Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Na egy érdekes adat, tegnap lett levéve a téli felni az ősszel vásárolt új conti TS870-es gumikkal, (225/50 R17 98V XL FR) az újkori profil 8.5mm volt, most 4555km után 8mm lett.
Szerintem a használathoz és a futott km-hez képest sokat kopott, nagy hidegben- nagy melegben nem is mentünk sehova, murva, földút, kapartatás, rugatás nem volt, rendes országút, autópálya, 100-130 közötti tempó, 20+ fokban pálya se volt, és egy Citroen C4 Grand Picassoról van szó 1500kg alatti önsúllyal, amihez a 95-ös gumi is elég, szóval inkább kímélve volt.
Ha a kopás azonos marad, akkor az 5mm/ 5000km alapján a 8.5-ről 5mm-re kopva 7db 5000km-es egység jön ki, azaz 35000km. Ha telente nem 5, hanem 8 ezret megyek, 4 év, max egy következő, és vége, szóval franc se tudja, szerintem ennyire vannak ezek belőve.
Kíváncsi lennék, már nézi-e az ilyesmit.
A 18-as TS860-asok, amiket most ledobtam, made in Germany, ez Portugal, szemre sincs nagy különbség. -
Rick4
félisten
Na felkerült ez a tracmax gumi, hááát, elsőre picit furcsa, asszony kiállt a gumistól, előre indulva nagyobb gázra kapart picit, amit előtte más gumikkal nehezen értünk el, mér akarva se nagyon ment, utrána megnéztem én is, kitekert kormány és nagyobb gáz esetén valóban kapcsol a kipörgésgátló, csikkan a gumi, ilyen szerintem a Bridgestone-nál nem volt, de lehet 100m után még van rajta valami cucc, és amőúgy se feszegewti majd az embber a harátokat, de rugózni kiválón rugózik, rosszabb úton szépen átmegy, szemre teljesen rendben, 7mm minta van kezdésnek (Conti Premiumcontact6 6.8mm volt) cserébe 1.5 conti, 2 nexen, 1.7 hankook ára volt a komplett 4db-os szett, 95K volt szereléssel, számlával, mindennel, tehát maga a gumi igazságosan 20/db áron jött.
-
Rick4
félisten
válasz
elpescador
üzenetére
Át van kötve fekete vagy átlátszó fóliával, szóval annyira nem kell bontogatni.
-
Rick4
félisten
A Picasso nekem is csak ide- oda menős kocsi, évente 3x szoktam lemosni, kitakarítani, szóval nem a szerelmem, csak egy tárgy, viszont a buta hátsó futómű itt a gyári gumi- felni mérettel rossz volt, a 205/60R17 helyett a 225/50R17 sokat segített, pláne hogy 7" helyett 7.5" széles lett a felni, a nexen helyett conti gumi került fel, de a 19-essel valami brutál módon megszűnt a bólogatás- billegés, ami nem kellett oda az teljesen eltűnt, tehát van némi plusz hozadéka. Viszont már jóideje úgy közlekedem, hogy nem használom ki a benne rejlő dolgokat, csaak néha kipróbálom, kiég e a kipuff 20-30km-en haladósabban, de ennyi. Ehhez se kell űrtechnika, menne a gyári mérettel is.
-
Rick4
félisten
A mindennapokban valójában felesleges a nagy, nekem is itt van még a 225/50R17-es conti gumis szett, ami 4 évig állt a szerelőnél autóval együtt, de szemre és más tekintetben is hibátlan, tewhát feltehettem volna, de nem olyan szép, mint a 19-es DS felni, így utóbbira jött a nyári gumi, ma délután 4-re van idsőpont a gumishoz, holott az eszem azt mondta, tegyem fel a 17-est, és jól van.

-
Rick4
félisten
Srácok ezt a gumit hova tudjuk a skálán tenni?
Pirelli All season sf3 Cinturato Extra load 225/40 r18 92y
Lehet marad a Transit Connect, és akkor veszek rá egy ilyen szettet felnivel, 5000km-es 2025-ös gumik vannak fent.
Valójában kb évi 2000km-re kellhet max, szóval a 4 évszak mellett szól minden, d elehet megmaradna a jelenlegi szettőbl a téli Conti TS850P seal, mert hát a seal ugye tudjuk, hogy jó.
-
Rick4
félisten
Azzal technikailag nincs gond, ha lejárod 3-4 év alatt, tehát 5-6 évesen úgy veszed le, hogy abból 3 évet nem ment, de már elkopott, itt a 10 évessel van baj, szerintem akkor is közel necces, ha ebből 4 évig új volt, legalább is ez így eladhatatlan, és ezért is van bajom a gumisok által kitalált 5évig újnak minősülő gumival. Veszek egy 4 éves gumit, el akarom adni 2 év múlva, de bármilyen is, az akor már 6 éves, tehát nem adnak a használt piacon érte annyit.
-
Rick4
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
Én nem panaszkodtam, többéves gumit újként elsütve én se szoktam venni, ez viszont féláras, és tényleg új volt, 3-4 évre tökéletesnek tűnt, mivel tényleg jól működik, és még mindig van 6mm profil, kár lenne ledobni, pláne hogy a héten hirdetem meg, már nem nagyon járok ezzel az autóval, és csak foglalja itt a helyet.
-
Rick4
félisten
válasz
pinnacle
üzenetére
Furcsa, ez csak egy évvel fiatalabb, és ilyen, szerintem ha nem kopik el, még tud 4-5 évet ebben a tempóban (évi 3-4 ezer km, ebből 70% nyári gumival) csütörtökön megyek a gumishoz, pont tegnap szedtem elő őket a kupacv aljáról, ami ősz óta a hátsó teraszon van. Ha lemosnám és átkenném, nyilván még jobban nézne ki.

-
Rick4
félisten
Amennyiben egy közösségi adószámmal rendelkező uniós cég az eu-s országokban kíván értékesíteni, úgy még akkor is áfás körbe esik, ha egyébként alanyi adómentes lenne, de eléri az adott országban a 10 ezer eurós értékhatárt, onnantól fordított áfás lesz, tehát ha eladtak 100db 40 ezer forintos gumit 25 autóra, a 26. autónál már befizeti a magyar költségvetésbe az áfát, tehát ezzel nincs sok csalási lehetőség ráadásul már az OSS rendszerben vallja be, szóval szóval itt nem nagyon van áfacsalt gumi...
BNiztos megvan a kiskapu, de bármi is volt eddig, ezek a kiskapuk záródnak szépen, és egyre inkább nincs lehetőség trükközni. Az, hogy ő külföldön vette olcsóbban a gyártótól, még nem áfacsalás, hogy netes raktára van 100 ezer darabos készlettel, de csak 5 alkamazottal, az meg csak ooptimalizálás, nincs benne csalás. -
-
Rick4
félisten
Ott kellene az oldalán a rotation feliratnak lennie egy nyíllal.
De amúgy egyszerű, képzeld el, hogy elindul az autó, aláteszel egy papírlapot, és először a V alakú rés közepe kell érintkezzen a lappal, majd szépen a két szára is egész a végéig, Így tudja kitolni maga alól a vizet. Vagyis a képeden a hátsó lökös mögött állva lenne jó. -
Rick4
félisten
srácok, erről mit tudunk?
Hankook Ventus Prime 4, 225 50 r17 98W
Lenne egy egyetlen szezont használt szett 80K-ért (félár) alig egy évesen, pici kopással, a barátom, aki megvette az egyik autómat keresne nyári szettet, a felni már megvan. Nekem kifejezetten rossz tapasztalaton volt egy szett Hankookkal, de azok kínai gumik voltak, ez magyar. -
Rick4
félisten
Mi a baj a lengyel gyárral? A Bridgestone gumim is onnan jött, és hibátlan. Bármilyen gépsort leraknak egy eu-s ország bármely városában, annak bármely épületben, ha megnyomják a gombot, olyan gumi jön le róla, mint a világ túlfelén, de attól az még az adott országban készült, tehát azt fogják ráírni.
-
Rick4
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
Én nem nyomom ki az autók szemét, igyekszem vigyázni a technikára, többet állnak, mint mennek, de bármikor útra készen kell legyenek, a conti még csakcsak bírja, de a bridgestone nekem mintha eg ykicsit hamar elkopott volna. Namost a negyede áron elkophat évente is, még jobb vagyok.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
Abból is van többféle, azért az gondolom sejti mindneki, hogy egy 155-ös ggumi anyaga egész más lesz, mint egy 225-ösé, egy H sebességindexes gumi anyaga más lesz, mint egy Y-osé, ráadásul ezek mind premiumcontactok, ecocontact szóba se jöhet. Van olyan, ami 18-as vétel volt, majd 19 szeptemberében le lett állítva a szerelőnél, most 2025 novemberében hoztam el, tehát bő 4 évet álltak egyhelyben, tökéletes állapotban, 6mm fölött van mind.
-
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
charlyl
üzenetére
Hmm, nekem sose volt olyan gumim, ami repedezett volna, contikat használok minden autómra, és pl a nyáriakat már el se tettem, ott lepte a 4 kilós felniszettet a hó egész télen, nyáron is kint állnak, még csak árnyék sincs nekik, és így sincs semmi repedezés, nem tudom, ezt a szilikon tartalmat honnan lehetne kideríteni. Jövő hétre jön meg az első kínai szettem egy trackmax tx3-as, kíváncsi leszek, mit tudnak az úton, és milyenek lesznek 2-3 év múlva...
-
Rick4
félisten
válasz
focvis
üzenetére
Én is jártam így még 2019-ben 4db conti wintercontact ts860-nal az AKH-nál, direkt el let tmondva, hogy 4 db azonos ávjáratú és friss gumi kell, végül 3 új és egy jó poros- koszos került elő newgyed óra után, gondoltam étveszem, de elvittem a gumis haveromhoz, kicsit ő is húzta a száját, egymás mellé téve, és felül lenyomogatva kézzel még a tapintásuk is más volt, ugyanakkora erőre a régebbi merevebb, sokkal keményebb volt, így visszavittem mindent, és megköszöntem, majd vettem máshol 4db egyformát.
-
Rick4
félisten
Annyira felfelé megy, hogy decemberben a conti vancotact4season-okat 80K/db áron adták a spinteronál, akkor az volt a legjobb ár, most ott 76, máshol meg 69-ért is van.
Még szerencse, hogy nettóban tudtam megvenni, és így 63 most is a spinterotól, 59 máshol.
Bárhogy nézem, olcsóbb lett. 
Tegnap esett le, hogy kell egy ötödik gumi is, mivel a nyári nexen gumis pótkerék nem lesz jó majd télen, ha mégis úgy alakul, hogy eladom ezeket a nyári nexeneket, akkor az 5 új gumit egyben adom el, a 4évszakos meg tök jó lesz minden alkalomra. -
Rick4
félisten
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ebből kimaradt az, hogy az első esetben új gumiról beszélünk, a második esetben egy többévesrőpl, az öüregedés miatt szerintem exponenciálisan csökken az értéke.
Egy 5 éves, de sose szerelt gumit se tudsz 100%-os áron eladni csak azért, mert nem kopott a felület, ilyeneket az új, friss gumiszett árának feléért adnak. Kopott szerintem a felének a fele. -
Rick4
félisten
Ja, a gumis topicban legyen már egy kis gumi is, csak belepróbálok ebbe az olcsó gumi kérdésbe, a nyári Bridgestone Potenzák kicsit jobban koptak, mint amire számítottam, 22-től idáig 3 szezont mentek, és a kezdeti 7.8mm-ből 4.5mm körülire kopott, bár visszaszámolva 53 ezret mentem velükj, mai egyébként meg kb rendben van, így inkább leveszem őket, tegnap rendeltem egy szett 225/40R19-es tracmax tx3-ast, nevetséges 22500ft/db áron, maiben benne van a szerelés is, és ez már bruttó számlás ár, tehát ha a 4K/ szerelést leszámolom, 18.5K-ban vannak. Ez mindennélv olcsóbb ár, kíváncsi leszek, mit tudnak majd.
Elvileg jövő hét után fel is lesz téve. -
Rick4
félisten
Oké, hogy a motor lassan melegszik, van is benne vizes webasto télre, de ha be van indítva, viszonylag gyorsan bemelegsziik, az viszont a hűtővíz, nem a kipuff, még én is meglepődtem, hogy mennyire nem akar a cső átmelegedni. Amennyire nyomom, szerintem annyit hűt a menetszél is, mire hazaérek meg újra felbakolom, kihűlne megint. :D
Nem megy a régi szenzor fűtése, tehát nem fut le a regenerálás sem, hibakódot dob, ezért nem akarom már kínozni, ráadásul a régi kábeleit is elvágtam, bár vagy neki alul külön modul, tehát nem ditrrektbe kapcsolódik az autó kábelezésére, de nem lényeges, úgyis megy a kukába, egy volt fontos, hogy könnyebben felmenjen rá a kulcs. Pálya itt van 1.5km-re, meg lehetne küldeni, de szerda délután 4-kor kezdtem hozzá akkor még napsütéses 16 fokban, úgy voltam vele, ha kijön, akkor fél óra alatt kész, ha nem jön ki, akkor meg kell még pár eszköz, és utóbbi lett belőle. Mivel jött a rossz idő, eleve úgy készültem, hogy vagy- vagy, tulajdonképp alánéztem, hogy mi kellhet, az most már megvan, meg is rendeltem, nálunk esik 1.5 napja, és iszonyat szél fúj, szóval jövő hét szerdáig ráér elállni, addig meg megjön a gázlámpa, ha azzal pirosr aizzásig felmelegítem, akkor ennek ki kell jönnie pikk pakk.
De igazából mindegy, hogy ezzel most mi van, van itt még 2 másik autó menetre készen, ez majd meglesz. -
Rick4
félisten
Arrafelé még hóessére is számíthatsz, Kőszegen már esik, reggel a Balaton délnyugati csücskében havas eső esett, egész nap szakad az eső.
Picassom felbakolva az udvaron, nox szenzor csere lett volna még tegnap, de se a würth csillagvillás, plusz én a 120 kilómmal, se spéci lambdakuzlcs szett nem vitte, pedig még egy aksis 1/2"-os ütvecsavarozóval is megtámogattam, és úgy se tudtam leszedni. Jövő hétre jön a 6 palackos gázlámpám, 1300°C-ra megmelegítem, hátha...
Tegnap járattam a motort, még pörgettem is 2000-en, hátha, de 20 perc járás után 50°C volt a kipufogócső.
-
Rick4
félisten
válasz
tboldi
üzenetére
Furcsa ez, merev hidas az egyik autóm, nincs panhard, elől két szilenttel és 4 brezonos csavarral van befogatva, itt fordul el, hátrébb csak a rugótányérral kapcsolódik a karosszériához, nincs panhard.

Toyota proace maxnak szintén merev híd, de dupla laprugóval nincs panhard:

Transit Connect mered hidas, de van panhard, szerintem a dolog kulcsa a karosszériához fogatás mikéntje. Amennyiben hosszlengőkarokkal van becsatlakoztatva, kell panhard. -
Rick4
félisten
válasz
F_Zolee
üzenetére
Ilyen az enyém is, vettem egy felújítottat külföldről, az ugyanolyan volt, mint ami benne volt, csak szépen le volt festve, végül találtam egyet itthon 500km-es autóból, na az rendben lévőnek tűnik, a héten megyek vissza futóművet állíttatni újra, akkor kiderül, mit mutatnak a számok, de szemre látszik a különbség.
-
Rick4
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
centrír lesz az, de szezonváltás közben nem kell centrírozni, csak ha érzel valamit, mert mondjzuk telibevertél egy kátyút, ez nálam pl lehet 30 ezer km is, közben semmi szükség sincs rá, ha nincs a karosszérián vagy a kormányon érzékelhető vibráció, a forgatásra még kevésbé van szükség, mert egy normális gumi tud annyit, hogy ha idén elől volt, akkor jövőre hátra kerül, és ennyi.
-
Rick4
félisten
Nekem a tranyón a jobb első keréknél az 5-ből 1 le van törve, kijött a csonk anyával együtt.
Itt a kis jegyzettömbömben ez a sor:
2024.11.11. első kerékcsavar 1 db 1114ft
Febi 100166Szóval 1.5 éve megvan már a tőcsavar, még keresem a megfelelő időpontot, hogy kiüssem a régit, és behúzzam az újat.

-
Rick4
félisten
válasz
krypton
üzenetére
Pont jövő héten lesz hidegebb, nálunk M7 vonala 70km.-re a horvát határtól most is el van borulva, ami ugyan nem gond, de az aszfalt este nagyon hamar le fog hűlni, reggel 3-4 fokkal indul, ami még lehet bajos. Ha nappal 25 fok lenne, és pályáznál, az lenne a határ a télinek, jelenleg pont jó még...
-
Rick4
félisten
válasz
belaazallat
üzenetére
Oké, látom már...Bazz, mennyivel olcsóbb az a méret, mint az én 225/50-esem...
-
Rick4
félisten
válasz
attiss66
üzenetére
Hogy lenne ugyanolyan.

Természesen nem ugyanolyan, az alu teknőbem az M14X1.5 tök más, mint a lemezteknőben az M12X1-25, ráadásul az se mindegy, gumi tömítés, réz tömítés, vagy gumiperemes alu tömítés, esetléeg egy sima o gyűrű kerül a csavarfej alá.
amúgy van nyomatékkulcsom, de fél éve elő se vettem, két autómban cseréltem a dízel befecskendezőket az elmúlt egy évben, ott a lefogató csavarnál használtam, a többinél már elő se vettem. Olajleeresztő csavarnál sem.
De ez a legjobb olajleeresztő csavar, nem lehet elrontani, és nyomatékkulcs se kell hozzá...
-
Rick4
félisten
válasz
focvis
üzenetére
A 4 db új 19-es szerelése: 36 400 Ft
Itt lent a Balaton délnyugati csücskében fele alatt van, Szegeden szintén. Az full irreális ár.Decemberben 4db 17-es téli felrakására:
19-es nyári felnik le és be a raktárbe, felniről régi téli gumi le, az be a kocsiba, új téli gumi fel, centrír téli felni fel a kocsira) és egy új teherautó 16-os felnijeore az új 4 évszakos gumijainak fekrakására (felniről nyári le, téli fel, centrír, felni fel) fizettem áfás számlával cakk pakk 35K-t. -
Rick4
félisten
válasz
focvis
üzenetére
Nem volt, 17 és 18 volt csak. De átmérőben ugyanaz, most 225 van fent a 205 helyett, szóval van variálás rendesen.
joker88: Én egyet vennék, ha 2-3 éven belüli, és nem 5mm-re kopott a többi, azaz ha az új a kopotthoz képest 2mm-en belül van, semmit se fogsz észrevenni. Ha meg párban veszed, akkor lesz egy pótkereked.
focvis: Háát, közben tlaáltan nagyon olcsón jó Bridsgestone szettet...
-
Rick4
félisten
válasz
tboldi
üzenetére
Ez lenne, nem tudom, miért került be rossz link: [link]
Én nem nagyon szerelgetek itthon, de amit csinálok, azt egyszerűbb egy ilyennel, mint kézzel, egy aksival pont elfét nálam a többi olyan cucc mellett, amit évente 5 percre használok.
Qru, felni marad, lenne egy használt potenza szett 55-ért, ami elég jó vételnek tűnik, fele áron lenne mint a sailun, de a 225/40R19 egy viszonylag ritka méret.
-
Rick4
félisten
Tudnék most venni a nyári felnikre 4 db 225/40R19 SAILUN ATREZZO ZSR2 93Y gumikat cakk pakk 90 ezerért házhoz szállítva, pontosabban mivel céges az autó, és eu-s beszerzés, 74-ért nettóban, tehát darabja 18 ezerre jönne ki, a gumi szemre rendben van, (új, én csak a profil kialakítást, blokk zárást, bohosszborda kialakítáast nézem) több helyen dícsérik. Ennyiért még próbára is megérheti a 21-es DOT-os picit megkopott belső élű Bridgestone Potenzák helyett. Ezek elképesztően jól tapadtak, de cserébe koptak is, 7.6mm-rel vettem, most a 4.1-4.6mm-re kb 50 ezer km alatt kopott el. Ha eladom 50-ért, 22-t hozzáteszek, és van egy új szettem.
-
Rick4
félisten
válasz
TommyY2
üzenetére
Elképesztő rossz lesz a tapadás, pláne az 50°C-os aszfalton, pályázás után szétégeted a felületet, fel fog hólyagosodni az egész, ha nagyon tolod, még durrdefekt is lehet, mert a profilkialakítás miatt extrém melegedésnek van kitéve, és szét is mállik, ráadásul baleset esetén a biztosító megtagadhatja a kárkifizetést súlyos gondatlanságra hivatkozva. Miért nem télen használod, ha még mindig puha?
-
Rick4
félisten
Ha valaki otthon cserélgetne kereket, lidliben máról 25K a 1/2"-os aksis csavarbehajtó, koffer, 4Ah-s aksi, 4 méretben ütvecsavarozó dugófej: [link] Asszony nemrég ért vele haza, feltöltöttem, ki is próbáltam, elég gyorsan lekapja a tranyóról a felnianyákat, a Toyota Proace Max 23-as kulcsnyíláűsos kerékcsavarjait is lekapta, mint a huzat. Megdöbbentően jó.
blizzrd: Az oldalfal merevség első körben a kátyúktól, padkától, kicsípéstől vég, én a legerősebbet venném, nálam a Contik beváltak, most decemberben az új TS870 téli került fel 225/501R17-es méretben, olyan vele a rugózás, mint az álom, igaz 225/40R19 volt nyárinak fent.
-
Rick4
félisten
Ezt persze megértem, de én sosem kenem semmivel, és szerintem nem is kell, az nem bár, hogy majd jól beszívódik valami cucc, és megvédi, én nem hiszek ebben. De az egy barum, azt kenegetheted bármivel...
Van olyan conti premiumcontact 6 gumiszettem, amit 2020-van vettem újonnan, de 16-os DOT-tal, tehát m,ost 10 éves a gumi, és puha, repedésmentes a mai napig, van olyan, amit 19-ben vettem újonnan, és a szerelőnél állt a füvön a kocsi 2021 októbertől 2025 novemberig, azaz 4 évig, az is hibátlan, van egy 21-es Bridgestone Potenzta szettem, ami nyáron az autón van, télen a teraszon eldobálva felnistől, az is hibátlan.
Autót mosni se szoktam túl sűrűn, évi 3-4 alkalommal, ahogy kiadja, tehát még ezzel se segítek neki.8: állítólag a régi gumik jobban voltak, nem tudni, hol volt váltás, de ha eleget mész, úgyis hamarabb kopik, mint reped, ha normális cucc.
-
Rick4
félisten
Felesleges bármit is rákenni, én pl a hátsó teraszon tartom a nyári szetteket felnistől, télen lepi a hó, esik rá az eső, és pont ez van a téliekkel is, süti a nap, esik rá az eső, az a dolga, hogy bírja. Szerinted gumihotelben, ami fedetlen területen egy ketrec, jobb esetben egy sima betoton egymásra pakolva feliratozva a gumi, mivel kenegetik neked elrakás előtt?
-
Rick4
félisten
válasz
krono.
üzenetére
Az MX5 lehet teljesen más futóművel rendelkezik, nálam a kátyúkároktól való félelem indokolta az erősebb gumit, és bevált, de ide kellett az a plusz az egyszerűbb futómű miatti apró problékmák miatt is. Benne van, hogy a két autó annyira eltér, hogy nálad tényleg nem indokolná az erősebb gumit.
Qru: guminként 4.5 kiló az épp csak 20% eltérés, tudtam rólka, felrakás előtt mérlegre tettem, vártam, de nem vettem észre semmi negatívumot a rengeteg pozitív dolog mellett. De mivel nem ugyanazt keressük a menet közbeni futásban, és pláne nem ugyanolyan autóban ülve nézzük, lehet hogy ami nálad jó lenne, az nálam nem, és fordítva.
-
Rick4
félisten
válasz
krono.
üzenetére
Hmm, én a C4 Grand Picasosmra a 95V helyett mindig nagyobb súlyindexes és magasabb sebességindexes gumit rendeltem, össze se lehet hasonlítani a 95V és a 98V, illetve a 98Y-os gumikat, első körben már csak akkor se mindegy, amikor kátyúba megy az ember, ami elkerülhetetlen, nekem még sose volt ilyen bajom, hogy kicsípte volna, felnit elhajlította, repesztette volna, úgy tartanak a nyári 98Y-os gumik, és a mostani téliek is 98V lett.
A másik Picassora a 205/55R17 gyári felnis megoldás helyett felkerült a 225/45R19-es, ami a 95V helyett 93W, a 19.5kg-os gumi-felni tömegből lett 24kg gumi-felni tömeg, viszont a peresebb, ezért kevésbé deformálódó gumi miatt olyan jó lett az összhatás, hogy nincs oldalra billegés, majdnem annyival megyek be a körforgalomba, amennyivel akarok, még csak csikkanni, sodródni se akar, ESP se szól közbe, és a hátsó futóműnél a merev hidas megoldás ellenére megszűnt a keresztbordákon az elpattogás is.
Szóval én lefelé egész biztosan nem mennék. Az Y sebességindex az egy 300km/h-ig tervezett gumi, tehát biztosan jóval erősebb, mint a gyárilag rá való, a Picasso is 1470kg, annyira nem nehéz, de az Y-os gumi csak javított a rugózáson, egy álom lett. -
Rick4
félisten
válasz
Alpachino
üzenetére
Új gumi mindig sokkal jobb, mint a régi, még ugyanazon gyártó ugyanazon termékéből is, én most decemberben jártam így a télivel a használt ts860 helyett új ts870 lerült fel, és olyan elképesztőnen jó lett a rugózás, mint ha nem is ugyanabban az autóban ülnék, a tapadásról nem is beszélve.
De két eltérő gyárnál megmutatkozik a minőségi eltérés is, mi volt a kumhoval az első körös tapasztalat? -
Rick4
félisten
Pont ilyesmitől félek én is, csak conti vonalon, volt egy akciós Bridgestone Potenza kitérő, a szett ma is megvan, az abszolút nem csalódás, de néztem a 19-es felniszettre tackmax és hasonló gumiszettek vannak negyedáron, 100K körül, a kis Transit Connectemre négyévszakost, de nem tudom, akarom-e ezeket az olcsóbbakat.
Milyen módon jött elő a csalódás? -
Rick4
félisten
válasz
Corsa02
üzenetére
- Jó tapadású úton (száraz, tiszta aszfalt) az ABS általában rövidíti a fékutat, mert közel optimális tapadási határ körül tartja a kerekeket.
Az abs működési elve és a technika késlekedése miatt egy hozzáértő profi sofőrnél nem történhet meg amit írsz, ahol ennek értelme van, az a nagy átlag, aki nem tudna megoldani egy bonyolultabb fékezés+ kormány szitut, és persze minden eset egyedi, hogy közben kanyarodsz-e, milyen az út, hány fok van, lehet még az is számít, páros vagy páratlan a vezető horgászigazolványán a sorozatszám 6. karaktere.
Tehát maga a dolog a nagy többségnek jó, az átlagnál jobb sofőrnek is, nagymamának is, aki ijedtében padlóig taposná az ABS nélküli autóban is a fékpedált, és sikító gumikkal csúszna tovább, de valójában egy profi sofőrnél, aki ABS nélkül fékez, nem lesz rövidebb a féktáv, ha csak 1 centiről is beszélünk, akkor sem.
Alaphelyzet az, hogy az ABS kocka oldja a féknyomást az szenzor által érzékelten blokkolt keréken, tehát a keréknek el kell fordulnia, majd újra ráküldi a féknyomást, az tolja a munkaghengert, az szorítja a tárcsára a betétet, amjd kialakul a fékhatás, vagyis abban az időpillanatban, amikor oldja a féknyomást, nincs maximális fékhatás, lehet ez csak 100ms, de mérhető, ezért számolni kell vele. -
Rick4
félisten
mindegyik jól szerepelt körülményekhez képest.
Mi volt a körülmény? 18°C és csúszós műgyanta? Oké, csússzon, csak -8-ban teljesen más a gumi működése is, mindegy, hogy 4évszak, téli, nyári, szóval ez egy elég rossz időzítés volt a meleg okán, de persze egy dolog a sokból.ABS sose arról szólt, hogy rövidebb a féktáv, hanem hogy irányítható marad az autó, ezért mindig is a legvitatottabb auróipari fejlesztés m,arad.
-
Rick4
félisten
Itt a baja tempó és a kátyú méret volt, 70-nel kaptam telibe...
Amúgy én is mindenből az XL-est keresem, és eddig nem nyúltam mellé... Szerintem az a fontos rész kimarad, hogy egy XL-es esélyesen védia felnit is, mert az erősebb oldalfal miatt nem nyomüódik be annyira a gumi, hogy a felni és a kátyú széle összeérjen. Ha ennek csak 1% esélyt adok, már megérte ezt választani.
És az a helyzet, hogy a sima új gumit fogva is érezhető, melyik az xl, és melyik a sima. -
Rick4
félisten
válasz
atee_13
üzenetére
Nem a fékút a kérdés önmagában, hanem milyen treadwear indexes a gumi, azaz 20 ezer km után elkopik, vagy elmegy 80 ezret. A Conti tudja a 80 ezret, a linglong valószínűleg a felét se.
És akkor még van egy csomó fontos paraméter. Persze fele pénzért ettől még teljesen jó választás lehet, mivel defekt vagy szálszakadás esetén nem mindegy, mennyiért cseréled, viszont itt meg bejön a képbe, hogy melyiknél mikor lesz szálszakadás?
Pénteken mentem a teherautóval Kiskunhalasra, Solt felől Akasztóra menet belementem egy akkora kátyúba a jobb elsóvel, hogy azt hittem, kiszakad a komplett eleje, meg is álltam, de semmi, se a felnin, se a gumin nem látszik semmi, azóta se érezni semmit. Conti vancontact4season van rajta, 3500km van az autóban, 3200km a gumikban, nyilván nincs teszt, de szerintem egy olcsóbb nem biztos, hogy ezt kibírta volna. -
Rick4
félisten
Lehet, hogy nem hangsúlyoztam ki, de ezen a 4 keréken 4 évig állt egyhelyben a szerelőnél.

Qru, oksa, köszi, benne van ebben még 2-3 is, teljesen jó kézzel simogatva, de majd a nyári melegben derül ki, mi van. A kis tranyón a 16-os DOT-osok, amiket 2020-ban vettem megmaradt készletből, tökéletesen muzsikálniak még mindig.
-
Rick4
félisten
Na itt egy jó kérdés.
Volt egy autóm, most adtam el, viszont ezt az autót 2021 májusában elvittem egy szerelőhöz, volt egy kis meló vele, kifizettem, elhoztam, 9500km múlva a motor összezuhant, visszavittem.
Namost nem volt időm arrafelé menni, így a kocsival se bajlódtam, volt több másik is, de novemberben elő lett véve a téma, mert egy barátom szeretett volna egy ilyen típust, így el lett hozva, meg lett csinálva, azóta a barátom már jár is vele, felraktam neki az én használt télijeimet, magamnak vettem újat, nade az autón fent volt a nyári, ami egy 19-es DOT-os Conti Premiumcontact 6, 21 szeptemberében 2 szezon után hibátlan profillal, amúgy meg totál hibátlan állapotban tettem le, és ami megdöbbentő, hog ymost pont ugyanúgy néz ki. Mentem vele pár km-t városban, nem érezni semmit, el merjem ezt adni? Se leeresztve nem volt se semmi. A kocsi is megdöbbentően néz ki egy sima mosás után, mint ha csak tegnap tettem volna le. A motorjavítás ugyan 1.3 milla volt, de egy alátétet se kellett cserélni, minden hibátlan, egyedül a fékekekt kellett nyomkodni kicsit, hogy a rozsdát ledobja, de mág a tárcsáknak sincs válla, elég lelkesen szervizeltem, adblue tartály is köszöni jól van, pedig voltak arra -18 fokok is, autó aksiu nálkül állt a szerviz előtt, tehát nem volt a tartálynak fűtése sem.
2021 szeptember:
25 november 4 év állás után:
26 február első mosás:
Merjem használni a rajta lévő gumikat? 98Y-os gumik, tehát jóval erősebbek, mint a gyári 95V, és az égvilágon semmi se látszik, sem a gumi anyagán, 6mm a profil is, hibátlan, defekt se volt soha. Nyilván tekintsünk el attól, hogy sárban meg homokban volt toszogatva, de közelről is szép.

-
Rick4
félisten
November végén- december elején a spinterotól rendeltem mindkét téligumi- szettet, nem volt náluk jobb ár mmég a bruttót nézve sem, gyorsan szállítottak, egyik fuvar még ingyenes is volt, és cégként nettóban vásároltam. Kifogástalan, egyformán tárolt, por, piszokmentes, 25-ös DOT-os gumikat küldtek mindkét esetben. Abszolút pozitív volt minden.
-
Rick4
félisten
Mindig benne van, hogy bele kell ülni, de ez a 3. autó a sorban, tehát ha holnap mennem kell 2000km-t, vagy a picassoba, vagy a kis transit connectbe ülök, tehát itt valóban esélyes a kevés használat, és semmi se szól a dupla garintúra miatt, ráadásul egy évi 2X 15-16 ezer forintos átszerelési díj az 5 év alatt 150, plusz ha elmegy a nexen szett 135-ért, már a kezemben van a következő új conti 4 évszakos szett ára. Eléggé elgondolkodtató.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- Rowenta X-Plorer S140+ Animal & Allergy robotporszívó
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Nuki Smart Lock Pro 4 garanciás, dobozos, hibátlan
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Samsung Galaxy Z Flip 7 256 GB Kék Használt állapot 12 GB RAM 6 hónap garancia
- 27% - ASUS TUF Gaming VG28UQL1A Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / G-Sync / FreeSync BeszámítOK!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Behringer B-CONTROL BCF2000 USB/MIDI kontroller
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bárhogy nézem, olcsóbb lett.