Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #70989 üzenetére
értem. köszi.
Most már lassan érik a daráló csere (valószínűleg augusztus lesz belőle addig meg ki kell húznom valahogy ).
A catler végére értem már ami a beállításokat illeti.
Kéne még betennem alátétet mert nem tud elég finomra őrölni (most éppen Pacificaffe El Salvador-t) viszont nem tudok többet beletenni mert összeérnek a kések ha beleteszem a paljoc által adott második alátétet is. (kb le kéne feleznem a vastagságát).
Így a max amit ki tudok hozni az 18-20mp alatt 1:2 arány (18 - 36g) ami elég gyors.Most éppen azon agyalok, hogy új f4e vagy használt SJ de ugye az SJ-t még át kell alakíttatni karba őrlősre ami viszont nem tudom mennyibe kerül kb. Meg persze szóba jöhet akármi használtan ami jó és megáll kb 140-150k-ból.
Kis kúpost már nem szeretnék max egy Wilfa Swartot külön filternek vagy valami kézit.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #70980 üzenetére
Most az eredeti kottában sem stimmel valami, vagy én nem tudok számolni?
Ezt a 2 x 1L koncentrátumot csinálják meg:
Dissolve 1.38g baking soda in 1L of deionised water — this is your “buffer” concentrate, or “alkalinity”.
Label and set aside.
Dissolve 10.14g Epsom salts in another 1L of deionised water — this is your “Magnesium” concentrate, or “total hardness”.
Label and set aside.Majd ezeket adagolják a leírtak alapján.
WOC Budapest: 48.8g Buffer + 12.3g Mg + 938.9g DI waterHa a magnéziumból valóban 10,14g és nem 1,14g kell abba az 1Les koncentrátumba, akkor az ő receptjeik magnézium értéke is el van cseszve egy tizedessel, vagy nem?
-
tariattila
veterán
válasz Bazsee71 #70926 üzenetére
A csongrádi 'cégnél' volt haverom Aquaviva 5000-ese... lehet, hogy jó szakik nem ismerem őket, kizárólag ezzel a géppel történteket tudom elmesélni...
recsegett a mechanikában valami amire ők egy alkatrész cseréjét javasolták, mivel nem volt nekik készleten így mondták várja ki... (épp gyártatták ezt több géphez is valahol)
Már nem is tudjuk hány hónapot töltött náluk a gép de 25e volt a javítás. A recsegés a kezdeti időben igaz halkabban de jelen volt, pár kávé után ugyanaz a hang visszaerősödött az eredeti szintre.
Nem fűzök hozzá semmit. Oda többet mi valószínűleg nem megyünk.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #70918 üzenetére
hát én már annak is örülnék, ha innák egy jót ebből a gitwéből. kétszer állítólag nagyon jó lett, tökéletesen nézett ki és dicsérték. egyiket nóra itta, a másikat a mosogatógépszerelő. naná, hogy magamnak még nem sikerült...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #70914 üzenetére
nem kötözködni akarok, de irj már példákat a "felfelére" és hogy miért is, az hogy drágább, nem ér. jobb alapanyagot vesznek? jobban tudnak pörkölni? nüanszok lehetnek már csak.
nem is olyan rég történt, hogy vásároltam egy külföldi (helyi szinten az egyik legjobb) pörkölőtől, és amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, rávágta egyből a srác, hogy "Casmo" nagyon jó, miért nem tőlük veszek ő is megy Pestre, már alig várja, mert milyen jó kávé(zó)k vannak nálunk. és ők sem széntablettát árulnak...[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #70914 üzenetére
Nézd, sajnálom, nem bántásból írtam, visszakerestem egy hsz-em, ahol erről a zavarról írtam, ami bennem keletkezett, ahogy egyre több paraméter kezd a képletbe kerülni. Ha elejétől olvasod a topicot (én nem, elkezdtem valamikor, de abbahagytam) láthatod, hogy pl. ezek a tuningok sem voltak mindig, csak egyre jönnek az újabb, a végeredményt befolyásoló paraméterek. Ami egyáltalán nem baj, mindenkinek van valami "őrülete", sokaknak ez, ezt tiszteletben tartom, csak ott volt Parci aláírása és pont illett (legalábbis azt hittem) ebbe a témába :-)
Gép esetén: elsőnek jött a réz vízterítő, majd a pid, azután a rézkígyó, ezt követte a nyomásszabályozás.
Kávé esetén: max. 3 hónapos kofi fagyasztóba téve, pontos adagokra porciózva, rögök - ha vannak - fogpiszkálóval szétszedve, lesimítva, 58.xxx mm-es rugós tamperrel tömörítve a szabályos lyukakkal ellátott szűrőbe. Különböző lyukméretű sziták használata.
Őrlő esetén: kis fordulatszámú (hogy ne égjen meg a kávé) és lehetőleg fokozatmentesen szabályozható eszköz, amelynél az őrlőtácsa-kúp nem kotyog, tökéletesen illeszkedik.
De még biztosan kihagytam sokmindent és talán nem is pontos, nem néztem utána :-)
Ismétlem, nem azért írtam, hogy beszóljak, magam is igyekszem a legtöbbet kihozni, de csak bizonyos keretek közt, nem veszek extra vizet, sem kávét, ami kijön, az legtöbbször jó, nekem ennyi elég. Jó olvasni ezeket, ezért is járok ideMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #70906 üzenetére
És mindez még sehol sincs ahhoz, ha mind a kávéfőző, mind az őrlő egy energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel van meghajtva!
adp: az mondjuk (37e-es) nem mai darab, de nem sokkal többért vannak újabbak is. Emlékszem, két éve, maikor vettem, kapkodni kellett értük; Fragola kitette a felújított gépet a fb oldalra és negyed óra múlva már elvitték. Szerintem lesz még reneszánsza ezeknek a gépeknek, érdemes lehet betárazni :-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #70882 üzenetére
Csak kérdés, hogy mibe, mivel és hogy kerül bele az Mg.
pl ott a BWT Bestmax Premium, ami elvileg ezt tudná. Gyakorlatilag a LaMarzocco disztributor/szervizes azt mondta, hogy ő nagyon nem ajánlja, mert tiszta trutyi lesz ettől a gép belül, és csak a Bestprotectre esküszik. Pedig neki tök8 lenne, hogy melyiket veszem tőle...
Marad a RO, és designer víz alkotása, az ehhez hozzáképzelhető áron
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #70875 üzenetére
A hárommillás géphez filter pöriből presszózni csakazeká, de a magunkfajta mezítlábas parasztgyerekeknek otthonra a Gaggia mellé megteszi . Rendszeresen követem őket, de amilyen vehemenciával ugranak bele az aktuális trendekbe néha kivárásra int. Most már épp a Norda lett nagyon off. Nincs fél éve, hogy mindenhova ezt ajánlották.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
senior tag
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #70761 üzenetére
azt én nem tudthatom Ő mire gondolt, mindenesetre nekünk illetve itt nem sok értelme van arról beszélni, hogy húú a paljoc yirgából ittam egy jó americánót/hosszúkávét/lungót, mert sokat nem fog mondani. De ha úgy leírod, hogy ittál egy yirgát 1:3 aránnyal 40mp-re kihúzva + 10 mp előáztatással, na annak volt értelme, esetleg tudtál segíteni valakinek, hogy készítse.
Aztán nyílván ez egy átlag usernek semmit nem fog mondani.Mindenesetre az eredeti kérdésre visszatérve amit Csápájev feltett, hát nehéz erre bármit is mondani. Elég sok szakiradalom, cikk stb szól erről a témáról. Ugye az olaszok inkább ml-ről beszélnek, mi itt meg inkább grammokról. Szerintem a ristretto az valójában egy hamarabb leállított ( aluloldott) eszpresszo, ha a kávézói környezetet nézed. Mivel örlőt állítani nem tud, mert vagy van a doserben, és kidobni nem fogja, (jobb esetben karbaőrlős gépnél) ki kellene darálni 5-10grammot ami benne lehet a kések között és a garatban.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #70761 üzenetére
Szerintem a kávézókban se túl célszerű a két kifejezés használata, csak kötelezően megmaradt. Teszem azt az örlő be van lőve egy optimális lefolyásra, mondjuk 1:2 arányra, ha a vendég odajön, hogy ő ristretto-t szeretne, akkor vagy örlőt kéne neki állítani, vagy kap egy allul oldott valamit. Ha jól tudom ezt a kérdést úgy zárják rövidre a baristák, hogy ha valaki ristretto-t kér, a sötét pörkölésből kap, mert az valszeg amúgy is arra van állítva.
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #70648 üzenetére
Többnyire 35 körül szokott lenni nálam, most megnéztem 50el. Hogy ízre jobb-e, arról nem vagyok 100% meggyőződve, majd a kettő közt még próbálkozok. De ugyanolyan spriccelős volt a vége fele
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
M3aN
senior tag
válasz Bazsee71 #70552 üzenetére
Nógrád megye ☺️
@Kk: ez megint olyan, hogy milyen mérték szerint nézzük. A munkahelyi mosogatóléhez képest vagy ahhoz képest ami a macskából kijön és lefőzzük?
A lényeg, hogy van már hobbim, nem akarok ezen görcsölni csak szimplán minőségi dolgot akarok fogyasztani a kommersz kávé helyett. Szerintem van egy szint, ami ésszerű befektetéssel és tanulással elérhető, utána már egységnyi erőfeszítés nem tesz annyit hozzá, mint ezen szint előtt. Mondhatni nem exponenciális görbe jellemzi a befektetett energiát és a lefőtt kávét. Én ha eljutok erre a kritikus pontra, ahol racionális módon élvezetes kávét iszok itthon, boldog leszek. ☺️ És nem baj, ha nem reprodukálható nap mint nap a tizedgrammos eltérések miatt.
Elhiszem, ha a fentiek nem mindenkinek elfogadottak, nekem is van olyan dolog a szakmámon belül aminek a léce magasabban van mint mások gondolják, de na. Ezt mindenki magának ossza be.[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz Bazsee71 #70538 üzenetére
Átgondolva lehet nem lenne jó amúgy, valóban. De mégis hogy informálódjak, ezek a gépek nem igazán ajánlottak? Sokkal minőségibb kávét lehet elérni külön?
Egyébként tudtok ajánlani webshopot, ahonnan be tudnék szerezni elérhető áron minőségibb kávét? Vidéki vagyok, aztán a boltok kimerülnek legtöbb esetben a Segafredo termékekben, vagy néha Dallmayr.
Hallgatva rátok, megrendelem a Graef őrlőt
[ Szerkesztve ]
-
mdav88
aktív tag
válasz Bazsee71 #70512 üzenetére
Én nem állítottam, hogy ugyanaz a kettő, csak hogy közel lehet egy máshoz.
LM honlap ezt írja a saját kosaráról:
La Marzocco’s 14g stainless steel filter basket. Advanced precision for consistent extraction. Superior material & finish with zero defects. Proprietary digital scanning and quality control coded basket for authenticity. Fits all La Marzocco portafilters.Ez a szöveg a vst-nél is, sőt sok helyen összemossák őket:
[link] -
CB
senior tag
válasz Bazsee71 #70345 üzenetére
Az árukereső két féle Gaggia Classic kávéfőzőt hoz. Az egyiknek a nevében benne van a 2015. Már az is a gagyi változat?
Egyébként a 2015 előtti változatban gyárilag voltak benne azok, amiket írtál? Vagy ha találok egy ilyet, akkor azt még fel kell tuningolni?[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #70135 üzenetére
Toobee-már megválaszolta helyettem, avx-en is volt már 100 körül és egyébként volt már jófogáson 100-120 között is, nem emlékszem pontosan, de nem 145 volt az tuti. Az viszont igaz, hogy ritka, de egy szóval nem mondtam, hogy nem az.
Nem vagyok jártas a témában, de nem hinném, hogy ez az analóg sokkal többet tudna mint a gene[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #70131 üzenetére
A Reneka a mindent megbocsátó.
VST - Gaggia párosnál én fel is adtam a naked karral való próbálkozást, mert mindig csak spriccel mindenfelé. Próbálkozzak bármiféle varázslással, wdt-vel, egyengető pörgetéssel, tamperolássalSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #70080 üzenetére
sajnos máshol már minden második kávézóban méteres ipari automatákból csapolják a kávét, még ha jó kávét is adna se ülnék le ott. olyan érzésem van, mintha az étteremben előttem löknék be a mirelit pizzát a mikróba nameg, ha már kiadok annyit érte, ne egy gép csinálja már. más meg csak dumálni jár a kávézóba, és a kávé mellékes a süti mellett, ez van.
-
paramparya
őstag
válasz Bazsee71 #69771 üzenetére
Az igaz, hogy a Casino Moccának már kibontás után más kategória volt az illata, és munkahelyen egész ihatót tudtam belőle főzni. Ott valami ipari szűrő van rákötve a csapvízre, az volt az egyedüli változó, és tényleg ihatóbb volt. Reggel még lehet kipróbálom a CasMo Muthigi-ini-t a skót felföldi forrásvízzel, amit még whiskyhez vettem
-
paramparya
őstag
válasz Bazsee71 #69761 üzenetére
Ez a hamburgi pörkölés már így is elég világosnak tűnik nekem, színre és illatra hasonló volt a casino moccás filterre pörköltekhez. Őrlés után olyan illata volt, mintha gyümölcsöket szagolgatnék, aztán lefőzve se nem keserű, se nem savanyú, csak olyan old-school híd kávé.
Olvastam külföldi fórumokon, hogy a magnézium- és kalciumtartalom fontos, amit viszont kiszűrhet a vízszűrő kancsó. Megpróbáltam csapvízzel is, de az meg nagyon kemény itthon, szóval majd próbálkozok még forrásvízzel is.
Szerk:
Balra: filterre pörkölt Beyond Within Hunkute Etiopia, jobbra: Mordor hamburgi Yirga
[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
válasz Bazsee71 #69761 üzenetére
Nem kell leegyszerűsíteni :-), engem tényleg érdekel - már régen akartam kérdezni - mitől más a világos presszó, mint a világos filter?
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
beleriand72
tag
válasz Bazsee71 #69758 üzenetére
Szeretném megkérdezni, mit jelent a "filterre pörkölés"? Mi a különbség a technológiában pl. a hamburgi/világoshoz képest
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #69735 üzenetére
nagyon király
mennyibe is került?soldier2: igaz, ha valaki elég kitartó, jó megoldás lehet. de még a HG1-el is nehéz tekerni, ezt a talin is tapasztaltuk a tiéddel. Nekem mondjuk ízlett a presszó azzal is, sőt.
De espressora egy SJ Mazzerrel szerintem se az ára, se kényelem miatt nem versenyezhet. (mondom, Nekem legalábbis!filterre egészen más a szitu.
-
paljoc
tag
válasz Bazsee71 #69372 üzenetére
A sugár attól függ csak mennyire döntöd meg a kancsót, az csak annyi hogy mikor a végén leviszed és indul a minta felúsztatása, akkor picit jobban dől. A minta az oldalirányú mozgatás és a döntés kombinációja, úgy értettem hogy nem kell ide-oda rázni intenzíven, csak marha komótosan mozgatni jobbra balra legalábbis az elején. Iszonyat látványos ahogy a kezdeti lassú mozgatás tolja az alsó leveleket jobbra balra, millió videó van erről és csakhamar lesz majd "millióegyedik" is! /de ez egy újabb etap, mikor már nem csak nézés közben megy hanem kamerázás közben is /
-
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #69334 üzenetére
limited edition amúgy lehet a másik etióp volt... az valami bukela vagy mi, valamelyik nem volt rossz.
Toobee: mondjuk úgy, hogy meló helyre jó, egy brikkától szerintem jobb, ha gyorsan kell a koffein vagy megkívántad a kávét akkor 1-2 perc és ihatod is, tökölés nélkül. Amúgy ittam már kifejezetten finomat is asszem az egy kolumbiai volt
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #69332 üzenetére
Sztem a zold es a lila nespresso kapszula ihato, bár sokszor tapasztalom azt, hogy két ugyanazon fajta kapszi között nagy a különbség. amúgy nekem az aldis es a lidls is borzalom volt.
amúgy a L.E. etiópok nem is olyan rosszak, sikerült ma nagyon durván csöpögősen lefőzni úgy hogy "előáztattam" nyílván a colonna etiópja ezerszer jobban ízlik, de jóval drágább is[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest