- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Értem én, hogy mit szeretnél az összefoglalóval kapcsolatban, de ahhoz szerintem te vagy a hozzád hasonló linux értők kellenének.
Nálam nagyon gyorsan zajlottak az események ezért némelyikről nem is tudnék mit írni, pedig lehet sőt bíztos, hogy jó rendszerek amiket kipróbáltam,de ha pl. nem volt jó a képernyőfelbontás az első próbálkozás útán sem akkor jött a következő rendszer.
lásd: Zenwalk
Tehát jelen esetben csak annyit tudnék mondani bármelyikről is amit bárki megtudhat ha valamelyik verzíóra vagy annak valamelyik kiadására rákeres.Örülök, hogy tetszik a Wolvix.
Lehet, hogy slax alapú ,de anno első ránézzésre mégis másnak tűnt.Nincs ötleted a home mappás bajomra ?
Az miért van ,hogy létrehozok a saját mappám alatt további mappákat ( mert most alapból üres ) akkor ugyanezeket kiteszi az asztalra is ?
Mindez fordítva is igaz amit az asztalra teszek az bekerül a home mappába.
Mit kell beállítanom,hogy ezt ne tegye és csak a home mappában látszodjanak a mappáim ?Annyit találtam a neten, hogy nautilus -nak van valami conf fájlja ahol ki lehet kapcsolni ezt a home/desktop jelenséget. Csak nálam nem nautilus a fájlbőngésző.
-
zodo
nagyúr
Oké ,de akkor mit paráztat.
Írja azt hogy nincs használatban, de ne azt ,hogy nem érhető el.Mentés gomb nincs a K menüben sem az asztal jobb klick menüjében.
Megtaláltam az org.0.ogfá,de EE -s sorokat viszont nem láttam benne.
Sőt a monitorom minden paraméterét elolvashattam kezdve a nevétől ,összes felbontástól amik közt szerepel a 1440x900 is. -
zodo
nagyúr
Sejtettem csak rákérdeztem.
Beírtam mindenhova ,elmentettem újraindítottam az x-et , közben valami fatal error mittudom én !
Pedig láttam,hogy elkészült a biztonsági másolat az xorg.conf-ról.
Restartoltam az egész rendszert , normálissan leállítva a gépet és még azt is elfelejtette,hogy mennyi virtuális asztalt állítottam be.
A legjobb ,hogy a rendszerinformácíó / memória alatt azt látom,hogy nincs is swap használat,mert nem érhető el.http://prohardver.hu/dl/upc/2009-07/24/160523_cveuz7tlc5egtrpt_pillanatfelvetel1.jpg
itt meg a gombok nem mükődnek, na és ilyenkor unja meg a user.
Kell ez nekem , lassan egy hete szenvedek ,hogy felkerüljön valami rendszer a csőves gépemre és ezt kapom. ( Bocs a kitörésért! ezt off-ba akarnám ,de nem mükődik és hol vagyok még a végétől )Szerk:
Bezzeg Bill bácsi rendszere felmegy a gépre, de az nem jó nekem. -
zodo
nagyúr
Így nézz ki az xorg.conf-om, de én nem látok benne felbontásra utaló bejegyzést.
( bocs nem müködnek a hsz.író ablakban lévő gombok )Mit és hogy írjak és főként hova a saját beállításaimhoz ?
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSectionSection "Files"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSectionSection "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "record"
Load "xtrap"
Load "freetype"
Load "type1"
EndSectionSection "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSectionSection "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Buttons" "3"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSectionSection "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "GSM"
ModelName ""
HorizSync 28.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "82810E DC-133 CGC [Chipset Graphics Controller]"
BusID "PCI:0:1:0"
EndSectionSection "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
doc
nagyúr
> The real true difference between init and telinit is that init always
> carries a PID of 1 whereas telinit will acquire a separate PID as any
> other process in the system. Although I have no idea why this would
> actually matter in the grand scheme of things.nem arrol volt szo hogy te aludni mesz?
-
zodo
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Bízony, valahol már láttam ilyet egy weboldalon csak nem találtam idáig.
Szóval a progi kikereste magának:
Slax cd helyét
Felcsatolta a telepítésre kiszemelt particíót
Ill. hogy hova helyezi az MBR-t (talán)Két "pipálható" lehetőség Live vagy Real telepítés. Usb-s eszkőz vagy Desktop pc. Második lehetőséget választottam / lefutott / telepítette a grub-ot (ha jól láttam a folyamatsáv ,haladás visszajelző csíkon ) és " All done! click Close button.
Eredménye: 16 szokásos elnevezésű mappa a vinyón.
( user, boot , dev , sys , tmp , bin , stb )(#7914) Vladi
Lehet, hogy leírták könyvben ,de ha még itt olvasnám se érteném.
( tudod, fejben gyenge vagyok )Nincs leírásom. Magamtól ugrottam a vízbe, de doc segített.
Kicsit visszaolvasol akkor láthatod,hogy mostanság az ilyesfajta mini linux kiadásokat próbálgattam kisebb nagyobb sikerrel. Ez a Slax megtetszett ,de nem tudtam telepíteni. Talán most sikerült.
Ez mondjuk nem a 6-os kiadás, hanem egy 5-ös ami magyar ,de ezt doc még nem tudja,mert ő ellenezte a régi verzíót. Nem baj nekem csak tanulgatni kell ,hogy mgismerjek végre egy pár varázsfogást a linux világából. :-)Na mindjárt kiderül,hogy mi történt az előbb valójában.
-
zodo
nagyúr
Figyelek ám!
A jóisten álldjon meg ,de ez miért nincs valahol leírva így ahogy te tetted ?
Szóval ott tartok,hogy találkoztam a userfriendly felülettel és nagyjából lekövettem a leírtakat. Töröltem minden particíót és létrehoztam az újjakat.
Most van egy primary 512mb swap ill. egy 9,4gb linux particíóm amire beállítottam a boot flagot. Ha a belenézek a vinyó tartalmába össz-vissz egy mappát látok:
" lost+found " néven. Itt is control + H a rejtett fájlok megtekintése ?
Kipróbáltam ,de semmi.Maradt az egy db mappa.Ez mellé kelenne felmásoljam a cd-n lévő " root " mappa tartalmát ?
És ha igen, hogy teszek elé grubot ?Szerk: Nincs is a cd-n "root" mappa csak üres " rootcopy" vagy a " boot " mappát kell másoljam. Azt is hogyan ,ha csak olvasásra engedi megnyitni a cd-t ?
Bocs a bénaságomért.
(#7905) Siriusb
Igen, köszönöm az ötletet, szeretem is az ubuntut , de sajna ez a Compaq Ipaq nem igazán ahhoz való.
-
leviske
veterán
Igen, iLife csak OSX-re van, ezért is kérdeztem.
Az iTunes elég érdekesen fut nálam Wine alatt, ezért inkább az alternatíváit (Totem, MPlayer, VLC, esetenként Amarok) használom. A WLM-nek pedig csak a 8.5-ös verziója fut, az is "egyszerre sírok és nevetek" formában, tehát nem különösebben használható, pedig winetricks segítségével jó pár alap Windows cucc felkerült alá. Alternatívát pedig nem nagyon találok rá, bár tudom, hogy van n+1 üzenetküldő Linux-on is.
Csak azért gondoltam, hogy WLM4M-et futtatnék Linuxon, mert gondoltam, ha Mac-es alkalmazások futtathatók volnának Wine szerű segédprogram nélkül, akkor talán stabilabban futnának. Innentől már nem biztos, hogy annyira vadnak számít, vagy még mindig?
-
zodo
nagyúr
Közben találtam egy rádió amatőr oldalt , ott vannak szépen a 6-os kiadás magyar verzíói, de nem lehet ám csak úgy letölteni.
Akkor felrakom az angol 6.1.1 -es kiadást ,ha sikerül és jelentkezem.
-
zodo
nagyúr
Jólvan ,de akkor kereshetem a nyelvi fájlokat. Ezt akartam elkerülni.
Bíztos létezik a 6-os kiadáshoz magyar nyelvi fájl ?
Csak ezeket a régebbi kiadásokat találtam.
-
-
zodo
nagyúr
Nem is hittem ,hogy valakit érdekel amit írtam.
Igen megtaláltam a két könyvtárat amibe bele kell tenni a modulokat, de olyat amelyik tartalmazza a már meglévőeket azt nem. Amik telepítéskor felkerülnek alapból a rendszerrel, mert én csak az alap iso-t töltöttem és írtam ki ,de az már ugye tartalmaz egy rakás mindent ami csak kellhet.
Van ilyen mappa egyálltalán amiből ki lehet venni modulokat ?Amúgy nagyon tetszett nekem is elsőre bár mint kezdő pl. nem tudtam beállítani a magyar nyelvet hiába választottam ki nem lett az csak a billenytűzet.
Lehet, hogy csak ha telepítem és nem livd cd-ről futtatom akkor lesz változás ? -
geprombolo
őstag
Pár éve volt egy elképzelés, miszerint a Bios-t lecserélik egy sokkal fejlettebb valamire, ami legalább az alaplapi dolgokhoz startból tartalmazza a drivereket, az oprendszerfüggetlen lett volna. Azt hiszem AIOS-nak hívták volna az új cuccot, Advanced Input-Output System. Azóta semmit nem hallottam róla, lehet, hogy valakik lebeszélték őket.
-
petersonal
tag
Leszedtem az ubuntu 9.4et újra más helyről felment szépen és a láthatatlan wifit amit xin xp és még vista! alatt is láthatóvá kell tenni először h elmentse (utána ellehet rejteni becsatlakozik) ez meg simánn
Mint a szél. Már csak ahoz kérek helpet h nem 800x600ban szeretném nézni ezeket a dolgokat. Valami videokártya driver kéne a Fujitsu Siemens esprimo v5515 -ös típusú laptopomba. Googlebe beirtam de nem lettem sokkal okosabb. Nincs valami fasza parancs amivel mondjuk az op r. automatikusan keres drivert a neten? Megköszönném
-
rosta11
tag
Ez jól hangzik. Ha jól értelek letöltöm valahonnan az ubuntut, felteszem egy cd-re, bebootolok vele és gyakorlatilag onnan nézegethetem anélkül, hogy bármi változást csinálna a megszokot windows-omon? Aztán ha tetszik, akkor telepíthetem olyan módon, hogy semmit sem változtat meg a jelenlegi felálláson, hanem csupán mint egy felhasználói programot tudom futtatni az xp alatt?
Ez nagyon jó lenne. Jól értem?
-
Major Major
senior tag
ext mountnál nem kell a jogosultságokkal szórakozni tudtommal
broaff: emlékeim szerint annyi elég lesz, ha az új partíción a gyökérkönyvtárat a saját user tulajdonába teszed:
sudo chown usernév /mnt/adat
sudo chgrp usernév /mnt/adatha más felhasználóval is írni akarod a mappákat, akkor csak hozzá kell majd őket adni a csoportodhoz
egyébként asszem úgy van, hogy ha a media könyvtárba csatoltad volna az mnt helyett, akkor látszana a helyek közöttszerk: de drag&drop módszerrel csinálhatsz parancsikont az oldalsávban
-
petersonal
tag
-
Csakénvagyok
őstag
Az eggyiket úgyis törölni kell/akarom. Átáltam Ubi 8.1ről 9.04re, de az első sikertelen telepítéstől visszamardt egy 2.5 Gigás partició (automatikusan hagytam a telepítést, simán melléraktam a nyolcas mellé a kilencest, végül kicsinek bizonyult a partició amit létrehozott, s nem ment fel). 160 Gigás lemeznél van egy 2.5Gigás, egy 100as, s még egy, amin most a kilences van. Valahol még van elveszve szabad helyem, azt szeretném felhasználni.
-
sonar
addikt
Az a bajom,hogy ez a kis linux (egy nagyon lecsupaszított 8Megás bináris fájlom van csak) alapban nem csatolja be a HDD-t
)
shell scriptből miért nem tudok mountolni?#!/bin/sh
mkdir /tmp/hdd
mount /dev/disc/disc0/part1 /tmp/hdd/
#cp -r /tmp/productiontest/hdd/* /tmp/hdd
Ha egymás után végrehajtom a parancsokat akkor megcsinálja, ha beírom egy scriptbe akkor nem. -
zoltanz
nagyúr
Nem néztem el én, a telepítőben lévő partícionáló szoftverről beszélek. Az meg szerintem tényleg csak 10 - en egynéhányat tud. Az frankó majd körűlnézek egyet, de azt is leírhatad volna milyen kapcsolókkal működik vagy legalább valami linket tudnál adni ezzel a cfdisk -el dokumentációval kapcsolatban, köszi.
-
qwertly
addikt
be mentem a linuxba és ki adtam a parancsot amit irtál ez jött ki:
nameserver 212.24.160.1
nameserver 212.24.160.1
search pantel.hu
[root@156-122-16-213~]#
a ping elésre pedig eszt irta ki
ping:unknown host
A tálcán a hálozatott jelzö ikon meg eszt irja ki:
A(z)"eth0" csatolón a hálozat aktiv.
IP-cim:213.16.122.156
Átjáró(gateway):213.16.123.254
És ezek után mégsem tudok az internethez kapcsolódnimiért.
-
Core2duo6600
veterán
-
qwertly
addikt
Amikor kiprobáltam a vista demo verzióját
akor egyből ment az internet,de csalódtam benne.Utána kezdtem próbálkozni linuxal
.Ahol minden nagyon szépnek tűnik de amikor gond van akor jön a feket leves.Amúgy a hálókártyára kell dugni a madzagot és van még egy D-Linkes modem is erre meg a bejövő vezetéket kell tudni.
-
qwertly
addikt
Na az volt,hogy elsőnek virtuális pc próbálkoztam több linuxot is kiprobáltam nekem a mandriva tűnt szimpinek.Feltettem fel is ment szépen kisebb dolgokat leszámitva mindenjó lett de a legfájobb,hogy hálózatai kapcsolatot nem ismerte fel.Elinditottam ismerkedtem elkeztem beálitan az asztal megnéztem dvd filmet ami működöt utána a windos particiórol eliditottam egy másik filmet ami divx formátumó volot itt már nem volt hang.A tálcán levő hálozati kapcsolót elkeztem babrálni hátha sikerül belöni a hálózati kapcsolatott de kifagyott ugy-hogy nem tudtam másképpen bezárni csak a rendszer figyelmeztettése elenére zártam be.Újra inditottam mert ismerkedni akartam az indásával de csak adig juttotam,hogy alól levö csík amely muttaja,hogy hol tart a op. betöltése kb.70% meg áll.Inen nem ment tovább hiába inditotam újra a resetel a pc.Az inditási képernyőn van az a lehetőség,hogy esc bil. megnyomásával egy kicsit részletesebb infot ad az indulásrolItt szépen mutatta,hogy milyen szolgáltattáasokat indit el mind [ok] volt de amikor a HAL szolgáltattásokhoz ért akor ott nem írta,hogy ok hanem számok és betűket irt csak ki.Alatta levő sorba pedig eszt irta ki :Martian source 11 header.Hát most egy kicsit próbáltam részletesebben leirni amit tapasztaltam.
-
Okés, köszi, ez lesz. Régi szép DOS-os idők... Akkor még élvezet volt, ha 3 file alapos átszerkesztése után végre elindult egy játék...
Örülök, hogy Linuxozásra adtam a fejem, mert ez a windózos módi nekem nem pálya. Amióta csak windowst használok már csak szó szerint használom a gépet, mert nincs semmi élvezet a klikkelésben. Bezzeg a config fájlok és a cifra parancsok írogatásában.
Persze a registry variálása is jó poén egy ideig... -
Tényleg, az xfce4-terminal-nak is van man-ja, ez eddig eszembe sem jutott.
A nekem megfelelő parancs így nézne ki:xfce4-terminal --working-directory=/home/Downloads/valami -H -x unrar e /home/Downloads/valami/valami.rar
Az megadható, hogy a working-directory mindig az a könyvtár legyen amelyikből indítom a parancsot?
-
scbrpablo
csendes tag
Gyakorlatilag úgy néz ki a helyzet, hogy mindenki egy olyan Linuxot szeretne, ami jobb, különb, mint a redmondi óriás. Csak hát ez nem is olyan egyszerű.
Párat kipróbaltam én is.Live cd-s megoldások közül a Slax, ami magyar fejlesztés.(telepíthető)Csak 200Mb!
Ugyanígy live-os a Slax Kill-Bill edition. Ez alapból tartalmazza a Wine-t is.Ezzel lehet futtatni
win programokat, igaz kezdetleges grafikus megjelenésben.Viszont ezt nem tudtam telepíteni.
Ami miatt a Black Panthert favorizálom, az a rendszer stabilitása, könnyű telepíthetősége,
rengeteg telepíthető kiegészítő, ami rajta van a cd-n.És Nem utolsó sorban, mert MAGYAR. Mellette szól az is, hogy nagyon hardverbarát rendszer.És már a live futtatáskor kiderül, hogy gondja van-e a hardverrel,mert kilistáz mindent. Így nem fordulhat elő, hogy telepítés rendben megy, utána alig fut valami..
Ha valaki windowsos kinézetre vágyik, annak ott a freespire.Abban amit írtál végülis igazad van. Nehéz lenne az összes fejlesztést letesztelni...Azonkívül ami nálam fut, nem biztos, hogy más gépen is.. -
-
operator10
senior tag
Nem tudom mi lehet, már gondoltam mindere. ram-ok! Win azóta is műxik kafán
Viszont már ott tartunk, hogy fel sem ismeri a normális felbontásokat. Pl: a max:1200x800, és ubuntu 1280x800/50hz-re állítja alapból
magyarán telepítésnél már el sem indul, illetve, nincs "kép"! csak recovery módban, de ott meg 1280x800/50hz
na szóval erre varjunk gombot
Teljesen mindegy, milyen OS. próbáltam Ubuntu 7.4 32bit/64. És Gutsy-val is mindkét verziót.
-
Kephamos
addikt
Nincs benne, de a ctrl+o alán jó lesz.
-------------------------
Még egy kérdés. VPN kellene nekem, de amit az Automatix telepít (Hamachi) az nem működik, mert valamiért a pentiumos változatot rakja fel, pedik telepítésnél kiírja, hogy Athlon 3000+, meg az, hogy Authentic AMD. -
operator10
senior tag
-
Babetta-X
senior tag
Hú ez remek, eddigiekből nagyon tetszik a linux, egyedüli gond, hogy DC ami nekem hiány, de az meg majd megy windows emulátorról.
A telepítős dolog még mindig nem tisztázottm, remélem az lesz
3 particióm van, NTFS-ek, ebből 2-őn eddigi adataim vannak, egyiken meg a widnows xp. Gondolom akkor elég ezt az egyet megosztani kétfelé, swap meg sima helynek, és jólezs,a maradék kettőben meg tudok böngészni mint eddig.
remélem ma eljutok odáig, hogy linux alatt legyen net, menjen az mp3 meg valami videó.
-
virkir
veterán
Abból gondolom, hogy az eszközkezelőben vagy hogyhíjjákban nem találom.
Ha megpróbálok beállítani egy adsl kapcsolatot nem történik semmi illetve hibaüzenetet kapok valami hálózatra hivatkozva.A hálókárty típusa 3Com EtherLink (3C905C-TX) ehhez találtam drivert a gyártó oldalán
http://support.3com.com/infodeli/tools/nic/linuxdownload.htm -
Vladi
nagyúr
Szerintem meg a Fedora a sokkal jobb.
Azért álljon itt néhány érv az UHU mellett is!:
- Teljesen magyar. Aki életében először találkozik a konzollal, annek ez nagy segítség lehet.
- Van menne out of the box mp3, avi támogatás. Offline használítra így egyszerűbb.
- Nincs ati és nVidia driver csomag, így inkább a gyári driver fogadására készítették fel. Mégegy pont az offline használat mellé.
- Egészen jól megy benne az automount. Mindent felcsatol. (Asszem még az ntfs-t is.)
- Tényleg könnyű kezelni. Én is ezzel kezdtem és 0 tudással már megbírkóztam vele.
- Kell egy magyar disztró. (Tudjátok: Kell egy csapat, kell.)Már a frugi mellé, mert az inkább a powereknek való. bP meg egyre inkább üzleti dolog. Szóval nem kéne veszni hagyni.
Temetni meg nég nem kéne, inkább egy kicsit prátolni. Nem feltétlenül szar ami magyar.
Egyszóval ha valaki tőlem egy offline gépre magyar linuxot szeretne tőlem kérni én reflexből vágnám rá, hogy UHU.
Vannak azért hibái is:
- Programok forgatása rajta egy rémálom.
- A gyári kernellel egyik ''quake engine variáns'' játék sem hajlandó normálisan működni. Bár az új verzióba - állítólag készül - már ígérik a támogatását.
Végül ezek miatt dobtam anno.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Én UHU-val akartam kezdeni. Már az elején belefutottam két csúnya hibába és nem is volt menekvés belőle.
1: A grub-bal szerelt telepítő cd nem képes korrektül működni a külső USB-s meghajtókkal, így nem lehet telepíteni. Sok sok levélváltás után, megcsináltam a saját isolinux-os verziómat. Telepítő elindult, de az UHU telepítőjében volt valami bug ami egy idő után panaszkodott, hogy nincs meg a lemez. Itt is sok sok levél született, de változás semmi. Mondták, hogy legközelebb kiadás előtt szóljak, akkor segítenek. Megtettem. Ígéreteken kívül semmi más nem változott. Azóta is úgy áll a dolog, pedig én megtettem amit felhasználóként meg lehetett tenni.
2: Ezekből és külső forráskoból összraktam a képet, hogy UHU-ék úgy fejlesztenek ahogyan akarnak, nekik jól esik. Nem igazán fogadják el ha valami rossz, maradnak annál amit ők helyesnek hisznek.
Röviden összefoglalva furcsa az egész. Ingyen elérhető, közöségileg támogatott rendszer, de valahogy mégsem érzed úgy, hogy túl sokat adnának a véleményedre.
Ahogy doc is mondta Egmont távozása után meg még furcsább a helyzetük. Vele is sok levelet váltottam, ő segítő készebb volt, de vele sem értem el igazi eredményeket, pedig komoly terveim voltak aziránt, hogy márpedig ha Linux akkor magyar disztrót használjak.
Sianis -
Prego
senior tag
Szerintem egy átlagos dummy falhasználót (mint a mi úgymond célközönségünk), nem érdekelnek olyan fogalmak, mint: csomagkezelés, kernel (ezt én is úgy csempésztem bele az írásaimba), de még csak az sem, hogy Debian alapú, stb.
Az egyik linkelt cikkemben is csak megemlítettem, hogy az OPR feladata pl a memória és folyamatkezelés, erre különböző megoldások léteznek, és a különböző oprendszerek ebben térnek el. Eszem ágában sincs kitérni olyanokra, hogy a WIndowsnál a Kernelbe integrálták a GUI-t, melyik fájlrendszer hány bites blokkokat használ, stb...
Már azt is megbántam, hogy engem érdekelt.
Szóval igyekszem inkább a felhasználói élmény szögéből megközelíteni a cikkeket, de ha már leírtam valamit, akkor azt nem árt helyesen leírni.
Erre van egy mondás: ''Boldogok a szegények, mert övéké a mennyek országa'' (ez nem csak az anyagi gazdagságra vonatkozik sztem).
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Facebook és Messenger
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! XFX MERC 310 RX 7900 XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged