- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
válasz
gofry #167801 üzenetére
"A tesztelők egyöntetű véleménye az volt: ha nagyon-nagyon fülelnek, akkor az apró neszek, csörgések az első esetben (ez volt carbon) jobban átjönnek, de ehhez csak arra kellett figyelniük."
Spec. ha nagyon kellett fülelniük, akkor az placebo is lehet. (Ha nagyon figyeltek volna a másiknál is, akkor ott is kijöhetett volna ugyanaz a hatás, talán még erősebben is.)
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167806 üzenetére
7-ből 5 alkalommal a semmi az 2 találat. Ezt javította feljebb, hogy az egyik esetben azt mondták, hogy a zörejek jobbak, a harmadikat pedig két részre szedtem, mert egyikük találta el, így újabb két próba, egy sikerrel, 4/10-re javult a sikerarány. Ez is a kábel javára bias, mert jobb, mint a 3.5/9.
De tegyük fel, hogy volt 5/7-es teszt. Dobj fel egy érmét 7-szer, tippeld meg előre, mi lesz. Az első néhány próbád közt lesz, hogy 5-öt eltalálsz. Ennyit ér az 5/7-es eredmény.
Nem szokásom lehúzni embereket, így nem kell félni, hogy MLM-et alapítok, van morálom. Simán lehúzhatnám, aki hív mérni, mégse teszem, mert szerintem egy gomb megnyomása ingyenes szoftvereken nem érdemel fizetséget. És akkor ez már közel nem lenne a kábeles buli szintje.
Elvagyok a fórumon kívül is, szeretetben sincs hiányom, és ő is jót röhög a kábeleseken, köszönjük szépen a jó perceket.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167803 üzenetére
Szóval valójában 10 esetből 4-szer találták el. Ez a tippelésnél is rosszabb, aki átlagosan 5/10-re esik.
Tamoo: Biztos van, aki szeret rosszul kijönni, nem ok nélkül fut a sok MLM is. De általánosságban elmondható, hogy a sokakat károsító csalásokat (mert a kábelipar az) lekapcsolni nagyságdendekkel több embernek segít, mint amennyinek árt. Nem ok nélkül tesz így a fogyasztóvédelem sem.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167750 üzenetére
1) Nyilván élvezem, szeretek tanulni. Nem üt ki semmilyen más szórakozást, én például sokszor egy bénább film vagy sorozatok közben szoktam edzeni, ahol nem annyira az a lényeg, hogy elragadjon, így több idő marad másra. Nem mondtam, hogy nem lehet mindent mérni. Szívesen megosztom veled a pár napja írt, pontosan 100 oldalas, végtelen akadémiai forrással alátámasztott folyamatszabályozásról és rendszerelméletről szóló írásomat, ami bizonyítja, hogy nincs olyan, amit ne tudnál mérni, sőt, egy mérés leír minden tulajdonságot. Nyilván van szubjektív rész, de az más. Ami nem létezik, abból a szubjektív részt placebónak hívják.
2) Stalkolsz, mi?Mindkét posztot vittem az audio iparban (sw dev, hw teszt), konzumer, pro, és autós ágban is, belépőtől high-endig. Februárban a kettő keverékében kezdek. Tanulok hw devnek is, de egy másodlagosan vitt egészségügyi mérnök képzés ennek csak egy részét teszi ki.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167743 üzenetére
Nem a szubjektív részt kell mérni, mert az ízlést nagyon nehezen kvantálod, mondhatni, lehetetlenül nehezen. Azt mérjük, amit tudunk, itt épp azt, hogy van-e különbség. Nyilván már a SINAD is megmutatta, hogy van a két erősítő közt különbség, ahogy mondod, még elég lényeges is, te pedig választottál, hogy melyik tetszik jobban. Ezért szoktuk sok megosztó vélemény (pl. kedvenc hangszórógyártó) után otthagyni, hogy "de azért hallgasd meg". Ettől még műszakilag a magasabb SINAD az objektíve jobb, és általában több ember szereti, de ez nem jelenti azt, hogy hiba lenne mást választani, pusztán az ízlésed miatt.
Bár házimoziban én személy szerint az objektíve jobb rendszerre törekszem, és az utolsó műszaki paramétert is addig pofozom, amíg nem lesz a SINAD-om 131 helyett 132 dB, hiába nincs értelme (de szórakoztató és sokat tanít), tudok a saját életemből is példát mondani, amikor az ízlés dominál: tudom, hogy a mobilom árán léteznek vitathatatlan metrikák szerint olyan darabok, amik minden téren jobbak, mégis annyira tetszik az Android One letisztultsága, hogy amellett döntöttem.
Itt viszont olyan kérdések merülnek fel, hogy létezik-e egyáltalán különbség digitális kábelek közt. A kérdés konkrétan az, hogy van-e különbség olyan kábelek közt, ahol nem a kábelen vitt áram számít, hanem hogy az idő többségében volt-e vagy nem volt rajt áram, a hallható frekvenciaspektrumtól milliárd Hertzekre. Olyan hibáról beszélünk, ami 100% pontossággal kijelezhető a fogadói oldalon. És van is hiba, erre találták ki az ECC-t. Olyan szinten bevált megoldás, hogy szinte csak akarva tudunk egy digitális kábelbe akkora zavart bevinni, hogy abból kihagyás legyen - merthogy ez történik, ha annyira sérül a jel. Ez egy olyan világ, ami teljesen lecsatolja magáról az analóg jelenségeket, és azok közül semmi nem érvényes. Akik a kábelek mellett érvelnek, olyan szintű dolgot akarnak megmagyarázni, hogy a fűtésem jobb lesz, ha az autóm kék. Ennyire nincs köze a digitális jelnek ahhoz, hogy milyen torz áram megy a kábelen. Mégis előfordulhat különbség, el is mondom, hogyan:
Csináltam én is sok tesztet, és az esetek 99%-ában bukott a tulaj is, aki hívott, de egyszer máshogy történt: azonnal zajosabb lett az olcsó UTP, látványosan. Első dolgom az volt, hogy megkérdőjelezzem, mi hazudtolja meg a fizika törvényeit, mert azok kicsit hitelesebb emberek által vannak bizonyítva, mint egy mérnököket nem alkalmazó gyártó, aki évente elad kb. 10000 kábelt. Nem tartott sokáig kitalálni, hogy hálókártyát is cserélt a kábellel, mondván "így gyorsabb tesztelni", de ezzel egy földhurkot kapcsolt a rendszerre, ami egyik esetben ott volt, másikban nem. Amint ezt megoldottuk, ő is bukott a teszten, mindkét eszközparkkal, és ismét ott vagyunk, hogy 100% a kamukábelek tesztbukási aránya. Földhurokkal nyilván lehet csalni, mert azzal megkerülöd a kábel hatáskörét. Miután az AudioQuest egyszer nagyon durván lebukott, hogy a bemutatóiban EQ-t használt különböző kábelek közt, simán elképzelem, hogy az új módszerük ez.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167739 üzenetére
Rossz mérnök lennék, ha beérném egy szerintemmel. Mindent addig próbálok, amíg teljes biztossággal nem állíthatok valamit, akár olyat, ami engem igazol, akár azt, hogy tévedtem, de ebben a szakmában magánvéleménynek nincs helye, csak tényeknek.
Az aranyozott optikát csak azért hoztam fel, hogy SPEA érvét erősítsem, ugyanis az arany egy optikai kábel végén még hátrány is lenne, ha belülre is raknak, mivel kimagaslóan durva anyag, ami nagyon szórja a fényt. Természetesen ezt a diffrakciót kiszűri a dekóder, nem gond, mert kicsi a frekvencia hozzá, hogy valódi kárt okozzon, ettől még elvi hiba. Ez csak egy példa azok közül, hogy a házimozis gyártók milyen hülyeségeket árulnak, elég sok volt ma terítéken, megfér egy n-edik.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gofry #167731 üzenetére
Hát ha többet tettél egy "na, hallasz valamit?" szintű tesztnél, tehát közelít a hiteles felé, akkor jó lenne. Én mindig leírom, hogyan zajlott egy tesztem, ez bizonyítja, hogy az elfogultság lehetőségét megszüntetve történt, ezért az eredménye a valóságot tükrözítheti bizonyíthatóan nagy (p > 0.99) faktorral.
-
Dorian
félisten
válasz
gofry #167723 üzenetére
marketingbulshit
Gondolkodj el egy kicsit azon, hogy digitális átvitelre akarsz ráhúzni analóg átvitelben tapasztaltakat. Ha analóg kábelnél az ezüstözött felfelé húz (amúgy csak mert magasfrekvenciákon jobban torzít) attól még a digitális átvitelnél tök másfajta hangi különbségek vannak. De ez is mondjuk koaxra igaz, HDMI-nél ez igazából nem is lehetséges.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
gofry #166914 üzenetére
Jól látod, az új kisiparos kábeleken sokat lehet bukni ha eladod.
Használtan már más kérdés. Volt hogy vettem egy tápkábelt valamennyiérteladtam valamennyiért aztán egy idő múlva valaki egy 20assal hirdette többért és meg is vették.
"Márkás" használt kábelekből sok a hamis a használtpiacon amit nehéz vagy nem is lehet megkülönböztetni az eredetitől. VDH, Kimber, Furutech, AQ stb. Új itthoni árához képest csábító lehet, de csak ahhoz mérten.
Magam részéről az a véleményem, hogy a rendszeredhez megfelelő lenne jó minőségű Sommer, Klotz, Van Damme stúdió/PA-ban elterjedt kábel is. De ha a hifi kábelezés részét is hobbinak tekinted, örömöd leled benne, akkor hajrá, nem akarlak lebeszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- DOOM - The Dark Ages
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BMW topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest