- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #10749 üzenetére
SzerkElőny nincs, de azok születtek meg előbb évtizedekkel ezelőtt. Az igazság, hogy oszcilloszkóppal nagyon ritkán mérnek hálózatban és azt is esetleg tirisztoros/triac-os alkalmazások esetén. Azok a szkópok realtime, azaz valós időben mértek/mérnek. És fogózz meg, a Tektronix elment ezekkel 1GHz felé (borzalmas árakon). Később született a mintavételezés technikája (matematikailag bizonyított, hogy periódusokként 2 mintánál kicsit többel visszaállítható az erdeti hullámforma), az integrált A/D meg D/A konverterek, amikkel manapság már pehelykönnyű, operációs rendszerrel felvértezett akár színes kijelzős szkópok születtek jóval alacsonyabb árakon.
Pikantériának még valamit, de ne próbáld ki (én valamikor csináltam, rákényszerülve):
Ha a klasszikus szkóp hálózati táplálásáról lekötöd a védőföldet (csak fázist meg nullát kap), akkor az egész ház, váz lebegni fog. Így rávihető a bemenetre a hálózat minden restrikció nélkül. De ha sikerül a fázist a szonda földcsipeszére kötni, akkor az egész szkóp a hálózati fázison lebeg és ráz, mint az instennyila, de azért mérni lehet olyan elővigyázattal, mint amikor feszültség alatt dolgozol. És SEMMI MÁS MŰSZERT nem szabad/lehet a felállításban használni.Szerk: van még biztos megoldás, de 2 csatornás szkóp kell hozzá, egyik csatornán jelet fordítunk majd a kijelzőn a CHA+CHB-t választjuk ki majd a 2 szonda aktív szálait a mérendő pontokra csatlakoztatjuk.
-
mezis
félisten
válasz
_ATi_1 #10745 üzenetére
Én egy olyan ellenálláslánc közepén javaslom a mérést,
melynek két szélén 1 - 1 db 1 MOhmos ellenállás van, középen pedig egy olyan értékű, hogy a rajta eső feszültség ne haladja meg a szkóp bemenetére adható feszültséget.Stabil, jól szigetelt kivitelben, különben könnyen lehet tűzijáték, virtustánc, temetés....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #10745 üzenetére
Tulajdonképpen oszcilloszkópja válogatja. Amelyeknél fennáll, azoknál a bemeneti jel egy olyan csatlakozón jut a készülékbe, amelynek egyik szála a "meleg" vagy aktív szál, a másik pedig egyenesen a szkóp testén van. Tehát ha a másodikra kerül a fázis, akkor PLICCS, tűzijáték, hálózati biztosíték stb, ami sokkal kissebb baj, mint a mérőszonda tömkremenetele. Modernebb szkópok esetén a bemenet mindkét szála lebegő, sőt akár mindkét csatorna mindkét szála az. Itt nem áll fenn a veszély. A Tektronix szkópokon egyenesen a bemenet mellé van írva, hogy "double shielded" sőt még a max. feszültség is, amit kibír.
-
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10703 üzenetére
Conrad-ban lehet kapni műanyag beépítőkereteket LCD-hez. Mondjuk fafelületen lehet, hogy nem mutat annyira szépen, ráadásul ugyan többféle méretben is kapható, de pont olyan nem biztos, hogy lesz, amilyen neked kell, szóval nézz utána: [link], itt pedig beírod a keresőbe: "lcd előlap". A hely szelleméhez mért, borsos árakra számíts.
Mod: az SOS electronic kínálatában is találni ilyesmit. -
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10653 üzenetére
Nem működik rendesen a kontrasztfeszültség nélkül. Igazából az egy vezérlőjel, és a megfelelő értéke még attól is függ, hogy mondjuk mennyi a környezeti hőmérséklet, vagy hogy egy- ill. kétsoros módba konfiguráljuk-e inicializáláskor az adott kijelzőt. Ebből a szempontból a fizikai kialakítás sem jelent sokat, mert némelyik egysoros kijelző logikailag kétsorosnak felel meg, pl. egyes 1x16 karaktereseket 2x8-asként kell kezelni. Ha a kontrasztot fixen GND-re vagy Vdd-re kötöd, a kijelző háttere ki fog ülni tök sötétre vagy világosra, a karakterek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lesznek olvashatók. Adott alkalmazásban, egy adott típusú LCD kontraszt-potmétere helyettesíthető két fix ellenállással (az osztó tagjainak összege ne haladja meg a 20..25kΩ-ot), de én nem spórolnék egy néhányszor tízforintos pici trimmeren, mert szívás lehet a vége.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #10551 üzenetére
Hát bizony a zsírtalanítás kötelező valmi oldószerrel. Azért valami használati utasítás kell legyen hozzá, ami irányelveket adjon.
Mennyire mérgező ez a lötty?
Hát nem olyan egészséges, mint az Unicum, az biztos. Kézről, bőrről mosható, inni nem ajánlatos. Mérges gőzei nincsenek.
-
vamzi
senior tag
válasz
_ATi_1 #10549 üzenetére
Na ez a nekem megfelelő oldal.
Holnap pedig elmegyek és veszek egy rádiótechnikát, mert kíváncsi vagyok, hogy milyen. Ha tetszik, valószínűleg előfizetek rá, mert ahogy nézegettem a korábbi részeket, eléggé érdekes dolgokról van benne szó, de a pdf nem adja vissza az újság érzetét.
Egyébként van még kis hazánkban valami más elektrós újság is?
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10521 üzenetére
Szerintem arra kell figyelni, hogy lehetőség szerint kerüld azt a kémiai ónozót
. De komolyan: az így felvitt ónréteg rendkívül vékony és sérülékeny lesz, valamint nem túl hosszú idő után rettentően hajlamos a feketedésre (okozza azt az oxidáció, vagy a levegő valamelyik egyéb alkotórészével végbemenő reakció, egyre megy). Ez saját tapasztalat, de mások is megerősítették már, többek között - ha jól emlékszem - e topikban, pár évvel ezelőtt. Jobban jársz alkoholban oldott gyanta felvitelével, ami kapható spray-formátumban, de házilag is elkészíthető, csak ne legyen túl vastag a réteg, mert akkor sosem szárad ki, ragadós marad. Akár sima műgyanta / akril lakkal is védheted a kész nyák rézrétegét, ami elvileg szintén forrasztható, csak olyankor a szaga nem egy élmény. Láttam már házilag ónozott nyákot, de azt nem kémiailag, hanem forró, pákával melegített réztömb segítségével ónozták.
Mod. #10533: Minél nagyobbat. De látható ledeknél általában nem milliwattokkal szórakoznak, hanem fényerőt (candelát) adnak meg. Ilyenkor érdemes ránézni az adott led adatlapjára, mert a folyamatos (DC- vagy cw-érték) áramnál impulzusüzemben egy led - impulzushossztól és kitöltési tényezőtől függően - jóval nagyobb áramot tud elviselni. Amúgy az általad linkelt kapcsolásban rajzolt típusú led-kötés az, amire azt mondanám, hogy kerülni kell: ledeket lehetőség szerint ne kössünk párhuzamosan. Amúgy is csak tökéletesen azonos típusok esetén járható, de ennyi darabnál és határra járatott nyitó- (impulzus-) áramnál inkább kerülendő ez a mód, mert nem biztosítható az azonos árameloszlás az egyes példányok között. Helyette soros kötés lehetséges, soronként 1-1 áramkorlátozó ellenállással, ilyen sorokból meg annyit köthetsz párhuzamosan, amennyit csak jónak látsz (meg amennyit a táp ill. a meghajtó fet elvisel, de az egy nagyobb áramú mosfet esetén jó nagy szám lehet).
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10513 üzenetére
Eddig úgy vettem észre, elég határozottan el lehet dönteni az előhívás után, hogy milyen lesz a kész nyák. Ha szép a rajzolat, az előhívó leoldotta a - Positiv 20 esetén - megvilágított részleteket, a rézréteg alatta teljesen tisztán látható, akkor normálisan lehet lemaratni. Ha meg alul- vagy túlexponált, akkor a lakkréteg nem oldódik, vagy onnan is lejön, ahonnan nem kellene. De ez a maratás előtt már egyértelmű: olyannal még nem találkoztam, hogy szépen előhívott rajzolatnál a maratás ne lett volna jó, vagy azzal csak úgy egy órát állt volna a nyák a lötyiben, és nem történt volna semmi.
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10509 üzenetére
"[..] de 1 óra maratás után sem volt eredmény"
Az előhívásra gondolsz? Merthogy a levilágítás után az jön, az ahhoz szükséges időtartam pedig 1-2 percben mérhető, és az általad belinkelt eBay-oldalon is 3 percet említenek. Ha annyi idő alatt sem volt eredménye az előhívásnak, akkor - negatív mintáról lévén szó - valószínűleg tényleg túl sokat világítottál. Mod: vagy az előhívó töménysége elégtelen volt. -
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10495 üzenetére
Ez ugyanolyan levilágítós technikát igényel, mint a Positiv-20 lakkos eljárás, csak ehhez negatív mintázatú film kell, ha jól értem. Viszonylag olcsó (a gyárilag fotolakkal kezelt nyákokhoz képest), de azért ennek is lehetnek buktatói, pl. a fólia egyenletes felvitele. A többi nehézség a fotolakkos megoldásnál is ismert: levilágítási idő kikísérletezése, az egyenletes megvilágítás biztosítása, előhívó oldat töménységének beállítása.
Mod. #10501: sajnos ez ilyen műfaj. Többször is próbálkozni kell vele, és egyszerre csak egy tényezőn szabad módosítani, mert túl sok a változó. Macerás, de ha egyszer sikerül, a recept ugyanaz maradhat a továbbiakban. Nekem a fényérzékeny lakkos módszerrel vannak tapasztalataim, azzal ugyanilyen szívás lehet az első próbáknál, ráadásul a szükséges levilágítási idő és előhívó-töménység az idővel valamelyest változhat, és úgy tűnik, gyártófüggő is. -
swoody
senior tag
válasz
_ATi_1 #10487 üzenetére
Hmm szóval arra gondolsz, hogy leblankolom a kábel úgy, hogy nem vágom le a fejét és ezáltal megtudom, hogy melyik tüske egyezik meg a kábelekkel?
Vagy még gondoltam arra amit előbb mondtál, hogy a színek lehetnek másak de a fizikai kivezetéseknek egyezniük kell tehát nem vágók semmit hanem a kis tüskékhez kötök csak ezzel az a baj, hogy nem tudom mit kössek oda mert kicsik és félek, hogy zárnák egymást ha összeérnek.
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10459 üzenetére
Nem igazán: amíg az abszolút csúcsáramot nem léped át (ami egy lednél amúgy is extrém magas érték lehet az impulzus hosszától függően), addig csak az áram átlagértéke számít. Ha az ugyanannyi, mintha DC-vel hajtanád, akkor a várható élettartam is ugyanolyan nagyságrendű lesz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
_ATi_1 #10441 üzenetére
And megválaszolta a kérdésedet 90%-ban.
A pislogás valószínű onnan jön, hogy egyenirányított árammal hajtják ugyan meg a LED-eket, de megfelelő szűrés/simítás nélkül. A LED-ek pedig nem rendelkeznek azzal a hőtehetetlenséggel, mint az izzók. A vibrálás ellenben csak akkor érzékelhető, ha mozdítod a fejed, fixen belenézve nem érzékelhető, mert ott már bejön a látás tehetetlensége.
-
And
veterán
válasz
_ATi_1 #10441 üzenetére
Létezik kifejezetten dimmelhető típus, de ezt a képességet fel is szokták tüntetni az áru tulajdonságainál (naná, hiszen árnövelő tényező). Én vettem már olyat, de mellékes volt a dimmelhetőség, csak épp a nekem szükséges foglalattal, teljesítménnyel és sugárzási szöggel kizárlóag olyan típus volt nekik. Problémás lehet viszont - erre fel is szokták hívni a figyelmet - a dimmerek induló teljesítménye: a régi érintőkapcsolós Kontakta pl. az adatlapja szerint 75W minimális terhelést igényel, különben nem indul el. De a mai dimmerek is igényelnek minimum 30..40W terhelést, tehát ha nem sok v. megfelelő teljesítményű lámpa áll rendelkezésre egy áramkörben, akkor felejtős. Keresgéltem direkt kisebb teljesítményű, ledes sugárzókhoz való 230V-os dimmert nemrég, de nem találtam. Kisméretű (lapos) 12V-os előtétet is alig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
szeva000
addikt
nem sz*r az...csak nagyon irányított a fénye.Nekem nem jött be,azt is bánom,hogy kipróbáltam párat.Amennyibe került,ráadásul ha 200W-os izzókat üzemeltettem volna,akkor sem került volna annyiba a villanyszámla
Igazából,ha utánaszámolsz a valós üzemidővel(nem azzal a sok marhasággal amit ráírnak! ) és izzó árakkal,majd rájössz,hogy ez is egy népbutítás valamilyen szinten. -
szeva000
addikt
Jaja....Ha kompakt fénycső vagy ledes sz*rt raksz be,akkor felejtsd el a glimmlámpás kapcsolókat....kompakt fénycsőnél nincs folyamatos világítás.de a glimmen keresztül addig tölti a kondit míg kisül és felvillan.
A másik eset,ha nullát és fázist is lehúzol a kapcsolóhoz és veszel olyan helyzetjelzős kapcsolót,aminél előtte van bekötve a glimm.De sztem,ezt hanyadold -
moha21
veterán
-
pumatom
aktív tag
A párhuzamos kötést a boltban ajánlották, a sok ledes verzióra /8-10-12 db/, és ha egy meghibásodik a többi még fog működni, ha jól gondolom, ez volt az elgondolása a kötésnek...
Tehát akkor lényegében az ellenállást kell inkább nézni, hogy melegszik-e?
Köszi a segítséget!
-
pumatom
aktív tag
Szia!
12v 500mA-es adapter a táp amit választottam több darabot...
A ledek egy farost lemezen, azaz a farost lemezt az aktuális led méreten kifúrva; a lyukon kibújtatva vannak elhelyezve...
Párhuzamos kötést alkalmaztam, és a boltban ajánlott 1k-s /némely esetben 2k, 5k/ előtét ellenállást forrasztottam az összes led elé.Egyedül a nagy fényerejű fehér ledek esetében használtam nagy /68k-s/ ellenállást, hogy ne legyen zavaró a szemnek...
Az adapter foglalatokat rendesen sarukkal csatlakoztattam a kábelekkel, és ragasztópisztollyal rögzítettem...
Tesztelésképpen ment 1-1 napot, és néztem a melegedést is, de hosszú távon nem tudom, hogy lehet-e probléma?
-
-
moha21
veterán
zümm 8w elég kevés fűtési teljesítmény nem?
"találtam" egy hegesztőtrafót 3 fázisút, csak a primer van meg rajta, aki ideadta az már kiszámolta nem éri meg hegesztőtrafót csinálni belőle.
Kérdés: magamnak nagy teljesítményű tápot tudok készíteni belőle? 1 fázisúra gondolok, kicsit rozsdás már szegény, de majd lemérem, olyan 30V körülire kellene. -
mezis
félisten
Én már akkor inkább egy kétáramkörös kapcsolóval a piros meg a sárga ágat szakítanám meg (5 V, 12V). Ki tudja mit fog szólni a HDD elektronikája ahhoz, hogy kikapod alóla a 0 -t és marad neki a +5 V meg a +12 V.
Egy megjegyzés: infláció van, a 220 már nem 220, hanem 230. (És lesz az még 240 is valamikor
)
-
HollyBoni
veterán
Csak az a baj amit veszek tápot,azon miden kábel fekete.
http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=162301998
Nem szívesen akarom ezt megvágni.
http://www.vatera.hu/sok_kapcsolo_es_nyomogomb_egyben_162254970.html
Ilyeneket veszek,ezeknek a végéből kiáll két fém cucc.Arra mit kell kötni?De látom hogy van itt egy ami fekete piros vezetékes,akár ha a molex fekete piros cuccára kötném ,akkor jó lenne nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- World of Tanks - MMO
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Gumi és felni topik
- Háztartási gépek
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Új Asus F16 TUF WQXGA 165Hz G-Sync i7-14650HX 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5050 8GB Win11 Garancia
- HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest