Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- iPhone topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pirelli Sottozero3 225/40r18 V télinek szintén 30-35 ezer km-t jósolok. A második garnitúrát használom belőle, kizárólag télen. Jól tapad szárazon és vízen, élvezetes menni vele - nem bánom különösebben, hogy csak ennyit bír.
Az elmúlt 2 téli szezonban ment bele 8000 km, azaz telente átlag 4000 km, ami alapján mintával 7-8 telet bírna nálam, addigra felkeményedik.
-
ncc1701
veterán
Volt olyan nyári pirellim, ami tavasszal felkerült a kocsira, mentem vele max 15ekm-t, és ősszel kérdezte a gumis, h a kuka gumikkal mi legyen. Egy yarison, tehát még csak az sem volt, h a sok nyútonméter elnyalta.
Amúgy új michelin pilot sport 5 7,5mm. Conti ultrabigyó is 7.5mm-es.
-
Qru
MODERÁTOR
R16->R17 nem egy nagy váltás (bár az R18-ból is van gyári méret hozzá) most acél felnin áll a kocsi de megvan hozzá a gyári 16-os alu is. Ami a 4S miatt sosem volt fent a kocsimon, pedig 10+ éve megvan. Mikor megvettem már 4S volt rajta acélfelnin ugyan kicsit fújjogtam rá de aztán rájöttem, hogy amire nekem kell arra bőven elég.
Ez egy olcsó, telekre/temetőbe járós autó, ahova nem éppen sztráda minőségű utak vezetnek. Könnyű is, gyenge is szóval igazából semmi nem indokolja az R16-os acél leváltását azon kívül, hogy bűnronda.

-
Qru
MODERÁTOR
Bár még filózok, hogy váltsak eggyel nagyobb méretre vagy sem. Sajnos azon kívül, hogy jobban néz ki semmi nem szól mellette (drágább a felni, nehezebb, drágább a gumi rá, növeli a rugózatlan tömeget így romlik a rugózási komfort, jobban igénybe veszi a futóművet, fékútban is számít, fogyiban is, stb).
-
Qru
MODERÁTOR
Onnan, hogy ha nem tudja centrír súllyal megoldani az egyenesfutást vagy nagyon sok kellen rá akkor fordítania/igazítania kell(ene) a gumit a felnin. Általában nem vesződnek ezzel, csak telepakolják centrír súllyal az ellen oldalt.
Nekem pl vt, hogy 50 gr súlyt ütött fel a gumis. Mondom az sok lesz, fordítsunk a gumin. Nem tetszett neki, hogy okoskodok de fordított rajta... és hoppá mindjárt csak 25 gr kellett rá az egyenesfutáshoz.
-
ncc1701
veterán
Én most cserélem anya yarisáról a 21-es conti nyáriakat. A futófelülete széjjel van repedezve.
Rendszeresen ápolóztam, szilikonmentes cuccal, télen szobahőmérsékleten, letakarítva, letakarva volt, UV-t nem kapott. Még tuti van 6mm feletti profil mélysége, lehet bennük max 40ekm, és kuka mind. -
charlyl
csendes tag
Azelőtt volt olyan gumin ami 6 évesen már csúnyán repedezett volt, amióta felfedeztem ezt a Lidl-ben és használom azóta legalább ilyen problémával nem találkozom.
A gumi belső felét amíg fent van nem tudom tisztítani, de gumicserekor ezzel befújom és újszerűvé varázsolja.
Ez egy fehér hab ami lassan beivódik, eltűnik, nem szilikonos a tapintása sem. -
AKH-nál 2 éve: 3 db 1/2 éves, 1 db 1 éves. Most ezek is egyformának tűntek nyomogatva, mind szerb gyártmány. 14 hónap az eltérés, csesszék meg, tőlem fekete pontot kaptak
Sürgős volt, kell a "nagy" autó húsvétra - nem akarom tovább gyilkolni a téli szettet, gyorsan kopó fajta és drága. Ehhh... túlélem.
F_Zolee: Az szóra sem érdemes különbség.
-
Rick4
félisten
Ja, a gumis topicban legyen már egy kis gumi is, csak belepróbálok ebbe az olcsó gumi kérdésbe, a nyári Bridgestone Potenzák kicsit jobban koptak, mint amire számítottam, 22-től idáig 3 szezont mentek, és a kezdeti 7.8mm-ből 4.5mm körülire kopott, bár visszaszámolva 53 ezret mentem velükj, mai egyébként meg kb rendben van, így inkább leveszem őket, tegnap rendeltem egy szett 225/40R19-es tracmax tx3-ast, nevetséges 22500ft/db áron, maiben benne van a szerelés is, és ez már bruttó számlás ár, tehát ha a 4K/ szerelést leszámolom, 18.5K-ban vannak. Ez mindennélv olcsóbb ár, kíváncsi leszek, mit tudnak majd.
Elvileg jövő hét után fel is lesz téve. -
ncc1701
veterán
Az volt a sztori, h bejött egy rakat vidéki út, és úgy gondoltam, h gyorsan felpattintom a vasra. Aztán most kiderült, h kissé visszahül a hőmérséklet, úgyhogy nem gáz még a téli. Most volt egy nyíregyháza, oda-vissza 140, jövő héten még lesz egy balcsi, ha azt kibírja, akkor onnan nincs ekkora rohanás megint jó ideig.
Amúgy igen, nekem is az volt a tervem, h várok, míg lehet, h a lehető legfrissebb legyen. -
A Michelin ki fog bírni 4 szezont nálam, addig gumis nem lát engem.
Szerintem is .eci sok, de már 3 éve is valami "nettó" 15-20 rugót fizettem Budapesten egy szett 18-as szerelésért, bőven holtidőben, februárban.
Vidéken Zalaegerszegen mozgok, ott egy tényleg pöpec műhelyben 30 e. ha náluk veszem, 34 e. ha viszem a gumit.Illetve ha megkapom a promóciós visszatérítést, akkor < 100 e. Ft-ból megcsináltam az upgrade-et:
- 1 szezonos patika könnyített gyári felniről (11,1 kg) -> 8 kg-os új kovácsolt gyári felnire
- 1 szezont futott Bridgestone-ról -> új Michelin PS5-re.
Magyarán nem fáj annyira az 36 400 forintos szerelés (a 100-as már tartalmazza). 🤗 -
tboldi
nagyúr
Rossz a link, de nem érdekes, láttam én is a boltban.
Nekem van 2 Parkside Performance is, az egyik egy pöttöm 12 V-os, a másik pedig a legnagyobb 20 V-os. Sok mindenre használom őket, most a hétvégén pl. féltengelyt és stabrúdszilentet szereltem velük.

Még létezik egy kisebb 20 V-os is, méretben pont a fenti 2 közé esik. Amikor kapható volt, akkor feleslegesnek tartottam a meglévők mellé, de már meggondoltam magam, és várom, hogy újra legyen.
-
TommyY2
tag
Nem merném télen használni, mivel már 10 éves, és van téli gumi acél felnin.
Én is ettől féltem, hogy talán túlmelegszik, meg gond lehetne baleset esetén is.
Az az érdekes, hogy a 4 évszakos gumi is hasonló mintázatú és az nem melegszik túl? Ahogy írtam, 10 éves, már nem annyira puha, hogy télen merném használni, ezért gondoltam, hogy néhány nyár alatt lejárom (nem lett volna szívem kidobni).
Amennyiben valóban veszélyes lehet, veszek rá Kumho Ecsta HS52 nyári gumit, azt szereléssel együtt megúszom 120.000Ft-ból. Biztos vagyok benne, hogy az új gumi sokkal hamarabb fog elöregedni.
TommyY
-
8
őstag
lehet, hogy a folyamatos gumiápolózás is bejátszik az öregedés gyorsításában, minden mindennel reakcióba lép
családban van nagypapaautó, 2008-as gumikkal, nyári continental gyári szerelés, téli kleber, 30k km van mindkét szettben, 10-15 fokos garázsban, konkrétan soha egyszer sem volt gumiápolózva
mosva is az első 10 évben mondjuk max háromhavonta egyszer, az utóbbi 8 évben meg évente 2xmondandóm lényege: egyetlen repedés sincs rajtuk sehol, én cserélem szezononként a kerekeket, mindig átvizsgálom, és még puha mindkét szett
-
krono.
tag
Érthető, csak ennél az autónál nagyon érzékeny vagyok a vezetési élményre gyakorolt hatásra, ezért vacillálok ennyit rajta.
Súlyról a Tyre Reviews csinált nemrég tesztet, meglepően kevés különbséget hozott a felni/kerék összsúly különbség. Persze ott egy erős turbós autón volt.
4.5 kiló az épp csak 20% eltérés
Mondjuk rugózatlan tömegben, ami elvileg 1.75-ös szorzóval számít (erről is van szó a fentebb linkelt videóban). -
Alpachino
veterán
A Nexen 4s is új volt. Mikor levettem, kb. 5000km volt benne. Nyáron a kánikulában és télen az első komoly havazás alkalmával is elvérzett...legalább is a hátsókerekes W204 220cdi ( 185le, 450Nm) mercimen
Ez a kumho Ps72 érezhetően kanyarokban jobban betapad és agresszívebb kigyorsításkor sem akar kitörni a hátulja, pl körforgalomból kijőve
Bár én kicsit zajosabbnak hallom, de egyelőre más negatívumot így 300km után nem tudok mondani róla. -
krono.
tag
Nehezebb kocsinál még érthető is, én az MX-5 alatt félek, hogy túl kemény irányba menne el. Bár ahogy azóta nézem, sok más opcióm nincs. Kb mint kivétel létezik az Asy 6 87-ben ahogy nézem, minden más sportosabb prémium gumit csak 91-ben találok.
Illetve közben utánamentem kicsit, és a 91 és a 87 is EVR, tehát EV Ready (valószínűleg fix karakterszámú a gumi név rublikájuk, és levágta az uccsó karaktert), úgyhogy ez nem egy speckó EV only gumi lenne.
Hankook Ventus evo-ról mi a közvélemény? Reviewkban azt olvastam, hogy tapadásra nem rossz de érzetre elég semmilyen, mondjuk az ára csábító...
-
Qru
MODERÁTOR
Mondjuk úgy, hogy a CC tudásának kb 80%-át hozza. Viszont az a 20% pont akkor hiányzik amikor kéne: vízen és hóban. Persze a használatom 90%-ában nem hiányzik de most pl mikor bejött ez a nagy hóesés nagyon bizonytalanul kanyarodott a kocsi, pedig egy nem nehéz (1400 kg alatti) és 4WD-s kocsiról beszélünk egy hóban előnyősen keskeny 205 széles gumi...
Az már csak hab a tortán, hogy lassú tempós kanyarodáskor bizonyos felületeken hajlamos csikorog/visítani a gumi.
-
deny330
senior tag
Matrica nem rémlik hogy lenne, de meglesem meló után.
#71857 Qru: 2003-as G astra, sajnos vásárláskor nem kaptam gépkönyvet, se semmilyen hasonló doksit. Amit Kenguru kolléga csatolt fotók, az gondolom csak is az Opeltől kérhető le, ugye?
Amúgy a kérdés lényegében marad, mérettől függetlenül;
Nyári gumira lenne szükségem, továbbra is turbós G astra. Az eredeti terv Michelin ps5 volt vagy GY Assy, de a karosszéria munka elvitte az autóra szánt büdzsét, így sajnos nem tudok mit tenni, a TR1-es Toyok meg idén lesznek 7 évesek, azokat nem akarom felrakni. Kumho PS71 mennyire kompromisszumos? Falken FK520 lenne +32k ért, de az sehogy sem fér most bele.
-
Régen ez valóban így volt, de a modern ABS-re ez már csak kismértékben igaz.
3 részre választanám:- Jó tapadású úton (száraz, tiszta aszfalt) az ABS általában rövidíti a fékutat, mert közel optimális tapadási határ körül tartja a kerekeket.
Blokkoló kerékkel ilyenkor rosszabb a fékezés hatásfoka.- Esőben, nedves aszfalton az ABS-szel stabilabb és biztonságosabb a fékezés a fékút legtöbbször nem hosszabb, sok esetben rövidebb.
- Vannak útfelületek, ahol az ABS-es fékút tényleg hosszabb lehet, mert a rendszer nem engedi ugye a kerék teljes blokkolását: Mély hó (nem lesz hótorlasz a kerék előtt), Murva és jég. Itt előnye van a blokkoló kerekeknek. Minden más esetben nincs.
-
Qru
MODERÁTOR
A magasabb nyomas miatt kevesbe nyomodik be de onmagaban a gumi fala nem merevebb. Mindjuk ez reszletkerdes.
Cserebe tobb utest/rezonanciat ad at a futomuelemeknek.
Nekem direkt nem XL-es lett, mert az konnyebb. Elotte XL-es volt de nagyon ramaty utakon nem jarok szerencsere. Bar ez a tel elegge megdolgozta az utakat mindenhol itthon.
-
atee_13
őstag
Persze én se gondoltam 100% komolyra azért volt ott a "
"De nyárit inkább használ szárazon az ember mint nem. 23 vs 51 ha hamarabb is kopik el 1 árán kettő van. Nyilván vannak egyéb szempontok is meg én se vennék linglongot. Csak azt hittem minden értékben a végén fog kullogni.
-
FerNandor
őstag
Hogy tudod elkerülni, hogy nem veszel kínai gyártású gumit? Csak mert ezt én is szeretem elkerülni, és a magyart is..
Feljebb írtam, képet is tettem be, én most rendeltem Kumho PS72-t, made in korea lett, szerencsére.
Részben költői kérdés, részben nem, mert a gumi ebben az esetben koreai, nem kínai. -
Qru
MODERÁTOR
Nekem most egy 2024. 09. hóban felszerelt Vredestein Quatrac van. Nyáron kicsit nyikorog lassú kanyarban de tapadásra oké. Nyilván nem határon autózok, így azért nehéz megállapítani de nem érzem rosszabbnak a CC-nél nyáron. Télen is oké de: hóban jó a trakció amíg egyenesen gyorsítasz vagy lassítasz, kanyarban viszont az "oldaltartása" elég harmatos. Ebben nagyon elmarad a CC-től.
-
Qru
MODERÁTOR
Az első gen CC-t 8 évig nyúztam. Nyáron még akkor is jó volt, hóban meg már 5 évesen sem.
Mondjuk hobbi autó, rossz időben nem volt használva (max ha elkapott egy zápor menet közben), télen meg pláne nem volt használva. Az új gumikkal ezt már nem lehet megcsinálni. Cserébe egy középszintű 4S tudja az akkori csúcs 4S tudásának bő 90%-át. -
Qru
MODERÁTOR
Akkor ráérsz ősszel 4S-re váltani. Most a téli kitart még tutira, a nyárival meg elmész még vígan őszig. Frissebb gyártásút kapsz és lehet lesznek új érkezők ebbe a szegmensbe. Hankook, Vredi lassan adós egy új genreációs 4S-el.
Pirelli SF3 vagy a Conti ASC2 ha vmi sportosabb kell.
Michelin-ből csak a CC3 Sport ami oké ilyen téren de az nincs a méretedben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ubuntu Linux
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Óra topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Apple iPad 10. Generáció / Wi-fi / 64GB / Újszerű állapot / 12 Hó Garancia
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, 7420, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 8GB 256GB FHD 400nit 1 év garancia
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 16GB DDR4 / GTX 1650 Super / 500 SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mondjuk jobban is szerettek velem menni az utasok.
Ahol a csumpi 2022-es Quatrac-al simán elfordulok ott az már rakja ki a seggét (ugyanabban a kanyarban tesztelve!).