Hirdetés
- iPhone topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
A kérdésed bennem is számtalanszor megfogalmazódott már, 2018-ban valaki szavakba is öntötte, ajánlom figyelmedbe, jó összefoglaló.
-
martongunar
aktív tag
Az a típus volt kb. a legtöbb GPRS slotot összefogni képes készülék az itteni piacon ha jól emlékszem, mindenki azt kereste, aki netezett.
-
Peti870
csendes tag
2003 at írunk. Vodafone internet Siemens Me45-tel.
[link]
Havi 250MB adatkeret. Iwiw stb ment, igaz várni kellett 20-30 másodpercet mire beléptél. A Windows Live Messenger videó hívással is ment 8.0 verziószám alatt, ( szerintem a legjobb a 8.0 volt esetleg 9.0 ). A webkamera 352x288 felbontású volt, 4-5 FPS-el de a hang legalább nem szaggatott .
Persze sok képtartalmú oldalra ez az 5KB/s sebesség már kevés volt. Blogokat, hobbielektronikát, mobilarénát olvasni akkoriban lehetett még 2G-n. Ma pedig ha a telefont áttolom 2G-re még a google.hu sem tölt be okostelefonon, csak régi fapados 2G telón, de azon pl a mobilaréna is Opera minivel.S hogy jutottunk ide hogy a 4G-is lassan kevés? Azt döntse el mindenki saját maga.
-
martongunar
aktív tag
Most is hallok még eu-s prepaid csomagokról is, amivel nem megy nálunk a volte roaming. Nem ártana ezt is gatyába rázni lassan.
-
laed
senior tag
6G: [link]
-
Szirtimorc
senior tag
Bajban lennék, mert a telefonom (amit egyébként szeretek) nem tud VoLTE üzemmódba lépni, nincs olyan menüm, pedig képes rá. Így meg a telefonbeszélgetés 2G-t tud csak.
-
laed
senior tag
Sajnos ez a technológia ilyen. Nekem azt mondták (még jó régen) hogy ezzel a szolgáltató sem igazán tud mit kezdeni. (Azóta meg a technológia nem változott.)
Talán ha a műholdas technológiák előre tudnának törni (pl. kombinált gsm+műholdas telefon) akkor javulhatna a helyzet. -
-
-
net84
őstag
Igen, kell. Mint ahogy most is kell pl. egy riasztóba, ha GSM modul van bent. Ez még annyiban plusz, hogy ahol eddig analóg vonalon (is) lógott, ez az eszköz azt is tudja, hogy az analóg vonalat egy GSM vonallá alakítja. Lesarkítva (játszottunk vele így is), ráakasztasz egy vezetékes telefont és amikor a mobilszámot hívod, a vezetékes csörőg
.#145 [CS]Blade2 - A lehetőségek tárháza végtelen, csak legyen rá pénzed.
Használunk Ajax rendszert. Erre több mindent is fel lehet fűzni, a riasztótól kezdve a kamerán át, tűzjelzőt, szelepeket, csapokat és a relékkel szinte bármit vezérel. Egy kisebb iroda teljes biztonsági rendszere is több milliós tételre rúghat (ha egybe fűznénk mindent). Cserében szi-szupi modern. Ott, ahol egy szelepet kell felügyelni vagy egy kapcsolást monitorozni, oda pedig már ez túlzás
. De oda is, ahol van most egy analóg riasztó 2-8 zónával és eddig tudott hívni, sms-t küldeni, oda sem feltétlen ez a leg költséghatékonyabb megoldás. Főleg, hogy nem egy egyszerű feltöltős SIM kell, hanem egy mobilnetes SIM.
Igen, létezik ebből olcsóbb, kínaibb, "összelegózható". Otthonra jó, vállalati környezetbe kicsit kevés - főleg, ha neked kell karban tartani és menedzselni.#148 hcl - vagy egyszerűen azt mondják, hogy nincs tovább, szevasz
- még rosszabb esetben mondanak egy olyan árat (mert ugye nem látható, előre nem tervezhető változó), amitől Te mondod azt, hogy szevasz. Az biztos, hogy a költség az ügyfélen lesz a végén. -
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
"Remélhetőleg ezek a cégek mivel ezzel foglalkoznak, így előre számoltak vele, hogy idővel kihúzzák a lábuk alól a 3G-t majd a 2G-t, de valakire rá lesz hárítva a költség. "
Kis naív
Általában ezek is sóherkednek, és a határidő közeledtével kezdenek kapkodni
(Ne legyen igazam.) -
laed
senior tag
Amikor sorra jelennek meg a drágábbnál drágább hardvereket bemutató cikkek,
egyszer csak megjelenik 1 írás, hogy a 2G teló nem lesz jó, váltsunk 4G-re!Ez így önmagában talán nem is annyira meglepő.
Amit viszont problémának látok, hogy ehhez előbb el kéne jutni arra a technikai szintre;
hogy a 4G ne valami feláras opció legyen a készülékeknél. -
[CS]Blade2
addikt
Én nem látok rá annyira. Korábban olyan volt, hogy volt egy Nokia telefon, és arra jöttek SMS-ben áramszünet, áramszünet megszűnt, hőkioldó leoldott, vész max, vész max megszűnt, behatolás, szabotázs, stb. SMS-ek. Ez annyiban változott, hogy most már PC-re ki tudják tenni. Elvileg az újabbakban mobilnet van véve a SIM kártyákra, és neten küldi.
Szerintem annak az a hátránya, hogy jóval több havidíjban, mint az sms-es, üzenet darabszámra számolva. Maga az eszköz nem tudom drágább-e és mennyivel, de legalább van. A csere biztos több millió Ft-os költség.Van olyan cég, aki szolgáltatásként látja el ilyennel a céget, ott ők adják a berendezéseket, és SMS darabszámra kell fizetni, meg gondolom fizetnek még alapból is, mert ebben több minden benne van. pl..ha náluk van gond egy ilyen sms küldővel, akkor 0-24 felhívnak, hogy figyelj, mert nem működik.
Na egy ilyen cégnek nem vicces mennyiségben vannak berendezései amiket újabbra kell cseréljen vagy valahogy meg kell oldja.
Plusz eszköz szerintem van ahol nem is játszik, mert ezek korlátozott helyen vannak, pl. egy 120x120-as villamos szekrényben, ami eleve tele van.Remélhetőleg ezek a cégek mivel ezzel foglalkoznak, így előre számoltak vele, hogy idővel kihúzzák a lábuk alól a 3G-t majd a 2G-t, de valakire rá lesz hárítva a költség.
-
-
net84
őstag
ASC Global GSM nevű jószágot használjuk már. Ebből van 4G képes (figyelni kell, mert egy időben olcsón volt a csak 2/3G-s verzió). Ez oda is jó lett, ahol az analóg vonalat bontottuk el és oda is, ahol a 3G lekapcs miatt mekkent meg a rendszer.
A legtöbb régebbi riasztóba is jó, csak a benne lévő GSM adaptert kell kicsapni. A bibi ott van, ahol nem jó ez a ki/be menet. Egy központtal megjártuk, neki digitális jel kellett, így a külsős cég hozott eszközt a célra. Azóta azzal megy, mi pedig nem firtatjuk
.
Aztán most a TELL cuccait kezdtük el nézegetni, hátha... -
-
net84
őstag
válasz
[CS]Blade2
üzenetére
"Hibákra is vannak berendezéseink amik SMS-eket küldenek, akkor lehet, hogy az is bukó." - és emellett nagyon sokan elmennek. Nem a butatelefon lesz a gond, hanem az a sok eszköz, ami jelenleg 2G-n kommunikál. Akár SMS, akár hívás formájában.
Mivel érintettek leszünk, így már nézegetjük a lehetőségeket.
Egyik, hogy mindent kukázunk és keresünk másik eszközt, sallangokkal együtt. Újra kiépítünk hozzá mindent. Ha csak egy bizt. berendezést nézek és a belépő, de már 4G-n kommunikáló rendszerrel építem ki, akkor is több százezres költség + az e.hulladék. Vagy, ha már fejlesztés, akkor a (több) milliós kategóriába lövök és van +BT/WiFi/kutyafüle, cintányér + redundancia, stb. A kérdés, hogy kell-e egy olyan eszközbe, helyre, amire rá sem nézel, ha nincs gondja - hiszen ezért van ott egy eszköz.
A másik lehetőség, hogy elkezdünk kísérletezni a 2G/3G emulátorokkal, amik 4G/5G-n működnek, de a másik végük fogadja a 2G-re küldött jelet. Elvileg. Ez attól is függ, hogy milyen a cél HW, így lehet, ami az egyiknek jó, a másiknak nem. Ezek 60-80k-tól (forrástól függően) indulnak. Abban pedig megint nem lesz az elején tapasztalat, hogy betáp hiány esetén az akkus üzem mennyivel rövidül egy ilyen plusz eszközzel....és amellett se menjünk el, hogy ezek szög egyszerű (épp egy hajszállal az analóg kommunikáció felett) eszközök a 4G/5G eszközökhöz képest - az üzembiztonságuk jóval felette van mai modern motyóknak (nem mondom, hogy nem lesznek ezek is éppolyan üzembiztosak, de erre gyakorlati tapasztalat még nincs - és a piac sem szeretné, hogy 20 évig ne kelljen eszközt cserélni).
-
-
Egy másik oldalon pontosabb időszakot írtak: tervek szerint 2028-2030 között fogják végleg lekapcsolni a 2G-t. Lépcsőzetes lekapcsolásról beszélnek, de még nem tudni, mit értenek lépcsőzetesség alatt - gondolom, területek alapján (bár ez csak saját találgatás), de még részleteket nem tudni (így elképzelhető, hogy akár 2 év múlva már raveinT nem fogja tudni használni a telóját).
-
válasz
hun_Banderas
üzenetére
Bizony az összes "E" és "F"+szériás BMW autó érintett a problémában mert 2/3G-s a vészhívó + távszerviz + távvezérlés rendszer mindben. A "G" sorozattól kezdve álltak át a 4G-re, vagyis akiknek kvázi 2017...2019 (modellfrissítéstől függően) előtti autója van azok (hozzám hasonlóan) egy halom problémával kell hogy szembenézzenek majd csupán azért mert ezeket a modulokat egyszerűen nem lehet kicserélni modernebbre mivel azok túl mélyen integráltak az autó infotainment rendszerébe, és ezek ráadásul egymással teljesen inkompatibilisek.
-
válasz
hun_Banderas
üzenetére
Tök jó lenne, ha lenne pl. valami szabvány, és akkor lehetne ilyenkor részegységeket cserélni. Az autó életciklusa lassan hosszabb lesz, mint a mobilhálózatoké.
Vagy visszafele kompatibilitás... áh, mindegy
Ugyanaz a bajom, mint okostévé, autó fedélzeti szórakoztatórendszer, hálózatra csatlakozó kazán, ipari cuccok, akármi esetében.
@RaveinT : Cikket olvasd el, szerintem ez 5 éven belül nem lesz lekapcsolva.
-
-
raveinT
tag
Remek, idén cseréltem akksit a pixel 4a-ban, hogy jó lesz újabb 5 évig... hát így nem lesz
-
válasz
hun_Banderas
üzenetére
Ok, ez a lista így ouch. Pláne ilyen árú kocsiknál. Visszavontam a mindent, le lettem érvelve. Köszönöm az infót!
-
hun_Banderas
csendes tag
Egyáltalán nem vagyok szakértő és nincs ezekkel a márkákkal saját tapasztalatom, tehát nyugodtan ér kijavítani, de némi utánajárás alapján legalább az alábbi gyártók használtak 2G/3G modemet hasonló funkciók kiszolgálására (nyitás/zárás, előfűtés, lokáció, töltöttségi szint stb.):
- Mercedes: Még 2017-es modellekbe is szereltek ilyen modemet. Példák: 2017 C-Class Coupe, GLC, GLS
- BMW: 2017-ben váltottak "végleg" 4G-re, de úgy tűnik az i3-ba még 2018-ban is került 2G/3G modem. Másik példa: BMW F36 430i Grand Coupe (2017)
- Tesla: 2015 (?) előtt ezekbe is 3G modem került (de sok autóban később utólag kicserélték)
- Smart (Mercedes): Smart EQ 2020-ba még mindig ilyen modemet szereltekBár valószínűleg ezek már a 3G lekapcsolását is megsínylették. De konkrét tapasztalat híján nem tudom megmondani, mely szolgáltatások maradtak legalább részben használhatóak 2G-n, esetleg melyiket deaktiválta szándékosan a szolgáltató. Olvastam olyan külföldi tapasztalatokat, hogy a Mercedesnél még azután is egy darabig hozzáférhetők voltak legalább bizonyos funkciók 2G-n, de a gyártó végül azokat is kilőtte központilag. Tehát a 2G jövőbeli lekapcsolása valószínűleg már minimális hatással lesz ezen autók többségére is az okos szolgáltatások szempontjából. Szóval ennyivel javítanám, illetve kiegészíteném az előző hozzászólásom.
Viszont az eCall továbbra is egy érzékeny pont.
-
Ilyesmi szolgáltatások szoktak lenni, hogy ajtó, csomagtartó nyitás-zárás, légkondi vagy fűtés bekapcsolás, töltöttség ellenőrzés, meg hasonlók. Szóval erre biztos jól emlékszel, ezek léteznek. Engem csak az lepne meg, ha lenne olyan kocsi, ami tudja ezeket, de nem tud minimum 4g-t a modemje.
hcl: ez mondjuk mamut lő, gól szintű komment, nyertél.
-
-
válasz
hun_Banderas
üzenetére
eCall: ez nagyon jogos, ez eszembe se jutott. És ez viszont probléma lehet.
Többi: mondj már egy példát olyan kocsira, ami tud ilyen távvezérléses dolgot, de nem tud 4g-t. Nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak ha tényleg van ilyen, annak kicsit utánaolvasnék.
-
hun_Banderas
csendes tag
Autók esetén szerintem a nagyobbik probléma az eCall funkció elvesztése lehet. Ez ugyebár az európai segélyhívó rendszer, ami gombnyomásra vagy ütközés észlelése esetén értesíti a mentőszolgálatot (akár GPS koordinátákat is küldve) és amelynek beszerelése 2018 óta kötelező az újonnan tervezett modellekben. Amennyire én tudom, sok fiatal autó is még mindig 2G hálózatot használ erre.
A másik, kisebbik probléma a már említett mobilos kiegészítő funkciókat érintheti (távoli ajtónyitás/zárás, autó helyzetének mutatása, elektromos autó esetén prekondicionálás stb.). Bár ahogy te is említetted, erre legtöbb esetben ma már 4G modemet használnak, de 5-10 éves autóknál még bőven látni 2G/3G egységet hasonló feladatokra. Egyébként ilyen jellegű szolgáltatások nem csak a "szórakoztató központ szemléletű" luxusautókban találhatók. Például a Suzuki is kínál hasonló funkciókat (Suzuki Connect), pedig annak a fedélzeti rendszere igencsak hagyományos és visszafogott (nincs Netflix vagy Youtube beépítve). -
Létezik olyan kocsi, aminek ilyen funkciói vannak, és nem tud minimum 4g kapcsolatot?
Ilyesmit azok szoktak tudni, amikben más baromság is van, mint pl YouTube meg Netflix meg stb, amikhez meg kell a sávszél. Jah, meg OTA update, ahhoz meg pláne. Nameg persze általában WiFi, szóval otthon indulás előtt akkor is menni fognak a kényelmi funkciók, ha mobilhálót nem ér el a kocsi... legalábbis gondolom, tudja a tököm, soha nem volt még 2013-nál újabb kocsim.

-
-
Pikari
veterán
Megnézném egyébként azt a techtestvért, aki az élete munkájával összespórolva megvett pár éve 20 millióért valami okosautót, aztán közlik vele, hogy vegyen újat, mert elavult

Nincs is szebb dolog, mint néhány milliárd dollárnyi keményvaluta elégetésére kényszeríteni a teljes országot 3-4 évente azért, hogy pár embernek még jobb macskásvideó élménye lehessen az okos személyi nyomkövetőjén.
-
Trailblazer
veterán
És akkor marad a 4G mint fallback mode? Nálam mondjuk az az alapsáv is, mert az 5G zabálja az akkut.
-
-
Alteran-IT
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Majd lelövik akkor, remélhetőleg végérvényesen

#4cinemazealot: Én azt olvastam, hogy csak elfelezik, az One nem tudni hol lesz ebben, reméljük jövőre már sehol és visszaál majd valahogy a rendes versenypiac.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Tudom, iróniának szántam

-
-
arnyekxxx
veterán
A 3G lekapcsolása előtt egy egész éven át futott az állami támogatású csereprogram, amikor a 4G-re nem képes telefonodat leadva 40 000 Ft kedvezménnyel lehetett 4G képes telót venni.
az elején 20ezret adtak, amikor már a véghajrá volt akkor emelték 40re (bosszantott is egy kicsit, hogy azokat premizálják akik lusták voltak) -
Offline navigáció jól hangzik, de a valóságban csak olyan helyeken és helyzetekben működik jól, ahol ritka a dugó, és ha van, akkor se túl durva.
Londonban akár 1-1,5 óra különbséget is jelenthet útidőben szimplán az, hogy a kis zsákutcánkból jobbra vagy balra kanyarodok, napszaktól függően. Offline navival ez valami borzasztó lenne. -
laed
senior tag
válasz
Valamivagyok
üzenetére
4G-t tudja, cserébe meg 1 csomó dolgot nem tud.
Meg jó lenne 1 kicsivel nagyobb készülék-választék.
Bluetooth hiánya nem épp előnyös manapság.
Na meg nanosim-es, nekem meg minisim-es kéne./Szivatják itt a népet..../
-
laed
senior tag
Persze sokan leszarták, mondván majd elműxik 2G-n úgyis, most meg lehet rinyálni, hogy jaj, nem lehet ezt így, mi lesz velük. De aki nem hajlandó tenni valamit amikor lehet, azon nem lehet segíteni.
Én pl. azóta vettem a mostani mobilom.
De még ma is adnak el 2G-st, mert forgalomba vannak.
Ha kivezetik, keletkezik több tonna/konténernyi elektromos hulladék. -
-
bambano
titán
De azt nem tudod megcsinálni, hogy ugyanazon a csatornán menjen 5g meg 2g egyszerre. Elvileg unicastnál meg lehetne oldani, hogy az adó beáll az aktuális eszköz sebességére, de broadcastnál és multicastnál nem. És ha a szolgáltatónak lehetősége van 2g helyett 5g-re használni ugyanazt a frekvenciát, pláne más költségén, akkor meg fogja lépni.
-
Ja, én szoktam adni helymegosztást a családnak, ha megyünk haza, az nem sok adat, de a navigáció rendesen :S
@bambano : Ej, külön a 2G sávot már a végpontokon szerintem lehetne adni, ha szándék lett volna, és akkor a régi eszközök is tudnak forgalmazni. A gerinc már így is gyorsabb protkollokon megy gondolom.
-
totron
addikt
Csak hát itt a korlát a sebességre vonatkozott. Ennyiért ezt adták, 800Ft sem volt perhó, de jó volt ez így, korlátlanként. Fillérekért volt bárhova vihető mobilnete az embernek és nem kellett adatfelhasználáson sem izgulni. Ilyen tempón úgy havi 6.5GB forgalmazódott max. Fordulónapon megjelent a dedikált 25-35 Kbyte/s 30MByte erejéig, igen, de azt ugye nem volt nehéz leforgalmazni.
Mire észrevetted már vége is lett. Mint egy kis bukkanó az úton vagy nap végére megmaradt melegebb hősziget amin pár sec alatt áthaladsz. JS-ből lehetett, kellett faragni, de legtöbbször nem számottevően. Mondjuk a Facebook a végén már tényleg nem ment desktopon, odáig sikerült fejlődnie magát, a Discuss meg kb. sohasem. Így nézett ki ez a történet. Nem folyamat F5-öt nyomogató, ping timeoutokon ragelő, idegállapotba taszítósként kell egyébként elképzelni. De ja, elmúlt. Szöveg alapon ma sem kapok számottevően más élményt. -
bambano
titán
"Nem teljesen értem,hogy a francért nem visszafele kompatibilis minden is, tehát az új infrának illene lekezelnie a régi protokollokat is.": mert nem mindig lehet megcsinálni. A broadcast és a multicast üzeneteket a leglassabb protokollon kell küldeni, hogy mindenki megkapja, ezért a hálózat lelassul a legvacakabb kliens sebességére.
-
-
-
Azt én is jobban szerettem, amikor úgy volt, hogy ha kifogytál, lassú ugyan, de volt. Mondjuk egy ideje nem gáz, hála égnek Angliában baromi olcsók a mobil/mobilnet tarifák, meg szokásuk sokat is adni, nameg mióta otthonról dolgozok, igazából nem is számít, 1-2GB/hó az, amit elhasználok. De tudom, hogy ez egy elég speciális élethelyzet, úgyhogy nem is a saját szitumat veszem figyelembe, mikor erről a témáról beszélgetünk, mert nem lenne értelme.

-
Azt értem, hogy a csomag elméleti korlátja ez volt, de az egde akkor is max 48kbyte/s-et tud, ha a csomag korlátja 200TB/s. 4G a minimum, amivel reális körülmények között már xy MB/s sebességekről beszélünk. Még a 3g elméleti maximuma is csak 48Mbit/s volt, ami már 6MB/s, de a valóságban az is max 1-2MB/s-et hozott... meg ugye pár éve mindegy is, mert lekapcsolták szegényt. Szóval most vagy 4-5g, vagy 2g van, utóbbi netezésre teljesen alkalmatlan ma már, még tömörítéssel is. Mondjuk JS nélkül, agyon tömörítve, nagy képek nélkül, cache-t előszeretettel használva, folyamatosan ugyan azokat a főleg szöveges tartalmú oldalakat látogatva működhet tűrhetően, de azért jó akkor se lesz.
-
-
totron
addikt
Ennyiről szólt a csomag a dedikált keretet követően. Ezek a "lassítós" konstrukciók szűntek meg. Ma már csak adatkorlát alapúak vannak, azokat is érdemesebb flottában, ott önállóan kell gátat szabni a száguldásnak, ha valaki olcsón kívánja az elérést. Praktikus persze a korlátlant választani.
#77ROBOTER, jó, de a hálózattervezési- és üzemeltetési bakikat, pingtorlódásokat vagy időjárásból adódó anomáliákat ne vegyük ide. Voltak, vannak elátkozott vidékek, de többségében jó, működő. -
ROBOTER
addikt
Engem sokkal jobban zavar, hogy amikor bejön egy új hálózati generáció, az előző generáció hirtelen használhatatlan lesz.
Amikor bejött a 3/3.5G és vele a HSDPA, örültünk mint macska a farkának. Az akkori feladatokhoz bőven elég volt, olyan XXI. századi érzés volt. Majd jött a 4G, és ahol nem volt 4G lefedettség, ott az eszköz (telefon, tablet) átváltott 3G-re és ugyanazon a földrajzi helyen ahol korábban jól ment a 3G, lényegében használhatatlan lett. Sokszor egy szöveges tartalmú emailt nem lehetett vele elküldeni.
-
totron
addikt
Sok éven át EDGE-n át neteztem, azon át írtam a fórumra is. Főleg Opera Minivel tuti, kimaxolva az EDGE lehetőségeit teljesen jó, de még desktopon, kommersz böngészőkkel is. Hozzájön, hogy a csomag a dedikált adat - avg. 25 Mbyte/sec - elillanása után sebességkorlátja avg. 2.5-3Mbyte/sec bőven alatta maradt ennek a kimaxolhatóságnak és még úgy is használható volt, igaz, ez esetben inkább a Mini tudása, mint kiváló tömörítés felé billen a mérleg, ha gyorsan kellett valami. A videós platformok instant videóbetöltésein kívül mindent el lehetett rajta intézni a mindennapokban. YT-ról letöltésvezérlővel másnap reggelre ott lehetett a 240p-s anyag is akár. Értem én, hogy nagy a tudomány, meg a mellény is, meg a mai sebességekből is kilátni minek, de kisebb hévvel fórumozva és célt érhetsz. Szűztelepítés utáni első betöltések tényleg kivárósak voltak a már csökkentett sebességű - tehát a köznapi - állapotban, de dedikált adattal azok sem. A cache nagy barátja az embernek. Ahogy a többfüles böngészés is. Így a bejáratott oldalak mindenkor könnyen elérhetőek és böngészhetők voltak asztali környezetben is. Egyetlen kellemetlen permutáció az egy új és kövér oldal desktopon való betölteni akarása volt, lett volna, de olyan ritkán állt elő. További gyakorlati baromságokról is szívesen társalgok. Köszi, a türelmet/végigolvasást, mert hogy manapság hova rohanunk ennyire, azt nem tudom...
#73BE4GLE, nem vészes. -
BE4GLE
senior tag
"2G-vel még vígan lehet netezni ha nem videózol"
Vígan?! Jól meg kell fontolnod, hogy melyik oldalt nyitod meg és mivel. Szerver oldali tömörítéssel, pl. Opera Mini-vel, lehet esetleg próbálkozni, de tapasztalatom szerint akkor is minimum Edge kapcsolat kell, és jó sok türelem. -
joghurt
addikt
A robotkormányok már pont rég nem 2G-sek. A milliós árazásba belefért a 4G.
Lefedettségben eddig is voltak nagy lyukak, akárhány G is legyen.Konkrét tapasztalat, hogy Csehországban már elkezdték lekapcsolni a 2G-t. Pl. Plzentől keletre egy nagy területen nincsen 2G-je egyik szolgáltatónak sem. Sopánkodnak is a szállítmányozók, hogy ott eltűnnek a járműveik (mármint a térképről; jó esetben csak onnan).
-
ROBOTER
addikt
"2G-vel még vígan lehet netezni ha nem videózol."
Le is teszteltem egy erre alkalmas weboldallal, simán ment. Itt a forrás:
<body>Hello world!</body>Hogy lehet ekkora baromságot leírni? A Prohardver kezdőoldala 2,5 MByte.

GPRS (2G) esetén 7,7 perc
EDGE (2.5G) esetén (ha a telefonodat hozzáérinted a bázisállomáshoz) 52 másodperc, a valóságban 2..3 perc.Én neteztem EDGE hálózaton 1..2 évig, az akkori Vodafone tömörítő szolgáltatásával, amikor a képeket brutálisan lebutítva és minden nagy adatforgalmat generáló elemet kiszedve néztem a weboldlakat. Ez 20 éve volt. Azóta kicsit változtak a dolgok.
-
GuMipOkE
senior tag
+1
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a lefedettséget hogy fogják biztosítani 2G nélkül az ország vidéki területein. Például a mezőgazdaságban a sokmilliós robotkormányok hogy fogják fogadni az RTK korrekciós jelet a centiméter pontos kormányzáshoz a szántóföldek közepén, mert a legtöbb mobilneten és 2G-n teszi ezt.
-
totron
addikt
Aki szeretne még aktív nosztalgiázni szép, régi készülékekkel most kell megtolnia a végét.
#1ROBOTER, nem mindenki gyorstüzelésű. 1 hónap, haha, detényleg. #nadeuram
#2E.Kaufmann, technikai vagy tulajdonosi háttere van a különcködésnek?
#21aprokaroka87, amik annyira szuper minőségű híváslebonyolításra képesek, hogy a másik hallgatása közben folyamatos silabizáció szükséges. Bid deal. Míg a régiek közül felsőközépkategória is beeshet fillérekért a zsebbe. Haladjunk persze, de határozottan lesznek vesztesei az átállásnak.
#23BE4GLE, 2G-vel még vígan lehet netezni ha nem videózol. -
janeszgol
félisten
"De egy közpénzből fenntartott intézmény nem feltétlenül efelé az árszint felé lő, a te és az én pénzemből. Amivel egyet is tudok érteni."
Hát. Én meg úgy vagyok vele, hogy kapjanak normális telefont az alkalmazottak, amire felelősséget vállalnak 3 évig (nem törik el, nem áztatják el stb). Mert most vettek gondolom valami gyengébb telefont, aztán megszívták. Erre, hogy gyenge az 5G lefedettség és emiatt vegyünk csak LTE telefont, ennek kb. 6 évvel ezelőtt volt relevanciája.
-
LOL
Még az kéne, hogy egy rakás fogalmatlan arcnak ne működjön tovább a GSM háló.
Nem teljesen értem,hogy a francért nem visszafele kompatibilis minden is, tehát az új infrának illene lekezelnie a régi protokollokat is.@Pikari : Azt azért tudod, hogy az adategyeztetésért nem a szolgáltatók a felelősek?

-
wjbhbdux
veterán
Vezessék ki, de akkor adjanak megint pénzt érte. A múltkori 40 most már 80 inflációval, ide vele
. -
Pikari
veterán
válasz
janeszgol
üzenetére
Vannak olyan közép-felsőkategóriás telefonok, amik nem tudnak 5G-t, ugyanis az 5G kompatibilis chipet be kell áldozni más featurek kedvéért, amik az újabb chipek nem tudnak.
Akiknek ezek a featurek kellenek, azok kénytelenek lemondani az 5G-ről.
Mondok példát: Xiaomi Redmi Note 13 Pro vs Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G
Az 5G változat nem tartalmaz microSD kártya olvasót, és nem tartalmaz beépített FM rádióvevőt. -
Én csak abból tudok következtetni, hogy mi jár az emberek fejében, amit megfogalmaznak és kifelé kommunikálnak. Lehet, ő nem így értette, de akkor mást fogalmazott meg.
Más: aránylag friss story, barátom részt vett egy intézmény IT beszerzés folyamatának kialakításában. Azért nem szereztek be 5G képest telefont az intézményen belül, mert a vezetőség (aki XIX. kerületben lakik) nem tudná az 5G képes telefont használni, így lehetett ezen "spórolni".
Amikor ezt elmesélte, kijavítottam, igen is van 5G lefedettség 2024 év vége óta, eleinte a Határ úton, majd kifelé a 42-es villamos vonalán is, és azóta egyre tágabb körben (ahogy cserélik le gondolom az eszközöket)
"ó, ha ezt tudtuk volna", hangzott el. -
gliskard
senior tag
FYI – Norvégok és a Svédek már idén elkezdték a 2G fokozatos leállítását.
https://www.com4.no/en/news/2g-shutdown-in-norway-sweden-impact-on-iot-connectivity -
Szerintem nem általánosított (vagy lehet, te értetted félre). Leírta, hogy náluk (az otthonában, az utcájukban) mi a helyzet. Sőt, a végén még azt is leírta, hogy "Gondolom nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben." Ez nyelvtanilag is, és logikailag is arra enged következtetni, hogy nem az egész kerületről beszélt. Szerintem.
-
-
Érdekességképpen mondom csak, hogy Budapesten a XIX. kerületben beltéren korábban csak 3G volt. Mióta kikapcsolták, harmatgyenge 2G. WIFI-n telefonálunk, mióta a nanocella szolgáltatást is lelőtték. Az utcában kültéren néha van jel, de előfordul, hogy ott sincs. A Family Frostos árusnak nem tudunk kártyával fizetni, mert nem tud csatlakozni a hálózathoz. Már többször bejelentettem a problémát .. de semmi nem történt. Gondolom nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben.
-
Pikari
veterán
Az 5G biztosan mehetne, de a kisebb frekvencia csak jóval kisebb sávszélességet tesz lehetővé. Ezeknek az újabb szabványoknak meg mégis valahol az volna a lényege, hogy gyors netet tudjanak nyújtani rajtuk keresztül. Úgyhogy a kis frekvenciás hálózatokat előbb-utóbb biztosan le fogják lőni. Alsózalarottyantón meg majd nézik a pottyantós wc-ben a galandférgeteket szórakozásképp, mert biztosan nem lesz 5G jel, hacsak nem a 2G hálózat sávjaiból is 5G-t nem gyártanak.
-
laed
senior tag
válasz
69Raizen69
üzenetére
Fel kell készülnünk a clickbait cikkekre.

-
dokiph
tag
Nálunk még csak túl sok falon se kellene átjutnia itt faluhelyen, várostól pár km-re, csupán az északi falazatunk az vastagabb vályog.
(Hozzáteszem, hogy a déli irányban van 1-2 km-re tőlünk torony..)
Gyak. ezért kénytelen vagyok 2g-s régi samu telót használni, és váltanom kellett szolgáltatót is, hogy legyen térerőm, és elérhető maradhassak.
Ennyit a nagy fejlettségről és modernizálásról, kivezetésekről...
2025-öt írunk.
Pár éve határozottan jobb volt felénk a térerő, bármely szolgáltatóval...
Hajrá Magyarország, hajrá "8g-s" magyarok !
(Elnézést a "lezáró" stílusért, de ez kikívánkozott sajnos.) -
BE4GLE
senior tag
Jól tudod. Lehetne. De én a 3g lelövésekor is azt tapasztaltam, hogy nem nyújtottak helyette alternatívát, amin lehetett volna netezni. Szóval én elég pesszimistán állok ehhez. A mai napig találok Budapesten olyan helyet ahol a telefon 2G-re vált. Pusztán azért mert túl sok falon kellene átjutnia jelnek. Akkor szerinted mi lesz az ország többi részén?
-
btprg
senior tag
Egyébként úgy tudom, hogy a 800-900MHz körüli sávokat is lehet 4G-re meg 5G-re használni, szóval egy esetleges 2G megszüntetés esetén mehetne az újabb szabvány is ezeken az alacsonyabb frekvenciákon nagyobb hatótávolsággal eldugott helyeken.
#38:
Nagy igazság ez a svájci bicskás hasonlat. A régi Nokiámmal odanézés nélkül is tudok gyorsgombos hívást indítani, ébresztőt szundira tenni, hívást fogadni.
Ismerőseimet meg napi szinten látom szopni azzal, hogy hívják, nem jelenik meg a képernyőn a "gomb" hogy fel tudja venni csak másodpercek múlva (vagy soha, a bugos szoftver aktuális foltozgatási állapotától függően), az SMS helyett valami Google app lesz egyszer csak randomra, szóval az informatika negatív trendjei a telefonálási lehetőségekre is rossz hatással vannak.
Én nem vagyok paranoiás, de azért örülök hogy biztosan nem jelennek meg a kontaktjaim valami random felhőben, és nem fog azok alapján ajánlani ismerősöket a bármi, meg nem fogja akarni a kiskutya app a kontakjaim alapján felvenni barátnak a Mancikát magától stb. (Ilyeneket állandóan látok/hallok másoknál.)#42: Igen, sajnos tapasztaltuk, nagymamámnak próbálkoztunk ilyet venni, de még nekem is kínlódás volt próbálkozni vele.
-
törölt tag
Telefonokkal nem lesz gond, de a rengeteg egyéb kütyü az kuka. Mondjuk... Az ezer éves 720p-s kamerás márnemannyira okos otthonomat kukázhatom nyugodtan, ráfér a ráncfelvarrás úgyis.
Mik mentek még ilyenekről, távolról kapcsolható gázkazánok meg ilyen cuccok. Az online pénztárgépek mit használnak? -
btprg
senior tag
Hát én szomorú leszek az biztos, telefonálásra a mai napig Nokia 6310-et használok
Az okostelefon miniszámítógépnek jó, de telefonálásra egy vicc.Az a gondom, hogy az új nyomógombos 4G/5G képes telefonok gyakorlatilag okostelefonok érintőképernyő nélkül, ugyanúgy agyonbonyolított, a régi Nokiák "egyszerű de nagyszerű" kezelhetőségéhez képest használhatatlan vackok, magas szintű operációs rendszerrel, app-okkal, internetkapcsolattal. Szóval ugyanúgy sebezhető, feltörhető, bugos, csak éppen még annyi support sincs hozzá mint a rendes okostelefonokhoz.
Majd utánanézek, hogy nincs-e valamelyik ilyen modern nyomógombos hulladékhoz valami open-source szoftver amivel használható lenne.
-
Szerintem nem ez van a háttérben. Nekem is van egy 'normál' (mert most már ez az alap) okostelefonom (Poco X3 Pro - vagyis 'haladok a korral', bár már lassan csereérett lesz ez is), de telefonálásra (csak és kizárólag telefonálásra - vagyis internetre nem) egy 'buta' Nokiát tartok, mert ennél 2-3(-vagy több) hétig a töltőre sem kell néznem (ellentétben az okostelefonnal, aminél 1-2 naponként tölteni kell). Ez a Nokia csak 2G-t tud (na jó, a 3G-t is ismeri, csak mivel azt már nem használja semmi, ...), de még mindig használhatóbb, mint a tepsi. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint egy 'mindenttudó' zsebbicskát: ha normálisan, megbízhatóan, gyorsan akarsz vágni valamit, akkor egy jó kést nem fog soha überelni, akármennyi 'plusz' is van benne, és 'alap' felhasználásra akármennyire is használható lehet. És egy szakács még kempingezéshez is inkább a saját kését viszi, mint egy bicskát.
-
janeszgol
félisten
válasz
Valamivagyok
üzenetére
Alcatel is van. 10 ezer ft-ért vettem, dual sim, mindkét foglalat 4G-s. Igan a hangminőség tré, sokszor visszhangos volt. Aztán visszaadtam muteromnak a Lumia 630-at, aminek a hangminősége és a mikrofonja kifogastalan. Mint minden Lumiának.
Én ezeket fogom sajnálni. Bár a 4-5 éve kapható telefonok zöme remek hangminőséggel bír telefonáláskor már. Előtte ez nem volt így. -
Pikari
veterán
Azt hiszem, ez a topik rólam szól, mert nekem 2G-n csatlakozik még a telefonom. Én nem tervezem lecserélni a telefonomat, se a sim kártyámat. Persze ha megszűnik a 2G, akkor nem lesz választásom, mert a munka, meg a manapság oly divatos futárszolgálatok miatt kell egy mobiltelefon. De engem abszolúte nem érdekel a mobiltelefon, a hátam közepére se kívánom. Tudom, tudom, mindenki azt bújja napi 24 órában, szarni se tudnak nélküle. Nekem ezek a hálózati protokolváltások, adategyeztetések, évente egyszeri 3000 forintos egyenlegfeltöltések a benzinkúton, olyanok, mintha valaki az ősi szerszámomat ütné csalánnal. Pannon, telekom, vodafone, felőlem pont megdögölhet az összes.
-
Jelenleg 2G-n kommunikálnak a 3G-ről "visszazuhant" autós fedélzeti rendszerek, riasztók és egyéb átjelzők. Ezeket azért nehezebb cserélni, mint a mobiltelefonokat..
-
Valamivagyok
tag
Telefonálás szintjén nem nagyon érzem ezt problémásnak. De van egy első generációs Micra Jota M pénztárgépem ami 2/3G-s az megy a lecsóba, ha ezt meglépik.
Mondjuk a szervizes szerint örüljek, hogy még működik. Öt év az hosszú idő, az újak már 4G-sek egy ideje. A háttérben azért készülnek erre a hardver gyártók. Egy idős rokonnak kellett egy új Nokia, egy 110-est vettünk az euronics-ban 8000Ft-ért és 4G-s. Ha jól lesz adagolva kevés embert fog leforrázni ez a lekapcsolás. -
Édesanyámnak nyomógombos 4G képes HMD telefonja van, nemrég cseréltünk rá, hagytam neki 4G-t bekapcsolva (adatkapcsolat nélkül), viszont akkutöltések után néhány nap alatt lemerülgetett... szólt, hogy csináljak vele valamit, mert gyanúsan gyakran kell tölteni... azóta 2G-n szerintem több, mint 1 hétig is elketyeg...
szóval ő hiányolná az energiatakarékos 2G hálózatot 
-
Chp
őstag
Nem ezért járok Prohardverre. Tudod miért írtam.
-
Victorio
aktív tag
A 3G lekapcsolása előtt egy egész éven át futott az állami támogatású csereprogram, amikor a 4G-re nem képes telefonodat leadva 40 000 Ft kedvezménnyel lehetett 4G képes telót venni.
Az egész család 60+ korú tagjainak akkor cseréltük mi is 4G képes nyomógombos nagymamatelefonra a készülékeit gyakorlatilag ingyen.Persze sokan leszarták, mondván majd elműxik 2G-n úgyis, most meg lehet rinyálni, hogy jaj, nem lehet ezt így, mi lesz velük. De aki nem hajlandó tenni valamit amikor lehet, azon nem lehet segíteni.
-
BE4GLE
senior tag
Ennek simán az lehet a vége, hogy romlik a lefedettség. Általában a 4g könnyebben árnyékolható, mint a 2g. És még Budapesten is előfordul, hogy a telefon dobja a 4g-t az épületek sűrűjében. Anno a 3g lelövésénél is az volt a vége, hogy egy csomó helyen, ahol addig tudtam netezni, már nem tudtam, mert a telefon 2g-re váltott.
-
[CS]Blade2
addikt
Cég gombos strapatelefont használ, 1000db-os mennyiségről van szó. Az azért nem kis tétel lesz. Ulefone Armor Mini 4 mondjuk tudja, az 23.000Ft legolcsóbban. 23 millióból meg is lenne, de biztos nem egy ilyen dzsunka boltból veszik, hanem a yettel-től szereznék be gondolom, ahol ki tudja mennyi lenne.
EVOLVEO StrongPhone Q1-ek vannak most. Elvileg csak a 2G-t tudják.
Hibákra is vannak berendezéseink amik SMS-eket küldenek, akkor lehet, hogy az is bukó. -
laed
senior tag
Az NMHH 2028-2030 közé várja a 2G teljes lekapcsolását.
Na ez az, amit szerintem ők se tudnak. Nyilván monitorozzák a forgalmat.
2030-ra szerintem a 4G is elavult lesz, az 5G-t meg alig fejlesztik....
Annyi itt a bizonytalan tényező, hogy meglehetősen nehéz jósolni.
Ma egy 4G képes mobil 40 rugónál kezdődik, ez azért elég húzós.#13:
Ez nem csak elmaradottság, igény kérdése is. Sokan mobiloznak út közben, de én pl. hogy tegyem ezt meg akkor, amikor vezetek? -
Nyilván nem az embereknek kell majd megfizetni, amikor az MVM lecserélni kényszerül az amúgy tök jó távleolvasós villanyóráit
Szerintem azok legalább 4G-n mennek, legalábbis a háziak.
Azt tudom, hogy vannak ezeréves GSM modemes órák is, de azok nem lakosságiak és nincs belőlük végtelen sok és valószínűleg előbb-utóbb mindenképpen cserélni kellene őket.
-
ROBOTER
addikt
Miért kell gondolkodás nélkül elhinni minden hülyeséget?
Nagyságrendileg 9,5 millióan élnek Magyarországon, szerinted ennek 10..15 százaléka "elsősorban nyomógombos" 2/2.5G telefont használ? Bökj rá a térképen egy olyan térségre, amit a legelmaradottabbnak gondolsz, menj oda és csöngess be idősek házaiba és nézd meg a telefonjukat.
A cikk "van jelenleg forgalomban" kifejezését inkább nem minősíteném.
-
joghurt
addikt
Nyilván nem az embereknek kell majd megfizetni, amikor az MVM lecserélni kényszerül az amúgy tök jó távleolvasós villanyóráit (miközben még mindig akad fekete forgó-morgó is).
A konkurens, ámde gyorsabb portál hozzászólásaiból: És akkor az édesdrága Miniszterelnök úr hogyan fog telefonálni?
#6: Nem, a közösítés már félig megtörtént. Januártól a T a Yettel hálózatán fog 2G-zni. Az NMHH 2028-2030 közé várja a 2G teljes lekapcsolását.
-
laed
senior tag
1 hónap lecserélni az összeset.
Az igen. Nem csak olyan készülék, de olyan SIM is kell, ami ezt tudja.
Annyit mondok, hogy ha 1 hónap állna a rendelkezésre 1 millió mobil lecserélésére, és mondjuk a T-nél akarnának ehhez készüléket venni, akkor a sor elkezdődne az EUROPARK (ma: SHOPMARK) első emeletén, a vége meg valahol a metróaluljáróban lenne.
-
69Raizen69
tag
Ha tényleg ki lesz vezetve akkor jobb lenne egy konkrét dátum ahogy a 3G kivezetésekor.
Mert ez inkább hajaz egy clickbait cikkre -
laed
senior tag
Hangzatos cím, aztán kiderül, hogy csak közösítik a hálózatot.
-
cinemazealot
addikt
Jól értem, hogy akkor a 2G leépítésének az lesz az első lépése, hogy a jelenlegi 2G hálózatok össze lesznek vonva szolgáltató fuggetlenné? Ezzel gyakorlatilag elharmadolják a 2G fenntartására fordított erőforrásokat?
#3 bambano
Az majd 7 hónap múlva kiderül.
-
E.Kaufmann
veterán
És a "VAN" különcködni fog vagy "holnaptól" 2G-n ők lesznek a NINCS?
-
ROBOTER
addikt
A "nyomógombos készülék" az utolsó szempont, 1 hónap lecserélni az összeset.
A GSM alapú nyomkövetők, riasztók, régi pénztárgépek stb. a kihívás ebben a történetben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- X1 Carbon Gen10 27% 14" FHD+ IPS i7-1260P 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7600K / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 256 SSD + 1TB HDD
- iPhone 16 128GB Ultramarine Karcmentes, 100% akkuval!
- Thrustmaster t300 Ferrari+tlcm pedál(garanciás)!
- Apple iPad 10 Gen 64GB WiFi (2022) Újszerű,Tartozékaival. 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- Audi A6 C5 Multimedia - 1/32GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Dell Latitude 7440 Új állapotban i7-1365U 32 GB DDR5 RAM 1TB SSD Dell pro support garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.