- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Mobilhasználat külföldön
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #2260 üzenetére
köszi, azt értettem, h a 6, 7 a görgető. de mit is írt le? valamilyen szinten értek angolul, de ha ehhez hozzá vesszük, h linux-ról van szó, akkor már más a szitu.
mit csinált Ő tulajdonképpen? neki egy explorerje van, és írta h működik neki a 7 button. oké, de azt nem írta, h hogyan lőtte be. és a drivert sem írta le, hogy mket rakott fel, csak anniyt írt, h a disztro telepítőjén benne van. és ha nincs? -
-
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2179 üzenetére
Én úgy tudom, hogy 1.2-ben már Xorg-ra álltak!
UHU-hírlevél ( 2005. márcisu 21 ) idézet :
''...Az UHU-Linux 1.1 megjelenése óta a grafikus felületek alapját (például
a videokártyák meghajtása) képző szoftver fejlesztése két irányba
szakadt. Az eredeti verzió helyett a dinamikusabban fejlődő X.Org mellett
tettük le a voksunkat....''
Sianis -
balees
tag
-
VladimirR
nagyúr
-
Sipi
addikt
válasz
ngabor2 #2053 üzenetére
Most komolyasn kérdem, mivel már vagy 5 éve nem láttam SuSe Linuxot: nem annyiból áll a telepítés, hogy cédé be, boot, nextnextnext, klikk? Főleg SuSe esetén, hiszen tudtommal nekik van az egyik legjobb hardverfelismerő alkalmazásuk, ami telepítés közben már működésbe lép.
Nem láttam még olyan klittyklattyos Linuxot, ami ne ismert volna fel minden alapvető elemet azonnal, telepítéskor, bármiféle varázslat nélkül. (Amit pedig nem, azt többnyire maga a kernel sem ismerte.)
Videodriver telepítésekor kötelező kilépni az X-ből? Én sosem szoktam... A régi modul már betöltve, akár le is törölhetem. Amíg az Xorgot nem indítom újra, addig megy a régivel, utána pedig az újjal. Grafikus bejelentkezők pedig (legalábbis alapbeállításban) újraindítják a szervert, ha az ember kilép a sessionből.
Ha össze tudom rakni a régi gépem, lehet, hogy kipróbálok egy ilyenfajta disztribet, mert egyre kevésbé értem, mi folyik...
Sipi -
Lotusz
tag
válasz
ngabor2 #2034 üzenetére
köszönöm a válaszokat, de egyenlőre nem jutottam előbbre
a sax2-vel pontosan hogy kell leállítani az x-et? valamint pl az snd_intel8x0-t hova kell beírni? a konzolba próbáltam azt írtam nincs ilyen parancs
a 60hz-vel továbbra is szenvedek, nem sikerül sehogyse beállítani, a monitoromhoz kéne linuxos drivert szereznem vagy mi -
Grafiqs
őstag
válasz
ngabor2 #1968 üzenetére
Annyit pontosítanék, hogy találtam a wifi-kártyához linuxos drivert, ennek ellenére sem sikerült működésre bírnom. Illetve amit említesz kerülőút az ndiswrapper is felkerült, elvileg működik is. Grafikus frontendet kerestem hozzá, de Gnome alá sehogyem sikerült lelnem. Egyébként akkor tettem félre amikor egy hibernálás után képtelen voltam újra felismertetni vele az ethernet kártyámat. Egyszerűen ''elvesztette'', és semmi általam a neten fellelt megoldás sem segített. Érdekes módon live cd-ről műxik.
WN31RD: Igen lehet, hogy nem állja meg teljesen a helyét amit mondtam, de ez csak a saját véleményem, és benyomásaim alapján írtam. Nem bántó jellegel. Illetve nem félrevezetés célzatával. -
boszizsu
tag
válasz
ngabor2 #1922 üzenetére
Nagyon nem fogok boldogulni ezzel az egésszel, már látom. Főleg ilyen módon. Ajánljatok már nekem valamilyen szakirodalmat a linuxhoz, (nem középiskolás fokon), amiben még mondjuk alapfogalmak is fellelhetők. Nem akarok semmi extrát kezdeni, csak ne haljak már meg félig, hogy egy programot nem tudok felrakni erre a szerencsétlenségre. Kösz
-
Grafiqs
őstag
válasz
ngabor2 #1937 üzenetére
Amikor elhataroztam, hogy megismerkedem a linuxal, meg nem tudtam mekkora faba vagyom a fejszemet. Neki altam nagyon minimalis tudassal. De ejszakankent (meg neha nappal) 8-10 orakat, foglalkoztam vele, ugy egy hetig. Elolvastam mindent amit csak talaltam. Ha volt egy megoldando feladat akkor 2-3-4 helyrol is informalodtam, hogy hogyan s merre lehet a megoldas.
Ennyit a hozzaallasomrol.
Sipi:
Igen valoban nagyon sok mindent, meg lehet oldatni vele. En azt mondom, hogy lehet (sot tan biztosan igy van), de olyan alapveto dolgokban kepes volt hibazni ami mar kiakaszto volt. (Egy pl. hibernalas utan, ugy gondolta, hogy nincs a gepben halokartya. De semmilyen. Restart, device manager etc., de semmi. Live cd-rol semmi gond.) Na, itt lett vele tele a tokom, ugy hajnali fel 6 fele. Ugyhogy igen, valszeg frusztralt vagyok. Nemkicsit.
snowflake:
Allitasom fenntartom. Wines (Mac-es) szemmel nezve igen. Eletkeptelen, barmilyen alapveto (kikapcs, bekapcs) muveletnel tobbre. -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1932 üzenetére
Lehet engem zaklatni, csak ha valakinek azt mondom, hogy HUP Wiki Breezy Kalauz, akkor ne az legyen a válasz, hogy Ó de az hosszú. Nekem 5 napomba került lefordítani angolról, ettől függetlenül némelyeknek így is el kell magyarázni, hogy mc-t és stb-t hogyan kell telepíteni. Pedig van egy ''tanítványom'' aki megfogadta a tanácsomat és elolvasta legalább az első pár kérdést és választ. És érdekes módon neki nincsenek ilyen gondjai. Nem akarom én a kezdőket megbántani, de néha már nagyon fárasztó elmondani ugyanazt és ugyanazt.
Sianis -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #1882 üzenetére
pont a folytatás volt gázos, ezt nem igazán értem:
'' ha több cuccot is fel akarsz tenni, akkor egy darabig ismételgeted változó csomagnevekkel, > helyett >>-t alkalmazva, hogy hozzáfűzze, a végén
cat dl.txt | sort | uniq > dl2.txt''
odáig értem, hogy >> -el nem írja felül a dl.txt, hanem folytatja, de utánna nem tudom, hogy mire jó az a cat.
----------------------------------------------------------
mindegy. Letöltöm, felmásolom az adott mappába és nyomok egy apt-get install program -ot és kész, ha jól vettem ki.
mod: az nem cut?
mod2: a wget -tel meg lehet etetni ezt a dl.txt valahogy?
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1847 üzenetére
akkor valszeg nem bonyolítom a partícionálást:
- 1GB swap (erről késöbb visszatérek)
- 6 gb rendszer reiserFS
- maradék adatnak. reiserFS
szal az 1GB. ez mennyire pontos? a linux telepítője miben kéri? %-ban? vagy MB-ban? ha MB-ban, akkor adjak neki 1024-et? és ha %-ban mennyire pontosan számoljam ki? utóbbi nehezebb lenne, mert már a feláldozandó e: partíció sem pontos.
már csak az marad vissza, h milyen disztrót válasszak. Annyit olvastam, hogy már nem igazán tudom melyiket is válasszam.
talán leírom ami teccene: UHU, Mandrake (most már Mandriva), Ubuntu, Gentoo, Fedora Core, esetleg Debian.
amiket olvastam, már nemtom mekyiknél, h voltak gondok az ati kártyákkal. ez alapján is kellen választanom.
lehet kde v gnome, a csomagkezeléssel nem vagyok még igazán tisztában. mi lehet még fontos tényező egy distro választásnál? -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1845 üzenetére
akkor 3.6, láma vok még ebben a témában
még gondolkodom, hogy hány partíció legyen. 2 minimum, mivel a swapnak kell + linux rendszer. akkor lehet esetleg még 1-t a bootnak (javasolt talán), meg 1 az adatoknak.
javaslatok? te mondtad, hogy a linux rendszert és az adatokat egy partícióra.
ha felmegy a linux, akkor a gép post képernyő után felajánlja, h linux-t vagy xp-t akarok-e elindítani?
mod: mivel a windóz nem kezeli a linux-s fs-eket, akkor nem is látja azokat a partíciókat? vag látja, de max nem tudja kezelni.
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #1830 üzenetére
most nézem, h te is írtál.
szal azt javaslod, h 1 GB a swap-nak. az se baj, ha ennyi a memóm van? ne emeljem ennek 1,5-2 szeresére?
otthoni használtra lenne, egy felhasználóval, így valszeg az ubuntu kilőve, mert olvastam, h az inkább több felhasználós.
amúgy csak neteznék, filmet néznék, mp3-okat hallgatnék, és et-znék (wolfenstein - enemy territory), aminek van linux-os változata is.
ja meg cd/dvd-ket írnék néha, esetleg avi->dvd konvertálás is szerepel a jövőben -
vamzi
senior tag
válasz
ngabor2 #1825 üzenetére
A suse linux 10.0-át tettem fel.
divx611-20060127-gcc4.0.1.tar.gz
Hivatalos divxes oldalról szedtem le, mert nem mennek a filmek.
Az amsn-t szeretném feltelepíteni, de ez is tar.gz kiterjesztésű.
Naszóval:
Neten rákeresek,megvan,letöltöm,futtatom.De mikor futtatom(duplán kattanok rá)
az archívum kezelő nyitja meg(gondolom mert egy tömörített álomány.
Csomagból hogyan lehet telepíteni?
Nagyon még nem tudtam utánna olvasni, mert tennap este löktem fel, de már fáradt voltam.
Majd ma alaposabban utánna olvasok, de ez nem azt jelenti, h nem fogadom el a válaszod.
Asszem mindent beleírtam -
Batman
őstag
válasz
ngabor2 #1830 üzenetére
....a többi pedig a rendszer. otthoni használat esetén nem sok értelmét látom különszedni a /boot-ot, a /home-ot, a /-t és hasonlókat....
Én ezzel a kijeletéssel azért kötekednék egy kicsit!
Nekem minden külön van még az /etc/portage is stb...és othoni felhasználó vagyok -
vamzi
senior tag
válasz
ngabor2 #1822 üzenetére
Na megvan, újraraktam a linuxot.Tök fasza meg minden.
Vannak ezek a kiterjesztések:
*.rpm
*.tar.gz
Ebből engem per pillanat a *.tar.gz érdekel, mert pl a divx codec ilyen formátumban van.
Na, de fogalmam sincs mit csináljak vele.Kitömöríte és kész.ennyi.Inettől kezdve mit csináljak?Nyissak valami konzolt(de hogy kell olyat csinálni?)?
Köszönöm az eddigi segítségeket is,És még elfogadok segítségeket -
pweisz
senior tag
válasz
ngabor2 #1719 üzenetére
Már csak jövőhéten foglalkozok vele tovább. De érlelődik bennem hogy valami más Disztrib kéne, nem pont emiatt amit írtam. De egyszerüen semmi nincs alapban fenn, ráadásul RPM-ek nem nagyon vannak az OS-hez, egyébbként a Mandriva 2005 Lite ról van szó. Viszont a flash player telepítő scriptje lefutott kár hogy 64bites oprendszerrre nem települ fel.
-
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1697 üzenetére
Valami ilyesmivel próbálkoznék:
A_gep: ahonnan
B_gep: ahova
B_gep-rol (azon a partíción, ami később a root lesz):
ssh A_gep sudo tar -czp --one-file-system / | sudo tar -xzp
a fenti feltétele, hogy A gépen fusson egy ssh démon és B gépről be lehessen lépni. Valószínüleg a tar -on kell még heggeszteni az igényeknek megfelelően, vagy esetleg a cp -aRf és pl. a gzip házasításával is lehetne barkácsolni.... -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1651 üzenetére
Nos én erre a célre egy tökéletes célszerszámot használok, nevezetesen a gThumb-t. Messze nincs akkora, mint a Gimp ellenben az én igényeimet tökéletesen kielégíti. Tud konvertálni, levágni, átméretezni és még pár tényleg alapfunkciónak nevezhető dolgot. Ha nekem ettől több dologra van szükségem akkor hagyom a fenébe, mert egy kép sem ért nekem eddig annyit, hogy órákat dolgozzak vele...
-
cortez25
senior tag
-
DarkByte
addikt
válasz
ngabor2 #1534 üzenetére
Megpróbálom így, bár a jelenlegi ATI csomagokban az oldalon lévő leírás szerint már nincs fglrxconfig, hanem helyette aticonfig van (legalább is én ezt olvastam), de azzal megcsináltatni a configot már elvileg nem lesz nehéz ha a modulépítés és betöltés meglesz (elvileg
).
Mindjárt át fogok bootolni Linux-ba és megnézem mit szól a leírtakhoz.
[Szerkesztve] -
cortez25
senior tag
válasz
ngabor2 #1498 üzenetére
Akkor mondjuk milyen drivereket pakoljak NF4-ultránál a hanghoz? és a hálókarihoz? ezeket nem ismerte fel. A 6600 gt-t meg vesa framebuffer karinak ismeri. Pl ezt is frissíteni akartam de leállt rgy olyan hibaüzzel, hogy töltsem le a kernel interface-t vagy valamilyen gcc és nem cc-s verziót..
-
svili
tag
válasz
ngabor2 #1428 üzenetére
Igen, valójában 1,5 Gb, sikerült elgépelni...
Köszönöm a tippet - az Ubunturól már olvastam a weboldalán, remélem ez is olyan fitten felismeri a hardverelemeket mint a SuSe.
Persze ideje lenne egy normális méretű winchestert beszerezni, akkor semmi gond nem lenne - de most ennyivel kell gazdálkodnom...
Nem feltétlenül ragaszkodnék az OOo-hoz, gondolom az Ubuntu-ban is van valamilyen Word-höz hasonló szövegszerkesztő, az Acrobat Reader meg biztosan szériatartozék. -
T. Almeida
senior tag
válasz
ngabor2 #1252 üzenetére
A kolléga UHU alatt próbálkozott.
Nekem működött a nyomtatás UHU alatt Inkjet 2230-cal, Deb alatt is Inkjet2230-cal, most Ubuntu alatt pedig Laserjet 1020szal (Wines SMB-n keresztül) és Canon Pixma 8500-zal (ez is Wines SMB-n keresztül).
Vagyis eddig minden összejött szerencsére. -
escie
őstag
válasz
ngabor2 #1209 üzenetére
az mplayer az ugyanúgy megy/nem megy mint bárhol máshol. nem itt van a probléma.
egyre kevesbé szeretem, nagy gondok vannak a fejlesztőknél, meg is látszik a legfrissebb release-en. (aki olvasgat hup-ot, az tudja, miről beszélek)
szívesen látunk a gentoo topikban, ha belevágnál.
többiek:
gentoo-hoz kell némi plusz tudás, a desktop-rutinokon kívül, de nem nagy cucc. remek doksi van, csak olvasni kell. lépésről-lépésre leír mindent, fogják a kezed...
[Szerkesztve] -
qwertly
addikt
válasz
ngabor2 #1149 üzenetére
Szia a TV kártya analóg és a tipusa Terratec Cinnergi 600,chip pedig ami rajta van Philips SAA 7134.Az alaplapon is van hang keltö de az Biosba levan tiltva,a linux a hangkártyát is Audigy 2 ismerte fell de nem szólalt meg.A TV kártya pedig nem tudta megtallálni a csatornákat sem ez igaz a TV és Rádio is.Ha igy van vallami javaslatod akor nagyon megköszöném.
-
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #1132 üzenetére
passwd-vel be tudod állítani a jelszót.
Ugye nem nézted meg, hol van a passwd?
Segítek: ez is a /usr/bin alatt van, szóval nincs...
(Persze lehet kézzel szerkeszteni a passwd/shadow filet. Ha a titkosítás független a felhasználónévtõl, akkor pl. a saját jelszavad át lehet másolni)
mondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják
Erre próbáltam én is rámutatni -
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #1120 üzenetére
legtöbben az ubuntut használjuk, nagy megelégedéssel
Jelentem engem alaposan megszívatott az ubuntu a múltkor.
Ugye alapból nincs root jelszó, minden sudo-val megy.
De az okostojások a /usr/bin-be rakták a sudo-t és így ha csak a root partíció elérhetõ, akkor nem tudom hogyan kell root shellt szerezni... -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1060 üzenetére
na, kezdek megzakkanni
annyi könyvtárnév elhangzott már, h azt sem tudom miről van szó
szóval először azt mondtad, az /usr/local/lib/codecs-ba tegyem, hát odaraktam
ha letöltötted a cuccot, akkor ki kell csomagolni a /usr/local/lib/codecs kt-ba. ennyi.
de akkor most hol keresi tutira az mplayer? és hogyan kell linket tenni rá?
ja, ehhez kapcsolódóan lenne 1 kérdésem: van egy fájlom, benne egy link egy progi megnyitására
szeretnék erre a fájlra egy linket létrehozni, de úgy, h ne a fájlt nyissa meg a link, hanem hajtsa végre a tartalmá, azaz nyissa meg a progit
ilyet hogyan kell? -
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1058 üzenetére
értem, na én találtam ezen az oldalon egy zipet, abban volt az avisynth.dll, csináltam neki kt-t, bemásoltam a többi codekkel együtt, de mplayer nem változott
rebootolni kéne hozzá, vagy mi?
ez van a codecpakk readme-jében:
Put the files contained in this archive in a directory where MPlayer will find
them. The default directory is /usr/local/lib/codecs/ ($prefix/lib/codecs/) if
you are compiling from source, but you can change that value by passing the
'--with-codecsdir' option to './configure'.
nade én csomagból raktam fel mplayert, és nem szeretném újraforgatni... akkor hol és mit kéne átírnom ahhoz, h vegye a labdát a cucc?
zLegolas: köszi neked is, már el is felejtettem, h ebben a topikban is körbe lehet nézniha jól emlékszem, és ezt a leírást te csináltad, nincsenek fenn a neten valahol ezek az általad írt doksik? elraknám könyvjelzőkbe
-
emitter
őstag
válasz
ngabor2 #1055 üzenetére
igen, én is azt a codec-packot szedtem le, csak nemtom hova kell bemásolni
nekem nincs codecs nevű kt-m a nevezett helyen:
emitter@LAPTOP:/usr/local/lib$ ls
firmware netscape python2.2 python2.4
akkor csináljak 1et?
biztos vagy benne, h az avisynth.dll miatt nem megy? na majd rákeresek
ha berakod a mappába ezt a dll-t akkor megy neked?
ui: amúgy neked is az ipv6 miatt sír?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- DUNE médialejátszók topicja
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Windows 11
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Filmgyűjtés
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3138
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest