- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 - jó bőr
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peaceliker
addikt
Zero 10x nél nem nagyon olvastam halott akkuról (hacsak el nem áztatták), szóval nem hiszem, hogy újra kell építeni.
De szedd szét és cella csoportonként tudsz mérni, egyből látod majd mizu. Ha esetleg megvan a sérült cella inkább cserélném, mint egy jó pakkot hagyjak veszniDe mesélj majd mi lett a vége, érdekel
-
DigitXT
félisten
14 cellacsoport lesz benne, nem 7: ahány soros kapcsolat van, ezeken mérhető a feszültség egyesével, sima multiméterrel.
További bontás, vagy meglehetősen spéci mérőműszer nélkül nem tudod a párhuzamos cellák állapotát felmérni, de ha nagy gebasz van, az világít az eltérő feszültségekből. Ad absurdum mérhetsz 0V-ot is, akkor ott rövidzárlat volt. Használt cellákat csereberélni nem jó ómen. Ha még csak párhuzamosan lennének, az hagyján, de amikor sorosan vannak kötve, ott az eltérő kapacitás nagyon gyorsan kinyírja a balance-ot, hiszen az áram azonos. A BMS valamennyit tud segíteni, de nagyon nagy különbségeket nem fog tudni helyreállítani. Ugyanezen okból nem jó ötlet új cellát rakni a régi, rossz helyére, mert annak meg nagyobb lesz a kapacitása.
A 2000 km nem sok, főleg, ha egy nagy rollerről van szó, valószínűbb, hogy nem (csak) a cellák adták fel a harcot, hanem valami triviális mechanikai gond van (pl. nikkelszalag törés). Esetleg BMS hiba... Mérni kell.
Ha teljesen szétbontod a pakkot, egyesével persze tesztelhetők a cellák kapacitásra, de sok idő. Nagyon. (98 cella, és mondjuk négyesével tudod tesztelni, egy átlagos töltővel: több napos szarakodás.
Ráadásul ismeretlen, esetleg hibás cellát nem is jó ómen magára hagyni a töltőben. Aztán ha kiderül, hogy mind szuper, akkor még mindig ott van a köszörűlgetés, hogy utána újra tudd hegeszteni: macera, na... Nem azt mondom, hogy ha rengeteg időd van, ne csináld, de ha új akku kell, akkor új cellákból sokal könnyebb. Tapasztalat.
)
A 21700 jó ötlet (nekem is olyan a nagy pakk, a képen balra fent), viszont ha adott rollerbe 7 cm hely van magasságra, akkor nem fog beférni, hiszen csak a cella olyan magas, és akkor még nincs rajta a távtartó, a nikkel, a szigetelés. Szóval azért végig kell gondolni, hogyan fog elférni, mielőtt belevágsz. Nekem pl. a vége az lett, hogy meg kellett hosszabbítanom a vázat, mert ugye 16s9p-t építettem 40T-ből, csak direkt keskeny, hosszú formában. (Elméletileg így 315A-t tud (35Ax9), a BMS 320A, de gyakorlatilag sosem fogom ~150A-nél jobban nyüstölni. Így is esik a feszültség... Egyrészt a cellák belső ellenállásán, amivel nem lehet mit kezdeni, másrészt a nikkelszalagon, amit még meg lehet tuningolni, mondjuk újabb réteggel, vagy éppen rézfóliával. Utóbbi van tervben... 0.2 mm tiszta nikkelt amúgy már nem triviális hegeszteni. Rezet meg kvázi lehetetlen, csak nikkel-szendvicsben működik.
A pakkod szép
Ugyan, kifejezetten össze-vissza van hegesztve.Persze jó okkal, mert bizony több réteg nikkel ment rá (sajnos csak nikkelezett acél, kénytelen voltam vele), és ha már így alakult, nem akartam, hogy egymás fölé essen több hegesztési pont.
Szerk: lehetséges különböző kapacitású akkukat párhuzamosan kötni, bár nem ideális: egymást fogják tölteni nagy terhelés után... Amúgy persze a BMS-ek megoldják, ha nem túl nagy ez a kiegyenlítő áram. (Jó esetben a belső ellenállás arányában terhelődnek, és töltődnek, de ilyenkor már az eltérő vezeték hossz is tud különbséget okozni. Külön tölteni véletlenül sem: ha nagy a feszültség különbség, és úgy dugod össze őket, az durva áramokat indukál. Azonos feszültségen kell összekapcsolni őket, utána mint egy nagyobb pakk viselkednek, nem kell szétbontani, újra csatlakoztatni, semmi.)
-
DigitXT
félisten
Szerintem pont ide tartozik. Ha elektromos roller a járgány, akkor pláne.
Szét kell kapni az akkut, és végig mérni cellacsoportonként, hogy most hogy áll... A feltöltődést valóban akadályozhatja BMS hiba (is), de lehet egy (jól!) működő védelem közbeszólása is, mert mondjuk vannak halott cellák, és ezt érzékeli.
Mérés (hibafeltárás) nélkül semmilyen pót alkatrészt nem érdemes megvásárolni. Lehetséges, hogy csak el van pattanva a nikkelszalag (tipikus), vagy leszakadt egy balance vezeték, stb. (Ezek a bontás során szemrevételezéssel kideríthetők...)
A cellák nem csak a kapacitás növelése érdekében vannak párhuzamosan, ezeken az áramerősség eloszlik. Tehát az 1000W motor, amikor épp "csak" 1000W-ot ad le (és mondjuk 80% hatásfokon dolgozik) 1250W-ot kér az akkuból. Ha 52V éppen a feszültség, akkor ez 24A. Egy darab cellát ez azonnal kinyírna, tiszta sor, viszont van 7 db párhuzamosan, tehát cellánként 3.43A folyik, ami sima liba. Dupla motor esetén ugyanakkor 6.86A, ami még mindig belefér. Ha feltesszük, hogy abszolút csúcsban beránt(ana) motoronként 2000W-ot a gép, akkor már túlterhelnénk az akkut. Ezt a BMS nem tudja szabályozni: csak a vezérlőn múlik, hol húzza meg a határt. Ha nincsenek összehangolva, akkor egy ilyen túláramra a BMS-nek kutya kötelessége levágni a pakkot, elkerülendő a gyors tűzijátékot.
Ha össze vannak hangolva, akkor nem lesz soha túláram. A vezérlő mondjuk 25A-es, tehát az elméleti csúcsteljesítménye 1470W (58.8V esetén), természetesen gyakorlatilag esik a feszültség, ez amúgy bőven jó egy 1000W motor mellé... Lehet 30A is, még akkor is belefér az akku abszolút maximumába: 2 x 30A < 70A
Ui: a magam részéről éppen egy 16s6p pakkot építgetek: Samsung 35E cellákból hivatalosan 48A-t kell tudjon, de valójában ezek jobban bírják, mint az LG, tehát 60A-re méretezem (BMS korlátja is), miközben tudom, hogy 30A vezérlő megy rá: biztosan elégedett lesz vele a leendő tulaj, nem fog beszakadni a feszültség.
Szerk: a feszültséges kérdést még nem láttam az imént. Ha 14s az akku, akkor az 58.8V töltővel töltsd. Az 54.6V nem fogja teljesen feltölteni. (Mondjuk hazavágni se fogja elméletileg, csak nem igazán optimális megoldás. Az 52V pakk ugye 14s, ha ez van ráírva, nem teljesen világos, miért volt hozzá 48V, azaz 13s töltő.
) Együtt ne használd őket, nem tesz jót a kisebb töltőnek, ha a végfeszültsége fölé hajszolja a nagyobb. De majd kijavítanak nálam hozzáértőbbek. Én csak azonos töltőkkel való párhuzamos töltést teszteltem, az működik rendesen, elő szokott fordulni gyárilag is, nagyobb rollerek esetén. Szerk: ill. nem teljesen azonosak...
-
saril
senior tag
Ki kell fúrni, lehetőeg központosan, amennyire engedni.
Ha M4-es csavar akkor 3,2~3,4mm; ha M5 akkor 4,1~4,3mm-es fúrószárral és így tovább, szóval a megfelelővel, ami a legközelebb van a csavar magátmérőjéhez.Illetve ha biztosak vagytok magatokban akkor a menet középátmérőjéhez közeli átmérőjű fúrószárral.
A csavar fejének elfúrása után már szét tudjátok szedni és szétszedés után tovább kell fúrjátok a menetes részét a csavarnak.
Ha nagyon nem sikerülne akkor a kifúrás után egy mérettel nagyobb csavarhoz tudtok bele vágni menetet is ha van elég "húsa" a fogadó résznek és nincs kikönnyítve.
Ha viszonylag jól sikerült a művelet akkor csak a csavar méretével megegyező menetfúrót kell belehajtani hogy kitakarítástok a menetes zsákfuratot és kész -
Reggie0
félisten
A vicces az egeszben, hogy a bejarati ajtotol kb 15 meterre torten, mar majdnem hazaertem. Jobb is, hogy csak 27-tel tud menni. De nem gond, most mar sok hibara nem szamithatok, meg csapagyakat kene cserelnem, hogy ne alljanak be, mert mar hangosak.
En szerencsere elegge megtanultam bukni mivel masszivan sielek, ezt is egesz jol kitamasztottam es kiforogtam.
Szerintem a kritikus reszeken le is fogom csiszolni a festest, hogy a hibat idejekoran fel tudjam ismerni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mozilla Firefox
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- World of Tanks - MMO
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Netfone
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged