-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15055 üzenetére
A leírtak alapján olyan fundamentális hibákba futsz bele ami a nem hozzáértés eredménye. Ami alapjáraton nem probléma, az már inkább, hogy jól láthatóan nem is akarod megoldani.
Passzolom, hogy mi lehet az a speciális program amihez mindenképp TC meg winrar kell, de ha ez tényleg így van, akkor a jelenlegi hozzáállásoddal karöltve semmi keresnivalód semmilyen linuxon. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15050 üzenetére
Se winrar-ra, se TC-re nincs szükség Mint alatt. Ha ennyire ragaszkodsz win-es programokhoz, minek akartál Mint-re váltani?
Hol kért állandóan jelszót?? Semmit nem árultál el a tapasztalt dolgokból, így meg nehéz segíteni. Na, de hát már mindegy is.
"Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. "
Ha ez az alap Mint-re értendő, nem valami win-es izére, akkor user error, vagy nem Mint-kompatibilis hardware okozza.
-
Vladi
nagyúr
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
Te még nagyon az elején jársz...
ne kapcsold ki. Az úgy jól van. Inkább értsd meg, hogy működik a jogosultság kezelés. Majd elfogynak a kérséek ahogy belakod a rendszert.
wine az minek? Felejtsd el. Ahhoz nagyon nagyon nagyon meg kéne indokolni amihez kell.
mod: ahogy nézem nagyon előrébb már nem is leszel. Mi a mai dátum?? 2002 ?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15050 üzenetére
A total commander még oké windowson, de a winrar már ott is ciki. Már több mint egy évtizede van 7z, ami ingyenes és egy nagyságrenddel hatékonyabb a winrarnál. Azt már nem is akarom tudni, hogy mégis mit akartál ezekkel kezdeni linuxon.
Amennyit foglalkoztál a windows újrarakásával már simán utána tudtál volna nézni hogy kell beállítani az nvidiát Minten. Itt ilyen 5-10 percekről beszélünk, egyszer elolvasod és megcsinálod, utána többet nem kell foglalkozni vele. De ha eleve úgy állsz hozzá, hogy ha linux akkor => Wine, akkor teljesen felesleges volt windowsról eljönni.
Ezt a billentyűzettől rettegést sem igazán értem, ha ennyire fájdalmas használni a számítógépet, akkor vegyél inkább egy Android vagy apple tabletet. Ott biztos nem kell gépelni semmit, csak tapicskolni, a felsorolt igényekre kiváló mindkettő.
De a számítógépedre is felrakhatsz x86 Androidot, bár ha ennyire nem vagy hajlandó időt rászánni semmire, akkor maradj a tabletnél, és kérj meg valakit hogy állítsa be neked. -
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15047 üzenetére
Full Windowshoz szokott userként muszáj rászánni némi időt az átszokáshoz, különben az lesz a vége, amit most írtál. Azt mondjuk nem értem, hogy miért kellett mindenképp windowsos programot használni mp3 lejátszáshoz, mikor több tucat natív megoldás van linuxon. De amit az első hozzászólásodban írtál
lényegében csak online tartalom fogyasztása, meg a hétköznapi Office, PDF, stb. bökködésre, így nagy igényem nincs
az mind sokkal hatékonyabban megy linux oldalon akár csak egy újabb raspberryn is. De hát ez van. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
"Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz."
Mihez kér jelszót? Nálam napi használatnál max. akkor, ha valami biztonsági frissítés van, egyébként nem kell.
"A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden."
Ez így elég homályos, amit leírtál. Mit, hol és hogyan szeretnél elindítani? Hibaüzenet mit mond?
Egyébként én már nagyjából leszoktam a "tiszta Wine" használatáról, ott a Lutris, azzal mindent be lehet állítani külön-külön, nem kavarnak be egymásnak az alkalmazások. Telepíteni is "windows-os" élmény benne bármit, next-next-finish, aztán start.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #14963 üzenetére
Szia!
Ugyan nem teljesen értem, hogy a hétköznapi felhasználás során milyen win-only programokhoz ragaszkodsz és miért, mindenesetre amit itt példát hoztál valamelyik kommentben, a JetAudio-t, azt Mint 21.3-on Lutris-szal 5 kattintással telepítettem, és működik is. Terminál nem kell hozzá.
Szép dolog a wine, de önmagában elég nehézkes, és könnyű elcseszni. Jobb hozzá egy frontend, amivel kb. minden megoldható.
Én egyedül a Google Sketchup-ot használom, mint win-only app (meg nagy ritkán egy-egy régebbi játékot), azon kívül minden másra van alternatívám, az elmúlt kb. 6 évben egyszer sem hiányzott, hogy MS Office-t használjak.
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14963 üzenetére
Nekem az a dolog rendkívül iritáló, hogy majd mi megmondjuk mit használsz, meg mi megmondjuk, hogy mikor vegyél új gépet. Maga a rendszer is reklámok halmaza, millió felesleges funkció... Hát én meg azt gondoltam, hogy azé se, bármekkorát is szívok. Nem volt zökkenőmentes az átállás, sőt néha most is akadnak problémák. De fő rendszerként már nem tudok elképzelni Windows-t. Azt sem tudom már, hogy a 11 milyen. Amikor munka miatt kellett egy Windows, hónapokig szívtam vele, mire megtaláltam benne a dolgokat..... nemésnem, köszönöm. Most például ébresztettem egy 2. gen Intelt, Mint-tel. Azonnal ugrott. Én egyébként is zöld vagyok, amit lehet használtan veszem meg, semmit nem dobok ki. Ez az adjunk ki 300k egy irodai gépre, ez nem tudják letolni a torkomon soha. Nem szoktam szidni semmit, de erre én is azt mondom b@sszák meg.....
-
totron
addikt
válasz
orion1025 #14905 üzenetére
Mik ezek a Win only kisprogramok? Paradigmaváltásra és nyitottságra van szükséged, ezek nélkül pont a váltás/felfedezés örömeit zárod el magad elől. Amúgy előremutatóbb és korrektebb úgy fikázni valamit hogy valamelyest belemerültél. Felületes puffogással csak 2 szék közé lököd magad semmi nem jó alapon, amolyan önbeteljesítő jóslatként.
A konzol nem lineáris elem, hanem egy metódus: nem jobb, nem rosszabb a tények síkján. Egyénileg meg olyat is lehet mondani, hogy: a egeres bohóckodás sokszor macerásabb, jobban kézre áll a kitabulátorozott pár parancs a konzolban (mivelhogy tényleg).Ne siess úgy.
-
válasz
orion1025 #14899 üzenetére
Néztem pár videót szoftver telepítésről, ott egyből ez fogadott, amit nem hiszek el, hogy még mindig itt tart a linuxozás.
Minden YT videóban terminalban mutatnak be lépéseket, de ez nem azért van, mert csak úgy lehet, hanem azért, amit fórumtársak is elmondtak már, egyszerűen aki egy ideje használ Linuxot, akár home userként is, könnyebbnek, informatívabbnak látja idővel a terminal használatát.
Linux Mint telepítésekor egyetlen alkalommal kell használni a terminalt, a legelején, mielőtt a telepítősegéd adatok megadása ablaka adatait beírod, itt ugyanis lehetnek a jelszavazásnál olyan karakterek, amik már a telepített rendszernél helyesen jelennek meg, de live rendszerben felcserélődhetnek. Ez ennyi kb, hogy megnyitod a terminalt, beírod a
setxkbmap hu
sort, Enter és kész. Ezután ha nem akarod, sosem kell terminalt használnod.Szerintem lapozz bele ebbe a kézikönyvbe, mielőtt nekikezdesz:
-
sonar
addikt
válasz
Saját véleményem a témában:
Az elején könnyen belefuthat az ember nehézségekbe. De alapjában véve ha a hw támogatott akkor a várható problémák száma eredendően minimálisra csökken.
Bug-ok vannak linux alatt is, de azért lényegesen gyorsabban javítják őket, mint a win-eknél.
Ha van időd telepíts egyet, ismerkedj a felülettel stb...
Az alap disztribúciók is elég sok mindent tartalmaznak, de vannak itt is sw centerek/store-ok... ahonnan grafikusan tudsz telepítgetni.
Parancssort én azért szeretem mert ki vannak gyűjtve amiket használok, és bemásolom és telepítem.
Kb 20 perc alatt készen vagyok egy új telepítés utáni beállítással. Ez csak egy apróság a sok közül, de azért windowsnál próbáld meg ugyanezt, hogy mindent feltelepítesz és beállítasz ahogy szoktál... nah az néha napok -
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14907 üzenetére
Az Ubuntutól már itt is kitépték páran a hajukat, a Mintnél meg van 3 asztali környezet is, lehet, hogy az adott probléma nálad csak az egyiknél okozott problémát.
Én használom a Windowst is, pontosan értem mi problémád. De azt is megtapasztaltam, hogy egy beállított linux rendszerhez nem nagyon kell hozzányúlni, pontosan azt fogja csinálni minden nap, amit szeretnél. Itt támogató a közösség, a linuxos topikokban villámgyorsan jönnek az infók. Akik ott vannak, mindannyian végigjárták ezt az utat, kicsi tanulás, cserében egy normális rendszered lesz.
-
Petya XT
senior tag
válasz
orion1025 #14905 üzenetére
Nagyon régi tapasztalatokra azért nem alapoznék. A Wine is, és rendszerek is sokat fejlődtek, érdemes kipróbálni. Ezt egyébként minden rizikó nélkül, Windows alatt, VM-ben is ki tudod próbálni. Nem akarlak rábeszélni, de ez a kérdés, ami apropóján felmerült nálad a linux, nagyon sok embernél felfog jövőre.
Szerintem érdemes kipróbálni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
A Mint egy jó választás lehet. Ha nem szeretnéd(bár ha megbarátkozol vele, akkor majd szeretnéd) a terminálról tudomást sem kell venned, tökéletesen használható nélküle. Ahogy a Minten kívül még sok egyéb disztro is. Persze, ha van valami speciális, nem támogatott hardver a gépedben, akkor lehet, hogy kell majd.
Próbáld ki, de úgy, hogy lehetőség szerint ne Wine alól Windows programokat. Multimédia, böngészés esetén amúgy sem kell. Mindent megtalálsz a szoftver telepítőben.Ezt a terminál parát nem tudom honnan veszik az emberek, de Windowsban olyan vidáman csapkodják a parancssort, mintha muszáj volna....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Magisk
- Tőzsde és gazdaság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest