet. Most ott tartunk, hogy 150e már szinte kevés egy normális intel laphoz. Vagy korábben el sem tudtam volna képzel, hogy 400e Ft-ért vegyek felsőkategóriás videókártyát (és ez még csak egy AMD) és már most látom, hogy fel kell készülni egy 6-700e Ft-os árcédulára ha szeretnék egy 5080-at. Millió ilyen példát lehetne hozni és ez a tápokra is igaz. A királyi valutánk sem segít a dolgokon temrészetesen! Viszont van jó oldala is a dolognak. Jobban tartják ezek az alaktrészek az értéküket, később is jobban el lehet őket adni, magasabb a használtpiaci áruk is mint korábban volt. Sőt, gyakorlatilag RTX 4090-et is el lehet adni közel árában mint ahogyan vetetd anno, mert a chiphiány meg mindenféle szankciók miatt felment az ára, értéke.
Hozzá kell szokni hogy sajnos olcsóbb nem nagyon lesznek már ezek a termékek, tartósan, de így is lehet 1-1 jó akciót kifogni és azokat érdemes kihasználni.
Mindegy egy szó mint száz ilyen most a piac ez alapján lehet döntéseket meghozni és kár rágóni azon mi volt régen. Most, most van.. -
válasz
120k-ból FHD-t kompromisszumosan futtató számítógépet lehet építeni, főleg Apróról használt alkatrészekből. Sőt, még nem is biztos, hogy olyan nagy kompromisszum,
mert pl. egy 5700 XT is már 40k körül, vagy alatta megkapható.Mai napig ezt a kártyát használom, pedig már 6. éves, de még az igényeimet mindig kiszolgálja.
Szerk.: bocsánat, itt azért az árat elnéztem, inkább 50k. De például egy 1050 Ti az 20k forint és ahhoz plusz PCIe tápkábelre sincs szükség. -
KAMELOT
titán
válasz
Rhino666 #157361 üzenetére
Pedig egyszerű dolog.
2024/2025 ATX3.1
Moduláris
CM, XPG, Seasonic, Corsair, FSP, Superflower (inkább felső polcból)
Esetleg csináltatsz hozzá egyedi kábeleket.
Szépen fog menni 5-8 évig.
Ha 120k tàpot veszel és csak 5 évet szàmolsz akkor 25k/év
Havi 1000Ft = 2.50€(valakinek a cigi naponta 6€)
-
válasz
Rhino666 #157361 üzenetére
Jelentősen túlárazott tápegységeket vettem anno, már bánom azt is, pontosan úgy volt, ahogy írod. Semmivel nem vagyok előrébb velük. Találni kell egy jó ár-érték arányú tápot, amire rá mered kötni a gépet. 10 év garancia szerintem manapság már nem igazán számít, változnak a szabványok elég gyorsan. Ha 5 év gari már van rá, az jó.
-
válasz
Rhino666 #157341 üzenetére
Egyébként én sem szeretem az FSP-t ajánlani, mert sok ilyen visszajelzés volt már FSP tápra, hogy hangos, karattyol a ventilátor benne, stb. Valahol szánalomra méltó szerintem is, hogy ilyen szutyok minőségű légkavarókon spórolnak. Pont, ahogy mondod, pár száz forintos tétel, mert ezek is futószalagon jönnek le a többi alkatrésszel együtt. Nem hiszem el, hogy egy szolid középkategóriás ventilátort nem lehetett volna már beleépíteni, pláne ennél az ársávnál.
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #157327 üzenetére
Addig rendben, hogy én túllőttem a tápot (igaz, nem lett volna értelme ugynannyiért / drágábban kisebbet venni), de ha már megvan, minek váltasz kisebbre? Annyi nyereség lenne a kisebbel? A mostani árak mellett kétlem. Mert a hatásfokon nem nyersz gyakorlatilag semmit, sőt, táptól függően veszíthetsz.
Az 1000x 2% terhelésnél ~73% hatásfokról indul.
Összehasonlításul az itt ajánlgatott FSP VITA 750/850 65-67%-ról. (Cybenetics) -
Paxker315
veterán
válasz
Rhino666 #157327 üzenetére
én butaszögegyszerű módon közelítem meg. Kalkulálok egy közelítőleges "max wattage"-t a hw-ekből, és az elméleti maximális energiaigényt elosztom 0.75-tel. Így, az elméleti maximumon a táp 75%-ra lesz terhelve. Mert én úgy vagyok vele: 50-80% terhelés igazából édesmindegy egy normális tápegységnek, és nem gondolom észszerűnek a nagymértékű túlbiztosítást. De ez is csak egy egyéni "preferencia".
-
BigBear
senior tag
válasz
Rhino666 #157321 üzenetére
Addig ok, hogy túl van méretezve, de nem mindegy mégsem mennyivel. A Seasonic szakijai szerint az optimális a dupla teljesítményű táp, azzal ~50%-os terhelést adsz neki. Meghálálja. Nem lesz hajtva, hűvösebb, elvileg kevésbé lesz hajlamos CW-re is.
Mondjuk én vagyok az abszolut negatív példa.Corsair RM1000x / 7600x-RX6600.
Tápot kerestem, annyi volt mint egy közepesen jó 750/850-es, ez lett. -
Csokifalo
senior tag
válasz
Rhino666 #157318 üzenetére
Persze ha újat vesz nem érdemes spórolni inkább nagyobbat, de szerintem is túl van misztifikálva ez a táp cucc, 650W-ost használtam 4080 superhez, előtte 4070 tis úgy, hogy víz van mellé, összesen 9 venti, 7800x3d, és az össz teljesítmény húzott kártyával sose ment 480W fölé ( okosdugón nézve ) 5080-hoz még ha 100W-ot hozzá teszek az is csak 580...
-
válasz
Rhino666 #157262 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy az ilyen belépőszintű bronz tápokat már igencsak félve ajánlgatom, mert azért ezeknek is elég alap a bele... Ott a többszázezer forint értékű gép és még mindig a tápegységen spórol a user, mert szerinte azon érdemes... szerintem meg nem, de hát saját felelősségre mindenki azt csinál, amit akar.
Amúgy szerintem egyedi az eseted, mert mások dícsérték a System Power 10-et. -
hmatyi18
újonc
válasz
Rhino666 #157112 üzenetére
Redditen olvasgattam, sok hasonló esetről, volt akinek a GPU val volt baj (mint az enyém is, alapból 13%-al fel van húzva az órajele gyárilag). Volt aki tápot cserélt. Sok embernek az oldotta meg, hogy a közvetlenül a konnektorba dugta a gépet. Szóval ebben igazad van, de amúgy is készültem venni másik PSU-t mert elvileg az enyém nagyon gagyi (?), de annyira nem értek hozzá az az igazság. (némi alapom van, de nincs magabiztos tudásom a témában)
Szerk:
Illetve a BSOD-n kívűl több furcsaságot is produkál sajnos, és fogalmam sincs hol kezdjem a nyomozást. -
Micsurin
nagyúr
válasz
Rhino666 #157098 üzenetére
30-ért találtam elsőre, nem is néztem kapásból AK-n. De amúgy... ~6k difi, gyakorlatilag 2 doboz cigi ára ellenben nem valami [link] 10 éves széria, nem épp a kedvenc gyártónktól, konkrétan szerintem erről a darabról még részletes teszt sem készült ellenben az újabb 650-es Chieftronic-al... inkább rádobnám és pl két hétig nem bagóznék ami engem illet.
edit.: utána mászva ha még változatlan a gyártás jó eséllyel CWT GPN* beles lesz. Meg kell nézni a cikkszámot, ha a szerint változatlan és GPN beles annyira nem rossz. De nem sokkal drágábban már ott a Chieftronic 650 vagy a Strix 650 frissebb belsővel. Utóbbi esetén félpasszív hűtéssel.
*került anno CM-be is, arról készült TPU teszt is: [link]
-
-
-
MMIX
addikt
válasz
Rhino666 #157000 üzenetére
DC-DC nélkül nem éri el a gold hatásfokot és ez mindig is így volt.
Chiftronic PowerPlay (CWT GPR, LLC+DC-DC), az ASUS meg egy Seasonic Focus. "The power supply is using a full bridge LLC topology with synchronous rectification with DC-DC VRM’s for +3.3V and +5V rails on secondary. "
Nem kell hogy leírva legyen, csak rá kell nézni. -
-
Egon
nagyúr
válasz
Rhino666 #152891 üzenetére
Tök jó egy moduláris táp, csak akkor van szívás, ha pont annyi kábelt teszel bele, ami éppen kell - aztán beszerelsz még egy meghajtót, és megy a bűvészkedés, hogy miképp dugd be táp oldalon azt a plusz kábelt, ha nem akarod szétszedni a nagy műgonddal elvezetett (ezért szoros) kábelkötegeket...
No akkor aztán van nőgyógyász póz, éktelen káromkodás, meg karcolás-hegyek... -
dudika10
veterán
válasz
Rhino666 #152865 üzenetére
Legyen az atlag terheles 200W, napi 15 oraban.
A hatekonysag kulonbseg ~2%, azaz szamoljunk ~4W-tal.
Ez napi 60Wh, 55HUF / kWh aramkoltseggel szamolva (mennyibe kerul most?! nem neztem a szamlat egy ideje, csak vakon befizetem), ami durvan 3 forint.
Tegyuk fel, hogy az ev 350 napjan megy a gep, akkor evi ~1000 forintnal jarunk.
Nem szamolva inflacioval, azzal, hogy mi lett volna ha az arkulonbseget befekteted, stb (ezek a faktorok egy auto kivalasztasanal mar egesz szep szamokat mutatnanak, de 1000 forintnal ne bonyolitsuk), a megterulese a platinum tapnak 5 ev a jelenlegi arkulonbseguk mellett.
Ha a 15 orabaol tobb az internetezes ~100W fogyasztassal, akkor a megterules hosszabb, ha allandoan renderelsz mondjuk 400W fogyasztassal, akkor rovidebb.
Es akkor most eldontheted, hogy er-e neked 5000 forintot vagy sem. -
válasz
Rhino666 #152851 üzenetére
Hali,
Keretet nem írtál. Ezt egy darabig lehet, hogy nem kell majd cserélni, bár a rendszeredet egy 550W-os is kiszolgálná. ATX 3.0, gold hatékonyság, full moduláris, japán kondis, LLC+DC-DC topológia, félpasszív működés. Szerintem benne van minden, ami egy nagyobb teljesítményű gamer géphez kell. 57k-ért.
ASUS TUF Gaming 850W 80 Gold (ASUS-PS-TUF-GAMING-850G)
Szerk.: viszont ennek a sata kábelei nem tudom mennyire elég? Idézem a termék honlapjáról:
"SATA 1-to-2 Cable x 1 (400+120mm)
SATA 1-to-3 Cable x 1 (400+120+120mm)
Peripheral 1-to-4 Cable x 1 (400+150+150+150mm)"Forrás: [link]
-
Rhino666
addikt
-
-
-
válasz
Rhino666 #48678 üzenetére
Bőven
, az nem lesz éhes konfig.
Ha újan veszed, akkor alternatíva a GIGABYTE GE-C420A-C2 ,amely szintén minőségi FSP belsőt rejt, és elég olcsón meg lehet kapni 2 év garival is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Precision M6600 i7-2720QM I 8GB I 500SSHD I 17,3" FHD I Quadro I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged