- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pellesmartin #76633 üzenetére
Gyári töltők megoldásait vettem alapul.
Ctek azt mondja, hogy 10 napig tart 13,6 V-on, majd lekapcsol, figyel és csak akkor indul újra, ha 12,7 V alá esik a feszültség.
Optimate 6
Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése töltésből és nem töltésből (30-30 perces ciklusokból) tevődik össze, melyek időszakosan egymást követnek. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélküli időszak követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés (13.6 V töltési feszültség mellett) maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit. 12 óra eltelte után a feszültség-megtartási teszt aktivizálódik.
Azokban az esetekben, amikor nem a zöld LED #5 világít vagy nem a LED #5 és 6 együtt, a feszültségmegtartási teszt 24 óra elteltével újra indul. Ez mindaddig ismétlődni fog, míg meg nem jelenik a Kifogástalan állapotban vagy a Rendben értelmezésű LED-s jelzés (LED #5 zölden világít vagy a LED #5 zölden és a LED # 6 sárgán világít). Jó akkumulátorok esetén a 12 órás ellenőrzési ciklus után a 30-30 perces töltési-nincs töltés ciklus aktiválódik. Időtartama 12 óra, mely után újbóli a 12 órás ellenőrzési fázis következik.
---------------------------------------------------------
Optimate 4Az akkumulátor automatikus karbantartó töltése
Az akkumulátor csepptöltése és ellenőrzése 30 perces ciklusokból tevődik össze, melyek időszakosan egymást követik. 30 perces karbantartó töltést árammal, 30 perc áram nélkül ellenőrzés követ. Ez a ciklikus üzemmód segít minimalizálni az akkumulátor elektrolit (víz) veszteségét és egyben optimalizálja az akkumulátor állapotát, várható élettartamát meghosszabbíthatja. Az alacsony erősségű árammal való töltés maximalizálja az akkumulátor töltöttségi szintjét, minimalizálja az önkisülés veszélyeit.
--------------------------------------------------------------Mondani sem kell, utóbbi lett végül számomra tetszetős is, meg egyszerű is. Lomtárból előkaptam a talán sokak által ismert peremtárcsás, konnektorba dugható időzítőt, ami 15 perces pöckökkel van ellátva, így 30 percre is pont be tudtam állítani.
A DC-konverter kimenetére iktattam egy kis diódás áramkört (akkus szerszámgép töltőköréből származik), ami áramszünet esetére nem engedi visszamerülni az akkut, illetve egy piros LED indikálja rajta a töltőáramot, amit 1 db tranzisztor működtet és két ellenállás, ha jól rémlik.
Ez azért jó, mert az autó szivargyújtó aljzatában töltök rá, ami egy lötyögő, bizonytalan dolog. De így látom, hogy mikor jelez a LED, azaz érintkezik rendesen, folyik az áram. A diódán eső feszültség miatt természetesen feljebb kell szabályozni a DC-konvertert, hogy az akkura 13,6 V jusson.
De nem végleges megoldás, a mechanikus időzítő helyett MOSFET-kapcsolóval tervezem majd, ilyen időzítővel, ami nekem már bevált más célra is:
https://mysku.ru/blog/aliexpress/52295.html
Lent a hozzászólások között látszik a multivibrátor rajza is. További részletek az időzítőről:
http://sxemy-podnial.net/c005-prostoj-tajmer/
Gyári töltőknél bevett megoldás a kimeneten egy open drain MOSFET a negatív ágba iktatva, ami több problémát is megoldhat: szikraelhárítás, illetve visszamerítés elleni lekapcsolás például. Így nem kell dióda sem a kimenetre.
-----------------------------------
#76635 Barret001Semmi különös, cellánként 2,5 V felett üzemi állapotba kapcsol a BMS, mindkét irányba vezet. Sokan nem tudják, a Li-ion celláknak van bizonyos önbalanszírozó hatása, de az cellánként 4,2 V-hoz közeledve kezd jelentkezni, egyfajta sajátos Zener-effekt (de csak én nevezem így, az érzékeltetés kedvéért). Öreg akkunál már nem, a belső ellenállás növekedése miatt. Nem véletlen, hogy laptopakkuban is ritkán látni balanszert (ellenállásos kisütőköröket, ami 4,25 V felett aktiválódik).
10,6 V viszont kevés. -
válasz
Az akku lassan megerett cserere.
Elotte azert nem artana egy nyugalmi aramot merni, marmint a robogo nem szivogatja-e az akkut.13,8V az ajanlott toltofeszultseg, 13,4 alatt szulfatosodik, 14-14,4 felett vizet veszit. Akkor is ha zseles, pardon AGM.
Rajtahagyhatod allandoan.
Mielott aggodnal, az osszes PB akkus ups, riaszto, veszvilagitas igy mukodik. -
Barret001
addikt
válasz
Én lerakom a robogót ősszel,tavasszal indul.10 éves akku. Nem gondolod hogy ott más baj lesz?
De a 12,6V-os megoldás működik,úgy hívják hogy csepptöltés.Az ólomakku ezt kifejezetten szereti! -
darvinya
titán
válasz
pellesmartin #73175 üzenetére
Ha záró, akkor mechanikusan van összekötve, mert különben sehogyan nem tudja összeadni, mikor nyitott helyzetben van.
-
PitLee
őstag
válasz
https://www.drive2.ru/l/486176280207688204/
https://www.drive2.ru/l/9940426/
http://zvook.online/auto19/renault-laguna-2-podklyuchenie-dzhoystika-k-magnitole.php
https://www.drive2.ru/l/3059417/
https://www.drive2.ru/l/1637947/ -
PHM
addikt
válasz
-
seger
addikt
válasz
pellesmartin #73156 üzenetére
Az elképzelés jó, csak a rajzon kcsit javítanék.
De minden jó ahogy gondolod.
Elvileg van még egy key2 veszeték, akár még plusz gombsor is beépíthető. Innen kezdve sok lehetőség van, akár két gomb egyszeri megnyomásra is!
-
törölt tag
válasz
Helló
Amint az imént írtam az neked ment
A megoldás kicsit cseles ha az 1 és 3 lábra négyszög jelet kotsz ami ellen fázisban van akkor egyszerűen meg lehet különböztetni a 2 állapotot
Nem világos nekem hogy szétválaszthato vagy sem az 1/3 lab vagy fix sín.
Ha fix sín akkor fordítva kell gondolkozni
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz
pellesmartin #73159 üzenetére
Akárhogy agyalok, némi trükkel is csak 5 funkció oldható meg,
a volume down-nak külön nyomógomb kellene az általam kitalált megoldásban. -
PitLee
őstag
válasz
Nem értek hozzá, csak a logika mentén próbálkoztam, de sok az ismeretlen és ezért rengeteg a lehetőség.
http://www.picbasic.co.uk/forum/showthread.php?t=15229
https://hackaday.io/project/167909-clio2jvc
https://forum.arduino.cc/index.php?topic=230068.0
https://youtu.be/fk73SCOE8qUmeg van ilyen kütyü is
google.com/search -
darvinya
titán
válasz
Ki kellene mérni, hogy van-e nyitó érintkező.
Mert írásodból 1-4 záráskor 3-4 is zárva, emiatt adja hozzá.
Ha meg 3-4 nyitó, akkor azon nem lehet változtatni, kapcsoló bontás nélkül. -
PHM
addikt
válasz
Milyen ellenállásértékek tartoznak a parancsokhoz? (R1...R6)
-
Barret001
addikt
válasz
pellesmartin #69772 üzenetére
Szerintem a relének semmi köze a motorhoz! Ezek a motorok fordulatszám szabályozottak,azt meg egy fet,vagy tranzisztor végzi,fokozatmentes potméter szabályzással.
-
pjen
félisten
válasz
pellesmartin #69772 üzenetére
A relé megkapja a 24 voltot,amir ki kéne adnia?Az,hogy kattan nem jelenti azt,hogy át is ad.Behúzott relénél egy szakadás vizygálóval mérjél a relé lábaira.
-
Gézengúz
addikt
válasz
pellesmartin #68966 üzenetére
Igen.
-
Gézengúz
addikt
válasz
pellesmartin #68960 üzenetére
Nekem épp ma jött meg, [link]
10 cellát hajt meg, teljesen rendben van. A bemenő portja is 2A-es.
-
mezis
félisten
válasz
pellesmartin #67793 üzenetére
Azon kívül, hogy hamar tönkre megy, a tápfeszültséged sem lesz kellőképpen szűrt.
-
PHM
addikt
válasz
pellesmartin #67793 üzenetére
Kapcsolóüzemű tápba én nem tennék csak low ESR kondit.
Az sem tart örökké, akkor mit várjak a simától? -
And
veterán
válasz
pellesmartin #67758 üzenetére
Én ezt nem javaslom. Bizonyos esetekben lehet létjogosultsága a tápegységek párhuzamos kapcsolásának, például redundancia biztosítása céljából, diódás közösítéssel. Utóbbi eset viszont azt feltételezi, hogy a tápegységek terhelhetősége külön-külön is nagyobb, mint a terhelés árama.
Olyan tápokat nagyon nem javasolt egyszerűen lepárhuzamosítani, amelyek nyugalmi feszültsége nem tökéletesen azonos (USB-táp esetén 5% a tűrés), és amelyeknél nem tudod azt sem biztosítani, hogy a terhelőáram eloszlása közöttük teljesen szimmetrikus legyen. Ezen felül jobb nem teljesen határra tervezni, vagyis ha 3 amperes az áramigényed, akkor annál valamivel nagyobb terhelhetőségű tápot illik használni. -
PHM
addikt
válasz
pellesmartin #67375 üzenetére
Sok lítium akkut 2,5V-ig enged meríteni a gyártó.
A tiéd, ha nem 1-2 évig volt ebben az állapotban, simán menthető.
Azért a kezdeti töltést lehetőleg kis árammal csináld és figyeld,
hogy nem melegednek-e a cellák. -
PHM
addikt
válasz
pellesmartin #67335 üzenetére
Rakhatsz több cellát is párhuzamosan, de csak azonos kémiájút.
Gondolok itt arra, hogy azonos névleges feszültségű legyen és
azonos legyen a teljes feltöltött feszültsége.
Azért teljesítményben nagyon eltérő akkukat én nem kötnék párhuzamosan. -
Ribi
nagyúr
válasz
pellesmartin #67327 üzenetére
Csak töltővel szabad, rossz esetben felrobban a csába ha csakúgy rákötsz 5V-ot.
-
PHM
addikt
válasz
pellesmartin #67145 üzenetére
Fénykép alapján nehéz beazonosítani, mindenesetre ellenállásnak tűnik.
A második képen jobbról balra a csíkok:
sárga: 4
lila: 7
?: szorzósáv, nem látom tisztán, milyen színű lehetett.
arany: tűrés (5%)
A teljesítménye 0,5 és 2W között bármi lehet.
Szerintem jobban jársz, ha egy hozzáértőhöz viszed.
Az az ellenállás ugyanis járulékos hibajelenség, valami miatt égett ki.
Azaz, ha sikeröl is ugyanolyanra cserélned, nagy valószínűséggel
újra ki fog égni. -
válasz
pellesmartin #66873 üzenetére
Áramrelé vagy aktív elektronika nélkül sajnos 20W körüli disszipáció alatt nem úszod meg.
Kolléga ajánlotta az ellenállást, ezt ki lehet váltani 2x5-6 darab 10 amperos diódával, a felesleges disszipáció sajnos ugyanannyi marad de eloszlik 10 felé és egyszerűbb beszerezni mint egy nagyteljesítményű ellenállást. -
Lompos48
nagyúr
válasz
2 megoldást látok:
1. A fűtőellenállással sorbakötött monitorellenállás. Számításaim szerint 0,25 ohm és legalább 20W. Vele párhuzamosan köthető egy LED (akár kis előtétellenállással). Amíg áram folyik feszültségesés van, ami vezérli a LEDet. Nagyon fontos a pontos ellenállásérték és a nagyon jó szerelési kontaktusok. Elméletileg megoldás, védelmi szempontból nem tudom, mert nem tud(hat)om, hogy mi van ott.
2. Áramtrafóval. A linkelt bigyó 50A mellett 10mA-t ad a szekunderén. 5 menetet fűzve a 18kW (7,826A) nagyjából a 10 mA-t hozza egy LEDre, amivel illik ellenpolaritásban egy diódával, vagy akár egy másik LEDdel védeni. -
fero02
nagyúr
válasz
Miben lenne a fűtőszál? Valami IP védettségi követelménye van a "figyelő" rendszernek?
Első körben nekem az jut eszembe, hogy egy áramfigyelő relét tennék elé és akár egy bojler kontroll lámpát kapcsolna. Így minden megoldható lenne 230 V-ról és nem kellene erős és gyengeáramot keverni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby rádiós topik
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen videókártyát?
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest