- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nem nyílnak a Foldok?
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomacko
senior tag
válasz
kjani18 #27244 üzenetére
tudom, hogy ez egy 2 éves hsz. natgyjából.... engem mégis pont valami ilyen dolog érdekelne, adott egy HTPC aminek a dvd olvasója töltené be a cd szerepét és adott a fél terrányi mp3 és FLAC zeném valamint egy analóg 40 wattos 3 utas sztereo hangfalpár . Külön külső erősítőt nem tudok használni hely hiányában. A HTPC-ben elférne egy pci helyre szerelhető 2x ákárhány wattos erősítő vagy valami mini DAC méretű történet is akárhova evvel nincs baj. Tehát ide szeretnék egy mogoldást, hogy az analóg hanfalaimat rá tudjam kötni és azokon szóljon a zene.
Előre is köszönöm a javaslatokat ötleteket.
-
perempe
veterán
válasz
kjani18 #37998 üzenetére
USA-ban jóval előrébb tartanak. A First Baptist Church of Lincoln Gardens-ben (New Brunswick, NJ) hallottam profi zenészekkel kísért kórust. 2 orgonistával beszéltem is, nagyon tetszett a játékuk.
Sarasota-ban egy helyi szinten ismert énekest (Natasha Milhouse) hallhattam több alkalommal egy kisebb templomban, akit amatőr zenészekkel. később hallottam, hogy helyi énekversenyt nyert, második olyan énekesnő lett, aki a Karaoke Battle (NBC) döntőjébe jutott.
mondjuk említett templomokban kiváló hangosítás volt.
ha választhatnék, akkor inkább ezek, mint Joshua Bell...
---pár hete egy hangszerboltban voltam, akkor a tulaj játszott pár nótát jobb cuccon (Ketron Midijay) rendes hangosítással, és az is baromira tetszett.
-
Auratech
őstag
válasz
kjani18 #37998 üzenetére
Ha nem zeneértő az ember, akkor a körülmények támogatják meg az ítélet 80%-át. A koncert, meg a színpad, meg az ára...
Más kérdés, hogy NYC-ben sok nagyon komoly tudású zenész hallható az uttcákon. Egy virtuóz hegedűs nem üt akkorát, mint itt gondolnánk. Perkások, vokalisták, gitárosok...
Egy idősebb cigányzenész a győri pályaudvari aluljáróban hegedült jópár éve. Aztán odaült mellé egy nyurga sötéthajú srác a vonatról leszállva,(jött a Bezerédi kastélyba koncertre) elővett egy harmonikát és román táncokat játszottak. D. Yengibarjan volt...monduk megált mindenki, tömeg lett. -
KisTücsök
addikt
válasz
kjani18 #37988 üzenetére
És akkor mindig ugyan ott akad meg? Illetve nem is feltétlenül annyira akadás, hanem csak 1-2-3-4 másodpercen túlcsúszik.
Tényleg nem merem kijelenteni, hogy pl csak a Verbatimmal van a baja (amiket beraktam, mindegyiknél tapasztaltam, valamelyiknél kevésbé, valamelyiknél jobban, valamelyiket be sem olvasta), mert a kb 60 másolt cd 80%-a ilyen márkájú. Van kb 5-6 Sony, azoknál annyira nem tapasztaltam, de nem is mentek fullra végig. Az eredeti U2 meg PF-nál meg pl csak a 3.-4. szám körül egy kicsit jött elő.
-
törölt tag
válasz
kjani18 #37954 üzenetére
Mindkét téma tipikusan olyan, hogy még a szakemberek is nagyon távol vannak attól, hogy kategorikus kijelentéseket merhessenek tenni, úgyhogy én óvatosabban fogalmaznék a helyedben (annyi különbséggel, hogy a szórakoztatóelektronikában a művelt laikusok is tudnak saját kísérleteket eltervezni és elvégezni, de kozmológiában-kozmogóniában egyelőre teljességgel a képzett szakemberek munkásságára vagyunk utalva a tudásszerzésben). Egy olyan hipotézisről, amelyet szakemberek állítottak fel elméleti modellként, vizsgálandó, hogy mennyire magyarázza az Univerzumban (Multiverzumban?) jelenleg tapasztalt jelenségeket, talán nem neked kellene előre eldöntented, hogy marhaság-e vagy sem. Habár, mivel te kategorikusan kinyilvánítod, hogy a hologram-modellnek az igazsághoz semmi köze, azt a következtetést vonom le, hogy te birtokában vagy a végső igazságnak a kozmológiai-kozmogóniai kérdéseket illetően. Kíváncsian várom ezt a végső igazságot (kivéve ha maradsz annál az álláspontnál, hogy ez ésszel felfoghatatlan), talán nem is teljesen off a téma egy hifi topikban, hiszen a szórakoztatóelektronika fizikai működésmódját is az Univerzum (Multiverzum?) működésmódja határozza meg, ergo akár azt is, hogy a "PC-korszakban" van-e és milyen jelentősége a rezgéscsillapításnak.
Szerk.: Mész délután szurkolni?
-
-
törölt tag
válasz
kjani18 #37426 üzenetére
Pusztán annyit kéne megértened (bár ezen egyébként nincs is mit megérteni, mert természetszerűleg látszik), hogy amikor itt a topikban a placebó hatásról beszélünk, akkor a placebó hatásról beszélünk, nem pedig a kognitív disszonanciáról, amit te valami furcsa okból mindenáron el akarsz hitetni velünk.
(#37431) Peti66 Kik, kiknek?
-
törölt tag
válasz
kjani18 #37421 üzenetére
Ez a szócikked már tényleg hihetetlen (és a jelek szerint tényleg gyógyíthatatlan) fanatizmusról árulkodik, most már látom, hogy mi a háttere az ezirányú buzgólkodásodnak: kényszerképzetté vált üzleti érdek, amelyet erre a topikra is rávetítesz az egyéb működési területedről ideilletéktelenkedve.
"Én fontosnak tartom a két dolog megkülönböztetését, mert teljesen más élettani hatásokról beszélünk..." Nem igaz! Mi tartjuk fontosnak a két dolog megkülönböztetését, éppen mert két teljesen más dolgot jelent a két fogalom, és te keverted ide rendszeresen a kognitív disszonancia fogalmát olyan helyzetekben, amelyekhez annak semmi köze nem volt.
"...mert néhányatok ( elnézést, de nem tudok személyesen, csak általánosítva írni, ami bizony hiba ) keveri a két dolgot..." Nem igaz! Te kevered a két dolgot, vagy legalábbis te próbálod a placebó hatást tárgyaló helyzetek Prokrusztész-ágyába mindenáron belegyömöszölni a kognitív disszonancia fogalmát és jelenségét olyankor, amikor az egyáltalán nem oda való, mert nem arról van szó, hanem a placebó hatásról. Volt már arra is példa, hogy itt a topikban a kognitív disszonanciáról beszéltünk, mert az volt a téma, és akkor a kognitív disszonanciáról beszéltünk. De ha a placebó hatásról beszélünk, akkor a placebó hatásról beszélünk.
"...ezzel jól tudom szemléltetni a célom fontosságát a megbeszéléseimen." Ja hogy te még a topik határain kívül, hivatalos fórumokon is terjeszted, hogy a hifi topikban csupa hülye ül, bezzeg te ezt felismered, mert nagyon-nagyon okos vagy?! Engedtessék meg, hogy a topik lakossága nevében tiltakozzak a hasonló rémhírterjesztés ellen, ez már nem csak őrült fanatizmus, hanem hazug (de legalábbis eltévelyedett) rémhírterjesztés, alaptalan nyilvános vádaskodás, inszinuáció!
"Célom ( célunk ) egyébként a gyógyszerek hatásvizsgálatakor a placebo hatás mellett, a kognitív disszonancia vizsgálatának bevezetése, bevezettetése, ami ellen a gyógyszergyárak minden eszközzel tiltakoznak ( mint ti )." Ez a szöveged pedig már egy jól felépített összeesküvéselmélet jegyeit mutatja, és nagyon sajnálom, hogy a topikunk a tagsága akaratán kívül, megkérdezetlenül, illetéktelenül, megalapozatlanul szereplőjévé vált a félőrült világmegváltó terveidnek negatív példaként. Egyúttal sajnálom azt a hallgatóságot is, aki az ezirányú kifejtéseidet hallgatja. (Mint köztudomású, én mindenhez értek, mindenben benne voltam már) nos hát gyógyszerkísérletben is részt vettem már vagy tizenöt alkalommal, zömében negyedik fázisúban, de alkalomadtán akár kettesben is, emellett írtam is már elemzést a gyógyszerkísérletek témájáról, tehát elég sokat tudok arról, hogyan működik egy gyógyszerkísérlet, és hogy miért úgy működik. Na most, hogy a gyógyszertárak esetleg tiltakoznak az ellen, hogy önjelölt világmegváltók az indifferens szempontjaikkal még jobban belekavarjanak az amúgy is túlszabályozott és túldimenzionált kérdéskörbe, azon nem csodálkozom, de függetlenül attól, hogy én is el tudnék vitatkozni, hogy a kognitív disszonancia vizsgálatának bevitele a gyógyszerkísérletek folyamatába mennyiben és hogyan lehetne értelmezhető vagy értelmetlen, meg kéne értened végre egy dolgot, amit hiába írok (és írnak a többiek) neked folyamatosan:
Ebben a topikban értelemszerűen sokszor esik szó a placebó hatásról, és amikor a placebó hatásról beszélünk, akkor a placebó hatásról beszélünk, amely, mint ahogy te is megfogalmazod, természetesen teljesen más élettani hatás, mint a kognitív disszonancia (még ha éppenséggel néha következik is egyik a másikból). Beszélünk itt a topikban néha a kognitív disszonanciáról is, és akkor a kognitív disszonanciáról beszélünk, még ha netán a placebó hatással összefüggésben, annak esetleges folyományaként is. Tehát elég sokszor megesik, hogy a placebó hatásról beszélünk, néha megesik, hogy a kognitív disszonanciáról beszélünk, és éppenséggel megesett már, hogy egyaránt beszéltünk mindkettőről. Mindazonáltal sehogy sem fogod tudni elérni, hogy ha a placebó hatásról beszélünk, mert arról akarunk beszélni, akkor elhigyjük neked, hogy most éppen a kognitív disszonanciáról beszélünk, nem pedig a placebó hatásról. Mégegyszer: amikor a placebó hatásról beszélünk, akkor a placebó hatásról beszélünk, és indifferens, hogy ezen esetekben te el akarod hitetni velünk, hogy nem is arról beszélünk, hanem másról. -
törölt tag
válasz
kjani18 #37404 üzenetére
Azt hittem, ezen már egyszer (kétszer, háromszor) túlestünk. Amikor a placebo hatásról akarunk beszélni, akkor a placebo hatásról fogunk beszélni, és a te kedvedért sem fogunk ez esetben kognitív disszonanciáról beszélni. A te kognitív disszonancia iránti fanatizmusod a jelek szerint gyógyíthatatlan.
-
törölt tag
válasz
kjani18 #32461 üzenetére
Van egy motor ami 1:1, legalábbis szinte semmilyen áttétellel hajt egy csavarmenetet. Néztem a gumi nincs-e megkeményedve, de nem. Ezen a csavarmeneten mozog egy fehér műanyag szar, amihez rugóval van hozzákapcsolva maga a fej és az amiben benne van. Először kiékeltem gyufával, hogy fix legyen azt hittem a rugó túl laza, de nem mert ugyanolyan, de mintha rosszabb lett volna inkább. Megnéztem a zsírt is, még mindig rajta a gyári és szerintem jó is. Még valami más? Mert akkor tényleg marad a Xonar DG.
Esetleg van még egy régi Sony és egy másik Denon sima egylemezes CD lejátszóm, de hát azok még butább hangúak lehetnek.Tubi2
De lehet, nem tudom. Az lenne? -
Patice
nagyúr
válasz
kjani18 #31965 üzenetére
Ezekkel tisztában vagyok én is. Nem ezért kérdeztem.
Nem tudok jelenleg olyan hangszóróról, ami ne rendelkezne önrezonanciával, amiben nem keletkeznek parciális rezgések. Ez lenne a tökéletes hangszóró, ami tudjuk, hogy nem létezik. A "bajokat" természetesen tetézik a dobozok is, mert azok is ugyan úgy rezonálni fognak a saját frekvenciájuknak megfelelően.
De lehet, hogy kitaláltak már olyan technikát, amivel a nem kívánatos rezgések egy hangszóró anyagán belül olyan frekvencia tartományba esnek, ami kívül esik azon a tartományon, ahol használni szeretnénk egy többutas rendszerben mondjuk. Vagy ha nem is az összes ilyen rezgés, de legalább a legerősebben jelen lévő, leginkább zavaró rezgések.
Olvastam már pár ilyen próbálkozásról, de még a gyakorlatban nem találkoztam velük.
Ezért kérdeztem shalafit, hátha tud mondani típust, gyártót.
-
shalafi66
veterán
válasz
kjani18 #31952 üzenetére
Olyasmi, mint a legtöbb VT a '80-as években, a hangszórók jók, kifejezetten jó alapot jelentettek volna a tervezéshez, de sikerült egy problémás dobozzal és hangolással illetve egy kevésbé működőképes hangváltóval együtt olyan eredményre jutni, amiből sokan az előzőhöz hasonló téves következtetésekre jutottak.
Egy kis munkával, pl. a doboz normális csillapítása, vagy az indokolatlan reflexcső megszüntetése, stb. lehet fokozatosan javítani a beépített hibákat.
-
DDL
őstag
válasz
kjani18 #31424 üzenetére
Mióta vagyunk rokonok?
Mennyit fizetsz ha mutatok neked mondjuk 30db olyan erősítőt, amely nem megy tönkre attól, hogy ha 4 Ohmos hangdobozt kötsz rá, pedig az ajánlott terhelés az 8-16 Ohm?
Szóval jó dolog az általánosítás csak időnként becsúszhatnak ilyen ostobaságok...
Üdv: DDL
Szerk.
Igenis ide tartozik. Ha nem muszáj, akkor elégtelen infók alapján ne adjunk tanácsokat. Pláne használhatatlanokat ne. -
eclipse006
őstag
-
törölt tag
válasz
kjani18 #31308 üzenetére
Hát nem azt csinálod. Azoknak (a "hifistáknak") magyarázod, hogy ne placebózzanak, akik nem placebóznak, hanem legfeljebb reagálnak arra, hogy mások (a "nemhifisták") leplacebózzák őket. Másrészt mégegyszer mondom, értelmezhetetlen az állandó felszólításod a "placebó helyettesítése kognitív disszonanciával ügyben", mert akik szóba hozzák a placebót, azok a placebóról akarnak beszélni, nem pedig a kognitív disszonanciáról. Ha egyszer a placebó a téma, akkor a placebó a téma, nem a kognitív disszonancia. Nem értem (nem értjük) miért tudálékoskodsz, erősködsz ennyire a kognitív disszonanciával, talán rokonod neked?
Egyébként nekem nem kell magyaráznod, hogy mi a placebó és a kognitív disszonancia, én sok éven át tanultam, és időnként tanítottam is pszichológiát. Én tudom melyik mit jelent. Sőt, dolgoztam is már kognitív disszonanciát vizsgáló tudományos kísérletben. De amikor placebóról van szó, akkor placebóról van szó.
(#31309) dudika10: Ezt írod: "Akkor mondom majd, hogy "igazatok van srácok", amint olvasom azokat a véleményeket, hogy "bekapcsoltam a TV-t és a számítógépet a másik szobában, és mosott lett a hang".
A tápkábel hatásával ellentétben ezek durván mérhető változást okoznak, az egyébként sem szép és stabil hálózati feszültségben. A csúcsoknál beterhelik a hálózatot, és torzítják azt.
De ezt miért nem hallja senki?"Nem értem, hogy mit akarsz mondani a tápkábel és a szomszéd szobában bekapcsolt számítógép szembeállításával, nem értem mi köze a kettőnek egymáshoz, de azért rövid reakció: Hallja szinte bárki. Akár olvashatod is "azokat a véleményeket", több évtizedes szakirodalma van. (Nem linkelgetek, ellenben jótanács: érdemes művelődni adott témában, mielőtt beszélsz róla.)
-
törölt tag
válasz
kjani18 #31301 üzenetére
Hogy mi jellemző "ránk" hifistákra, vagy mi nem, azt lehet vitatni, de én a placebóra akartam utalni, tehát arra utaltam, nem pedig egyéb pszichológiai kategóriákra. Értelmezhetetlen ez az állandó javaslatod a placebóról szóló beszédről való "leszokásra", hiszen amikor a placebóról van szó, akkor a placebóról van szó. Jelen esetben éppen a placebóról szóló vádak elleni védekezésül hoztam elő. Kognitív disszonanciáról nem szoktak vádak érkezni, hanem arról szoktak vádak érkezni, hogy "mi" hifisták placebó hatásoknak esünk áldozatul. Hívd fel a vádolók figyelmét, hogy ne placebóval vádoljanak "minket" hifistákat, hanem kognitív disszonanciával, és ha megfogadják a tanácsodat akkor az lesz napirenden. De annak még kevesebb értelme lesz.
-
blattida
nagyúr
válasz
kjani18 #31301 üzenetére
Azt hiszem, hogy teljesen fölösleges a pszichologizáló szöveg, a kognitív disszonancia is és a placebó hatás is jelen van a hifisták között,de minden emberre jellemző, így rád is, amit a mostani hozzászólásaid is határozottan és tökéletesen alátámasztanak, ez pedig, amire most válaszoltam, pedig különösen.
-
törölt tag
válasz
kjani18 #31270 üzenetére
A hifi kábelek, és ílymódon a tápkábelek esetében a ma ismert három legfőbb elektronikus "kábeltulajdonság" közül a kapacitás és az induktivitás általában sokkal fontosabb, mint az (alacsony) ellenállás, sőt, jónéhány high-end kábelnek kifejezetten magas az ellenállása, tehát ohmikusan kifejezetten rossz vezetők, mégis kiemelkedően jó a hangminőségük (lásd például karbon vagy karbon-fém hibrid vezetőjű kábelek). Az ellenállásuk inkább afféle mellékkörülmény, valamint az optimális illesztési követelményeknek való megfelelés része, ami tápkábel esetében megintcsak szinte mellékkörülmény. Persze az említett három fő tulajdonság szoros összefüggésben van egymással, nyilván az optimumukat kell megtalálni az adott szerkezetben. És a három fő elektronikus "hifikábel-tulajdonság" mellett még számos egyéb tulajdonság is szerepet játszik, például a vezetőerek szerkezete, esetleges árnyékolása, de még a szigetelés anyaga-szerkezete is óriási hatással van a tápkábel (hifi kábel) hangminőségére.
A hifi kábelek, közte a tápkábelek tervezése-készítése jóval bonyolultabb művészet annál, mint ahogy azt az iskolai fizika tankönyvek manapság leírják. Majd ha lesznek hifi-fizikai tankönyvek is, akkor majd más tankönyvekre fognak kábelügyben hivatkozni a mérnökök, mint ma. A hifi kábelek fejlesztése egyelőre persze szakmán belül is vitatott alapelvek mentén, és részben próba-szerencse alapon működik, ezért van annyiféle irányzat, módszer. Részben tudomány, részben "művészet", részben szerencse. És adott kábel elég széles határok között másképp viselkedhet egyik rendszerben, mint a másikban, miközben vannak azért "általános", minden hangrendszerben érvényesülő tulajdonságaik is.
A hifi kábel általában nem csak átviteli eszköz, hanem hangolási eszköz is. A tápkábelre is érvényes mindez. E téren egyelőre nagyobb a tapasztalati tényezők szerepe, mint az "iskolaitankönyvesített" képleteké. Ez a tudás egyelőre csak lassan "tankönyvesítődik", aminthogy a hangobozok, erősítők sem csak a mai iskolai tankönyvek képletei szerint működnek, hanem sok más tényező és tulajdonság is szerepet játszik, amely tulajdonságoknak egy része ma még nem kapott tudományos magyarázatot, "bizonyítékot", hanem sokszor próba-szerencse alapon derül ki az ötletekről hogy jók-e vagy sem.
(#31284) kjani18:
Az a fél méter tápkábel természetesen nem javítja meg a hálózat bajait, mégis óriási különbségek vannak a tápkábelek hangminősége között. Az biztos, hogy az erről szóló hallási tapasztalatunk valós, nem placebó és biztos, hogy megér arányos pénzmennyiséget a jó tápkábel. A "szupertápkábelek" ügye, pedig ugyanaz a terület, mint a Ferrari Testarossa vs. Volksagen Golf vs. kétütemű, farostlemezből készült Trabant vs. ponyvás Velorex témája. Kinek mi mennyire fontos, eldönti, hogy szán-e pénzt a luxusra, ha van rá pénze. De ahogy a Ferrarit is más vezetni, mint a Golfot vagy a Trabantot, úgy a "szupertápkábelek" hangimnősége is általában sokkal jobb, mint a "nemszupertápkábeleké".
(#31287) kjani18:
Egyébként valóban, sokat segít, ha a hifi készülék akkumulátorról megy. A jó tépegység akkumulátorszerű állapotokat igyekszik teremteni az elektromos hálózat szir-szar áramából. Erre a tápkábelek többsége természetesen nem képes. -
gorbep
senior tag
válasz
kjani18 #31276 üzenetére
Hát ezt könnyű lenne visszaalakítani a tápellátásnál, mert a torzítás elégé jól behatárolható.
Jóstehetségen azt súgja, az eredeti jelalak, tökéletes harmonikus függvény.....(Nyertem?
)
Van aki a kvarcpontos szinuszos generátorról eteti a cuccot.
A Human Audió szerint minden sz@r ami nem akkumulátorról megy.... és tudnak valamit!!!!!
Bár nem értek hozzá, de rémlik nekem valami földhurok.... ebben az esetben.... ááá, hagyjuk, ehhez már fáradt vagyok...
Nagyon egyszerű, iktass egy precíziós árammérőt a földeléssel sorba, majd meglátjuk folyik e áram..... de ígérd meg, legalább a mérésnek hiszel...
(és AC ben nézd!)
Tényleg győzködnélek még, mert a vita sokszor előbbre vezet minden felet, és én tanulhatok belőle, de már rajzolni is kellene stb. Ha lesz időd vitázhatunk róla, mert közel vagy....
Bajnokpityu: Nem bántom őket, sőt, a nem Noname volt a legrosszabb, legjobban torzító lámpa....volt még pár gyártó... de senkinek sem akarok sem pozitív sem negatív reklámot csinálni....
-
ozzy711
őstag
válasz
kjani18 #31219 üzenetére
Úgy, hogy ha a fürdőszobában bakapcsolja valaki a hajszárítót a toroid ( mind a 6
) elkezd észrevehetően zúgni ( de ezt már nem olyan rég megtárgyaltuk egyébként ), ami valószínűleg a hajszárító ( de máshol olvastam mosógéprő, hűtőről stb ) a villamos hálózatra történő visszacsatolására vezethető vissza.
Egyébként nem az erősítő gerjed, csak a trafó zúg, éppen ez a lényeg, hogy a zenehallgatást ez semmilyen módon nem befolyásolja! -
Dorian
félisten
válasz
kjani18 #31280 üzenetére
Nem feltétlen a nagy teljesítménnyel van baj, a háztartási készülék tápja a hálózatba visszatáplálhat zavarokat. Nálam a vezetékes- lakáson belül hordozható telefon dokkolója csinált ilyent, pedig az aztán nem nagy teljesítményű. Másik fázisról táplált áramkörre dugva szűnt csak meg.
-
Patice
nagyúr
válasz
kjani18 #31276 üzenetére
A tápkábelben milyen jel megy? Ja, tényleg. "Igazad" van! Kb. 50 Hz szinusz.
(A mellékes zajokat, magasabb frekvenciás dolgokat ne vegyük bele. Azoknak nem kéne ott lenniük, de erre jók a hálózati szűrők, kondicionálók és tápkábelek.)
Mostantól inkább csak olvasom ezt a meddő vitát. Egyre jobban belebonyolódsz mögöttes tudás nélkül. Valld be, nem próbáltad a tápkábelek közti különbséget és most már csak azért is véded a vélt igazadat tök fölöslegesen.
Harmadszor is leírom: hallgasd meg! Aztán olvass utána....
-
gorbep
senior tag
válasz
kjani18 #31273 üzenetére
Mit nem mondasz-.... valami rémlik. Már ahol nullázás van ....... olvass utána az érintésvédelemnek egy kicsit, most nincs kedvem villanytan órát tartani, majd holnap reggel......
Hagyjuk, meddő vita, látom úgysem tudlak meggyőzni.... de nem is akarlak, ha nem hallod a különbséget, csak irigyelni tudlak, és vagyunk ezzel így páran..... akkor neked erre felesleges költened.
-
gorbep
senior tag
válasz
kjani18 #31265 üzenetére
0.75 (0 vezető) rosszabb vezető ohmikusan, de jobb anyagszerkezetileg... ha nem érted, már nem tudom hogyan magyarázzam.... Persze csak akkor érdekes, ha a jelút gráfja nem fa (fa= nincs benne hurok).
A vezetőnek nem egyedüli minőségi paramétere az ohmikus ellenállás.... az nagy mértékű leegyszerűsítés lenne.....
High end kábelekben ezért a védőföldet is minőségi anyagból készítik, sőt még árnyékolni is szokták!!!!
-
-
törölt tag
válasz
kjani18 #31247 üzenetére
Na most már túlzottan elhasonlatosodunk... Az arányosság fontosságával persze egyetértek, ha a Székelyudvarhely-Veszprém viszonylat jelenti a hifi lánc egészét, akkor inkább 3000 befoltozott kátyút szeretnék, mintsem ehelyett 1km autópályát. Ám a Meggyest körbeutazók halmaza illetve a Székelyudvarhely-Veszprém között ingázók halmaza közötti érdekkülönbséget már nem igazán tudnám a tápkábel-hifi lánc viszonylatra lefordítani...
(Vagy akkor mit jelent a hifi láncra vetítve, hogy Veszprémet sokan még mindig a régi kerülőn, a Házgyári út felé kerülik meg, pedig erre a célra ott a szép négysávos "körgyűrű"?!
) (Közben eszembe jutott, ez lesz a bikábelezés témája...)
-
törölt tag
válasz
kjani18 #31244 üzenetére
Hadd ismételjem blattida válaszát. Nem érvényes a hasonlatod, mert a hifi lánc nem szakad el, hanem a láncszemeinek az erőssége-gyengesége összeadódik-kivonódik a hangminőség végeredményében. Tehát ha valamelyik láncszemet kicseréljük egy erősebbre, az az egész láncot erősebbé teszi, akkor is, ha maradtak még a láncban kifejezetten gyenge láncszemek is. Itt nem szakad a gyenge láncszem, hanem az egyes láncszemek "ereje" összeadódik a lánc eredő "szakítószilárdságában".
Azon bizonyára érdemes elmélkedni, hogy a hifi láncban melyik láncszem mekkora pénzért mekkora arányú változást okoz a lánc végső erejében, azaz a hangminőségében, de itt nem valamiféle erős vagy gyenge alapra épült, összeomlani készülő házról van szó, hanem akkor már inkább úttestről, amely minél "szélesebb", minél "simább", minél kevésbé "kátyús", annál kényelmesebben, biztonságosabban, sebesebben tudunk rajta "haladni". Tény, hogy az elektromos hálózat hifi szempontból pocsék minősége "kátyúkat" okoz ezen az "úttesten", de ennek ellenére fontos, hogy a hifi lánc láncszemei minél kevesebb további "kátyút" okozzanak.
És akkor a tápkábel példája: hiába van millió kilométer elektromos hálózat a tápkábel előtt, általános tapasztalat, hogy annak a fél-egy-másfélméteres drótdarabnak a minősége ugyanolyan jellegű és mértékű hatással van a hangminőségre ("kátyúsodásra"), mint amilyen jellegű és mértékű hatással az interkonnektek és a hangszóróvezetékek bírnak. Nyilván érdemes rajta elmélkedni, hogy miért van ez így, és nyilván okkal furcsállkodhat, hitetlenkedhet az ember, hogy a sok-sok kilométer drót után az a fél méter drót miért van ekkora hatással, de az biztos, hogy nem valamiféle placebó hatásnak, "audiofil lila ködnek" vagy sznobizmusnak engedelmeskedve költünk néhányszáz vagy többezer forintot tápkábelre azok, akik törődünk a tápkábel minőségével (mert megfigyeljük, meghalljuk, hogy milyen komoly hatása van). Fajlagosan kb. ugyanannyit költünk tápkábelre mint interkonnektre vagy hangszóróvezetékre, mert a tápkábel hatása is kb. ugyanolyan és ugyanakkora - a tapasztalataink szerint.
És akkor csak nagyon-nagyon halkan hozzáteszem, szokott forogni azon is az agyam, hogy egy-egy jobb minőségű vagy a hangminőségre előnyös hatású tápkábel (azaz drót plusz csatlakozó) esetleg nem csak amolyan passzív eszköz, amely a további "kátyúsodástól" védi az "úttestet", hanem esetleg vannak "aktív" hatásai is, amelyek révén egy-egy "kátyút" "be is foltoz"??? Az aktív/passzív hálózati szűrőkről pedig most nem is beszélek, amelyek pedig éppen ezt teszik: "befoltoznak kátyúkat", amelyeket az elektromos hálózat rossz minősége okoz az "úttesten".
Persze ez az "úttest" hasonlat is felesleges, de legalább talán nem sántít nagyon a témánk szempontjából. -
blattida
nagyúr
válasz
kjani18 #31244 üzenetére
Azért nem jó az ilyen hasonlat, mert esetünkben nem szarrá rozsdásodott a lánc egy része és a vödör ezért bezuhan a kútba, hanem igénytelenül kivitelezettek a lánc szemei, ezért kellemetlen megfogni és húzni vele a vödröt, tehát, ha kicserélsz rajta hibás szemeket, akkor jobb lesz vele dolgozni, fogni, húzni, pontosan ezért otthon is jobb lesz a kapott hang, ha a vacakabb kábeleket jobb minőségűre, műszakilag/technikailag megfelelőbbre cseréled.
Abban igazad van, hogy az otthoni villamos hálózatok jelentős része nem túl igényesen kivitelezett, elektromos szempontból koránt sem tökéletes kontaktusokkal teli és az emberek túlnyomó része nem foglalkozik a falban futó vezetékekkel, kötésekkel, de attól még van értelme tápkábelekkel és hálózati szűrőkkel bíbelődni, mivel az eredő hangminőséget pozitív értelemben befolyásolják/befolyásolhatják. -
Patice
nagyúr
válasz
kjani18 #31231 üzenetére
Hifiről tárgyalunk, kipróbáltunk már pár dolgot.
Szerintem tegyél te is így!
Csak annyit kérdeznék tőled: Szerinted egy tápkábel nem funkcionálhat kvázi szűrőként?
BBéci egész jó hasonlatát idézném (utólagos engedelmével): Egy utazás alkalmával nem mindegy, hogy végig földúton zötykölődsz, vagy az utolsó pár kilométeren felhajthatsz az autópályára.
-
Hangszoros
csendes tag
válasz
kjani18 #31078 üzenetére
Ez egy reális megközelités. De a lomisok sirnak, hogy már kint is megjavítatják a lomokat
Azért középkategoriától felfelé régen is ritka volt a kinálat. Jól szoló megbizható erősítő az ritka kincs. Huszonezrekért nem fordul elő! Csak hibásan-jó esetben esztétikaival. hangszoros.hupont.hu
(#31089) Tamoo: Oké vettem, és bocsi
Azt azért hozzá kellett volna irnom, hogy csecsemő vagyok a PC-és dolgokba, igy nem tudom a szerkesztést hogy kell használni(#31082) Tamoo: Talán valaki tájékozott haverral elmeni/ és vagy konzultálni
_____
Megírástól számítva 5percig tudod az adott hozzászólásodat szerkeszteni, megjelenik egy olyan felirat. Szerintem megtalálod. Addig ne írj újat, egyben is válaszolhatsz több embernek! - Tamoo[ Módosította: Tamoo ]
-
szakibá...
senior tag
válasz
kjani18 #30991 üzenetére
Az üveg biztos, hogy rezonál, kérdés, hogy milyen frekvencián. Jóformán alig van belső csillapítása, akár emberi hanggal is el lehet törni egy üvegpoharat, más anyaggal ez nem sikerülne. Láttam egy discovery epizódban egy amerikai énekest, aki képes volt a szája elé tartott talpas poharat eltörni azzal, hogy a pohár rezonanciafrekvenciáján rávisított.
Üvegből még nem láttam hangsugárzót, plexiből már igen. -
bajnokpityu
félisten
-
Ear001
addikt
válasz
kjani18 #30851 üzenetére
Jaj, már megint ez a muszáj valamilyen űberszigorú módszert keresnem úgysecsináljameg senki elméleti teszttel, hogy a
botfülemetmeggyőződésemet megvédhessem.A módszer elméletileg is hibás, ugyanis nem számol a többi komponens bemelegedésével, a hangminőség változásával. (Vagy ez sincs?) Aztán azzal sem, hogy az emberi hallás bizony kifárasztható, pláne úgy hogy stresszhelyzetben kell működnie. Minden teszt az, jól mérhető fiziológiai változásokkal.
Ha te úgy akarod gondolni, hogy a mért változások ellenére sincs változás a kábelek hangjában, ám legyen, legfeljebb mások behúznak egy újabb strigulát arra, hogy a konok meggyőződés milyen szorosra zárhatja az emberi hallójáratokat.
-
andorra
őstag
válasz
kjani18 #30875 üzenetére
"Amúgy régen zenéltem, játszottam több hangszeren, van összehasonlítási alapom."
Szép, de ez nem sokat számít.
Egy példa. Testvérek, az egyikük évtizedek óta aktív zeneszerző, abszolút hallással. A másik vadul hifizik, magas minőségi szinten. Időnként találkoznak és ezt-azt meghallgat a zeneszerző a testvére rendszerén. Eltelik néhány hét, eközben teljesen megújul a rendszer, mintha kicserélték volna, sokkal jobb. Most hallgasd meg, mondja a testvérének, amikor legközelebb meglátogatja. Figyelmesen hallgatja néhány percig, majd megkérdezi: miért, van valami változás? -
törölt tag
válasz
kjani18 #30856 üzenetére
A "konzerv zene" hasonlat az adott fogalomhasználatban mindössze azt jelenti, hogy hangfelvétel. A mondandóm szempontjából mindegy, hogy az adott hanghordozón levő hangfelvétel, alias "konzerv zene" zene milyen stílusú, milyen módszerű, tehát az adott fogalomhasználatban egyformán és egyforma mértékben konzerv zene az audiofil módon felvett Beethoven zongoraszonáta és az általad "totál konzerv"-nek nevezett totál elektronikus zene (amelyiknél ugyebár kevesebb támpontunk van arról, hogy milyen lehetett az eredeti megszólalás). Az audiofíliában a "konzerv zene" szóösszetétel azt jelenti, hogy hangfelvétel.
Te most éppen meg akarod szabni mindenki számára, hogy "...csak a hangzáshűség megközelítése a cél", csakhogy hiába akarod ezt megszabni, mások más véleményen vannak, de a mások véleményénél is fontosabb, hogy a valóság sem korrelál a te parancsoddal. Az én szövegem pedig éppen arról szólt, hogy nem csak a hangzáshűség a cél, mivelhogy minden hangberendezés óhatatlanul hozzátesz és elvesz az eredeti anyagból, ergo tudomásul kell vennünk, hogy külön műfaj az élő hangverseny és az otthoni zenehallgatás. Az otthoni hangberendezésnek csak az egyik (a legfontosabb) célja a minél nagyobb hangzáshűség elérése, a másik célja pedig, hogy "önálló zeneművészként" minél ügyesebben, élménytadóbban alkossa újra a hangfelvételt, azaz konzerv zenét. Amelyik hangberendezés ezt ügyesebb módon teszi, az zeneibb élményt tud nyújtani otthon, ellenben az ügyetlenebb hangberendezés kevésbé zenei élményt szerez otthon. Nem tudom, hogy van-e legzeneibb, de abban biztos vagyok, hogy van zeneibb és kevésbé zenei élményt szerző hangberendezés. A hangberendezés által otthon létrehozott "zenei élmény" a függvény egyik tengelye, a másik tengelye pedig a hangzáshűség. Ez a bizonyos "zenei élmény" persze nem független a hangberendezés hangzáshűségétől, de nem is azonos vele. Ez már csak azért is így van, mert egyik hangberendezés sem tud egyformán hangzáshű lenni a különféle stílusú-módszerű zenéken. A különféle hangszerek és a különféle zenészegyüttesek eltérő követelményeket állítanak a hangberendezéssel szemben a hangzáshűség szempontjából, ellenben a hangberendezés nem tud a működése közben adaptálódni ahhoz, hogy éppen milyen zenét játszik le, azaz milyen követelményeknek kell éppen megfelelnie. Tehát adott hangberendezés egyik zenén hangzáshűbb, másik zenén kevésbé hangzáshű. Egyik zenén zeneibb élményt nyújt otthon, másik zenén kevésbé zeneit, attól függően, hogy hová van kalibrálva a kompromisszuma a különböző stílusok között. A hangberendezés nem csak "hangzáshűséghajszoló" epigonja az eredetileg elhangzott hangversenynek, hanem egyúttal önálló "zeneművész" is, aki "zenei élményt" adóan újraalkotja a hangfevételt, azaz konzerv zenét. Érdemes ezt tudomásul venni, hogy "minél zeneibb élményt" tudjál létrehozni magadnak otthon.(#30862) Tonyo: Azt a tételt, miszerint a bejáratott és a nyers kábelek hangja között különbség van, még kjani is csak szőrmentén vitatja.
-
Tonyo
őstag
válasz
kjani18 #30851 üzenetére
Eljössz hozzám, az én rendszeremmel megmondod majd Te is, melyik szól másképp. Feltéve, ha van hozzá füled, mert van hisz ez a Hi-Fi topic.
KMT: Hiába lovagolsz mondatokon. Vakteszten megmondod, hogy melyik kábel van bejáratva és melyik nem. Nem viccből hoztam fel a tegnapi esti tapasztalatomat
kammerer: Ki lett forgatva amit írtam, senki nem azt írta, vagy gondolta, hogy én ismerem az összes kábel hangját. Kicsit keverve vannak itt a dolgok. Alapvetően itt az a kérdés, hogy bejáratódik a kurva kábel vagy sem...
A fogadást csúnyán elveszíteni a fórumtárs..hacsak nem a placebóhuszárok rendszerén kellene tesztelni..elhiszem, hogy van az a rendszer amin meg nem mondod mi van bedugva.
Volt az én rendszerem is ilyen szinten annó
-
törölt tag
válasz
kjani18 #30801 üzenetére
Egyébként valóban vannak kis szériában gyártó audiofil cégek, amelyek foglalkoznak egy keveset a készülékek bejáratásával. De ez is általában csak kis darabszámú szériáknál oldható meg, mivel enyhén szólva nem igaz, amit írsz, hogy ez nem kerül nekik semmibe. A gyártási költségekben komoly hányadot képvisel az ilyesmi.
Így aztán az sem igaz, amit a későbbi hozzászólásodban írtál, hogy "a gyártók nagy része minden kiadott TV-t 24 órát járatja". Ez még a példádban szereplő, jelenleg igencsak esetleges módon, és kis szériában tévét gyártó Videoton-nál sem igaz ebben a formában, hát még a nagy gyáraknál, amelyekből "milliószámra" özönlik a tévé, - és akkor más termékekről meg ne is beszéljünk bejáratás témában, annál is inkább, mert se a tévének, se a gőzvasalónak, semmi köze az eredeti témánkhoz (valamint a kőfaragók és balettáncosok...). Bár nem én vagyok Havas Henrik, de dolgoztam két egyetem között a Videotonnál tévégyárban, amikor az még nagyszériás gyártó volt, igaz, hogy azok még más idők voltak, és nem a lapostévék korszaka volt, de lapostévét is érdekes lenne elképzelnem, hogy mekkora területen, mennyi árammal, mennyi kiegészítő berendezéssel/emberrel kellett volna akkora példányszámot 24 órán át "járatni"... (Tudom, ma már más idők járnak, más a minőségellenőrzés is, ezért tényleg csak az érdekesség kedvéért: beleraktam-belecsavaroztam a képcsövet a kávába, a MEO-s megnézte, hogy jól tartanak-e a csavarok, rákerült a hátlap, aztán két méterre mellettem már hopp, ugrottak is a dobozba a kész, "bejáratott" tévék...)
Kérlek, gondolj már bele, hogy mit beszélsz, miközben kötöd az ebet a karóhoz. No és ennek a témának, miszerint tévék minőségellenőrzés - például pixelhiba-kiszűrési - célú célú járatása-kipróbálása (lásd még az ugyanilyen HDD-s példádat is), semmi köze a hifi-audiofíl készülékeknél tapasztalható kisebb-nagyobb mértékű hangminőségjavuláshoz a bejáratódás időszakában. Hogy jön ide a témánkhoz a tévék, HDD-k járatása? Mindezzel együtt, amint említettem, vannak olyan kis szériás audiofil gyártók, amelyek a készülékeiket valóban alávetik egy kis bejáratásnak, éppen azért (a most mellékes minőségellenőrzési szempontokon kívül), hogy a vásárló már a készülék első bekapcsolásakor is egy kicsivel jobb hangot halljon, mint amilyen a "nullaórás" hang. De az ilyen bejáratási munka bizony érzékelhető költséghányadot jelent a gyártás költségein belül, egyáltalán nincs "ingyen". És mint ahogy xtremetuning utal is rá, jobbfajta, okosabb gyártók fel is hívják a figyelmedet, hogy a bejáratódási időszak után ítéld meg a készülék hangját, - ez persze már elsősorban marketingszempont.Szerk.: Erre nem válaszoltál: (#30296) kammerer Előzmény: (#30293) kammerer; (#30294) kjani18;
-
xtremetuning
addikt
válasz
kjani18 #30801 üzenetére
Ezek az idióta gyártók még azt is le merik írni, hogy miért járasd , ajánlom figyelmedbe a "burn in process" részt.
Más : tegnap megérkezett az első Bladelius Ymer monoblokk pár egy kedves barátomhoz.
Beszélhettünk skypeon Mike Bladeliussal és 7-800 óra bejáratást javasol, mert ők "csak" 4-5 napot járatják a gyárban ......(halkan megjegyzem monoblokkonként 2db 2.2 kVA toroid lakik bennük).
De biztos ő is egy sarlatán és csak a villanyóránkat akarja pörgetni játszásiból a bejáratással.
-
DDL
őstag
válasz
kjani18 #30805 üzenetére
Ha már itt tartunk mire a meon átmegy egy drágább audiofil elektronika az is jár 1-2 órát. Egyes gyártóknál egy néhányszor 10 óra is lehet (LUXMANN, ACCUPHASE)...
Na de ennek köze sincs a bejáratáshoz. Az általában több száz üzemóra. A maga ki-be kapcsolgatásaival...
Üdv: DDL
-
törölt tag
válasz
kjani18 #30793 üzenetére
Dehogy jöttem én a placebó hatással, legfeljebb arra utalhattam volna, hogy hátha te hivatkozol arra, de egyébként csak egy szójáték volt a sült placebó, más értelme nem volt.
(Egyébként azt tudjuk, hogy a kognitív disszonancia és a placebó hatás sokszor járnak kézenfogva...)Persze, hogy nem mindig csak előnyükre változik a készülékek hangja az idővel, de a bejáratódás pozitív dolog, ami pedig negatívumként adódhat a bejáratódás időszakában, az inkább olyasmi hatások miatt lehet, mint a felmágneseződés, sztatizálódás...
(#30799) blattida: Direkt írtad úgy, hogy adoptálja? Mert jó hasonlat, rájátszva az adaptálja szóra...
-
blattida
nagyúr
válasz
kjani18 #30782 üzenetére
Ebben is van némi igazság, viszont ezen állításod pontosan azt bizonyítja, hogy nem jó a hallásod (hogy fiziológiás vagy pszichés okból, az most nem érdekes), ezért a mérésnek hiszel.
Ez is egy hit, ha tagadod, ha nem , ha tetszik, ha nem.A készülékek hangja előnyükre változik a bejáratás fázisában, ez egyszerű tény, bárki meghallja, az is, akinek fogalma sincs a hifiről, a műszaki dolgokról.
A hallgató agya, a fülén keresztül, valóban feltérképezi a berendezés hangját és valamennyire idomul hozzá, adoptálja, ez igaz, de a bejáratós készülék hangjának változását az is észreveszi, aki csak a járatás elején hallotta, ismételten pedig csak jóval később, tehát nála az alkalmazkodás nem játszik.Szélmalomharc.
-
törölt tag
válasz
kjani18 #30785 üzenetére
Nem is sült placentát akartál írni, hanem sült placebót...
Hogy egy kicsit én is sarkítsak: ha két hallás között nagyobb a különbség, "mint a technika között", akkor ott legalább az egyik hallással nagy baj van.
Persze hogy bejáratódnak az elektromos hifi készülékek, persze hogy sokat változik a hangjuk (előnyükre) a működésük első néhány tíz órájában. (Hogy a dinamikus hangszórók rugalmasan mozgó pilléjéről már ne is beszéljünk.) Ezt te is tudod és megtapasztaltad már, nem értem miért tagadod. -
shalafi66
veterán
válasz
kjani18 #30611 üzenetére
Szerintem egyik ötlet sem valószínű, legtöbbször az okoz ilyen problémát, hogy a mikrofon bemenet nagy erősítésre van állítva, és a kimeneti hangerőszabályzón véletlenül bekapcsolva maradt, ezért visszahallatszik folyamatosan. Ha ezt megszünteted a zajok is valószínűleg eltűnnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Asztalos klub
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- OpenWRT topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Emotiva BasX A2m + Airmotiv B1 + Norstone Stylum 2 + Ajándék
- Nintendo Switch OLED - Atmosphére - 256 GB - gyönyörű állapot - minden tartozék - ingyen játékok
- Új (bontatlan) 512 Gb OLED Steam Deck eladó
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- EVGA SuperNOVA 850 G2 850W 80+ Gold teljesen moduláris tápegység garanciával
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest