- iPhone topik
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DonThomasino #21346 üzenetére
Gondolom addig tart, amíg nem követünk el valami olyat, ami méltatlanná tesz erre a klubra.
Amúgy igen, az 1 fórumra jutó szakértők száma itt elég magas lett.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21346 üzenetére
Így van, mi vagyunk a profik.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
őstag
-
őstag
válasz DonThomasino #21354 üzenetére
Igen nagy a valószínűsége de lehet még annyi sem jönne ki belőle.
Üdv:Attila
-
dudika10
veterán
válasz DonThomasino #21356 üzenetére
Úgy érted, hogy 230V-110V-os áttételű trafó?
A leválasztó trafónál pont az a lényeg, hogy az áttétel 1-1, tehát ha Te azt a leválasztó trafót 230V-ba dugod, akkor a másik oldalon is 230V jelenik meg.Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
őstag
válasz DonThomasino #21356 üzenetére
Az autotrafók pontos "jellemzőit" nem ismerem de ha be táp 230V~ helyett 110V~ akkor a trafó mágnesessége is kisebb így lehet,hogy a kimeneten már a bemenő sem fog kijönni.
Én mindig kerültem az ilyen életveszélyes trafókat.
Csöves rádiók egyes példányainál is használnak ilyen trafót még azokat is kerültem.(helyesebben ott a secunder volt megcsapolva az anód feszültséghez)Üdv:Attila
-
őstag
válasz DonThomasino #21360 üzenetére
Ha tulajdonodba van akkor ki is tudod próbálni ha meg most akarnád megvenni akkor szerintem inkább ragaszkodj a 230/230 leválasztó trafóhoz.
Otthon hány db 115V-os készüléked van amit érdemes lenne rákötni?Üdv:Attila
-
dudika10
veterán
válasz DonThomasino #21362 üzenetére
Ahogy totya mondta, 110V-veszteségig volna szabályozható.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
őstag
válasz DonThomasino #21362 üzenetére
Ok.Értem én...
Persze 110V-alatti feszültséget tudsz majd szabályozni vele de nem biztos,hogy a kimeneten ki tudja majd adni a 110V-otÜdv:Attila
-
őstag
válasz DonThomasino #21365 üzenetére
Ha minden veszteség összeadódik akkor még szerintem felét sem.De majd ki leszek javítva ha tévedek.Bár engem is összezavar már ez primer secunder összekötés
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21360 üzenetére
Az ember már egy kicsit nem is kirándulhat...
A te autotrafódnál arról volt szó, hogy max. 270V-ra képes a kimenete. Akkor 110V bemenetnél majdnem 130V lesz a max. kimenet (hármasszabály), ugyancsak nulla közeléből kezdve, ha még emlékszel a tekercs eleji pár érintetlen menetre, ami miatt nem pont nulla..
Itt nincs olyan, hogy nem elég akkor a mágnesezettség blablabla. És akkor elég, ha csak 15mA-t kérsz tőle?Gondolom abban a nyakatekert konfigurációban olyan 2A-re számíthatsz.
De ismétlem: nem kötelező a galvanikus leválasztás, ellenben a helyzet pontos ismerete kötelező és a cucc tudatos használata ugyancsak. A kávéfőző is agyon csaphat elméletileg. Ezt úgyis mindig ideiglenesen használod. Akár gyakorolva tanuld, mint a falhozütögetéssel a teniszt..
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21369 üzenetére
Szovátán.
A 2A-t úgy első ránézésre írtam, de lehet, hogy igazam van.
Ha valami nagyobb dolgot raknék rá ami már meghaladná teljesítményét akkor könnyen leégne ?
Kicsit nagyobbnál lassabban, sokkal nagyobbnál gyorsabban. Ebben az esetben a veszélyeztetett a kisebb trafó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21372 üzenetére
Bekapcsolva, leterhelve fogod a tekercsét és tapintod, hogy melegedik-e. Ez szubjektív megítélés és rutin dolga is. Sajnos.
3A bizti
Nem tudom.
-
Gyula84
veterán
válasz DonThomasino #21374 üzenetére
Mármint az autotrafó?
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
dudika10
veterán
válasz DonThomasino #21374 üzenetére
Raknék az egész elé egy 1-1,25-öst szerintem. Nem érdemes a határokon garázdálkodni, 'játszani' meg ez is elég volna.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Gyula84
veterán
válasz DonThomasino #21378 üzenetére
De akkor, hogy fogja bírni főleg, ha terhelést is kötsz rá? vagy az is volt rajta ? mikor lecsapta
-
Gyula84
veterán
válasz DonThomasino #21380 üzenetére
Értem, gondolom ott már nagyobb volt a biztosíték
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #21378 üzenetére
Hát, esetleg egy 3,15 A-es lassú (T jelű) biztosítékkal ki lehet próbálni.
Mindazonáltal az elejétől fogva az motoszkál bennem,
hogy én bizony a helyedben inkább eladnám azt az autotrafót.
Kisebb teljesítmény igény esetén gyakorlatilag fillérekért be lehet szerezni
a bolhapiacokról tápokat-töltőket-adaptereket.
Ezek között akadnak márkás darabok is, s nem kevés közülük
már kapcsoló üzemű, ami ugye jót tesz a villanyszámának.
Gyakorló daraboknak viszont kiválók, a nagyobb feszültségekkel/áramokkal pedig
ráér az ember akkor foglalkozni, ha már szerzett némi jártasságot a témában.
Félre ne érts, nem a kedvedet akarom elvenni, de szerintem itt is,
mint sok más szakmában, nem árt a fokozatosság.
Szvsz.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21390 üzenetére
Beugrik a helyére, mágneses a hegy és maga ahova belerakom az is.
totya694: Lehetséges, nem tudom milyen hangerővel kell kattognia.
tsu: Lehetséges.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21409 üzenetére
950-ig számoltam, akkor most kezdjem újra?
A kattogást meg itt hallgattam max hangerőn, az volt a referencia.
Na, majd legközelebb jobban fülelek.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21412 üzenetére
NEM...vagyis,ha füstgenerátort akarsz belőle,akkor lehet fázishasítással is
Az 1fázisú motort még frekiváltóval sem lehet.
Azok a motorok nagy része a teljesítményveszteség miatt 230/400V(delta/csillag) és deltában vannak meghajtva 3X230V-ról vagy néha kevesebbről....ebbe most nem megyek bele.(gyakorlatilag 1X230V-ról alakítják a frekiváltóval elő)[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21412 üzenetére
Gondolj egy porszívóra. A modernek fordulatszámát egy potenciöméterrel lehet szabályozni. Vannak ilyen termékek is: [link]
Most ne kérj hozzá rajzot is... mer' nem lesz.
Ellenben van egy dolgozat róla.
[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21414 üzenetére
nem igazán...először....gerjesztésed nem lesz,elkezded melegíteni a tekercseket.
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21419 üzenetére
"Hát az első LINK elég drága": Ez tényleg az, de pl. a Conrad árul ilyen kockát meg hozzávaló potmétert párezer Ft-ért. Csak persze neked kell dobozolni.
"Viszont ahogy beleolvastam azt írja egyfázisú motorhoz minden további nélkül (lehet ?? )frekvencia váltót használni."
Én nem azt olvastam belőle hogy minden további nélkül lehet. Legalábbis standard kivitelűt nem feltétlenül. A gondot egyrészt a fázisszög, másrészt a segédfázis tekercs méretezése jelenti. A segédfázisnál beleszámolják a soros kondenzátoron eső feszültséget is. Mindenesetre egyfázisú frekiváltóval ki lehet próbálni. Biztosan korlátozott a használható fordulatszámtartomány, és érdemes a kipróbálás idején szorgalmasan tapizni a motortestet, mennyire melegszik.
A cikk egyébként nagyon komoly, de nem sok értelmét látom ezzel a témával ennyit görcsölni. Az egyfázisú motorokat tulajdonképpen kényszerből, háztartási célokra fejlesztették ki, faék bonyolultságú olcsó megoldásként, ugyanúgy mint az univerzális motorokat. Ipari célra, ahol nagy tömegben lehetne gyártani és eladni, ilyeneket nem nagyon használnak. Legfeljebb ott, ahol meg nincs igény a fordulatszám szabályozására (lásd motorok különálló hűtése). Ha mégis kell a fordulatszám szabályozása, pl. mosógép dobmeghajtás, a legtöbb gyártó univerzális motort használ. Egy kapcsolóelem, egy PWM jel és kész. Vagy betesz ha nagyon igényes egy BrushLess DC motort.
Hobbiszinten érdekes, ha valakinek van kedve meg ideje ezzel játszani.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21422 üzenetére
Mondjuk, hogy igen, bár kételkedem abban a 0-100%-os szabályozási tartományban és még annál is kíváncsibb lennék a kis fordulatszámnál még megmaradó nyomatékra. Mindenképp tartsd szem előtt azt, amit sörösló írt a (#21421)-ben.
Mindent meg lehet otthon is építeni (atomerőmű, űrrakéta kivételével ). Keresgélj a neten rajz után. Mint tegnap írtam: nekem kéznél nincs. Végülis egy triac-os fázisszabályzó áramkör.
És csak hogy bosszantsalak: majdnem olyan veszélyes, mint az autótrafó. -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21424 üzenetére
Ez sincs leválasztva a hálózatról, a triac azt "hasogatja". Ott a FÁZIS ebben az esetben is. De ugyanúgy alaposan végiggondolva lehet ezzel is dolgozni, mint amazzal. Persze beépítve ez sem veszélyesebb mint egy villanykörte vagy hűtőszekrény.
-
szeva000
addikt
kérdés,hogy milyen motorra akarod...Ha univerzálisra,akkor megy a dolog,de azinkront megölöd vele.Oda nem való a fázishasogatós megoldás.
Ilyet pár száz ft-ból tudsz csinálni[ Szerkesztve ]
-
sörösló
aktív tag
Biztosan lehet, de minek? Nem hozod ki olcsóbban, ehhez meg még adatlapot is kapsz miszerint ha az előírásoknak megfelelően építed be, akkor megfelel a mittomén milyen EU irányelveknek meg IEC ajánlásoknak. Ezerszer kipróbált, megbízható cucc. Jómagam 30-40 db-ot használtam már fel. Persze ha mindenáron újra fel akarod találni a spanyolviaszt, akkor szabad a pálya.
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21424 üzenetére
Én mezőgazdasági laboratóriumokban használt terménydarálókba építettem be fordulatszámcsökkentéshez, mert mindig másféle porszívómotort lehetett beszerezni. Minden motor és elektromos készülék veszélyes ha nem szakszerűen építed és használod! A régóta görcsölt autotrafó sem isten ellen való, csak tudomásul kell venni hogy nem hálózatfüggetlen eszköz. Ez a lényeg! Megkeresed a közös nullapontját, aztán innen olyan mint egy közönséges háztartási konnektor aminek mellékesen változtatható a kimenő feszültsége. Egy sima konnektor is veszélyes, vagy nem?
-
sörösló
aktív tag
válasz DonThomasino #21428 üzenetére
Az univerzális motor szénkefés kommutátoros DC, az aszinkron meg tekercselt állórész, és egy darab vas forgórész amiben vannak mindenféle alumínium beöntések.
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21435 üzenetére
no,ez nem aszinkron,ez valamilyen DC motor ránézésre....demegy az mással is tuti
Az aszinkron motornál csak az állórész van tekercselve és a különböző veszteségek miatt(réz,vas,súrlódás) nem képes a szinkron fordulatra .Ennek a jelenségnek a neve:slip.
Gyakorlatban ez minimális,de mégis valós.Ezért írnak a motorokra pl:2900 1/min vagy 1440 1/min fordulatot és nem a szinkronfordulatot.
A fordulat szintén a tekercselésen múlik.(attól függ hány púlust alakítunk ki) -
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21441 üzenetére
símán kint szoktak 240-260V-ok szaladgálni néhol,ha közel a trafó.
Valószínű,jó lesz az neked -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21452 üzenetére
Igen , neked és remélem, hogy sörösló ezt elnézi nekem.
Nem biztos, hogy a tökéletes értékei lesznek, de ezt távolról úgyse tudtad volna lemenedzselni, csak ha az eladó úgy is tudott volna mérni, hogy pont 230V-tal táplálja. és annyi árammal terheli, amennyit te is ráterhelsz majd.
azon 24V volt ha kell ha nem bárhova dugtam és bármit dugtam rá.
Azért ezt nehezen hiszem el.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21559 üzenetére
Csinálj! Lesz miről/kivel vitatkozni.
Persze, hogy lehet. Az is csak egy trafó, csak legyen 2 független tekercse.
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21559 üzenetére
Hááát nem ajánlom a toroidot.A leválasztó trafó lényege még a szigetelésben is rejlik...Ugyebár ezeknél nem árt,ha elválasztott külön csévetest van...Ha menetzárlatod lesz a sorszigetelés símán át tud égni,de egy külön csévetestet átégetni már komoly füst kialakításával lehet
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21609 üzenetére
Kérdés, hogy mennyire használt. Egy nagyon lehurbolton szembeszökő. Érdemes megnézni, hogy a mozgó része nem lötyög túlságosan. Jó lenne látni a kontaktusok állapotát is.
Találtam egy képsort, ami nagyon részletesen megmutogat egyet szétszedve. Remélem nagyjából ugyanarról a kategóriáról beszélünk. -
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #21611 üzenetére
A lötyögés arra érvénytelen. A kontaktusok érdekesek, de mintha nem lennének látogathatók.
[ Szerkesztve ]
-
szeva000
addikt
válasz DonThomasino #21751 üzenetére
2-300ft
-
xKacsax
aktív tag
válasz DonThomasino #21798 üzenetére
Hát nem feltétel hogy új legyen, csak az hogy megbízható, és jó minőségű, olcsón. Szabályzó nélküli is megfelelne, csak a márka és teljesítmény infók kellenének akkor.
dudika10:A kitartással nincs baj A mostani pákámmal (no name praktikeres 40W-os szemét aminek az első forrasztás után kiégett a hegye) is elforrasztgattam, de kínszenvedés már vele és nem is igazán lehet "minőségi" munkát végezni vele.
Verba volant, scripta manent.
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21805 üzenetére
Valóban HCP, megmondom őszintén ennyire nem is néztem meg.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Speeedfire
félisten
válasz DonThomasino #21808 üzenetére
Többé kevésbé.
-
PHM
addikt
válasz DonThomasino #21813 üzenetére
Őszintén szólva abszolút járatlan vagyok a témában.
Ezért jó lenne legalább azt tudnom, egyáltalán milyen márkákat keressek.
Van egy Wellerem, meg egy, talán épp Ersa forrasztó állomásom, de
véleményem szerint ezek egyike sem igazán alkalmas a finomabb munkákhoz.
Különösen, miután volt alkalmam használni a kollégám JCB 2700-as szettjét.
Csak hát ő a jövő héten távozik körünkből, úgyhogy sürgősen be kéne
szerezni valami hasonlót.
Az nem baj, ha kevésbé márkás, csak hozza megközelítőleg azt a
kezelhetőséget, megbízhatóságot és komfortot, mint az említett készülék.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #21832 üzenetére
Megnézed, hogy üresen mennyi a fesz rajta, ha úgy ok, akkor terhelve is. Ha úgy nem ok, akkor rossz.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
PHM
addikt
Megpróbálsz feszültséget mérni az akku kivezetésein.
Ha ez nem sikerül, 3 hibalehetőség van:
1: rossz az akkucella - kuka
2: rossz a töltést-kisütést felügyelő áramkör - többnyire kuka
3: annyira lemerült az akku, hogy a védelem már tölteni sem engedi.
Ez akkor fordulhat elő, ha sokáig állt a fiókban a készülék.
Ez a hiba javítható, de csak hozzáértéssel.
Vagy szét kell szedni az akkut és közvetlenül a cella kapcsaira adni
némi töltést, amíg annak a kapocsfeszültsége el nem éri a 2,7-2,8V-ot,
vagy meg is lehet "bikázni". (10-12V 5-10mA-es árammal.)
Ez azonban veszélyes művelet, csak óvatosan, labortáppal, kis áramkorláttal,
esetleg egy megfelelő ellenállás közbeiktatásával ajánlott végrehajtani.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
őstag
üdv
Ha keresel még leválasztó trafót íme 1-2 példány.
-
őstag
válasz DonThomasino #21854 üzenetére
Ha nem hallanám én is sokszor bekapcsolva felejteném.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22301 üzenetére
Relén kívül van abban elektronika is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #22303 üzenetére
Az IC egy távvezérlő dekóder. Az mondja meg a relének, hogy van-e dolga és az mi. És az IC is kap valahonnan/valami vezérlést. Ezeknek kell utánanézni.
-
őstag
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest