- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raggie
őstag
válasz
Peti19860726 #2380 üzenetére
Szervusz, nézd meg, hogy most mi van ezeken a helyeken és ugyanazzal kezelni újra!
(ahol pad van oda padot, ahol paszta van oda pasztát)
Egyébként nagyjából jól írtad le, esetleg még a északi-déli hídon is lehet pad van és nem paszta. -
Raggie
őstag
körömlakkal szokták lekenni a GPU körüli kisebb áramköri alkatrészeket. De ez sufnituning, nem próbáltam még személyesen.
Ha én csinálnám keresnék valami magas hőmérsékletet is bíró nem vezető tubusos ragasztó anyagot és azzal vékonyan bekenném a cuccokat körbe. Megvárnám míg megszárad és utána tolnám a folyékony fémet.DE, én amikor anno csináltam nem szigeteltem csak nagyon figyeltem.
Nem lett baj, de olyankor nagy fényerejű lámpa alatt nagyítóval végig kell ellenőrizni gyorsan a művelet után a chip környékét kis golyócskák után kutatva... kockázatos.
Nem lett baj, de azóta inkább csak sima minőségi pasztákat használok, mert az a pár fok nem érte meg a belefeccölt időt-pénz-energiát. -
-
Raggie
őstag
válasz
tothjozsi96 #2339 üzenetére
Ha kenhető akkor nyugodtan használd!
-
Raggie
őstag
válasz
Redplee #2334 üzenetére
Hát ár/értékben nem a legjobb. Teljesítményben nagyon nincs lemaradva, csak drágább asszem. De egyébként pár foknál nagyobb különbség normál körülmények között nincsen ám a kapható normál márkás paszták között a piacon.
A socket lefogatás arra való, hogy a processzor ne mozgolódjon és az apró érintkezők tuti érintsék a lábait. nem arra, hogy függőleges kifelé húzásnak ellenálljon...
-
Raggie
őstag
válasz
Redplee #2332 üzenetére
Kryonaut vagy MX4 a legjobb ár/érték arányú paszta elég régóta.
A Hydronaut-tal nekem nincs tapasztalatom, de attól még mert nehezen kenhető még lehet elég jó paszta.Valamint a hűtő feltevésével/leszedésével körültekintően kell eljárni. Nem nekimenni mint tóta lovának... rengeteg módszer van amivel finoman is le lehet szedni procira ragadt hűtőt(pl. csavargatás, penge beszúrás, stb.), az ha jó az adhéziós erő az csak jó egy pasztánál, mert azt jelenti hogy jó a kontakt a proci kupakja és a hűtő felülete között.
-
Raggie
őstag
válasz
Mexildos #2329 üzenetére
Szervusz, nincsen ökölszabály, hogy mikor kell cserélni thermal padokat.
Kábé akkor amikor az általuk hűtött alkatrész melegedni kezd.
A 11 W/mk-s Alphacool tökéletes mindenhova ahova thermal pad kell. Ennél jobb hővezetésű thermal pad már arany árban van és csak külföldről rendelhető.
A vastagság viszont nagyon számít! Ha nem elég vastag, akkor nem érintkezik normálisan, ha túl vastag, akkor begörbítheti az alaplapot és rossz hőátadást is okozhat. Szóval azt javaslom, hogy vásárolj be 0,5-ös és 1-es vastagságból is aztán szemre úgyis látod, hogy hova melyik kell, milyen vastag az amit leszedtél.W/mk nem tudom pontosan hogyan jön ki, de minél nagyobb az érték annál jobb hővezetést jelent.
-
Raggie
őstag
válasz
DonAttilas #2291 üzenetére
Szétszeded és megnézed.
-
Raggie
őstag
válasz
majorgent #2239 üzenetére
Szervusz, a folyékony fém paszták(de a sima paszták sem) nem ragasztók.
Ezek a cuccok csak jó hővezetők, de nem ragasztanak össze dolgokat. Egyéb módon egymáshoz szorított felületek között teremtenek jobb hőátadást.
Sajnos a ragasztókhoz meg nem értek. Így abban nem tudok tanácsot adni. -
Raggie
őstag
válasz
erer1000 #2236 üzenetére
Hővezetés terén az ID-Cooling ID-TG11 a legjobb a három közül.
Hogy mennyit javíthat a mostani állapoton az már nagyobb kérdőjel.
Nem tudjuk mi van most rajta és hogy ahhoz képest mennyivel jobb/rosszabb ez a paszta.
Én csak akkor bolygatnám meg egyáltalán a témát, ha probléma van vele, vagy már túl magas a hőmérséklet. Ok nélkül nem kell cserélni a pasztát, csak ha már nem teljesít jól. -
-
Raggie
őstag
-
-
Raggie
őstag
A 70 már teljesen jó hőmérséklet, szerintem ameddig ez a proci marad a gépedben nem lesz szükséged nagyobb/drágább hűtőre.
Az újraindulás már elgondolkodtatóbb probléma. Nézz meg egy windows event viewert, hátha a system logból látszik valami. De én is elsőre táp vagy RAM hibára gondolnék. Azok tudnak egyből újraindulásokat okozni tuning nélkül is.
-
Raggie
őstag
válasz
#65675776 #2219 üzenetére
Szervusz. Nem tudom, én ezt nem érzékeltem. Több éve olvasom ezt és más PC léghűtéssel foglalkozó topikokat és sehol sem hívják a hűtőt ventinek. A ventit ellenben több helyen is ventinek hívják, a hűtőt meg hűtőnek, vagy bordának.
Én egészen komolyan nem értettem mire kérdez rá a kolléga, már kezdtem azt, hinni hogy valami teljesen új integrált ventillátor-hűtő hibrid dolog van a háttérben amit már közvetlenül a procira lehet applikálni.
A "prodi" természetesen elgépelés és "proci" akart volna lenni.
-
Raggie
őstag
A Fujipoly tényleg nagyon jó pad, én anno vettem VGA-hoz a 17 W/mK-s padjukból. Csak az a gond, hogy eléggé drága, meg itthon nem nagyon kapni.
Nekem is amcsiból kellett külön rendelnem, és csak a hecc kedvéért vettem, hogy egyszer az életemben használjak ilyen jó hővezető képességű padot. De annyira nem volt jobb, mint a TG minus pad(8 W/mK), hogy ennyire drága legyen így többször nem is használtam. -
Raggie
őstag
Az alaplapok chipjei kb 105-110 fokig működnek normálisan. A 47-49 bőven baráti.
Nem tudni, hogy milyen padokat használnak a gyártók, egyik sem közli ezt. Le kell mérni a vastagságot a minőséget meg próbálgatni lehet csak. Szóval én hagynám a helyedben az egészet. Ha terhelés alatt 100 fok főlé mennek, na akkor esetleg lehet értelme elkezdeni mocorogni. Addig hagyd.
-
Raggie
őstag
Értem én, csak a max 70 fok az nagyon jó érték. Ennél nem lesz jobb akkor sem ha cserélsz rajta padot és pasztát. Pont pár hozzászólással ezelőtt volt a téma, hogy még rosszabb is lett a gyárinál az MX-4...
Amíg nincs gond a hőmérséklettel addig felesleges pénzkidobás cserélgetni a pasztákat meg padokat. Ami nem romlott el ne akarjuk megjavítani. Mármint szerintem...
-
Raggie
őstag
válasz
default. #2159 üzenetére
sárga: GPU
zöld: memória lapkák(ezen a kártyán nincsenek hűtve : ejnye-bejnye ASUS)
kék: VRM (tápellátó áramkörök)
narancs: VRM hűtőborda
piros: thermal pad a hűtőborda és a VRM chipek közöttÚgy értettem, hogy ha a te kártyád is pontosan ilyen, mint ez a videóban, akkor a VRM bordát ne is piszkáld. Jó az úgy. Igazából azt is cserélheted, de anélkül hogy elég drágán vennél rá padokat nem hiszem, hogy érdemi előrelépés volna. Jó az a borda rajta, nem túl vastag és mindent elér a pad. Akkor szokták ezeket cserélni ha már 10 éves akártya vagy ha a dizájn szar és valamihez nem ér hozzá amihez kéne.
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
Amit lehet pasztázunk, amit nem arra thermal pad.
Ami a kritérium a pasztához: egyenletesen sík, lehetőleg polírozott felület, hogy ki tudja tölteni a paszta a kis teret a hűtendő és hűtő felület között.
Aminél ez nem adott és nagyobb variancia van a két felület között, oda megy a thermal pad.Általában a GPU-t és a CPU-t is pasztázzuk, a GPU mamóriachipjeit és VRM-eket meg thermal pad-dal hűtjük.
-
Raggie
őstag
válasz
takacsbotond #2146 üzenetére
Akkor már szerintem igen, érdemes!
-
Raggie
őstag
válasz
takacsbotond #2144 üzenetére
Akkor érdemes cserélni ha észlelsz melegedést a kezdeti hőmérsékletekhez képest.
De pl nekem már több mint egy éve van bent és nincs még változás. -
Raggie
őstag
válasz
#65675776 #2113 üzenetére
Az lehet, hogy a lepkefing stock hűtőt nem dobja meg egy jobb minőségű paszta, de kizárt dolognak tartom, hogy MX-4 minőségű pasztát rakjon az intel a bordáira azután, hogy a procin belül is hulladékot alkalmaz.
Ha rendes nagy bordával lehetne tesztelni biztosan kiderülne, hogy nem ugyanaz a minőség.Az már más kérdés, hogy a legtöbb paszta között nincsen pár foknál több különbség(folyékony fémeket kivéve).
-
Raggie
őstag
válasz
kornel1000 #2081 üzenetére
Szervusz, nagyon nehéz megítélni így, de bőven elégnek tűnik(talán még soknak is).
-
Raggie
őstag
válasz
kalozhun100 #2058 üzenetére
Ennyivel nem jobb a Kryo. Jó lesz az MX4!
-
Raggie
őstag
válasz
kalozhun100 #2052 üzenetére
Attól függ mennyi a felár. Pár fokkal jobb csak nála. Ha sok a különbség bőven jó az MX4 is ha csak kicsi a különbség akkor Kryo.
-
Raggie
őstag
válasz
kalozhun100 #2049 üzenetére
TG Kryonaut
-
Raggie
őstag
válasz
kornel1000 #2004 üzenetére
Véleményem szerint 2-3 fokért több ezreket áldozni felesleges, te tudom jól hogy ezek általában nem racionális döntések. Hajrá!
Majd számolj be légyszi, hogy a Phoebia hogyan teljesít a Kryonaut-hoz képest. -
Raggie
őstag
válasz
kornel1000 #1998 üzenetére
Ha 1 hónapos, akkor miért kell újrapasztázni?
Egyébként egy frissen felkent Kryonaut-nál laptopos felhasználásban nem hiszem, hogy 2-4 fokkal több előnyt jelentene egy folyékony fém alapú csúcspaszta sem. Ha már ez a pár fok a döntő, akkor az egy nagyon kicentizett hűtésű, rossz konstrukciójú gép...
-
Raggie
őstag
válasz
kornel1000 #1990 üzenetére
Szervusz, ez egy folyékony fém alapú paszta. Tíz-húsz év alatt szárad csak ki, tehát kb egyszer kell csak felkenni. Hagy valamennyi nyomot a rézfelületeken is, de nem vészes. Alu-hoz ne érjen, mert azt szétroncsolja.
-
Raggie
őstag
Ez pont ugyanaz a csávó, akinek a képeit is linkelted.
Amit nem ért ő az az, hogy nem kell teljesen bevonnia a thermal pad-nak a feteket.
Elég, ha csak a tetejének a síkját éri. Tehát a gyári thermal pad-jain is szépen látszik, hogy érintkezik mindennel amivel kell. Minimális plusz hűtést tud okozni, ha az előtte levő kis bütykökkel is érintkezik, de még az is látszik.
Amilyen 3 mm-eset ő rátesz, azzal egészen a PCB-ig kipárnázza a cuccot, tök feleslegesen.
A hőmérsékletcsökkenés kizárólag amiatt történik szerintem, hogy jó minőségű thermalpadot használ, és nem a 3 mm miatt.
De nyugodtan vegyél te is 3 mm-eset ha azt szeretnél, sokkal nem lesz rosszabb, mint egy jól felrakott 2mm-es, csak drágább. -
Raggie
őstag
2 mm bőven elég oda. Eleve a cikk írója nem igazán látja át, hogy a FET-eknek melyik részéhez kell hozzáérnie a pad-nak és hová tök fölösleges ha hozzáér. Valamint jól láthatóan nem 3 mm-eset használ a gyártó.
Egyébként az említett minus pad 8 elég jó ár/érték arányú pad, azt ajánlani tudom ehhez, de én a 2 mm-es verzióját tenném rá az tuti.
-
Raggie
őstag
Gyárilag 3 mm-es pad-et használnak? Biztos ez? Nagyon fura volna.0,5 mm-esek szoktak lenni a memó pad-ok, 1-1,5 mm a VRM. A 3 mm extrém vastagnak számít. Az a gond, hogy a távolsággal exponenciálisan csökken az elvezetett hő mennyisége. Ezért ilyen vastagságoknál már nagyon sokat számít, hogy milyen vezetőképességű a közeg. És a legjobb pad-ok is tized/huszad akkora vezetőképességgel rendelkeznek, mint a réz.
Én a helyedben megpróbálnám feltenni valami jobb minőségű 1,5 mm-essel ha szemre nem látszik hogy azzal ne lenne jó. Kétlem, hogy indokolt volna a 3 mm-es pad.
SZERK: posztolhatnál róla fotót vagy leírást vagy valamit, hogy tanuljunk mi is...
-
Raggie
őstag
válasz
Mexildos #1929 üzenetére
Szerintem nézd meg és mérd le hogy a mostani alatt milyen van és ugyan olyan vastagságút tegyél alá.
Ha vastagabbat teszel, akkor rosszabb lesz a hőátadása, ha vékonyabbat, akkor meg nem biztos, hogy mindenhol érintkezni fog, vagy ha túl szorosan ráhúzod, akár meg is karcolhatja a borda az alatta levő elektromos alkatrészeket. Sajnos csak a pontosan megfelelő vastagság az ideális... -
Raggie
őstag
válasz
detroitrw #1889 üzenetére
Mondjuk igaz én kupak alá használom csak és ott nem száradt ki 5+ év alatt sem személyes tapasztalat alapján, de én meg pont olyanokat olvasok net szerte, hogy a 10+ év sem probléma kiszáradás nélkül, ha jó a kontakt és megfelelő erejű a leszorítás.
Kupak alatt ugye nincs közvetlen nyers réz felület ezért ott nincs reakció. Az, hogy réz hűtőknél kialakulhat valami ilyesmi reakció el tudom képzelni, de a normál paszták élettartamát úgy is biztosan eléri.A kolléga kupak alatti kiszáradását nem tudom hova tenni.
-
Raggie
őstag
válasz
NdrewSunix #1790 üzenetére
Van.
Nem sokkal rosszabb(közepes léghűtésnél kb pár fok) de van érezhető különbség azért.
-
Raggie
őstag
válasz
enginev3.0 #1752 üzenetére
Ez jó kérdés. A boltot kellene kérdezned. De mielőtt rendelsz győződj meg róla, hogy milyen vastagságú kell a te VRM-jeidhez. Én 1 mm vastagságra tippelek így elsőre, de célszerű a gyártó honlapját vagy más fórumokat megnézni, ahol ugyan ilyen típuson cseréltek már thermal pad-ot.
Ha vastagabbat teszel rá, mint ami kell abból túl nagy probléma nem lesz max kicsit rosszabbul fog hűteni. De ha vékonyabbat teszel, akkor lehetséges, hogy nem minden felületen fog kellően érintkezni és sokkal rosszabb lesz azoknak a területeknek a hűtése. -
Raggie
őstag
Ha gyakorlott vagy és nem remeg a kezed, akkor nem kell szigeteléssel szarakodni.
Én akkor is ajánlani szoktam, már csak a biztonság kedvéért is. Legalább addig ragassz rá valamit, amíg a felkenést végzed. Utána leveheted és úgy rakod össze. Például.Előző R9 290-emen is CLU van, és nem szigeteltem semmit, de fostam is rendesen felkenéskor.
Atomlassan mozgattam csak a kenőt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest