- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
Ha egyfajta speciális kötvénypiacnak tekintjük a lakáspiacot, akkor a 1,5-2 év múlva az emelkedő hozamra ugyanúgy reagálni fog valamit, mint esetleg a mostani csökkenő hozamokra. Gondolom aki lakást vesz, nem másfél évre spekulál. Szóval hosszabb távon mire alapozod?
Tegyük fel sokan átugranak lakásba másfél év alatt, majd utána a hozamok vissza felmennek 7-8%-ra, utána mi újság? Minimális tranzakciószám mellett is képesek esni az árak.
( az már más kérdés, hogy M. jegybankelnöksége alatt a devizahitelesek kimentése után inkább az alapkamat lesz a fix és az árfolyam mozoghat szabadon, mintsem fordítva. Főleg a választások után)
És az is érdekes, hogy a kötvénypiac már most eltérő pályát áraz az alapkamathoz képest. Április óta 50bp-os vágás volt, de a hozamgörbe minden lejáratára magasabban vannak a kötvényhozamok, mint akkor.
+ott volt pf-en egy felmérés, hogy az emberek 80%-a most venne lakást. (persze az egész cikk arról akart szólni, hogy most milyen olcsó a hitel, és mennyire rossz a pénz, mint megtakarítás "értéke". Szinte a szavazók szájába adta, hogy melyik gombot kell nyomni.) Persze ennek a 80%-nak a többsége csak akkor venne, ha kp-ja lenne rá, de az meg nincs.
80% venne. Ennyi zseni nem lehet, aki jól látja a lakáspiaci irányokat.Még mindig azt érzem, hogy te az alját akarod elkapni. Most kell venni, most kell venni....
Befektetési céllal ez lehet jó szemlélet, de saját lakást venni nem annyira (ott sokkal több szempontra kell figyelni). Nézd meg mennyi minden változott az elmúlt 5 évben (politikailag, gazdaságilag, kilátások szempontjából). És mennyi minden fog a következő 5 évben... Ott talán nincs is annyira jelentősége, ha az ember kimarad egy 5%-os emelkedésből. Sokkal fontosabbak a kilátások és a stabilitás.
És ahhoz nem elég a kamat.Olyan piacon vennél inkább lakást, ahol az emberek lakásba menekülnek és hírekre gerjesztett vételek vannak. Vagy inkább olyan piacon, ahol stabilak a kilátások és megalapozott az emelkedés?
-
Vesztor87
senior tag
Azt nem tudom megmondani hogy mi lesz 5 év múlva. Pozitív hogy ott ahol én dolgozom, még senkit nem rúgtak ki aki nem akart magától menni. Aki akart az meg maga ment el...mondjuk csak 4 éve dolgozom itt, és ez a második munkahelyem életem során (diákmunkát most nem sorolnám ide). Nekem érettségim van, pont azt keresem merre menjek tovább, valami szakma jó lenne... barátnőmnek megvan a diplomája, középfokú nyelvvizsgája van, de nem tud a jelenlegi helyről elmenni, hónapok óta állást keres.
Fizunk mennyi? Mennyiben meghatározó ez? Ki tudjuk gazdálkodni a 45 körüli részletet meg a 40e ft-nyi LTP-t... -
attiati
veterán
Nem még. Nézegetem hírlevélben a tetőtérieket, de alig van kínálat. Mostanában már csak napi 3-4 jön, azok is mindig ugyanazok (13-4. kerület). Nekem amúgy is nehezebb lesz megtalálni az ideális lakást, mint kifogni a lakáspiac alját, úgyhogy nem kapkodom el. Inkább maradjak le az aljáról, minthogy ne legyek elégedett egy a legalján vásárolt lakással. Az ideális megoldás amúgy is egy családi / sorház lenne, de az meg még odébb van.
Miért most kell?
Nyáron nem vennék, mindenki most akar venni (amúgy is jobban észrevenni a szigetelési problémákat télen).
Meg kéne várnom a választásokat.
Meg kéne várnom a bankszektor helyzetének alakulását is (ez erősen összefügg a választásokkal).
És a fejlett piaci hozamok alakulását is meg kéne várnom. -
attiati
veterán
És akkor még ott van az a verzió is, hogy emelkedő hozamkörnyezetben drágulnak az ingatlanok.
Úgy ítéli meg a fed, hogy rendben van a gazdasági növekedés, egészséges a gazdaság állapota, ezért engedik emelkedni a hozamokat. Képtelen lennék értelmesen tippelni, hogy merre mennek az ing. árak a következő 1-2 évtizedben. -
attiati
veterán
Az fogja. Erre írtam, hogy ember nincs, aki azt megmondja.
30 éve tart a 10 éves amerikai kötvényhozam csökkenése. Ki mer ilyen trendnek ellentmondani?
A másik oldalon meg az a kérdés, hogy ez meddig folytatható? A defláció vagy az infláció nyer....Infláció generálásából valutaháború… Valutaháborúból valós háború?
"Számomra az a legfurcsább ebben a mostani periódusban, hogy a világ legokosabbnak tartott befektetői, közgazdászai, politikusai egymástól merőben eltérően, egymásnak totálisan ellentmondóan magyarázzák a globális és a helyi kihívásokat, a gazdasági-, pénzügyi helyzetet, a nemzetállamok jövőjével kapcsolatban óriásiak a véleménykülönbségek. Egy magamfajta egyszerű halandó olyasmit érzékel, hogy igazából mindenki csak találgat."És akkor még itt van, hogy ebből meg kéne tippelni, hogy a feltörekvő piacok hogyan fognak reagálni bármilyen amcsi hozamra, és azon belül is Mo milyen egyéni utat jár be.
concret_hp: nem
-
Peat;)
veterán
Magyarázták már nekem de nem sikerült meggyőzni hogy egy pár emeletes panel és pár emeletes zsalus dolog között olyan különbség lenne mint ami az árban mutatkozik. Én a panelhez képest nem érzem a létjogosultságát az én szememben, ezért zavar hogy nem tudom kiszűrni. Statikailag én nem vagyok a csőlátású magyar hogy panel = tömegkatasztrófa...
, én igazából sajnálom hogy eltűnt és még a válság sem hozta vissza az építőiparba, mert kiegészítve már mai technológiával a cikkeket olvasva nem látom mi probléma lenne belőle. Nyilván nem értek hozzá, de látom hogy állnak és olcsóbb technológia. Lehet csak a megítélése miatt mellőzik, vagy már nem lenne annyira olcsó mert nincs olyan nagy tételben a gyártása.
-
attiati
veterán
Annak egy jó részére igényt tart az állam, nem hiába nyomatják a prémium magyar államkötvényeket. A hozamkiszorító hatás működik.
Egy másik része pedig soha nem fog onnan kimenekülni, mert érzéketlen a hozamszintre "a betét az betét" mottóval. (Másrészt szerintem még jó ideig nem beszélhetünk majd itthon negatív reálkamatról, így a fejekben az fog élni, hogy még így is infláció felett hoz, még ha kevesebbet is).
Negyedrészt a bankok mérlegében és az embereknél még mindig rengeteg eladásra váró hitelből épült lakás/ház van. Ezeket fel kell szívni a piacnak, mielőtt nagyon megindulna.
Negyedrészt az emberek elkezdtek inkább családi házat építeni / építtetni, és nem a lakásépítés adta az építőipar teljesítményét a válság alatt.Az a baj, hogy te valami új, friss tételként tekintesz arra a 15e mrd ft megtakarításra. Pedig ha egészében nézed a rendszert, akkor ebből csak tili-toli lesz az egyes szereplők, szegmensek és befektetési eszközosztályok között.
Bankból kiveszik, akkor megnő a hitel\betét arány ---> vissza kell fogni a hitelezést, ami kihat a lakáspiacra, vállalati hitelekre ---> visszaeső gazdaság ---> kevesebb adóbevétel ----> magasabb adók, alacsonyabb állami transzferek ---> hozzá kell nyúlni az embereknek a betéteikhez
(esetleg bankmentésre kell az állam pénze, vagy becsődölő bankok miatt elúszik a betétek egy része)ésatöbbi ésatöbbi.... végtelenségig lehetne sorolni. Minden mindennel összefügg. Egészben kell gondolkodni.
De nem is ide akartam kilyukadni és nem is 1-2 éves távlatban.
Hosszútávon a fundamentumokat a fizetőképes kereslet, a gazdaság ereje adja, és létfontosságú a népesedés, demográfia alakulása. Ez utóbbi érdekel (több évtizedes távlatban). Túlnépesedéstől tartanak, pedig 40-50 éves távlatban még Kína is népességfogyással fog küzdeni. Nemhogy Európa és Magyarország.
De ez elég elméleti síkú, senki se tudja mi lesz.De ha évtizedes trendeket nézünk, akkor az elmúlt évtizedekben 2 dolog egészen biztos volt.
1. folyamatos népességnövekedés
2. infláció
Ezekben elég, ha egyszer elérjük csak a csúcsot, a holtpontot. Már az is katasztrófa a rendszerre nézve.
Hát még ha átfordul az emelkedő trend csökkenőbe... -
axioma
Topikgazda
Pont errol van szo. Amit nem vettek meg 4.5M-ert, azt hiaba arulod 2.5M-ert, akkor se fogjak megvenni, a %-os eses nominalisan nem sok, ingatlanos szemmel nezve. Tehat a HBE az annyira alacsony, hogy a hitel max. par % lehetne (mondjuk 20%). Namarmost ebben az arszegmensben azert nem jellemzo, hogy csak 20% hianyzik a vetelarbol...
Ami lakast 2005-ben eladtam 9,8-ert (nem egy kiglancolt allapotban), ahhoz hasonlot 8,5-re hirdettek mikor utoljara neztem (klasszikus bekasmegyeri 1+2fel szobas 51 nm-es panel). Most is raneztem, konkretan az utcaban van 7.2-tol 9.9-ig hirdetve, de azok ugye nem annyiert mennek el. Uyghogy szerintem itt is volt areses rendesen. -
axioma
Topikgazda
Ja, mint 2003-5 ota folyamatosan...
Egyetlen szempontbol igazad van, aki MOST vasarol lakast, annak ez letezo elony lesz, HA olyat vesz, ami forgalomkepes marad (pl. energiahatekony). De aki a valsagig vett, az sziv most rendesen.Lajafix: mi a korlatozott az LTP-ben? Az athidalos az neccesebb, az nem resze a megvasarolt konstrukcionak, az otp egyszeruen meg is szuntette az amugy torvenyileg elo lehetoseget. De az LK kiutalast azert elegge automatikusan megadjak. Nehez is komoly indok nelkul megtagadni, mert a nyitasiban az is fizetve van.
De, siman lehet ugy tervezni, a kombi termek az a bank altal is igy van kiajanlva, hogy a torlesztes nem az annuitasos modon megy vegig. Sot, maga az LTP sem. Vagy nezz egy otp elohitelt. Vagy a szenzaciosat, na az az atveresben szenzacios, de egyebkent olyan trukkosen annuitasos, hogy lenyegeben nem az.
Persze, akinek a varialgatas nem tetszik, valaszthatja a sima annuitast, de ezzel penzugyi ertelemben nezve rosszabb lesz a hitele, mint lehetett volna. -
axioma
Topikgazda
3000Ft per hany cm? Gondolom per nm az stimmel. Vagy rendszerre erted, akkor lehet...
Nem neztem most, de eleg sokaig latvanyosan fix 150 Ft volt egy negyzetmeternyi eps-t 1 cm-rel novelni. Na jo, neha 160 Ft. Az eps a teljes szig.koltsegnek kevesebb, mint fele. Tehat HA MAR szigetelsz, akkor igen kis plusz koltseggel lehet plusz centiket felrakatni. Kiszamoljak mondjuk 6-8 centire, azt kifizetned mindenkepp, de ezek utan 12-14 cm lesz belole, akkor az nem olyan sokkal tobb, nagyon messze nem duplaja. Az igaz, hogy ha a tobbi nem lesz (legalabb idovel) hozza igazitva, akkor felesleges a tul sok cm, vagy ahol nem fe'r eresz vagy mas miatt.
Egyebkent regebben mikor fiygeltem, azt volt erdemes nezni, hogy az austrotherm Vastagon megeri szlogenu akciojaban melyik a legnagyobb vastagsag. Altalaban az takarta az aktualis gazdasagi optimumot egy teljes felujitasra vagy plane ujepitesre gondolva. -
concret_hp
addikt
-
concret_hp
addikt
jah ez sajnos nagyon így van, én most 1 olyan házban laktam, ahol házközponti fűtés van, de nincs mérés ráadásul nem túl jó a szigetelés, és a fűtést nagyn szarul szabályozzák: nap közben épphogy, este meg megy mint atom. szóval volt olyan, hogy a -10 fokban minden 3-4. konyhaablakot nyitva láttam este. dekányit nem tekerné le a paraszt a radiátort, inkább egy órára kinyitja az ablakot
szerencsére hétvégén költözködöka szigetelés nélküli panelek viszont irdatlan szarok.
-
axioma
Topikgazda
Bar igazad van, akkor vedi a te erdekeidet ha te valasztod, ellenben az ugyved felelossege az, hogy az adasveteliben minden fontos kitetel szerepeljen. A jelzalogbejegyzes, annak eltakaritasa stb. nem lenyegtelen, es ha benne lenne a szerzodesben, akkor egyreszt nem lepodtek volna meg, masreszt meg nyilvan nem irja ala ugy, hogy nincs benne a "de mi van ha..." eset.
Szoval szerintem tok mind1, hogy honnan volt a ugyved, ezert akkor is felelnie kene, ha o csak gepiesen pecsetelt. Mondjuk nem tudom, hogy kotelezo-e a biztositas, mert ha rajta kell behajtani, az a bedontott cegnel nem biztos hogy sokkal egyszerubb.
Szigoruan szvsz! -
lajafix
addikt
nade ha épp te bizonyítod hogy tökfej vagy? lásd "durván leegyszerűsítettem a számokat és az arányokat. ", ami beismerése annak hogy gőzöd sincs miről beszélsz. Az a baj hogy előadod a szakit, és ha bárki elhiszi neked ezt az őrültséget, akkor csodálkozik hogy miért is tér el a valóság az általad hangoztatott szimpla ökörségtől. az igazságérzetedhez kellene némi alapszintű matek tudás is Róth.
Roth itt voltál pár éve, nem az indexen ugye?
miért kell most tiltani? Mert jobb később mint soha. Trivi hogy 2005ben meg kellett volna csinálni legkésőbb a tiltást, ez így már eső után köpönyeg, de az is rémlik valahonnan, hogy amikor betiltották akkor is ment a most miért nem lehet 200as CHFnél. azóta romlott tovább 20%ot lásd az eurchf elszállása.
-
concret_hp
addikt
milyen átverés? le van írva, hogy ennyi meg annyi a hitel összege, aminek megfelelő ft-ot kell fizetni. érdekes módon akik az elején szálltak be a devizaspekulációba, azok mindenhol hirdették, hogy mekkora királyok, amikor egy kicsit erősödött a forint az előző hónaphoz képest
aztán valahogy nagy lett a csend
ha veszek egy ferrarit és a harmadik kanyarban meghalok, akkor engem átb@sztak?
-
axioma
Topikgazda
Me'g erre valaszolok, de elore szolok, hogy utolso, nem akarok tobb szot vesztegetni ra.
Kamat: soha nem a jegybanki alapkamathoz kotodott! Aki nagyon akarta, megtalalta, hogy mely kamatszint felett x ponttal van a kamatanak erteke (es akkor meg kktg is volt). Jellemzoen ez az uzletszabalyzat resze, sztem ezt talan azota se valtozott, de mindenesetre nem tul surun.A masodik fele - nem ertem hogyan jott ez ossze.
Az egyik dolog, hogy nem volt kotelezo szerzodni, azaz siman mondhattak volna, hogy bocs ez a kockazat nem megy (es forintosan dragabb hitl miatt kevesebb hitellel egy gyengebb lakas kijon).
A masik dolog, hogy nekem is emelkedett a torlesztom. 92e-rol 98e-re. De en CSAK ezert vallaltam be az epitkezest es a hitelt, mert tudtam, hogy ott van mogottem a kieg.kt. max. hitelkoltsegrol szolo kitetele (ami a magyar penzpiaci folyamatokkal megy, nem ismeretlenekkel).
A tizszeres torleszto az nincs, a ketszerest probaltak beleeroltetni, de azert az se volt igazan normalis (pl. a tulhitelezes miatt, kieg. fedezet biztositasa nelkul, jott a bunti kamatkiegeszito, akkor talan). Aki esszel vette fel a hitelt, max. 20 evre, max. 60% terhelessel, annak 1.5x alatt maradt.Na mind1, hagyjuk. Ennek a topiknak inkabb a mostani lakashitelekrol kene szolnia. (Jo, a zindexen is inkabb csak az ltp-rol van szo, hitelerdeklodo nemigen van.)
-
lajafix
addikt
trivi, hogy nem a hitel devizanemét, hanem a többi paramétert kellett volna korlátozni: önrész, jövedelemigazolás, etc... Most is kaphatsz devhitelt, ha jól rémlik havi 1.2 millió bejelentett jövedelem kell hozzá...
"Ritka és kevés az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinte átlátni a dolgokat és meghozni a döntést"
Biztos vagyok benne hogy értelmes javaslatokat kapott az illetékes kormány időben, hogyan szabályozza le a LAKOSSÁGI hitelpiacot -merthogy ennek ámokfutása a téma-, nemcsak a PSZÁF-MNB konferenciákon volt kijelentve, éppen csak nem történt semmi, ahogy a többi területen sem az elmúlt évtizedekben. Egy kockázat elemzést erre elvégezni trivi feladat. Úgy cselekedni, hogy utána meg is válasszanak... Na itt csúszik el az egyszeri döntéshozó, a rövidtávú érdeke felülírja a hosszútávú racionalitást. -
lajafix
addikt
_Bm_ (Róth) ne járasd le magad, más a tőkeösszeg és más a belőle számított havi törlesztőrészlet (Lásd annuitás) köze sincs az egyenes arányossághoz.. Ahogy a magyar adósnak sincs sok köze a svájci alapkamathoz.
A devhitelek kockázatáról folyamatosan jöttek a közlemények kifele. a legegyszerűbb gugli kereséssel találsz már 2004ből, és volt korábban is. S ne gyere azzal hogy a magyar államban kellett bíznia a devhitelesnek, itt soha senki nem bízik a magyar államban minimum évszazada. Az elmúlt évtizedben meg aztán a legnaivabbak sem bíztak: épp ezért jött ki a devhitel.
(egyébként ha a szerződések semmisek, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot, nagyon kétlem hogy sokan képesek egyösszegben chf tőkét törleszteni)
-
attiati
veterán
Ha elindul a világban egy hatalmas tőkeáttétes korszak, ott kevés olyan felügyelet és állam van, aki képes tisztán látni a buborék jeleit. Ha nem így lett volna, akkor válság sem alakult volna ki. Annyira egyirányú és sokszereplős lett a játék a világban, hogy összeomlott.
"Az állam szavatol, a fogyasztó pedig megbízik az államban"
Nincs az az állam, amelyik tisztán látta volna mindezt. Hisz a buborék az attól buborék, hogy mánia, elveszíti mindenki a józan ítélőképességét, pontosabban nem is tudja megítélni. Ha meg képes lett volna látni, akkor nincs mánia, nem lett volna mit észrevenni, és nem is omlott volna össze.
Állam jól járt, mert nem kellett kamattámogatásra költeni a költségvetésből. Sőt, ő maga is élvezte a tőkeáttét minden előnyét, ő maga is ugyanúgy spekulált (hisz ugye mánia) (és most nem az önkormányzatok chf kötvényeire gondolok).
Ilyen az emberi természet, ilyen a pszichológia,
Nehéz egy trenddel szembe menni, hisz nem tudod miből maradsz ki, és nem tudod, hogy jó fázisban szállsz e ki. Vajon nincs e túl korán? Ritka az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinten átlátni a dolgokat és meghozni a döntést. Legyen szó bármiről, élelmiszeripari eljárások, orvostudomány, hitelezés.
-
attiati
veterán
Ha elindul a világban egy hatalmas tőkeáttétes korszak, ott kevés olyan felügyelet és állam van, aki képes tisztán látni a buborék jeleit. Ha nem így lett volna, akkor válság sem alakult volna ki. Annyira egyirányú és sokszereplős lett a játék a világban, hogy összeomlott.
"Az állam szavatol, a fogyasztó pedig megbízik az államban"
Nincs az az állam, amelyik tisztán látta volna mindezt. Hisz a buborék az attól buborék, hogy mánia, elveszíti mindenki a józan ítélőképességét, pontosabban nem is tudja megítélni. Ha meg képes lett volna látni, akkor nincs mánia, nem lett volna mit észrevenni, és nem is omlott volna össze.
Állam jól járt, mert nem kellett kamattámogatásra költeni a költségvetésből. Sőt, ő maga is élvezte a tőkeáttét minden előnyét, ő maga is ugyanúgy spekulált (hisz ugye mánia) (és most nem az önkormányzatok chf kötvényeire gondolok).
Ilyen az emberi természet, ilyen a pszichológia,
Nehéz egy trenddel szembe menni, hisz nem tudod miből maradsz ki, és nem tudod, hogy jó fázisban szállsz e ki. Vajon nincs e túl korán? Ritka és kevés az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinte átlátni a dolgokat és meghozni a döntést. Legyen szó bármiről, élelmiszeripari eljárások, orvostudomány, hitelezés.
-
_BM_
senior tag
Bocs, javítás:
miért nem értesz egyet velem a jelenlegi szituban?Varrjuk el ezt a szálat, mert kicsit hülyének érzem magam, hogy én (adósságmentes személyként) próbálom megmagyarázni az átvert ügyfélnek, hogy átverték. Az index.hu fórumán többször lejátszottam ezt a meccset a különböző topikokban. Mindig az volt a vége, hogy összeálltak ellenem a devhitelesek, és szó szerint kiutáltak
Normális vagyok? -
axioma
Topikgazda
Tevedes. A sima forinthiteleknel is volt olyan leirva, hogy kamatkockazat, a dev. hiteleknel meg ki volt mindig irva a kamat- es arfolyamkockazat is. Ez tuti, annak idejen rengeteget neztem kondilistakat (keresd vissza az index forumon a hsz-eimet, ugyanezen a neven - akit csak lehetett, lebeszeltunk volna; es persze volt akinel vagy az vagy semmi eset volt, de jellemzoen felmerult ilyenkor, hogy de hat akkor mennyire kell, meg mennyire akkora kell). Na szoval az osszes kondilista es tablazat alatt is ott volt mind a ketto kockazatfajta. Az nem volt benne kulon, hogy az orszagkockazat rarakodik a kamatra, ez teny. Azert ne felejtsd viszont el, hogy akkor arrol volt szo, hogy mindjart eurozona, volt aki mar ezert eurosat vett inkabb fel.
De a kamatnovekedessel se lehetett barkit tulszivatni, leginkabb a 20 evnel hosszabbaknal okoztak anomaliakat. Me'g az eletbiztivel kombinaltak egy nagy bomba, bar azok meg majd par ev mulva kezdenek lejarni (pedig akkor volt az angliai hasonlo botrany... megis felvettek). -
axioma
Topikgazda
Ha nem lattal ilyen szerzodest, akkor miert mondod, hogy biztos apro betukkel irtak? Kotelezo egyoldalas meretu, de par mondatbol allo alairando volt, hogy a kockazatokrol szolo figyelmeztetest olvastam es megertettem, es ennek tudataban irtam ala a szerzodest. (Es azzal ne tessek nekem jonni, hogy de hat anelkul nem szerzodtek volna, mert nem kotelezo tobbet kolteni, mint amennyi mar van.)
Mondjuk teny, hogy ezt valamikor kozben vezettek be, de boven a tobbseg mar iyennel egyutt vette fel.Van egy erdekesebb kerdesem: a dev.hitelesek akkor miert nem alltak sorba allam bacsinal befizetni, amikor boszen csokkent a torlesztojuk?
Dev.hitelt biztosan lehet kapni, devizaban fuggo vallalkozasoknak (kulfoldi alapanyagbol exportra). Amire te gondolsz, az a dev. alapu hitelek jelzalogbejegyzese tiltva van, de en hadd ne kommentaljam mar a mostani nem merem mondani milyen gazdasagpolitikat...
Az viszont nem igaz, hogy nem jarhatott jol senki becsulets a dev.hitellel. Ismeros me'g 2004-ben vett fel, eppen 180 alatt, neki a tavalyi elotorl. lehetosegig (kivaltotta massal) a szar idoszakot figyelembe veve is boven pluszban volt ahhzo kepest, amennyi az indulo nemakcios havidija volt. Raadasul hasznalt lakas + felujitas volt, arra a dev.hitelnel joval dragabb kisebb tamogatasu jart volna neki. Mi 2005-ben szinte fillerre ugyanannyit vettunk fel kieg.kamattamban, es bar 2008-ban kerult csak ugye szoba, de o akkor a valsag elott havi 20-30e-rel kevesebbet fizetett mint en!
-
axioma
Topikgazda
Varj, ket dolog, hogy nem erti es ezert most arra hivatkozik, hogy atvertek; es mas dolog az hogy ertette, de megerosnek gondolta a dolgot.
Az allam meg mindent megtett a tiltason kivul, kulon kellett a kozjegyzon kivul is alairni, hogy KOCKAZAT van, es o ennek tudataban vallalja (kamat- es arfolyamkockazat kulon-kulon emlitve). Es nem, nem ez volt a pszichologiaja amit irsz! Az, hogy ezzel es csak ezzel megengedheti maganak, hogy akkora hazban lakjon, amire (gazdasagialag) nem jogosult, es bevallalta erte a sokszor lelkere kotott kockazatot, mert az akkor neki kell is, ha elvileg lehet.
Az igaz, hogy a piaci szereploket is meglepte a vegul fellepett merteke a kockazatnak - altalaban 30% a nemakcios hiteltorlesztore, ezt mondtak hogy ennyit kell tudni biztonsaggal is fizetni. Akik igy tettek, azoknak azert csak specialis esetben van gondja... (ha idoben kommunikaltak a bankkal is, es ha fole is nott, pl. toketorl-halasztast kertek, a maradek tuti belefert ebbe). Valamint egyes lakastipusok mind a mai napig forgalomkepesek, a masik amitol hulyet kapok, hogy a 90% hitelre vett lakas eseten ha kirakjak belole akkor azt ugy allitjak be, hogy elvettek tole a lakast. A fraszt, nagyon max. a 10%-ot mondhatnank, de azt meg igenis tudatosan kockaztatta. Az osszes hitles (nem csak dev.hiteles, azaz en is) nagyobb ertekben lakik, mint amennyit mar megkeresett, a jovobeli fizuja terhere, ami nem baj es adott esetben racionalis dontes is lehet - de ne mondjuk mar, hogy "elvesztette" azt, ami nem is volt az ove! Menje vissza alberletbe vagy a szulokhoz, ahol lett volna, ha nem vag bele a dev.hitelbe. [Tudom, szar visszalepni, de mi pl. beleszamoltuk, hogy mi van ha vissza kell adni a hitelt es szocpolt, megvan a veszforgatokonyv, es adott esetben elfogadnam a visszalepest.] -
axioma
Topikgazda
Ha nem erti, akkor miert mondta azt a kozjegyzonek, hogy erti???
En haragszom a devizahitelesek megsegiteseert, de kiemelkedoen azokert, akik kamattam forint hitel helyett ebbol epitkeztek, afa-t csaltak, feketen dolgoztattak, most meg me'g jol ki is segitette oket az allam... -
axioma
Topikgazda
Es ha az ugynok csak felrakta az ugyfeltol kapott adatokat (persze szakmai hibat vetett, hogy nem nezett ra ennyire sem), akkor ki az elkoveto?
Azert nem ertem, mert 400 nm-hez iszonyat draga, ott es az. 1038 nm-re meg eleg jo lenne az ar akkor, ha a teglalap szabalyos azaz van legalabb 18-24 m utcafront, de a kornyeken jellemzoen keskeny es 50 m hosszu telkek szoktak lenni, tehat egyik iranyban se stimmel.
En mondjuk raerek, mivel majd evek mulva talan kell egy telek es epitkezunk, de hirdetesfigyelo be van allitva, figyelni a piacot, meg hatha valami csoda folytan felkerul egy tuti vetel. -
axioma
Topikgazda
Szinte biztos, hogy a 19.83nm az a fizeteskor szamito szorzo, az ingatlan netto vszinu ennel is kisebb. Vagy forditva, ez a fe'l-netto (pl. tullapra(!), th. hanyadra szoktak fele fallal szamoltat irni... ha az elobbit tudtommal nem is lehetne, akkor is), fizetni meg valami ennel is tobbert kell. Abban lehetsz egyedul biztos, hogy nem annyi nettora fizetsz, mint amennyit centivel kimersz.
-
attiati
veterán
mi oka lehet, hogy eldobja az utolsó 10%-nál?
Egyébként ezért is utálom ezeket a társasházakat, főleg közvetlenül a válság előtt megkezdetteket nem venném meg, mert menet közben a csődeljárások miatt több kivitelező fejezi be, nincs egy kézben tartva az egész. Ez a lakóépület is bűzlik.
Portaszolgálat nem mindenhol rossz. Nálunk az volt a vicces, hogy portaszolgálat ellenére havidíjas riasztórendszert építettek ki a lakásokban (aki kérte).
-
concret_hp
addikt
jah ezt néztem
referencia viszotn 1 db sincs az oldalon. tehát ha befejezés előtt "csődbe megy" a cég, akkor így jártál asszem
ami költségileg még nem vészes, csak akkor 1 éven át v tovább egyfolytában zaj lesz a házban...nekem az a gyanús, hogy kiárulják a maradék pár db lakást, és lelépnek és nyilván egy addigra stórmannak eladott kft-t tudsz perelni, aminek 0 vagyona van.
szerkezetkészen kéne venni, addig már lassan eljut az építkezés
-
attiati
veterán
mi a baj a portaszolgálattal?
az épületet még nem adták át, az tuti, a főoldalon is írják, hogy 4 hónap múlva fejezik be
annak a linkelt luknak is 250e ft/nm az ára, igaz kisebb lakásnak alapból magasabb a nm ára, de akkor sem stimmel nekem valami, hogy tetőtéri lakást 180 körüli nm áron adnak... és láthatóan nem az utolsó (mint ahogy hirdetik) mert van ott még több eladatlan lakás is...
-
attiati
veterán
nem figyeltem, de akkor lehet, hogy azt pluszban kell fizetni? (csak szerkezetkész?)
gyanúsan olcsó nekem, mivel a honlapjukon vannak más akciós lakások is, de ott a hatvan valahány négyzetméterest akciósan is 300e ft/nm áron kínálják... ez meg szinte panel árban megy
concret: én is csak azt találtam, 6. emeleti alaprajz, de nincs rajta ez a lakás
-
_BM_
senior tag
Ja és útközben még azt is lecsekkoltuk, hogy a hitelező bank felkészült-e az előtörlesztésre (magyarán létrehozott-e gyűjtőszámlát). A foglaló átadása után első dolga volt az ügynöknek, hogy leszedje a hirdetést, mert annyian hívták. Ez a hirdetés sem lesz sokáig fent. 7,4, b+
-
attiati
veterán
Szerintem ez megint a piac kommunikációs tesztelése. Kering folyamatosan Matolcsy neve, mint jegybank elnök, nem tabu a gyenge forint árfolyam sem, az infláció se tabu már. Tesztelik a piacot.
Rekord közelben van az állami szektor devizaadósságának az aránya, lakosságé is. És választások előtt nem szerencsés felpörgetni az inflációt sem. 2014-es választások előtti fél évben csúnya lenne azt olvasni kéthetente, hogy ismét rekordon a benzinár. Tény, hogy lehet ezt ellensúlyozandó kezdenek bele a rezsicsökkentésbe.
-
attiati
veterán
ilyen kijelentést azért ne tegyél egy pánik esetére (éppen arra az esetre, ami elől ingatlanba menekülést javasolsz) Ha mondjuk lezárul egy monetáris korszak és újba lépünk, akkor az eddigi megoldások és reakciók nem fognak működni.
Olyan szempontból meg szerintem ismét csak nem sietős a dolog, hogy az ingatlanpiac később reagál.
Ha elszáll a huf árfolyam, akkor elég sok lakáshiteles bajban lesz, ami erősebb árleszorító hatású lesz, mint a lakásba menekülő készpénzesek árfelhajtó hatása. -
attiati
veterán
Tudom miért csinálom már most is, éppen ezért.
Csak még nem vagyok róla meggyőződve, ahogy többször is írtam már, hogy ebben az esetben magyar eszköz helyett jó e egy bármilyen másik magyar eszköz, még ha jobb is valamivel. Sietni nem fogok, két kattintásra ki lehet fedezni a kockázatot. -
Ace Ventura
addikt
A környék nagyon jó, nyugis.
Utálom az emeletet, ez földszinti.Felső szomszéd évek óta nincs.Üres a kéró felettem.
Minden szomszéd idős, ez egy régi lakótelep a Csepel Autógyár dolgozói számára építették ezeket a házakat 50 éve.
A város tele van panelházakkal, ez tégla, és egyedi fűtéses.
Ha rákeresel a településre akármelyik nagyothallania honlapján, látni fogod, hogy iszonyat drágák itt a lakások.
Melóhelyemtől 5 perc gyalog -
axioma
Topikgazda
-
Ace Ventura
addikt
Azt mondja az ingatlanos, hogy a hitelkérelemhez adás-vételi szerződés kell.
Ahhoz akkor gondolom a foglaló is menne.Ha bukta van a hitellel, akkor cumi az egész ezek szerint.
A helyzet az, hogy ez nem magánszemély, hanem egy követelés kezelő cég.Nem tudom, hogy tudnak e valamit a tartozásokról....Jelenleg 5,5M a többi ilyen 7,5-(M körül megy.Az ingatlanosnak is van egy ugyanilyen eladó 8M-ért.
-
Ace Ventura
addikt
Na ez az, ilyesmikre lennék kíváncsi.Tegnap voltam megnézni a lakást, és erre már hívott az ingatlanos, hogy ki van töltve a vételi szándék nyilatkozat, már csak alá kell írnom.
Még utána se jártam a dolgoknak, de már íratnák alá a papírt.
Ha tartozás van rajta, akkor az kinek a sara? Ugye nem nekem kell kifizetnem, ha pl közös költség elmaradás van? -
concret_hp
addikt
szóval szerinted az teljesen okés, hogy mondjuk egy 12M lakásnál kap 3-400Kt valaki úgy, hoyg kb. semmit nem tud elmondani az ingatlanról, az egyetlen dolog amit tud az a cím? (pedig valószínűleg magának is sok időt / energiát spórolna, ha képben lenne) az eladó szempontjából nézve a történetet?
-
attiati
veterán
Ez is tök érthető. De akkor miért nincs annyi eszük, hogy saját idejüket, pénzüket, energiájukat kímélve (és a vevőét) ír egy 20 pontos listát azokról az információkról, aminek minimum szerepelni kell a hirdetésben. A profizmus teljes hiánya.
És ezzel arra is céloznak, hogy hülye vevőt keresnek.Értem, hogy ebben a szakmában jó adag sales és humán beállítottság kell, de a meseszép, kuckó, napfényben fürdő szavak helyett tényeket, adatokat, paramétereket kéne közölni. Vagy lehet én vagyok túl reál beállítottságú.
-
attiati
veterán
Semmi gond, de a saját lustaságát ne terhelje rá a vevőre, ne emeljen annyival árat (mondjuk úgyse tudja eladni annyiért).
irányár
- 2-5% közvetítői jutalék
- 10% alku
= vételár"és aláírat vele egy szerződést, hogy csak rajta keresztül veheti meg"
a kizárólagosságra gondolsz?
az mennyire jellemző manapság?
Mondjuk elég kevés lakást látok több ügynök által hirdetve. Albérleteknél ez sokkal jellemzőbb. -
attiati
veterán
igen, így lenne logikus, de nézd meg, hogy a "tetőtéri" opcióval bepipált hirdetéseket hogyan hirdetik (épület szintjei = emelet)
ez se rossz de nagyon túl van árazva. Bár lehet, hogy a pince és a tároló is benne van, de akkor is. Azt hiszem tudom is melyik épületben van a lakás. Vicces, hogy eladó lakásoknál már az utcát se merik feltüntetni a közvetítők, mert a vevő kiszaglássza, hogy hol a lakás, és akkor őt kihagyják a buliból...
Talán lejjebb kéne venni a 4-5% közvetítői díjból, teljesen irreális sztem. Meg az az eladó is hülye, amelyik nem hajlandó feltett képenként 1000 ft-ot kifizetni a hirdetéshez, és két perc alatt feldobálni a hirdetését, inkább több 100e vagy millió forintért ügynököt bíz meg. Aztán sokszor 4-5 mondatos közvetítői hirdetéseket látni, alig van kép, utca megjelölés nuku, találd ki, hogy hol van, lakás tájolása nincs megjelölve. Szinte semmi. Csak az, hogy csodaszép, egész életében erre a lakásra várt, blablaTrükkök az ingatlanközvetítői jutalék elsumákolására! És mit tehet az ingatlanos?
-
attiati
veterán
6. emeletet írnak és 7 emeletes
alkunál 10%-ra gondoltam alapból
jó ára van, csak olyan nagyon miniatűr benne minden. 42 nm-re benyomorítottak 1+2fél szobát. Ehhez olyan 50-60 nm lenne az ideális. Tény, hogy nincs az elosztásában elpazarolt hely.metró közeli kéne, D-i vagy NY-i fekvésű, és nem utcafronti, erkélyes, külön fürdő, külön wc
vannak ám igényeksztem fél évig eltart, mire megtalálom a kiszemelt lakást, vagy meggondolom magam menet közben
-
attiati
veterán
Ez egy nagyon felkapott környék.
Amit az előbb mondtál lakásokat gyöngyösinél, azok is durván túl vannak árazva.
Az a baj, hogy itt a gyöngyösinél alig van új építésű lakás (kivéve a Marina lakóparkot, ahol nagyon el vannak szállva az árak) és emiatt ezeknek a régebbi építésűeknek is nagyon megkérik az árát. -
attiati
veterán
A lakás annyira nem érdekel, de arra csak most figyeltem fel, hogy tavaly kicserélték a teljes tetőszerkezetet.
Lehet érdemes lenne felhívni a tulajt, hogy ez vajon kinek a költségére ment?És ilyenkor hogy lakható a lakás? Teljes tetőszerkezet _csere_? Itt valami túlzást érzek.
-
attiati
veterán
Lapos tetejű új építésűekről mit gondolsz? Hagyományos kocka / téglatest forma, cserepes tető nélkül.
Most is ilyenben lakok. Klasszikus tetőtér nincs a felső lakásban, így kényelmesen élhető. Holnap felmegyek megnézni az épület tetejét. Egyszer már jártam, úgy emlékszem, hogy kavicsos. A vízelvezetést kéne megnéznem, hogy hogy oldották meg, és hogy tettek e valami lejtést az épület peremei felé a műszaki rajzon.Mondjuk a legjobb az lenne, ha a lakás felett még van egy lakatlan padlástér. Mert úgy nem lenne felső szomszéd se, és lenne még egy hőszigetelő "helyiség" a lakás felett.
-
axioma
Topikgazda
Ja ertem, nekem a lakas az igy is lakas, bocsi
Egyebkent eves szinten 1850 m3 koruli gaz megy el. 30-as pth nf + 12 cm normal eps, a gond a 2005-tel van, ugyanis akkor meg pont nem lehetett kifizetheto aron 3 retegu ablakokat kapni, illetve nagyon rosszul voltam kepben futesileg, igy egy nyilt gazkazan van a pinceben. Idenre lehet, hogy nagyobb eves gaz jon mar ki, mert a mosogep is melegvizet eszik, ennek elvileg aramszamla-csokkenesben kene latszania, nyaron meg full a napkollektorrol tud menni.
Labazat elol sajna nincs szigetelve, de 10 cm eps van az aljzatban (es a fodemben is). Hatrafele, ahogy a telek lejt, a 12 eps le van engedve, tkp. a garazsszint also partiz centije a labazatnak kinezo resz, azon csak 2 cm xps van, a tobbi az eps. Annak idejen igy jott ki, foleg hogy a jardareszen mar nem lehetett utolag belerakni semmit... -
axioma
Topikgazda
Na erre a trukkre kivancsi lennek, hogy az elmult 20 ev termesebol milyen talalatod lenne. Mert szoci idoszakbol szarmazoknal nyilvan a tipusbol, legfeljebb latszo felujitasbol lehet tippelni, de amilyen hazak mostanaban vannak...
A mienket megtippelheted, ha van kedved, es majd el is arulom a tenylegest. Ime:
A tetoteret nem lakjuk, egy szinten 108 nm, epites eve 2005. Indexrol puskazni nem erGazzal megy a futes, hmv es fozes, utobbi kb. elhanyagolhato, ritkan csinalok itthon kajat. Egy e'ves osszest tudok a legegyszerubben mondani. Muszaki reszletet mondok me'g, ha kerdezel.
Hirtelen ezt a fotot talaltam, most latom ezen epp munkalatok kozbeni allapot van... az esocsatorna nyilvan nem igy van megoldva.
-
attiati
veterán
épp ma beszélték híradóban, hogy az ügyvéd ellenőrzi és az ügyvéd lelkiismeretességére van bízva. És ha a vevő azt mondja, hogy látta a tanúsítványt, akkor az ügyvéd azt elfogadja
(de megemlítették, hogy a jövőben ezt a földhivatalnak kellene ellenőrizni)
ezek után nem számítok arra, hogy a lakások szemügyre vételekor majd tanúsítványt és hőtérképeket fogok nézegetni, pláne arra, hogy már a hirdetésben megjelölik
-
attiati
veterán
Nagyon helyes. És azt írja, hogy a hirdetésekben is meg kell jelölni az energiahatékonysági besorolást. Vagyis ez azt feltételezi, hogy rendelkeznie kell vele a lakás megmutatásakor, ahogy szerettem volna. De tuti, hogy ezt se fogják nagyon betartani, és ezt is ki fogja szankcionálni, ha mégsem rakja bele a hirdetésbe?
Kiváncsi leszek, hogy jan. 1-től az online feladható hirdetési felületen hány weboldal fog továbbengedni, ha az energiahatékonysági besorolás megjelölése nélkül akarok feladni hirdetést, és hány fog kiabálni, hogy ezt kötelezően meg kell jelölni."mi történik akkor, ha valaki tanúsítvány nélkül adja el a pecóját"
Ezt szerintem a földhivatalban a legegyszerűbb betartatni. Lehet, hogy a földhivatalban nem írják át a vevő nevére anélkül.
Bár ez már lehet késő, és ezzel csak a vevő szívná meg, holott pont a vevőnek akar kedvezni a törvény a tanusítvány kötelezővé tételével.bandus: kösz, lehet élni fogok vele
-
attiati
veterán
érdekes, mert jan.1 óta elvileg nem írhatják át. De olvastam, hogy az 50m2 alattiakra nem kötelező.
Szerintem is át fogja hatni a korrupció. Egyetlen pár ezer forintos vizsgálat több 100e ft-ot módosíthat a lakás értékén. Viszem majd a saját szakit. Ő meg majd nekem csaljon, hogy lejjebb vigyük az árat?
-
-
attiati
veterán
Korábban én se hallottam ilyesmit, csak kikövetkeztettem, miután felvettem velük a kapcsolatot, és elmondták a szerződési feltételeket és most látom az albérlet hírleveleken, hogy 3-4 havonta újra és újra hirdetik. És abban a lakóparkban az albérletek 90%-át ők hirdetik. A tulajok külföldiek, és az ő nevükben járnak el. (vagy csak ezt mondják, és az eladatlan lakásokon így nyerészkedik az építtető)
Ha jól leszigetelik a tetőteret, gondolom akkor nem gáz. Az energiatanúsítványokkal talán már nem tudnak trükközni, és kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Házimozi belépő szinten
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Megújult a PROHARDVER!
- Hegesztés topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- 3D nyomtatás
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest