- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
máyköl
veterán
válasz
mefistofeles #10545 üzenetére
Mások?
Mert ha ez a jó, akkor ezt tanulom leginkább... -
máyköl
veterán
válasz
mefistofeles #10543 üzenetére
Ezen?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
mefistofeles #10364 üzenetére
Nem arról beszéltem, hogy a forgalmat akadályozva beszari módon megyek. Hanem, hogy a legtöbb közlekedési helyzetben (pl: kereszteződés ahol jobbkéz szabály van) azt feltételezem, hogy a másik ember hülye és nem tudja melyik a jobb és bal keze.
A legtöbb koccanásos baleset pont ebben a helyzetben történik, mert túlságosan bíznak a másik ember képességeiben. Aztán meg kiszáll mindenki, jöhet az ordibálás. És hiába vagy te az ártatlan aki szabályosan közlekedett, elkerülhető lett volna ha eleve feltételezed a másikról, hogy nem adja meg az elsőbbséget. Később érsz a célodhoz 2 másodperccel, mert egy picit higgadtabban érsz be a kereszteződésbe, hogy legyen időd megállni ha valamelyik pöcs neked akarna menni vagy bevágni eléd.
Említettem a zebrát. Rálépek, TUDOM, hogy nekem van ekkor elsőbbségem, de attól még nem mászok be az út közepére ha nem vagyok biztos benne, hogy megáll az autó és át is enged. Az estek 90%-ban lelassít, int, villant és tudom, hogy átmehetek, mert jelezte a szándékát. De sokszor megesik az is, hogy a bunkó baromnak esze ágában sincs még csak lassítani sem... én meg vagy félreugrok vagy kivasal.
Csak ennyit akartam kifejezni azzal, hogy jobb hülyének nézni a másikat, mint bízni a szabályos vezetésében. Ezt azért is mondom, mert szoktam kerékpározni Budapesten és nagyobb forgalmú utakon városon kívül is (nem a járdán és nem is bringaúton ha nincs tiltás). Az autósok sokszor észre sem vesznek... reggel azért mert álmosak, este azért mert fáradtak. Na meg sokszor le is szarnak, nem izgatja őket ha leszorítanak az útról. Volt már olyan nem egyszer, hogy hatalmas pocsolya tarkította az utat, én lassan gurulok át rajta, erre a paraszt rám rántja, hogy lefröcsköljön. De volt olyan aki direkt le akart szorítani árokba, meg ilyenek.
Szóval az autósok nagy gecik tudnak lenni. A bringás múlt azért jó, mert megtanulod, hogy ne csak a saját szabályos vezetésedre koncentrálj, hanem MINDEN helyzetben felismerd a kiutat és próbálj élni vele ha beüt a baj. Sokat számít ha ezzel el tudsz kerülni egy balesetet.
-
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10368 üzenetére
Nekem eddig egesz jol sikerult.
Egz kivetellel, amikor egy teherautos ramhuzta a gepet, mert kerult valamit a belso savban. Na akkor nem volt menekulesi utvonalam mellole a kulsoben es meghuzta a bal oldalat az autonak, meg letorte a tukrot. -
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10366 üzenetére
Ertsd jol...
Ugy kell kozlekedni, hogy meg tudd oldani a masok figyelmetlensegebol vagy tudatlansagabol esetleg ugyetlensegebol adodo balesetveszelyes helyzeteket. -
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10364 üzenetére
Alapbol ugy is kozlekedik mindenki, mintha mindenki mas is tudna a szabalyokat.
De ettol fuggetlenul olyan figyelemmel kell kozlekedni, mintha senki sem akarna betartani a szabalyokat. -
harry
veterán
válasz
mefistofeles #10347 üzenetére
Ja igen, nem mondtam, hogy mindkét srác alatt céges autó / dízel volt
Na ha majd lesz kellő rutinom akkor meglátom, de őszintén szólva én sem feltétlenül tartom biztonságosnak, meg tényleg nem kifejezetten használ a kocsinak (pl. mellékutcában is lehet menni 50-nel, csak minek, ha úgyis mindjárt lámpa / elsőbbségadás / gyalogos). Meg akár a sofőr, akár más hibázik, nehezebb reagálni rá, hiszen gyorsabban mész / korábban érsz oda / közelebb haladsz esetleg / egyebek.
-
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10349 üzenetére
Nem, ha gyorsabban veszek egy kanyart, akkor a centrifugális erőt keresem.
-
dudika10
veterán
válasz
mefistofeles #10347 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy nem megy az ember gyorsabban, csak erősebben gyorsít, később vált, erősebben lassít, kisebb ívben, nagyobb tempóval kanyarodik ésatöbbi... Ettől még baleset veszélyesebb nem lesz a dolog.
A spórolás érvet elfogadom. Az igaz. De a kuplungra, gumikra, váltóra is igaz a mozijegy...
Rendszerint én is céges autót nyúzok egyébként.Ez nem azt jelenti egyébként, hogy ne tudna az ember spórolósan vezetni. Önköltségen, más autójával voltunk túrázni, és olyan alacsony fogyasztási adatokat produkáltunk ketten, hogy a tulaj nem hitte el.
-
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10344 üzenetére
Mit nyerek vele? Az élményt. Ha sportosan vezetek, csak erről szól.
Nem cél, hogy előrébb legyek 1 autóval a következő lámpánál vagy hogy még átsuhanjak egy sárgán. -
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #10341 üzenetére
Ha számítana fogyasztás, akkor nem így vezetnék én sem. (Inb4 fags: saját autó, saját fizetésből tankolva, szervizelve. Nem céges autós trollkodás)
Ha 2 literrel kevesebbet enne 100-on, akkor 2 sörrel többet innék hó végén, de hogy nem maradna több pénzem az biztos. -
harry
veterán
válasz
mefistofeles #10337 üzenetére
Zavaró, hogy néha ülök ismerősök mellett, akik kicsit hát dinamikusabban vezetnek, még a végén rám ragad valami
Így utazni nem rossz, bár én ezt azért talán nem csinálnám jogsival sem (nem szabálytalan közlekedésre gondolok, csak nagy gyorsítások, gyors manőverek, sok váltás, gyors kanyarok, kis követési táv, stb), vizsgán meg aztán főleg nem, ez tán 3 külön dimenzió (tanuló, átlag vezető, sportosabb stílus). Én tán ezt a középsőt lőném be, a baj az, hogy néha most is, a tanulási fázisban
De próbálom kinőni.
-
mephi666
nagyúr
válasz
mefistofeles #10326 üzenetére
ja, de mondjuk 2x2sávnál a belsőben inkább 60nal mennek... mi meg döcögjünk a külsőben 50alatt kicsivel, legyünk szabályosak, mert forgalmin elvágódhatok emiatt
utána meg az én pénztárcám bánja, ha nyomom neki... (tudom, hogy alkalmazkodni kell, de az 50 akkor is 50... akinek nem tetszik, előzzön meg)
#10323: az alapjárat 2esben olyan 20környékén van... úgy érzem, arról szólna 1-1 ilyen szakasz, ha felváltogatnék, hogy: indulás-2-fék-kuplung-vissza1be-indulás-2-fék-kuplung-stb ...mindez folyamatosan
így meg indulás-döcögés-lassítás...
-
AMD Power
titán
válasz
mefistofeles #8831 üzenetére
Persze! Izgultam mint az állat.
-
AMD Power
titán
válasz
mefistofeles #8827 üzenetére
Én is azért buktam meg 2x is.
-
nemma
addikt
válasz
mefistofeles #3566 üzenetére
Jaja, élvezem is nagyon, mondjuk az Y-nál nagyot néztek a várakozó 206-osok és Corsák
Előtte asszem 307SW-je, azelőtt meg Vectrája volt, úgyhogy ilyen nagyautó párti.
Csak mondjuk ezután másba ülni...hát izé.. -
jerry311
nagyúr
válasz
mefistofeles #3527 üzenetére
2-3 havonta van itt 10-15 hsz erről a témáról.
Hivatal, jogszabály szerint nem szabad vele vezetni.
Igazoltatáskor csak a rendőr jóindulatán múlik, hogy elengedi az embert vagy a 2 éve eltiltást célozza meg.Az már megint másik lapra tartozik, hogy esetleg a rendőrök sincsenek tisztában a szabályokkal és elfogadják. Mindegy. Én azt javaslom hirdessük a jogilag is elfogadott változatot.
-
niti
aktív tag
válasz
Én meg több rendőrt kérdeztem meg egymástól függetlenül, és mind azt mondta, hogy nem szabályos, inkább ne próbálkozzak vele, mert vagy megbüntetnek. vagy nem.
Tehát, NEM jogosít vezetésre, legfeljebb ha jó indulatú a rendőr, akkor elenged vele.De ezt tényleg nem tanítják sehol, és az okmányirodában sem mondták.
Hitman: én egy hatezres városka okmányirodájában csináltattam, és azt hiszem, 2 vagy 3 hét volt, már nem emlékszem pontosan. De úgy látszik, ez nem változtat túl sokat, legfeljebb az ügyintézés gyorsabb egy ilyen helyen.
-
fero02
nagyúr
válasz
Rohadtul nem erról van szó.
Az meg ne az én saram legyen már, h az iskolákban nem mondják el. Csak az intézményt minősíti.
Régebben linkeltem már (de nem csak én), ahol feketén fehéren le van írva a jogszabály, h NEM helyettesíti a jogosÍtványt, NEM minősül ideiglenes sem, tehát hivatalosan vezetni sem vezethetsz vele...a rendőr meg sztem csak jóindulatból nem büntet érte...
...egyszer akar majd példát statuálni vagy lesz rossz kedve.
-
Sipi16
őstag
válasz
Az komoly. Nekem másfél éve van jogsim és még sose igazoltattak (szerencsére). Nekem az elméleti oktatáson és a vezetést oktató ember és az okmányirodában lévő alkalmazott is elmondta, hogy nem lehet azzal a papírral vezetni.
Az egy másik kérdés, hogy a rendőre megbüntet-e. Egy hete egy autóeladás során rá kellett jönnöm, hogy itthon semmi sem normális. Az egyik önkormányzat elfogad egy papírt. (El kell fogadnia a törvény szerint.) A másik pedig nem... Ezen már nem lepődök meg. Már úgyis csak egy hónap van hátra...
-
fero02
nagyúr
válasz
mefistofeles #3440 üzenetére
"1, parkolást elcsesztem, 2 kocsi rendszámtáblája épp hogy összeért ( lejtőn beparkolni ugy h a kibökött hely is szűk volt, és közben a mögötted levő kocsisorból hárman dudálnak....autós tolerancia rulZ, látja a T betűt, látja a vizsgáztatót, de csak dudál....siettem, kapkodtam, h ne tartsamfel, meg is ittam a levét)"
Hát nem tudom. Ha valóban éppen hogy csak összeért a 2 tábla és a másik kocsi meg sem mozdult, akkor nem vagyok benne biztos, h annyira jogos volt. Ennyi erővel nem is biztos, h összeértek. Vagy kiszállt a biztos és megnézte?
Ezért gondolom, h nem volt jogos a buktatás.Félreértések ne legyenek, mert én is azon a véleményen vagyok, h úgy menjen az ember vizsgázni, h "tud" vezetni, nade kéremszépen: lejtő/emelkedő, kezdő vezető, 0 rutin, kis hely...némi tolerancia azért lehetett volna a vizsgabiztosban.
Viszont azt nem értem, h ha kicsi volt a hely, akkor miért nem máshova állt be? Én úgy tudom, h nincs ilyen, h "öcsém itt parkolj be", hanem h a lehetőségekhez képest mihamarabb parkoljon le, de nem megadott helyre. Ergo a vizsgázó szabadon dönthet.
Ez viszont igazából -=Libria=--nak szól. Mint mondjuk kérdés. -
I_Am
veterán
válasz
mefistofeles #3407 üzenetére
Gyere fel pestre, de vastag bukszával...
Az a baj a vidéki rendőrökkel, hogy buták. Nem alultájékozottak, hanem szimplán buták, ahoz, hogy rendesen megtanulják a jogszabályokat.
-
Kobe
veterán
válasz
mefistofeles #3406 üzenetére
nem az h visszakérem, csak amikor 4x elmész vizsgázni, és 1x vezeted te végig az útvonalat, akkor hogy is mondjam...felemgy az emberben a pumpa, hogy 6ezret kifizet (vizsga+óradíj) 1 óra vezetésért, és negyed óra-20 perc után visszazavarják a felügyeletre. Ha 500 ft lenne egy vezetési óra, azt mondom leszarom, de gyakorlatilag már annyit vezettem így, hogy az ötödik vizsga gáritszba járna a megmaradtakból....szóval az idegesít, hogy biztos azt mondja, cseréljünk helyet - súlyos hibánál, balesetnél alap lenne, okés - de kisebb hibáknál ÉN nem csinálnám, mondanám neki hogy vezessen szépen vissza a fleügyeletig, és addig is nézem biztosi szemmel mi a gond és a végén emgmondom h mi nem volt jó. Abból nem tanul a vezető, hogy átültetik és nem mondok neki semmit, csak azt hogy bukta,a bból tanul ha többet van forgalomban...
igen, volt ilyen, aki azért buktatott meg mert délutáni csúcsforgalomban nem tudtam a kijelölt utvonalon menni, besorolni. Ez volt a legfőbb érv. Ez volt az egyik olyan bukásom amit megkérdőjeleztem, illetve az utolsó, másik kettőről elismertem hogy teljes mértékig az én hibám. Az utolsót meg leírtam, egy kisorolósávnál ami nincs kitáblázva, nem mintaszerű ívben kanyarodtam ki, tudtam volna korrigálni, de lelépett elém egy öreganyó. Meglepődés, mama elballag, hátul jönnek mögötted. Balra kanyarodás volt, mama a jobb oldalról jött, padkárol, nem zebráról. Mama elballag, balra korrigálni a besorolósávba nincs lehetőséged, mert rárántod oldalrol a kocsi orrát a mamára. Hátulról jönnek, én emg álltam a kereszteződésben due to öreganyám, hát szépen továbbmentem. Sztem ebben a szituban ez volt a legjobb választásom mint kezdő vezető, nem változtatnék rajta. Az emg hogy a biztos ezért rögtön átültet, ahhoz no comment. Annyit látott, h elmaradt a besrolósáv, de azt hogy egy hirtelen lelépő gyalogost nem gázoltam el, a forgalmat a lehető legcsekélyebb mértékig tartottam fel, azt már elfelejtette figyelembe venni. Erről nekem ez a véleményem, nem mondtam h a rendszer áldozata vagyok mert elismertem fifti fifti alapon a hibáimat. Csakhát 4 vizsgából ha 2t én is qrok el, kettőt a biztos, a biztosnak nem kerül semmibe, nekem kb 50-60 eer ft pluszomba volt.
Nem háborognék, csk a biztosi hülyeség és rövidlátás maitt ott tartok, ahol, mehetek 5ödszörre közröhej tárgyává tennem magam, és fizethetek megint 20-30 plusz órát hogy emglegyen. Ha milliomos lennék, leszarnám, cska tudod, 23 ezer forintos ösztöndíjból elég soványan lehet kihozni 20-30 db minimum 2ezer forintos órát. -
jerry311
nagyúr
válasz
Nem fogom előkeresni jogtárból a pontos szöveget...
Magyarországon csak akkor vezethetsz, ha a kezedben van a "Vezetői engedély" vagy "Ideiglenes vezetői engedély" nevű okmányod.
A papír amit az okmányirodában kapsz, az bizony "Adatlap vezetői engedély kérelemhez" vagy valami hasonló nevű. Aazért adják, hogy tudj reklamálni, ha esetleg mégsem érkezne meg a jogosítványod záros határidőn belöl.Szerk: Legrosszabb esetben 2 év eltiltással járhat az érvényes vezetői engedély nélküli vezetés.
-
Gambit
őstag
válasz
mefistofeles #3418 üzenetére
Nem nekem van szükségem extra magyarázatra, hogy megértsek egy egyszerű szabályt, szóval nem nekem kellenek a nyilacskák és jegyzetek.
Nem tudom, miért lovagolsz azon, hogy a kérdés nem pontosan arra a papírra vonatkozott, amiről most vitatkozol, hiszen a válasz eleve kizár minden más papírt a jogsin kívül. Vagy szerinted a FAQ-ban fel kéne sorolni az összes lehetséges kérdést, mint pl. "lehet-e az érettségi bizonyítványommal + anyakönyvi kivonatommal + Józsi lejárt jogsijával vezetnem..." Hát nem, feltételezték, hogy a válasz annyira egyértelmű, hogy az olvasók rájönnek, hogy nem csak a kérdésben szereplő papír nem elég a vezetéshez, hanem semmi más a jogsin kívül. Rajtad kívül elég sokan meg is értették ezt.
-
Sipi16
őstag
válasz
Ez jó kérdés, hogy miért adják, de avval nem lehet. Vagyis amikor az első jogosítványt csináltatod akkor biztos, hogy nem. Viszont amikor a családból valaki csináltatta a jogsit és elvették a régit akkor avval a papírral vezetett. Mert akinek már van jogsija és csak hosszabbítani kell annak lehet, hogy "létszükség" a munkájához a jogosítvány.
-
Eagl3
veterán
válasz
mefistofeles #3416 üzenetére
"1. Ha tényleg nem használható akkor mi a fenének adják ezt a dokumentumot? (nem kell kérni autómatikusan adják)"
Gondolom, ha netán valami oknál fogva nem jött meg a jogsid, ezzel tudod igazolni, h. te megcsináltattadd illetve ez alapján tudsz újat igényelni.
Mod.: A rendőr jóhiszeműségén múlik, hogy megbünteti e az illetőt. Hozzáteszem én megbüntetném, nem igaz, hogy nem lehet kivárni az az 1-2 hetet...
-
Gambit
őstag
válasz
mefistofeles #3413 üzenetére
Látom, picit bejátszik nálad a funkcionális analfabetizmus. Segítek, értelmezzük hát együtt ezt a választ:
"Nem, mivel közúti jármű csak érvényes vezetői engedéllyel, vagy járművezető igazolvánnyal vezethető."
Na, most a fenti mondatot próbáljuk meg felfogni. Tehát milyen okmánnyal lehet csak járművet vezetni? A válasz röviden: jogosítvánnyal.
Pontosan tudom, hogy milyen papírról beszélsz, mivel amikor ellopták a jogsimat pár éve, akkor már majdnem le is járt, így meghosszabbítottuk. Addig nem is kártyás jogsim volt, szóval gyakorlatilag kaptam egy zsír újat. És nekem is kinyomtatták faszán a leendő jogsimat, egy az egyben azt, amit kapni fogok. (Látszott rajta az, hogy 10 éve megvan.) Meg adtak egy papírt, hogy folyamatban. Plusz nálam volt a rendőrségi jegyzőkönyv, hogy ellopták a jogsimat. De mindez hiába, ha a szabály azt mondja, hogy csak jogsival lehet vezetni. Ha ezek után sem érted, akkor sajnálom, többet nem segíthetek.
Szerk: Engem ugyan nem büntettek meg, de közölték a zsaruk, hogy ez nem elég, jogsi kell mindenképpen. Rendesek voltak, ennyi.
-
Eagl3
veterán
válasz
mefistofeles #3413 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy csak a jogosítvánnyal vezethetsz. Vagy lehet valamit kérdni külön, de az + pénz vagy elbírálás vagy nem emlékszem már, de én is agyaltam ezen annó.
-
Gambit
őstag
válasz
Ok, elhiheted, én leszarom. A jogszabályt fentebb linkelték, a gyengébbek kedvéért most ismét megteszem, tessék. Kiabálhatsz, írhatsz vastagon, rakhatsz kétszer ennyi kérdőjelet is, magyarul hülyét csinálhatsz magadból sokkal jobban is, attól még nem lesz igazad.
Az egy dolog, hogy engem sem b@szott meg a rendőr a papír miatt, és nekem is azt mondták az okmányosok, hogy el szokták fogadni, de valszeg csak jófejségből. Ha ragaszkodnának a szabályokhoz, megb@sznának. Én inkább nem kockáztatnám, hogy belefutok véletlenül egy nem jó fej zsaruba. De mindenki azt csinál, amit akar.
-
t1
veterán
válasz
tényleg nem lehet, lehet akkor kérni olyat ami addig jó míg a rendes nem jön meg de az 2-3 ezer forint.. a papír nem jogosít fel semmire sem
-
Sipi16
őstag
válasz
mefistofeles #3156 üzenetére
Nekem egy jó "húsban" lévő oktatóm volt aki szeretett döntötten utazni a kocsiban. Szerencsére sose kellett belenyúlnia a kormányba, de ha kellett volna és be van kötve biztos, hogy nem éri el...
-
I_Am
veterán
válasz
mefistofeles #3150 üzenetére
De csakis vizsga közben. Egyéb esetekben be kell kapcsolni. Vizsgabiztosnak sem kell ha vizsgáztat.
-
R
senior tag
válasz
mefistofeles #3147 üzenetére
a kormányzás átvételéhez...
-
zsid
senior tag
válasz
mefistofeles #3129 üzenetére
Soha nem fizettem és mindig megvolt elsőre. Az utolsó mondatom meg ismerettségi körömre vonatkozik, ahol átlag 10ből 6 fizetett. Vannak itt is full korrekt és normális vizsgabiztosok, mert találkoztam olyannal is, de erefelé még nagy divat a kenőpénz.
-
eastsider
nagyúr
válasz
mefistofeles #3099 üzenetére
az abszolut nem zaklat, h ül vki mögöttem, csak a tudat, h élesben megy
jah legutóbbi vizsgán nem az oktatóm ült mellettem hanem full ismeretlen fószer, és teljesen máshogy mondta a dolgokat... na..fasza
-
AMD Power
titán
válasz
mefistofeles #1507 üzenetére
Ma szinte ''csak'' a sorrendet tanulgattam!
Már alig várom ,hogy holnap írjak nektek ha haza jöttem! -
tusi74
őstag
válasz
mefistofeles #1419 üzenetére
A legrosszabb, amikor már a delikvens azt hiszi, hogy tud vezetni. Na akkor kell visszábbfogni magunkat, mert akkor jön a baj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest