Hirdetés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Íme az új Android Auto!
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Mobil flották
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Vivo Y600 Pro: 10 200 mAh-s akkumulátor és Dimensity 7300e
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
-
PHM
addikt
válasz
generatoros
üzenetére
Íme egy példa.
A bekötés pofonegyszerű, de a dokumentációban is van rajz. -
GZoli7
senior tag
válasz
generatoros
üzenetére
Értem.
1kW alatt nem tudom, hogy van-e. Talán 0,75. Azok 50k körül indulnak.
Ja és ez is marad 230V, csak 3 fázis.
Persze lehet, hogy találsz olcsóbban.
Oszlopos fúrót láttam már elég ígéretest 30k körül. A tiéd lehet teljesen más. -
generatoros
tag
válasz
GZoli7
üzenetére
köszi a válaszod, de bocsáss meg azért mert ez valóban drága megoldás és ezért hagyom magam lebeszélni, akkor soha nem tudom meg mennyibe kerülne ez nekem.A fúrógép egyébként csak használtan kapható és átlagosan 70.000 forint. a frekiváltó csak ehhez lenne használva és nem feltétlenül kellene nagy teljesítményű több százezer forintos cucc.
-
Köszi! Én mint laikus nézegettem és annyi tűnt fel, hogy más az a középső sárga kütyü benne és a kondik száma is eltérő. Az egyik 3,8A-t tud leadni max, a másik 5.0A-t, aminek számomra nincs jelentősége. Csak az egyiket tartanám csak meg és gondoltam legyen az, amelyiknek "minőségibb" a bele, de úgy néz ki akkor, hogy teljesen mindegy.

-
GZoli7
senior tag
válasz
generatoros
üzenetére
Amennyiben elégedett vagy a jelenlegi teljesítménnyel, hagyd a csudába.
Sokszorosa lenne az ára egy új fúrógépnek. -
generatoros
tag
Üdv mindenkinek. szeretnék kérdezni. Van egy 380 voltos 350w- os asztali fúrógépem ( dunavecsei). jelenleg üzemi kondival 220v-ról üzemel. A frekiváltóról semmit nem tudok, azt hallottam jobb lenne ezzel működtetni. Menyi lenne egy erre a feladatra alkalmas darabnak az ára és hol keressem? esetleg egy kapcsolási rajz is jól jönne.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya
üzenetére
2 út van:
1: A 12V-os táppal sorbakötve egy 10 ohm 3W-os ellenállás.
Ez olcsóbb, de nem lesz teljesen feltöltve az akkupakk, valamint
a töltés sem a legkorrektebb.
2: A 14V-os táp után egy LDO 12V-os stabilizátor, aminek a testje
meg van emelve egy soros szilíciumdiódával. Az áramkorlátot meg lehet oldani
egy soros ellenállással, mint az első esetben, vagy pár alkatrésszel az LDO előtt. -
darvinya
titán
Van 3db telefonba való 1300mAh Li akkuim.
Ezzel össze köthetőek?

Töltésre 14V-os töltőt is elviselné, vagy 12V-os stab-bal működne?
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Fejlesztő13
üzenetére
A mért értékek változhatnak a mérési technika függvényében (Dc, vagy AC, sőt az AC frekvenciájától is. Alumínium elkók esetében a tolerancia (bizony) mozoghat a -50% +100% sávban (is). Információnak elég lehet ez is: [link]
-
Sziasztok!
Tudtok olyan iskolát, klubot, vagy bármilyen intézményt, aminek szüksége lenne sok-sok elektronikai alkatrészre?
Van ellenállásoktól kezdve motorokig minden a 70-es évektől úgy a 90-es évek végéig, és némi modern cucc.Egy pince felszámolása folyik nálunk, és nem akarnék hulladékbe dobni ilyesmit.
Vannak kész, félig működő magnók, és egyéb kütyük is.
A pobtos lista sajna, csak hetek múlva lesz képek formájában.Lehetőleg egyben, vagy rövid idő alatt szeretném elpasszolni.
Minden ötlet jól jön.
-
Fejlesztő13
tag
Egy alternatív univerzumban valahogy így működnének a dolgok. Szétszedvén egy régi adaptert ami sok évet ment 0-24-ben, majd megmérve a 680uF kondit nemhogy kiszárad, inkább feltornássza magát 1040uF-ra
Na jó, valószínűleg csak rossz kupakcímkét kapott, de mindenesetre meglepett.
(A műszer jól mér, max az ESR pontatlan kicsit)
-
-
zsolti_20
senior tag
válasz
PitLee
üzenetére
Köszönöm ebből sok mindent kiderült. Nem megjavítani szeretném, hanem megismerni a működését. Itthon sokat barkácsolok, de ilyen kompresszorral soha nem volt még dolgom. Azzal hogy megismerem a működését, úgy érzem új utak nyílnak meg előttem a jövőbeli tervezések során. Fentebb említette a kolléga a biztonsági szelepet. Ezt még be is vállalnám, hogy megvásárlom a cégnek, betekerem nekik, mivel nem kell hozzá szét szedni semmit sem, de a továbbiakban biztos hogy hozzá nem nyúlnék, legalább addig amíg nincs itthon egy amit szétszedek darabjaira majkd összerakom.
Az olajkenésre visszatérve, ezt tudtam, hogy van benne, mivel időközönként automatikusan kinyom egy kicsit belőle egy külön műanyag dobozba ami látszólag a tescobol lett vásárolva. Ebben egy fehér folyadékot látok, aminek atetején piros foltok vannak, kb mint a husleves tetején az olaj.
Tovább ugorva egy bekezdéssel, van a kompresszoron egy "refrigerated air dryer" ami talán a hűtőtt levegőt szárítja, így vissza fordítva.
Ezen a részen van egy gomb, amit megnyomva a csövön távozik valamennyi levegő. De ezen a csövön engedi kifelé az olajat is. Ezt egyébként időközönként nem szükséges újra tölteni olajjal, ha folyamatosan fújja kifelé?Amikor elsőként szerelték ezt be valóban működöt elég jól a rendzser, aztán valami történt és ott elég durván fújja ki a levegőt amikro a kompresszor elkezd feltölteni. Kb mint a benzinkutatok ahol a gumit lehet fefujtatni a kompresszoros pumpával.
-
PitLee
őstag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Csak óvatosan, mert a csavarkompresszor nem olcsó dolog, csak főnöki beleegyezéssel matass.
képÁllandó olajkenése van ezért van olaj hűtő köre, olajszűrővel és mivel az olaj így belekerül a sűrített levegőbe van olaj szeparátor része is,
Mivel a levegő a sűrítés miatt felmelegszik ezért van egy elsődleges léghűtő köre is.
Mivel a természet törvénye, hogy ugyan akkora térfogatú, de hideg levegőnek kevesebb a nedvesség tartalma mint a melegnek, így lehűtött levegőből kicsapódik a nedvesség.Na már most elvileg ezt a vizet le kell ereszteni időközönként, hacsak nem automatikus a leeresztés, akár itt is szökhet a levegő ha elromlott szelep
Akkor említetek a biztonsági szelepet akár ott is szökhet el levegő, de kérdés ha az működött akkor nincs e valami más probléma a nyomásszabályzónál esetleg.Így látattalanba képek nélkül hibát táv gyógyítani nehéz, szerintem egy szakembert ha kerestek, lehet jobban jártok.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
üzenetére
Tegnap leellenőriztam és 8 bár alatt kicsivel kapcsol le. Van a kompresszoron egy kapcsolo amit ellehet forditani AUTO-OFF között. Egész pontosan úgy zajlik ez, hogy bekapcsoljuk a kompresszort, befogjuk a furatot, felmegy 8 BAR-ig, aztán lekapcsol a kompresszor, amig a levegő nyomás elnem éri kb a 3 bárt. Ekkor megint feltölt 8 bárra, de itt mikor kiakpcsol a kompresszor a kapcsoló is elfordul OFF állásba. Ekkor ha nem veszük észre, (mert eldugott helyen van a kompresszor), akkor lecsökken a nyomás teljesen 0-ra. És már azon vesszük észre magunkat hogy semmi sem működik. Pár kéept tudnál nekem mellékelni légyszives a lefújó szelepről? Csak hogy betudjam azonosítani.
Közben megtaláltam. Igen pont egyilesmi dolog lehet való oda. Ezek közül milyet érdemes venni? Vagy mi alapján van megkülönböztetve?
-
törölt tag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Az egy biztonsági szelep(Lefújó), és akkor az okozza a problémát, csak cserélni szabad mert Biztonsági!!!
Nem egy nagy tétel, és 99% megoldja a problémát.
Azt érdemes megnézni, hogy feltöltés közben hogyan megy felfele a nyomás, és mikor kapcsol le a nyomás kapcsoló, mert az tönkreteheti a szelepet ha folyamatosan a MAX fölé megy.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
üzenetére
Erről lenne szó, kb így néz ki, csak a felső része kicsit másabb.
8báros nyomás van feltűntetve a matricán és az hogy 325 L/MIN.Régeben egy sokkal kisebb kompresszrot használtunk, az valóban nem volt elég a rendszerhez, gyosan le is cserélve. Ez egy ideig jól működött aztán elég fura dolgokat produkált, pl a fentebb említett dolgot.
Közbe eszembe jutott még egy hibajelenség. Amikor kikapcsoljuk a kompresszort és másnap bekapcsoljuk, miközben feltölti a tartályt levegővel a mellé felszerelt alkatrész, talán levegő szelepnek mondanám, rettentő gyorsan löki kifelé a levegőt. Szerintem onnan hiányozhat valami, mivel ha nem fogjuk be az ott levő furatot valamivel, a tartály feltöltése sok idő vesz igénybe.
Mivel ennyivel le van tudva a többieknél, hogy elég befogni és már jó is, nem teszenk semmit azért hogy olyan legyen mint mikro felszerelték.
Sajnos csak találgatni tudok mi lehet az, de belülről menetes, és innen hiányzik valami. A tudásom ezzel kapcsolatban nem sok, de próbálok felzárkózni legalább olyan szintre, hogy a kompresszorhoz tartozó alkatrészeket felismerjem.

-
törölt tag
válasz
zsolti_20
üzenetére
Valami ilyesmi, mert a megadott alapján nem találom, a masik ami lehet
A lényeg ha nyomás kapcsoló hibás produkálhat ilyen furcsaságokat, a másik, probléma, amit latok, hogy a szállítása nem elegendő SZVSZ.
A 2 probléma teljesen 2 különböző okra vezethető vissza.
Az hogy elszokik a levegő, és nem kapcsol vissza, az a Nyomás kapcsoló hibájára utal+ valahol elszokik a levegő(pl a lefúvó szelepnél mert elgyengült a rugoja, vagy túltermel vagyis nem kapcsol le a nyomás kapcsoló amikor elérte a megfelelő nyomást ezert a lefúvó szelep lep működésbe, hogy megakadályozza az egyéb problémákat).
Az hogy ha sok minden egyszerre megy róla, és közben drasztikusan esik a nyomás, az a nem megfelelő méretezés oka mert nem szállít eleget a kompresszor/nincs elég nagy puffer tartály.
-
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek! Nem tudom ez ennyire vág témába, de nem találtam olyan topikot ami közlebb állna a kompresszorokhoz.
A cégnél van egy kompresszor aminek meg szeretném érteni a működését. Erről a kompresszorról egy levegős rendszer működik. De olyan mintha elszökne valahol a levegő,mert kb 10 perc rendes működés után, belassulnak az erről működtetett alkatrészek. Mintha nem lenne elég levegő nyomás. Ezután a kompresszor újratölti saját magát, majd lekapcsol, de nem kellene lekapcsolnia. Ha nem vesszük észre hogy lekapcsolt a kompresszor az elég rendszerből elmegy a levegő és semmi sem működik.
A kompresszor típusa:
OPUS OP-FSBD2.2-8-RD200 (IE3)A hozzátartozó air dryer pedig:
FSN RD09/ACDe sajnso nem találtam róluk sehol semmit.
-
mezis
félisten
válasz
PitLee
üzenetére
Az én tippem is 75 Ohmos.
Régen elterjedt volt a 240 - 300 Ohm impedanciájú, szimmetrikus antenna levezető szalagkábel. Elsősorban azért, mert jól illeszkedett a hasonló impedanciájú, szimmetrikus dipol antennához és kevesebb volt az elektroszmog is.
Nem közeli meg távoli adó, a koax kábeltől nem "lopja" a jelet a fal, mellette futó más vezeték.
Szabadban kifeszített hosszú vezeték: Közép, rövidhullámú sávhoz (meg a villámokhoz
) használták. Meg a detektoros rádiókhoz. 
Ma már középhullámhoz is inkább ferrit antennát szokás használni, rövid, URH sávhoz meg botantennát vagy egy darab drótot.
-
PitLee
őstag
Tippre az lehet a 75 ohm-os antenna csatlakozó.
Amúgy mi a különbség vagy miért is van 300ohm-os és 75ohm-os csatlakozó egy rádión?
A 75 a közeli adóhoz, erős jelhez egy kisebb a 300 egy távolihoz , gyenge jelhez, nagyobb antenna ?Régen a nagyszüleimnél a ház és a körtefa között volt egy rézdrót 4 ilyen porcelánnal, mint antenna, arra nem emlékszem erre hogyan volt kötve a bejövő, csak egy ér jött volna be a házba ?
-
ekkold
Topikgazda
A jelerősséget pl a reflexiós érzékelőkben úgy mérik (a környezeti fénytől függetlenül), hogy az adó led impulzusokat sugároz, a vevő oldalon pedig egy szinkron-egyenirányítón küldik át a jelet. Ennek az a tulajdonsága, hogy csak a vivővel szinkronban levő jeleket egyenirányítja, a többi amit vesz a szenzor (pl. a környezeti fény) simán kiátlagolódik nullára. Ez teljesen jól,és megbízhatóan működik, de nem valósítható meg 4...5 alkatrészből, annál jóval több kell hozzá...
-
-
Gézengúz
addikt
No akkor esetleg. Van felesleges kapcsolóm. Kör alakú, fúróval esztétikusan szerelhető. Kívülről kapcsolható lesz. Belerakok kettőt a 3 akksi közé, ha ezzel megszakitom a sorbakötést, akkor rendben vagyunk? Tölthető a Liitokalaval? Persze akkor ez mindig figyelmet igényel majd.
-
PHM
addikt
válasz
Gézengúz
üzenetére
Felejtsd el.
A LII 500-zal nem fogsz tudni sorbakötött akkukat tölteni.
A töltő slotok kvázi ugyanis párhuzamosan működnek.
A pozitív ágak össze vannak kötve 1-1 schottky diódával.
3 cellás BMS áramkör és egy 12,6 V-ra beállított, megfelelő
áramkorláttal ellátott táp kell ehhez. -
Gézengúz
addikt
Itt többen látják, hátha hamarabb kapok segítséget.
Tulajdonképpen csak csatlakozó kérdés van.
Közben eszembe jutott a jó öreg molex. Nyilván nem kellene beerőszakolni fordítva.

-
-
Gézengúz
addikt
3db sorba kötött 18650 cellát, ( csavarozóban vált ni-cd akksikat) lehet tölteni 12V 4A-es táppal? Nincs védőelektronika. 12V-al lehetséges a túltöltés?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget.

Annak már utána néztem, hogy miként kéne kinézzen és pont az lett volna a lényeg a kábelcsatornával a mennyezeten, hogy 80cm helyett 150-150 centis "szárnyai" lehetnének és nem rontana a szoba esztétikáján. Mert valjuk be, a legnagyobb szívás ezekkel, hogy hova tegyem, hogy ne láccódjon.
De azt hiszem, akkor nem is küzdök... 799-ért megveszem a kész dipol antennát az OBI-ban.
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ez aranyos volt, megnevettettél.

Nem a vezeték ellenállásának kell 300 ohmnak lenni hanem ez az érték az antenna talpponti impedanciája és ehhez illeszkedni kell a levezetőkábel és a csatlakoztatott készülék bemeneti impedanciájának is. Esetedben ez így jó lesz mert a félhullámú zárt dipól, a szalagkábel és a rádiód bemenete is 300 ohm.Ami neked kell az egy félhullámú dipól antenna, a levezetés helyett inkább egy kép:

Vagyis veszel villanyos boltba ha még kapható, 240-300 ohmos szalagkábelt, 1,6 métert+amennyire a rádió van, levágsz 1,6-at belőle, a két végén a megcsupaszolt két eret összekötöd, a közepém, 0,8 méternél az egyik eret elvágod és ide bekötöd a maradék kábel 2 erét, ez megy a rádióba.
Nem lesz jó helyen a kábelcsatornába, először is zavarok, de ami a fontosabb, ez az antenna a vetületére merőleges irányból vesz vagyis irányérzékeny.
Pl. ha megfogod a két kezedbe az 1,60 hosszú darabot és kifeszíted, akkor vesz előtted és a hátad mögül de amerre a kezeid mutatnak onnan semmit nem fog venni. -
weiss
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
A 300 ohm az a vezeték karakterisztikus impedanciája, nem az ellenállása. Tipikusan az ilyen kábel. Használhatsz koaxot is, csak transzformálni kell az impedanciáját egy trafóval. Az antennával szintén ez a helyzet, tehát nem az anyaga határozza meg elsősorban, hanem a méretei.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Rádió antennával kapcsolatos kérdésem lenne, hátha valakinek van tapasztalata.
-Adott egy vintage rádióerősítő, aminek van 300ohm-os antenna bemenete, ami jellezően dipol antenna. Egy ilyen elkészítéséhez kérnék segítséget.
Ha jól gondolom, akkor ennek az antennának 300ohm-osnak kell lennie. Tehát ha hosszabb a kábel, akkor vastagabb kell legyen, ahhoz, hogy ne legyen több az ellenállása?- Kb. 11 méter hosszú kábelnél ( sodrott réz), hogy számolhatom ki,hogy milyen keresztmetszetű kábel kell, hogy a 11 méter 300Ohm legyen? (itt a visszatérő is már benne van)
- Mennyire lesz gond, ha a dipol antenna vízszintes része fekvő helyzetben van és nem állóban? Tehát horizontálisan egy szinten lenne a két vezeték, mert a kábelcsatorna a mennyezeten lenne fekvő helyzetben?
- Az antenna vételi minőségét mennyire zavarja ha ugyanezen csatornában megy a hangszóró kábel is?
-
Nem analóg jelet akarok átvinni, hanem digitális jelet, és emellett szeretném még a jel erősségét is mérni, analóg módon! Ahhoz, hogy a környezeti fénytől el lehessen választani, frekvencia modulálni kell a jelet (vagyis ahogy a tsop**** vevők működnek), van ilyen elven működő távolság érzékelő breakout board arduino-hoz, csak az meg a digitális jelátvitelre nem képes. Na ezt a kettőt szeretném össze hozni.
-
And
veterán
Ami az elejétől nem tiszta: ha analóg jelet szeretnél kapni, akkor miért felüláteresztő filtert gondoltál a vevő után kötni? Egyébként némi korlátozás árán akár a TSOP-sorozattal is megoldható a dolog, ha az eredetileg analóg jelet PWM-ként viszed át. A limitek: az átvitt adat nem lehet folyamatos, adott hosszúságú jelcsomag után valamennyi szünetet kell tartani, illetve a vivő(csomag) hosszának van minimumértéke is. Így nem lehet 0..100% kitöltési tényező közötti folyamatos jelet vinni. A TSOP-vevő után kapott jelet aluláteresztő (integráló) tagon átvezetve visszakapható a jel átlagértéke DC-ként.
-
válasz
ekkold
üzenetére
Bingo, pont ehhez szeretnék egy áramkört, ami a 38kHz-es jelből analóg feszültséget tud nekem előállítani! A tsop ugyanis minden körülmények közt digitális jelet ad ki magából. Amit linkeltem, elvileg ezt csinálná, csak azt szeretném tudni, van-e benne vmi tervezési hiba, ugyanis nem nagyon értek az analóg áramkörök tervezéséhez...
-
Vertigo18
addikt
Üdv!
Ért itt valaki a fémkeresőkhöz? Egy Garrett Ace 250-esem van, vásároltam hozzá egy Crossfire fejet, de más a csatlakozója. Ki kellene cserélnem őket... Sajnos sehol sem találtam egyszerű, hülyék számára is érthető leírást...
-
PHM
addikt
Nem.
Az elosztó szekrényben lesz a FI relé, a tápelosztás, (kismegszakítók)
és onnét mennek el külön-külön kábelek, vagy vezetékek a fogyasztókhoz.
Tehát külön táp a fűtésnek, világításnak, dugaljaknak, stb.
Mivel a szauna vizes helyiség, a kapcsolóknak a nullát is meg kell szakítani,
illetve ha lehet, bent a dugaljakat kerülni kell.
Ha mindenképp szükség van rá belül, minimum IP44-es védettségű
szerelvényeket ajánlott használni.
De mindezeket a villanyszerelőnek, ha szakember, tudnia kell. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Csak benéztem, ez csak a a megszakító szelekciós progi...
Draftsight
-
ekkold
Topikgazda
Ez nagyjából semmire nem jó. Használj inkább egy egyszerű, filléres céláramkört, Pl. valami ilyesmit.
-
-
HENE
aktív tag
Ok, így már értem. Én azt hittem, hogy egy elosztó szekrény lesz, ott lesz a 3 pólusú kismegszakító és onnan megy az 5 ér (3 fázis, 1 nulla, 1 védőföld) a szauna helyiséghez. De ezek szerint - ha jól értelmezem - kismegszakítók a szauna helyiségbe kerülnének és ott lenne szétválasztva a 3 és az 1 fázis?
-
mezis
félisten
Hét végére pihentető:
"A NEI-3000 sorozatú összekötő kábelek a legmodernebb UP-OCC rézvezetővel készültek. A kábel speciális anyaga és szerkezete révén átlátható és dinamikus hangot kapunk, amelyet a tiszta rézkábellel nem tudunk elérni. A NEI-3003 III egy koaxiális kábel. Dupla rétegű polietilén és habosított polietilén szigeteli az OCC rézvezetőt a jelveszteség minimalizálása érdekében. A PVC és OCC réz fonott árnyékolás, a kifinomult és helyes hangteljesítményt biztosítja."

-
PHM
addikt
A 3 fázisú kismegszakító után csak a védendő 3 fázisú fogyasztó legyen.
Azaz ne köss oda véletlenszerű 1 fázisú fogyasztókat.
"Ha csak 5 eret húzatok be a szauna helyisége, akkor arról fog menni az 1 fázisú világítás is."
Igen, de külön kismegszakítóról.
(Előtte: betáp oldal; utána: terhelt oldal.)
Betápnak elég az 5 ér, s azt úgy kell méretezni, hogy elbírja
a teljes terhelést.
Gondolj bele, hogy egy komplett üzem is megelégszik betápnak 4-5 érrel.
Azt majd a megfelelő elosztó szekrényekben szétosztják.
De ez már legyen a villanyszerelő dolga. -
HENE
aktív tag
Köszi a választ, viszont ki ellentmondást érzek a leírtakban.
'A 3 fáziskismegszakító után nem szerencsés egyéb 1 fázisú fogyasztókat kötni'.
"Elég az 5 ér"Ha csak 5 eret húzatok be a szauna helyisége, akkor arról fog menni az 1 fázisú világítás is.
Vagy ez nem gond, csak számoljak azzal, hogy ha valamelyik fázisban túlterhelés van, akkor mind 3 le fog oldani?
A többi érthető, a sínre én is gondoltam. -
PHM
addikt
- Ha lentre is teszel FI relét, azt a fenti előttről tápláld meg.
- A lenti FI relé után tehetsz 1 és 3 fázisú kismegszakítókat is,
mindegyiket védeni fogja.
- A 3 fázisú kismegszakító után nem szerencsés egyéb, 1 fázisú
fogyasztókat kötni, mert így bármelyik fázis túlterhelésével
leoldhat minden.
- Elég az 5 ér, s a sorrend:
FI relé, majd erről külön megtáplálva a 3 és az 1 fázisú kisautomaták.
Ilyen célra lehet kapni összekötő sínt is. -
HENE
aktív tag
Sziasztok!
Családi ház - eddig korlátozottan használt - pincéjét (szuterén) vennénk használatba, így a meglévő elektromos hálózatot kellene újra vezetékezni, bővíteni. A házban 3 fázis van, a földszinti villanyóránál egy 3 fázisú fi relével. (valószínűleg az is csere érett). Lenne néhány kérdésem, hogy ne álljak ott bambán, ha a villanyszerelővel beszélek.
Három fázist mindenképpen le kell vinni, mert szauna is lesz lent és annak kelleni fog, a pincébe is szeretnék elosztószekrényt.
A kérdések:
Jól gondolom, hogy, a 3 fázist a fenti Fi reléből vigyük majd le, ne pedig a fenti kismegszakítókból?
Lent a három fázishoz a szauna miatt tetetnék egy plusz 3 fázisú FI relét. Innen menne tovább a háromfázisú kismegszakítóba, illetve lennének 1 fázisú kismegszakítók is a külön köröknek (világítás, dugaljak). A háromfázisú fi relé az 1 fázis köröket is védi így?
A fázisú kismegszakítóról csak a szauna mehet vagy szabad akár egyfázisú berendezéseket pl. szauna helyiség/ szauna világítását is üzemeltetni? Vagyis elég 5 eret elvinni a szauna helyiségbe és ott az egyik fázist még világításra használni vagy ahhoz külön kör kell?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
tboy34
csendes tag
Sziasztok!
Össze van kötve a számítógépem HDMI kábelen keresztül a TV-vel és az a problémám ha megy a gép akkor bezavar a TV adás képébe, szemcsésebb lesz a kép. Valami megoldást nem tudtok erre?
Az antennára raktam földhurok leválasztót, de az sem oldotta meg.
Köszönöm. -
HoTaZo
addikt
Szerintem az égők szabvány előírás, de ezt csak tippelem.
Agyturbina: A cég fizeti, most már az övék. Volt ledes is a kamionos boltban, de majd 2x ennek áráért. S tudod, milyenek a cégek... ("miért drágát vettél, a többi autóban is sima van...").
PitLee: Szerencsére, csak ritka alkalmakkor (osztrák 1km-nél hosszabb alagutakban, ADR-rel áthaladva kell használni) s akkor is nem hosszan menne. Azokat a rúdra felrakósokat a pótok végére szokták inkább rakni. Ez mágneses.
-
PitLee
őstag
válasz
üzenetére
+ ezeknek van leszerelhető verziójuk, dedikált DIN szabvány csatlakozós tartó konzollal
linkItt vidéken a mezőgazdasági gépeken vannak ilyen tartók, és ha a szállítmány indokolja akkor csak a villogót feldobják rá.
A ledesek egy részé, meg olyan kialakítású, hogy a egy jól szigetelt házban egy átlátszó búrával van és erre lehet felcsavarni a színes búrát + többféle villogó üzemmódjuk is van. -
törölt tag
válasz
HoTaZo
üzenetére
Hello

Mint mindig a másik oldalról szeretnem megközelíteni a problémát:
Ezeket ajánlom megnézni(csak általánosságban rákerestem), amit vettel meg add el nyugodtan.
Nincs probléma a teljesítménnyel sokkal tovább működni fog.
Persze a másik út is járható, de készülj fel a rezonancia elég gyakran megöli azokat, sajnos tapasztaltam.

-
HoTaZo
addikt
-
HoTaZo
addikt
Sziasztok!
Szakmai okokból vettem egy ilyen villogót s hozzá egy hosszabbítót, amire max. 5A van írva. Kérdeztem az eladót, hogy bármelyik aljzatomon (12V, 24V) használhatom-e? A leírás szerint ügyelni kell a helyes égő használatára (a készülékben lévő 12V, 55W, a másik 24V, 75W). Az eladó osztott,szozott(I=P/U) s azt javasolta, hogy a 12V-at ne használjam a hosszabbítóval, mert elfüstöl, de szerintem azt is 75W-nak nézte.
Kérdésem: Lehet-e biztonságosabbá tenni a hosszabbítót?
Mert a 24V is menet közben 29,1V körül van a 12V is 15V körül.
Vagy teljesen jó így? -
válasz
VIPowER
üzenetére
Pedig birja, vagyis 30 evvel ezelott birta. 4 darab volt a Zuk kisteherautomba. Meg valamennyi melye is volt.
Bucihost, itt lehet kapni gumiperemet es konnyen cserelheto hazilag.
-
PitLee
őstag
válasz
bucihost
üzenetére
Elvileg lehet kapni külön ilyen szivacsokat.
ez nem ajánlat, csak egy példa, hogy mire is gondolok
linkitt a metodika, hogy kb miről is van szó
link
(Speaker Refoam)(jó pár éve nem használt állóhangfalaimnál szembesültem én is a ténnyel, portörlésnél, levéve a védő hálós keretet, hogy a szivacsok mind érintésre elporladnak, majd ha ráérek egyszer kicserélem mindegyiken)
Értékesebb hangfalaknál ez a szivacscsere a megoldás, vagy mint a te esetedben egy régi dolog felújításnál is szóba jöhet, így megőrizve az eredetiségét, persze lehet cserélni is a belsejét amolyan "sleeper"-t csinálni belőle, ezek mind egyéntől függenek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LG LCD és LED TV-k
- Dell notebook topic
- Autós topik
- Synology NAS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- AliExpress tapasztalatok
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Katana HX B14WFK 15.6" QHD IPS i7-14650HX RTX 5060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Asus A15 FA506NC 15.6" FHD IPS Ryzen 5 7535HS RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7400 / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 256 SSD + 1TB HDD
- Asus VivoPc VC62B Mini PC (NAS)
- iPad 11 128GB Wifi Újszerű/2027.08.03.Gar.Akku 100%/p4868
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming OC RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear 27GR95QE-B OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
- Apple iPhone 17 Pro 512GB & 1TB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- LG UltraGear 27GP850-B IPS Monitor! 2560x1440 / 165Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- Samsung, SK Hynix 8GB / 16GB / 32GB DDR5 laptop Memoria!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Na jó, valószínűleg csak rossz kupakcímkét kapott, de mindenesetre meglepett.

) használták. Meg a

á