- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Magisk
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hintalow #19746 üzenetére
Broadcom wifikhez szokott kelleni egy külső firmware csomag, b43-fwcutter néven szokott lenni, amit licenszelési okokból nem minden disztró tesz be a telepítőkészletbe, ezt le kell töltened a csomagkezelőből, aztán már lesz wifid.
Az fwcutter oldala: [link]A wifi pontos típusát a terminálban az lspci parancsot kiadva tudod megnézni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
debrejo #19707 üzenetére
igazság szerint ilyen minimalista rendszerek között Windowsra hajazó az csak kb. az LXDE, olyan XP szerű a megjelenése, mindenéle csicsa nélkül, elég snassz valami.
Itt van a komplett lista arról, hogy milyen disztrókra van LXDE: [link]
Igaz a listában nem szerepelt, de pl. a Manjaronak is van LXDE-s verziója, érdemes lenne azt megnézni: [link], azt írják simán elvan 150MB ram fogyasztás mellett. Ha nem csinálsz swap partíciót, akkor szerintem el fog férni gond nélkül a 8 gigán. [letöltés]
Fájlrendszernek meg EXT4-et állíts be. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19626 üzenetére
Nem találkoztam a Stallman cikkel (a takedown-t meg nem olvastam még
), csak az EFF-est láttam, aminek nem igazán találtam utóéletét, ezért kérdeztem rá itt, hogy mit tudtok erről a témáról. Nyilván nem a Mint kapcsán kérdeztem, de nem sokkal korábban még az Ubuntu is téma volt, így nem esett messze a kérdés onnét.
A Mint kapcsán meg érdekes kérdés az eredet. Itt a topicban is többen írták, hogy pl. az LMDE-vel voltak gondjaik, ami némiképpen meglepő. Amúgy nem tudom hogy használtál-e pár napnál hosszabb ideig testing repós Debiant úgy, hogy frissítetted is közbe. Én igen, ezért vannak kétségeim ezzel az ággal kapcsolatban.
A cikked meg kíváncsian várom. Nálam egyébként sebesség terén (ha a feature-ök is számítanak), akkor a lentebb említett Manjaro a nyerő, piszok gyors.
Ha meg valami P3-as gép, akkor ArchBang, csak azt meg szopás megcsinálni használhatóra a korlátolt felület miatt, igaz cserébe nem eszik 100MB ramot... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19620 üzenetére
Nem tudom, ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Nem nagyon hiszek benne, hogy az alapot adó rendszer stabilitásánál magasabb stabilitási szintet lehetne elérni.
Amúgy most azon kívül hogy mi a véleményem az Ubunturól, véletlen ráakadtam erre az EFF cikkre -tényleg nem kerestem ilyesmit- [privacy-ubuntu-1210-amazon-ads-and-data-leaks], csak nem reagált senki. Ahogy olvastam, a tiltakozások miatt végül is a problémák egy részét azóta megoldották, de akkor is kérdéses, hogy ilyesmi hogy fordulhat elő az egyik legnépszerűbb disztróban.
Kíváncsi vagyok erről az itteniek véleményére.Syl: oké! Csak így meg sokáig kell várni friss kernelre meg progikra
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #19618 üzenetére
Valóban nagyon jó, de már az elején belefutottam egy elrontott csomagba, amit jeleztem a szakiknak és írták is, hogy ők rontották el. Azóta más bajom nem volt vele, de lehetnének egy picit konzervatívabbak a csomag tesztelés terén. Gondolok itt a half rolling megoldásra, amit a rokonuk használ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #19580 üzenetére
Haver felrakta HHD-re a Chakrát úgy, mint korábban sima vinyóra. Olyan 15 - 20 másodperc lett mindössze a teljes KDE-s boot. Majd én is veszek magamnak.
Tekintve, hogy az SSD-t benne a vinyó elektronikája kezeli cache-ként, az adatok meg a normál háttértárra mennek, semmi különleges kezelést nem igényel, pont úgy megy, mint egy sima vinyó, csak jobban megéri az árát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19475 üzenetére
Sehogy, még harmad ennyi ramnál se könnyű elérni, hogy írjon a swapba. Sőt.
Szóval nem lesz rá szükséged.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pocokxx #19445 üzenetére
A stick beállításához kellhet némi háttér tudás, ugyan a Linux kernel, vagy letölthető valamilyen firmware csomag valószínűleg tartalmazza a kellő dolgokat a stickhez, onnan már csak egy kis google olvasgatás kell.
A DSL-t nem ismerem ilyen téren, de az ArchBanghez ott van az Arch wiki, abban nézzetek körül.
Amúgy az egyszeri beállítást követően használni egy LInux disztrót egyszerűbb, mint Windowst használni. Ha komolyan gondoljátok, javaslom olvassátok el a téma összefoglalót itt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pocokxx #19442 üzenetére
Mit akar csinálni az interneten azzal a géppel?
- de komolyan, mit?
A disztrók nagy többsége amúgy kiesik a ram mennyisége miatt, beleértve az összeset, amit felsoroltál.
Ha fel van bővítve az a gép a lehetséges 96MB ramra, akkor esetleg egy Damn Small Linuxot meg lehet próbálni, vagy egy ArchBang-et, ez utóbbi elvan 40-50MB ram használat mellett.
Ugyanakkor az ilyen apró Linuxoknál nem az szokott a lényeg lenni, hogy mennyire egyszerű kezelni, jellemzően a GUI nagyon fapados.
Ha nincs a gépben 96MB ram, akkor hagyjátok a francba szerintem.Úgy általában "hagyományos"' Windows után KDE-s disztrót szoktam javasolni, akinek tetszik a Win8, annak meg tetszeni fog az Ubuntu is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki használja az Ubuntu 13.04-et, mi lett a folytatása a Dash-t érintő Amazonos adatvédelmi problémáknak? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19367 üzenetére
Sejtettem, hogy itt vagy valahol a közelben.
Amúgy tudsz valami magyarázatot arra, hogy miért nem megy nála a grub? Mert probléma nélkül mennie kellene.
joecontra: passz, jó régen nem használtam már, de mintha valami Linux támogatás is lett volna benne. Nem tudom, még akárhány disztrót próbáltam ki, mindig ment a grub.
Sub-ZeRo: [link] Ránagyítva a képre meg tudod keresni, mi honnan ered!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19354 üzenetére
Mondjuk két olyan disztrót néztél meg, amik egymásnak közeli rokonai. Nem elképzelhetetlen, hogy ami nem jól került be az Ubuntuba, az pont úgy került be a Mintbe is. Mindenesetre furcsa, mert ha fent állna ez a helyzet, akkor mástól is olvastunk volna ilyet.
Ha van kedved egy kis terminálhoz, akkor egy live disztró alól be lehetne menni a telepített disztródra és ott kézzel felrakni a grubot.
Vladi: nem tudom hogy csináltad, nekem még mindig csinált 100 megás kis partíciót magának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19340 üzenetére
Ilyesmi problémát nem okoz a 100 megás partíció, az én gépeimen is van a Win7 miatt. Nem tudom mi lehet nálatok, de én is egy Wines indítás helyreállítást csinálnék először, aztán telepítenék valamit fel. Az meg szerintem mindegy, hogy melyik disztrót nézed, mert grub ez is, grub az is. Esetleg bugos verziót meg csak nem raktak be végleges imagebe...
tvamos: fura, olyan mintha nem lenne telepítve a GRUB. Vagy van valami egyéb hibaüzi?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #19335 üzenetére
Igen, de a képméret még beleférne az alsóbb szintekbe is. Amúgy ja, azt is írják, hogy még talán jobb is lesz, mint a gyári megoldás.
Most még ha kiadnák a "scaling" opció forrását, akkor már nem igen lenne szükség a zárt driverre nekem se.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #19328 üzenetére
Hmm, igen. 16 ref frames érték miatt van az 5.1-ben. Arról nehéz konkrét infót találni, hogy végül is hol áll a zárt driver ezen a téren. Viszont van egy örömteli bejelentés, az AMD kiadta az UVD kezeléséhez kellő kódot, így a 3.10-es kernelben lévő nyílt driver VDPAU-n keresztül fogja tudni a filmeket lejátszani!
tvamos: szóval van két partíciód, egyiken a rendszer, másik meg tárhely? Ebben az esetben egyértelmű, hogy a Peppermint oda települt, ahol az Ubuntu volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19300 üzenetére
3: te raktad be a PPA-kat, akkor tudod h. mit miért, ami már nem megy, vagy nem kell, azt szedd ki.
A gépet nem lassítják (nem is értem miért lassíthatnák), max az apt-get update fog tovább tartani a több repó miatt. De mint mondtam, azt a repót hagyd meg, amit használsz is valamire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #19283 üzenetére
Az automata particionálás egy nem igazán ajánlott dolog, itt valószínűleg a Peppermint legyalulta az Ubuntut, mivel az üzenet szerint az Ubuntu nem tudja csatolni a root fájlrendszerét.
Peppermint alatt add ki a sudo fdisk -l parancsot, a kimenetében látni fogod, hogy most mi a helyzet, azt bemásolhatnád ide, segítünk megmondani mit hova kellene telepítened.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19271 üzenetére
Igen, az x264 Level 4.1 támogatást még mindig nem építették be a Linuxos zárt driverbe, pedig "igény az vóna rá". A killa nálam is szétesik, de legalább lejátssza végig.
Ugyanez prociból 42% konstans terhelést okoz, ami azért nem gyenge, ismerve a Phenom2 X4-em áramfogyasztási képességeit.
Elvileg level 4.0 van támogatva jelenleg, az csak annyiban kevesebb a 4.1-től, hogy a bitráta maximuma 20MBit/s, annál meg 50. A killa 42 körül van.
Egy kis extrának ezeket a videókat próbáld ki: [link], a Ducks Takeoff 720p-s verzióját még viszi az UVD egység, pedig a bitráta párszor átlépi a 20MBit/s-et.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19268 üzenetére
Miért? Mert ennyit tudnak.
Különben meg a Debian Squeeze (stable) minden gond nélkül ment az akkori T60 laptopomon azzal a wifivel (a testinges se dobta a wifit) szal megint nem bennem, vagy az ÉN hardvereimben van a hiba.
Amúgy most komolyan, ha ezektől a problémáktól eltekintünk, betudjuk annak, hogy egyedi eset volt, akkor is, miért ajánlanád ezt a disztrót egy kezdőnek? Kicsit olyan, mintha azt mondanád neki, hogy rakjon össze egy fullos Archot a kerneltől kezdve. Oké telepíteni egyszerű, meg a dolgok egy részét lehet benne nyomkodni, de aztán jön a terminal. Ezzel sem lenne baj, de a BT-ben benne lévő eszközökre mi szüksége egy kezdőnek? Még nekem sincs, nem hogy egy kezdőnek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19258 üzenetére
Zsír, na akkor ez egy jó hír mindenki számára!
Videó kimenet alatt arra gondoltam, hogy SMPlayer / VLC beállításai között a va-api -t ha kiválasztod, akkor alapból menni fog a HW-s lejátszás, nem kell hozzá külön kapcsoló a terminálban. Ill. van még egy "HW dekóder" kapcsoló is ott, azt még be kell nyomni.
Valaki Ubuntu, meg Mint alatt is megnézhetné, hogy ezekkel a csomagokkal megy-e. Az mondjuk kár, hogy nem megy ugyanazokkal a csomagokkal, mint másik disztrókon.
Lassan majd érdemes a HW-s gyorsítás mikéntjét is beleírni az útmutatóba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19256 üzenetére
Angolul van, de itt írják: http://chakra.sourceforge.net/wiki/index.php/Switching_Between_Free_and_Non-free_Video-Drivers
Am. ha nem csináltál még túl sok mindent benne, talán egyszerűbb egy friss telepítést csinálni, engedélyezett zárt driverekkel. Bár végül is nincs benne semmi nehéz lépés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19253 üzenetére
Nem, nem az.
Próbáltam, program összeomlásokat produkált, egy esetben még maga a menü is meghalt, ahol a programok vannak. Továbbá kb. percenként dobta el a wifimet, amivel más disztrónak nem volt semmi baja, még a szintén Ubuntu alapú Mintnek sem, magyarul nem a wifimben (T60 Atheros wifivel) volt a baj...
Szóval nem, nem tartom napi szinten használható disztrónak, itt a kezdők számára semmiképpen. Majd ha már megismerte kicsit az illető pl. a terminál használatát, akkor ráér kipróbálni egy ilyen disztrót, addig csak a szívás és a "szar a Linux" faktor növekedne.A másik részében igazad van, rosszul fogalmaztam.
Jester01: az jó hír, ha végre megoldották, de akkor a rá épülő, még a Wheezynél is frissebb csomagokat tartalmazó Ubuntu és Mint esetében miért nem megy?
Milyen lejátszóval és kimenettel csináltad meg? Mit ír a terminálban a vainfo parancs? Ha meg tudod nézni, még megnézhetnéd a VGA órajeleit lejátszás közben. Meg izé, a libva1 és libva-glx1 csomagok miben másak, mint a sima libva?
Amúgy utojára Squeeze-n raktam kézzel Catalystet, de valamit változtattak, mert egy jó ideje már nem kellett és nem is ment így fel, csak simán apt-gettel raktam fel. Egyébként a Catalyst verziók az egyik oka, hogy nem használok itthon Debiant. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #19245 üzenetére
Minden HD szériás radeonnal ez van (az APU-k videokártyája is ilyen ugye), Debian vonalon nem megy az UVD egység kihasználása. Nem arról van szó, hogy ennek van-e látható hatása, hanem hogy az UVD helyett ha a proci számol az sokkal több áramot fogyaszt...
A szokásos tippem a Chakra, rajta egy SMPlayerrel, az iszonyat jó és sokat tudó lejátszó. Még a Wines MpcHC-t is lepipálja pár helyen.
Akármit is raksz fel, az xvba-video és a libva csomagok legyenek telepítve, a lehető legfrissebb Catalyst driver mellett. Aztán a vainfo parancs kimenete megmondja, hogy van-e HW gyorsítás, a videó kimenet meg a vaapi legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19241 üzenetére
Ja hogy GMA500, az meg egy zsír új cucc. Valamiért abban a hitben voltam, hogy régebbi Intel cucc, mert pl. a GMA950 hangzásra jobb, de valójában évekkel régebbi... Remek elnevezést talált neki az Intel. o.O
A BT5.3 nem igazán kezdőknek való, valamint saját tapasztaltaim alapján még napi szinten használt rendszernek sem feltétlen mondanám, végül is inkább egy céleszköz a hálózati szakiknak.
Az említett Ubuntuval rákerülhetsz a szopórollerre, nem igazán egy pici Atomra való disztró. Szoktam javasolni a Chakrát kezdőknek [link], rögtön live imageként tölthető le, a bootoláskor lehet választani, hogy nyílt, vagy zárt driverekkel szeretnéd elindítani, aztán mindent ki tudsz próbálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19216 üzenetére
A felbontás kérdést a kijelző elektronikája szokta EDID üzenetként eljelenteni, és amire azt mondja h. támogatott, az megjelenik a felbontás választó menüben is.
Ha esetleg nem, akkor egy kis terminálos mókával valószínűleg rá lehet venni a dologra.
Viszont egy live disztróval rögtön ki tudod próbálni telepítés nélkül, hogy mit alkot felbontás terén. Pl. Chakra, vagy ami tetszik, nem rég volt erről cikk IT cafen, csak egy pendrive kell hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19214 üzenetére
Intel Atom procis gép, Intel GMA500 VGA-val. Ez azt jelenti, hogy bármit is raksz rá, alapból menni fog vele az Intel nyílt VGA drivere, mivel Intelhez nincs is olyan, mint pl. Radeonokhoz a Catalyst, vagyis zárt driver (Linuxon).
Ha más gép lenne, akkor meg disztrója válogatja hogy telepítés elején vagy a telepítés után az egyik menüből / a csomagkezelőből lehet feltenni a gyártói zárt drivert, vagy használod a közösségi nyíltat, ha megfelel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19194 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy váltsd át, hanem hogy ha kell, akkor váltsd át. Továbbá nem lekapcsolni kellene az effekteket, hanem engedni őket úgy, hogy a vga számoljon mindent. A problémát nem az effektek jelentik, hanem hogy a teljes 2D-s megjelenítést a proci számolja a vga helyett.
A bundle manager pedig már megszűnt, a csomagokat átszervezték a pacmanbe, hogy egyszerűbb legyen a használat. "News" rovatban vannak a részletek ezzel kapcsolatban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, az unstabil tárolóban van még csak a 4.10.80-1 -as verzió. Most a 4.10.4-1 -es verzió van a normál tárolóban. Én nem szívesen használok unstabil verziókat.
Vladi: csak hogy ez nem rolling disztró, a tisztán rollingot én sem szeretem. A kettő közötti normális átmenet otthoni felhasználók számára a félig rolling modell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálunk ez úgy van, hogy friss telepítő 1, max két havonta van, maga a rendszer meg kb. 2-3 hetente kap teljes rendszer frissítést (kb. ahogy kitesztelték alaposan az új KDE verziót vagy kernelt), ekkor 600-1200MB körüli a teljes letöltési méret, a köztes időben meg kisebb frissítések vannak.
Igaz itt csak KDE van, ez miatt egyszerűbb a helyzet, mint azoknál a disztróknál, ahol egyszerre van több supportált felület. Az a megközelítés könnyen a minőség rovására, vagy legalább is a felületek integrációjának rovására mehet.hokins: mint mondtam, alapból a disztrók a nyílt, radeon drivert használják. Disztrója válogatja, hogy a telepítés elején, vagy utána kapcsolhatod be a zárt Catalyst drivert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű de el van bonyolítva ez a fajta kiadási modell. Miért jó így fejleszteni valamit?
Am. megnézem majd effektek közben mit csinál a GPU zárt driverrel, a zárt driverhez van egy nagyon jó órajel monitorozó KDE-s plasma widget, ott szépen látszik, hogy pont úgy kezelődnek az órajelek, mint Windows alatt.
Csak most vacsi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hopp csak emlegetni kellett.
Na az jó hír lenne, ha végre alapból bekerülne ilyesmi a nyílt driverbe. Persze ettől még sokunknak nem alternatíva, legalább addig nem, amíg nincs image scaling opció...
Ez a Fedora18 amúgy tényleg olyan rossz (vagy legalább is elbonyolított) volt, mint amilyennek itt páran meg a neten blogokban is leírták?
hokins: menj be a rendszereszközökbe, ott meg kapcsold be az asztali effekteket, esetleg szükség esetén nézd meg, hogy OpenGl, vagy Xrandr-el mennek, ezt ott megtalálod, ki kell próbálni, nem tudom melyiket szereti a nyílt driver, a zárt az OpenGl-t.
Valószínűleg az van, amit &rew írt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19180 üzenetére
Akkor valami fut a háttérben.
Elképzelhető, hogy a fileindexelés megy a háttérben. A paneltálcán van egy nepomuk ikon, azon nyomj egy jobb gombot, és "nepomuk asztal engedélyezése" elől vedd ki a pipát. Ez egy elég felesleges funkció.VGA driver amúgy van fent, a nyílt "radeon" driver kerül fel alapból, ha nem választottad a "nem szabad driverekkel" opciót. Ez utóbbi döntést amúgy nem értem miért volt jó, mivel pl. a nyílt driver magától nem fog órajeleket csökkenteni, ami egy laptopnál elég fontos kérdés.
Vladi írt erről cikket a logoutra (csak nem tudom mi a neve a cikknek), hogy miként lehet megcsinálni. Bár kérdés, hogy a viszonylag új Brazossal és nyílt driverrel egyáltalán megoldható-e már. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19150 üzenetére
Keress rá a manjaro grafikus csomagkezelőjében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19144 üzenetére
Esetleg ha elolvasnád a téma összefoglalót itt a topicban, az segítene.
Amúgy a Windows cmd-je egy űber ostoba valami.
hokins: nagyjából mert az elején nem azt tetted, amit kért.
Egyébként legalább 1 nap alatt annyit tanultál, mint egy nyomkodós Ubuntu felhasználó évek alatt. Valamint ami meg van csinálva egyszer, az működik. Továbbá nem tudom olvastad-e korábbi cikkem, de Chakránál érdemes időnként elolvasni a "News" rovatban közölt információkat, mert ott közlik, ha valami változik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19138 üzenetére
Jajj ez nem Windows, nem kell ilyesmit kézzel összegereblyézned! Csomagkezelőben keres meg és tedd fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19133 üzenetére
Hmm tényleg, kissé hülye a csomag keresési rendszerük. Nem akarsz frissíteni a Wheezyre?
A 18W-t egyébként nem csodálom, az 5000-es széria eléggé sokat fogyasztott minden téren. Most ott tartanak már, hogy egy HD7770 OC-t simán hűtök egy kis passzív bordával venti nélkül egy zárt házban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19131 üzenetére
Persze megbirkózik, csak míg egy átlag proci benyel hozzá pár 10 wattot, addig az UVD egység megcsinálja a tizedéből, közben a proci meg csinálhat valami mást. Sokkal elegánsabb ez így, főleg ha pl. laptopot használsz.
Am. van valami ilyen csomag a Squeezeben is: [link]
Vladi: jah értem, össze van kötve az UVD egység működése a DRM-es résszel, így nem lehet kiadni a dokumentációt....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19128 üzenetére
Akkor már Chakrán próbálkoztam, nem?
Akkoriban adtam fel a dolgot, aztán nem is foglalkoztam vele addig, amíg McSzaby rá nem kérdezett a dologra, és írta, hogy ilyen módon szétfagy az xbmc. Ott valahogy jött a szikra, egyszerűen csak felraktam az xvba-video csomagot és azóta megy a HW-s dekóder. Xbmc-t amúgy nem használok, nem tudom azzal menne-e a lejátszás. Igazából sosem tetszett az xbmc.Most viszont az van, hogy ha Debian vonalon telepíted az említett csomagot, akkor a vainfo problémát jelez és nem tudod használni a dekódert. [link] [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó igen, meg egy működő számítógép is a feltétele.
Amúgy milyen titkosításra gondolsz? Egy avi, vagy mkv esetén semmi ilyen nincs, BD-re meg már van valamennyire működő megoldás nyílt alapokon.
hokins: csináld végig a rendszerfrissítést (pacman -Syu), aztán csinálj egy újraindítást és ott lesznek az ikonok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19114 üzenetére
A fájl végének kellene kinéznie ez helyett:
[apps]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
[games]
#[unstable]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlistígy:
[apps]
[games]
[extra]
[unstable]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlistNem tudom miért nem volt bent nálad az extra kikommentezve, a leszedett iso-t felraktam ma reggel és ott volt a pacman.conf-ban mindkét repó kikommentezve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#35202114 #19101 üzenetére
A Pacman a csomagkezelő. Azt az üzenetet kaptad vissza, hogy először magát a csomagkezelőt kellene frissítened, így:
sudo pacman -S pacman
A sudo pacman -Syu parancs a teljes rendszerfrissítést indítja, annak feltétele a pacman frissítése.
Ezeket csináld meg.
Chromieum kérdése:
Az történt, hogy a Chrome, Chromeium, Firefox és még vagy 30 népszerű progi eddig egy bundle managerből voltak telepíthetők, ami egyfajta egyszerüsített grafikus csomagkezelő volt, de ezt feleseges bonyolításnak tartották, így kiszervezték ezeket vissza a pacmanbe, viszont a májusi Benz iso még nem tartalmazza ezeket a változásokat.
Annyit kell csak tenned, hogy a pacman.conf-ban lévő két utolsó részt, az extra és az unstable repók elől kiveszed a kommentet, majd elmented, aztán kiadod ezt a parancsot: sudo pacman -S filesystem-extra és csinálsz egy újraindítást.Ez után egyből lehet telepíteni a chromiumot.
Egyébként nem lenne egyszerűbb magyarra állítva használni?
Jester01: sajnos minden Radeont érint, aminek van UVD egysége. Két dolog kell a HW gyorsításhoz, a zárt Catalyst driver és az xvba-video csomag telepítése. A helyzet az, hogy ha ezek után kiadod a vainfo parancsot a Debian vonal bármelyik disztróján, akkor libva hibát fog írni, más disztrókon meg nem. Ha nincs libva hiba, akkor pedig pl. SMPlayer és VLC simán tudja használni a HW gyorsítást, max a megfelelő kimenetet kell beállítani nekik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hohó, fejlődnek szépen!
hokins: pacman -S openttd
Egyébként minden disztróra elérhető az openttd.
trisztan94: Onnan fakad a Mint, ahonnan az Ubuntu. Ez jót nem jelent.
A Gnome3 meg egy olyan szinten korlátolt valami, hogy arra nincsen szó. Állítólag már javulnak ezen a téren, meg pluginekkel még akár konfigurálni is lehet, de ez a megközelítés egyszerűen borzalmas.A KDE amúgy teljesen testre szabható, a dobozokat sem kell használnod. Ha nem tetszik, leszeded, amit szeretnél, azt meg kiteszel oda, ahová tetszik. Szolgáltatások, programok és kezelhetőség terén a létező legjobb és legteljesebb asztali környezet jelenleg. Cserébe nem lightweight.
Jester01: pontatlanul fogalmaztam, a Radeonjával (meg máséval sem) nem lesz HW gyorsítás Debian vonalon.
chab7: okoz néha gondot, hogy teljesen rolling disztró, azt a csomagkezelőt már régen dobták pl. a Chakránál. Amúgy két gépen használtam Manjarot, nem volt gond a betűkkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
trisztan94 #19088 üzenetére
A Manjaro még teljes KDE-vel is jól fut, nem csak a light, vagy minimalista ablakkezelőkkel. A géped egyébként nem gyenge, bármelyik disztrót röhögve elviszi. (persze Unitys Ubuntu egy más tészta, leginkább ártalmas a "Linux reputációjának")
Ha a legbarátságosabb és effektek terén legjobb felületet keresed, akkor az a KDE, bekapcsolt effektekkel. Asztalváltó kocka, széthulló ablakok, meg egy rakás fancy effekt opengl alapon. KDE-ben mondjuk a Chakra a verhetetlen, az meg a Manjaroval ered egy tőről.
A kettő között a különbség az, hogy a Manjaro teljesen rolling disztró mint az alap Arch, valamint kezdők számára nem annyira egyértelmű benne minden, kezdve pl. a karakteres telepítővel.Amúgy pl. Ubuntu Xubuntu és úgy mindennel Debian alapon nem fogsz tudni HW-s gyorsítást használni filmezéshez, míg Arch alapon igen. Az okát nem tudjuk, de ez van.
hokins: a te géped se túl gyenge még. Akár egy "komplett" disztrót is merek rá ajánlani, mint pl. a Chakra. kezdők számára is nagyon könnyen kezelhető.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19053 üzenetére
Lenovo T60-on használtam a testinget, kétszer megborult. Bambano akkoriban azt mondta, hogy "keress egy állapotot ami működik és használd azt", vagyis ne frissítsem, ha egyszer működik.
Akkoriban nem volt alternatíva a stabil Debian használata, mert KDE-s voltam akkor is, de egy iszonyat bugos verziót tartalmazott a stabil ág, nem is értem miért ragadtak le egy olyan verziónál, amivel nem lehet állítani az energiagazdálkodást.
Ez egy laptopnál elég fontos kérdés, nem látom be miért kellene sleepbe mennie egy laptopnak, ha lecsukom a fedelet. Akkor menjen sleepbe, ha én azt akarom, de ott meg nem lehetett állítani, testinges verizóban igen, csak az meg megpusztult hamar...Nem tudom most mit használ Bambano, de én szeretem ha olyan a rendszer, hogy egy frissítéstől nem dől össze. Arch alapon már találtam ilyen disztrót többet is, Debian testing alapon még nem.
Jim-Y: sudo apt-get install fglrx fglrx-control (vagy ehhez nagyon hasonló) volt a telepítési parancs, miután engedélyezted a zárt drivereket a sources.list fájlban. De a Debian ilyen célra nem annyira jó, a Catalyst driver verziója jó réginél tart, mint a Debianos csomagok úgy ált.
Továbbá Debian vonalon nem megoldott a HD gyorsítás Radeonnal, más disztrókon viszont igen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
lenny backports? Hát az meg honnan jött? Nár jó pár éves a Debian Lenny.
No meg az LMDE nem Debian, a backportsban a Debianhoz vannak friss verziós user appok még néhány egyéb dolog visszaforgatva.
A kompozernél te valszeg forrást töltöttél le, szinte mindig van benne egy README, ami megmondja hogyan kell telepíteni. Gyakaran így:
./configure
make
sudo make installViszont ezt a kézi telepítést csak utolsó lehetőségnek hagyd meg, a progi más néven meglehet a Mint alap tárolóiban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #18989 üzenetére
Szigorúan a biblia mellett tartom a felső polcon a kinyomtatott Arch wikit!
A megoldás az volt, hogy ne az sda-ra akarjam felerőltetni a grubot, hanem az sdb-re, mert a pendrive volt az sda. Öregszem bazz.
Gyönyörűen bebootolt, nem számít neki, hogy ezen túl két videokártya van a gépben. ÚÚÚ mekkora ugrás lesz a 4500MHD után a HD3470 a Minecraftban, végre át tudom majd lépni a 25fps-t. Gameing on Thinkpad
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
mount /dev/sdb3 /mnt
A normál csatolás után csináltam ilyet:
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/procmajd chrootoltam:
chroot /mntvégül meg az update-grub és az mkinitcpio -p linux parancsokat is kiadtam, ezek lefutottak, megtalálták mindegyik oprendszert a vinyón, de aztán maga a grub betöltő nem került be az MBR-be. Lehet van erre valami spéci parancs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18983 üzenetére
Akkor van gondom, ha nem tudom angolul értelmesen megfogalmazni, hogy mit is szeretnék csinálni, mert akkor nem tudok érdemben ráguglizni. Ilyet meg még nem csináltam és nem tudom, hogy egyáltalán kell-e működnie neki így.
ViZion:
Már nincs meg, gyorsan kellett csinálni valamit, clonezilla meg nem volt kéznél. Ellenben a partíciók tökéletesen vissza vannak állítva.szerk2: am betettem tegnap egy kis bővítést az összefoglalóba. Grub2 reinstall, meg Debian témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Cseréltem laptopot egy közel azonos típusra így lementettem kparteddel a korábbi partícióimat és az MFT-t. Ezeket visszaállítottam szintén kparteddel, minden partíció megvan, a fájlok is rajtuk.
Viszont a szokott módon, felcsatoltam a partíciót Live rendszer alá, majd kiadtam a grub telepítése parancsot, akkor ezt kaptam vissza:
cannot find a grub drive, check your device mapVagyis nem igazán akarja megtalálni a cuccost. Ötletek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18949 üzenetére
Magára a grubra gondoltam, nem a Linuxra. Viszont ha már ott jársz, ezt akár live rendszer alól is megteheted, írasd ki vele a partíciókat, használva a lentebb látott parancsot. (live rendszeren valszeg nincs sudo, ott előbb az su - paranccsal root jogot kell kérned, ahová a jelszó valszeg a " root ", majd kiadhatod az fdisk -l parancsot, sudo nélkül)
T_chris: érdekes, még valamikor volt egy Uhu 1.1-es CD-m, de akkoriban nem vágtam, hogy mi ez és soha nem lett telepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18945 üzenetére
Szóval ha felraksz egy disztrót, akkor legalább van GRUB, de csak a disztrót, meg a recovery-t írja? Ha igen, ebben az esetben indítsd el a Linuxot, nyiss egy terminált, majd add ki a:
sudo update-grub parancsot, ez fel fog deríteni minden oprendszert, és hozzá fogja adni őket a boot menühöz. Amennyiben itt sem látja a Windowst, akkor ott valami mélyebb gond van. (a parancs kimenetét bemásolhatnád ide, meg egy sudo fdisk -l kimenetet is)pushalias: nekem sajnos a semmiből előjött a 490-es kék halál, azóta sem tudni az okát, de lehetetlenné tette a bootolást Win7-en és iszonyat szenvedés árán tudtam csak helyrehozni, miközben a Chakra meg vígan futott a gépen, szóval nem HW probléma volt. [link]
T_chris: UHU még van? Arra a gépre egy kis fogyasztású Debiant javasolnék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #18939 üzenetére
1G + Vista, na az lehetett valami.
Nem volt most kéznél nagyobb kép, mert éppen nem Chakrán voltam, toltam egy kis játékot. Itt van néhány nagyobb kép a KDE 4.8 - 4.9 körül készült cikkemben (itt az idő frissítenem): [link], itt meg két "widget" is látható munka közben: [link]
Szerencsére nekem munka / hobbi (beágyazott programozás ARM-en vagy fpga-n) miatt mindig ott lesz a Linux. Számítógép portjainak a kezelése, stb. sokkal egyszerűbb Linuxon. Amíg Windowson külön program kell a soros port kezeléséhez, addig Linuxon terminálból mint egy fájlt, úgy tudom írni és olvasni...
Persze Winnek is megvan a helye a gépen, nagyszerű platform a játékok futtatására. Adatbiztonság és megbízhatóság terén nálam már leszerepelt párszor, melóban sem könnyíti meg az életet, így marad a játék neki.
NewmanHD: keresd meg az Ubuntu csomagtárolójában (google, vagy kérdezz rá az Ubuntu topicban), hogy mi a neve a programnak. Valszeg meg fogod találni Mintre is, ha nem, akkor meg még mindig felrakhatod forrásból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #18936 üzenetére
Az az időszak kiesett nekem. Még fősulis keretek között használtunk először KDE-s gépeket, de azok a 3-as verziót használták még. Aztán később mikor megint előkerült a Linux használata a fősulin, akkor már valahol 4.5 körül járhatott a fejlesztés.
Amúgy most a 4.11-el a fejlesztésben megállnak, egy ideig csak hibajavításokat fognak kiadni, miközben készül az 5-ös verzió, a plazma desktop2-vel. Sok újdonság fog érkezni.
Egyébként ennek a kvázi Windowsos kinézetnek nem tudom hol van a gyökere, de úgy rémlik, hogy nem a Microsoft találta ki. Én azt szoktam mondani, hogy kb. így kell kinéznie egy logikusan felépített asztali környezetnek, mindegy milyen OS-ről van szó. Az meg egy bónusz ide, hogy a KDE igen jól átszabható, akár annyira, hogy nem is emlékeztet az eredetire.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából azon a képen nem is néz ki jól, nem tudom miért ilyen ronda fekete témát raktak rá, általában oxygen témát szoktak rátenni.
Valahogy így:
pushalias: bárminemű hibát utoljára a 4.4-es KDE-ben találtam, az energiagazdálkodási beállítások nem működtek. Persze akkor már kint volt a 4.6-os KDE amiben már semmi ilyen gond nem volt, de mivel a stabil ágon lévő Debian maradt a 4.4-nél az ordító bug ellenére is, a testing repós Debian meg kétszer is megpusztult nálam, így végül kerestem egy disztrót amiben friss KDE-van, ez akkor a 4.8-volt, így jutottam el a KDE köré épült disztróra, a Chakrára.
KDE előtt egyébként használtam mindenfélét, a Gnome2 pl. tetszett (bár a beállítások és az adminisztrációs menü logikáját sosem éreztem át, mindig elvesztem bennük
), az lxde / xfce eléggé fapados egy normális gépre, az új Gnome3 / Shell meg egy rossz vicc. Unity meg nem tetszik, plusz volt szerencsém találkozni az első, borzalmasan bugos kiadásával nem lts-es Ubuntun.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18924 üzenetére
Ott nálad valami vicces kis probléma lesz. Csak a saját gépemen vagy 10 disztrót raktam már fel W7 mellé, meg egyéb helyeken is raktam Linuxot mindenféle Windows mellé, a Grub elsőre ment mindenhol.
Hogy néznek ki a partíciók nálad? Van a 100 megás, akkor van egy "C" a Win7-nek, meg egy partíció az adatoknak és a végén egy partíció a Linuxnak, Ext4-el?A Chakrás tapasztalatodat viszont nem értem. Windows-t start menüvel gondolom használtál már, hát pont ugyanaz az elrendezés és elgondolás csak értelmesebben megvalósítva, nem űrhajó ez a KDE.
Minden ott van alapból, ahol lennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18915 üzenetére
A Chakra KDE-s, ami alapértelmezésben legjobban hasonlít arra az elrendezésre, amit megszoktál a Win7-ig.
Miután felnyitod a paneltálcát, olyanra varázsolhatod, amilyenre szeretnéd. A többi asztali környezet, pl. Metró/Modern ui jellegű (képletesen, pont annyira megosztja a Linux usereket, mint a Win8 a Wineseket) Unity az Ubuntuban, vagy a Mint sajátja kevesebb lehetőséget ad a testreszabásra.
Amúgy meg Chakrán ott van az Arch wiki, kb. minden kérdésre instant választ kapsz. Ubuntu, Mint esetében ez nehézkesebb, ott fórumokban kell keresgélni a google-el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motoros topic
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- PlayStation 5
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 14 Plus 256GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3019, 100% Akkumulátor
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest