- Mobil flották
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
#85619712 #81166 üzenetére
Az nem fog megoldani semmit.
Az a vezeték ugyanis direktben megy a kapcsolóra és a fűtőszálra is.
Én amúgy 4 vezetékesen kötném be a kapcsolót, mivel a dugvilla miatt
nem lehet tudni, melyik vezetéken lesz a fázis.
A bejövő barna és kék vezeték a kapcsoló 2 középső érintkezőjére,
míg a fűtőszál vezetékei a szélső érintkezőkre kötendők.
Ehhez persze meg kellene toldani, vagy hosszabbra blankolni a bejövő kábelt. -
ViZion
félisten
válasz
#85619712 #81132 üzenetére
Fürjeket tartok, ez is hobbi. Meg kistermelőként füstölt főtt fürjtojást készítünk. Minden 2. héten 350-500 tojás... főz, pucol, pácol, füstöl, elrak, ízesít, hőkezel, stb...
Ezért is gépesítünk kicsit, sajnos ez az a szegmens, ahol csak a kiskonyhai gépek vannak még, a nagyobb kategóriák elérhetetlenek.
Meglesem a motorokat, amúgy is lenne még áttétel (szíjhajtás, azaz "postásgumi"), nem közvetlenül tekerne, így ha az ujjam csípné be, akkor nem tekeri le a csontomig... gondolom. -
ViZion
félisten
válasz
#85619712 #81114 üzenetére
olyan 100-200 rpm már OK (kézzel olyan 50-70 között lehet, ahogy számolgattam), erő sem kell igazán. A videón nem túl jól csinálják, ha nem vizesek, akkor a szilikonos tengelyek "ragadnak" egymáshoz, sokkal nehezebb tekerni.
Víz is kell rá, a kis héjdarabokat lemosni. -
-
-
-
-
válasz
#85619712 #81062 üzenetére
Kösz
Még nem tudom, mi működik. A direkt erre a célra vett IC-t írtam fel, most fel kéne tenni a mini PC alaplapjára, és megnézni, mi történik.Különben sztem az OE->1,8V azért felel meg, mert a WP és a HOLD fixen ugyanazon a tápon van, illetve az író semmit nem csinál még jó ideig a táp megjelenése után; percekkel később írtam be a parancsot, ami olvasta/írta.
-
válasz
#85619712 #81060 üzenetére
Hát, nem húztam földre, hanem 1,8V-ra, és működik
t430:~$ sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w /store/Cenovo/BIOS\ copy\ FPTW/FPTW_2.0.0.1024/dump.bin
flashrom v0.9.9-r1954 on Linux 4.15.0-162-generic (x86_64)
flashrom is free software, get the source code at https://flashrom.org
Calibrating delay loop... OK.
Found Winbond flash chip "W25Q64.W" (8192 kB, SPI) on ch341a_spi.
Reading old flash chip contents... done.
Erasing and writing flash chip... Erase/write done.
Verifying flash... VERIFIED.
t430:~$
Na jó, ronda, mint a busz.
Meg kéne építeni NYÁK-ra.
-
-
-
törölt tag
-
-
-
válasz
#85619712 #80902 üzenetére
Nemtom, mit tud, 3,3V és 5V-ost tuti, amúgy CH341A kínai csoda
Néztem a BAT54C-t, az sima Schottky.
Ja hogy ez 2,5V-ra való? Akkor amúgy sem lenne jó
...lerendelem a TXS0108E illesztőt, remélem azt megeszi. Az adatlap szerint 1,2-3,6 -ot csinál 3.6-5,5V-ból. Teháta 3,3V-os íróról ott lesz az 1,8V-os logik jelszint... Remélem -
-
-
válasz
#85619712 #80640 üzenetére
Na várjunk.
Összeraktam ezt, megjött a flash, amivel tesztelni lehet, gondoltam mielőtt felforrasztom, mérek (előbb is lehetett volna).Tehát odaadom neki az 1,8V, a flash foglalat 4-8 lábán 1,8V.
Ha az USB is rajta van, akkor 3,3V.
Hogy juthat át a 3,3V táp a (rajzon LM117) külön betápra? Azon az 1k-n keresztül...? :S Mert ez így nem tűnik jónak.
Annyi az eltérés a rajztól, hogy egy külön tápról jön az 1,8V, tehát az LM1117 nincs, az utána levő 100nF már van. A külső táp nincs összekötve a flasher táplábával, tehát a flasher foglalata és a rajzon levő IC 8-as lába között nincs összeköttetés. -
-
válasz
#85619712 #80872 üzenetére
"Elindul id pin nélkül is a laptop, csak az akkut (ha van) nem tölti,"
Pont ID nélkül töltöttemAnnyi a titok, hogy a leggyengébb töltővel esetleg nem (egyes típusok).
A HP-DELL annyira nem, hogy ugyanazzal a Sony dugó->HP átalakítóval toltam Dell gépet is már, amivel HP-t
@Donki Hóte : Pár ilyen oda-vissza átalakítóm van, meg Sony dugóról Lenovo lapos és kerekre. Mindenhez jó, amin Lenovo címke van
De az is megesik, hogy Sony dugó->Lenovo lapos csati->Lenovo kerek csati. Vagy a laposról USB C-re megy... -
BlackSoft
addikt
válasz
#85619712 #80832 üzenetére
Nem vagyok nagy szaki a dologban, sokkal otrombább dolgokat szoktam forrasztani levegővel, amit eddig még sosem bántott a magas hő. De ott is mindig a legkisebb már hatásost választom. Itt 400 fokos kilépő levegővel sikerült elérni, hogy 60s-en belül megolvadt az ón kb 1,5cm-es távolságról. Olyan méretű véget is tettem a gunra, ami pici, és a lábakra próbáltam irányítani a kijövő levegőt, nem a chipre.
Most mindjárt megpróbálom másképp. Lepucoltam a padeket, megóznoztam picit a mosfetet és megpróbálom pákával nagyon sok ónnal beforrasztani, aztán meg felszedni a felesleget, hátha így meg is tapad és közben kevesebb hőt kap a belseje, aztán életben marad. Sajnos ez az utolsó darabom és kínai barátanikon kívül nem találtam sehol helyettesítőt, így bár 300ft/5db, de 2 hónap mire itt van
-
BlackSoft
addikt
válasz
#85619712 #80830 üzenetére
A sot323-nak szép nagy kiálló lábai vannak és elég távol is esnek egymástól.
Ennek igazából nincs is kifelé álló lába, inkább csak alatta van és a nyákon is csak alá esnek a padek, nem nyúlnak kifelé. Továbbá az egyik oldal nem probléma, mert technikailag mind a 4 láb össze van kötve, viszont a másik oldalon már számít, és nagyon szorosan vannak. Tűhegyű pákával lehetne odaférni minimálisan, de csak fentről, mert szögben már ütközik más komponenssel, esetleg azok előzetes eltávolításával lehetne normálisan odaférni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#85619712 #80808 üzenetére
Mindkét esetben ott van, nem is nagyon függ a terheléstől. Mindenféle kondit raktunk már a kimenetre (és alapból is ott van egy jó adag kerámia kondi a tápban, hogy ki legyen szolgálva az alacsony ESR igény) hátha segít valamit de nem.
Plusz a másodfokú LC szűrő is úgy van méretezve, hogy elég nagy csillapítása van magasabb frekvenciákon de nem igen volt hatása ezekre a tüskékre.Szerintem szórt dologgal állok szemben, mert a GND-n is ugyanazt a tüskét mérem, csak nincs kéznél ilyen közös modusu fojtó, hogy tudjam tesztelni.
-
válasz
#85619712 #80782 üzenetére
'zmeg a vak meg én vagyok, letekertem, mondom tök jó, 5 lábú, biztos jó
De ha már letekertem, megnéztem a belsejét. És korábban nem tűnt fel, de a kábel forrpontjaiból egy szénné volt égve
Asszem megvan a bűnös... Holnap kijavítom, és megnézzük, mekkorát füstöl
@akku : Elég bika az a napelem, de az óraszerkezet folyamatosan fogyaszt. Ma úgy teszteltem, hogy csontig töltött akku be, és ki a napra. Nem ment feljebb 1,35-nél. Na most egy éjszaka alatt azért fogy az akkuból, szóval még ha napi 8-10 órát süti is a Nap (nem fogja, nyáron sem), akkor sem a telitöltött akku kapja ezt a feszt 8-10 óráig, mindig fogyaszt belőle éjjel.
Ha lesz végre 3 ilyen bontott napelemem, ami ugyanolyan, akkor csinálok lítiumost is, a meglevők csak párban vannak, azok kevesek. (Mind 1.2V, kevés egy TP4056-hoz.)
-
JohnD
tag
válasz
#85619712 #80772 üzenetére
leweegee2 jól hangzik, de most már akkor egyelőre marad a vezetékes megoldás
Dr. Szilikát ha jól látom (Árukereső) az az egér jóval többe kerül (lehet csak billel együtt lehet kapni)egyelőre megnézem már így 1.5m hosszabbítóval, aztán ha nem jó, jöhetnek a vezeték nélküli megoldások
-
válasz
#85619712 #80760 üzenetére
"Virtualhost, pcie passtrough, periféria kiadás. "
Alapvetően van 2 laptopom, meg 2 asztali gép, az egyik egy NAS, a másik egy virtuálgépeket futtató host gép. Azon mindig az megy, amit elindítok, van rajta vagy 10 gép (egyszerre több is mehetne, csak kevés hozzá a hardver). A fizikai gépbe dugott (vagy akár a laptopba dugott) USB-s bármi átadása egy virtuális gépnek nem ügy, azt minden tudja.
PCIE eszközt viszont csak úgy lehet odaadni egy virtuális gépnek, ha az alaplap is támogatja.Pedig akkor ugye lehetne azt, hogy indítok egy XP-t, soros+párhuzamos port átad, és azzal lehetne LPT-n is programozni, mert az pont olyan, mintha egy fizikai gépben levő bármilyen kártyát, vagy integrált eszközt használnál.
Így meg ha ilyesmi kell, akkor beleteszek egy külön winyót, amin XP van, és akkor azzal macerálok. Mondjuk eddig egy ilyen volt -
válasz
#85619712 #80758 üzenetére
Hát, az ilyen programozós gépet felesleges hálózatra tenni, vagy ha igen, akkor ne érje el a netet. Úgy nem kell rá up to date OS, ami programozáshoz kell, az elmegy WinXP, Win7 alatt, Linuxból esetleg lehet újabb (de az se lesz gyors, bár a flashrom-nak nem kell nagy sebesség
)
Az XE3-at asszem működőképesen adtam el, kb. sosem láttam még olyan jó billentyűzetet laposban -
válasz
#85619712 #80756 üzenetére
Én azért tartok ilyesmiket, amikkel ilyen alap dolgokat meg lehet oldani
Sokáig egy HP XE3 szolgált LPT porttal - de nem is kell belőle ilyen új cucc, meg Win10 sem. Offline használja az ember, akkor nincs vele gáz, ha akár XP van rajta.
Meg jó lenne egyszer olyan virtuálhost, amin működik a PCI(e) passthrough, annak adja az ember a perifériákat, aminek éppen kell -
válasz
#85619712 #80741 üzenetére
" az író meg egy soros portra madzagozott valami volt"
A CH341A is az, a SPI busz és az i2c is a soros speciális esetei.(Jó, ez erős egyszerűsítés.) Az EEPROM valamivel egyszerűbb, mint a flash memóriák, de utóbbi sem űrtechnika, itt egyedül az 1,8-cal volt bajom
Páruzamos portos dolgok is jók voltak (azért is van PCIE LPT kártyám, hogy pl. Arduinora fel tudjak írni egy loadert, ha kell + ugye TV-hez is jól jött).
-
válasz
#85619712 #80617 üzenetére
Haggyadmá' diódák...
Brazil megoldja okosba'
Viccen kívül, összeraktam a #80640-ben kapott rajzot. Elfelejtettem mondani, hogy CH341A íróm van, de ahogy nézem, azzal is mennie kellene.
A 8-as lábat nem kötöttem be az íróról, hiszen egy külső tápról akarok 1,8V adni a flash-nek. Ez működhet így? -
-
válasz
#85619712 #80719 üzenetére
Q a quad SPI lesz szerintem
Bár ez is csak tipp.
Rendeltem egy 1,8V-os darabot, az a legegyszerűbb, bármi gond esetén vissza tudom tenni az eredetit.@JohnD : Vagy bármelyik, vagy egyik sem
Működő USB hosszabbító szerintem uninkornis. Van pár, néha mennek is, aztán néha a meglevő darabokkal semmi nem akar működni
Meg nem látsz bele, a jó masszív, vastag darabokban is lehet hajszálvékony drót...
De amúgy billzet, egér azért kb. bármelyikkel elmegy, ezek nem nagy áramfelvételű dolgok, nem érzékenyek.
Vezeték nélküli egér lehet, hogy kényelmesebb, ha nem kifejezetten drótos kell. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
#85619712 #80617 üzenetére
Ilyenre gondoltam
Ilyennel is láttam leírást+videót. Az ADP-099 re semmit nem hoz az ebay
Amúgy 25q64-ből mintha lenne olyan, ami 1,8V-on elketyeg, de 3,3V-on írható. -
-
kuyarashi
őstag
válasz
#85619712 #80559 üzenetére
Pontosan a kérdésre válaszoltál, a zselé lesz a befutó. Köszönöm!
A kétkomponensű gumi linkje nem működik, de megtaláltam. -
-
RAiN91
őstag
válasz
#85619712 #80307 üzenetére
A csatlakozóktól is kimértem, a forrasztott rész utánig, rendben vannak.
Az ellenállások pedig:
Kék-piros, fűtőszál: 1.9 Ohm
Fehér-fekete, termisztor: itt viszont nem mérek ellenállás, előbb rosszul mértem, mert az ujjammal fogtam oda, és bekerültem a mérőkörbeAhogy látom a páka kb. csak a fűtőbetétből áll, ami elromolhat, vagyis amibe ez a 4 vezeték megy bele. Szóval így tényleg teljesen felesleges venni egy komplett pákát, elég csak a betét elvileg, ugye?
-
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85619712 #80194 üzenetére
Indítórelé fogalma a segédfázisrelét jelenti, ami áramrelé elven működik ezeknél az egyfázisú aszinkron motoroknál.
Ennek sajátossága, amikor induláskor kattan a túláram hatására, segédfázist ráadja, majd hamar el is enged, mert az áram lecsökken. Külső kondenzátort ezeknél nem látunk, a motor tekercselése van úgy megoldva, hogy kondenzátor nélkül is alkalmas legyen a fázistolós trükkre.
Amikor melegen nem bír elindulni, egy kattanás a segédrelé, utána egy másik kattanás a hőrelé leoldása a túláram / túlmelegedés miatt. Utóbbit úgy nevezik Klixonnak, mint a sarokcsiszolót Flexnek, noha ezek csak márkanevek.
Kihűl, visszakattan a hőrelé, majd kattan a segédrelé, ismét próbálkozik. Persze, ha nem akarjuk kínozni, inkább kihúzhatjuk egy időre, mert ahogy egy hűtőszerelő írta, áramszünetek miatt is szokott meghibásodni, hiába elvileg az is be van tervezve, néha mégis kifekszik ilyenektől.
De ma már ezt a mechanikus áramrelét is szokták PTC termisztorral helyettesíteni, ami nem kattan, hanem gyakorlatilag a képcsöves készülékek lemágnesező áramköréhez hasonlóan, hidegen aktivál. Hőrelé amellett is szükséges a túlmelegedés ellen.
Bár szerintem a PTC nem olyan tartós (TV-s tapasztalatok alapján), míg a hűtőgép áramreléje beéghet ugyan a szikrázástól, de polírpapírral szépen felcsiszolható, mintha új lenne.
https://www.villanylap.hu/hirek/4078-htkompresszorok-aszinkronmotorjainak-vizsgalata
A motor oldalán elhelyezett adattáblán lehet látni a „lefogott” forgórész esetén felvett áram értékét, azaz a motor indulásakor felvett áramot, amely az üzemi áram 5-10-szerese is lehet. A háztartási hálózatot az indítóáram „meghúzhatja”, az igénybevétel 0,5 s-ig tarthat. Ennek ellenére a PTC-s motoroknál nincs szükség külön lágyindító berendezésekre a viszonylag kis teljesítmények miatt.
-
törölt tag
válasz
#85619712 #80196 üzenetére
A késleltetett inditasnak igen fontos szerepe van, egy Nád/kof ön bekövetkezett kimaradás után van ideje a védelmének magához térni egy újabb áram lökés nélkül.
Ezért van a klimaban is késleltetés.
A csucsram ami induláskor elindul befelé, a motor típustól függően 3-10X érték között mozog, sima DOL esetében. -
-
válasz
#85619712 #79981 üzenetére
Igy van ahogyan irod.
Egy segitokesz emberketol kaptam egy teljes biost, viszont ennekem.se az a csiptetos valami, se kiforrasztani nem tudom, ez mar nekem nagyon apro.
Vagyis ha valaki segit ebbe, akkor sikerulhet feleleszteni mert a bios flash kod megvan.
Akar postazom is es allom a visszapostat. Meg termeszetesen nem ingyen varom el. -
rednifegnar
senior tag
válasz
#85619712 #79957 üzenetére
jo dolog a 90 fokos is, sony-aim olyanok voltak. amiota masik telot hasznalok azota nem tul praktikus, a telo tetejen es bal szelen van az aljazat, igy allandoan beakad, ehhez jobb az egyenes (regi telomhoz jobb volt a 90-fokos mert annak meg az aljan volt a csati).
-
rednifegnar
senior tag
válasz
#85619712 #79953 üzenetére
en is ezert hagytam kilogni lazan zsugort raadasul ugy hogy legbelul volt egy hosszabb vekony zsugor aztan egy kicsit nagyobb atmeraos es meg egy, kvazi lepcsozetesen hogy a tove fele kemenyedjen be mint egy rugo. de valoszinuleg nem igazan tuti ez a drot mert megtort, nem a vezetek hanem a kulso anyaga. ez ilyen fura gumi szeru vezetek.
-
válasz
#85619712 #79924 üzenetére
Én is így gondoltam, és ebből következik a második, elvi síkú, de gyakorlatban is előfordulható eset.
A cellánkénti 3,9V az egy 5S pakknál 19,5V. A BMS 4,2 felett vezet azaz felemészti az ennél nagyobb töltőfeszültséget, pontosabban áramot.
A kettő között 1,5V az eltérés, 19,5/21V.
Vagyis nagyon sarkítva, nem most, holnap hanem 2-3 év múlva előállhat olyan eset hogy 4 cellába 4,2V, egybe meg 2,7V lesz töltésnél. És ez ki sem tud egyenlítődni hisz nincs feszültségkülönbség ami töltőáramot hajtana át a lemerült cellán mivel megeszi a BMS.
Vagyis ilyenkor kéne egy 5 cellás 3,9 voltos BMS.Jól okoskodok?
Szerk, miközben írtam, Dr Szilikát is hasonló végeredményre jutott.
-
-
válasz
#85619712 #79905 üzenetére
3,92 volt cellánként a bűvös szám
Ezt el tudnád pontosan magyarázni? Folyamatos 3,92V CV töltő feszültséget kell ezalatt érteni, vagy eddig tölt fel az elektronika, leáll, és 3,xx alatt újra tölteni kezd, vagy 4,2V-ig tölt fel, leáll, majd 3,92V-nál kezd újra tölteni? Honnan ez az érték?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged