Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Microsoft Rewards
Új hozzászólás Aktív témák
-
HoTDoG
tag
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Kiszervezik. Költség ugyanaz, csak a sok belsős ember nem keni a vezetőt, míg a kiszervezett céggel szerződést kötve ugyanennyi lóvé elfolyik a kasszából, csak abból már csurran-cseppen vissza is egy vastag boríték formájában.
Nincs itt kérem semmi látnivaló. Tudjátok, Frank Drebin.
-
Egon
nagyúr
Telex: Hetven fős elbocsátást jelentett be a Szállás.hu-t üzemeltető cégcsoport
Ez is nagyrészt fejlesztőket érint.
-
carapace
tag
válasz
tototos
üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, engem tavaly a 6 hónapos próbaidő utolsó napján raktak ki azzal a felkiáltással, hogy szűkíteni kell a scope-ot és én túl senior vagyok. Azóta 4 hónap telt el, nemrég viszontláttam az állásomat hat hónapos contractként egy közvetítő cég oldalán. Csak azt nem értem, hogy akkor már miért nem contractként hírdették meg eredetileg is.
-
Madwe
nagyúr
Az ai elveszi a munkát margójára [link]
-
Egon
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Peace. Nem neked ment a mondat második fele...
-
Egon
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Ezt miért tőlem kérdezed?
Én csak olvastam a hírt, és képes voltam értelmezni is... -
válasz
dellfanboy
üzenetére
Igen, a DD érintett csak.
ám nem vagyok képbe, de az nem opció, hogy lefejlesztették/automatizálták amit kell és kész?
Dehogyis, ez sima cost cut. A magyar IT a legdrágább a vállalatcsoporton belül, ezen kell javítani.#43078tboy93
Fintech irányba visz a közvetítőm, de beadtam bankokhoz is SA pozira. Amúgy még a bejelentés előtt léptem, felhívtam a kapcsolattartómat, hogy ez a buli szerintem kifújt, úgyhogy lépjünk akcióba. -
válasz
HoTDoG
üzenetére
A mi csapatunk gyakorlatilag széthullik, pedig üzletileg kritikus dolgokon melóztunk. Megyek én is meg egy másik BA kolléga. A mobilosokat meg már irtották eddig is. Hát, kíváncsi leszek...
Meg is volt amúgy a tájékoztatás, már nincs is hozzáférésük a rendszerekhez. A lista már régesrég elkészült, és tudatosan lehúzták az éves értékelésüket tavaly. Szép.
-
HoTDoG
tag
Leépítés a Digitális Divízióban. Rekord profitok után. Az AI bevezetés / verseny küszöbén. Fura.
Az a 200 ember pedig nézhet nagyokat, hogy pár éve visszarendelték őket az irodába heti legalább 3 napra home office-ból, a hatékonyságra hivatkozva. Úgy látszik túl hatékonyak lettek. De legalább egy részük ez alapján rendezte be az életét, költözött (vissza) Budapestre vagy az agglomerációba.
-
tototos
addikt
válasz
H A M M E R
üzenetére
Lehet rosszul látom, de ilyenkor szerintem a belsős embert leépítik és külsőssel pótolják a kellő létszámot mert azt könnyebb "kirúgni".
-
Egon
nagyúr
válasz
H A M M E R
üzenetére
Ez gyakorlatilag mind IT-s, mivel a Digitális Divízióban IT-sok dolgoznak...
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Vannak csapatok, amik bővülnek.
-
H A M M E R
csendes tag
-
PainKiller13
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Ahogy mondod, mindenhol más amit bizonyos munkakörtől elvárnak/teljesíteni kell. Az a baj a toborzók meg a HR-esek többsége soha nem dolgozott más poziban, így nem tudja, hogy valójában azt kellene nézni, hogy kinek milyen a mentalitása/hozzáállása, minden más tanulható.
-
H A M M E R
csendes tag
Az agilisban a PO feladatkör hasonló a vízesés PM feladatkörhöz, de nem teljesen ugyanaz, mert pl.: PM erőforrást becsül, és feladatot oszt ki, az agilesben a szakértő (pl. fejlesztő) becsüli meg hogy mennyi idő szerinte megcsinálni a feladatot. A PM feladatot oszt ki, agilisben nem osztja ki senki a feladatot, hanem a szakértő magára veszi a blackologból (legalábbis a nagykönyv szerint). Viszont az elvárások és pontos feladatkörök minden cégnél mások. Fentebb írták, hogy PO-nál kell technikai tudás, én ahol banki projektekben voltam, ott a PO nak semmilyen technkai (IT) tudása nem volt.. Szóval vannak eltérések cégek között.. Persze ugyanez igaz a PM feladatkörre, van ahol a PM nek van IT és domain tudása is, van ahol kb egy titkárnő, aki megbeszéléseket szervez...
-
Egon
nagyúr
válasz
PainKiller13
üzenetére
Nem értem miért ne kellene PM, attól még hogy agilis a projekt. Az ügyféllel való kapcsolattartást, megbeszélések szervezését (adott környezetben beléptetések intézését), különböző projekt dokumentációk (feljegyzések, emlékeztetők, netalántán akadályközlők) írását stb. stb. ki a franc fogja produkálni, az AI?
-
PainKiller13
őstag
válasz
Vision
üzenetére
5 éve dolgozom agilis környezetben, előtte 5 évet dolgoztam waterfall construction projektek előkészítésében, agilisnál is szokott PM lenni, még subPM is, igen tényleg ezeken próbálnak spórolni, de a PO-n alapból ott van a technikai tudás terhe, a PM dolga meg ennél az agilisnak mondott módszerben hogy flexibilitást vigyen a rendszerbe, mindig előre gondolkodjon és biztosítsa hogy flottul menjen minden (ami lehetetlen de megpróbálja) ezzel próbálja a maximális hatékonyságot elérni a projekten. (ami nagyon elkél a cégeknél)
-
válasz
H A M M E R
üzenetére
Igen, megpróbálják megspórolni a PM-et, de szerintem pofára esés lesz a vége. Ezt élem meg én is, nincs PM a csapatban, merthát agile. Ez azt jelenti, hogy a cross-team fejlesztéseknél annak a csapatnak kell PM-kednie, aki a legnagyobb részét viszi a melónak. Ergo a PO-ra szakad a feladat, ami instant kiégéshez fog vezetni. Arról nem beszélve, hogy nincsenek jól definiálva a felelősségi körök, stb.
-
PainKiller13
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Szerintem igazad van, viszont a PO sokkal technikaibb és szerintem kevés cégnél adnak lehetőséget PMnek PO pozira, mikor volt PO-t is felvehetnek. Én is most próbálom képezni magam, vagyis még csak felmérem hogy minek kellene, de aztán aktívan nekiállok akár több területnek is. (pedig én technikai PM-nek tartom magam, de így is nehéz)
-
Madwe
nagyúr
válasz
D1Rect
üzenetére
Miért, hackerrank s egyéb toolol használata feltétlen fekete vagy fehér? Szerintem az hogy előszűrésre használnak ai-t megint csak tud jól is elsülni: jelenleg sok hr-es azzal küzd hogy 1 állásra többezer jelentkező jön, amiből 10 relevánsra ugyan le tudna szűrni de akkor időteher hogy nem tudja érdemben megtenni. Feltétlen baj az ha csak 100 eloszűrt jelentkezőt néz át s szűkíti tovább?
nyilván lesz edge case mindkét irányba de szerintem naivitás azt gondolni hogy jelenleg, ai nélküli folyamatokba ne lenne. Sőt, szerintem szűkülni fog! -
H A M M E R
csendes tag
válasz
carapace
üzenetére
Ez nem az én véleményem, hogy nem kell PM. Ezt látom, hallom a környezetemben egyre több helyen, hogy agilizálódnak és kevesebb PM re van szükség. Pl.: Erste ről hallottam, hogy mostanában agilis útra térnek. Szerintem aki PM ként keresgél mostanában, annak nyitottnak kell lennie, és hasonló pozikat is néznie kell, pl.: PO pozit.
-
kraftxld
félisten
válasz
buherton
üzenetére
Ezt is tanulni kell, hogy folyamatosan érdekes maradjon az interjú mindkét félnek. Érdemes utánanézni az interjúztató személynek, és ha van bármilyen kapcsolódási pont akkor picit arra terelni a beszélgetést. Én csütörtökön beszéltem egy recruiterrel (a cég sajátja volt, nem külsős), és pont ezek az apróságok miatt volt jó a dinamika megyek is majd a technikai körre jövő héten.
-
buherton
őstag
válasz
D1Rect
üzenetére
Én sem, de szerintem más miatt.
Visszatérő élményem - főleg a tech interjún -, hogy nem kíváncsiak rám. Feltesznek egy kérdést, amire úgy gondolom, hogy jól válaszolok és aztán se kép, se hang, hanem jön a következő kérdés. Nem alakul ki semmilyen beszélgetés, amiből szerintem valójában fel lehetne mérni a másiknak a tudását. Az már csak hab a tortán, hogy hülyeséget kérdeznek és csodálkoznak, hogy nem tudok rá válaszolni
.Az AI-s interjú talán nem ilyen lenne és kompetens kérdései lennének.
De ha ők AI-al interjúztatnak, akkor én küldhetek be magam helyett egy agentet?
. Ez így lenne fair. -
Llew
senior tag
válasz
Sátán44
üzenetére
A kérdésed jól lett időzítve, mert a Tőzsde és gazdaság topikban pont idézték az itt zajlott AI témakörös beszélgetést és a hozzászóló az alábbival egészítette ki:
"És ez érint mindent, volt cégemnél 50% létszámcsökkenés volt HRen... és működik annyira, hogy még akarnak vágni." -
carapace
tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Dehogyis...eleve a legtöbb projektet nem lehet pure agile-ban futtatni, egy mobilis játék megtervezésére nyilván oké, de egy komplex banki rendszer nem fog benne menni, egyszerűen vannak olyan constraint-ek ami miatt nem lehetséges. Plusz ott vannak azok a projektek, ahol mondjuk van 9 agile team, tele egymás közti cross dependencykkel, azokat ki hangolja össze. Meg ki kezeli le a projekt szintű kockázatokat, meg ilyenek. Kell a pm, hidd el.
-
PainKiller13
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Tapasztalom, specializálódni kellene valami területre, most lett meg a mérnökinfó BSc, valószínűleg Cloud területet elkezdem tanulgatni, de az hosszabb idő, főleg mire azon a területen munkát kapok, évek telhetnek el.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
PainKiller13
üzenetére
Náunk most pont keresnek Pm et (pénzügyi szektor), ha érdekel prívátban írj rám. Viszont egyre több helyen térnek át agilis módszertanra, ahol ugye nem kell PM, szóval egyre nehezebb lesz ilyen poziban munkát találni...
-
Egon
nagyúr
válasz
Sátán44
üzenetére
Én sem hiszem hogy nagy jövője van a HR-nek, plusz még a fizu is elég alacsony (legalábbis IT-s szemmel).
Őszintén szólva nagyon nehéz most bármi tutit mondani: nagyon nehéz azt megjósolni, hogy 2-3 éves távlatban konkrétan mely szakmák vannak veszélyben és melyek nem. -
Sátán44
addikt
Szeretném kérni a véleményeteket, 43 évesen gondolkodom a továbbtanuláson. HR-es mester szakra jelentkeznék. Ti hogy látjátok, van-e létjogosultsága a HR-es szakmának a közeljövőben? Soha nem dolgoztam ilyen területen, de alapvetően szeretek emberekkel bánni. A kezdő fizetés az nagyon gáz. Bármilyen pro-kontra érvet szívesen fogadok!
-
PainKiller13
őstag
válasz
carapace
üzenetére
Remekül hangzik. Németem közepes kb, esetleg ha dobsz valami elérhetőséget priviben ottani angencyhez (az is jó miután te megkaptad az állást) azt megköszönném.
Ismerősök beajánlottak ahova tudtak, de oda sem hívtak be mindenhova, meg persze akkora a pool jelenleg, hogy ha nem tökéletesen passzolsz akkor kicsi az esély hogy felvesznek.
Köszi mindenkinek, marad a próbálkozás mindenfelé.
-
carapace
tag
válasz
PainKiller13
üzenetére
PMként? Őszintén.... sehol. Tragédia ami itthon van, én ugye alapvetően banking-re specializáltam magam, dolgoztam 8 évet külföldön nemzetközi nagybankoknál, aztán itthon is, van egy csomó domain certem, pmp-m, tavaly három hónap alatt két interjút tudtam kicsiholni, az egyiket a saját balfaszságom miatt buktam el, a másiknál meg tök más profilt kerestek.
Szóval besokalltam, és januárban visszatértem a svájci piacra, ami most szintén elég nehéz terep, de jövő héten lesz három interjúm is. Ebből a háromból kettőt úgy hajtottam fel, hogy még 5 évről ezelőttről van egy elég jó kapcsolatom egy contract agencyvel, őket megkérdeztem, hogy tudnak-e valamit. A másik az linkedin volt, 800an jelentkeztek rá, valahogy bejutottam a shortlistre. Szóval ez van..
-
atee_13
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
De mi van ha nem NER-es?
-
dellfanboy
őstag
válasz
PainKiller13
üzenetére
haverok
-
tototos
addikt
válasz
forumpista
üzenetére
Fájdalmas lesz? Biztosan. Tudnánk másképp csinálni? Igen. Akarjuk másképp csinálni? Nem.
Nem peace and love irányba halad a világ. -
PainKiller13
őstag
Srácok mivel megszűnt a jövedelmem, így gondoltam rákérdezek hogy IT Project Managerként / Project Managerként Linkedin kívül hol érdemes még keresgélni? 2 hete keresgélek, tudom hogy nem jó a gazdaság sehol, de közvetítőkön kívül senki sem keresett.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Kérdés, ha munkanélküli leszel, akkor lesz-e pénzed burkolóra.
Illetve megfordítva ha programozóból burkolóvá képzed magad, akkor a többi munkanélküli fehérgalléros tud-e neked fizetni, vagy tök jó hogy burkóló lettél, csak hát ingyen kellene dolgoznod mert nincs fizetőképes kereslet... -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Az emberek pedig megtalálják a helyüket majd"
Ez eléggé hurráoptimista megközelítés. Picit olyan mintha a középkori pestisjárvány alatt azzal nyugtatták volna magukat az emberek hogy úgyis megoldódik majd magától a járvány helyzet. Aztán kihalt a fél kontinens, köztük azok is akik ezzel nyugtatták magukat...
Az emberek akkor fogják megtalálni a helyüket, ha valaki biztosítja hogy legyenek ilyen helyek. Minden más esetben komoly vérengzés várható.
-
Dare2Live
félisten
Musk idén évvégére 10%ot mondott tesla gyár optimusra.
@Vison
Kérdés milyen lesz most. Mert voltak az ipari forradalomnak nem rövid igen csúnya részei és nem látom azt corporate szinten ld pl heti Samsung vonalat, hogy az ember számítana.
Persze megvannak a nyertesek de az nem a proli / 99% volt.
Na mára elmegyek dolgozni amíg van mit.
-
A komment végén a lényeg, pont ezért nem félek ettől az egésztől. Az ipar átalakul, volt már ilyen korábban is. Az emberek pedig megtalálják a helyüket majd, ez persze súrlódással jár, és lesznek nyertesek meg vesztesek. De hogy összeomlana a társadalom, az eléggé valószínűtlen.
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Hát, az ilyesmit ott tudom elképzelni, ahol le kell rakni egyben 1000 m2-t.
Igen, ez ilyen volt.
Egy panel fürdőszobát nem fog tudni leburkolni egy standard robot.
Ezzel maximálisan egyetértek, csak az a kérdés, hogy ha megjelennek ezek a robotok, akkor a jelenlegi humán burkolóállomány mekkora részét tudják kiváltani (magyarán a burkolók hány százaléka dolgozott nagyméretű területek burkolásán).
Esetleg egy magasan fejlett humanoid gép, de ez szerintem nagyon messze van még. Meg hát akkor már minden fizikai munkát képes lesz elvégezni, ha ezt is.
Ez jó eséllyel így van. Az nem mindegy, hogy mennyi idő alatt jön ez el, illetve hogy addig milyen társadalmi hatása lesz.
Továbbra is meggyőződésem, hogy ha és amennyiben ilyen szinten sikeres lesz az AI (és nem dől dugába, nem pusztulunk ki addig a globális felmelegedéstől vagy bármi egyébtől stb.), akkor az szükségképpen a jelenlegi gazdasági rendszer átalakulásával kell járjon (pl. alapjövedelem, esetleg valami durva kommunista utópia...
).
Ha nem lesz munka, és ezáltal fizetés, akkor hiába gyárt le az AI-vezérelt termelési rendszer naponta ezer új szövegszerkesztőt, oprendszert és milliárdnyi gumikacsát: ha nem lesz senki aki megvegye, akkor minek? -
Hát, az ilyesmit ott tudom elképzelni, ahol le kell rakni egyben 1000 m2-t. Egy panel fürdőszobát nem fog tudni leburkolni egy standard robot. Esetleg egy magasan fejlett humanoid gép, de ez szerintem nagyon messze van még. Meg hát akkor már minden fizikai munkát képes lesz elvégezni, ha ezt is.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Már most is képesek lennének millió soros kódbázis kezelésére, csak a jelenlegi computing kapacitások ezt nem teszik lehetővé (GPU és memória) - vagyis inkább, költséghatékonnyá. Egyrészt egyre sikeresebb az optimalizálás, de ha ez nem is menne végbe, a hardverteljesítmények növekedésével egyébként is eljutnánk oda.
A trend eddig az, hogy félévente duplázódik a megoldandó feladat manuális időtartama, amit ezek egy válasszal megoldanak:
[METR]Mivel a függvény exponenciális, valóban nagyon gyorsan el fogunk jutni arra a szintre, és még gyorsabban átlépni rajta.
-
vzozo
senior tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
kb hasznalhatatlanok komplex feladatokra
Kinél mi a komplex. Tegnap este söröztem egy haverommal, people manager egy alapvetően call centeres (customer support) cégnél. Ezeket osztotta meg:
- A review-kat, a 1st level support emberkék munkáját elemző senior mérnököket kb. ki lehet dobni, mert az AI pár perc alatt átfésül több hónapnyi kommunikációt és logot.
- Már az sem baj, ha a frontline support nem tud cizelláltan fogalmazni, mert az AI úgyis átírja nekik a customer facing üzeneteket.
- Emiatt annyira alacsonyra tették a hiring bart, hogy kb. bárkit felvesznek aki levegőt tud venni, mert úgyis az AI fogja megoldani helyette a problémákat. De ez is csak egy stop gap solution, mindenki azon van, hogy a céges chatbot jól működjön, és még kevesebb entry level employee kelljen.Tudom, az ilyen 1st level support sose arról volt híres, hogy ultimate career goal legyen, de sokak onnan indultak el. Ez kb. kiesik mostantól. És azoknak sincs már sok sütnivalójuk, akik senior / escalation role-okban helyezkedtek el, mert szintén megoldja az AI.
Megold-e mindent? Nyilván nem. De ha csak a pareto-elvet nézzük lehet még a neccesebb esetek 80%-át is megoldja az AI, akkor tök felesleges annyi senior embert megtartani, kell néhány aki a keményebb eszkalációkat megoldja, és ennyi.
Érdekes új világ.
-
Dare2Live
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Kifejted konkrétabban milyen nyelvben, mit...?
Nekem nemrég a meglepetés az volt, hogy ahogy látom/hallom "egzotikus" nyelvekben is érdemben fejlődik. Lehet még problémás de a fejődés érdemi és ha így halad 1-2év és elérhet oda ahol most mainstream nyelveknél vagyunk. Olyanra gondolok mint rendszerspecifikus as400 lyukkártya-gépikód RPG vagy Z HLASM, REXX... ugye ezeket szokták olyan környezetben, olyasmire használni amiket írsz. -
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
1: ok, akkor fogalmazzuk at, a vilag 99,99%-a gond nelkul at tud allni vibecode-ra kb, es az 5 termek aminek kb barmi koze van azokhoz amit te fejtettel (minden cpu ciklus szamit, meg milisecen mulik stb) az meg megmarad. szoval a te munkadat pont nem veszi majd el, mindenki maset ebben a topikban meg igen. igy jo ?
2: "Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?"
igen, pontosan ezen mulik. annyira ezen mulik, hogy a providerek mar nem is azzal probalkoznak, hogy hogy irjanak jo promptot, hanem reverse prompting megy. odaadnak extrem magas minosegu es pontossagu OUTPUTOT a modellnek (azt amit te elvarnal mint eredmeny) es reprodukaltatjak vele pontosan ugyan azt, ugy, hogy kozben levezettetik a modellel azt a promptot ami ezen outputot eredmenyezi. majd nezz ra egy ilyen promptra, hogy mennyiben ter el egy "generalj egy react kodot" promptol.
az van hogy teljesen felesleges ez a vita ami itt megy, mert a jelenlevok 90%-anak nagyjabol fogalma nincsen hogy mirol beszelunk, mert mindenki leakadt 2022.nov 30-nal mikor lehozta a telex, hogy publikusan elerheto a chatgpt. masnap megnyitotta egy "jolvan megnezem mar en is" felutessel, beledobott egy teljesen ertekelhetetlen, MAR AKKOR IS ertekelhetetlen szar promptot mert ugye fogalma nincs itt se senkinek hogy hogy nez ki egy legalabb kb oke input egy llm modellnek, es akkor mikor az nem dobott ele egy hibatlan kodot akkor konstatalta, hogy aha hat oke ez szar.
es utana itt veszekszunk a topikban, hogy tenyleg hasznalhato e, mikozben olyan alapveto hianyossagokkal kuzdunk, minthogy a prompton mulik e az eredmeny.
mirol beszelgetunk ? nincs az a komplex, cpu ciklus erzekeny akarmi szar, amit ezek a termekek ne tudnanak hibatlanul lehozni majd. mondjuk 214 nap mulva... mindenki azt gondolja, te is azt gondolod, hogy amit csinal/csinalsz az aztan hudekurva bonyi meg komplex meg minden, a valosag meg az hogy itt naponta (naponta) tortennek az attoresek. naponta. a problemara, amit felvetsz, nagyjabol 50-50 az esely hogy holnap megoldja a modell vagy sem.
millio soros kodbazis... es ? ha 30 sor a kod akkor szerinted lehozza ? mert ha a valasz igen (egyebkent a valasz igen) akkor ezzel meg is beszeltuk, hogy onmagaban az 1 millio sor semmit nem jelent, az csak egy szam. a kerdes hogy a modell kepes e ekkora kontextet kezelni. most kepes ? mondjuk hogy nem. de hazi feladat, nezd meg mekkora volt a kontext window egy gpt 2.0-ba, meg nezd meg mekkora egy 5.2-be. es ezzel meg is fejtettuk, hogy a millio soros kodbazisod pont addig lekuzdhetetlen problema ameddig nem jon egy modell ami kepes ekkora kontextet kezelni es akkor done.
egyaltalan nem olyan bonyi es komplex egy GEPNEK az, amivel te dolgozol. ezt onnan lehet egyertelmuen tudni, hogy te mint ember kepes vagy vele dolgozni. ha te kepes vagy ra, akkor egy gep egeszen biztosan kepes ra. ez a korlat maximum forditva letezik.
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?

Az esetek többségében igen: ezt is meg kell tanulni, ki kell tapasztalni, és nekem úgy tűnik, sokan nem teszik bele a kellő energiát. Olyan szinten fontos, hogy már van aki ezt oktatja, sőt: promptolási versenyt is szerveztek már...

Nem a szakmai vagy domain tudásról van szó, hanem az AI korlátairól, köze nincs hozzá a juniorok "gógyijának". Egy nagyon egyszerű (nem fejlesztői) példa: chunking. Ha egy 300 oldalas könyvben kerestetsz, sokszor béna benne az AI: akár el is felejti, hogy mit kerestt eredetileg. De ha feldarabolod 5-6 részre (300-500 token), hirtelen pontos lesz...
Ha ezekről nincs fingod se, akkor jó eséllyel rosszul fogod kérdezni az AI-t, és nem megfelelő válaszokat fogsz kapni, ez ennyire egyszerű.
Nekem kb. 2-3 hónapomba telt, napi több órás kísérletezéssel, mire megtanultam, hogy hogy kapjak olyan 95%-os (esetenként akár 99%-os) szinten használható választ.A többire. Nem fejlesztő vagyok, de azt látom magam körül, hogy egyre több fejlesztő használja, itt a topicban is sokan ezt nyilatkozták.
El tudom képzelni, hogy vannak területek, ahol nem vagy csak korlátozottan lehet használni. De a saját speciális helyzetedből nem kellene általánosítani. -
eladocuccaim
tag
Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?
Jártál valaha olyan fejlesztés közelében ami nem
valami belső alkalmazás, frontend, stb volt? Mozogtál olyan témákban, amikről google-ben kb nincs találat? Olyan rendszereken, ahol minden cpu ciklus is számít, stb? Ahol bájtokon, milliszelundumokon múlik minden? Ahol az üzlet felől a megrendelés annak megy, akinek a szoftvere kevesebbet fogyaszt, mert a világban milliószám van kint, és az energia is sok pénzbe kerül? Ahol szó sem lehet hibákról, mert rohadt komoly lóvé úszik el? Ahol a kódbázis egy-egy terméken millió soros nagyságrendű, és minden hatással van mindenre, plusz más hasonlóan nagy komponensek is szorosan kapcsolódnak?Na ilyen komplexitásnál hidd már el, hogy nem azon múlik a sztori, hogy a devek túl hülyék, hogy megfelelően promptoljanak. Még egy junior interjún sem menne át olyan, akinek ehhez nincs meg a gógyija.
És biztos a legnagyobb AI providerek termékei is a “helytelen” promptolás miatt használhatatlanok a legtöbb esetben ilyen környezetben. Es persze biztos minden vezető dev is hülye, minden siteon nálunk, még a kőkeményen fizetett usa officeból is.
-
Egon
nagyúr
válasz
Citroware
üzenetére
Ez egy kicsit öngól szvsz: ezzel pont nem bizonyítod az AI életképességét...
questioning whether companies spent enough time on prompt engineering, which is somewhat 2024-era thinking
A jelek szerint önállóan értékeli a hozzászólásokat, nem veszi figyelembe az előzményeket, illetve azt, hogy ezek adott esetben válaszok más felvetésekre.
Nem kérdőjeleztem meg általánosságban, hogy a cégek elég időt fordítottak-e a promptolás finomhangolására: egy adott fórumtársdat kérdeztem ezzel kapcsolatban... -
Remélem ezért nem kapok dádát, de megkértem az Opus 4.6 Thinking modellt, hogy értékelje objektíven és mondjon véleményt ebben a topikban az utolsó 100 hozzászólásra, rangsorolja a profilokat az alapján, kinek mennyire van igaza, illetve állítson össze egy toplistát a legjobb meglátásokkal. Nézzétek el, hogy angolul csináltam, jobban működik így.
Fontos: szándékosan nem adtam a szájába semmit, amiért elfogulttá tettem volna, illetve az AI nem elfogult az AI iránt csak azért, mert ő maga is AI - tud objektív lenni.
Opus 4.6 Értékelés
Ez nem értékelés senki személyére, csak arra a néhány kommentre, ami friss 100 hozzászólásban megtalálható.Ez is egy példa a felhasználásra.
-
Egon
nagyúr
Miért gondolod hogy ennyire véges a munka az adott területen? Szerintem végtelen a munka

Azért, mert a fizetőképes kereslet is véges, meg az erőforrások is, meg úgy egyáltalán: semmi sem végtelen (az űrön és a hülyeségen kívül).
Ergo tökmindegy, hogy a történet vége az lesz, hogy (erősen leegyszerűsítve) egy darab multi autógyár (aki talpon marad, és nem rúg ki senkit) fog legyártani évente 100M autót, vagy 100 db autógyár fog legyártani fejenként 1M autót úgy, hogy az emberei 90%-át kirakja, a foglalkoztatottság nem fog változni (a többi iparágat is ide lehet venni).
Nyilván van még egy csomó változó a képletben, és akár eljöhet a kánaán is, de nagyon úgy tűnik, hogy rendkívül fájdalmas lesz az átmeneti időszak.
Féltem a gyerekeimet: lányom jövőre végez BSC-n (még nem döntötte el, hogy megy-e MSC-re vagy senem), és nem tűnik könnyűnek az elhelyezkedés. Fiam most kezdi a középsulit, neki még sok ideje van, de addigra (ha a globális felmelegedés és környezetszennyezés problémáját is bekalkulálom) meglehetősen "érdekes" lehet majd a "nemzetközi helyzet", ami mindig fokozódik... -
tototos
addikt
Én csak autóiparra láttam rá. Ott kb úgy ment, hogy le volt írva 1 customer projekt mennyi embert igényel és annyit felvettek rá. 10 év alatt 10x annyi ember dolgozott a Boschnál Budapesten. 2019-ben már érezni lehetett, hogy egyre kevesebb a projekt és már nem volt nagy karácsonyi parti csak kaptál 100 ezret. Most indulnak majd nagyobb leépítések itthon, de nagy kérdés mi lesz azokkal az emberekkel? A te céged felveszi őket releváns tudás nélkül?
Munka mindenhol van, a kérdés hogy fizet-e valaki érte? -
Dare2Live
félisten
Ha továbbra is végtelen meló lenne akkor az lenne mint 2021-23ban. Junior/pályakezdőkért ugrálnak, mediorokon meg összevesznek, elszálló bérek... De 2025/26ban nagyon nem ezt látom. Fizu emelkések már jönnek hát nem lesz idén 10-20% az tuti.
De úgy legyen, ne legyen igazam.@tototos
Mindig is talán a legfontosabb volt. De 45+osan kifutó stack tudással álláspiacon körbenézve most neccesnek látom. Fele annyiért persze el tudnék helyzekedni és 3-5év erős küzdéssel vissza tudnám magam küzdeni. Már ha nem az lesz mint amitől félek.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem pedig keveredik az ai okozta hatékonyságnövekedés egy globális gazdasági válsággal, amikor bizony inkább óvatosabban vesznek fel a cégek, sőt leépítenek. Ilyen volt sokszor s lesz is, s nyilván az ai általi hatékonyságnövekedés ilyen időkben kicsit könnyebben lehetővé teszi a leépítést. De nem az ai a kiváltó oka, s nem is lesz a generátora szerintem, sőt, egy gazdasági trnedfordulónál talán még felfele is tudja hajtani az igényt - akár még junioroknak is. De az lehet az a pozíció mint fogalom még nem is létezik illetve az a cég sem, ami majd keresni fogja ezeket az embereket.
Nézz körül, közel sem it specifikus a rossz piac, sőt, az a legkevésbé érintett. Ismerősi köreimbe rengeteg helyről jönnek leépítésről hírek európa szerte, ehhez képest amit it-ban látok az semmi.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Nem tudom te milyen iparokra látsz rá, de amikre én igen, ott továbbra is hibás a gondolkodásmódod, mert azt feltételezed hogy pont annyi ember dolgozott amennyi kellett a megfelelő mennyiségű és minőségű termékhez. Ehhez képest én azt látom hogy annyi ember dolgozott ami megtérülésben még megérte az adott hatékonyságnál. De ha ugyanezen emberek 10x 100x hatékonyabbak ugyanazért a költségért (ok, megfejelve az ai árával) akkor bizony lesz annyi munka is.
Te továbbra is úgy látod a világot, hogy a barebone pc korszak végén amikor bejöttek a virtuális gépek, amikor bejött a k8s microservice, amikor a felhőbe mentünk akkor a nagy hatékonyságnövekedés vége az lett hogy ugyanannyi munkát végeztünk el, csak kevesebb emberrel, hatékonyabban.
Én tézisem az hogy nem ez lesz: sokkal több munkát, sokkal több terméket fogunk előállítani.
Csak bugfixekre rá lehetne állítani nálunk még 1x annyi embert mint aki most van a csapatba. Support requestekre mégegyszer annyit... S akkor még nem volt róla szó, hogy a product mennyire örülne ha nem ennyit szállítanánk, hanem adott idő alatt 10x ennyit - aminek nyilván support s bug hozománya is lenne...
Miért gondolod hogy ennyire véges a munka az adott területen? Szerintem végtelen a munka

-
Dare2Live
félisten
Szerintem már nem ott tartunk, hogy turbulens juniornak lenni hanem, hogy mediornak is. És ha a trend kitart jövőre már a senior vonalon is jön a turbulencia és nem kicsit.
Ennek pedig lesznek implikációi. Most még csak juniorok nem tudnak elhelyezkedni, mediorok kapaszkodnak jövőre már a seniorok is. Sok munkanélküli = Megálló/beszakadó bérek....
Természetesen az ipari forradalom után is volt munka...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen routert?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- Arc Raiders
- Ford topik
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- LG 27GX790A-B 2K-480HZ-0.03MS 3 ÉV GYÁRTOI GARANCIA
- Szolid RDY2PLAY Gamer PC - Ryzen 2600 // 16GB DDR4 // GTX 1080 // 512SSD + 2x1TB HDD // WIN 11 PRO
- AMD Ryzen 5 1600X AM4
- Eladó Apple iPad (2020) 2. generáció Cellular + WiFi 512 GB
- iPhone 16 128GB gyári független hibátlan 2028.10.20. Apple jótállás
- Bontatlan Apple Pencil MU8F2ZM/A 2. generáció / 12 hónap jótállás
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Intel Nuc M15 Core i5 1135G7 8Gb Ram 512Gb NVMe SSD 15,6" IPS Érintőkijelző Boltból Garanciával
- 27% - ÚJ GAMER PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5090 / 48GB 6000MHz / 2TB NVMe / 1250W Gold! BeszámítOK
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását típustól függetlenül
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Akkor lehet elengedem.