- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #34181 üzenetére
Semekkorát, vagy villámvédelmi célra nyilván olyat, ami a hálózati feszültséggel "nem reagál" (hogy finoman fogalmazzak). Nem a teljesítménnyel van összhangban, a varisztornak annyi a dolga, hogy túlfesznél kinyomja a biztosítékot. Ilyen értelemben az áramhoz is van köze, léteznek nagyobb méretű "szigorúbb" varisztorok, ami kinyom egy hálózati biztosítékot is, vagy vannak apróbb típusok is.
Vagy, ha NTC-re gondoltál, az meg felesleges, ekkora teljesítményre, egyáltalán nem szokás alkalmazni. Igaz, feszültséget említettél, ami a varisztor sajátja. Amit még szoktak alkalmazni, az a trafóba épített hőkioldó.
Gyári szerkezetekben, adapterek, akkutöltő stb. gyakran megtalálható a hőkioldó primer tekercs tetején, a szigetelés megbontásával, esetleg a primer alatt kiképzett üregben, amit szépen kiiktatunk, és a szakadtnak hitt trafó működik. Kivéve persze, amikor valóban menetzárlatos a primer és okkal oldott le.
-
kiszsolt100
csendes tag
válasz
#22145024 #34120 üzenetére
Igazad van, olyan valakit keresek aki meg tudná csinálni nekem. Tudom hogy költséges lenne ez bele van nekem számolva azért írtam hogy nem ingyen kérném. Hidd el már vagy 1001 oldalt megnéztem a netten hogy hátha valaki csinál elvállal ilyet és mikor egyik sem volt jó akkor gondoltam hogy megpróbálom itt hátha. Viszont ha lenne olyan ismerősöd aki el tudja készíteni megköszönném ha összehoznál vele, hátha meg tudnánk egyezni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #34088 üzenetére
Különbséget KELL tenni zaj és brumm között. Utóbbi mindig hálózati frekvenciájú. Az emberi test elég nagy antenna, hogy kapacitív csatolásokon összeszedjen mindent a környezetből. A melegpontot tapogatva brummnak léteznie kell. Ha a kábel jól van árnyékolva és az árnyékolás jó helyre van kötve, füldhurkok nélkül, akkor a hallható brumm leginkább a táp elégtelen szűréséből adódik. Trafós táp eleve "sugároz", természetes, hogy jobban búg ilyenkor, mint elemről.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
#22145024 #34076 üzenetére
Így kapásból az R7-et és az R16-ot növeld meg úgy 1K-ra. Nemcsoda akkor, hogy akkora zaja volt. De úgy is meglehetne csinálni, hogy az opa-nál 1x-es erősítést állítasz be. Azaz csak az az ellenállás legyen bekötve az invertáló bemenetére ami a kimenetéből jön. A másikat ki is lehetne forrasztani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #34057 üzenetére
Ez a kapcsolás velejárója, vagy én rontok el valamit? Ugyanezzel a bekötéssel a heed canapm nem produkálta ezt a jelenséget, ebből gondolom, hogy nem a vezeték a ludas.
Kapcsolás nem lehet. Zárd rövidre a kábel távolabbi végét. Ha akkor is van zaj, akkor a kábel marad a ludas.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #34053 üzenetére
A Vcc/2-t mindkét opamp bemeneten megoldhatod egy-egy ellenállásos osztóval. A bemenet marad(hat) a GND-n a kapacitív csatolás miatt.
Érdekesebb lesz a DAC bemenetén illeszteni a szintet. Az hol "áll" az 5V-os táphoz képest?
Még érdekesebb az LF353 alkalmazása össz-vissz 5V táppal. Nézd végig a jelleggörbéket az adatlapban! Nem nagyon találsz mérési pontot ±5V (!!!) alatt.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#22145024 #34037 üzenetére
MKP10-et használtam én is sokat az jó.
Az IRF se drága. De lehet "jobb" másabb fet-ekkel is próbálkozni. De figyelni kell a karakterisztikájukat nehogy 1A legyen a nyugalmi áram egy fejhallgató erősítőben
Ha érdekel a blog-omban van pár érdekesség is. Nem fogalmazok jól (magyarul) és nincs túl sok tapasztalatom se de tanulgatok ezt azt és tanultam is anno ezt azt.
A fejhallgató kábel jónak hangzik
Lehet más szigeteltkábellel is próbálkozni.
De ha hajlékony profi kell akkor nálam a befutó
Gotham GAC-1 vagy GAC-3 (3 eres) corg.hu -
vodkaboy22
addikt
válasz
#22145024 #34029 üzenetére
Wima-ból is van többféle MKP MKS de felépítésben is. Viszont majdnem mindig tekercselt (tudtommal ettől függetlenül sokak szerint - én nem mértem - a legkisebb parazita induktivitása a wima-nak van.)
Ha akarsz még építeni akkor
Tranyó helyére rakj inkább egy IRF530-ast vagy hasonló mosfet-et. Vedd el a felesleges kondit a visszacsatolásból! Fejhallgatónak elég 3-5% erősítés legtöbb esetben tehát 10k-47k jó visszacsatolásnak.
Használj LM4562-est. 100 Ohm helyett mehet 150Ohm huzalellenállás az A osztályba és így adj neki + - 15V-ot az jobb a műverősítőnek. Bemenetről feletsd el a konditÉs van egy nagyon baba erősítőd!
Táp ba CLC én 2000uF - 2-5mH - 20mF tettem. Kábelnek mehet 0.5mm^2-es dupla eres árnyékolt mikrofon kábel ugyanez tápnak. A műverősítőnek egy kábel illetve a dupla FET-eknek egy - egy kábel így árnyékolt jó kábel mehet a tápba! FET-ek kb 150-200mA-at fognak A osztályban elfűteni és mivel +15 - 0V-on fogja ezt az áramot elfűteni ezért bíza pár Wattot lefog adni! ugyanígy a 150Ohm-os ellenállás! Cserébe 0-100kHz-ig nagyon szép lesz Scope-on is amit mutatni fog és nagyon jó lesz hangra is !(Többen is dicsérték és nem csak egyet csináltam ilyet.)
Képek ha érdekel BLOG-omban -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #34029 üzenetére
MKS állítólag stiroflex (polisztirol):
De természetesen a tekercselt kondikat is úgy készítik, hogy bifilárisan tekerik, épp az induktivitás kivédésére, csak semmi nem lehet fizikailag tökéletes, nagyfrekvencián minden számít.
A "film" elnevezést persze hallottam már, csak nekem soha nem volt egyértelmű, mivel a stiroflex is egy filmszerű tekercs, ha szétbontjuk (régebben voltak szétszedhetőbb fajtái).
(#34030) darvinya:
Ez is egy plusz gerjedésgátlási mód, ártani nem árt, sokszor nélkülözhető is, máskor meg hasznos. Így az a biztos, ha van.
De egy kondenzátor esetében nem a legjobb kifejezés, hogy "zárja a tápot", hiszen DC-szempontból nem zárja. NF/RF-szempontból zár, az a dolga.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #34024 üzenetére
Nem kell megijedni egy forró ellenállástól, aminek az a dolga, hogy fűtsön. Amíg elektromosan nincs túlterhelve. Szilícium félvezetők sem olyan érzékenyek, és itt nem egy kényesebb processzorból kell kiindulni, a számítógépben, de egyébként azok is sokat kibírnak.
Gyári készülékekben áteresztő tranzisztorok, 78xx IC-k stb. sokszor olyan hőre vannak igénybe véve, hogy megsüti a kezem. De attól még az évtizedekig működhet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #34016 üzenetére
ugyanis nem tetszik, hogy ennyire melegszik a tranyó és az ellenállás.
Hogyne melegedne, féltápfesz (12V) van egy 100 Ω-os ellenálláson, az kerekítve 1,44 W disszipáció, nem is olyan sok. De egy ellenállást, ami hűtőborda nélkül kénytelen ezt elfűteni, jól felforrósít, ez természetes.
Másik oldalon ugyanez a helyzet a BD139-cel is (ugyanaz az áram folyik rajta, szorozva féltáppal), csak annak valamivel jobb hűtés könnyíti az "életét".
Ez egy A-osztályú erősítő:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Erősítő
...ahol ilyen nagyságrendű nyugalmi áramfelvételre a minimális torzítás érdekében van szükség. Méghozzá minél nagyobb a terhelés, annál nagyobb nyugalmi árammal lehet / kell szembeszállni vele, hogy a terhelés ne tudja eltorzítani a kimenőjelet.
Ez azért van gyakorlatilag, mert az erősítőn belül nem két aktív elem biztosítja a kimenőáram pozitív és negatív félperiódusát, hanem egy aktív elem a pozitívot, és csak egy ellenállás a negatívot (esetedben legalábbis), ami behatárol bizonyos dolgokat. De ha jól méretezünk, és a megfelelő határon belül maradunk a terheléssel és a kivezérléssel, akkor viszont jó minőség érhető el.
Maga az IC nyugalmi tápárama 30 V táp esetén 4 mA. Összehasonlítás kedvéért, egy TL071-re 1,4 mA-t specifikálnak.
30x4=120 mW, ami kevesebb tápnál csökken ugyan, de a tok is apró, így egy kis melegedés elképzelhető.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#22145024 #34010 üzenetére
A visszacsatolás frekvenciafüggését nagyon is befolyásolja hogy a visszacsatolt ágban a kondinak milyen a frekifüggése és mivel a fólia talán a legjobb audiofrekvenciás célokra és mivel 10uF fóliát még "könnyű" összeszedni ezért ha lehet kerülném az elkót!
Én is "csak" 10 000uF = 10mF -ot ajánlottam
De nem kell 100mF akkor már inkább egy ilyen CLC > 1-2000uF - 2500-5000uH -10 000uFEz már bőven sok de ajánlott
Fejhallgatótól általában függetlenül a cél a minél kisebb kimeneti ellenállás! Több ok is van erre! Kimeneti ellenállást max védelem céljából van értelme tenni.
OPA2134-et tettem már több dologba is használat alatt se nagyon melegedett! (Terhelve )600 Ohm-os füleshez is minél kisebb a kimeneti ellenállása egy erősítőnek annál jobb bár ott már az 50-150Ohm-os ellenállás sem világvége a terhelés nagysága miatt!
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#22145024 #34005 üzenetére
A fenti kapcsolás hibás kimenetre nem kell 22Ohm-os ellenállás... Elég oda egy 2-4.7Ohm-os is bőven.
A visszacsatolásban lévő 10uF elkó helyére meg párhuzamosan 2db 4.7uF fóliát tennék!
És azt se értem a műverősítő miért 100 Ohm-on keresztül kapja a tápfeszt azt is kivenném!
Puffernek meg tennék többet legalább 2*10mF nyit.
A bemeneti kondit is el lehet hagyni ha tudod hogy DC-t nem fog kapni az erősítő!
És máris értelmesebb canamp clone-t kapsz...
OPA2134 -32 helyett pedig talán jobb hangja van az lm4562-nek (más néven lm49720 ) -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33839 üzenetére
Semmiképp sem jó, fel kell cserélni az IC két lábát.
A pozitív visszacsatolás leggyakoribb esete, amikor például oszcilllátort készítünk, vagyis be akarunk gerjeszteni egy erősítőt, hogy rezegjen. Ehhez a kimenőjelet, illetve annak egy részét azonos fázisban visszacsatoljuk a bemenetre.
Hasonlót tapasztalhatunk az akusztikus gerjedésnél is (hangszóró --> mikrofon), amin persze fázisfordítással sem lehet segíteni általában, mert a levegőben terjedve úgyis kiszámíthatatlanul eltolódik, késleltetődik a hang.
Te ilyen öngerjesztő áramkört nem akarsz építeni, szerintem. Más kérdés, hogy DC-szempontból amúgy is kiakadt a cucc, így még oszcillálni sem tud. Meg persze a tervezett oszcillációnak egyébként sem épp ez a módja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33835 üzenetére
Ezt hogyan sikerült így összehozni, a negatív visszacsatolás mindig egy erősítő fázisfordító (invertáló) bemenetére megy, pont ez a lényeg benne.
Nálad viszont a noninvert (+) bemenetre érkezik a kimenetről visszacsatolt jel, vagyis ez már pozitív visszacsatolás. Sok jóra ne számíts tőle.
-
And
veterán
válasz
#22145024 #33799 üzenetére
Egy ledes kivezérlésmérő szerintem az ADC szempontjából az egyik legigénytelenebb kapcsolástípus. Az 1port - 1 led vezérlés a vezetékek számát növelné, időmultiplexhez sem kellenének külön kapcsolótranzisztorok, ha relatív magasfényű ledeket használnál, de persze a beépítésükkel sem vesztenél sokat (nem sok extra kívánalomnak kellene megfelelniük).
"Csak gondoltam egyszerűbb a kód, ha kőbalta módon van megírva"
Az egész VU-meter program egy nem túl nagy bonyolultságú valaminek tűnik, még multiplex ledmeghajtással együtt is. Persze lehet bonyolítani ilyen csúcstartással, meg a csúcsok lassú esésével, de alapesetben szerintem nem kell hozzá pilótavizsga. -
And
veterán
válasz
#22145024 #33794 üzenetére
Elvileg 14 bit is elegendő (persze lineáris és hibamentes ADC-nél), 16 már biztosan megfelel. A ledek közvetlen vezérlésével meg nem az a baj, hogy ne volna ilyen sok lábbal (porttal) rendelkező kontroller, inkább az, hogy relatív bonyolulttá tenné a kivitelezést. Amit meg lehet oldani egyszerűbben, kevés vezetékkel és porttal is, azt nem érdemes bonyolítani.
#33795: inkább 6dB lesz az feszültségben, nem?
Mod: persze attól függ, hangnyomás-tartományra értette-e azt a 80dB-t, vagy jelfeszültségre. -
And
veterán
válasz
#22145024 #33792 üzenetére
Konkrétan ilyet még nem láttam, de minimális gyakorlattal sem tűnik nehéznek leprogramozni. Akár az egyszerűbb µC-k 10 bitet ADC-je is elegendő hozzá, de ha nem lineáris karakterisztika szükséges, akkor egy olcsó, külső 16 bites átalakító is megteszi. A harminc led akár időmultiplexben is meghajtható.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33781 üzenetére
PHM ötletei kitűnőek. Ugyanakkor nem látom értelmét az egész sok ellenállásos bonyodalomnak. A T1 kollektorellenállását kell a GND helyett a zenerrel kialakított negatív feszültségre kötni és akkor megvan a negatv potenciál is, ami felé a töltéshordozók ürüljenek a bázisból kikapcsolásba menetkor.
Ez csak elméleti okoskodás. Mint már említettem relé esetén felejthető, de talán még 1okHz-nél is nyugotd lelkiismerettel.
Figyelni kell, mert a T2 a 18 ohmmal 1A fölötti áramot kell kapcsolgasson. -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33779 üzenetére
Semmiképp sem kell, 10 kHz pedig nem frekvencia, ezeknek az eszközöknek.
Én inkább vagyok híve az R23 alkalmazásának, nem szívesen hagynám "levegőben" a darlington bázisát, amikor a T1 kollektora elengedi a semmibe, egyfajta bizonytalanságot szül. Zavarokat vehet fel, vagy akár a panelon keletkezhet olyan átvezetés, párásodás, ami véletlen bekapcsolásokat okozhat. Akár egy kínai "cinben" lévő gyanta is okozhat átvezetést, volt már ilyen esetem.
(Kerüljétek azt a fajta kínai ónt, ami furcsa sercegéssel olvad, mintha víz lenne benne.)
Ezért jeleztem tegnap is, hogy a gyakorlatban szokásos megoldás az alábbi, közben javítottam a hibát is.
Egyébként ilyen alapon kihagyhatnánk az R21-et is, de azt sem szokás kihagyni. Esetünkben a T2 darlington bétája durván tízszerese a T1-nek, tehát még "érzékenyebb" is a bázisa, ha így nézzük. Az eredeti rajzon szereplő 270 ohmos ellenállással én nem is kínoznám, felesleges. Még akkor is, ha elbír 100 mA bázisáramot.
-
Kernel
nagyúr
-
PHM
addikt
válasz
#22145024 #33775 üzenetére
Nekem az R40-es ellenállás értéke kicsit kevésnek tűnik.
Szükség van ott ilyen alacsony értékre?
Az R22 ellenállás értékét pedig felezném-harmadolnám.
Ha az R23-as ellenállás közvetlenül a 24V-os tápra csatlakozik,
akkor kicsi lesz a 18 ohmos kollektor ellenállás értéke.
Ha ezt az ellenállást nagyobbra cseréled, simán bekötheted 24V-ra. -
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33765 üzenetére
Látható a BST51 doksijában is:
Itt az RB-n keresztül -1,8 V-ra húzzák, ha megfigyeljük, de neked ez nem szükséges.
Viszont ebből adódóan (tekintetbe véve, hogy még az itt ábrázolt 10 V is nagyjából egyezik a saját tápoddal) a saját rajzodon az R22 lehet szintén 10k, valamint egy másik 10k kellene még a test felé. Az már szinte mindegy is, hogy az R22 melyik végénél viszed testre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33760 üzenetére
A előbb nem is figyeltem, de az úgy nem jó, nem ez a módja. Az R22 valóban túl kicsi, továbbá kellene még egy ellenállás a T2 bázisa és a test közé.
Épp ezzel van kapcsolatban az ugrálós probléma is, amit írtál.
A T2 emittere ("P_SW" lába) szabadon van jelenleg
Az pedig a kollektor, hacsak nem cseréltél fel valamit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33751 üzenetére
Ott a rajz! Azért illesztettem oda, hogy lásd a kimenetet összekötve a VDD-vel. Igaz, odédd az adatlapban már részletesebben és helyesen van.
Ha így hagyom az gáz más szempontból?
Nem (??? nem biztos), de ildomos azt jelezni, ha van valami, vagy azt is, hogy van meg azt is, hogy nincs. Ugyanakkor az ellenállások játékából megtörténhet (most nem számoltam utána), hogy a T1 soha nem zár, akkor pedig a T2-t se tudja vezérelni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33749 üzenetére
Minek a D1? Jöhet valahonnan nagyobb veszóltség a Vcc szálra?
Az adatlapja startból hibás. Godolom a beszúrt rajz magyarázza:
Mivel a kimenet open collector kialakítású, teljesen normális, hogy fordítva kapcsol, mint vártad. A LEDet "felfelé", a táp felé kell kötni ahhoz, hogy a szerinted elvárt módon működjön.
Így a LEDed a T1 E-B átmenetén keresztül kap áramot addig, amíg a Hall szenzor nem söntöli le.Hol rontom el, miért nem kapcsol a T1?
Mert valószínűleg rosszul kötötted be, látszik a bázisfeszültség értékein is. Ugyanakkor a kapcsolásához egy kollektorköri terhelés mégiscsak kell neki, hogy legyen merre folyjon a kollektoráram, legyen az a T2, vagy egy ellenállás a GND felé.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33724 üzenetére
Szerintem a BSS138 így van rövidítve, hogy odabiggyeszt még egy 8-ast is, ha az adott gyártó épp olyan kedvében van.
Tehát gyártófüggő is, és nem garantálok semmit, aki ésszel javít, kontrollméréseket végez, összehasonlít, kombinál, csak utána cselekszik, de még úgy is arcra eshet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33546 üzenetére
Ha ezt én alu-platni melegítésre használnám, akkor a cekászt mivel tudom "hőtanilag kikontaktálni" a platnira?
Hűha! Emmá' egy mondat.
De ha az, amit sejtek, akkor annyit tudok hozzátenni, hogy én egy néhány pákabetétet használnák a melegítésre. Blokknak pedig egy jó hővezető fémtömböt (pl. vörösréz). A betétek geometriája elég pontos, tehát minőségi furat esetén egy speciális (nem tudom hol találsz, csak példa) katyvasszal (zsírral) megkenve talán megfelelő lenne.
-
Batman2
őstag
válasz
#22145024 #33157 üzenetére
Ez is csinált érdekes dolgot, mert az első próbálkozásokkor terhelés után leállt, legalábbis az oszcilláció, mert az enyém is csak az akku feszültségét engedte át.
De ma, rendben viselkedett e felöl, próbálkozott, csak valamiért nem bírta.
A legelső próbakor pedig ergyáltalán nem működött, nem értettem miért, aztán kiderült, hogy az én elgondolásom, leginkámmal ellentétes az alkalmazott FET álbkiosztása, így szépen fordítva kötöttem be az S és D lábakat. megfordítás után már megjelent a 19V.Ha viszont Nálad is gond volt vele, akkor lehet macerás egy IC.
Van még egy MAX15004-esem is, remélem, nem az is ilyen nehéz eset !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #33001 üzenetére
D2 nem kell.
Mivel az IC 3-as (noninvert) bemenete a kimeneti feszültségen van, az IC-táp annál nagyobb legyen. Viszont a nyers betápra kötve 36+6, az már 42 V, vagyis túl sok, a műveleti erősítők névleges +/-18 (36 V) tápjához képest. Tehát annál kevesebb kellene.
Ezt a rajzot most véletlenül láttam meg a doksiban, amúgy én már nem nagyon barkácsolok (ritka eset), tehát annyira már nem vagyok benne a témában. De 70-100 V már kicsit komolyabb ügy, oda kell figyelni dolgokra, és valamilyen más alapra helyezni, nem épp erre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #33001 üzenetére
Ha a fent említett műverősítők közül választok, akkor a két 75pF mellett a D2 is elhagyható, ugye?
Meg kell nézni feltétlenül, hogy mekkora maximális tápfeszt engednek meg. A bemenetek feszültsége nem haladhatja meg az opamp tápjait. Ebben a rajzban is a határon mozog a dolog, mert ha a V+-t a kimenetre kötöm, akkor a 30+6 már a határon van. Kisebb tápot nem köthetek az opampra, mert akkor az egész áramkör kimenete már meghaladja azt és az IC tönkremegy. Legjobb lenne az összehasonlítást leosztott feszültségekről végezni. Még akkor is, ha az LM317 gyártója adatlapban adja meg ezt a kapcsolást!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32998 üzenetére
Az R3 monitorizálja a kimeneti áramot. Az opamp összehasonlítja a kimeneti feszültséget az R2/R5-ön beállított feszültséggel. Amikor a 2. lábon pozitívabb feszültséget lát, mint ami a 3. lábon van, akkor a kimenete lebillen a negatív érték (-6V-os táp) felé a 2 diódán keresztül lehúzva azt akár 1.2...1.4V-tal a nulla alá. Ezzel az ADJ láb kis negatív feszültsége a kimenetet "nullázza". Egyenlő feszültségek esetén, beáll egy egyensúlyi állapot, ahol csak annyi áramot enged folyni, amennyi az egyensúlyt biztosítja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #32998 üzenetére
A kimenet a diódákon keresztül "lefelé" húzza a feszültséget, vagyis a -6 V irányába.
Az LM301 egyébként régi, elavult típus, annak idején nálunk a Quad 405 által vált ismertté, amikor még hozzá sem lehetett jutni ilyen "egzotikus" dolgokhoz. Raktunk bele mást.
Azt még kompenzálni is kellett nagyobb frekvenciára, de itt egyébként is csak DC-szabályzóként szerepel, amit könnyű teljesíteni bármelyik műveleti erősítővel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32996 üzenetére
Az már jó. Igaz, CSAK 15A-es.
5A kollektoráramnál még mindig 50-es hFE-je van, ami azt jelenti, hogy akkor max. 100mA kell a bázisának, de ha a hFE maximális értékével számolsz (160), akkor annak is csak egy harmada.
...lehet akár TL081/NE553x is?
Igen.
Egyáltalán milyen paramétert kell itt nézzek a tápfeszen kívül?
Semilyent.
Azt látom, hogy ami nekem van a fiókban, azoknak nincs kompenzáló lába. Ez gáz jelen esetben?
Nem. Mondhatni előny. Nem kell azzal is foglalkozni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32994 üzenetére
Nem működik, mert az MJ4502 egy pnp, a 2SC3281 pedig egy npn tranzisztor.
Mennyi bázisáramot kérhet max az LM317 felől?
Az adatlapban szereplő hFE paraméter értékével elosztod a kollektoráramot és megkapod a bázisáram értékét. De ez az LM317-et nem érdekli. Ezt az áramot a bemeneti forrásból veszi és nem befolyásolja az LM működését semmiképp (semmi közük egymáshoz).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32990 üzenetére
Persze. Csak mindig a terhelés határozza meg egy konstans feszültségforrásnál az áramot vagy a konstans áramforrásnál a feszültséget.
Gondolom a kapcsolásából adódódan egy dedikált eszközön kevesebb a drop és stabilabb is az egész...
Kérdés, hogy mire "dedikált".
...működhet-e 2 LDO-val a dolog...
Működhet akárhánnyal, amíg max. határokat nem lépsz túl vagy nem fogynak el a tartalékok (áram és/vagy feszültség).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32988 üzenetére
Furcsa kérdés. Ha egy feszültségstabilizátorról (forrásról) van szó, annak a szerepe a konstans feszültségérték biztosítása. Ehhez lehet építeni/csatolni/kombinálni olyan áramkört, ami egy bizonyos érték fölé nem engedi a kimeneti áramot. De ennek a működésbe lépésével egyidejűleg megszűnik a stabil feszültség, mert a limitáláshoz vissza kell venni a feszültségből, vagy egyszerűen (ha védelemről van szó) le kell azt "vágni". Ismétlem: feszültség és áram hányadosa az ellenállás, mondja Ohm.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#22145024 #32951 üzenetére
Ezek az IC-s megoldások autóba való, nem valódi galvanikus elválasztók, inkább csak zajkioltó trükk. Egy ilyet nem is szabad úgy használni, hogy nincs mindkét oldalon azonos potenciálra testelve, esetünkben az autó fémvázához (ha nem is ugyanott).
Egy trafós vagy optocsatolós leválasztás teljesen más világ, hiszen az egy valódi szigetelés. Vagy rádiófrekvencián a kondenzátoros leválasztás is egy korrekt szigetelés lényegében, DC illetve alacsonyfrekvenciás szempontból.
-
McSzaby
őstag
válasz
#22145024 #32945 üzenetére
Részben igen, pl. a diódával pont nem, de ellenállás, kondi, ic, ezek mennek.
Ohm természetesen rendben, de passzív és aktív elemek, na ez sötét..
Egybként a szorgalommal nincs gond, sok dolgot tanultam már meg otthon egyedül. (motor szerelés, linux, ilyenek)
(#32946) Kernel:
Értem, mert amit néztem, amit linkeltem is, az több embernél bejött. Nálam egy lakásba behozott autós erősítőn van egy, amit egy PC-s táp lát el. Ott búg, igazából olyan, mintha a táp ventillátorát "hangosítaná fel". De amint kihúzom az rca csatit, azonnal megszűnik a búgás.
-
McSzaby
őstag
válasz
#22145024 #32942 üzenetére
Az angol,német nem gond. Lényegében a legnehezebb része számomra a kapcsolási tervek/rajzok kiolvasása és áthelyezése a gyakorlatba.
Ez igen komoly számomra, aztán lehet pikk-pakk meg lehet tanulni.
Tudtok adni pár irányt, pár dolgot, doksit, alapsabályt, ami alapján elindulhatok?
-
-
-
moha21
veterán
válasz
#22145024 #32745 üzenetére
Passz, utánanézés nélkül nem tudom, mert sosem használtam ilyen nagyságú kondenzátort. [link]
Amúgy ez 2,5 V-os, ebból 5 db-ot sorba lehet kötni és megvan a 12V, a videóból pedig kiderül, hogy nem egy nagy belső ellenállása van, gondolom nagyobb frekvencián lehetne gond, de ilyen egyenáramú táplálásnál nem hiszem lenne probléma.
-
Batman2
őstag
válasz
#22145024 #32739 üzenetére
Úgy van eddig, hogy normál 16V-os 1000-2000mikró kondi, több darabra elpsztva, mert limitált a hely és arra van rákötve egy LM317-es feszt stab., annak az 500mA-es változata, arról mennek a LEDek, kis árammal hajtva.
De ez igen hamar kimerül, teljes töltés esetén is csak pár másodperc sajna.Egy step-down konverter pár másodpercet még valszeg dob rajta, de az sem sokkal több.
Valóban rá lehet rakni egy 2,5-ös szuper kondira egy step-up konvertert, hogy legyen belőle 3-3,1V, de az már rendesen növeli a kapcsolás méretét, a végén már nem férek bele a rendelkezésre álló helybe.
Normál kondi semmi értelme.De próbaként lehet építek egy kapcsolást, csak úgy magában.
3,3F - 2,5V is már jó pár másodpercre elég kell legyen, ha csak 15-20mA áram fogy, talán még perceket is bír.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32704 üzenetére
..."A T3 b-e között nem túl jó az a 10.1 V különbség, ami van."
Nagyhirtelen rámérve 9.8V (most épp)....Ha ezt a feszültséget úgy méred, hogy a bázis a pozitívabb, akkor az szegény már nem tranzisztor, mert szakadt. Az E-B átmenet fordított polaritásban se bír el ekkora feszültséget.
-
darvinya
titán
válasz
#22145024 #32676 üzenetére
Ez lemaradt.
How can I charge the built-in battery?
The battery can be charged by connecting the unit directly to the computer using the supplied USB cable.
Note: In the following cases, please wait until the unit shows FULL while recharging the battery:
If it is the first time you use the unit.
If you did not use the unit for a long time.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy ruhás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Eladó számítógép
- XPS 15 9520 15.6" FHD+ IPS i7-12700H RTX 3050Ti 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 - prémium garanciával!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest