-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz
ngabor2 #4427 üzenetére
Értem, tehát végülis akkor mondjuk fel kellene tennem egy nagyobb meghajtóra és kidarabolni belőle ami nekem nem kell?
(Csak egy felvetés: Nem lehetne esetleg egy Debian-t valahogyan olyan minimális komponensekkel feltenni hogy parancssoron, hálózaton és csomagkkezelőn kívül egyéb ne legyen benne? Vagy ezt semmiképpen nem lehet megoldani a base telepítés elkerülése nélkül ami már bőven 100MB felett van?)
-
DarkByte
addikt
válasz
ngabor2 #4424 üzenetére
Szia! Köszi, te már régebben is segítettél rajtam SuSE alatt ATi driver felpakolással kapcsolatban.
Vetek rá egy pillantást, DSL-el már kisérleteztem az öregecske notimon ami itthon van. De egyenlőre nem látom hogyan fogok tudni ebből egy csomagkezelős alap GUI nélküli linuxot felpakolni.
-
DarkByte
addikt
válasz
Core2duo6600 #4421 üzenetére
Szia! Erre lehet tudok válaszolni. Ha a Gnome asztalkezelőjéhez tartozó login képernyőd van (talán nem írok hülyeséget
) akkor ezen a képernyőn el tudod érni a beállításokat, és ott be lehet állítani hogy fixen jelentkeztessen be egy felhasználót. (haloványan emlékszem csak, mert mostanság nem használtam linuxot, de nekem is volt ez a gondom).
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem. Szereztem egy kis VIA alapú vékony klienst innen a fórumról azzal a céllal hogy internet átjárót csinálok belőle a Huawei E220 modemes mobil internetemhez. A terv az volt hogy teljesen passzív lesz, lehetőleg Compact Flash vagy pendrive-ról fog bootolni és XP Embedded lesz rajta (vinyónak max. laptop vinyónak lenne hely kis modding után, de ezt a fenti cél végett direkt el akarom hagyni). XP Embedded-et elsősorban a modem drivere és kezelőprogija véget választottam volna, illetve azért mivel többet értek XP-hez mint Linuxhoz. Sajnos több igen durva korlátba is ütköztem: vettem egy 1GB-os Compact Flash kártyát, de az nem ismeri a DMA üzemmódot viszont az alaplapi CF foglalatba dugva a BIOS minden DMA tiltási kísérlet ellenére DMA-2 módban használja, aminek következménye hogy az XP a betöltőlogó alatt elszáll nagyjából 10 perc után egy DMA Timeout-tal. (természetesen a neten semmit nem találtam hogyan lehetne teljesen PIO-ra kényszeríteni az XPt) Ha egy vinyóról induló XP-ben PIO módra állítom, akkor következő bootnál már látom is a tartalmát. Magáról a kártyáról képes bootolni a gép, ha DOS-t rakok rá, az simán elindul róla. A második próbám egy pendrive-al volt, amire megintcsak XPe-t próbáltam feltenni, a Feature Pack 2007 tartalmazza az USB boot komponenst. Sajnos azonban itt is gondba ütköztem: a bootlogó után átállna USB 2.0-ra pendrive kezelésre ám a gépben csak USB 1.1 port van így kékhalállal ez is véget vet a mókának. (ráadásul iszonyat lassú is volna ami végett már elve elvetésre volt szánva)
Most ott tartok hogy kicsit kétségbe vagyok esve, mert nem tudom mihez kezdjek így a géppel.
A géphez jár egy Disc-On-Chip 32MB-os Flash drive is ami a belső noti-ATA aljaztra dugható rá és ha minden igaz újraírható (még nem próbáltam), ezen valamilyen mini linux van most fent ahogyan elnéztem, egy szerverhez csatlakozna ahonnan gondolom aztán a progikat futtatná (egy alap X szerver indul el amennyire értek hozzá). Végső ötletem így az hogy valamilyen mini linux-al kellene megvalósítanom vágyaimat.
Több projekttel is összefutottam a neten, úgymint LEAF, Coyote Linux, FRESCO, ám átnézésük után arra a következtetésre jutottam hogy ugyan fel tudnám telepíteni őket, de félek tőle hogy mivel nem nagyon ismerem a linuxot mélységében, így gyorsan el fogok akadni. Amiért ezt gondolom az az, hogy a neten több helyen is olvasom hogy a modemhez több modullt is be kellene telepíteni (pl. usb-serial vagy micsoda) amelyeket ezekbe a spéci linuxokba gondolom jóval nehezebb bevarázsolni. Továbbá ezekben a linuxokban van egy rakás olyan komponens amire nekem nem biztos szükségem van és félek útban lennének a haladásban.
Kicsit most annak ismeretében hogy keveset értek linuxhoz hülyén fog hangzani amit csinálni szeretnék, de azért leírom.
Ha már lúd, legyen kövér alapon. A célom hogy a 32MB os Flash drive-on elférjek. ha ez semmiképpen nem valósítható meg akkor a CF kártya jöhet még szóba PIO módban, feltéve ha ez linux alatt megoldható. Szeretnék egy nagyon alap linux-ot ami kb. annyi mint egy MSDOS paranccsor (sorry a hasonlatért), és erre szeretném felrakni "kézzel" ami kell. Nem volna rossz ha valamilyen egyszerű csomagkezelővel lehetne a programokat rátelepíteni erre a rendszerre mondjuk netről.
Amit a rendszernek tudnia kellene:
- kapcsolódjon a netre, szolgáljon átjáróként a LAN kártya irányából a netre (tehát ossza a netet). A modemet standard usb soros porti modemként tudja elérni a linux ahogyan olvasom és PPP kapcsolódással lehet felépíteni a kapcsolatot
- valamilyen módon felügyelhető legyen (pl. SSH-val kezdetnek jó lesz ha tudom figyelni él-e a netkapcsolat, jó volna ha látnám valahogyan hogy mennyi adatforgalom volt a kapcsolaton, stb.)
- opcionális: stateless-re megvalósítani.. vagyis a kártyáról betöltődne a rendszer mondjuk egy ramdisk-re és onnan futna (a Flash drive kímélése végett) Ha áramkimaradás vagy ilyesmi volna, akkor se legyen gond, csak újraindul, tárcsáz és mehet is tovább (a 128MB RAM gondolom erre bőven elegendőnek kell legyen) Ha jól vettem ki a 32MB os kártya kapacitása is növelhető lenne ha mondjuk kibontásra kerülne a fájlrendszer induláskor egy ramdisk-be
- opcionális: DHCP szerver a LAN kártya feléTudom sokat szeretnék hirtelen, de remélem segítséggel neki tudok fogni megvalósítani, továbbá tényleg ha már rákényszerülök szeretnék tanulni is valamit belőle. Amit szeretnék kérni tőletek, az az hogy javasoljatok olyan helyeket a neten ahol viszonylag érhetően le van írva hogyan lehet egy ilyen alap kis linuxot felhúzni, esetleg ha létezik ilyen kis linux amiről beszélek akkor az érdekelne. Az alap rendszert CD-ről vagy pendrive-ról tudnám elkezdeni felrakni. (A rendszerem hardware összetevőit ha lesz segítségem leírom)
Természetesen ha egyéb egyszerűbb kreatív ötlete volna valakinek, azt is jónéven venném. Előre is köszönöm bármely segítőkész linux guru segítségét.
Üdv,
DarkByte -
DarkByte
addikt
válasz
ngabor2 #1534 üzenetére
Megpróbálom így, bár a jelenlegi ATI csomagokban az oldalon lévő leírás szerint már nincs fglrxconfig, hanem helyette aticonfig van (legalább is én ezt olvastam), de azzal megcsináltatni a configot már elvileg nem lesz nehéz ha a modulépítés és betöltés meglesz (elvileg
).
Mindjárt át fogok bootolni Linux-ba és megnézem mit szól a leírtakhoz.
[Szerkesztve] -
DarkByte
addikt
Huh, úgylátom csak elriasztom az embereket
Valaki esetleg
Ennél azért biztosan többen értenek itt a Linuxhoz
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
A múlt hét során sikerült leszednem egy SUSE Linux 10 Eval-t a Novell oldaláról. A hétvégén szépen ki is próbáltam egy VMware-ben, hogy mennyire is jó ez nekem. Nagyon megtetszett, főleg a jól megcsinált telepítőjével, és a sok programmal amit adnak hozzá. Gondoltam megpróbálom a hét folyamán a nagygépre is feltelepíteni (a sulihoz amúgy sem ártana ha lenne egy normálisan felrakott Linux-om). Tegnap meg is történt. Csináltam a vinyómon egy 4GBnyi partíciónálatlan helyet, aztán DVD be, boot, és amiket javasolt azt szépen el is fogadtam. Rendesen felismerte a hardvereket is, a netet is sikerült beállítani (bár ez itt csak egy átjáró meg egy DNS cím beírását jelentette).
Aztán gondoltam én, megpróbálkozom itt feltelepíteni valahogyan az ATI kártyámhoz a driver-t (előtte Debian-ban próbálkoztam, de max a rendszert sikerült összedöntenem karakteres felületre), hogy legyen már 3D-s gyorsítás. Nos, megpróbáltam az ATI nagy 30MB installerével az automatikus telepítést. Nem rontott el semmit, van ATI Control Panel a KDE menüben, de ha megnézem az OpenGL render eszközt, akkor ezt látom: Mesa GLX Indirect. Neten utánnanéztem hogy hát ez nekem biza nemjó (ez egy szoftveres render ha jól vettem ki). Mondom, ilyen könnyen nem adom fel
, elkezdtem tutorialok után nézelődni.
Az egyik tut-ban azt írták, hogy a nagy installer-el csináljak rpm csomagot a disztrómhoz. Ez meg is történt, aztán ki konzolba, rpm -et felraktam a leírtak szerint, ezután run level 3 alatt meg a sax2-es paranccsal ha jól értelmezetem kijelöltem az új X profilt. Ez mind szép és jó, megvolt a Restart, de az OpenGL render eszköz még mindig a Mesa3D.org-os. Megjegyezném hogy a kernel forrásokat, gcc-t, make-t, libc-t meg még amit írtak az oldalon mind feltettem, a ko fájl-t össze is rakja (igaz közben egy rakás warning-ot ír), de sajna így sem jó. (Valami AGPGart-os is fordít, azt nem kell ellenőrizni hogy az helyesen felmegy-e?)
Máshol olvastam hogy az baj, ha HT-s P4 procim van, de mivel ez már közel 2 éves írás volt, reménykedem hogy az ATI azóta lépett valamit. A konfigom az adatlapomon szerepel, de azért a fontosabbakat itt is leírom: ABIT IS7-E (Intel 865PE Chipset), Intel P4 3.0Ghz HT On, ASUS Ati Radeon 9600xt/td.
Ha valaki tud segíteni, rendkívül megköszönném! Sajna a neten az új driver-hez nincs leírás (ebben már aticonfig van az fglrxconfig helyett, és gondoltam lehet ez a baj, hogy már túl öreg tut-okat nézek hozzá)
Mod: még azt akartam írni, hogy ha működő megoldást részletező oldalra tudtok linket adni, annak is nagyon örülök ám
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- Medence topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest