-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synaptic
senior tag
válasz
Warton #94456 üzenetére
Nálam szűz telepítés is ezt a végeredményt hozta. Van ami működött alatta pl a Resident Evil 2 , de én nem azzal akarok játszani
. Elérzékenyülve bár , de búcsút vettünk egymástól /EndeavourOs/. A manjaro -n megy minden is.
PMoon Neked mákod volt. Nekem ilyen csekély tudással nincs kedvem barkácsolgatni minden egyes frissítés után
-
Necronom
senior tag
válasz
Warton #94372 üzenetére
koszi
azt mondja hogy I3 12th gen
de valamit szamolt es annak nem lett eredmenye...nem 100%-os angolom ...oreg vagyok en mara bing meg ezt mondta:
A RX 570 egy jó videokártya, de ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa, szükséged van egy erős processzorra is. A legjobb processzor, amit a RX 570-hez ajánlok, az az Intel Core i5-9600Khttps://translate.google.hu/?hl=en&tab=wT. Ez a processzor 6 maggal és 6 szállal rendelkezik, és 3.70 GHz-en működik, de ezt fel lehet emelni 4.60 GHz-ig. A processzor fel van oldva, így tetszés szerint túlhajthatod. Az LGA1151 foglalattal és a 300-as sorozatú chipsettel kompatibilis. A processzor ár-érték aránya nagyon jó, és jól illik a RX 570-hez.
-
törölt tag
válasz
Warton #94364 üzenetére
Arch-on én a
pamac-aur
csomagot szoktam felrakni. Leül a tálcárapamac
, értesít, ha van frissítés. Grafikusan keresni is könnyű benne. Ha fel van véve az AUR, abban is keres. Azoctopi
-tól sokkal jobb. Szerintem.
Úgy összességében a pkgs.org [link] is jó csomagot keresni, sok disztróra.
A Synaptic a fenti kiegészítéssel szinte elég is. -
Necronom
senior tag
válasz
Warton #94126 üzenetére
Megy a film, de csak 720-ban miközben te azt hiszed 4k
szvsz ugyanez van Androidon is, a kiherelt TV boxoknal is huu de hirdezek hogy netflix meg minden, de ha megy is akkor is csak SD a felbontas, (jah a tv majd felhuzza 4k-ra)nem eleg ha van L1, akkor is kell a szoltalgatototol valamifele eszkoztamogatas ami ugye nincs
Ugyanigy van ha ilyen tv boxokra telepitunk CE es akkor annyival jobb, hogy valahogy SW-bol megoldja hogy 720p, de ezt se mindig mert nem biztos hogy eleg combos hozza a boxika -
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
Warton #93406 üzenetére
Kezdős(
) MX-Linux-os kérdésem lenne: A Vadvirágos (Wildflower 21-es) verziót gyűrtük a múlt héten egy rokonnal, de nem jutottunk eredményre(elcseszett persintes beállítások javítása utáni teljes elcseszés: #93396 ) . Ennél a Linux-nál megoldható, hogy a megroggyant rendszer (elméletileg jó beállításaival és a programok megtartásával) megtartásával frissítjük egy újabbra(21.1=>21.3, vagy az előzővel megegyezőre)?
Hasonlóan, mint a "Nem-illik-itt-beírni-de-10-11-es" op-rendszernél.
Az ilyeneket a tapasztalataim szerint a Linux még jobban is szokta megcsinálni, de nem vagyok ennyire benne. -
-
Warton
őstag
válasz
Warton #93262 üzenetére
Na végül a Macbookról leszedtem a gyári OS-t, mert egyszerűen képtelen volt index.hu-t, meg egyáltalán bármilyen weblapot megnyitni, pedig falig frissítgettem. Gondolom valami legacy hackes valamit kellett volna csinálni, de nem volt kedvem hozzá. Úgy látszik az Apple szoftveresen kinyírta a saját termékét...
Ahogy szokta...
Na mindegy, ráraktam egy sima MX Linuxot KDE-vel.
Nem mondom, hogy egy erőmű, de egész élhető. Youtube 720-ban simán megy. A GPU driver végül a nouveau lett, azt olvastam, hogy nem is érdemes semmiféle nvidia driverrel próbálkozni, úgyhogy el is engedtem a dolgot. -
5leteseN
senior tag
válasz
Warton #93137 üzenetére
Az MX-Linux sok évvel ezelőtti telepítésekor hajnalban kérdezett valamit, hogy mentsen a "nemtommit"-"nemtomhova"(amire nyomokban emlékszem, mert sajnos ivás nélkül is már fáradt voltam, van ám ilyen is!), de azóta is a pendriveos telepítés ellenére minden induláskor keresgél valamit a vinyón.
Erre kérdeznék, rá, hogy hogyan lehet meg-/kitalálni, hogy mi is ez, és leállítani/törölni/...
Arra bátorkodtam utalni, hogy mikor nem találja meg a vinyót, akkor vannak ezek az mdadm(vagy valami ilyesmi, fejből nem ugrik be), majd sikertelen is lesz az indítás. nincs grafikus felület sem.
Valami UI-ID problémája is van, szerintem ennél is a nem megtalált(azóta cserélt is) HDD azonosítóját reklamálja.
Ha ezt a "valami-vinyóra-mentős" funkciót sikerül megtalálni-törölni, akkor nem kell elveszni az emiatt utána jelentkező hibákba, mert nem lesznek.
Gondolom én: az elsődleges hiba kiküszöbölése után, a másodlagos hibák(többsége) is megszűnik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #93099 üzenetére
Van valami, de sosem próbáltam ilyet: https://github.com/MeowIce/nvidia-legacy
Ezzel lehet, hogy menne neki.
-
growler
őstag
válasz
Warton #92536 üzenetére
Ezt talaltam rola az angol Manjaro forumon:
"ezek olyan firmware-ek, amelyeket régen szétosztottak. Ezek firmware nagyon specifikus hardverekhez, és általában modern rendszereken nincs szükség. Ha bosszantja ez az üzenet, telepítse őket az AUR-ból:pamac build mkinitcpio-firmware
AUR (en) - mkinitcpio-firmware 104
Ennek az üzenetnek az oka a tartalék kernel. Az initcpio mindent tartalmaz, míg az alapértelmezett kernel initcpio csak azt, ami a rendszeren szükséges." [link]Viszont, a Stable agi Manjaro, es az AUR hoszabb tavon nem
igazan jon ki egymassal. -
-
-
growler
őstag
válasz
Warton #92111 üzenetére
pamac -Sua
Elmeletileg csak az AUR-bol telepitett csomagokat frissiti.
pamac update
Az AUR-bol, es a Manjaro hivatalos taroloibol telepitett
csomagokat is.
DE!
"Yochanan
Manjaro csapat tagja
Az AUR-t hivatalosan sem Arch, sem Manjaro nem támogatja. Ha használja az AUR-t a Manjaron, használja az instabil águnkat. Probléma megoldódott." -
törölt tag
válasz
Warton #92111 üzenetére
Az AUR helperek automatikusan meghívják a pacman-t is, ha elindítod a frissítést. Pont ez miatt, hogy a frissebb csomagok és egyéb ütközések kiderüljenek. Viszont, ha csak a pacman-t futtatod az csak az alaprendszer repóit nézi. Ilyenkor áll elő az általad mutatott eset.
Ha egyszer valamit felraksz az AUR-ból utána az aurhelper-rel kell frissíteni. Mivel az auros csomagoknak is vannak egyéb függőségei, amik más core csomagok kicserélését eredményezhetik.
Manjaro-nál meg külön érdekes, mert később kerülnek ki az alaprendszer csomagjai, mint a hivatalos Arch csomagok. -
válasz
Warton #91828 üzenetére
Ha kell van, de sok a de.
Utolsó free Vuescanom megvan, kb. 2 éve nem használtam de emlékeim szerint tud pdf.
De Windowsos, és portable, és nem tudom elfutkorászik-e Wine alatt normálisan.
Nem tudom most megnézni, melóba vagyok.
Ha ezek ellenére érdekel, szereted a kihívást, és nem antiWine táboros vagy, szólj, megadom a letöltési linkjét. -
válasz
Warton #91829 üzenetére
A zsák krumpli egész jól megy magában, de ilyen Chromiumot vagy Firefoxot megnyitsz, onnantól lehasal... szöveg alapú böngészővel meg nincs türelmem szórakozni.
De igazából ezek az egymagos öreg gépek is egész jók még valamire KIVÉVE böngészni. Korabeli irodai programcsomagot futtat, pl. -
válasz
Warton #91778 üzenetére
Manjaron az extrában (normál tároló) normál/extra....most akkor melyik?
OK értelek, de ott volt a mondat végén a smile, nehogy komolyan vedd.
Nálam mindegyik gépen, ami fontos, hogy működjön azon Manjaro van és minden egyéb gép, amin igazából tök mind1, hogy mi történik azon próbálgatok más disztrókat, hátha találok számomra jobbat a Manjaronál.
Nem hiszem, ha már idáig eljutsz, annyira hozzászoksz az adott disztróhoz és a favorizált asztali felületedhez, hogy ha nincs nagy változás, tuti nem tudsz már elszakadni...
Így vagyok én is lassan 10 éve a Mint Cinnamonnal. Találok jókat meg olyanokat is, amiket szeretek használni, mégis valahogy visszahúz a Mint. Ez teljesen normális dolog. Remélem...
-
-
válasz
Warton #91514 üzenetére
Nekem ez a Manjaro upgrade olyan, mint amikor az ember vágyik valami egzotikus környezetbe!
Nemrég félév után a Debian os-prober előhívta az addig illegalításban lévő Manjaro-t és gondoltam frissítek picit, félév után tán ráfér... Totál random dolgokat írt nálam is, nyomogattam neki a yes-t, biztosan jobban tudja nálam, mit akar, de érdekesmód teljesen jól viselte a procedúrát, mostanában nem dob be kernelpanic-ot se, ha az apt rendszerű disztrók frissülnek.
Tény, hogy megint eltünt a bootlistából, de azt megoldom könnyen, újra Debian boot és arra a particióra megy az install-grub, az majd újra betallóz minden rollingot. Most, hogy 1,92TB-os SSD van megint a gépbe, fel sem tűnik 4-6 hirtelen előbukkanó disztró!
Ja igen, az előbb mutatott BigLinux az éppen Manjaro alapú!
Sajna lehet csak portugál és angol nyelven fut, de nem biztos...
-
Warton
őstag
válasz
Warton #91067 üzenetére
Végülis a gondot az oldotta meg, hogy a libva-vdpau-driver csomagot töröltem, azóta megy a vlc rendesen. A leírás szerint AUR-ból kellett volna valami másik csomagot feltenni, de persze az már valami dependencys szarság miatt nem sikerült. Most gondolom videó lejátszásnál, lehet minden másnál is a procit berregteti a gép. Mindegy pont leszarom.
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Warton #91259 üzenetére
Amúgy a wine egész ügyes lett az utóbbi időben.
Van egy hasonló megoldás, bár szintén WINE az alapja: Bottles.
Egy bajom van vele, mégpedig hogy Flatpak-es. Lehet felbököm a tesztgépre megnézni mit tud gyakorlatban.
Itt egy összefoglaló a fícsörökről: Bottles 2022.2.14 Release Lets You Easily Install Windows Apps on Linux -
válasz
Warton #91259 üzenetére
Ha már fel van telepítve minden, ami kell, akkor valóban a linux is hibátlan, sőt.
Viszont az átlag júzer, és átlag szomszéd pistike, aki tud segíteni a júzernek mind a windows-hoz van szokva, abból a tudásból van sok, a linuxosból kevés.
Nemrég akarta haverom hogy tegyek neki fel egy linuxot ismerkedni vele.
Azon kívül, hogy az nVidia driverrel és pár spéci hardverrel szívtam, olyan "alap" dolgokat kellett újra tanítanom a havernak, hogy ha file kezelőt keres, akkor file kezelőre keressen a szoftver centerben, ne Total Commandert.Aztán jöttek a kérdések, hogy linux alatt miért nincs AI video felskálázás, mint madVR alatt, meg, hogy miért nincsenek smiley-k a viberben, és miért nem olyan éles a betű, mint Windows-on, ha ***%-on van a felskálázás, meg hasonlók.
Szóval vagy átszokik a júzer a linuxos dolgokra (ehhez már kell akarat, néhol lemondás), vagy rászorul egy szomszéd pistikére, aki ért hozzá, de ilyenből kevés van. -
-
-
-
válasz
Warton #90492 üzenetére
libva-mesa-driver fenn van? Mitha ennek hiányára panaszkodna a VLC...
Egyébként az 535-ös nvidia driver metapackages még a Linux Mint tárolójában is benne van, Manjaron is fenn kell lennie, vagy az AUR-ban vagy rendes tárolóban. Ha külön a gyártó oldaláról leszedett drivert akarod felrakni, az elég nyűgös még Debian/Ubuntu alapú disztrókon is, ahogy a képeden is írja a kimenet, onnan indul a dolog, hogy a kernel drivert inaktiválni kell. Próbáld először a libva-mesa-driver-rel kezdeni, aztán a tárolóból az 535-ös driver... Ha nem megy, akkor jön az nVidia oldaláról letöltött driver felrakása. Innen talán el tudsz indulni:
How to install the NVIDIA drivers on Manjaro 21 Linux
Nincs most nVidia-s gépem, amin jobban meg tudnám nézni ezeket a dolgokat, de kb ilyen irányba indulnék a helyedben, amit írtam.
A libva-hoz.... Hardware video acceleration ArchWiki
-
naja
aktív tag
válasz
Warton #90070 üzenetére
Szerintem jó, hogy van ilyen. Sorvezetőnek megfelel. Nyilván kezdőknek vagy középhaladóknak szól. Akinek meg van ébersége, az vélehetően nem felejti (mint minden vlog/blog/fórumnál), hogy ez csak egy vélemény. A linuxnindzsák meg már úgyis végig nyomkodták mindet, és megvan a saját elképzelésük a dolgokról.
A provokatív stílussal egyetértek. Azért majd a pokolra jut, amikor eljön az ideje...
Szerintem nem a befektetett energia a lényeg, hanem a nagy tapasztalat ami a "kinyilatkoztatása" mögött van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89944 üzenetére
Gpartedet nem kell megnyitnod hozzá. https://linuxhint.com/uuid_storage_devices_linux/
Amúgy egyszer be kell állítani, de megoldható a menet közbeni auto mount.
Két megoldást tudok erre, egyik az autofs, a másik meg udev szabály írása.Amúgy az fstab-os állandó csatolás az miért nem jó?
-
Sinkapeter
tag
válasz
Warton #89939 üzenetére
Esetleg a lemezeknél próbálkozhatsz a KDE rendszerbeállításaiban a eltávolítható háttértárak - cserélhető tárolóknál, ahol a név ellenére az összes gépben lévő lemez megjelenik (persze azon kívül, amiről a rendszer fut), és be lehet állítani, hogy mikor csatlakoztassa automatikusan őket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89939 üzenetére
1: az első a bináris, a második meg a futtató környezet. [link]
2: azért nyitja meg a dolphin, mert ha ott kattintasz rá, akkor ideiglenesen felcsatolja valahová a fájlrendszerben. Terminálban mindenképpen csatolnod kell valahová az eszközt neked is egy mount paranccsal. -
válasz
Warton #89806 üzenetére
Kb. de azért ennyire nem.
én 15 éve Operázok, 5 éve Linuxozok. Operáék kb. havonta tolnak ki valami kis vagy nagy upgradet, aminek 3-ból 1x az a következménye hogy megszűnik a weboldalak 90%-án a videolejátszás
Okát már tudom, opera-ffmpeg-codecs de a fene se szereti az épp aktuálisat az internet legeldugottabb bugyraiból levadászni, terminálba bemásolni/felülírni a régebbit. Illetve ez se volt mindig megoldás mert volt hogy 2-3-al régebbi verzióval működött jól azaz ad-hoc totózás, tippeléses alapon.
Hogy ez a Linux, az Opera, vagy kinek a sara az szerintem se engem se senkit nem érdekel de eléggé kellemetlen felhasználói oldalról.
Azt tudom hogy ez a probléma Winen ismeretlen.
Nagyon jól fogalmaztál, mindig van valami apró gebasz de ettől eltekintve meg szuper rendszer. Csak az az apróság mindig előjön valahol -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Videós, mozgóképes topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged