-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Mivel a driver teljesítménye adott számú soros LED-hez van méretezve, sorosan annál többet nem lehet, párhuzamosítani lehet, de nem sok hasznát láttam.
A képen látható konstrukció 2B7C, azaz kettesével párhuzamosan és sorba 7 tag. Mivel elég gyenge minőségű LED-eket kaptam hozzá, ami nem bírta tovább, mint az eredeti, próbálkoztam a zölddel jelölt közbenső helyekre felrakni, mindenhová 1-1 plusz LED-et.
A fehér festéket lekaparva, ez elég jól sikerült is. Pirossal jelöltem a gyári rajzolatot.
Tehát így a driver árama 2 ág helyett háromra oszlott, amitől egy tok árama csökken, ezzel együtt némileg a színhőmérséklet is, azaz sárgul a fény. Nem lett világosabb egyébként, ráadásul nem is bírta tovább. De ennek oka elvileg a selejt LED-ek. Később TV-be való LED-eket raktam fel, ami azóta is bírja. Csak ezek rövidebbek, ezért nem próbáltam korábban, mert azonos méretre törekedtem, de így is sikerült megoldani.
Természetesen a driver áramának csökkentésével is kísérleteztem, ami alapvető, ha élettartamot szeretnénk növelni. Ettől persze gyengül a fény.
-
Igen, ezek már új generációs LED fényforrások. Ezekben a LED nem ad ki látható fényt, a LED csak gerjeszti a rákent foszforos réteget, ami a gerjesztés hatására bocsát ki fényt, elég jó hatásfokkal.
Csillárba, vagy díszkivilágításnak jó, de reflektoros búrába már nem jó, nagyon messze van a pontszerű fényforrás fogalmától.
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Ami nekem van, ebben a PIR egység nyitott kollektoros konstrukcióban kapcsolja a LED-sort, itt az előzményhez hasonlóan.
A táplálás egy kis trafós PWM áramgenerátor, ami a hálózatról közvetlenül működik. Amikor a PIR kikapcsol, az áramgenerátor feszültsége, a terhelés hiányában felszalad 35-40 V körüli értékre, de a PIR táplálása úgy van megoldva, hogy ezt kibírja: előbb egy tranzisztoros emitterkövető ejti a feszültséget, utána egy stab. IC.
Villódzást általában valamelyik LED szakadozása okoz, de akkor egy idő után meg is szakadhat teljesen. Esetedben elképzelhető más gond is, a kapcsolótranzisztor zárlata, esetleg az áramgenerátor megfutása miatt is.
Sajátomban már kétszer cseréltem az összes LED-et (az alu PCB igen melegen üzemel), de amit rendeltem, belevaló LED-et nem bizonyult tartósnak, még hűtőbordával sem.
Legutóbb TV háttérvilágításhoz használatos LED-eket raktam bele, ez viszont már régóta bírja.
-
-
törölt tag
Próbáld meg, hogy lámpával bevilágítasz az aljzatba, nincs valami nem odaillő dolog? Ha van takarítsd ki egy fogpiszkálóval mondjuk. Kapcsold ki a telefont és egy jack dugót dugj bele és forgasd körbe majd húzd ki, ezt ismételd meg párszor, majd kapcsold be. Ha ezek sem segítenek, akkor valami szoftveres (rosszabb esetben alaplapi
) hiba, ha van rá mód, csinálj gyári visszállítást, hátha segít.
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Alkonek vízmentes denszesz bevált sok célra. Nem tapasztaltam olyan agresszív megnyilvánulásokat, ami régebbi fajta (szagosított típusú) denszesznél előfordult, de azért javasolt az óvatosság. Gyantát kiválóan old, sőt fecskendővel alkalmazva még kontakt spray gyanánt is használható. Recsegő kapcsolókat rendbe tesz, még potmétert is (bár nekem nem okozott potméterben károsodást, de ezt is csak saját felelősségre tudnám javasolni).
Kapható Alkonek denszesz (nem vízmentes) is, kettő nem összetévesztendő.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem nagyon tudom követni, de a MEMS-alapú digitális mikrofonok értelemszerűen digitális buszra csatlakoznak, míg a klasszikus elektret mikrofon analóg jelet ad, így a kettő egymással nem összeegyeztethető.
Csak egy példa a MEMS mikrofonra:
Vagy csak bizonyos típusoknál oldható meg, amelyik analóg kimenetű MEMS mikrofon esetleg.
-
darvinya
titán
Tudom hogyan van a hátlap.
Nekem Xiaomi A1/A2 telefonnál is USB C aljzat mellett van a két csavar, és perem van.
De a javasolt pengét még így is be tudom csúsztatni.
De ha még nem is tudom becsúsztatni csavarig, akkor már a hátlap és perem közé tudom csúsztatni.
Amivel már tudok ráfeszíteni a hátlapra, hogy a csavart hátlappal megtámasztva menet meginduljon. -
darvinya
titán
Mivel ez a penge nagy éles, ezért legkisebb résbe is be tud hatolni.
(Viszont ha nem vigyáznak vele kellőképpen, akkor szeret észrevétlenül emberi ujjat kaszaból.
Tapasztalatból írom, mert kb. 6 éve kezdtem használ javasolt pengét, és eleinte ujjbegyeimet észrevétlenül megkaszabóltam.
Már csak, akkor vettem észre, hogy megvágtam, mikor valami csíp, vagy piros pöttyös lett a felület (rosszabbik eset).)Nem kell erősen használni, csak finom mozgatással bemozgatni, könnyedén magától be megy a penge vékonysága miatt.
Nem is nagyon mélyre tolni, mivel elég csavarmenet legközelebbit elérni.
Ez csak támasz lesz. -
törölt tag
Bocsánat, de rólad a szűz fiú esete jutott eszembe, amikor a lány mondja neki, hogy dugja be, a fiú meg vacillál, hiszen mi van ha az a valami leharapja, vagy valami kárt tesz benne
Egyszer élünk, ki kell próbálni, különben a koporsód zsebeben egy rossz telefonnal leszel eltemetve
-
Mennyibe kerül hozzá egy új hátlap? Mi lenne, ha azt törnéd szét a csavar körül, esetleg kiszakítod belőle a csavar fejét, ha műanyag, nem lehet túl nagy meló. A videót nézve egyébként pont azon a részen kezdi a szétszerelést, ha ott alányúlsz a gitárpengetővel, vagy kihúzza a csavart a helyéről, amikor kipattan a helyéről, vagy kiszakad a csavar feje körül az anyag, mindkét esetben sikeresnek nyilvánítható a szétszedés, utóbbi esetben persze a törés mértékétől függően szükség lehet egy új hátlapra.
-
Elnézést, nem mélyedtem annyira bele hogy a YT-n rákeressek a disassembly videóra, csak leírtam hogy már láttam díszcsavarokat nem is egy készüléken.
Nem pörgetem vissza a témaindító hsz.-t, nem veszek rá mérget de ha jól emlékszek a telefon amúgy is használhatatlan.
Akkor mit veszít ha szétfeszegeti? Ha sikerül, lesz egy esztétikai hibás, karcos-repedt hátlapos feszegetett telefonja, ami esetleg működni fog, így meg úgyis kuka.
Kb. mint egy eleje totálkáros autóról lefeszegetni a hátsó csomagtér tetőt mert benne maradt valami. Nemmindegy? -
Meg egy otlet mert a kudarcokbol itelve elkepzelheto,
Lehetseges hogy csak disz csavarok, valami benyomott kis stift aminek a feje thorxra mintazott?
Es semmi szerepe nincs, maga a hatlap siman pattintos?
Egy idobe a mini hifiken volt ez nagy divat (meg a mutatos nagy labak amik rezgescsillapito hatasat keltettek pl. lemezjatszoknal, kozbe egyszero muanyag pogacsa volt), azt sugallta az egybeontott fullgagyi dobozolasrol hogy az bizony mernoki mestermunka, szep csavarokkal osszerakva.
Nemegyszer szivtam meg ilyet. -
Ha már körbe forognak a csavarok, akkor egy csepp pillanatragasztóval ragassz rá vmit, pl egy jó kemény fából készült fogpiszkálót, és húzd ki azzal őket. Nem mondom, hogy a csavarhúzót, mert lehet többet nem szeded szét őket, de az lenne a legjobb. Esetleg vmi fémet, pl egy facsavar hegyét, vagy ilyesmit.
-
Ne csüggedj, egyébként ha nagyon el akarsz keseredni, lehet hogy Te tetted tönkre a menetet, az első próbálkozásokkal, nagyon erősen nyomtad a csavarra a csavarhúzót és amikor megindult, belenyomtad a kilazuló csavart a menetbe ami így át is szakadt.
Ha sehogyan sem boldogulsz, utolsó megoldás a csavarok fejének lefúrása, ehhez a telefont bugyoláld be rongyba, nejlonba hogy a spén és fémpor ne tudjon belemenni majd állványos fúrógéppel, lehetőleg kobaltos hegyű fúróval aminek az átmérője a csavar feje, óvatosan lefúrni a fejeket.
Ha megszalad a fúrő akkor basz...hatod mert átfúrod a telefon hátlapot is, ehhez némi rutin és érzés kell.
Utána szétpattintod és a kiálló csavarvégeket egy nagyon jó fogóval megfogva kitekered miközbe húzod is. -
-
Vagy a gyártás során szakították már bele a csavart, vagy volt szétszedve és akkor.
Ez sajnos azzal jár amit leírtál, a menet kidarálta a műanyagot amit a csavar maga köré tekert és ezáltal nincs menetemelkedés amiből a csavar kifelé jönne, sőt abban a pozícióban még meg is ragad.
Megoldás ha a csavar által összefogott két lap közé be tudsz csúsztatni valami lapos tárgyat és egyszerre feszíted szét és közben tekered kifelé a csavart.
Ha annyira kibújik hogy a feje hozzáférhető már, akkor azt fogóval megfogni és szintén tekerés közben kifelé húzni (így szimulálni a menetemelkedést). -
darvinya
titán
Nem darálta le csavar fejet?
Mert ha nem tökéletesen ül bele a csavarhúzó a csavarfejbe és erősen tekerik meg, akkor valamelyik enged.Én először finoman bemozgatom csavarhúzót, hogy csavarfejben tökéletesen illeszkedjen, ekkor megáll benne a csavarhúzó elengedve is.
Ezután tekerem. -
PHM
addikt
Mivel az áramgenerátor sem ideális, azaz nem végtelen a belső ellenállása, a
csökkenő munkafeszültség hatására még ha kicsit is, de nőni fog a kimenő áram.
Ezen kívül az a hő, amit megspórolsz a terhelésen, az áramgenerátort fogja fűteni.
Igaz, csak részben, mert valószínűleg kapcsolóüzemű a meghajtó.
Amúgy a villogást okozhatja akár valamelyik, már halálán lévő led is a sorban. -
-
ekkold
Topikgazda
Nem helyes az elgondolásod, ez nem így működik. Amikor bekapcsolod az áramkört, akkor kb. véletlenszerű hogy a hálózati szinusz pillanatértéke mennyi, de valahol -325V...0V....+325V között van. Ha éppen úgy sikerül elkapni a pillanatot, hogy 300V feletti a feszültség, akkor az előtétkondin egy hatalmas áramimpulzus keletkezik. Az impulzus csúcsértékét az áramkörben levő eszközök korlátozzák, a kondi soros veszteségi ellenállása, a dióda belsőellenállása, a LED belső ellenállása, az esetlegesen beépített soros ellenállás, és a hálózat belső ellenállása. Tehát ha elég ócska a kondi és nagy a soros vesztesége, akkor pl. az impulzus kisebb lesz. Egy 5mm-es huzallábas LED max 20mA körüli áramot bír ki tartósan, és impulzus szerűen kb 50...100mA-t. Az ennél nagyobb impulzusok károsítják. Nem feltétlenül megy tönkre azonnal, csak a félvezető szerkezete károsodik, és amikor az elér egy bizonyos határt, akkor a LED nem működik tovább. Mivel az is véletlenszerű, hogy a bekapcsolás pillanatában éppen mekkora a feszültség, ezért nem minden bekapcsoláskor fog károsodni a LED, és az sem látható előre, hogy mikor fog tönkremenni. Ha a linkelt cikkemet elolvasod, ott eléggé ki van vesézve ez a dolog.
-
PHM
addikt
Jogos, én egy standard, 5mm-es, 20-30 mA-es ledre gondoltam.
Milyen feszültségtűrésű az a kondi? Nem lehet, hogy át-átütött?
Amúgy továbbra is azt mondom, hogy érdemes az egésszel sorbakötni
egy megfelelően méretezett ellenállást. Egyrészt csökkenti a tranzienseket,
másrészt ha valami gebasz van, az fog kiégni, mégpedig elég gyorsan.
Kb 27 ohm 0,6 W-os ellenállást javaslok. -
Barret001
addikt
Lehet kapni külön [Csatlakozót] A telefonod meg működik traktor akkumulátorról is,ha 2 celláról kapja a feszültséget.Az igaz hogy okos telefon,de akkor sem tudja elolvasni az akkun a feliratot. Sőt a "töltő" feliratát sem.Töltheted Alcatel "töltővel" is.
-
And
veterán
Ne feszültséget mérj, hanem ellenállást a 3. pin-en a negatívhoz képest!
Fizikailag nem kell termisztor, egy fix ellenállással helyettesíthető, amit a telefonnak látnia kell. Az akkuban lévő elektronika ugyanolyan védőáramkör, mint amit a 'protected' kivitelű Li-ion cellák tartalmaznak (túláram, rövidzár, túltöltés / mélykisütés és magas cellahőmérséklet elleni védelmek.) -
And
veterán
Valószínűleg az akku tartalmaz egy (általában NTC-) termisztort harmadik kivezetésként, amit ha nem csatlakoztatsz, nem indul el a telefon. Szokásosan 10kΩ értékű szobahőmérsékleten, az akku negatív / 0V kivezetéséhez képest. Van olyan telefonakku, ami negyedik pin-en egy fix ellenállást tartalmaz, annak hiánya nem tudom, befolyásolja-e az indulást.
-
törölt tag
Egyszeru
Fogsz 2DB ellenállást ami 1:2 az aranya egymáshoz.
Ha áramgenerátoros akkor max 0.5A a kimeneti áram es kb 5V-35V ig változik a feszültség.
Vagyis szerzel 2db 5ohm-os(5W) ellenállást, először bekötöd az egyiket megmered a rajta eső feszültséget, utána bekötöd a 2 ellenállást sorba, és ha áramgenerátoros akkor a feszültség meg fog duplázódni az ellenállás hálózaton, vagy más szavakkal, mindkét ellenálláson ugyan azt a feszültséget mered mint amikor csak egy ellenállás volt bekötve
-
-
PHM
addikt
Még a 10 nF is sok lesz oda szerintem.
2,2 nF, párhuzamosan egy 1 Mohmos ellenállással, velük sorbakötve
1 Kohm, graetz, és a led.
(Egy éjjeli fényt alakítottam így át, 28 db 3528-as ledet kötöttem sorba benne,
+ a kondi 10 nF-os volt, s végül az egésszel sorba kellett kötnöm egy
470 Kohmos ellenállást, hogy ne világítsa be az egész szobát.) -
PHM
addikt
-
-
Ribi
nagyúr
Nem tudom melyik videojára gondolsz, de ott szét is szed jelző ledet és abban is van egy kondi és egy ellenállás, ami igazából egy egyszerű áram korlátozó.
Ha erre gondolsz, akkor itt is a panelen van a vezérlő.
Tehát nincs simán hálózatra köthető led, szimplán egy nagyon egyszerű tápja van.
Neked lehet ez már egyenértékű vele, de NAGYON nem az.
Nem lenne jó ha így emlegetve valaki ez után csak úgy bedugná 2 dróttal a konnektorba! -
-
-
darvinya
titán
6W-os meleg fehért vettem, és 10W-os növény lámpát.
6W-os 2 éves, mellette forrasztok, ez az asztali spot lámpám, s egyáltalán nem vibrál.
Igaz, egyszerű bordázott, könnyen szétszedhető, de az van benne amit írtak róla.
10W-os több mint 6 hónapja üzemel melegítő felett, s semmi baja sincs melegtől, nem vibrál, de ez nem bontható.
Én eBay-es hirdetésén keresztül vettem, s kaptam izzókhoz kuppunt +6 hónap garanciáról, így 3.5 év garanciát vállalnak, és 10%-os kedvezményt. -
-
mezis
félisten
Régebben egy kondenzátorra bízták az áramkorlátozást, azoknál az 50 - 100Hz-es vibrálás előfordult és a korai halál. Napjainkban inkább a kapcsoló, PWM üzemű táplálással és elektronikus áramszabályozással szokás készíteni. Megdöbbentően kicsi a hely-, alkatrészigénye az elektronikus szabályozásnak. Ezek már sokkal megbízhatóbbak.
-
PHM
addikt
-
-
mezis
félisten
Forrasztás csatlakozónál: már eleve lehet "gyantás" a forrasztás, vagyis kinézetre tökéletes, aztán hol érintkezik, hol nem.
Használat közben mechanikai igénybevételnek van kitéve, ahhoz meg a forrasztóón úgy áll hozzá, hogy "okos enged"Vagyis bármilyen gyanú esetén újraforrasztás. Nem nagy ügy, szinte bármilyen pákával elvégezhető.
(Azért ilyennel mégse...)
-
tvamos
nagyúr
Hat, en meg eloben nem lattam sosem, csak tanultam errol a jelensegrol. (Szerintem az onbol is nohet ilyesmi, de talan az ezust tartalmu forraszanyagoknal gyakoribb. A legjobb az lenne, ha vissza tudenk pontosan emlekezni a 10 evvel ezelotti tananyagra persze.) Ha ez egy olyan IC, aminek a labtavolsaga 0.65mm, akkor egy par honap alatt osszekotheti oket.
Gondolom egy alapos mosas hasznalna, ha nem, akkor ujra lehetne forrasztani.
(A kepeidet nem latom a reklamtol.)
Szeretek nyakokat nezegetni mikroszkop alatt, es szosz szokott mindenfele lenni, persze a forraszok korul tobb. Whisker csak a forraszbol no ki, mashol szerintem nincs. -
Kernel
nagyúr
Hasonlót én is tudok csinálni, amikor denszesszel lemosom a gyantát, majd papírzsebkendővel letörlöm, a papír rostjai ott maradnak leragadva. Persze, amikor már alaposabban lemosom, ecsetelem, szép tiszta lesz.
Mindenesetre azok nem vezetőszálak szerintem, amiről egyébként is azt írják, hogy éves szinten nőhet esetleg 1 mm-t.
Másik dolog, hogy sok ólommentes készülékkel találkozom, de arra a Wikipédiás jelenségre nem is emlékszem, hogy láttam volna valaha a gyakorlatban.
-
Kernel
nagyúr
A leírásban említi, hogy 700-1000 mA között állítható, de nincs mivel állítani. Lent a műanyag tokon már csak 900 mA szerepel.
Ellenállás cseréjével persze bizonyára lehet állítani. Vagy létezik olyan driver, ahol külön kivezetés van a dimmelésre, itt az sincs.
Az mindenképpen megfigyelhető, a szokványos PWM-tápok felépítésétől eltérően:
AC --> Graetz-híd --> puffer --> kapcsolótranzisztorok --> trafó stb.
A lenti képen hiányzik a nagy darab primer puffer, helyette egyéb alkatrészekből viszont több van a táptranzisztor előtt. Valamint egy tirisztor is ott szokott figyelni, ami a dimmelhető áramkörök egyik ismertetőjele, ennél lent a sarokban:
Végül pedig a kimeneten a szokottnál nagyobb pufferkapacitásra dolgozik a hűtőbordára szerelt dióda.
Ennek oka, hogy ami primeroldalon nem lett pufferelve, azt a szekunderen pótolni kell. Méghozzá nem csak kapcsolófrekvenciás, hanem a 100 Hz hullámzást is a kimeneten kell simítani, ami nagyobb kapacitást igényel.
Ilyen konstrukciót pedig két okból szoktak alkalmazni:
- Dimmelhetőség
- Aktív PFC egyik módja. (Nem az egyébként szokásos technika, de ez is kivédi az egyenirányítás csúcsáramaiból adódó hálózatrongáló hatást.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- JBL Tour One M2 - Champagne
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 128GB Megkímélt Független/1-3 hónap gar./Akku 88%/p4321
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged