Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• I30rg

csendes tag

Sziasztok!
    Van két 2007-es gyártású WD10EACS merevlemezem, amik egy WD MyBook-ból jöttek ki. Hibátlanul működnek, gond nélkül tudom őket formázni, tudok rájuk írni és tudok róluk olvasni. A problémám a hangjukkal van. Az a zavaró, hogy a megszokott gyakorlattal ellentétben ez a két lemez akkor halkul el, amikor dolgoztatom, és akkor morog hangosabban amikor üresjárásban vár.

Ha valaki emlékszik még arra a jellegzetes hangzásbeni különbségre, amikor a 10 megabájtos IDE merevlemezt partícionálni kellett, hogy a PC-DOS 3.30-as kezelni tudja ..., na akkor volt az, hogy a merevlemez alaphangja egy intenzív mormogásba kezdett amikor a partíció kialakítása (fdisk) vagy formázása folyt. Aztán amikor elkészült, akkor az az intenzív mormogás is elmúlt és a merevlemez hangja visszaállt az alap duruzsolásra.
    Na itt most nekem ehhez hasonló hangzásbeni különbséget produkál ez a két lemez, csak pont logikátlanul. Mert akkor hangos, amikor semmit nem csináltatok vele, és akkor halkul el amikor dolgoztatom. Olyan az egész, mintha valami agresszív szektorjavítós vagy diagnosztizálós firmware nyúzná a lemezt olyankor, amikor nincs egyéb dolga.

Egy másik WD MyBook-ból kiszedett zöld egyterás páros nem csinálja ezt. Egy most vásárolt új WD Zöld páros szintén nem produkálja ezt a jelenséget.
    Hangsúlyozom, a két lemez kifogástalanul működik. Csak épp olyan hangzása van, mintha üresjáráskor azonnal alacsony szintű szektorformázásba kezdene. Hozzáteszem, amikor én formázom, akkor elhalkul. Ha én dolgoztatom, mindíg csendesebben dolgozik, mint üresjárásban.

Néztem a S.M.A.R.T. funkcióit. Lellenőriztem, hogy nem folyik rajta valami korábban elindított és még be nem fejeződött felületellenőrzés. Ha a zajértékét csendesre állítom, akkor észlelhető, hogy egy hangyányit csendesebbre vált a működése, de maga az alapjelenség nem változik. Továbbra is akkor berreg aggresszívan, amikor üresjárásban van, és akkor dolgozik halkan amikor érdemi munkát végeztetek vele.

Találkoztatok már ilyennel?
    Van ötletetek arra, hogy miként lehet ezt a jelenséget kikapcsolni? Úgy értem, a langyos vízbe merítésen kívül.

Új hozzászólás Aktív témák