- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75421 üzenetére
"Nekem a legnagyobb élmény volt anno majd 7 éve, mikor nem kellett online víruskergetőt meg tűzfalakat felraknom! Azóta nulla kártevő galádkodott a gépemen. Kb annyi Windows is. " - Csodálkozom, hogy az ms office-t, hogyan váltottad ki? Én szakdogát írok. Megkerülhetetlen. (nekem)
-
-
K0zm0
aktív tag
-
Yerix
tag
válasz
ubyegon2 #75339 üzenetére
Köszönöm a linkeket és a tanácsot. Úgy tűnik, hogy amit akarok az FSTAB-ben nem megoldható. Úgyhogy akkor autostart és script írás.
Jó lenne néhány hasznos leírás, hogy megtanuljam a linux script írás alapjait.
Még csak egy-két hete kezdtem el linuxot használni, úgyhogy elveszettnek érzem magam, nem tudom mit hol érdemes keresni.
-
Yerix
tag
válasz
ubyegon2 #75335 üzenetére
Igen azt láttam, ahogy Ő is írta, úgy a terminálba kell. De az FSTAB-ban más struktúrában kell szerepelni. De még nem sikerült megfejtenem, hogy hogy.
De ha van egy file ami automatikusan lefut rendszer induláskor és oda be lehet írni parancsokat, az még jobb lenne. Mert pár programot is el szeretnék indítani a rendszer indulással együtt/után.
-
-
válasz
ubyegon2 #75318 üzenetére
Hú ezek nagyon pöpec gépek, nem egy kategória az enyémmel, fényévekkel jobb de ki fog értük 430ezer forintot fizetni?
Amit én vettem az a Celeron N3150 alapú mini pc jelenleg ebay-en 104ezer Ft,
az ugyanilyen kategória az a MintBox Mini 2 Pro, csak az meg 146ezer Ft és nem lehet bele 2,5" meghajtót tenni satán, az enyémbe igen.
Akkor korrekten összehasonlítva, a MintBox Mini 2 Pro agresszíven túlárazott, 40ezer forinttal többe kerül és nincs natív sata bővítési lehetősége.
A SOC gyakorlatilag ugyanazt tudja mint az enyém, Intel Celeron J3455 van benne.
Nekem speciel ronda is szegényke de ez nem mérvadó mert sokaknak bejön ez a military design.Ugyanez a kategória magyarhonba, azonnali elérhetőséggel, számlával, garanciával elérhető 70ezer forintért csupaszon, ha hozzáadom a wireless modult, a 128Gb msata ssd-t és 8GB ramot akkor pont 100ropiba áll meg.
Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #75255 üzenetére
"Nyugtass meg, hogy nem valami csoda GUI-s rendszertisztítót használtál!"
Dehogynem, a Bleachbit-et, szeretem és évek óta elégedetten használom. Csak most nagyon rossz ötlet volt az egyik opció - már meg nem mondom melyik, talán az üres lemezterület törlése
- bepipálása, majd futás közben kilőni az egész folyamatot, ezután újra futtatni. Mire észrevettem mit is csinál, a kis huncutt törölt ~20GB-nyi rendszer adatot... Az OS még futott, nem omlott össze, de onnantól vége volt, mint a botnak és már készítettem is a telepítő pendrive-ot
"...főleg, hogy a délelőtt linkelt SSD-s blogból minden kiderült volna. Ahogy a 840-es problémája is..."
Pláne úgy, hogy azokat most olvastam vissza, miután végeztem az egésszel...A fél napom elment rá, pedig 2db terminal parancs megoldotta. Mindegy. Ebből lehet tanulni.
"Mert ez igen durva hiba ám, hogy nincs default TRIM, mivel ma már szinte mindenki SSD-t használ."
2x 120GB-os ősöreg (2012 körül vehettem őket) SSD-m van az asztaliban (840-es Samu és OCZ3 Vertex) a korukat leszámítva semmi problémám velük. A frissen telepített linux-on ~85GB, a W10-esen ~143GB-nyi adatot trimmelt (kíváncsi lennék a W10 mégis mi a nyavajakórságot csinál, mert ott elvileg "alapból" megy a trim???
Mindegy. Nem fog már kiderülni mi lehetett a probléma, pedig egy Ryzen 3900+1080Ti nem vékony. (nálam I5 6600+750Ti)
-
-
sztpega
tag
válasz
ubyegon2 #75239 üzenetére
A probléma és a félrevezetés az egészben az, és amiben a google sem volt most a barátom, hogy a
systemctl status fstrim
● fstrim.service - Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.service; static)
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● fstrim.timer
Docs: man:fstrim(8)és a
systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Sun 2020-10-25 10:03:03 CET; 1h 13min ago
Trigger: Mon 2020-10-26 01:24:34 CET; 14h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrimmiért ad vissza teljesen másként értelmezhető információt.
A #75223 hozzászólásban volt az a felső parancs, ami szerintem mindig azt mutatja, hogy az fstrim szolgáltatás inactive. -
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #75199 üzenetére
Uefi rendszereknél mountolni kell a gyökeret is meg az efit is. A gyökeret, mert abba chrootolsz be, az efi meg azért mert abba telepíted a grubot.
Jó az a leírás, csak nem kell vele kapkodni. Értelmezni kell, default mbr/bios leírás, lejjebb meg említi. Ha efis vagy, csatold az efi partíciót is és abba telepítsd a grubot. -
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #75192 üzenetére
Ha jól látom, a Linux Mint a jelenleg /dev/sda-nak azonosított eszközön van.
A /dev/sda1 az efi partíció - ebbe kéne telepíteni a rendszerbetöltőt.
Szerintem a legegyszerűbb, ha erről az oldalról letölti a "chroot rescue scan"-t
[link] 5 parancsot kell futtatni a live rendszeren.
Az utolsó indítja a chroot rescue scan-t.
Ekkor a képen láthatóhoz hasonló felület jelenik meg,
Itt ki kell választani a Mint-et, és entert nyomni.
Majd a "chroot>" után beírni:
grub-install /dev/sda1
exit
Ha minden igaz, ennyi.
Persze egy "sudo update-grub" a végén nem árt. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ubyegon2 #75095 üzenetére
a hogyan.org-ot néztem a próbálkozás előtt. ott is ez van:
chown zsozso gyakorlas.txt # A fájl “zsozso” tulajdonába kerül.
ez alapján próbáltam a sudo chown xyz video -t, hogy a video mappa a tulajdonomba kerüljön.(#75097) hcl
sudo chown xyz:xyz video parancsnál is ugyan az, mint fentebb. lefut, de nem leszek a mappa tulajdonosa -
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75088 üzenetére
Lehet feltölteni a NAS-ra, most megnéztem. Van egy upload gomb, ott simán meglehet csinálni. De, hogy őszinte legyek nem értem eddig hogyan másoltál fel/le a NAS-ra? Mert ott az Upload gomb, fájlra/mappára jobb klikk-el meg ott van a Download. Így? Nekem ez kicsit nyakatekertnek tűnik, ha csak nem egy olyan gépről csinálja az ember ahol nincs felcsatolva meghajtó és persze nem otthon van.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75086 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni
Bár nekem ez nem tűnik annyira kényelmesnek.
chroot/chown mint mondtam nekem is nagyon kínai egyelőre, bár nem is nagyon foglalkoztam még a kérdéssel. Egyelőre örülök, hogy ha azzal az egy felhasználómmal elevickélek
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75078 üzenetére
Ezt nem tudtam, akkor ezek szerint szerencsém volt. Bár amikor először készítettem a /home alá mappát, akkor sudo-val kezdtem és akkor volt ilyen problémám, hogy a felhasználóm csak olvasni tudta a mappát, ahogy töröltem a mappát és sima sudo nélkül hoztam létre, akkor már minden rendben volt. Az /mnt mappát nem akartam teleszemetelni mindenféle mappával, mert ahogy tájékozódtam efelől a neten olyan példákat találtam ahol inkábbb csak olyan dolgokat csatoltak fel ide ami nem hosszútávra szólt, mint mondjuk pendrive-ot, ha az nem csatolódott fel automatikusan. Még a jogok között egyáltalán nem ismerem ki magam (chown és chroot parancsok), ezek még nagyon kínaiaik nekem. Webes felületen hogyan oldod meg a dolgokat? Nekem az NFS teljesen jól bevált, illetve van egy mappám sshfs-el csatolva, az is vajsimán műkdik, még a másolási sebességeim is jobbak, mint SMB alatt. SMB alatt nem mindig hajtotta ki a gigabit-et, de NFS alatt táltosként megy minden.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
ubyegon2 #75028 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek az infót, sikerült megoldani. Van gobi-loader binárisban,de csak doc file-ok vannak benne. A Lenovo oldalán megleltem forrásban + wine-n (vagy igazi winen) telepíteni kell a win7-es gyári drivert. Azokban van firmware és onnan kell kihalászni a /lib/firmware/gobi alá. Aztán
/lib/udev/gobi_loader -2000 /dev/ttyUSB0 /lib/firmware/gobi
és már megy is, a modem-manager is látja. Úgy fest, konstansan működik, úgyhogy egyenlőre ennyi, hálás köszönet Synaptic-nak és neked!
-
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75007 üzenetére
Jó volt!
@Synaptic: A win10-nek nem is tudom pontosan mennyit adnék, mert ha raksz mellé office-t, meg az update-ek helyfoglalása... Én a nagyobbik ssd 3/4-ét ssd-t odaadnám neki. A kicsi meg a nagyból a maradék meg a steam-es játékoké.
Szerk. : A Linux alaprendszer mehet egyben, ahova a steam-es játékok mennek.
De javítsatok ki!
-
-
-
válasz
ubyegon2 #74955 üzenetére
Azt is jó tudni, hogy a compiz nem működik minden DE-vel és értelemszerűen minden WM-mel sem, de mint minap említettem Mate felületen ezeket a csomagokat minimum fel kell tenni, hogy minden OK legyen:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install compiz compiz-core compiz-mate compiz-plugins compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager
nyilván ami szükséges, azt felhúzza a rendszer még:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
compiz-gnome libcompizconfig0 libdecoration0 libmatekbd-common
libmatekbd4 libmatemixer-common libmatemixer0 mate-settings-daemon
mate-settings-daemon-common python3-compizconfig
ubuntu-mate-wallpapers-common
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
compiz compiz-core compiz-gnome compiz-mate compiz-plugins
compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager libcompizconfig0
libdecoration0 libmatekbd-common libmatekbd4 libmatemixer-common
libmatemixer0 mate-settings-daemon mate-settings-daemon-common
python3-compizconfig ubuntu-mate-wallpapers-common
0 frissített, 17 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Én nem raktam fel, mivel Cinnamonon nem hiszem, hogy működne. Amúgy meg valami gebasz is lett a képernyővel....
Akár ez a parancs is segíthet, ha csak olyan gond van, amit egy replace-vel meg lehet oldani.
compiz --replace
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #74943 üzenetére
"Szóval néha barmold csak szét a gazdarendszert! " - Fenéket! Sokáig barmoltam szét a rendszert arra vágyva, hogy egy stabil rendszerem lesz hosszú ideig. Ezt meg is kaptam. Csak úgy, hogy nem bütykölök rajta :).
Tervben van egy lfs (Linux from scratch) építése, amit meg is kezdtem. Csak pihennem is szükséges. Sajnos az lfs is okoz fejtörést. (Hát persze!)
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #74902 üzenetére
Wobbly Windows. "Aranyos" és jópofa de nekem hányingerem lett tőle. Ne röhögj, komolyan.
Maradtam a Magic Lamp-nél. Annál több eyecandy nekem nem kell (na meg némi blur)
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #74895 üzenetére
A probléma abból ered hogy csak erre az egy hibára koncentrálok , mármint a videó akadásra
. De pl már csukott szemmel megy a samba konfigurálása hogy lássa az SMBV1 es nasomat. Tudok frissíteni , telepíteni paracssorból , fel tudom mountolni a meghajtókat az fstab -al . stb ...
Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #74863 üzenetére
"Ubuntu mate 20.10 + Nvidia 455.28 driverrel megszünt minden hiba."
Igen pont ez lenne az első komolyabb kérdésem, hogy az egyik legfontosabb driver miért rakható fel ide igen, oda meg nem ?
Miért paraméterezhető egyik program a lajoska.conf -ból még a másik "linuxban" a pistike.conf ban kell beállítani , amik jobb esetben az alapokat a zoltan-ilona.ini-ből veszik. Természetesen disztrónként más-más helyről és más név alatt. Ez erő túlzás de kb ez az érzés az elején
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #74828 üzenetére
Ez nem hiszti, új Mac-et lehet kapni jóval 500k alatt is nem beszélve a használtpiacról. Tessék megkapaszkodni! Egy 2012-es mini-t nyüstölök, amit ~100k-ért vettem.
Pici, csendes, és ha úgy tartja kedvem nem csak macOS-t, de Windows-t, vagy Linux-ot is futtathatok rajt _legálisan_. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #74825 üzenetére
Köszönjük a demagógiát. Nesze luxus laptop 2 milláért, de ez se sokkal kevesebb. És ezzel mit bizonyítasz? Azért mert az op.rendszer ingyenes még nem lesz feltétlen jobb, kezesebb, használhatóbb. Inkább arról beszélj, hogy a ff is csak most kezdi bevezetni a videók HW-es gyorsítását, és még n+1 hibát, furcsaságot lehet feldobni. Aztán ott vannak az ablakkezelők. Az általában alapértelmezett Gnome sem éppen arról híres hogy beéri kevéssel. A különféle függőségek, csomagkezelők, a frissítések, vagy éppen azok hiánya ...
Arról nem is beszélve, hogy ha az adott platformra a gép áránál is többet költött programokra, kétszer is meggondolja a váltást.
-
-
válasz
ubyegon2 #74796 üzenetére
Köszi!
Tehát akkor nem valami ismert TLP idiotizmus, hanem tényleg hiba :STLP leszed -> reboot -> cpupower frequency-set -u 933MHz -> maradt az 1,4GHz.
Viszont :
root@homeserver:/home/user# cpupower frequency-set -u 933MHz
sh: 1: modprobe: not found
Setting cpu: 0
Setting cpu: 1
Setting cpu: 2
Setting cpu: 3
root@homeserver:/home/user#
Az a modprobe not found... :S -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #74766 üzenetére
Azért lehet olyan szitu. hogy jó ha a live rendszer "felébred" suspendből.
Mikor a garis HDD-m megadta magát, kb. 2 hétig úgy használtam live
rendszert hogy a munkamenet végén nem leállítottam hanem felfüggesztettem.
Új indítás után is megvoltak a "telepített" alkalmazásaim az egyéb beállításokkal
egyetemben. -
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #74740 üzenetére
Akkor effektekkel lehet téged kellene nyaggassalak
A wobbly meg a többi nekem nem a kedvencem, viszont kotorászok az után, mi történt a régi x-serverrel? Szöveg szerkesztéshez meg doksikhoz ami segítség tud lenni, az simán egy sokkal nagyobb desktop, mint a fizikai képernyőm. Egy legalább 4k x 2k desktop méret, ami fölött húzhatom a tényleges 1920x1080-as nézetemet (laptop felbontása). És valamikor olyan volt. Azzal mi történt mostanra?
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #74736 üzenetére
Az a wobbly neked nagyon tetszik a jelek szerint
A magam részéről nem vagyok oda olyasmi effektekért. A statikus átkapcsolás pihentetőbb idegileg, amikor nem designer munkát csinálok szépérzékre, hanem adatkezelési problémákban vagyok benne nyakig, és programot / scriptet írok. Azok a hipszterkedések olyankor túl sokat visznek el agyailag, nem tesz jót az analitikus gondolkodásnak azt nézni a képernyőn.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #74560 üzenetére
Vettem egy "ICY BOX külső USB3-as házat UASP támogatással a 20 Cinn.-nak.
SAMSUNG 860 EVO
Telepítés, frissítés után futtattam volna a kézi trim-et - sudo fstrim -av
Nem futott le. Kivettem, bele egy 3.25" adapterbe, azt a PC be SATA csatl.-al.
Ugyanaz a trim parancs itt viszont már lefutott.
Elméletileg az ICY BOX-ban is le kellett volna futnia. -
Fuel
tag
válasz
ubyegon2 #74500 üzenetére
Kipróbálom még akkor a Bunsenlabs-t is, a három disztó közül valamelyik csak jó lesz.
Ezt kell szeretni, csak hírolvasásra van használva, de már arra is tényleg kevés...
Igazad van, lehet nézek használtan RAM-ot bele, akkor pedig mehet rá a Mint 18 Xfce 32bit, arról pedig "mindketten" tudjuk hogy az a best, mármint a Mint.
(remélem nem tévedek)
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74458 üzenetére
hálózatosdi=router, switch, ipscan, meg sok jó ellenőrző program összeszedve /jó tudom, összepakolhatnám én is bármelyik disztróra, de minek, ha már valakik összeszedték
webszerver: főleg Linux alól megy /pl. Unifi cuccok, de elfér mellette Kodi, Pi-hole miegyéb jóság
szerver: főleg fájl, meg könyvelő programok, és ezek win szerverek
(#74459) mclord: a VM már engem is megkavart sokszor
-
mclord
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74443 üzenetére
Ubuntu aktuális verziónál 20.XX, már telepítésnél a ZFS választható (Advanced Features -nél), nekem elég ha csak readeli, hiszen az rendszer semmi más szolgálatot nem ad, csak egy menteshez felületet
Közben forumokat túrtam a clonezillanak támogatni kellene, lehet a VM játszik, azért többször vettem észre van 1-2 dolog ami ott előjön, míg élesen nem .Szerintem gyorsan összerolok egy élest és lelkem megnyugtatom
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Battlefield 6
- PlayStation 5
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Egy óra, két rendszer
- Építő/felújító topik
- Robotporszívók
- LEGO klub
- Gumi és felni topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest