- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
őstag
Persze lényegtelen mennyire van lekerekítve. Azt hittem hogy ezeknél is egyenletesen le vannak kerekítve az élek mint egy Stratonál vagy LP-nél hátul. Ha én építenék/építtetnék biztos át lett volna faragva
Bár ezek az ennyire offsetelt aszimmetrikus szarvak nekem annyira nem jönnek be, jobban tetszenek a régebbi "klasszikus" formatervek.
Azon gondolkoztam hogy ha építtetnék magamnak gitárt biztos hogy valami strato/superstrat jellegű 7húros gitár készíttetnék magamnak, viszont fix húrlábbal, standard 25.5" skálahosszal, 24 bundos nyakkal, koptató és pickup coverek nélkül, 2 humbuckeres kiosztással, nyakinál sigle coil mérettel, leginkább egy RG565-re hajazna. -
X2N
őstag
Megnéztem a hosszabb videóban is, kicsit csalódás, ugye digitális a vezérlése a ledeknek viszont ez bezavar a humbuckereknek, érdekelt volna a megoldás amivel lehet "csendesíteni", kicsit több időt is szánhattak volna a gitár bemutatására, hogy lett az egész megalkotva és belül összekötve, csak maga a gitár megért volna egy külön videót... Hasonló világítás nekem is lesz az erősítőnél ami majd az előlapot világítja meg, fény csík jelleggel.
Ba cy lus-Akkor már csak a mini plexid van? Én is eladtam a Vetta II-t múltkor az Alesis 4 midiverbel együtt, holnap megyek az új multieffektért(NUX MG-30).
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Nekem nem, semmi bajom a Kínában gyártott bármivel, de akkor miért nem lehet azt megnevezni nyíltan? Mi szégyen abban, ha mondjuk Índonéziában készült? Semmi.
Veszel egy indonéz PRS-t, arra se az van írva, hogy made in a state of the art facility, hanem hogy made in Indonesia.
-
FockeWulf
tag
Fontosabb a fel vagy leszállított terc és az alaphang közti távolság a fülnek, mint a kvint és a módosított terc közti hangköz. Mint te is írtad a sus akkordoknál is a tercet szállítgatod fel/le, tehát ugyanúgy mint a "normál" akkordoknál, az alaphang-terc (akár módosított) a legfontosabb.
-
chaosmonger
tag
A kvintek meg akkordok, szóval bezárult a kör.
A kérdés helyesen úgy hangzik szerintem, hogy kell-e ismernem az összes akkordot, hogy metált tudjak játszani? A válasz nyilvánvalóan az hogy nem, de minél többet ismersz annál jobb leszel és annál több mindent tudsz eljátszani. -
FockeWulf
tag
Ez a kép nem ad választ a feltett kérdésekre. Amúgy....ha három és fél kört tekersz lefelé a vékony E húr hangolókulcsán, akkor szerinted hány millimétert ereszkedik lefelé az adott húr?
Szerk: erre még a Nagy Gitármágusok sem tudják a választ...még a Szless se....a köcsögök! -
X2N
őstag
Jellemzően a 24-menzúrás gitároknál hosszabb a menzúra. Ezek modernebb gitárok szoktak lenni. De lehet kapni pl rövid menzúrás HB SG-t is például, ami 24 bundos, és a nyaki hangszedő közelebb van a hídhoz, ezt én nem mondanám hogy rossz helyen van, kicsit máshogy szól, de semmiképpen sem rosszul, nincs annyi mélye feleslegesen mint a standard nyaki hangszedőnek ami nem feltétlen hátrány. 3 féle gitárom van, mindegyiknek más a nyaki hangszedő távolsága. Amennyit én használom a nyaki hangszedőt szerintem amúgy is lényegtelen, maximum tiszta hangon szoktam nyaki pu-t használni.
-
Zoli133
addikt
Jah egy lehelttel kisebb mint az rg, edig fel set tűnt, de mivel más irányú háttal egymásnak tudtam tenni és így már látszik, de körben ilyeyn 5mm ha van.
Minőségre a bundok szépen eldolgozottak (jobban mint az indonéz rg-ken), festés is teljesen korrekt, egy ponton van vele problémám az hogy a nyakon van egy folt (kb 1x3cm) ahol mintha a csiszolás nem lett volna tökéletes és leheletnyit érezni hogy másabb, de szerintem azt majd megoldom itthon.
Mivel jobbal még béna vagyok a pikcupokról nem tudok nyilatkozni érdemben -
X2N
őstag
Egy Silver Jubilee-t használ lassan 30+éve ha a klasszik Slash hangzást keressük akkor jobban járunk ezzel mint egy Magnatone-al. Csodálkozom is amúgy hogy lecserélte. A kis 20W-os Jubille 330eFt. Mondjuk nem tudom minek egy silver jubilee-t boostolni még pluszban pedállal de majd holnap kipróbálom a vetta-val.
Ez a signature erősítő is furcsa nála ami elvileg szintén jubilee kapcsolás csak KT88 végcsővel meg 12AT7 előfokcsővel, csak tiszta hangra van használva... -
arnyekxxx
veterán
A basszerősítődben kb hifihangszóró van (X2N majd leolt, hogy de nem, mert az XY frekit nem pontosan adja vissza) szóval mindenképp kell valami ami gitárládát szimulál tehát vagy kisvasutazol a végén egy IR loaderel vagy multizol, azokon viszont azért manapság nem jellemző, hogy minden funkciót külön analóg gombbal tudsz állítani. Szóval valahol kompromisszumot kell kötnöd.
Ha szolnoki lennél mondanám, hogy próbáld a tankomat mert ezen mindenhez van fizikai gomb is az appos kezelés mellett és röhejesen olcsó.
-
X2N
őstag
Akkor talán valamilyen gitárelőfok pedál vonalbemenetbe működhet, a baj hogy ez sem olcsó és az ampero sokoldalúbb és sokkal több mindent is tud
A basszus láda meg hangszóró teljesen máshogy fog szólni mint egy gitárhangszóró az nem kell magyaráznom gondolom...
GS-en van most eladó Fender MTG Tube Distortion, Friedman BE-OD, Bogner Ecstasy Blue Mini-pedálok 50et körül... -
X2N
őstag
A crunchos gitárhang meg a death metál nem kicsit üti egymást, teljesen más erősítő szólna jól erre is meg a másikra is, gondolom az nem opció hogy akkor veszel 1-1 erősítőt meg ládát mindenre, a basszuskombót meg nem akarod eladni, ebben az esetben amit én kipróbálnák az valami pici multieffekt, pl hotone mini ampero lehet a megoldás bekapcsolt láda szimulációval, basszuskombó vonalbemenetébe. AMpero-t lehet használni basszusgitárhoz is, ahogy elég sok modellezős kütyüt ma már. Meg esetlegesen beszerezni mondjuk valami 1x12-2x12 olcsóbb gitárládát, és a basszus erősítőt végfokként használni gitárládával, gitárládára átkötött hangszóróval.
Kisebb class D erősítő kiteket lehet venni párszáz forintért is, ezt lehet pc-ről 5V-ról hajtani ha kellene egy plusz végfok a basszuskombón kívül. -
arnyekxxx
veterán
Mondjuk a tipikus roxtár 2024-ben (illetve már sok éve) ugyanúgy nem direktben a ládáit hallgatja hanem a fülmonitorban a személyreszabottan neki kevert zenét akkor is ha ott vannak még mögötte a színpadon a fejládák.
Meg hát régen is a színpad nagy részén a monitorokat hallgatta a zenész ha nem csak a saját tornya előtt leragasztott lábbal játszotta végig a bulit.
-
m3tr0
őstag
Tisztában vagyok vele,hogy nem azt fogom hallani fe megközelítőleg legyen olyan, nem olyan mint most a kis Corton. Mert ezen csak felcsavarom a gaint aztán közel sem úgy szól a gitár ahogy a dalban.
Nyilvan nem mert nem tudja azt amitől úgy kene szólnia.
Akkor modellezos lesz. -
-
Ba cy lus
addikt
A pengetés precizitása kulcsfontosságú a gitáron. Én úgy növeltem (illetve növelem még mindig), hogy tremolópengetéssel skáláztam, illetve egy-egy bejáratott dalocskát/dalrészletet is így. Fel lehet menni jó nagy tempóig a pengető/jobb kézzel, miközben a ballal/lefogóval csak mondjuk negyedannyira kell kapkodni. Persze lehet üres húrokat is így pengetni: fentről lefelé mindegyiken hármat vagy négyet. A háromnál változik a pengetés iránya, azt azért is érdemes (+felfelé pengetéssel indítva is). Metronómmal!
-
fattyu
veterán
az hogy valami nagyot ment...
én ettől még tartom. egy ÉNEKES nélkül nekem nem elég
a hozott példáidból.amorphis sose kötött le pont az énekes miatt.
in flames ugyanez.
metallica is onnan volt hallgatható amire hetfielden hatott a képzés
slayer - a raining blood intro epic de ennyi.
Mustaine nem olyan rossz szerintem azért...megadeth felkerül itt ott a kocsiban.
Lande : nem ismerem egyáltalán, majd ráhallgatokoké azt elismerem, önmagában egy erős képzett énekhangtól még nem lesz jó a zene.
de az alapvető amire reagáltam az volt hogy a metál zene meg a művészi érték. és igazából csak azt akartam hogy nekem a művészi érték azért abból is áll hogy aki odaáll énekelni az jól is csinálja.
az általam írt pár dolognál megáll, és szerintem rohadt igényes is az egész.
maiden, savatage/JOP, Helloween, CircleIICircle, Gamma Ray.Pl egy Slipknotot is addig kedveltem amig egy koncertfelvételen el nem szörnyedtem Cory valódi hangján. Metál és az autotune....
-
chaosmonger
tag
Az Amorphis példával nagyon betaláltál, mert valóban Pasi Koskinennel egész különlegeset alkottak, és a példához illesztést még lehet folytatni azzal, hogy az új énekes hiába képzettebb nagyságrendekkel és hiába ugyanaz a zenei alap, a vele készült lemezek a kiszámítható középszert is alig ütik meg.
-
consono
nagyúr
Hát jah, meg van egy csomó fúziós jazz banda, akik kísérletezgetnek
Az Electric Callboyban az a szép, hogy a Scooter is a metál felől jött és lett a rave szimbóluma. Elektronikus zenében azért több kísérletezgetés volt/van, mint a rockban, főleg mióta mindenki a moduláris szintikre gerjed... -
consono
nagyúr
-
Tibizzz
junior tag
Igen ezt nevezik Neoprog-nak. Azért van pár jó zenekar és lemez. Best list.
-
X2N
őstag
Ez a két műfaj még nekem is viszonylag új, pedig Sabbath-ot hallgattam és játszottam rengeteget 16+éve kezdőként is. Ahogy felfedeztem 2-3éve a Kyuss-t és az 1000mods-t én is megkedveltem ezt a fajta hangzást is, persze nem elsőre. Doom-meg nem véletlen lett sikeres a játék után, azt mindenki ismeri, de nagyon kevesen kezdtek el utána 8 húros gitáron hasonló zenét játszani, ez még kisebb réteg szerintem, erre már nehezen tudnám ráfogni hogy Black Sabbath ihlette...
SunnO))) koncertről azt mondta az egyik srác aki volt, hogy annyira hangos hogy egy helyben állni is nehéz olyan hangerő van...tolják a füstgépet ezerrel emiatt az orrodig se látsz, se az előtted, melletted levőt, ez egy élmény, valószínű hogy nem a legjobb élmény életedben, de félelmetes lehet az az erő amivel ezek a cuccok megszólalnak ilyen közelről, viszont nem olyan mint egy metál koncert hogy meg végig a djentelés meg a durvulás, hanem folyamatos a hangnyomás ami biztos furcsa mert remeg végig az összes belső szerved, csontod. Fizikailag biztos kész leszel egy ilyen koncert után. Hangtálas kezeléshez tudnám hasonlítani
-
X2N
őstag
Tudatosabban kellene vásárolni, tök jó cuccokat lehet venni, és nem kerül sokba, a csöves erősítők nem olyanok mint a pc-k. Bár most amit látok pc szinten lassan kezd elkeserítő lenni
Nyilván nem aszerint vesz az ember erősítőt hogy mi mennyire szervizbarát, de ha mondjuk neked a tipikus Peavey 5150/6505 hangzás tetszik akkor már azon a vonalon el lehet indulni mert rengeteg választási lehetőséged van, nem csak az hogy megrendeled a legújabb, változatot a boltból. Igen tranzisztoros erősítők megbízhatóbban általánosságban, viszont ha véletlenül elromlik akkor nehezebb is lehet adott esetben javítani mert használhatnak benne akár kis szériás speciális félvezetőket, hangszer erősítőkről beszélünk...nem számítógépről ahol minden általános felhasználású. Ha szempont a tartósság akkor meg miért vennék olyan új tervezésű dolgot amiről még nincs tapasztalat? Hogy én legyen az early adopter? Értem én hogy 1-2 év garancia, de az se minden, nekem itt 20+ éves cuccaim vannak csöves és modellezős is.. Én is megszívtam már nem egyszer csak nem erősítő vonalon hanem pc hardverekkel és a ryzennel...nem is 1X azóta azt a topikot nem is látogatom mert csak egymást idegelnénk a fanatikusokkal
Saját magamat szop@tom gyakorlatilag mert kell a teljesítmény...de hát mit lehet tenni.
Alexios-Távol áll tőlem hogy nekiálljak kárörvendeni a más baján, de továbbra se értem miért baj az ha nekem is van egy véleményem, meg neked is. Neki lehet tetszik majd a kis Peavey kombó hangja, én meg csak megjegyeztem hogy műszakilag lehetne jobb is a cucc, ez a gyártó sara, nem a user-é aki megvette. Kár magadra venni a dolgot.
Nem egyszer felajánlottam itt a topikban hogy bármikor eljöhet meghallgathatja az erősítőmet, vagy hogy belenézek az erősítőjébe ha valami baj van. Engem is érdekelnek az újabb modellezős multieffektek, mert nekem meg a 20éves van, és baromira érdekel milyenek az új kütyük, miben volt előrelépés, de ahhoz egy youtube videó nagyon kevés. -
X2N
őstag
Fél millió alatt nem kapsz semmit hifire? Szomorú. Gondolom amit megveszel nagy drága pénzért az is valami félvezetős cucc...nem csöves amibe tényleg van anyagárba 200eFt anyag... Össze lehet rakni passzív alkatrészekből félvezetős A osztályú hifi erősítőt normális lineáris táppal(még kitek is vannak rá) és azt bármilyen komolyabb hifis cucc mellé oda lehet tenni, otthonra is bőven elég teljesítménye van ezeknek és nem kerül egy vagyonba. Aki meg ennél többet szán rá az az ő baja, az nem zenét hallgat hanem az erősítőt/kábeleket.
Nem egy ilyen A/B teszten elhasaltak már a hozzáértő audiofil laikusok akik a TDA7293-at választották több csöves/A osztályú erősítő közül a legjobbnak a vakteszten. Ennyire könnyen becsapható a hallásunk és számít a pillanatnyi benyomás.
-
X2N
őstag
Mindig érdekes meghallgatni ilyen vegyes felállásokat is. Rengeteget számít a dobos is. Joey sokkal technikásabb dobos. Nem véletlen hogy meg se próbálja Lars-t utánozni.
freelanced-bluetooth-os audio interface? Vannak fenntartásaim, nem a Focusrite-ok népszerűek ebben az árkategóriában(olcsó belépő audio interface)?
-
X2N
őstag
Mond már el miben különbözik egy basszusgitár egy elektromos gitártól akkor, amit az előbb nem írtam le.
Túl akarod misztifikálni a basszusgitározást? Mi értelme? Könnyebb rajta játszani mint elektromos gitáron, csak 4 húr, sokkal egyszerűbb dolgokat játszanak mint gitáron. Ezt most nem nem támadásként írtam, nem kell engem keresztre feszíteniIron maiden számokat játszottam basszusgitáron anno szerintem nincs nagy különbség. Vastagabbak a húrok, hosszabb a skálahossz. 8 húros gitáron még most is az van néha h belezavarodok annyi húr van, és nem mindig egyértelmű ha pl 6 húros drop C, c standard számokat játszok hogy lehet transzponálni 8 húrosra.
-
X2N
őstag
Igen, de azt is hozzá kell tennem hogy nem mondtam azt 1x sem hogy ne vennék egy basszusgitárt, csak annyit írtam hogy jelenleg egy 8 húros gitárom van, ezt tudom vinni.
Lars menedzseli a dolgokat úgy tudom, amellett hogy dobol is, Hetfield-ék meg írják a számokat. Nincs ezzel semmi baj, nem vagyunk egyformák, én is szívesebben írogatnák olyan számokat mint Hetfield, ahelyett hogy üzleti dolgokkal foglalkozzak.
-
X2N
őstag
Attól még ez így van, az összes "régi" gitárerősítő ilyen. Gitár eleve nem is szól olyan frekvenciatartományban már(kivétel a lehangolt gitárok), úgyhogy nem zavar semmit.
Goose-T -"Nekem most egy Swissonic SUB10-es mélyládám van, ennek szar a crossovere gyárilag, 180 Hz alatt mindent levág"
Akkor azt írd hozzá hogy a kimenetén... mégis milyen megoldás az hogy a sub levágja magának ami kell és a maradékot küldi tovább minden másnak?
-
X2N
őstag
Azt aláírom h a basszusgitárt is lelehet hangolni és ott jobb lesz a húrfeszesség, játszani biztos jobb lesz rajta, de ha én lehangolok egy 8 húros gitárt E-re akkor nem sok mozgástere marad a basszusgitárosnak
Én vettem múltkor egy 8 húrost, most úgy vagyok vele h tök jó, nem kell basszusgitár se venni ha esetleg felvenni akarok, 4x12-es ládán megszólal
7 húrt kihasználom, a maradék 1-meg alkalmanként nem árt ha van. 8 húrosnál nagyon nem mindegy melyik húrkészletet veszi az ember. Ami most van fent Ernie Ball 8 String slinky húrkészletet nem is értem milyen menzúrára akarták szánni...
-
cucka
addikt
Amit még hozzátennék. A zeneelmélet fasza, meg érdemes tanulni, de fontos azt is érezni-érteni, hogy először zene volt, csak utána kezdték elméleti rendszerbe foglalni azt.
Tehát először az volt, hogy az emberek énekeltek, ami kb. ösztönösen jön. Tehát a moll skála nem úgy jött létre, hogy valaki kitalálta a félhangok-egész hangok sorrendjét, hanem hogy valaki elénekelt egy szomorú dalt.
Ezért lehetnek b és # hangok egy dúr skálában ha zongorán vagy gitáron nézen, és ezért nincsenek szolfézsben.Mindenkinek javaslom ezt a remek Bobby McFerrin előadás megtekintését. 3 perc alatt többet mond a zenéről, mint bármilyen zeneelmélet kurzus. [link]
-
FockeWulf
tag
"A rock és főleg a metál az abszolut a gitárokról szól."
Ezzel én egyetértek, de még ezekben a műfajokban is javarészt az énekest kísérik, az ének a fő vonal. De igen a riff és az ének adja a gerincet.
@arnyekxxx: bocsi én a TNT-nél a Kicsi gesztenyére, a NUX-nál a Százszor ölelj még-re és hasonló nótákra asszociáltam. Mea culpa -
FockeWulf
tag
Minden zenében a gitár elsősorban kísérő hangszer (már ha van benne) kiveve a gitárra épülő instrumentális zenéket. A lényeg esetünkbe hogy mennyire hallatszik egyáltalán maga a hangszer, mert sokat látni egyes formációknál hogy ott áll szerencsétlen gitáros, nyúzza a gitárt, de nem vagy alig hallatszik valami kis jelentéktelen zizegés belőle. Sokszor inkább látványelem. Nincs ezzel baj, de még ha tudnék gitározni, meg kinéznék valahogy, akkor sem hiszem h elmennék ilyen zenekarokba díszletnek ,már csak elvből sem.
-
De az megvan, hogy a sütő hőmérsékletét és az abban eltöltött időt a gyártó szabályozza.
Ezzel azt akarom mondani, hogy jobb esetben ahol van pénz ott van idő is.
Ha 180 fokon sütöd a kaját egy órán át a sütőben akkor megfő és elkészül a kaja. Ha 230 fokon sütöd 10 percig, akkor szépen megpirul jól fog kinézni, de belül nyers marad. Erre utalt konkrétan Goose-T. Hogy valahol csak megpörkölik kívülről, de az anyag belsejében lehet nem történik meg a várt száradás/pörkölés.
Még mindig itt vagyunk, hogy x-y paraméter még mindig nem jelent semmit egy hangszeren, mert nem kötik az orrunkra a gyártók a részleteket.Tök más.
Ma tettem fel először a Strat-ra lapos, azaz flatwound húrokat! Kegyetlen jó érzés. Mindenkinek tudom ajánlani. A hangja is jó, szerintem jobb is mint eddig volt, de ugye ez tetszés kérdése, ki mire vágyik és milyen hangzást keres.
Az a baj, hogy egyesével vettem a húrokat és most az egyik elpattant. G B E húrok azok NYXL 9-11-16 az E A D azaz flatwound-ok meg Thomasik-Infeld, osztrák húrok 23-33-44 de a 44es első hangolás alatt elpattant, úgy tűnik hogy a satus kulcs alatt megadta magát. Berendeltem még egyet, majd meglátom mit tud a második.
Nagyon tetszik, azon gondolkodtam, lehet 8-as húrokra váltok majd, abból is rendelek egy szettet és megnézem melyik a jobb, a 9-es laposak vagy a 8-as simák, ugyanis lapos húrokból nincs 8as, vagy rendelek egy 8as szettnek megfelelő kis húrokat és ami van a flatwoundból az van... -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Pont nem gitárra mondta, hanem erősítőre, tehát sajnos teljesen rossz az érvelésed.
És szerintem igaza van. Ha te tényleg akarsz egy jó gitárt, vagy erősítőt, akkor azt megveszed. Ha kell, 3 évig spórolsz rá, de megveszed. Ha nem spórolsz rá, nem áll a prioritási listád elején. Ennyi.
-
rustysaw
csendes tag
"Érzésre" szerintem poliuretán. Ötletszerűen kipróbáltam szemüvegtisztítő kendővel és ragyogóan letisztította. Gondoltam, ha egy speckó és érzékeny műanyaglencsére működik, a gitár esetén sem lehet probléma. Nem igazán vagyok a neves gyártók drágán mért kemikáliáinak híve, hacsak nincs más alternatíva.
-
Tibizzz
junior tag
"A jó gitár az az, amelyiket szívesen veszel kézbe, és amelyiken örömöt ad a játék. Mert végül is az élmény számít, meg a zene, a gitár csak egy eszköz."
Hallatom már olyan emberről akinek mindene megvolt és mégis fejest ugrott a 10.emeletről.( lehet hogy kiakarta próbálni) ?
-
Goose-T
veterán
Pont azt próbálom elmagyarázni, hogy hiába költesz rá, nem lesz jó hangszered. Vagyis lehet, de igen kicsi a valószínűsége. Az lehet, hogy jobb lesz, mint a boltból kihozott 120 ezres gitár, de ez az ársáv még mindig a szemétkategória.
Amúgy ha a boltból kihozott 120 ezresre ráköltesz ugyanannyit, mint az 50-70 ezresre, akkor meg az lesz a jobb. De egyik sem lesz igazán jó, pont ez lenne a lényege a mondanivalómnak.
-
Goose-T
veterán
Azért van egy pár banyós, aki Ibanezt használ, köztük Fieldy, a földkerekség legnagyobb nu metal együttesének a basszusgitárosa. Na meg ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy az Ibanez a '90-es években lett tényező, de a mai stadiontöltő zenekarok nagytöbbsége még mindig a '70-es és a '80 as években gyökerezik.
-
Goose-T
veterán
Nem csak fekete és fehér van, ne gyere ilyen béna érvelési hibákkal. A komolyan gondolás azt jelenti, hogy meg akar tanulni rendesen gitározni, nem csak néhány számot eljátszani. Meg azt is, hogy szinte minde nap előveszi a gitárt. Nem kell megélni belőle meg az életét feltenni rá, vannak köztes lépcsők is.
A sweep picking pedig egy hatalmas precizitást igénylő technika, nagyon apró dolgokra oda kell figyelni, mint például pont a pengetés előtti pillanatban fogd csak le a húrt, amihez épp ér a pengető. Vagy amikor lefogod a következő húrt, akkor az előzőt úgy engedd fel, hogy még hozzáér az ujjad hegye, hogy ne legyenek kellemetlen kipengések.
Pont ennek a technikának a tanulása közben jött ez a gondolatom, hogy igenis meg kell venni a jó gitárt, mert ennél már tényleg nagyon érződik a jó és a szar közötti különbség.
Fölösleges tovább triggerelni engem, amit akartam, elmondtam. Elég sok tapasztalatom van a gitárokkal, hogy ilyeneket ki merjek jelenteni. Aki akarja, megfogadja a tanácsom, aki nem, az meg bizonygathatja tovább az igazát, engem különösebben nem érdekel.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
De hogy ezzel majd nemtudommilyen korlátokat fogsz feloldani, és hirtelen megtanulod, kigyakorlod azt, amit eddig nem tudnál, hát az bullshit és önámítás.
Ezt saját tapasztalatból mondom, hogy valóban így van. Sokkal szívesebben veszem kézben a jó (jobb hangszert), de semmivel jobb nem lett tőle a kéztartásom, vagy a pull-offom, vagy az adott, megtanult szólót sem tudom látványosan jobban lejátszani rajta. De a játékélmény jobb. -
Goose-T
veterán
De ha megnézitek a videót, pont azt magyarázza benne, hogy lehet sweep picking nélkül is arpeggio-szerű futamokat játszani. Pont hogy összemossa a technikát és a túltoló embereket. A Judas Priest Painkiller számában a szóló kezdete eléggé sweep pickinges, mégsincs túltolva.
-
"Gitáron is van, csak nem hallod"
Szerintem sokszor hallható (ha az ember nem tompítja az üres, nem pengetett húrokat), megfelelő gain mellett, főleg hosszabban kitartott akkordokál, illetve amikor a megpengetett hang valamelyik üres húrral, vagy annak oktávjával egyezik. Adott esetben hozzá is tehet a hangzáshoz."sokhúros basszusgitárnál a fő nehézség nem a nyak mérete, hanem az, hogy normálisan tudj tompítani"
+1 amúgy ezért is van az (no meg ízületek kímélése miatt?), hogy sokszor "marokfogással" fogják le a hangokat? Így nyilván automatikusan tompítják is a magas húrokat... (tippelek csak, én sokszor így látom) -
Goose-T
veterán
A '90-es évek volt az Ibanez fénykora, legalábbis a japán gyártásúaké. Ebben az Ibanez saját fejlesztésű ADX5 pickupszettje és szintén saját fejlesztésű Vari-Mid preampja van. Ha jó volt a Life is Peachy album felvételéhez, akkor szerintem jónak számít. Azt most ne fejtegessük, hogy milyen azon az albumon a basszusgitár hangzása, a stílushoz akkor az illett.
Itt egy szám róla, ha valaki nem vágná az albumot.
Az olcsó basszusgitárokon szerintem azért rezonál be a többi húr egy húr megpengetésekor, mert a gagyi, gyenge nyakat berezgeti vagy inkább belengeti a vastag húr (ne tévesszük össze a rezonanciával), és így megindítja a többi húrt is. Gitárnál nyilván ez nem akkora probléma, de basszusgitárnál sokkat többet számít a nyak szerkezeti merevsége szerintem emiatt.
-
Köszönöm, próbáltam már párat. Eddig a Black Mountain jött be leginkább, de ez sem az igazi.
Lehet, hogy az én készülékemben is van hiba, de azért ez nem gátol meg abban, hogy kesessek alternatív megoldást. Egyébként én már láttam egy-két pro jazz gitárost, aki használ ilyeneket, nem véletlenül lehet kapni thumb pickeket réges-régóta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- Latitude 5450 27% 14" FHD IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vibill gar
- Új Steelseries Arctis Nova 4 Wireless gamer fejhallgató 1 év garanciával
- Urmet Dialog PA3120 180 wattos digitális erősítő 1 év garanciával
- Lenovo Thinkpad USB-C dokkoló
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest