Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bl4ze

veterán

Hétvégi horror: Nyíregyháza , Frei Café – most nyílt pár hete mondom egy esélyt megér, mert Török Ádám a T&P-ből átment Frei-hez, Ő az oktató már nálunk.

A hely ízléses, szép – jó helyen van.
    Őrlőket megnéztem, majd kértem az „espresso” keverékből egy ristrettot.
    Macap-ból őrleményt kipofoz, lazán tamperel és irány fel a nagy „sasos” ELEKTRA-ra a kar.
    3 mp és kész a kávé! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ lerakja elém : egészségemre!
    Ritkán van, hogy vissza dobok kávét most ez történt: udvariasan jeleztem, hogy ez elfogadhatatlan az espresso-ristretto nem 3mp alatt van kivonatolva, és nem így néz ki. (crema nélküli vizes kóla lötty)
    Hölgy csodálkozva néz. Nem érti. Elmondom megint, lassan. Néz. Kérdezem üzletvezető van? Zavarban van néz, majd egy 40-es férfi oda sétál mi a baj. Elmondom, megmutatom neki ez nem kávé, ez egy hibás produktum. Erre a másik barista hölgy is oda jött hallgatja. Kérdezi: rossz akkor az őrlemény? Mondom neki ha a mennyiség rendben akkor bizonyára igen, túl durvára van darálva. Az üzletvezető ezek után lemérte : 7.5 gramm. Ez még elmegy. Mondják , hogy régebben Ádám 12 grammra lőtte be az őrlőt, de az sok volt sokszor a lányok fel sem tudták rakni a kart – túl lett töltve. Mondtam neki a 7.5 gramm már elég lehet, főleg ha az őrlemény megfelelően eszpresszó finomságú.
    Na itt kezdődött a munka: elkezdtük nézni a Macap-ot a másik barista hölggyel, aki az italt készítette el is vonult. (nem értette, nem érdekelte a dolog) Sok sok állítás után beállt a rend : szép, vékony lefolyás, szirupos végtermék. Mennyiség is rendben. (kb. 20 perc)
    A pultba is be akartak invitálni, de ezt ÁNTSZ okok miatt nem léptem meg, sikerült „kintről” is beállítani az őrlőt.

Végeredmény : sokára kaptam kávét, de az már jó lett és segíthettem, melyért nagyon hálásak voltak.

Konklúzió : az oktatás nem sokat ért, alap dolgokkal nem voltak tisztában, kávé kivonatolás, őrlő beállítás szükségessége stb. stb.

Új hozzászólás Aktív témák