- Samsung SmartTag2 teszt
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
Frawly #19038 üzenetére
A szükséges minimum fogalma ismert előtted? Egy teljesen indokolt és bevált, alkalmazott, kidolgozott kernelt/kerneltípust is bloatnak hívsz. Mániakáus-e vagy. Tudom, erre jön, hogy de adott hardverre tovább lehet kapcsolózni és faragni, de szerinted - előbb-utóbb - még az is bloattá lesz valahogyan. Haiku a te rendszered. Illetve melegen ajánlom az assembly világát. Az úgy képes befogni az ember csipogóját, átélve a totális optimalizáltságot, ha érdemben belé merül. Vannak nagyon szép és éppoly annyira beteg feladatok ezen az úton. Arra meg nincs időd, oké.
Ha 30+ éve informatikázol, akkor mellé lőttem a kezdés dumámmal, elismerem, viszont ennek ellenére gyerekes kirohanásnak tartom (nem bántásból) amit írtál. Kell a megfoghatóság, legalább néha. Zenei albumból is beszerzi az ember a nagy kedvenceket. Előferdül kultusza kultusza is a megvásárlásnak, mint olyannak. Total Commander, de főleg Eset esetében volt ilyen hullám. Érdekes viszont megfigyelni, hogy te tényleg zsigerileg a szabadszoftver mellett vagy. Lecsupaszítva és a szabadság (keser)édes hullámai közül nézve tényleg tűnhet mindenki más hülyének, de felesleges túlgondolni a háborgást/értetlenséget is. Nem az ellen/túloldal fikázásával voksolsz és fejezed ki elköteleződésed igazán, hanem pont azzal, ha mindkettőt átlátod és úgy választod ki a magad útját. Most erre azt írod, érted te, csak nem tetszik. Ha értenéd az embert, nem puffognál ekkorát és ennyit. Winen nőtt fel vagy annak volt egy erős hatása. Nem mindig a fogyasztói birkaság a vezérszál, csak van, hogy egybeesik a gyerekkori vésődésekkel. Összességében a szabadszoftveres megoldások röhej kategória desktopon/átlag felhasználó szemében - sokszor még az enyémben is.
A semi-rollinggal ki tudok békülni, tényleg arany középút. Azzal a társítással nagyon nem értek egyet, hogy fixverziós utat csak koca linuxos használna.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #19034 üzenetére
Minix-es csókák azt mondták, hogy hiába stabilabb meg gyorsabb, nem cserélik le a saját kernelüket L4-re, mert ők már a sajátjukba beleöltek 20 évet. Ezek után én már meg sem néztem magát az OS-t, mert teljesen felesleges, ha ilyen komolysággal fejlesztik azt is. Amúgy meg ha ugyanazokat a programokat akarod futtatni, akkor gyorsnak biztosan nem lesz gyors a mikrokernelen, mert van pár művelet ami jóval drágább, és amiket a monolitikusra optimalizált programok rogyásig használnak. Na legalábbis ezt hallottam. Elvileg most azon ügyködnek Minix-nél, hogy minél több program legyen elérhető rajta, hogyha esetleg valaki váltani akar, akkor ne ez legyen a visszatartó tényező.
Amúgy az összes mobilon L4-el csinálják az adatforgalmat, külön processzor van neki. Szóval elég elterjedt a mikrokernel is ilyen embedded témában, csak a többség nem tud róla.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #19013 üzenetére
Nekem az a benyomásom, hogy a Linux fejlesztésénél csak valami sokadlagos szempont, hogy ezek az extra feature-ök működjenek, mint pl nagy sebességű adat továbbítás a hálózaton (lásd az én SMB bugom vagy másnál wifi channel bonding nem éppen optimális működése) vagy jelen esetben az energiagazdálkodás. Azért fura, hogy több évtized után sincs automatikus teszt arra, hogy milyen power state-ben kellene lennie a CPU-nak bizonyos helyzetekben, hanem csak úgy ad hoc összebsszák a kódot, aztán vagy működik vagy nem.[link] Igazából senki sem tudja, hogy működik e, mert nem tesztelték. Inkább csak a felhasználói tapasztalat mutatja azt, hogy a legtöbb esetben mintha működne, mert nem hasal el olyan sokszor átlagos használat mellett... Fejlesztői szemszögből elég szánalmas ez így. Főleg 21. századi mércével komolytalan, mert alap, hogy ami kicsit is fontos, arra automatikus tesztet írunk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #19003 üzenetére
Köszi! Amúgy cégnek mindkettő ugyanazt írja. Még akár az is lehet, hogy telephelyet változtattak. Azt hittem, hogy az IP olyan, mint a vezetékes telefon, hogy nagyjából azért behatárolható vele ki hol van. De hülye elgondolás volt, főleg az alapján, hogy az itthon IP-m is bármikor megváltozhat.
-
totron
addikt
válasz
Frawly #19009 üzenetére
Megható, hogy aggódsz az aggódásom miatt, de majd én beosztom az idődet!
Egyébként megint leírtad ugyanazt, de mindegy. Az elme repetitíve megjelenülni akaró gőzkieresztéseire ott a tenisz vagy a szex. Vagy a fallabda vagy a fafaragás vagy az elburjánzó kényszerbetegség; 33 linuxfeltelepítés szavatolja a jó történések sorát az elkövetkezendő időszakra, a 34 már rossz. Ha nem jól nyomtad az entert, kezdheted újra (de közben csakis északkeleti irányba lehet fordulni). Nem okoskodni akarok, csak ez egy közösségi műfaj és látjuk egymás gondolatait, tudod.
Elegánsabb, ha adunk a többiek meglátásaira (az egó ezt van, hogy ledominálási szándéknak veszi és automatikusan ellenáll, siklik tovább a g€cibe, érintetlenül).
A job running tényleg frusztráló.
Szerkimerki: ezt a rolling témát szerettem volna kibontani még, épp csak annyira, hogy szerinted mitől jó. No flameware, no offense, no dominance.
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18987 üzenetére
Egyelőre a Gentoo nincs még időhiány miatt meghódítva, de ami késik, az nem múlik. Így is csak a lustaság tart vissza, mert egyszer kéne beletenni még egy kicsi plusz időt, és utána le lenne a gond róla évekig.
Kezdj már bele egyszer! Mint írtam, vannak dolgok, amikről beszélgetni jó. Vagyis a beszélő azt hiszi, hogy azt hallgatni/olvasni is frankó. De nem az. Túl sokszor jelent már meg a gentós anekdota tőled. Egy jövőbe mutató anekdota. Kevesebb ábrándot, több gyakorlatot!A nemrolling-mivolt meg nem tudom mióta hátrány. A folyamatos, mikropaketekben való frissítgetés is windows-os szájízt ad(hat) a rendszernek. Potenciális hibaforrás. A kitesztelt, ritkásabb léptékkel használatba vett stable komponensek meg csak uncsin végzik a dolgukat egy fix verzión. Divatos hivatkozás ide, hogy de hát az újdonságok. Arról meg már kevesebb fáma szól, hogy a becsúszott bakik hogyan aránylanak a tényleges, hasznos újításokhoz. Természetesen megvan a maga létjogosultsága: barátnő helyett, sűrű abuzálhatósága, dédelhetősége a szisztemnek, hogy úgy érezze a júzer: aktív résztvevője a tweaknek/hekknek/hobbinak/életérzésnek, amely életérzés gyakorlásával nem is lenne gond, de emiatt ne a rollingot magasztosítsuk fel az egekig. Szükséges foltok meg nemrolling esetén is elérik a rendszergazdát, használót. Cáfolni ér.
Szerk.: (#19004) zoltanz: Opera Mini 18 / logout.hu - fórumra ezt használom mobilon.
-
válasz
Frawly #18981 üzenetére
"tegye vissza a Win10-et,...de legalább minden szoftvert fog tudni futtatni"
Mondjuk lehet én vagyok a kisebbség, de nekem pont, hogy a munkám linuxon full natív, winen szenvedés...
Ajj, mi lesz most. Annyira általánosítás, amit írsz, hogy konkrétan bántja a szemem.Más szóval akartam kifejezni, de na, kultúr környék ez!
-
Siriusb
veterán
válasz
Frawly #18950 üzenetére
Csak olyankor, ha a nem olvasottak közt van uby-tól hozzászólás.
A covid-os gerillaháborúja óta nem is csodálom: benézek a topikba, uby harcol, másnap is benézek, uby még mindig üti a népet. Azóta nem is néztem be oda.
Mondjuk sok értelme nincs, mert az ami ott megy... (uby nélkül is!
)
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18907 üzenetére
Sok programozó gondolom lusta, aztán megírja systemd-re meg gnome-ra, a többit meg nem támogatja. Ez nem csak Linux-nál van így. Pl webfejlesztésben is megírják React-re a kódot, és nem támogatnak más keretrendszert. Ott fel sem merül, hogy a React-es kód miért nem megy mondjuk Vue-val vagy Angular-al.
A systemd egyébként szerintem is tekinthető egy OS-nek, kb. úgy, mint a FreeBSD, csak sokkal kiforratlanabb.
-
leviske
veterán
válasz
Frawly #18886 üzenetére
Nem csak a muszlimok nem ehetnek disznóhúst. A zsidóság sem ehet, meg az adventisták sem, mégsem jön elő az "idegentest" szindróma.
Nem találom már a vonatkozó Forbes cikket, de ők ecsetelték 1-2 éve, hogy a legnagyobb problémát nem a vallásuk jelenti a nyugati világba érkezőknek, hanem a liberalizmus elfogadásának hiánya. A legtöbb harmadik világbeli ország több évtizedes lemaradással bír a nyugathoz képest ebben a tekintetben.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18885 üzenetére
"az emberek boldogtalanok, nem tudnak boldogulni, tömegesen vándorolnak ki nyugatra, ez sok mindent elmond" - Szerintem inkább a pénz miatt vándorolnak ki. Németben segélyt többet kapnak, mint amit otthon keresnek munkával. Legalábbis kiszámoltam valamelyik országra, mert fura volt, hogy valaki 8000km-t utazzon Bangladesből, hogy utána segélyen tengődjön, de kiderült, hogy még így is megéri neki.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #18853 üzenetére
Kezdőknek, tanulgatni, (kevesebbet kell hegesztgetni, "konyhakész" desktop-ra ) valamint újabb játékokhoz jó az Ubi-Mint, könnyű PPA-zás miatt.
Más, azonos számítási teljesítmény esetén, pl. 2 magos 3200 MHz-es, C2D -nál előnyösebb valahol egy hasonló tudású 4 magos 1600 MHz -es C2Q?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #18829 üzenetére
Ubuntu valamikor sikeres volt?
Most sem az, max ha lenne valamelyik disztrónak legalább 5% "stabil" részesedése
Inkább már annyian lelkesedtek már érte akkor (vagy kiábrándultak a többi OS-ből), hogy elért egy szintet, amire elmondhatjuk elég visszajelzés érkezik ahhoz, hogy tesztelt rendszernek nevezzük. Elég sok leírás, blog stb jelent meg neten különböző nyelveken akkoriban. -
válasz
Frawly #18829 üzenetére
Igazából teljesen felesleges válaszolnom, de javarészt nem értek veled egyet.
"egyszer kitalálják, hogy most újra feltalálják a kereket"
Ez a világ fejlődésének rendje és módja. Neked is jól jön, hogy nem csak a systemd létezik (mégha jelen esetben ez a későbbi világmegváltás is), hanem más init rendszer is. Nem törvényszerű, hogy az új a rosszabb a szempontból.
Mir: anno megmondták, a wayland se túlságosan létezett, és az ő céljuk más volt.
Unity: nekem személy szerint jobban tetszett, mint a Gnome3 akkor, amikor ez a kettő egymás mellett élt. Az első belépője valóban vitathatóan volt sikeres, de ez csak a Gnome2 illetve a Gnome3 fallback (kvázi Gnome2...) mód mellett.
Upstart: jóval a systemd előtt létezett, és sokan mások átvették, debian, fedora, rhel, stb (a linken a lista)"Most jött ez a Snap"
Nem, nem most jött. A csudiszép AppStore utánzatuk már csak ezt támogatja, ez igaz. De rendes linuxos azt amúgy se használta soha. Wannabeknek meg jó az.
És max akkor fog megszűnni, amikor az Ubuntu Core (ami erre épül) kidobós lesz. Amíg abban van üzlet, addig marad.
És időnként jobb izolálni, arra pedig a dockernél kevesebb tudással is tud érdemlegeset adni."Egyébként az Ubuntu a 11.09-es verzióig volt jó. Egy átlagos erőforrásfelhasználású, szolid Gnome2 desktopos disztró volt, nem akarta megváltani a világot, de mindent meg tudtak benne csinálni felhasználóbarátra..."
Azt nem feszegetem, hogy ilyen verzió amúgy nincs...És ekkor már Unity volt.
Eddig a pontig az én látásmódom szerint volt egy kezes, könnyű telepítős Debian másolat. Ezután kezdte bontogatni saját szárnyait, és akart mobil OS-t (és bukott bele), és lett a felhős(forrás 11.)/IoT-s (forrás 15.o.) világ meghatározó linux OS-e. És persze fejlesztők kedvenc linux OS-e (forrás).
Csak egyszer menj fel az ubuntu.com-ra, és persze véletlenül se a download részre menj a menüben, hanem nézz rá az Enterprise / Developer fülekre... Ez nem az az Ubuntu, mint 2010ben (de azért már akkor is ott volt a Cloud menü...)."lásd keresések elküldése az Amazonnak"
Az első mondat, aminek mondandójával teljesen egyet tudok érteni. Ez nagyon gáz volt."A Mint is ennek köszönheti a sikerét"
Valamennyire megmosolyogtató, hogy míg az Ubuntu csufos bukásáról olvashatok, a Mintnek fényes diadalmenete van... a probléma persze az, hogy lehet, hogy összejött egy kedves kis Mint közösség, de nagyságrendekkel (forrás) kisebb, mint az Ubuntué. És akkor ott van a fent említett népszerűségi mutatók is."Aztán itt van ez a Ubiqity Installer"
Amit nem kötelező használni, lásd MinimalCD. Ennek segítségével egy ncurse alapú telepítőt kapsz, amivel felrakhatod a tényleg alap telepítést, és tasksel segítségével nagyobb funkciócsomagokat (amik lehetne a sztenderd DE metacsomagok is). Egy ideje van már minimal telepítőkészlet is a DE-kből, ami nem egyenértékű ezzel, de itt is választható."de évek óta nem javítanak benne alap bugokat, UEFI boot, RAID-ről bootolás"
#worksforme, 16.04 LTSen már biztosan, talán korábban... A minimalCD akkoriban valóban nem tudta az UEFIt (annyira minimal volt), csak némi kézi megoldásokkal... de az Ubuntu Server települt.Ez alapján úgy vélem, hogy nagyjából lövésed nincs az Ubunturól, a Canonicalról, egy egyszerű hate/rage amit letoltál. Itt is, meg a másik topikban is, ahol megpróbáltál kioktatni, miközben tényszerűen nem volt igazad, csak lusta vagy utánanézni/alátámasztani, én meg basszam el az időm, hogy forrásokat keressek, és logikusan gondolkozzak helyetted...
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18805 üzenetére
+1, egyébként nekem bejön a konteo, hogy valami NSA trojan az egész. Mindenkinek szigorúan futtatni kell, és csurig van biztonsági hibákkal. Hosszú távon szerintem a Debian, Ubuntu, Mint, stb. megásta a saját sírját vele, vagy olyan felhasználók fogják ezeket a rendszereket használni, akiknek a Windows is teljesen megfelel, de szeretik a választás illúzióját.
Amúgy általában jellemző most politikában is, hogy kitalálnak valami hangzatos alapelvet, ami miatt egy-egy megoldás szerintük indokolt, aztán meg a valóságban mindig valami hátsó szándékuk van vele. A canonical-nál is ugyanezt a mintát látom. Kitalálták, hogy kell egy modern init rendszer, amivel még egyet is lehet érteni, az ő megoldásuk viszont mindenbe bele növesztették, mint valami rákos daganatot, így elég nagy kontrolljuk van afelett, hogy mi fusson a rendszereden. Nagyon észnél kell lenni, és megvizsgálni, hogy milyen mellékhatással jár a javasolt megoldás. Aztán ha egyet is értesz az alapelvvel, hogy kell egy modern init rendszer, akkor sem feltétlen kell elfogadni az ő megoldásukat rá. Ezen felül meg ha ők tartják karban, akkor érdemes utána járni, hogy kik ők és mennyire lehet megbízni bennük. Szerintem ez a mérlegelés nem történt meg Debian esetében, simán átadták a disztrójukat a canonical-nak. Ami nem kicsit aggasztó.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18804 üzenetére
Én azt vettem észre, hogy olyan 5 évente változik a trend, mindig felkapnak valamit, aztán megpróbálják eladni úgy, mintha valami forradalmi technológia lenne, ami megoldja minden gondodat. Funkcionális programozás is csak 70+ éve van már wikipedia szerint. Ja a másik kedvencem, hogy a js "prototype based object oriented programming language"-ből hirtelen "functional programming language" lett 1-2 év alatt. Végülis mindkettőre lehet használni, csak fura. Bár amit műveltek vele az ECMAScript-nél az elmúlt 5-10 évben, az alapján már egyáltalán nem lehet eldönteni, hogy milyen nyelv.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #18810 üzenetére
"Hülye Pakard Win8-10-hez drótozta be a default UEFI beállításokat (mert ugye ezeken kívül szerintük más használható OS úgyse létezik)."
És nem is lesz soha, sőt ők tudják, hogy a Win-ek a jövőben is így fognak működni. Mondjuk amúgy is nem hogy a mának, lassan a múltnak gyártják a PC-ket.
Telefonoknál is már ez az irány egy ideje, az újabb típusok nagyobbak, x trillió pixeles kamera, képernyő, oszt kész. (mondjuk csökkenek is az eladások) Ja jött arcfelismerés bocs, hatalmas ugrás az ujjlenyomat-olvasó után, bár az új iPhone SE-ben is az utóbbi van (az innováció = régebbi technológiára visszalépni.)
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18815 üzenetére
Inkább arról beszéljél, hogy az átlagember szemében hogy teszed nem elvonttá az egész témakört. A szorosan tapadó, levakarhatatlan sztereotípiákkal együtt.
9441 karakter. Eeeember....
Kéne karakterszámláló, ami egy idő után pirosba megy, majd egy periféria, ami szolíd, majd egyre egyértelműbb áramimpulzusokkal tudatja a felhasználóval annak testének valamely pontján, hogy tömbösödik a képernyőre vetett gondolat. Nem lenne akadály, menne tovább a pötyögés.Került képernyőre vetésre! Vetőasszonyok digitális sutyorgója.
-
cattus
addikt
válasz
Frawly #18804 üzenetére
Az FP is pont olyan eszköz, mint az OOP, bizonyos problémák megoldására alkalmasabb mint a másik és vice-versa. Az meg hogy nagy hájpja van elég vicces, tekintve hogy a koncepciók matematikai alapja kicsit régebb óta létezik, mint maga a programozás. Inkább csak azért hangosabb miatta az internet, mert az emberek kezdenek rájönni, hogy az OO lehet mégsem a legjobb megoldás mindenre.
-
válasz
Frawly #18805 üzenetére
Jó neked, majd észre fogod venni.
Dehogy fogom, ha meg mégis, akkor mi lesz? Így használom már évek óta, de szerintem már említettem, hogy home usereket nem zavarja. Két dolog zavarja őket, a trágyaszar UEFI meg ezek az appimage-ok! UEFI azért, mert nem lehet egységes formában beszélni róla, minden hw-en más, így ha valakinek gondja van, segíteni se nagyon tudsz. Részben emiatt ki is takarodtam a topikokból nagyrészt, persze a hisztis kérdezők és más segítők miatt is. Faszért kell mindenbe belekötni, hogy nem úgy van az! Mindenre van több féle megoldás Linuxban, ami nekem működött, az jó megoldás, de persze abba is csak bele kell kötni! Az oktondi kérdezők meg vinnyognak a stílusom miatt, hát akkor oldjátok meg b+ a ngyokos kekec segítőiddel.
Az appimage-ok meg azért szarok, mert nem képesek sok esetben együttműködni a rendszer egyéb elemeivel és qrva nagy méretűek is ráadásul. Meg ahogy olvasom, lassabban is futnak az így felrakott programok. Szóval ezek a dékkel ellentétben már a home usereket is bosszantják esetenként.
-
válasz
Frawly #18804 üzenetére
hú, ez de trampli egy nő. Fura, hogy neked ezek jönnek be.
Trampli? Ez a csaj? Te marha vagy! Egyrész qrva gyönyörű, másrészt meg jó teste van, nem ropi, de pont ez a lényeg. Összecsomagolna.....na ja, én meg nem védekeznék!
Sok forma bejön amúgy, speciel a ropi annyira nem, de a képen látható csaj a legismertebb supersizeplus modell! Agyad eldobnád, ha meglátnád élőben.
Rád meg ez vesse magát!
-
válasz
Frawly #18778 üzenetére
Lehet ez kicsit érthetetlenre sikerült, de aki képben van minimális szinten, az érti mire gondolok. Az, hogy neked valami kínai, az nem jelenti azt, hogy akkor nincs is értelme.
Ember! 3 szót vastagítottam és kizárólag arról fejtettem ki véleményem, nem a szakmai hablatyról. Ha ezt Te nem értetted meg, akkor viszont igen komoly bajban vagy. Már sokadjára teszem, de újra feladom.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Frawly #18773 üzenetére
"Funkcionális programozásnál azt mondják, hogy a kivételkezelés nincs, meg ilyen overflow támadási scenáriók, ezért biztonságosabb."
Ez így, ebben a formában kijelentve marhaság. Ha egy functionnek adom át a változótartalmat vizsgálat és sanitize nélkül, ott pont ugyanúgy keletkezhet exception és pont ugyanúgy kiaknázható, mint OOP-nál.
-
válasz
Frawly #18773 üzenetére
már az OOP kerül hatékonysági fölénybe.
Aztarohadtéletbe! Ez aztán a fogalmazás!
Egy dolgot nem értek, mégpedig azt, hogy ha az átlaghoz képest 1000x bloatabbul fogalmazol, mert ugye ez tény, akkor valójában Te bloat-függő vagy nem? De!
Ezt le kell még párszor írnom, annyira jó!
HáB+ Ezt rögvest lefordítom urdu nyelvre.
kerül hatékonysági fölénybe
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18762 üzenetére
Múltkor egy gyerek meglepődött azon, hogy a C++-t még egyáltalán használják. Mondom nem egy univerzumban lélegzünk. A C meg már rég horizont alatt van. Homályosan látják még a szakkkkmabeliek is és a gonosz assembly-vel rokonítják, mint holtnyelvet. Szépen vagyunk. Különben marha sokat írsz. De úgy is ez van. Mennyi idős vagy te?
-
sh4d0w
félisten
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18746 üzenetére
Igazából csak elég nagy edény kell, aztán 850W-on sem fut ki nekem. A rizs egy érdekes kérdés, anyám pl jól főz, de képtelen normális rizst csinálni, vagy túl sok vagy túl kevés vizet tesz hozzá, összetöri a keveréssel, utána önt hideg vizet, stb. Vannak olyan ételek, amiknél ki kell mérni a hozzávalókat, nem lehet csak úgy érzésre, valószínűleg ezért nem megy neki. A kenyér is ilyen egyébként, olyan 67+/-1% hidratáltság mellett a tuti az én gépemmel, érzésre viszont képtelenség 1% pontossággal kimérni hozzá a vizet. Ha az ember maga keveri a tésztát, nem a géppel keverteti, akkor talán lehetséges eltalálni a megfelelő állagot, de úgy sem egyszerű. Én madártejet fogok csinálni. De már évek óta ezt mondom, és sose jutok el addig.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #18741 üzenetére
Azert rengeteg Gentoo user is van hogy par evig mast hasznal, majd vissza-vissza ter. Ilyenkor persze mar nem ugy mukodnek a dolgok mint par evvel ezelott. Ezt mar en is tapasztaltam.. Ha nem tudod rendesen beloni az USE flaget, akkor 2x-3x ujra kell forgatnod az egesz rendszert mire azt mondod OKE, most mar a kovetkezo upgradek akadasmentesek lesznek. Nalam sem maga a tokely a Void fontoltam mar hogy visszarakom a Gentoot, de hardware es lelkesedes hijjan nem teszem.
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18734 üzenetére
Úgy értem ami zavar az soha nem fog megszűnni így, mert nem a rendszerben van a gond: görgeted magad előtt a problémát, az ellenséget, megokolva a menet közben talált valós résekkel és agyfaszokkal. De ugye ezt nem látod, különben nem csinálnád, így nehéz beszélgetni erről.
Készszendvics irreálisan drágán láttam, azt mindenképp házilag érdemes. A tejberizst azért oda lehet égetni könnyebben a tej miatt.
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18714 üzenetére
Az Arch AUR-ja is egy betoldott köztes, nem? Szükséged van rá. Vagy honnan nevezünk valamit bloatnak? Nem kötözködésképpen, csak érdekel a meglátásod, hogy nálad hol a határ.
A Void egy idealizált utca volt számodra, amiről kisült, hogy jelen állapotában zsákutca. A szabadkódú pötyögtetés világa tele van ilyennel, gondolom nem ért meglepetésként. Egyébként a Gentooban is találkozhatsz ilyenekkel. Lehet, hogy nem az első 2 hétben vagy 2 hónapban, de bele fogsz futni. A kérdés csa az, hogy mennyire veszed a lelkedre. A kulcsrakész disztrók szigetétől eltávolodva mindenhol számolni kell velük. Ki mivel tud együtt élni. Fejlesztőnek/debuggernek kéne menned, mert nemesebb cél is van, mint desktop linux hibátlan futtatásának vágya. A megfelelő helyre tedd az energiákat és az időt.
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18693 üzenetére
A kérdés csak az, hogy a bloatországot, amely az ellent képviseli, miért nem tudod elengedni. Miért nem siklasz hangtalan eleganciával a szélben minimálul. Ugyanazt gondolom a témában mint te, de minek ezt fókuszban tartani nap nap után? Úgy értem biztosan kerülhetnének jobb helyre is az energiáid, kreatív energiák formájában. Ez így egy száraz körben járás. Az élet ennél ízesebb. Még ha csak a gép előtt megtapasztalható szeletkéjét vesszük is.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Frawly #18680 üzenetére
Azzal senkinek nincs baja, hogy te minimalizmusra törekszel, azzal viszont igen, hogy mindenkit lenézel, aki nem osztja a véleményed. Toleranciát akarsz, de te távol tartod magad tőle.
A blogolásról: ez a topic Linuxosok offtopicja, tehát minden jöhet, ami nem Linux, de te ide blogolsz Linuxról, holott ez fórum. Blogolni mindjárt ott a Logout, mikroblogra is jó, de arra még jobb a Twitter.
-
válasz
Frawly #18677 üzenetére
Egyébként tényleg én vagyok a hülye, ami miatt ilyen látókörtágító blogolásba kezdek
Há B+ erről az elején nagyon nem esett szó, sőt teljesen más céllal blogozódtál bele ide. Ki a szar kíváncsi látókörtágításra kéretlenül, főleg, hogy közben fikázod állandóan, amit mások használnak megelégedéssel!
Csak remélni tudom, hogy fordított bekötésűeknél nem kapsz el egy vak nénit a zebra mellett és nem rángatod át a másik oldalra.
inkább a kicsit tágabb látókörűekkel meg lehet tárgyalni
Ezt komolyan kérem, ha felfogod, hogy qrva gyorsan hagyd abba. Aki minimalista pálcikás az széleslátókörü, másokat meg szűklátókörüzöl egyre gyakrabban. Ember, tedd le azt a sok elektronikai szemetet és húzzál ki a zöldbe, talán még nem késő!
Lehet nyitok az ilyeneknek egy új topikot, ahol ezeket a morbid témákat inkább a kicsit tágabb látókörűekkel meg lehet tárgyalni
Azt nagyon okosan teszed! Nem szívesen kapnék megint egy hónap büntit az idióta látókörözéseid miatt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #18665 üzenetére
amit stacking módra fixáltak - nem igaz. Ez egy egyszeru ablak tulajdonsag (pl: dialog) amit a wm lekezel es most jon a fontos resz: ezeket a tiling wm-ek default beallitasokban altalaban figyelembe szoktak venni ezert floating modban nyitjak meg (felteve hogy van floating mod), de te ezt felulirhatod.
Mi az hogy nem tudsz valtani? i3 alatt default shortcut mod+space floating-nem floating ablakok kozotti valtas (mod+shift+space pedig magat az ablakot valtja floating-nem floating modok kozott), de a leirt use case gyakori eger hasznalatot jelenet szoval egerrel is lehet valtani es ha mar a use case... Olyan dolgokat irsz amik jellemzoen addig kellenek amig hasznalod oket (pl beallitod amit akarsz virtualboxban, vagy elhuzod a szaturacios erteket gimpben, kivalasztod a letoltesi foldert, stb) es ezek tok jol mukodnek ugy ahogy kell.
i3 eseten egy dologba bele lehet kotni, floating ablakok mindig a tobbi folott vannak ezeket vagy scratchpadra rakod vagy kiveszed floating modbol vagy atrakod masik workspacere ha el akarod tuntetni.Amugy probald ki az awesome-ot, ott kenyelmesen tudsz floatingos workspace-t letrehozni ugy hogy a tobbi tilingban mukodik (igazabol konnyeden tudsz modok kozott valtani, nem kell dedikaltnak lennie azt hiszem mod+space a default shortcut ra)
es akkor meg csak 8 szora valaszoltam abbol amit leirtal...
tobbre ninncs kedvem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #18640 üzenetére
Amit a minap és az elmúlt X hónapban itt blogoltál már az a szintű filozófia, ami túllép a racionalizmuson.
Már évek óta csak állítgatod, finomhangolod az épp aktuális OS-t.A célod a minimalizmus, mégis nagyon bloat gondolkodásod van = értsd: erőforrás pazarló. Az OS-ed ugyan minimalista, de pl. nagy, bloat kommenteket írsz azaz masszív energiákat használsz el arra, hogy azt keresed ami nem létezik.
Emellett még potenciális disztróhopper is vagy: Arch > Gentoo > Void > Arch > utána mi lesz?
Ez egy bloatos hozzáállás. Ez a sok idő és energia amit a maximalista minimalizmus és idealizmus szellemében áldozol fel egy örök bootloopba vezet, ami soha nem ér véget.
Mikor lesz az, hogy minden be van állítva és kész van, és csak használod a programjaidat?
Szerintem kezdd a legelején, és juss dűlőre, hogy egyáltalán milyen OS-en szeretnél lenni.
A leírtakból azt látom, hogy se a Void, se a Gentoo nem jön neked be. Nekem se jönne be. Nézz szét distrowatchon, írd össze egy papírra/füzetbe hogy melyik disztró lehet alkalmas az igényeidhez a legjobban (tökéletes nem lesz).Tudom poénkodtam a minap az MX-szel, de szerintem neked akkor is az Arch lenne a legjobb.
Igen, a systemd szar stb. de ott ez lesz az egyetlen kompromisszum kb., az Arch minden másban a legjobban illik hozzád. Végtelenségig testreszabható telepítés, széles csomagkínálat, amik a lehető legfrissebbek, és nem kell örökkévalóságokat kivárni egy program telepítéséhez. Ezeknek semmilyen más disztró nem felel meg.Az meg, hogy lesz (marad) egy user, aki systemd-s rendszert használ, semmin nem változtat. Ha akarja asstering és hívői, úgyis android szerű windowst fog csinálni a linuxból.
Szóval rakd fel Archot/bootolj be rá, és maradj is ott. Rakd fel dwm-et, akármilyenwm-et, próbáld ki, mérlegelj, válassz egyet, és maradj ott.
Javaslatom (az általad leírt tapasztalatok alapján) i3, aztán ha majd fejlődik a wayland, akkor max átmész sway-re, és a konfigjaid nagy részét is megtarthatod.
Mindenhol lesz, ahol van valami, ami nem tökéletes, de ez így van az élet összes területén.Csak döntsd már el végre, hogy mit szeretnél, és tarts ki mellette.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Frawly #18640 üzenetére
Nagyon fordítva ülsz a lovon. Alapelv, hogy amit valaki már megcsinált, nem csinálod meg még egyszer, hanem használod. Ha vmi disztróban benne van, ami érdekel, feldobod virtuális gépbe, kipróbálod, jóccakát. Ismét: nem az OS farigcsálása a számítógép létének értelme, hanem a produktív alkalmazások futtatása.
Apropó: jelezted a Sage doksijának karbantartója felé, hogy ez meg az hiányzik belőle?
-
válasz
Frawly #18640 üzenetére
Rimuru: értékelem, hogy segíteni próbálsz, de nem kell. Nem, nem teszek fel Ubuntut. Nem is értem, hogy miért tukmáljátok rám.
AZér' B+, mert ez egy qrva offtopik és mindenki poenból irkálja ezt az Ubuntutrakjáfel dolgot!
Legalább minden 500. hsz-ed nem lenne véresen komoly, mindjárt tovább élnél 15 évvel.
Az a matekos program dolog se komoly, nyilvánvaló, hogy bármi is csak Arch-ban lehet fenn, sehol másutt.
Az önszopatás persze tényálladék esetedben. Szóval lazujjá....gyün a virus úgyis és visz.
-
válasz
Frawly #18631 üzenetére
De honnan tájékozódjak, ha nem használok Ubuntu-alapú disztrót? Ne idegesítsél már. Jó, tévedett a Repology oldala.
Ez most komoly? Megnyitsz egy oldalt, de egy másikat már nem vagy képes? Jogosan vagy ideges, ha ennyire beszűkültél már. És még nekem mondod, hogy szűk látókörú vagyok.
(#18630) Cyrin
a megoldás, hogy tartani kell egy ubuntut a programok kipróbálására, ott feltelepül max fél perc alatt, aztán ha tetszik, lehet napokig forgatni a fő rendszeren
Egy vérbeli exArcser minimalista számára ez istenkáromlással ér fel! AZért is javasoltam a komának gyorsan!
Ideje van bőven, kivárja a semmit is szívesen. No de Ubuntut!
Már az vészes, hogy verziószáma meg neve is van. Nem beszélve arról, hogy van belőle 19-es is, mint a covidból. Ajjjjjjjjjjjjjjajjjjajjjjjjjj.... gyorsan ecetes csirkelábat ide meg majomhere pástétomot egérfityfirittyel!
Te raktál fel 20.04-et? Nem lett még semmi bajod?
-
válasz
Frawly #18628 üzenetére
Azt se felejtsd el, hogy a Bionic (utálom ezeket a neveket, maradjunk abban, hogy ez a 18.04) régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et.
Sajna csak a Mint tárolójában tudtam megnézni, ott meg bionic x.xx verziót ír, így én is ezt írtam. Tudom, hogy Archos minimalistaként különböző verziók már zavarólag hatnak rád.
régi, azóta már megjelent 2 kiadás, beleértve a 20.04-et.
Semmi jelentősége a köztes kiadásoknak, mivel a fent említett bionic verzió is gondolom már frissített alverzió számos, legközelebb a pontos verziószámokat is említem majd. A lényeg az volt, hogy valahonnan tájékozódsz én meg megnéztem a futó rendszer tárolóját. Abban tutira biztos voltam, hogy erre azt mondod, hogy ó az már régi. Hát akkor b+ fordítgass meg aludj rá 2 napot, mire elkészül.
Ubuntut semmiképp nem raknék fel, ha ez megnyugtat. Lassan úgy lennék vele, hogy akkor inkább a Win10.
Biztos voltam benne, nincs is több kérdésem. Rakjál csak fel Wint magadnak. Erre a Kárloszka-ra is azért vagy rácuppanva, mert régen ilyen nevű csinálta a ncore-os tört Winszemetet. (azért írom így, mert az valóban az volt)
A hónapokig tartó telepítés után most jön a napokig tartó fordítgatások ideje? Ennyire nem lehet kimenni a szabadba arrafelé? meg fogsz zakkani.....ha csak nem vagy meg máris.
-
válasz
Frawly #18624 üzenetére
Persze MX Linuxra és Ubuntura sincs. Bezzeg az Arch tárolójában ott van, opcionális függőségeinek egy része meg az Arch AUR-ban virít.
Mikor így leírod, hogy erre meg arra sincs, akkor ugye nem nézed meg túl erősen?
Bionic tárolóban van. Nyomod már megint ezt a bezzeg az Arch tárolója szöveget, csak hát ez az offtopik, senkit nem lehet ezzel ámulatba ejteni.
Szerintem, ha megunod az önszopatást, rakd fel az új Ubuntut!
-
totron
addikt
válasz
Frawly #18619 üzenetére
A Wayland totális mellékszál, a szememben még zsákutca is mellé, de lényegtelen. Benne voltam, vagyok, valamelyik. 25 évbe belefért pár epizód. Van tudod egy, ami a mondás, meg egy másik, ami a valóság - ezt a videókra, meg úgy általában, az emberekre mondom. Van, hogy a mondás, meg a való átfedi egymást teljesen. De többször van, hogy nem.
Volt konzolos korszakom, szineztem az irssi-t, mplayer adta a webrádiót. Megvan a maga hangulata. Vannak disztrók, melyekben kifejezetten tiltva van alapból a framebuffer lehetősége. Meg ilyen izgalmak.Lehet, hogy rám fér youtube-on való figyelemmel kísérése linuxos megmondóembereknek, nem tudom. Rá lehet venni, de rajongó nem leszek. Saját útról szól ez a műfaj, nem messiásokról, szerintem. Persze önmagában nem tud létezni a saját, a követős verzió meg de, egy egyveleget szerencsésebbnek gondolok, a saját felé billentve a mérleget.
Nem a felhasználás tűnik életszerűtlennek, azaz de, csak hát nem azért, mert ne tudnám miről szól és főleg: hogyan szól. Hanem mert pontosan ugyanaz a keserű utóíz csapja meg receptoraim, ami az ezotériával beoltott legendajóga történeteiben fellelhető: az ember, a naagy jóógi, 30 évet törökült egy barlangban étlen-szomjan. A NASA kisérlete: üvegfallal körbevett jógi teremtett, növényt. Van egy ilyen felhang bennem, óhatatlanul.
Ettől még vannak elborultak, de tegyünk különbséget és szabjunk határt is. Néha tartok motif-hetet, máskor 1 évig WMakert használtam. De szigorú az ilyen, mert nem szegheted meg, egyfajta társadalmi szerződést kötsz, amiben csak te vagy benne.Állítólag trade-nél jól jön ez a a fajta önfegyelem. Kár, hogy az baromság, gépek kereskednek gépekkel és nanoszekundumok számítanak. Na, az sem egy humánműfaj már. Ahogy a linux sem az, azon a hihetetlen, legendásított szinten, amit te csápolsz. Persze kell ez a fajta hangulat az egészbe, hogy később legyen miből kifele lábalni. Esetleg akkor fogsz erre rájönni, ha már kívülebbről nézed, ha bejön egy más élethelyzet vagy más tevékenység veszi át a főhobbi szerepét egy másik irányból. Addig is jó ez, nem mondom, hogy nem jó, de idővel - ha túl sokat foglalkozol vele és nem iktatsz be mást - átmész egy fényképészbe, aki örökké a saját fényképezőgépét fényképezi csak. Körbe vagy érve, nincs feladat, amellett képzavar is a hasonlatom. Mondom ezt úgy, hogy jól tudjuk, kiaknázhatatlan, végére érni lehetetlen a feladatoknak a linux világában. Ha viszont nem élsz mellé, mellette, alulmotivált leszel, nem látsz célokat, lehetőségeket benne, hiába vannak ott azok. Aranyos, meg jópofa körbejárni a WM-ek világában és én is bírom, de lásd a fényképész esetét.
az OS-ükhöz is vesznek hardvert
Nem t'om hány éves vagy, de ez tipikusan az a felnézős sztori, amit később levetkőzöl. Van, aki sosem, más meg bele sem esik. Én magam mindig túlzásnak tartottam ezt a fordított gondolkodást. Annyira nem jó a linux, inkább barátnő helyett van már ez a válogatás. Mert ha erősítőhöz vagy bármely elektronikai berendezéshez válogatsz megfelelő kondit, procit, tranzisztort, IC-t, ott van lényegi különbség. Itt csak a kivételkezelés fémes íze köszön vissza, amiből valós profit nem sok van. De ne hidd, hogy nem ismerem a feelinget: a mai napig felbugyog bennem, hogy nonx86-on - tehát amin a Win futtathatóságának még csak elvi síkjának szikrája sem merülhetik fel - volna jó linuxot futtatni. Na, ez elég jó hardver to OS választás?Egzotikus architektúrák. Ezzel kezdődik ez a téma, nem Intelen belüli maszatolás, chipseteken és házon belüli, generált elitizmusokon való szőrözéssel. Írhatsz is pár ilyet, egyik sem túl életszerű - már végfelhasználói humángépnek.
Személy szerint még arra is sikerült rájönnöm, hogy van, amiről társalogni jó és van, amit művelni. A kettő nem kötelezően ugyanaz. Nem biztos, hogy különválik ez 2 az emberben.
-
totron
addikt
-
válasz
Frawly #18582 üzenetére
Qrva drága a téliszalámi persze, de amíg 5eft alatt/körül volt, azért 10-20 dekát néha megkóstált a zember, de ennyiért b+.....
Kínaiak amúgy nagyon hasznosak és rendkívül okosan csinálnak mindent a saját szemszögükből. Mindenki más viszont szív. Ami gáz, az az, hogy Aweriot tegnapi 2 ponban összefoglalt helyzetértékelés van még tovább is, de azt nem forszíroznám inkább, bár már nem is gazdasági kérdés.
Az se mindig jó, ha inkább nem akarunk tudni/észrevenni dolgokat, hogy ne zavarjon....mindig ezek miatt megy át a normál politika a diplomácia elvetésébe.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #18539 üzenetére
"Ez ez mondta az meg azt mondta" és ebből következtetéseket levonni színtiszta spekuláció.
Senki sem tudja még, hogy pontosan mi lesz, egyelőre bizonytalanság van. Elég valószínű, hogy valóban rossz hatással lesz ez a gazdaságra, konkrétumokat nem láthatunk előre.De az ilyen "milliók fognak éhen halni" típusú kijelentések tényként való közlése nem hogy még nagyobb bizonytalanságot, de kilátástalanságot is szül, és de, ez pánikkeltés. A másik, hogy érezni ezeken a pánikkeltőkön, hogy szinte már a nyomorúságot és a világégést kívánják, csak hogy nekik legyen igazuk.
Gondolj bele, hogy mindenki, aki fórumozik, posztol stb. elkezdene Aweriot-féle hangulat- és pánikkeltő hozzászólásokat írni. És felmennél az internetre, és csak azt látnád a hírekben meg mindenhol, hogy meg fogsz halni, de minimum éhezni fogsz, semmi esélyed arra hogy épkézláb túléld ezt az időszakot maradandó károsodás nélkül. Mégis hogy éreznéd magad, mi motiválna arra, hogy ne vegyél be egyszerre két levél altatót?
Az ilyesmi csak azt váltja ki, hogy az emberek elkezdenének bepánikolni, elveszne az önkontroll, és még nagyobb káosz keletkezne.
Az is igaz, hogy attól még, hogy azt mondjuk, hogy minden happy lesz, meg virágok, attól nem fordul helyre semmi. Nyilván nem lesz minden überfrankó, azonban ezzel az Aweriot típusú pánikkeltéssel garantáltan nagyobb kárt lehet okozni, mint ami már most is van.
Szerintem aki nem tud pozitívat mondani, inkább maradjon csendben, semmi szükség arra hogy így is plusz felesleges pszichikai nyomást helyezzünk az emberekre.
-
cigam
titán
válasz
Frawly #18517 üzenetére
a britek haza fogják zavarni a külföldieket, ha már a britnek sem lesz munkája
Ha a britek(franciák/németek/...) valóban dolgozni akarnának, akkor miért kell importálni a kétkezi munkásokat?
Hatalmas tumultus volt a román reptéren mert visszahívták a munkásokat, volt olyan angol cég akik külön repülővel utaztatták vissza az embereket.
Fura dolog ez. Pláne egy válság után amúgy sem tudnak túl sokat fizetni. Amíg kapják az apanázst nagy a pofájuk, de ha meg kell fogni a kapát kaszát, akkor meg már büdös a munka. Főleg annyiért amennyiért a keleti blokk emberei bevállalják. -
válasz
Frawly #18522 üzenetére
Nem, o1g-ék nem fognak semmit lenyúlni majd, mert nem lesz mit, kopogni fog az ürességtől az államkassza
Nem fognak, már lenyúlták, amit lehetett és stadion is megépült, ami csak belefért, ma hajnalban jöttem el kettő mellett, egyik még mondjuk mindig épülget, külső terület legalábbis. Népstadira gondolok.
Nincs lenyúlás? Na ne! A turisztika behalt, ez tény. Egy hete kapott valami család 2 mrd-t valami turisztikai információs hivatal-hoz hasonló nevű kreált cége. A halott turisztikába valami 600 mrd-t tesznek bele, ebből mennyi lesz m&m gasmaster és tiporc vő cégeibe pumpálva? Fél Balatonpart már övék. Ilyen ország vagyunk, gázszerelő és sajátlábú rünyamvadékok is megélnek abból, amit csinálnak.
-
válasz
Frawly #18515 üzenetére
Sajnos a globális válsággal való riogatásod nem alaptalan. a 2008-asnál durvább lesz ez. Itt elég érdekesen alakul majd, mert o1g és féregpatkány bandája minden pénzt lenyúl most is és ez a birkanép nem fogja nyakon majd időben. A nép meg a hatalmas spirál miatt süllyedni fog, most visszaüt, hogy létrehoztak egy milliárdos réteget, de az átlag csak egy összeszerelő ország rabszolgája volt. Az se segít majd, hogy az ezemilliárdokba került sok stadion füvébe a még épp elcsípett falábú majomszarok lábszárcsontjai lesznek beleszurkodva.
(#18518) F34R
Inkább add le a véred a vámpírellátó központban.
-
cami][us
senior tag
válasz
Frawly #18517 üzenetére
De egy jó dolog mindenképp lesz benne, lesz majd elég idő Gentoo-t nyomatni, tengernyi ideje lesz az embernek
Szerintem lesz időd az LFS-re is.
Én pont váltani akartam munkát amikor jött ez a dili. Szerencsére nekem van B tervem arra az esetre is, ha a HR-esek beintenének. Mondjuk feleannyit fogok keresni, de a WC-papírra való meglesz.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #18504 üzenetére
glibc hiányában? - yep, varatlan dolog is bejott (pl wivendi).
Artix: Par ora alatt osszeboritottam csak azzal hogy (taroloikbol) csomagot telepitettem. egyes programok fuggosegei elcsusztak. Erthetetlen lemaradasok egyes csomagoknal, pl 72-es firefox a taroloban (amikor a stabil 75 vagy az esr 68). Meg volt valami ami nem jut eszembe.
-
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #18487 üzenetére
ugye ha a kernelek nem kellenek akkor vkpurge.
ha maga a csomag sem kell akkor pedig.
xbps-remove linux5.4-headers-5.4.xx
xbps-remove linux-5.4_1
xbps-remove linux5.5-headers-5.5.xx
xbps-remove linux-5.5En ezt hasznalom, ha nem tudom hogy mi van fent, vagy mit kell leszedni..
[link] fzf alapu. -
leviske
veterán
válasz
Frawly #18468 üzenetére
Gondolom az UK-ban sem küldenek haza olyan embereket, akiket a családjuk felszerelés híján nem tud ellátni, nem? Bár biztos ott is sok a felháborodás.
Igazából Magyarország ágyszám tekintetében nem áll annyira rosszul, mert 1000 főre jelentősen több kórházi ágy jut, mint a spanyoloknál. Ami miatt én inkább aggódom, az az elöregedett személyzet.
Viszont amiben én még bízom, hogy az exponenciális jelleg nem látszik az elvesztettek számán, így talán a kórházi kezelésre szorulók száma sem emelkedik ilyen jelleggel.
(#18472) ubyegon2: A teljes ország területéről nem tudok nyilatkozni, vidéken biztos sokkal rosszabb a helyzet. Mindenesetre nálunk jelenleg úgy működik a háziorvosi ellátás, hogy telefonon egyeztettek és ha indokoltnak tartja, behív a rendelőbe, súlyos légúti tünetek esetén pedig küld mentőt. Szóval azért aktívan reménykedem, hogy senkinek sem a temető maradt meg egyetlen lépcsőfokként.
A vizitdíjat meg azért fontos idecibálni, mert jelzésértékű. Az emberek azt mondták, hogy egy petákkal nem hajlandóak többet fizetni, jó nekik az EÜ úgy ahogy van. Ha viszont az emberek azt mondták volna, hogy inkább kiköhögik, csak ennyivel is legyen jobb a rendszer, akkor a mindenkori kormány sem állhatott volna úgy hozzá, hogy egy mellékes terület. (Ettől függetlenül a vizitdíjjal párhuzamosan bevezetni kívánt magánbiztosítós rendszer az amcsi adatok alapján instant katasztrófát jelentett volna itthon is.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #18475 üzenetére
FreeBSD-vel volt ez, de úgy rémlik Linux-on is előfordult már. De annyi disztrót néztem, hogy nem tudom melyikeken. Igazából itt is elég egy keresés szerintem, hogy FreeBSD auto mount, aztán valamit csak dob. Nem tudom van e eszköz azonosító, ha igen, akkor pl lehetne egy whitelist-et csinálni a saját eszközökből, aztán azokat automatikusan felcsatolhatná, minden mást meg nem. De gondolom ez nem megoldható, passz.
-
válasz
Frawly #18468 üzenetére
Általában megkapják a hibaüzenetet, és vagy nem tudják értelmezni, vagy csak reflexből bezárják mindenféle olvasás nélkül, csak annyit látnak belőle, hogy párbeszédablak, technobla-bla és már nyomják is ki a bezárás vagy OK gombra kattintva, csak hogy szabaduljanak tőle, mert ijesztő.
Egyik kedvencem, mikor írja a user, hogy felugrott egy fekete ablak, kiírt valamit és nem megy tovább, mi lehet a hiba, mit csináljak? Mit b+, írj a Látóasszonyok topikjába, ha ennyire barom vagy!
(ezt írnám ilyenkor reflexból, de ugye nem szabad csúnyán beszélni, mert akkor az lesz, hogy blogot ír a user, hogy elüldöztek engem a kezdő topikból, nem is kedvesek velem, nem írják le még 10x ugyanazt.....brühühü)
Eccer még én is tudtam szopatni magam, mert a kimásolt parancs előtt benn maradt a dollárjel és nem figyeltem, csak pislogtam, mi a szarért nem fut le az a qrva parancs!? Ez nem is olyan régen volt.
Szóval ja, egyszerűen muszáj figyelni, ha már terminalt használsz, de tényleg nem fontos mezei usernek már ez sem. Az tény, hogy a tárolón kívüli megoldások jó része terminalos vagy forrás, ritkábban .deb, viszont csak végig kell menni a leírt lépéseken. Ha meg valami nagyon nem megy, keresni kell alternatív megoldásokat. Ez van. Aki emiatt nyavajog, merthogy a Windowson mennyivel könnyebb....húzzakkorvissza b+.
-
cami][us
senior tag
válasz
Frawly #18468 üzenetére
Ez így van, a Linux büntetni tud a figyelmetlenségért, nagyon nem megbocsátó, főleg ha terminálos parancsról van szó
Amíg nem root jogosultsággal homokozol, addig nagy kárt nem lehet okozni a rendszerben. Sajna a ~ nem annyira védett a homokozás ellen.
Hm... man -K nem segített volna?
-
válasz
Frawly #18463 üzenetére
Az a legnagyobb baj a kollégával, hogy figyelmetlen, hebrencs és felháborodik mindenen. De a figyelmetlenség Linuxnál nagyon büntető tud lenni. Ha az alapdolgokat elsajátítom egy könnyen használható disztrón, mint példaul a csatolások, akkor az már menni fog Debianon, Manjaron és mindenen, mert alapvetően az elv ugyanaz. Ez tény. Nulla tudással fogtam én is hozzá és ezt tapasztaltam. Alapvetően mindig azonos elvek alapján értem el ugyanazt az erdeményt minden disztrón. Egy titka volt csak, az, hogy odafigyeltem, hogy megértsem a legalapvetőbb elveket, miként működik egy desktop disztró. Innentől már minden desktop disztróval elbánok! Vagy a velem, illetve inkább a hardvereimmel.
Amúgy meg jó pár embernek telepítettem évek során Mint-et, csak home userkedésre, mint ha Windows lenne, odaül, bekapcsolja és használja mind. Erre jó mondjuk a Cinnamon, mert fullos és ránézésre fel se nagyon tűnik a laikusnak, hogy nem Wint használ.
Mi tudjuk, hogy vannak érdekes dolgai a Linuxnak, de akinek felrakod a gépére és ott működik, az nem fogja tudni, mert csak böngészésre, média fogyasztására használja.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #18455 üzenetére
Nem szoktál soha örülni az adott pillanatnak?
(örülj, hogy élsz, és van a tomporodon nyílás)
Persze a másik véglet sem jó, ha belenyugodsz mindenbe, és mész a legkisebb ellenállás, vagy a tömegigény, divat felé.
Én örülök, hogy végül is van egy jól használható, nyílt, szabadon fejleszthető OS, hozzá kielégítő mennyiségben, hatékony alkalmazásokkal, mindenféle területre. Ebben is elképzelhetetlenül sok munka van és nagy fokú kooperáció (ami elég hihetetlen teljesítmény a programozóktól, mert ők elég szilárd meggyőződéssel vannak általában) -
válasz
Frawly #18455 üzenetére
Tárgyilagos? Ennyi év desktop Linux használat után ennyi zagyvamarhaságot összehord és az neked tárgyilagos? Csak nem jing-jangoztál eleget!
Most ne a minimalistapista szemeddel nézd a desktop Linuxot, hanem a Windows-zal mérd össze. Ahhoz mérte a koma is.
Ez azért megvan?
Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség, minden leírás másképp tárgyalja ugyanazt a dolgot, ezerféle disztró, ezerféle grafikus felület
Nem mindenkinél így jön ez le, engem ez kifejezettet elámulással töltött el Win7 után, ki is próbáltam sok tucat disztrót meg DE-t, ha már egyszer vannak. Bloat mind, az igaz, de kit érdekelt még akkor. Ma meg már minimalpista lettem én is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LEGO klub
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Death Stranding (PC)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged