Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• adalbert1

veterán

válasz MrSealRD #37207 üzenetére

Igen, de 2 pár cipőt betárolni még egészséges, ezzel szemben most tavasszal kezdtem el hordani egy olyan párat, amit még 2020-ban vettem :)

Amit emvy írt, azzal teljesen egyetértek, az idő és hely a legfontosabb.
    Nyilván ha az ember egy hatalmas házban lakik ahol van hely tárolni a dolgokat, akkor megérheti akciós wc papírból is akár 100 csomaggal megvenni, de a jelen ingatlan árak mellett akkor már jobban járna az ember, ha egy kisebb ingatlanban lakna, és csak 1-2 csomag wc papírt tartana otthon.

Az előttem lévő generációkban is ez teljesen jó viselkedés volt, elég hosszú időszakok voltak, mikor valami erősen korlátos volt, vagy pénzük nem volt vásárolni, vagy a termékek nem voltak hozzáférhetőek (mondjuk háború alatt/után).
    Viszont magamon azt veszem észre, hogy bármennyire tudom, hogy mi lenne a jó út, nagyon nehéz megváltoztatni ezeket a berögzült mintákat - pedig ugye a hely is limitál (1 millió Ft+ -os nm áraknál nem túl okos dolog felesleges dolgokat tárolni, főleg ha amúgy bármikor levehetek hasonlót egy üzletben a polcról), illetve minél több dolgot birtokol az ember, annál nagyobb a mentális teher is (pl. hova raktam ezt vagy azt, miért nincs elég hely, karbantartani a dolgokat, zsúfolt a lakás, stb).
    Illetve azt is nehéz alkalmazni (legalábbis számomra), hogy ha valamit megvett az ember, az már elsüllyedt költség, és ha ténylegesen nincs rá szüksége, akkor is jobban jár, ha tovább adja, mintha feleslegesen foglalná a helyet.

Ami számomra vicces, hogy 30 éve nézve az amerikai filmeket teljesen értelmezhetetlen volt az, hogy a dupla garázs tele van kacattal és az autóval nem állnak be, vagy hogy teljesen természetesen hangzik el szereplők között olyasmi beszélgetés, hogy valami régi cuccuk a bérelt storage unitban van - most meg már mi is eljutottunk oda, hogy minden hozzáférhető, és olcsóbb is, mint közvetlen a rendszerváltás után volt, így sokkal könnyebb mindenféle cuccot felhalmozni.

Új hozzászólás Aktív témák