-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #13987 üzenetére
Ez így van. Az én JVC tévémben a táp zizeg, ezért estére ki kell húzni a falból. Szétszedtem, és a táptrafók vasmagját kék szigetelő szalag tartja össze. Fasza Japán minőség, mi?
Le kellett húznom a belső hangszórókat, mert bekapcsolva zúgtak, és nem lehetett velük semmit csinálni vele. Most egy erősítőn át szól a TV, ott nem jön ki a zúgás szerencsére.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #13937 üzenetére
300mA megmarad mert a LEDek 200mA-t kérnek, ha pedig ott van az az ellenállás, azon
240mVesik.
Itt hibáztam, mert 12 és nem 1.2 ohm. Tehát 2.4V esik és akkor már 5V-os táplálásról beszélhetünk, semmiképp a 3.5V-ról.Most már lassan teljesen bele fogok gabalyodni. Ezért adtam fel.
-
válasz
moha21 #13657 üzenetére
Akadt már az én kezembe is olyan műszer ami DC fesz mérésnél olyan eredményeket mutatott mint ha a dátumot is szorzó ként használta volna.
Ha jó a műszer és rossz helyre van rakva a tapogató természetesen tud fals eredményeket mutatni.Volt,hogy én sem hittem sem a Fluke 25-nek sem a Simpson 467-nek és elő vettem a próbalámpát ami egyből igazolta a feltevésemet... -
k.geri19
tag
válasz
moha21 #13644 üzenetére
+38,3 -38,3 dc kap a végfok
ac is tudok kimérni híd és pufferkondi után de csak egy irányba 160volt+
minuszba 0 volt a műszer
hát nem tudom hogy acv része hibás lenne e a műszernek de ennyit mutatót
de a lényeg szól az erősítő az előző dupla quadokhoz képest picit visszafogotaban de küldi szolidan a hangfalakat -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #13519 üzenetére
Volt egy Technics erősítőm, amiben egy hatalmas heathpipe hűtése alatt egy STK volt, valamelyik nem túl nagy teljesítményű példány, na annak jó hangzása volt. Aztán lett egy másik Technics, szintén STK, de a brutális kivitelben, az viszont meg sem közelítette a kicsi hangminőségét.
Azóta sem láttam heathpipos hűtésű erősítőt. Olyan 1,5cm átmérőjű, kb. 40 centi hosszú HP, és azon pár lamella volt a hűtés.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #13281 üzenetére
Beszédes/látványos példája annak, hogy az elektronika elsősorban az elektronokról szól és csak azután a miniatürizálásról.
Érdemes belegondolni hogy néz(het) ki egy 100kW-ot leadó induktív hevítésre használt Hartley oszcillátor 10kV-os anódfeszültséggel és 10A-es anódárammal. Táptrafója is nagyon sok száz kiló. És vízhűtéses, mint újabban a processzorok.
Ami a legjobb, hogy pont ugyanúgy működik, mint egy fél ECC83. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12941 üzenetére
Ez így igaz. Még hozzáteszem, hogy ez olyan történelmi korszakban volt, amikor (legalábbis keleten) még csak az egyoldalas NYÁK-ot tudták elképzelni, ami felváltotta a drótokat, szó sem lehetett furatgalvanizálásról, hogy esetleg picit érintkezzen is, az alkatrészlábak elhajtását pedig tilosnak tartották (legalábbis a tanterv szerint).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #12937 üzenetére
Jah igen, erről el is feledkeztem. Egyébként nem lett csúnya, csak nagyobb elkók kellenének bele.
Lompos48: mikor annak idején feleltünk belőle, egyik lány azt mondta, hogy "szkátcski dióda". No az már nem maradt meg bennem, hogy pontosan hogyan írják. Szóban meg sotki, oszt kész.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12850 üzenetére
Csak a jelek szempontjából GND. Egyébként lebeg és potenciálfüggetlen mindentől épp az összekötéskor keletkez(het)ő problémákat elkerülendő. Így ha N készüléket összekötsz minden GND egy potenciálon lesz, nem lesznek földhurkok és mindez egy teljesen "más világban", mint a hálózati táplálás. Erősítő, rádió, TV, magnó stb mint 2 vezetékes dugóval van a hálózatba kötve és hálózati trafóval vagy a kapcs. üzemű táppal van leválasztva arról. Egyetlen generáció csöves TV volt az, ami nem volt leválasztva, mert takarékoskodtak a drága trafóval. Ott még az antennakimenet is "rúgott", ha úgy volt bedugva a konnektorba, csak az illesztő balloon trafó volt az, ami megakadályozta, hogy a fázis kimenjen a háztetőre.
-
Speeedfire
félisten
válasz
moha21 #12835 üzenetére
Igen, csak elég sokban van egy ilyen állomás meg páka. Erre meg nem volt keret, mert csak hobbi szinten akarok vele foglalkozni, ha építeni akarok valamit.
Ónszippantó, ónszívó szalag, flux ezek mind vannak...de egyikkel sem tudtam azt a kis minimális mennyiségű cint felszedni róla. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12687 üzenetére
Valószínű a specifikáció határán van, ennyire volt tervezve. Esetleg a fogyasztás nőhetett meg valamiért? Eddig nem nagyon tapasztaltam olyan kb. 50 foknál melegebb laptop adaptert. Megoldás nem nagyon van rá. Azért ha kibontod, nézd meg mi fűti úgy fel, hátha néhány négyzetcenti borda belefér még (nem valószínű). Érdemes megnézni azt is, hogy nem-e száradt ki a pasztája itt-ott, összehasonlítva (ha lehet) komponens és borda hőmérsékletét.
-
biker
nagyúr
válasz
moha21 #12499 üzenetére
A leirasabol latszik, hogy beszel a levegobe
En meg fel tudok mutatni egy cegunk gls szerzodeset, az 1020 ft koruli indulo arral, es havi 60-70 csomaggal, itt kis vevok vagyunk
Masik cegunk ket teleppel es havi 100 csomaggal a dpd-nek mar eleg nagy, netto 750ft az indulo ar, amit mi nyeresegvagybol 792 nettoert adunk, vagyis 42ftert csomagolunk, nyomtatunk csomagkiserot, ha kell veszunk doboztNem az volt az igazi kerdese, megeri vagy sem, hanem hogy miert nem adja fel a gonosz ceg postan levelkent, hogy jobban jarjon
Lehetnek kozonseges is, es mondhatnam: csak
Vagy hogy: mert nincs a valaszthato opciok koztDe gondoltam elmagyarazom, miert nem
Komkretan a pickpackpont a legolcsobb nalunk, ez is a vevonek olcso, mert oda nekunk kell bevinni az elosztoig a cuccot
A "bagoert leszerzodnek" kezdetu hulyeseg mellett nem tudok elmenni, ennyi
-
válasz
moha21 #12475 üzenetére
Olyan elgondolás miatt vettem nagyobb feszültségről is dolgozó STK IC-t mert ugye bár "régen" a 220 az 220V-jobb esetben és nem 246V mint mérhető a konnektorunkba manapság.
A régebbi készülékeken azért nem mindegyiknél volt 240V-os bemeneti feszültség választására lehetőség.
Ha gyártó kiaknázza a végfok IC-be rejlő maximumot és pl. az megy +,- 30V-ról és annyit is adtak neki gyárilag akkor most azért a 220V helyett 245-246V hálózati feszültségnél a szekunder oldalon is emelkedik a feszültség.
A +,- 30V-ból egyből lesz 31-32V és már sok is az IC-nek...
Ezt sem árt észben tartani a "régebbi készülékek" javítása esetében. -
PHM
addikt
válasz
moha21 #12387 üzenetére
Igen, a VAC (de lehet, hogy V AC helyesen) azt jelenti, hogy ekkora
effektív feszültségre van méretezve az alkatrész.
Az egyenfeszültségű tűrése ennek az 1,41-szerese.
Ez kicsit megtévesztő, mert tudtommal csak a kondenzátoroknál
alkalmazzák ezt a fajta jelölést.
Mármint hogy az AC feszültségtűrést adják meg. -
Lacpac
őstag
válasz
moha21 #12329 üzenetére
SB 540 vagy 570? csak mert az utóbbit linkelted.
Összesítő SB520-tól SB5B0-ig. A link címében valóban 570 van.
Amúgy mindegy mert, a zárlatos alkatrész, akár 540 akár 570 Iav= 5 A, Ifsm =150 A
míg a 340 3 A ill. 80 A tud, amit majd a fele. Be lehet építeni erős kompromisszummal, de nem hinném megéri.Igen, ezek miatt kérdeztem. Nem akartam egy dióda miatt vásárolni menni.
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12284 üzenetére
Tudom hogy áramszünettől nem véd igy, szóval ha van ups ha nincs úgy is kikapcsol a gép ha áramszünet van, de ups-el legalább a túlfesztől, zavaroktól stb-től véd...
Na szétkaptam nem hagyott nyugodni legalább akku cserénél már kicsit rutinosabban fog menni
, akku ki 13.5V volt rajta, 12v 6W-os izzó ráköt megy, lemegy 12V-ra közben, autóizzó előkap 60wattos rákötöm feszültség lecsökkent 1.2V-ra, majd megint vissza a 13.5V-ra ha leveszem róla. Szerintem egyértelmű hogy akku=kuka
Hétfőn megnézem egyik boltban azt ajánlották nézzem meg ott, ha semmi akkor hétfőn rendelem webshopban és kedd vagy szerdára meg is lesz
.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12233 üzenetére
A kezdeti (0 feszültségről) töltőáramot csak a trafó szekundertekercs (ha van) ohmos ellenállása limitálja. Csak a diódákra nézve veszélyes. Például az 1N4007 1A-es dióda adatlap szerinti max nonrepetitív árama (IFSM) 30A, de csak 1 ciklusra. Kérdés, hogy 20 ms alatt mennyire töltődik a kondenzátor. Csak ezért meggondolandó. Ezért szóltam bele a 22000uF-os ötletbe.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12223 üzenetére
Erre azért spekuláltam, mert esetleg ha nagy az ICE0, akkor melegszik a chip, nő az ICE0 és így tovább... Kikapcs után valamennyivel talán visszatérhet olyan értékre, ahol ismét működhet tranzisztorként. De ez nem magyarázza az 1-2 óra után ismét működik-et az áramszünet után. Ezért írtam passz-t rajz nélkül.
A 600V mellett volt egy beismerő vallomás a műszer pontosságáról, ezért nem kötődtem vele.Speeedfire: a kattanás lehetett (?) szikra is, esetleg mégis valami kontaktushiba, vagy valami a HV trafónál? Próbálgatnám tudományosabb módszerekkel, lásd kopogtatás-ütögetés-fricskázás...
-
válasz
moha21 #12192 üzenetére
A kompresszorok meghajtás egy külön téma pont azért mert ahogy írtad is 5bar-nál is el kell indulnia a motornak amikor már a kompresszor is többszöröse erőt igényel mint amikor elkezdi a tartályt termelni.
Szoktak rakni a kompresszor után egy csövet és utána meg egy egy utas szelepet(de nem minden esetbe)
Ennek az az előnye,hogy amikor újra indul a motor mert a nyomás szabályzó elindítja akkor az első 1-2 fordulattal termelt levegőt a csőben sűríti és amikor eléri a megfelelő nyomást akkor nyitja a szelep rugóját.
Nem véletlen raktak gyárilag 2kW-os motort a kompresszorhoz.Ha jobban megnézel egy 20-30.000Ft-os 1 fázisú multikban kapható "kis" kompresszorokat azokon is elég nagy motorok vannak. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
moha21 #12145 üzenetére
duplamotoros, svéd gyártó terméke (van vagy 10 centi vastag), két felfogatással ereknek, gondolom egyik a gnd másik a fázis. na ezt kéne ráeszkábálni a villanykapcsolóra úgy, hogy az ne csak a villanyt, hanem a ventit is kapcsolja (cicawcbe kell
).
villanykapcsoló indítja a lámpát, szóval ha elvágom a kábelt (előtte áramtalanítok) és a fázisra a lámpa és a kapcsoló közé bekötöm a ventit, úgy jó lesz?
választ köszönöm!
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12114 üzenetére
Nem nem ellenállásokkal kapcsolgatom, több szál drót jön ki a trafóból és azzal a jobbra balra tolható kapcsolóval állitod.
Ha meg is akarom csinálni hogy jó legyen a polaritás akkor gondolom ott azzal a kapcsolóval kell mókolni? Vagy valamelyik más alkatrész az közül amiket leirtam? Ha hagyom igy se lenne baja azonkivül hogy forditva lesz? -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12112 üzenetére
Feljebb linkeltem milyen adapterről van szó. Ugyan úgy néz ki csak más a szöveg rajta.
Semmi különös alkatrészt nem találtam benne. 4 dióda, egy ellenállás, egy kondi 26V 100uF, a polaritást állitó kapcsoló, meg a 1.5V-12V között állitható kapcsoló meg egy piros LED, ez is csak arra jó ha valahol valami zárlatol nem világit. Gondolom ezek közül csak a kapcsolónak van a polaritáshoz köze hogy milyen legyen a polaritás, ha másnak nem akkor max csak forditva lenne bekötve?
A diódák meg úgy vannak hogy ha szemből nézem kettő jobbra kettő balra, kettővel egyenáramot csinálni másik kettő meg hogy ne menjen vissza a tekercsbe az áram?
De egyébként lol hogy a kondi ami benne van magától feltöltődik már 20V-nál járt xD Ennyire jóminőségű vasmag lenne? -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #12057 üzenetére
Bocsánat, én voltam a figyelmetlen, 2 különböző koordinátarendszerben beszéltünk el egymás mellett. Nem néztem meg a videókat először. Csak a szövegeket kommentáltam. Ott szerepel(t) az X-ray is.
...micsoda brutálkodásokat lehet...
Ezért nem akartam folytatni sem. Hál' Istenek az a pár ezer mikro 12V-on, még nem ijesztő kezdetben.
-
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12044 üzenetére
Háát igazából még konkrét célom nincsen vele, egyenlőre csak azt szeretném elérni hogy fel tudjam őket tölteni aztán majd jön a többi...
Ha sorba kötöm őket úgy is kell ellenállás? Csak az a baj ha többet kötök sorba úgy már lehet kell 150V felett is olyat meg nem tudok szerezni a töltésre -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12041 üzenetére
Na lett 4db 16V 680uF kondi ebből kettő alacsonyabb de teljesen ugyan az, ezeket párhuzamosan bekötöm, majd a feljebb leirt adapterrel feltöltöm. Ellenállás van egy halom, hogyan tudom kiszámolni hogy mekkora kell? Mert az amit feljebb belinkeltél képet és a rajta levő képletből egy kukkot se értek
És olyat meg lehet csinálni hogy a 4db 16V 680uF ezeket sorba és még hozzá 5db 16V 100uF kondit azaz keverve? Esetleg olyat hogy 4db 16V 680uF + 2db 25V 680 uF, vagy csakis kizárólag ugyan olyanokat lehet párhuzamosan bekötni? -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #12035 üzenetére
Azt mondjuk gondoltam, de fel tudom ilyen adapterrel tölteni?
Akkor a párhuzamos lesz a
megfelelő nekem....
Esetleg arra nincs tipped hogy tudnám nyomtatott áramkörből a kondikat kiszedni forrasztópisztollyal? Mert egyszerre két helyen nem tudom az ónt melegiteni vele
Vagy csak egyszerűen törjem el vagy vágjam el az áramkört? Mert nem kár érte nem kell semmire úgyis a kukában kötne ki.... -
erikke17
őstag
válasz
moha21 #11648 üzenetére
Akkor kiiktatom ezt a vackot, azt meglássuk mit produkál igy, lehet mikor már a trafó csoda 250V-ot kapja csóró trafó azt se tudja mit kezdjen vele és össze vissza mindent kitol magából? Szerintem ha meg látnád ezt a trafót kifutnál világból:Amin jön be a 230V(250V) két vékony szál dróton kb. 1mm átmérőjű lehet, aztán megy ki a másik két kábel ez már a normál kategóriába tartozik, de az a bűz rosszabb mint mikor kiég egy villanymotor olyan mintha valaki lakkal tüzelne pfuj, természetesen igy nem érezni csak mikor szét szedtem.
De ennek a trafónak van is olyan fura "ciripelő" hangja pláne mikor hideg a trafó, de mikor bemelegszik akkor is hallani.Mert ilyen 250V-ot még nem láttam, mert fél évre visszamenőleg meg tudom nézni percekben visszamenőleg, hogy milyen feszültség jött be stb. mert ilyen adatokat percenként tárol UPS szoftvere.
-
erikke17
őstag
válasz
moha21 #11255 üzenetére
De tölti mert 90%-on van mindig mikor bekapcsolom és mikor megy a gép akkor tölti 100%-ra, meg szerintem továbitja is az akkuról az áramot mert mikor meg nyomom a bekapcsoló gombot el kezd világitani a zöld led és kéken a bekapcsoló gomb, majd pittyen egy hosszút ahogy szokta relé kattan majd kezdené a hangjelzést hogy nem kap áramot és kattan megint a relé kikapcsol mint mikor lemerül az akku. Én megcsinálni nem tudom marad a gari. Hétfőn vagy kedden jönnek érte.
-
-
válasz
moha21 #10985 üzenetére
Az áramirányt meg tudom állapítani, csak a feszültséggel voltak bajaim. Viszont ahogy te is írtad, áramirány = feszültségirány, szóval ez is megvan.
A lényeg az, hogy kiszámolok egy értéket az ellenálláson eső feszültségre (vagy a rajta folyó áramra), és amennyiben a felvett referencia ezzel ellentétes, akkor kap egy "-" előjelet.
Köszönöm a segítséget mégegyszer!
Ha esetleg lenne még valami értelmes kérdésem, akkor jelzek!
-
válasz
moha21 #10983 üzenetére
Persze, ezt tudom. A gondom az volt, hogy nem tudtam átültetni a TINA-ba a gyakorlatot.
Köszönöm a segítséget! Tehát a keresett feszültség a 4 ohm-os ellenálláson "-1,75V" a rajz szerint? Magyarán TINA-ban fordul a műszer, és annyi?
Ja, mi a helyzet az árammmérővel? Azt is fordítva kössem rá?
Bocsi, hogy ilyen értelmeseket kérdezek, de nem akarok 50-50%-ot adni a dolognak...
-
válasz
moha21 #10981 üzenetére
No, akkor szerintem összeállt a kép.
Termelői oldalon a feszültséggenerátor "+" pólusától a "-" felé mutat a referencia, fogyasztói oldalon pedig a feszültségmérő szempontjából pont fordítva, tehát a "+" pólus felé mutat, igaz...?
Nekem így logikus...
Tehát ezek szerint a rajzot jól csináltam TINA-ban, de a műszert fordítva kell rákötnöm, ha hiteles adatot akarok kapni?
Annyit még, hogy fogyasztói oldalon az áram és a feszültség iránya megegyezik, igaz?
-
válasz
moha21 #10978 üzenetére
Üdv!
Köszi a választ! Termelői oldalon az áram abba az irányba folyik, amerre mutat a nyíl - ez tiszta.
Feszültséggenerátorral vagyok gondban, mert ugye a rajzon "jobbra" mutat a nyíl, és a TINA-s kapcsrajzban "bal" oldalon van a "+" jel. Gondolom azért csinálhatták így, mert az áram folyik, a feszültség pedig csak van két pont között, ezért nem rajzolhatták nyíllal.
Tehát ha jól értelmezem, akkor a feszültséggenerátort úgy kell értelmezni termelői oldalon, hogy a nyíl a "+" végétől mutat a "-" vége fele?Igazából az érdekelne, hogy a kézzel rajzolt kapcsolási rajt ekvivalens-e a TINA-s kapcsolással?
-
wwenigma
Jómunkásember
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10867 üzenetére
Pacemakerrel nem is engednek még a közelébe se az ilyesminek, ha hozzáértő az üzemi orvos. Egyébként galvanizálás közben lehet, mert állandóak a terek, ki-bekapcsolásnál üt csak félre a "harang".
Ugyanakkor modern galvanizálási folyamatoknál már sokkal nagyobb a baj, mert az már impulzusokkal működik, rengeteg áram odafelé aztán egy kicsi vissza, hogy "durvítsa" a felületet a jobb tapadás érdekében (lásd félvezetőknél az aranybevonat). Ott aztán már vannak változó terek. De lehet akkor is megéri az arany miatt...
Amúgy, ha az auto 12V-os aksija nem is ,de egy 24V-os aksi már tud cifra dolgokat csinálni az emberrel.
A legnagyobb veszély a diszkuszsérv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10805 üzenetére
Napelemekről bővebben [itt].
Hozzátenném még, hogy mivel ezek félvezetőtechnológiával készülnek, sokkal egyszerűbb gyakorlatilag azonos struktúrákat kialakítani. És még így is a panelek összeszereléséhez jelleggörbe szerint összeválogatják őket.
Nagyobb gond az, hogy atess kolléga számára nem oldódott meg a Meizu probléma. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10796 üzenetére
Ha csak egyszerű DC feszültséggenerátort nézünk pl. akksi vagy galvánelem, azokat is szokták sorba és párhuzamosan is kötni
"Szokás" dolga. Részemről ragaszkodok hozzá, hogy sorba igen, de párhuzamosan nem. Gondolj néhány mezei galvánelemre párhuzamosan kötve. Biztos nem azonos a feszültségük. A nagyobb nem csak a fogyasztóval lesz elfoglalva, hanem a kisebb töltésével is. Annak ez nem használ, egyre rosszabb a belső ellenállása, aztán ez lassan felpörög és elcseszi a jobbik elemet is. Lehet párhuzamosan, de csak sorbakötött (kis értékű) kiegyenlítő ellenállásokkal. Ez olyan, mint erősítővégfokokban a tranzisztorok párhuzamos kötése kis (pozitív áramvisszacsatoló) emitterellenállásokkal, ami testvériesen osztja meg a "munkát". Nem erőltetem, lehet csinálni, de nem egészséges. Még jó, hogy ilyen fesz./áramértékeknél nem történhet semmi nagyobb baj az elemek lemerülésénél.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10788 üzenetére
Megpróbálom, bár az általad említett eset kissé különbözik, a váltóáram miatt.
Előbb fontos azt tudni, hogy 2 generátor vagy 2 hálózat összekötése (főleg nagy energiák esetén) nem egyszerű dolog. Frekvencia, fázis és amplitudó azonossági kritériumok vannak, amiket összekapcsoláshoz teljesíteni kell. Elektronika figyeli mikor közelít annyira mindegyik érték, hogy "tűzijáték" nélkül összekapcsolható legyenek. Az izgalmas benne az, hogy itt a kapcsolóelemek nem működnek miliszekundumok alatt. Tehát a figyelés nem pillanatnyi, a tendenciát kell figyelni, ahogy közelednek, majd megjósolni azt, hogy mikor érnek (majdnem) azonos értékre, és a kapcsolási idővel előbb vezérelni. A közelítést a generátorok gerjesztéséből "hangolják". Aztán a tény, hogy szinkrongenerátorokról van szó, segíti még a minimális különbségek eltüntetését is, mert szinkronba "húzzák" egymást.
Okoskodhattam volna úgy, hogy ajánlom kis ellenállások sorbakötését mindkét akkuval majd utána párhuzamosan, mert az megoldaná a 2 forrás egymásra hatását, de ez mind veszteséget jelent. Hálózatoknál pont ez van, azok a kegyetlen vastag kábelek, amikkel összekötődnek, impedanciát jelentenek, ami pont a kiegyelítést segítik.DC, Tesla, AC
Ok. A különbség, hogy a kisülés ide-oda, vagy csak innen-oda történik. Ami érdekes, hogy a Wimhurst lassan közeledik korban a száz évhez.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10743 üzenetére
Mekkora igazad van!
Az egész spekuláció hamis számadatokból indult ki, aztán azon ment a filózás. Én ököratesss: Minden előző elmélet marad, de csak 5 akku alkalmazásával. Néggyel hamis az egész.
De volna másik halovány ötletem: próbáld meg a 4 sorbakötött akkut egyenesen a Meizu-ra kötni. Mindössze egy USB kábelt kell feláldozni hozzá, vagy keríteni egy szakadtat. Rossz nem történhet, a stabilizátor sem "eszik" az akkuk kapacitásából. Előtte megméred melyik 2 szál viszi az 5V-ot. -
vamzi
senior tag
válasz
moha21 #10546 üzenetére
Huh, bár minden topicban ilyen készséges emberek lennének.
Viszont azt nem tudom, hogy hova tűnt a hozzászólásomból az a sor a kép alól, amiben azt írom le, hogy ez a kép a guglinak az első találata a "kapcsolási rajz" szókapcsolatra és teljesen lényegtelen mi van rajta, csak demonstrálni akartam, hogy mennyire (nem)tudom értelmezni ezeket. Viszont, amit most leírtál nekem, már tudom is, ennyivel előrébb kerültem!Viszont az most már tuti, hogy ha elakadok az elektronikában, akkor itt fogok kopogtatni
-
vamzi
senior tag
válasz
moha21 #10544 üzenetére
Tetszik az oldal, de az már kicsit a sűrűje (nekem). Kit beszerzése még felesleges esetemben, sőt, egy konkrét probléma megoldásának kitűzése is, mivel először szeretnék megtanulni olvasni. Hogy értsd:
Ezt a nem túl bonyolult(nak tűnő) kapcsolási rajzot sem tudom értelmezni, mert ötletem sincs, melyik piktogram mit jelöl. Tehát mint mondtam, az alapokkal szeretnék először tisztában lenni, hogy tudjam olvasni ezeket a rajzokat. Ha ezzel megvagyok, akkor talán már beszerzek egy forrasztóállomást és építek magamnak valami egyszerű kapcsolást.
Summa summarum: Azt szeretném elérni, hogy úgy tudjam olvasni ezeket a rajzokat, mint egy programnak a forráskódját.
Linkek, könyvek(új is, öreg is) jöhet nyugodtan, bármilyen apró segítségre vevő vagyok.
Üdv, vamzi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- War Thunder - MMO Combat Game
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Autós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- CNC topik
- További aktív témák...
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest