- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raggie
őstag
válasz
abridabri #3242 üzenetére
A kolléga azt írta, hogy van ami ugyan olyan teljesítményű de cserébe kenhető is.
Így szempont. Még akkor is ha "csak" kevésszer használod.
Kevésszer is jobb kényelmesen használható dolgot használni, mint kényelmetlen változatot.Akkor ha már mondjuk jelentős árkülönbség is van, akkor már megfontolandó és van pro-kontra érv. De ameddig csak előnye van, addig igenis releváns. Valamint pont ilyen beszélgetéseknek készült a topik.
De ez csak az én gondolatmenetem...
-
Raggie
őstag
válasz
Lamonso #3147 üzenetére
Szia, nem pont a Conductonaut-tal de régebben más folyékony fém pasztákkal van már tapasztalatom.
Igen, valóban rongálja a fém felületeket, csak nikkelezett felületekre ajánlom(pl a CPU kupakok ilyenek). A chipek felületét nem bántja, ezért pl delidnél kupak alá ideális választás de kupak fölé már jóval kockázatosabb, mert a hűtőt megeszi hosszú távon.
Aluminiumot elég rövid időn belül károsítja, a rezet kicsit lassabban, de azt is megkezdi.Szerk: hatékonységa valóban brutál, legalább kétszerese a nem folyékony fém pasztáknak.
-
Raggie
őstag
válasz
Joco_77 #3127 üzenetére
Semmi baj nem lesz kis karcok miatt. Hacsak nem milliméteres mélységben karcoltad meg, akkor maximum 1-2 fokot számíthat és azt is csak a chip karcos felülettel érintkező részeinél. Inkább örülj csak a jó hőfokoknak és használd a kártyád.
MX-4 általában már egy-két héten belül végleges hőfokot ér el, utána átlagos otthoni használat mellett 1-2 évig olyan marad. -
Raggie
őstag
válasz
DravenMoral #3093 üzenetére
Nem tudom mit néztél, de a Coollaboratory Liquid Pro amit említett a koléga folyékony fém paszta. És a megfelelő helyen köröket ver a Kryonaut-ra.
Csak nagyon tudni kell használni. -
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3090 üzenetére
A srác teljesen profi az tény. Pontosan azért is írja le azt amit.
Ennek ellenére az én véleményem: azoknak akik azon az adott processzortípuson (remélhetőleg) maximum egyszer-kétszer fogják megcsinálni a pasztázást nem feltétlenül kell mindenképpen chip formát kivágni kaptonon meg ilyesmi. Ráadásul szikével vágni a processzor körül a nem profi usereknek még kockázatosabb is mintha nem csinálná.
Rövien: profiknak jó a leírás, de kezdőknek nem.
Egyébként egyáltalán nem könnyű kezdőknek jó leírást készíteni folyékony fém paszta használatához, pont ezért nem is vállalkoztam én sem erre... -
Raggie
őstag
Szerintem akkor kérdezzük meg azokat akik több száz procin túl vannak, hogy milyen pasztát ajánlanak a kupak alá és milyet nem.
Nem, tudom ez a magas ló honnan jön. Egyáltalán nem sértőn és nem fölényesen írtam semmit.
Megsértődni nem fogok, hiszen még csak nem is igazán tudom magamra venni. -
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3086 üzenetére
Mint ahogyan írtam is a rossz eredmény nem most fog látszani...
A linkelt folyékony fém felviteli mód pedig. Hát hogy is mondjam. Enyhén túlzó bonyolultságot sejtet.
Le kell tisztítani minden felületet, leragasztani a veszélyes területeket, vékonyan felvinni és figyelve visszatenni. Ennyi. Nem atomfizika.
Vannak nagyon jó youtube videók is róla, csak utána kell nézni mielőtt hozzáfog az ember.A teljesen legapróbb mozzanatokig meg kár leírni, sokkal jobb megnézni egy videón, valamint aki ilyesmit szeretne csinálni vegye a fáradtságot és nézzen utána, ne csak egy elovasott fórumposzt alapján ténykedjen. De ez már csak a saját véleményem.
-
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3082 üzenetére
Nincs magas hangnem egyáltalán.
Olvasd újra a hozzászólásaimat ha magas hangnemet vélsz felfedezni.Azért írtam le amit, mert szerintem egy szakmai fórumon ha látom, hogy a saját tudásom és tapasztalatom szerint is rossz tanácsot ad éppen valaki, akkor kötelességem megemlíteni azt.
És ezt továbbra is meg fogom tenni. Remélem nem gond.
-
Raggie
őstag
Nem neked írtam a hozzászólást. Elsősorban a kollégának, aki javasolta a pasztát.
Másodsorban általánosságban, hogy jellemző az hogy egy elvégzett valamilyen tevékenység után az illetők már egyből szakértők és tanácsokat adnak.
És még csak nem is rosszindulatból írom, csak kizárólag azért, mert nálam volt ellenpélda és én a saját káromon megtanultam. -
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3077 üzenetére
Prímák az értékek delideléssel egy-két év után is?
Valamint az a gond, hogy osztja olyan a tanácsot delideléshez, aki csak 1x csinálta... És utána gratulál mindenki a másiknak, csak ha majd fél év múlva megfő már a procija, akkor senki nem fogja tudni, hogy miért is... Vagy lehet évente újra megcsinálni a delidelést... Biztos jó móka lesz.
Én is csak 5 delidelt procin vagyok túl így hát én sam vagyok egy mester benne, de már eközött az öt között is volt már olyan, ahol meg kellett ismételni a delidet pont emiatt. Ezt a tapasztalatot osztom meg és egyből tanácsolok olyat, amivel megoldódott a probléma.
Persze, a folyékony fémmel oda kell figyelni, de maga a delid is egy elég rizikós és odafigyelős munka. Tehát szerintem eleve az álljon neki, aki ilyesmire képes és utánanéz mit hogyan kell csinálni és mire kell figyelni.
Ha leszigeteli az ember a procin és a környéken lévő dolgokat akár szigszalaggal vagy electrical tape-pel, akkor máris nem olyan kockázatos a dolog. -
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3073 üzenetére
A gyári paszták eredményei szarok is. Valamint gyárilag tökéletesen légmentesen körbe van ragasztva a kupak direkt erre való ragasztó anyaggal így jóval nehezebben szárad ki. Ezt a fajta ragasztást otthoni körülmények között rendkívül nehéz reprodukálni.
Egyébként nem muszáj hallgatni rám. Mindenki megtapasztalhatja saját kárán is a dolgokat. Én csak próbálok segíteni, mert én már megtapasztaltam...
-
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3035 üzenetére
Ha kupak alá teszed és visszaragasztod, akkor sohasem kell cserélni. (~15 év múlva max)
A kryonaut-tal milyen rossz tapasztalatod van? Nekem csak jó volt vele.
Volt már sokféle pasztám (coolermaster, MX2, MX4, folyékony fém, stb.) de a Kryo vált be nekem a legjobban cpu-ra. -
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3029 üzenetére
A kupakot nem jó leszedegetni meg visszateszegetni rendszeresen. Ezért kupak alá nem való kiszáradó paszta.
Emiatt pont hogy nem jó az MX-4. De mindenki azt csinál amit akar.
Nem véletlen, hogy nem tesz egyik profi delidelő sem kupak alá normál pasztát, csakis folyékony fémet. Az kitart és jó is. Egyszer kell feltenni rendesen és kész.Kupak fölé már egy valid választás az MX-4(mondjuk én oda is inkább valami jobbat tennék, pl minimum egy Kryonaut-ot).
-
Raggie
őstag
válasz
Pyttawrx #3022 üzenetére
MX-4 ne menjen kupak alá. Főleg ha vissza is lesz ragasztva... kiszárad, aztán rosszabb lesz mint előtte.
Kupak alá folyékony fémet érdemes tenni, mert azzal utána nem kell foglalkozni.
Csak ugye ahhoz érteni kell. (vezető anyag így felvitelkor védeni kell minden elektronikát amihez hozzáérhet, rácsöppenhet). -
Raggie
őstag
válasz
***ANDRÁS*** #3015 üzenetére
Ha állagra jó és kenhető, akkor lehet használni.
-
-
Raggie
őstag
Én eddig MX-4 és Kryonaut pasztákat ajánlottam, de most már nem merem ezeket ajánlani az új infók fényében.
-
Raggie
őstag
-
-
Raggie
őstag
válasz
k_laszlo90 #2805 üzenetére
10x
-
Raggie
őstag
válasz
Sitti78 #2759 üzenetére
Szia,
nagyából meg tudod mérni, annyira legalábbis, hogy választani tudj mindenképp.
A lehetséges vastagságok közül a legközelebbit válaszd ki és jó lesz:
0,5 mm
1 mm
1,5 mm
2 mm
A RAM-okon általában vékonyabbak szoktak lenni, de ez sem ökölszabály mert nagyon változó dizájnok is vannak. -
Raggie
őstag
válasz
Interceptor #2740 üzenetére
Ha állagra jó és kenhető, akkor nincs semmi baja és használd nyugodtan.
-
Raggie
őstag
válasz
tordaitibi #2732 üzenetére
Árt az alunak. De még a réznek is hosszú távon. Egyedül CPU-ba kupak alá a teljesen biztonságos, mert ott csak a chippel és a nikkelezett réz kupakkal érintkezik. Azokat nem bántja.
-
Raggie
őstag
válasz
tordaitibi #2730 üzenetére
Ha nem vagy képben, akkor oflyékony fémmel ne, mert az veszélyes is lehet.
Kryonaut-ot javaslom vagy az MX-4 pasztát. -
-
Raggie
őstag
Hát ha ilyen X23-as(LINK) paszta, akkor a 6 W/mK hővezetéssel nem nagyon rúgna labdába az MX-4 és hasonló rémiumabb paszták mellett.
MX-2 pasztával inkább egy kategória lenne kb, de még talán az alatt is kicsivel.
Ez persze csak megalapozott tipp, ettől lehet jobb és rosszabb is. -
Raggie
őstag
Hmm furcsa. Egyből felkenés után teszteltél vagy megvártad a terülési időt?
Ez kb 12-24 óra szokott lenni a modern pasztáknál, viszkozitástól függően.
Mondjuk én még nem használtam MX-5-öt soha, szóval saját tapasztalatom nincs vele de furcsállanám, hogy ha az MX-4 is jobban teljesítene az Arctic vadi új csúcspasztájánál... -
Raggie
őstag
Szervusz,
mind a három jó paszta. Az MX-2 olcsó, az MX-4 drágább, de jobb is (az ár/értékben ez a legjobb ezért ezt ajánljuk legtöbbet), az MX-5 megint kicsivel jobb, de már sokkal drágább.
Ha a maximum kell, akkor MX-5 ha meg csak egy simán jó paszta, akkor MX-4. Ha spórolósan kell egy elfogadható, akkor meg MX-2.
Egyébként az MX-4 és MX-5 között van kb a Thermal Grizzly Kryonaut, én azt használok és elég jó. -
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
A szín nem számít csak a vastagság és a hővezetés.
Ettől függetenül én a "noname, de biztos tudja a 6 w-ot" féle dolgokban jóval kevésbé bízok, mint egy gyártó saját maga által specifikált dologban... Egybként a 6 W-os Arctic padok is eléggé alsó kategóriásak, ez akkor még alatta lehet.
Nem tudom milyen VGA-d van, de lehet megérdemelne valami normálisat. -
Raggie
őstag
válasz
tomaszka88 #2623 üzenetére
Semennyire, mert rosszabb.
A hővezető képessége rosszabb, csak azért alkalmazzák oda ahova, mert az egyenetlen felületekre nem lehet normális kontakttal felkenni a pasztákat vagy ha mégis rengeteg pasztát odanyomnának, akkor kiszáradna és elválna. -
Raggie
őstag
válasz
tomaszka88 #2621 üzenetére
Ez általánosan alkalmazható. Olyan helyekre jó, ahol sima felületek vannak(chipek, VGA-k, CPU-k).
Az egyenetlen felületekhez thermal pad kell(VRM, memóriachipek, egyéb kisebb kiálló elektronikák, stb.). -
Raggie
őstag
válasz
siska93 #2598 üzenetére
Nagyon más a kettő.
A Conductonaut folyékony fém, ami nagyon jó hővezető de vezeti az áramot is ezért nagyon kell vele vigyázni amikor felkeni az ember. Egy kis csepp rossz helyre és elfüstölhet a gép.
Az NT-H1 normál paszta. Nem vezeti az áramot így kevésbé kockázatos, de cserébó kevésbé jó hővezető.Én a Kryonaut-ot ajánlanám vagy MX-4-et. Ezek könnyen kezelhetőek, nem kockázatosak de relatíve jó teljesítményűek.
-
Raggie
őstag
Hát igen.
Neten úgy kereshetsz rá, hogy "delid".
Ha nem tudod mi is ez, akkor inkább ne csináld. Egyébként a 70-75 fok környéke az nem sok. Úgy hosszú évekig is ki fogja bírni azért az a proci. Szerintem nem érdemes vesződni ezzel. Esetleg a gyárinál egy kicsit jobb hűtőt rátehetsz ha találasz párezerért aprón, azt annyi. -
Raggie
őstag
válasz
joysefke #2590 üzenetére
Lásd kettővel ezelőtti hozzászólásom:
"Kryonaut vagy MX4"Ha ennél budget-ebb kell, akkor MX-2. De szerintem kár ezen a párszáz forinton spórólni...
Valamint nekem a több éves Kryonaut pasztám a fecskendő szerű tubusában tökéletes állapotban van máig, és boldogan használom. Nem kell megriadni attól, hogy pl egy 5g-os adagot megvegyen az ember. Utána egy jópár évre és konfig váltásra megvan a paszta. -
Raggie
őstag
válasz
boskorelli #2583 üzenetére
EZ alapján a sima pasztával jobban jársz.
-
-
Raggie
őstag
válasz
Wiz Khalifa #2562 üzenetére
Igen, jól gondolod.
@Pityu: ez elfogadható hőfok ha jól tudom a 3000-es ryzenekhez. -
-
Raggie
őstag
válasz
Erikkk26 #2509 üzenetére
Először is nézz utána, hogy most milyen vastag thermal padok vannak rajta és ugyan olyan vastagot vegyél.
Másodszor meg ez amit kinéztél 2,0 W/mK hővezetéssel eléggé gyatra.
A sima Arctic kék thermal padok 6,0 W/mK-s hővezetéssel háromszor jobbak és még azok is elég olcsók. -
Raggie
őstag
válasz
Antikzsolt #2507 üzenetére
A kettő amit linkeltem azok pl csak 650-730 grammosak.
-
Raggie
őstag
válasz
Antikzsolt #2505 üzenetére
Olyat keress, aminek nem direkt hőcsöves érintkezése van, hanem van rendes alaplapja.
Pl az enyém is ilyen (Thermalright True Spirit 140 Power) vagy a Scythe-nál a Kotetsu II vagy a Ninja aktuális verziója.
Ezek nikkelezett réz talpak, ezek bírják a folyékony fémet.Egyébként írják szépen a gyártói honlapok az alaplap anyagát is, csak alaposan kell keresgélni
:
Kotetsu II - nickel-plated copper
True Spirit 140 POwer - pure copper nickel plated -
Raggie
őstag
válasz
Antikzsolt #2503 üzenetére
Hát olyat érdemes, aminek réz vagy nikkelezett az alaplapja. Ezt általában a gyártó honlapján lehet megtalálni, vagy meg kell kérdezni a gyártót.
Egyébként mire raknád a hűtőt? -
Raggie
őstag
válasz
BenceRago1 #2493 üzenetére
Pasztának elég jó a Kryonaut ahogy a kolléga írta. Padokból először is meg kéne nézni, hogy kell-e bele és ha igen, akkor milyen vastag.
-
Raggie
őstag
válasz
Ciccuka #2470 üzenetére
Tudnia kell, mert ráírták. Annyira tudja, mint a paszták.
Egyébként ez egyáltalán nem olyan nagy kunszt, csak hát a hővezetésnél nagyon sokat számít a rétegvastagság. Ugye a pasztáknál hiába van a Kryonaut-nak pl "csak" 12W/mK hővezetése, de annak csak 0,01 mm-t kell áthidalnia kb(kupak és hűtőtalp között). Míg egy thermal pad-nak 0,5-1,5 mm-t. És a távolsággal fordítottan négyzetesen aránylik a hővezetés, szóval itt a valós elvezetett hő elég kicsi lesz még így is. -
-
Raggie
őstag
válasz
MPowerPH #2451 üzenetére
Szervusz, ilyet nem tudom, hogy fogsz-e egyáltalán találni.
A hővezető paszták nem ragasztásra valók, hanem hőátadásra. A legtöbb esetben kell hogy legyen valamilyen fizikai kötés/erőhatás ami összenyomja a két felületet ami közé teszed a pasztát, mert attól függetlenül, hogy a paszta hővezető minél vékonyabb kell legyen a rés amit kitölt.Mit szeretnél ezzel megberhelni egyébként?
-
Raggie
őstag
válasz
#65537792 #2446 üzenetére
Tévedés. 0,5-1,0-1,5-2,0-2,5-3,0 mm vastagságban minden varianciára láttam már példát.
@maujuri: Sajnos csak egy válasz van: olyan vastag kell rá, mint ami most is van rajta.
Vagy kideríted neten lévő leírásokból, vagy "teardown" videókból vagy hasonlóból, vagy szétszeded és megméred. -
Raggie
őstag
válasz
ricogsm #2415 üzenetére
Én AIO-hoz biztosan nem ajánlanék folyékony fém pasztát!
Elég jól hűt az "sima" hűtőpasztával is és azzal nincsen semmi kockázat.
Inkább a Kryonaut-ot javasolnám emiatt.A Conductonaut hosszú idő alatt a jobb hűtőknek is megmarhatja a felületét, ami után lapolással+polírozással lehet csak javítani őket, de ezt pl AIO-nál nem olyan triviális megcsinálni. Mindezt pár foknyi különbségért... szerintem nem éri meg a kockázatot/bosszúságot.
Új hozzászólás Aktív témák
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Háztartási gépek
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- eBay
- Mafia: The Old Country - Fókuszban a harcok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- További aktív témák...
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- 2db új NZXT Aer P számítógép hűtőventillátor
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Corsair iCUE H150i RGB PRO XT Vízhűtés!
- NZXT Kraken ELITE 360 RGB White Vízhűtés!
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest