Hirdetés
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- One mobilszolgáltatások
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
Új hozzászólás Aktív témák
-
z0d1AK
nagyúr
Szó nem volt arról, hogy 2030-ra belengettek volna potenciális átállást. Amit mondott: ,,A hangsúly, hogy a feltételeket megteremtsük 2030-ra, és ott megszülethessen a pozitív döntés a bevezetésről"
Azaz 2030-ra szeretnének megfelelni annak az EU-s kritérium sorozatnak, amely az alapja annak, hogy egyáltalán be lehessen jelentkeznie az országnak az euróra, utána még évek a folyamat, mire valóban átállás lehet. Tehát nem, nem lesz 2030-ra euró, ellenben 10 év múlva lehet bizony még forint. -
Pontosan azért kérdeztem rá, mert tisztában vagyok a fogalmakkal, ellentétben a kérdezők többségével, akik rendszeresen keverik a bázisdevizát (Base Currency) és a kereskedési devizát (Trading Currency).
A kérdésed ugyanis önmagában nem volt egyértelmű. Egy ETF lehet dollár bázisdevizájú (tehát a vagyona dollárban van nyilvántartva), miközben az európai tőzsdén euróban kereskednek vele (euróban jegyzik). Ha egy USD bázisú ETF-et EUR-ért veszel meg, akkor a te definíciód és a pénzügyi valóság ütközik. A tisztázó kérdésem nem tudatlanságból, hanem a pontosságból fakadt, tudnom kell, hogy a tranzakció pénzneme vagy a kitettség pénzneme a szempont nálad.De válaszolok is. Tranzakció pénzneme esetemben kizárólag EUR, mást nem is választok, még ha S&P500 van is mögötte.
-
A denominált alatt pontosan mit értesz?
Fund currency (amiben nyilvántartják)
vagy
Trade currency (amiben megveszed)például IS3Q
Bázisdeviza USD (amiben nyilvántartják)
Befektetési jegy pénzneme EUR (amiben megveszed)Bázisdeviza:
Az alapdeviza, más néven bázisdeviza az a deviza, amelyben az ETF által követett eszközök értékét megadják.
Ha például egy S&P 500 ETF-et veszel, amely amerikai vállalatokat követ, akkor a befektetéssel megvásárolt mögöttes eszközök értékét USA-dollárban adják meg. A bázisdeviza eltérhet az ETF befektetési jegyeinek pénznemétől.
A befektetők osztalékát a bázisdeviza pénznemében fizetik ki. -
Az én befektetési "filozófiám" (nevezzük inkább félelemnek vagy gyengeségnek) alapvetően szembemegy az egyedi eszközök vásárlásával. Én kizárólag olyan terméket veszek, aminek a nevében szerepel, hogy UCITS és ETF, és az ISIN kódja IE vagy LU-val kezdődik, vagyis Írországban vagy Luxemburgban bejegyzett ETF.
Ezeknél is van pár alapfeltételem a méretre és a TER-re. Emiatt az egyedi részvények és ETN-ek díjszabását nem követem napi szinten.Annyit tudok, hogy a Lightyear az egyedi részvényeknél, piactól függően, fix vagy százalékos díjat számol fel az LY. Ez még nem a spread, hanem a közvetlen tranzakciós költség:
USA részvények: 0,1%, de maximum 1 USD tranzakciónként.
EU részvények: fix 1 EUR tranzakciónként.
UK részvények: fix 1 GBP tranzakciónként.
Ezen felül ott van a piaci bid–ask spread, ugyanúgy, mint ETF-eknél. Ez nem a Lightyear díja, hanem a tőzsde határozza meg, ez a vételi és eladási ár közti különbség.
Egy Apple (AAPL) vagy Microsoft (MSFT) esetében ez gyakorlatilag elhanyagolható, pár cent, mert hatalmas a forgalom. Egy kisebb vagy alacsony likviditású eszköznél viszont simán lehet 1–5% is. Hírek, gyorsjelentések idején a spread tovább tágul, mert a vevők és eladók „eltávolodnak” egymástól.
Ugyanez igaz akkor is, ha a tőzsde zárva van, és te piaci megbízást adsz le: a következő nyitáskor sokkal rosszabb áron teljesülhet, mint nyitvatartási időben.Mivel a részvényeket a saját devizájukban (USD, EUR, GBP) veszed, forint alapú számláról indítva a 0,35%-os devizaváltási díj itt is megjelenik. Ez oda-vissza (vétel + eladás) már 0,7% mínusz a nettó hozamból.
Ezért én EUR-alapú számlát használok, és kizárólag EUR-ban denominált ETF-eket veszek.Aztán az amerikai tőzsdén eladáskor még felmerülnek minimális, pár centes SEC és FINRA szabályozói díjak is. Ez szinte kimutathatatlan.
Ha egyedi részvényt veszel, a teljes költség nagyjából így áll össze:
[Tranzakciós díj (max. 1 USD / 1 EUR)] + [piaci spread, likviditásfüggő] + [0,35% FX díj, ha váltani kell].Tehát kis összegeknél (pl. 50–100 USD) a fix 1 dolláros díj és a 0,35% FX váltás arányaiban drága, főleg az ingyenes ETF-ekhez képest. Nagyobb összegeknél (kb. 1000 USD felett) a jutalék már gyakorlatilag eltűnik a fix, 1 dolláros sapka miatt.
De ilyen vagy ennél durvább költségek a többi platformon is vannak.
Korábban a trading212.com -t nézegettem, de ott nincs TBSZ. Náluk össze van szedve tételesen. Valamint náluk van CFD, amitől szintén félek, mert bedőlhet a short vagy a tőkeáttételes pozíciók miatt.
---
De hosszú lett. -
amargo
addikt
Én írtam egy kis tool-t ami képes ezeket is összeszámolni (revo, lightyear), gyakorlatilag a napi deviza váltás nyereség is benne van és eddig nem jött dorgálás, hogy valami kimaradt volna. Nélküle én is hagynám a fenébe, mert bár aktívan használom, de azaz évi pár tízezres nyereség nem érné meg a kockázatot. Nálam volt árfolyam nyereségen csak ennyi, minden héten veszek x mennyiséget, még a csúcson is..: ~6800 Ft revo-n és ligthyear: ~9300, a kamat ennél jóval több volt persze.
-
HIJ
őstag
Igen, a forint ilyen tekintetben nem szerencsés, de mégis abban tudom csak mérni az életemet, így azt veszem alapul. Sajnos valóban van még lejjebb, azóta még jobban estek a mutatók. Kicsit szomorú vagyok mert úgy érzem pont roszkor sikerült beszálnom ebbe az egészbe. Amióta Trumpnak minden napra jut valami okossága csak bukta van...
-
AMD Power
titán
Akkor én fogalmaztam rosszul. Láttam,hogy gyengül a dollár, és amúgy is jövő hónap elején vettem volna a következő pakk ETF-t. Így ezért előre beutaltam a következő befektetési összeget, azt most átváltottam dollárra, beraktam a széfbe és majd március elsején abból fogom megvenni a jövő havi ETF adagomat.
Napi 1-2 órát hallgatok ilyen és ehhez hasonló témában videókat. Sok hasznos dolgot mondanak.
-
TrollBalint
addikt
Mert nem jár mindenkinek ez a meghívós opció. Csak akinek felajánlja a Lightyear. Legalábbis a Lightyear ezt állítja.
-
a kérdező IB-re akarja transzferálni a cuccait. ez elkerülte a figyelmed. nem lesz neki elég a LY.
olcsó world etf pl nincs LY-en. (invesco)
chatgpt ingyenes is elég, HA kérdőívezni akar, mondjuk a kriptós ETNek miatt, amik persze LY-en megintcsak nincsenek.
IBCE-IBIE költözés nem releváns. NAVos papírozás mindkettőnél van.
-
papírozás a navval LYnél is kell.
az meg, hogy IB emeli-e az inactivity fee-t kevésbé valószínű, mint , hogy a LY nyereséget akarna termelni. Egyébként a havi 2k lekereskedhető
A jelenleg ingyenes ETF vásárlás ok, de kevés ETF elérhető.
Továbbá, a LY-ről nem lehet jelenleg eltranszferálni TBSZt.AZ OP IB-t akar jövőre, akkor miért nem kezdi idén?
kérdőívre meg ott a chatgpt
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robotporszívók
- Windows 10
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iOS alkalmazások
- Battlefield 6
- BestBuy topik
- Autós topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB RAM 512GB SSD! 1 év garancia!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- WD SN8000S 4TB M.2 2280 NVMe SSD Gen4 7300-6800MB/s
- iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4570, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest