- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- iPhone topik
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Aktív témák
-
Dr.Momo
tag
bocsi rosszat nyomtam itt folytatom:
szoval /etc/fstab
/dev/hdc /mnt/cdrom iso9660 defaults 1 1
ilyenkor már az is elég, hogy azt ird be: mount /mnt/cdrom
a rendszer indításokor automatikusan bemountolandó meghajtókat a /etc/mtab -ba lehet beírni. Pl: ha a home-ot másik winyóra akarod rakni akkor
/dev/hdb1 /home ext3 rw 0 0
most ennyit, remélem más is írogat okosságokat.
Üdv! -
Dr.Momo
tag
ÜDV! Szóval ahogyan is az off-topicban felvetettem, hogy kellene egy ilyen téma, ide várok mindenféle okosságot linux-al kapcsolatban. De mindenkit megkérnék, hogy ide ne a problémáitokat idjátok, hanem ilyen olyan konfigurációs dolgokat, illetve linux-szemléletet.
1. lecke :)
------------
A linux könyvtárszerkezete:
Amint látjuk a linux-nak teljesen más a könyvtárszerkezete, mint a windows-nak, és a dos-nak. A gyökér azaz a root a / -innen jön a többi alkönyvtár ami lehet valóságos könyvtár és virtuális is. Virtuális alatt értem pl a mountolt, azaz a rendszerhez csatolt hálózati meghajtók, és magának a rendszer elemei (pl: /dev, /proc) stb.
A file- rendszer ext2, ext3, reiserfs, de akármire felrakható, ha támogatja a kerneled. (EXT2 = extended file system. ext3 naplózott file system)
/dev a rendszer eszközeit takarja pl: /dev/hda az IDE primary master winyója
a /dev/hda1 pedig az primary master winyo 1. partíciója. 1-4 primary partíció 5- xx logikai.
de pl. /dev/sda -a scsi meghajtó elsődleges winyója ...
/proc az éppen futó processzek könyvtára: itt lehet pl gyorsan megtudni, hogy milyen proci is van a gépedben (/proc/cpuinfo), de még számos nagyon sok dolog is!
/home a júzereid könyvtárjait ide rakhatod
/root a gyökér júzer (root) home könyvtárja
/etc a rendszer indításának, és futó programjainak konfig file-jait tartalmazza
/usr a telepített programok fészke
/var a telepített programok dolgait tartalmazza (pl levelezés /var/spool/mail)
/mnt ez csak egy könyvtár aholvá jól néz ki ha idemountolod a meghajtóid, de lehet akár hová mountolni ami valóságos könyvtár. Pl: /home/ocsi/ocsi_winyoja
/bin a shell-ekhez tartozó parancsok
/opt ???
/sbin root-ként használható parancsok
/boot ha van boot partíciód azt ide szokás mountolni.
/lib lib file-ok (mint a windows-ban a dll)
/tmp temp azaz szemét
asszem ezek a leg fontosabbak ezeket minden disztribúcióban megtaláljátok.
A meghajtók hozzáfűzését meg lehet adni a /etc/fstab -file-ban
pl: ha a cdrom-ot akarod felmountolni (tegyük fel a cd-d a secondary master) akkor be kell írnod: mount /dev/hdc /mnt/cdrom (mit --> hova)
de ha a következőt beírod a /etc/fstab -ba:
/dev/hdc /mnt/cdrom iso9660
Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest