- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
A legegyszerűbb: i3
Lehet majd egyszer átváltok sway-re, de még lusta voltam hozzá.(#9385) colomb2:
Valóban vannak ilyen ökörségek, hogy leszedsz valamit, ami mondjuk a KDE függősége, akkor megy vele a KDE is... Vagy xfce, vagy gnome, bármi. Kezdő Debianosként voltak ilyenjeim, valamit letöröltem, aztán következő indításkor már nem indult el a rendszer, grub rescue meg ilyenekRégi szép idők.
-
-
Apollyon
Korrektor
Thx, este megnézem, és majd oda válaszolok.
Egyébként mielőtt feltettem ezeket a csomagokat, a debian repóból felrakott "normál" chromium volt fent, és már az sem engedett kiegészítőket telepíteni. Témákat igen.
Amikor felraktam ezt a másikat, akkor töröltem a home-ban a chromium config -okat, de mást nem, lehet hogy valami töredék maradt máshol és talán az kavar be, passz -
Apollyon
Korrektor
Igen palemoon van, csak sajna az nincs benne a repóban. Mondjuk pl. az icecat sincs, de tartok tőle az is átveszi egy idő után ezt a mozilla agyhalált.
Palemoon már kezd túl független lenni firefox-tól, pedig nekem az kéne, hogy egy kiherélt, full modurális ff-ot tudjak használni az összes kiegészítővel.Emlékszem hogy írtad, de nem gondoltam hogy ilyen hamar bekövetkezik. Már kezd komolyan kiakasztó lenni, hogy a segffej pöttering ide is berágja már magát. Ez az egész agyborulás egy támadás a linux ellen és a felhasználók pofánköpése.
-
bambano
titán
-
-
F34R
nagyúr
-
törölt tag
-
törölt tag
Eddig voltam root, ugyanis
makepkg
nem fut root. Ahogy te is irtad. Ha az--asroot
parameter mukodik, nem tudom mikor szanom ra magam, hogy ugy hasznaljam a rendszert, ahogy kell. Barbar modszert (kezzel torlest) nem mertem eszkozolni az /usr/local/bin-ban talalhato cmus es cmus-remote-ra. Egyebkent nem csak a cmus-git, de a cmus a default tarolobol telepitve sem fut sudo nelkul. -
F34R
nagyúr
Marmint webm?
Arra nem gondoltok hogy minnel tobb objektum van egy weblapon, persze kepekkel akkor annal tobbet fog zabalni a rambol? En a 4GB-t par perc alatt teletudom szorni egy tab-n is.
A chrome meg teljesen mas vilag, ott minden lap, minden addon, egy kulon process. Akkor szoktam jot rohogni mikor valaki mellettem chrome-al bongeszik masfel-ket ora folyamatos bongeszes utan osszefossak a lapok magukat, addig en palemoon-al vigan lenyomok nyolcat is -
spammer
veterán
Hát akkor a FF tényleg csak tesztelési célból marad, egyébként kuka. Elmentek otthonról a Mozillánál.
Vimiumot kipróbáltam én is, de az eléggé alap és korlátolt. Pl. a beépített Chrome lapokon (history, blank stb.) nem is aktív, és állítólag nem is lehet azzá tenni (nincs engedélyezve a bővítményeknek).
-
spammer
veterán
Hogy mi? Mármint ha nincs pulseaudio, akkor nem lesz hang Firefox alatt? Mondd, hogy rosszul értem!
Amúgy én sem használok már rég FF-ot, csak fent van, ha tesztelni kellene valamit. Nincs kedvem állandóan pucolgatni a szemetet, amit a Mozilla belerak.
Amint belekalapálják a hiányzó funkciókat a qutebrowserbe, térek is át. Jelenleg 164 MB RAM-ot eszik hidegindítás után QtWebkit-tel, 210-et pedig QtWebEngine-nel. A Firefox régebben, normálisan beállítva volt kb. 200 körül (pár kisebb addonnal). Most az ESR, addonok nélkül 190 körül indul, Stylish+Vimperatorral meg már 300 felett. Az renderelési sebesség esetében meg kb. lényegtelen, ha az egyik 0.5 másodperccel gyorsabban végez.
__
(#9107) bambano: ez az Arch Way
Ha lusta vagy gépelni: Arch-Anywhere, Antergos
-
cami][us
senior tag
I’d just like to interject for a moment. What you’re refering to as Linux, is in fact, GNU/LInux, or as I’ve recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX.
Many computer users run a modified version of the GNU system every day, without realizing it. Through a peculiar turn of events, the version of GNU which is widely used today is often called “Linux”, and many of its users are not aware that it is basically the GNU system, developed by the GNU Project.
There really is a Linux, and these people are using it, but it is just a part of the system they use. Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine’s resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU with Linux added, or GNU/Linux. All the so-called “Linux” distributions are really distributions of GNU/Linux.
-
törölt tag
Abbol indultam ki, hogy a lynx semmi szemetet nem jelenit meg.
(#9030) spammer
A kukkolo webkamera mitosza. -
A képzelet szab határt...
Tudtam, hogy képtelen lennék benneteket utólérni! Életemben nem tudtam még ráképzelni egy fájlrendszert egyik penemre sem!
Nagyon valtozo hogy mi van rajta, ha tudom hogy kompatibilisnek kell lenni akkor vfat/exfat/ntfs.
Ez csak akkor lényeges, ha használni akarja az ember...jó, persze én megint csak hétköznapi dolgokra gondolok.
-
vfat van rajta persze, de pendrive-on azért többnyire az szokott lenni. TV-k, media boxok nem olvassák az ext fájlrendszert, Linux iso-k kiírására is többnyire fat-okat használ az író. Vagy már megint én tévednék?
Egyébként sem kézzel pötyögi be az emberfia ezeket a karaktereket, így kimásolni a blkid-ből 9 vagy 35 karaktert......
Kíváncsivá tettél! Csak én használok ilyen elvetemült MS fájlrendszereket pendrive-on? (az mkv filmek miatt még NTFS-t is formázok a filmezős penemre!)
-
Apollyon
Korrektor
Igen, ez volt a gond, köszönöm!
Jó, hogy ez amúgy szinte máshol nincs egyértelműen leírva...F34R:
Hopsz
Debian specifikusan néztem a problémát. Ott alapból nincs pl. xorg-xrdb package, hanem az xrdb az x11-server-utils része.Chat témához: én vibert kell használjak, ismerőseim nagy része nem ért (és/vagy nem akar) a többi cucchoz, legalább már azt elértem hogy faxbúkot teljes mértékben kikerüljük. Illetve 1-2 emberrel még Signalt használunk.
Amúgy utálom a vibert, mocskosul ronda az a lila szín. De legalább stabilitási gondok nincsenek.
-
F34R
nagyúr
Nem szabaly csak arra tudsz irni hogy milyen layout-al es hova inditson. Legfeljebb van olyan bspwm-en hogy sticky rules, bar azt nem tudom mire valo konkretan. Pont ezek hianya miatt maradtam meg mindig hlwm-en.
(#8982) spammer
A strachpad az a tiled layout-ra rarak egy floated elrendezest. Nagyjabol ennyi a tortenet.
hlwm-nel annyi a szitu, hogy a framet elrejted, de bennemarad az alkalmazas vagy terminal.
Ezt eppen elrejted ha elengeded a framet, vagy pedig elohozod ha ujra felosztod.
Sajnos nem tud floated elrendezest, csak hozza hasonlot a herbstluftwm, es amennyir ez nem mukodik jol sajnos alapertelmezi az osszes kiterjesztett asztalra, blee.
Viszont van olyan hogy elore elmentett elrendezest akarmikor be tudod toleni, vagy esetleg tobb profilbol epitekezni. Ezekre nekem meg sosem volt szuksegem, mert mindig mast csinalok mint amit kellene(#8983) Apollyon
githubon ajanlom figyelmedbe a commitokat. es tobbet erne ha elfelejtened az i3status-t
dehogyis, kevered. A sway az egy wayland kompatibilis i3 fork. Ezert jok az i3-bol athozott konfigok mert az osszes feature megegyezik vele. -
spammer
veterán
221.8 MiB + 57.6 MiB = 279.5 MiB spotify (5)
Nem frissen indítva (és megy is zene közben). Nálam még régebbi verzió van: 1.0.26.125-1
Amúgy prémiummal mit használnál? Valamelyik ncurses klienst+libspotify?
szerk: a hlwm-es frame elrejtésre: elvileg ilyesmire szolgál a scratchpad az i3-ban.
-
spammer
veterán
Ez a linuxos desktop kliens? Mivel mérted? Indulás után kb. 400 megát kajál nálam (több process összeadva).
(#8978) F34R: hmm, akkor rosszul emlékeztem. Tényleg meg kell majd néznem újra a hlwm-et.
(#8979) F34R: a git verzió is bugos.
Bár nyilván pár lépéssel előrébb jár, mint a stabil release.
-
spammer
veterán
Az igaz, hogy out of the box megy (panel, status bar), de azért a lua nem biztos, hogy annyira kezdőbarát. Meg a widget libraryk is bonyolultabbak, mint egy i3 esetén mondjuk egy i3blocks.
(#8973) F34R: ja bspwm detto.
(#8974) Apollyon: szerintem nincs "legjobb", mindegyiknek vannak előnyei és hiányosságai is. Csak azért akarom újra kipróbálni a hlwm-et, mert előre lehet fixálni kereteket/konténereket, amik a helyükön maradnak, akkor is, ha a benne lévő ablak(ok)at bezárod. Ez bizonyos esetekben jól jöhet, ha pl. fix elosztást szeretnél. Viszont ha jól emlékszem akkor az manual tilingos, mint az i3-wm.
A bspwm manual és auto tiling is: alapból fibonacci mintában osztja fel az asztalt. Ez elég jóság, ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy előre kiválaszd, hogy milyen irányban akarod felosztani (preselect), és ez az i3-mmal ellentétben (ahol csak jobbra és lefelé lehet) itt mind a négy irányban működik.
A sway-hez miért kellene átbindelned egy csomó mindent? Konfig/szintaxis ugyanaz, mint az i3-nál.
-
bambano
titán
"Attol hogy hozza vagy szokva az oskovulethez nem biztos hogy mas rossz.": nem ez a kérdés, hogy rossz vagy sem. az volt az állítás, hogy "velemenyem szerint Arch a legjobb tanar". a jó tanár erőfeszítésre is kényszerít, nehéz feladatok elé is állít, hogy ezzel segítse a fejlődésedet.
márpedig a dselectnél nagyobb szívásra nem emlékszem linuxos múltam alatt
ha valami egyszerű vagy logikus, az nem tanít eleget
-
Apollyon
Korrektor
Hozzám még pár éve elvileg Kínából akartak bebrútforszolni, legalábbis ilyen ip címek voltak a routeren a kernel logokban. Aztán ki tudja, wiresharkban mondjuk lehet érdekes dolgokat látni böngészés közben a nem szénné tiltott böngetőben, főleg kínai ip-ket legalábbis amikor utoljára néztem.
Amúgy a GCHQ ugye UK-ban van, simán lehet hogy ők próbálkoztak nálad
-
Apollyon
Korrektor
Bár itt nem írják, én azon döbbentem meg milyen "szép" nevek szerepeltek már eddig is a tagok listáján. IBM, Orákulum oké, a gúgli is még épp elmegy, de faxbúk... és most már ms is... Belülről eszik a férgek a linuxot. Bár ezek a rossz nevek valszeg sok vizet nem zavarnak, mindezek ellenére legalább perkálnak jó kis pénzt. Habár nem néztem utána mire költik.
-
bambano
titán
nyilván nem jófejségből csinálják.
ami nyilvánvaló, hogy össze akarják hozni a felhőjüket a linuxszal, ezért pakolták tele a kernelt a lomjukkal.viszont eddig minden korábbi esetben azt láttuk, hogy amit nem bírtak izomból lenyomni, ott bemásztak a megfelelő szervezetekbe és belülről torzították el a működését úgy, hogy az nekik jó legyen. lásd ooxml.
-
F34R
nagyúr
de irc-n fentvannak, hadd ne adjak mar tippeket.
Mas: ujabb gentoo experience : muqss (bfs) es bfq scheduler patchset a kernelbe pakolva, sikerult, viszont mivel hdd-m van csak annyit vettem eszre hogy kevesebb a latency meg forgatasok kozbe nem doglodik a rendszer alatta.
Illetve udev-t probaltam kiiktatni ami sikerult is (talan a legnagyobb csomagproblema a xorg-server volt.)
Minden sikeresen ujraforditva, maskova hogy meg veletlenul se rantsa be a portage , kovetkezo reboot fasza minden megy, eger, bill. stb. mondom oke, hat a mesa konkretan osszefossa magat mikor nem talalja a libudevet, de a xorg is csak kepes futni hibaval.... majd jott egy Virtualboxos rendszerfuttatas is, aminel be kellet latnom sluggish a rendszer... a videok nem mentek.
Masfel eve meghagytam a libeket, akkor ment rendesen hybrid modban, most pure mdev volt es ez meg is latszott rajta. -
-
bambano
titán
elég sok gépem van, úgyhogy van mit reszelni.
ez konkrétan egy melós szerver, amibe holnap érkezik memóriabővítés, így, gondoltam, előtte felupgradelem rajta az oprendszert is, meg tolok bele xen-t, hogy holnap, amikor kimegyek helyszínre, ezzel már ne kelljen görcsölni. -
Apollyon
Korrektor
Az 1K az a lélektani határ, amit még részemről el lehet fogadni... költsék szerverre – de csak ha elegen váltanak
Avatar váltogatással is vissza lehet élni egyébként, meg szinte bármivel. Nem ez lesz a szűk keresztmetszet...
A nagyobb gond az, hogy eltűntették a miért moderáltuk topikot, és nincs "utódja". -
törölt tag
Az en gondolataim halvany tukorkepe lett volna a fenti URL-nek, nem akartam terhelni vele a forum adattaroloit. Szerintem eleg racionalis erveket sorolnak ott fel. Nelkule nem titkosithato a /boot, gyors (coreboot: 500 milliseconds to verified Linux kernel), proprietary software altalaban malware. Miert ne lathatna barki a forraskodot? Miert kell titkolni barki elol is? Ezeken felul a sajat ervem a kivancsisag.
-
-
spammer
veterán
Ennél pl. az Office továbbra is német maradt, ahhoz természetesen megint külön nyelvi pack kell (gondolom), de az üdvözlő/leállító üzenet is mind német nyelvű maradt, miközben a rendszer többi része már magyar.
Ráadásul a nyelvi beállítások rész is, meg úgy az egész vezérlőpult is egy trágya, a kategóriákon belül almenük, rejtett menük... És akkor csodálkoznak, hogy az egészségsugarú júzerek szeretik az almát.
-
Apollyon
Korrektor
Mondjuk lehet ms most nem azt ügyködi hogy ne lehessen linuxot használni, hanem azt hogy ne natívan, vagyis minimum win10 alatt linuxozzál. Ha mondjuk ilyen ideje korán sikerült bele egy arch-ot felhegeszteni, akkor ki tudja mi lesz a jövőben...
Ki tudja, lehet a jövőben már az alaplapokhoz is adnak windowst mert csakazzal működik. Utána Redmondot bevesszük tankokkal
-
_Dumber_
őstag
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest