- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zájec
veterán
szivesen
most kinéztem magamnak egy ilyen ventitartó keretet :[link]kellene mert szeretnék még egy ugyanilyen ventit berakni elöre..
a venti megvan már... csak keretem nincs...sajnos nem valami jó kép, mert nem látszik annyira jól a kékledes világitás..
na ez alá lenne a párja.. -
Gorneck
legenda
Elviekben már igen...mondjuk még valós infót nem kaptam, hogy van e beszerehető e. A kéklapástos Coolink ventiket szeretném lecserélni vmi világítósra...csak a 2-3k-s db ár húzós nekem...mondjuk nem lenne jó ismét belefutni egy olyan venti trióba amilyen a Coolink. Nekem sajna hangosak...30-40 centire a fejemtől...
Mondjuk eddig AC volt tervbe...sokan dicsérik és a hangja is kellemes...az ára is jó.
-
BlacKSouL
addikt
Túlbonyolítod. Ha már egyszer tudna egy alaplap áramot szaggatni, akkor egyszerűbb, ha tud feszültséget szabályozni, és akkor szoftveres irányítással meg tudja oldani a szabályzást. Ahogy a legtöbb mai lap meg is tudja. 5-6 V általában még épp elég a Hall jeladónak, hogy tudja érzékelni a fordulatszámot, tehát a fordulatszám érzékelés megoldott marad(néha az én csutkára letekert és ott 5V-ot adó szabályzómra kötött ventinek nem elég, és nem ad fordulatszám-értéket, de sose tekerem le annyira) Kevés olyan ventit építenek be manapság a júzerek, ami 12V-on nagyon pörög, és 4-5V-ra kéne letekerni mondjuk csendesítéskor. Általában 5-12V között elég a fordulatszám-tartomány.
Az áram szaggatása amúgy is hangos, tehát ha alacsony frekvencián szaggatod, akkor búgni fog.(Pl az én szabályozható fényerejű villanykapcsolóm a falon) Ha meg magas frekvenciával szaggatod, mint ahogy a pc-s ventiknél, akkor meg nem tudod jobban leegyszerűsíteni, mint ahogy most van a PWM-el.
Elvileg megoldható lenne, hogy egy kondi feltöltődne és az üres időben kisülne, tehát biztosítani lehetne a folyamatosságot, de mivel odáig 12V érkezne, azt még csökkenteni is kellene. Úgy meg már jóval bonyolultabb. És azért a hely is elég szűkös ott a ventin.
Akkor már tényleg egyszerűbb ha kicsit veszteségesen potméterrel(vagy az alaplapon lévő gyári, szoftveresen vezérelhető szabályzóval) esetleg a PWM módszerrel szabályzol.Egyébként én is sokszor gondolkodtam egy időben a dolgok egyszerűsítésén, de rájöttem, hogy azt már valaki kitalálta jobban
-
BlacKSouL
addikt
Egyenes az már, nem kell kiegyenesíteni
Alapvetően is egyenáramú a rendszer. A szaggatott tápjelet max összekötni tudnád folyamatos tápjellé(ha erre gondolsz) egy csökkentett feszültséggé, akkor az azt jelenti, hogy tulajdonképpen kapna egy folyamatos csökkentett feszt a 12V helyett. Ehhez viszont kéne egy feszültségszabályzó. Ami kétféle is létezik olyan ami könnyen használható: az egyiket potenciométernek hívják, a másikat PWM vezérlésnek.
Honnan is indultunk ki?
Kiegyenesíteni váltóáramot tudsz, pulzáló egyenárammá sima egyutas egyenirányítóval, vagy folyamatos egyenárammá kétutas e.irányítóval vagy Gräetz-hidas e.irányítóval.
Nem keverted véletlenül a két dolgot? -
BlacKSouL
addikt
A 4. madzag adja a PWM-vezérlőjelet. A PWM-es ventikben ugyanis van egy megszakítóáramkör, amit vezérelni kell. Ha csak egy hagyományos ventit vezérelsz külső PWM-vezérlővel, akkor az ugye madzagtól ki-be kapcsolgatja az egész venti tápellátását. A probléma annyi, hogy amikor éppen nincs feszültség alatt, akkor a fordulatszám-érzékelő áramkör sem tud fordulatot mérni, csak mikor fesz alatt van, így akkor nem működik a fordulatszám mérés, illetve hamis eredményt adhat.
A fordulatszám méréshez úgy tudják állandósítani a tápellátást, hogy folyamatos feszültség megy egészen a venti áramköri lapjáig, és a 4. kábel vezérlő(megszakító) -jelei alapján működik a venti megszakítóáramköre, ami csak a tekercsekbe jutó áramot szakítja meg, míg a fordulatszám érzékelő áramkör folyamatos tápellátást kap.
Talán találok hozzá képet is hogy érthető legyen.Tehát fordulatszám mérés nélküli, kétmadzagos ventiknél megvalósítható lenne az alaplapi PWM-vezérlés, de mivel az újabb(komolyabb minőségű) ventik többségénél van fordulatszám érzékelés, hiszen ez részét képezhetii a pontos vezérlésnek, így ebben az esetben (ha már úgyis 3madzagos, és fordulatszám érzékelésre képes) a PWM-képes ventibe került egy megszakító, a vezérlés megmaradt az alaplapnál, de nem a feszt, hanem csak egy jelet szaggat meg a plusz 4. madzagon, és megmarad a fordulatszám érzékelés lehetősége, ami szintén jól jön magánál a szoftveres PWM vezérlés alaplapi szenzortól függő komplex szabályozásánál.
-
BlacKSouL
addikt
Kazán vga-hoz meg olyan hűtőt kell beszerezni, ami zárt, és hátsó panelen szépen kinyomja a hőt. Mert a meleg is olyan mint a büfi meg a fing: Jobb kint mint bent.
Egyébként próbaképp kikapcsoltam a hátsó ventit a proci mögött: alapból 38 fokos a Prescott(huzigálva) kikapcsolt ventivel 46-ra felkúszott. Egyszerűen mert a meleg bentragadt, és azt szívta vissza egy idő után. Leterhelni nem is mertem. Az mondjuk egy dolog, hogy a vga-m még terhelve sem olvasztja meg önmagát, ugyanis elég volt a pici aluhűtőjét egy pici rézhűtőre cserélnem, és máris elvisel 30%-os minituningot, és még úgyis csak meleg a hűtője. Dehát ez az én bajom, hogy nekem ez a vga is megfelel -
Gyuri27
félisten
Scythe Kék Ledes 12cm-es rendszerhűtő, potméterrel. , Zalman ZM-MFC2 náluk próbáltad már?
-
BlacKSouL
addikt
Az alaplapi pwm-es csatlakozóra rakott 3tűs ventit szoftveresen lehet szabályozni, ha olyan a lap, amit az adott szoftver ilyen szempontból támogat. De ez sem szentírás, csak esetleges. De azt lenne jó tudni, hogy a Zalman az tud-e hardveresen de nem-pwm-es üzemmódban szabályozni a pwm-es csatlakozóján. Mert ha a másik hármon tud, akkor elvileg a pwm-esen is kéne tudnia, akkor is ha az alaplap esetleg nem tud. Már csak azt kéne tudni, hogy a szabályzó egy-az-egyben veszi-e át az alaplaptól a pwm jelet, vagy ő maga állítja elő valamilyen szenzori érték alapján.
-
BlacKSouL
addikt
Hol lesz a négy venti? Mert nem nagyon van ledes, vagy csicsás pwm-es cucc, és gondoltam ha legalább az egyik venti nem lenne annyira szem előtt, akkor mehetne az a pwm-csatira, és akkor az lenne sima fekete venti. Vagy nemtom, a szabályzó pwm-es csatlakozója tutira nem tud azon a csatlakozón hagyományos vezérlést csinálni? Mert ha igen, akkor nincs gond, mehetne egy jó minőségű nem-pwm-es ledes rá. Elvileg a pwm-es csatlakozók többsége olyan, hogy a 3pines csatit is rá lehe dugni, és akkor egyszerűen nem pwm vezérelt lesz, de fordulatszámot lehet potival vagy szoftveresen állítani. Persze ez mind alaplapi csatlakozó esetén érvényes, nemtom a Zalmi szabályzója menniyre toleráns.
-
BlacKSouL
addikt
Csak kispályás
Sajna egyelőre még mindig a PWM-esség a szűkebb keresztmetszet, így ezt vettem inkább figyelembe, a minőség és a halkság mellett, és a következők jutottak eszembe: Az Arctic Coollingnak vannak már remek folyadékcsapágyas pwm-es ventijeik, és a megbízhatóságra náluk nemigen volt még panasz. Lett nemrég a Scythe-nek is pwm-ese, bár nem annyira jó a csapágyazása, mint az S-Flexeiknek, vagy az említett AC-nek. És ott van a Cooler Master, amelynek szintén van relatíve egyszerű, tehát hagyományos csapágyú pwm-ese. Ezek alapvetően mind 1500-as max fordulat alattiak, tehát elvileg maxon is csendesek, lassan pedig valóban halkak. És a minőségükre általában nincs panasz. A szépség..hát sajna mind fekete. Az AC ami kilóg a csapágyazása miatt, így gyakori használat mellett, hosszútávra ő ajánlott.
Sajnos hirtelen ledes pwm-est nem találtam senkinél, de majd még keresgélek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Hardverkemping június végén
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged