Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imre9211
aktív tag
Sikeresen beléptem a 32Gb-osok táborába
*
Először a víz levert mer az istenért nem akart bekapcsolni a laptop. Aztán tápról elindult bár először ott se akarta az igazat. Kb úgy 3adik próbálkozásra magához tért. Kicsit kómás volt az elején még a műtét után
-
baro32
aktív tag
válasz
patyil
üzenetére
Igen értem csak én is szerettem volna megerősíteni a tényállást azért is írtam be hogy nálam pl. mitől tevődik össze a RAM-használata.
Szerintem minél többen hozzászólunk bizonyos témákhoz annál nagyobb segítség lesz mások számára a döntésben ha hasonló problémákkal küzd avagy dönteni kell hogy neki melyik konfiguráció kelhet ha laptopot szeretne vásárolni esetleg bővíteni. -
Szotyi222
aktív tag
válasz
maximilian4
üzenetére
Annyi biztos hogy a telefonok tárhelyével emelkedik a ram is . Hogy van e ok okozata / összefügés nem tudom .
-
patyil
tag
válasz
baro32
üzenetére
Ezt nagyon nehéz a személyes tapasztalatok és az eltérő komponensek miatt objektíven véleményezni.
Pl önmagában a raptor lake proci is okozhat ilyen anomáliát a ram függvényében.Én 32gb 6000CL30 ramot hajtok egy AMD 7700x mellett asztali vonalon, hasonló felhasználásban mint te (Torrent, Chrome, Munka, Zene) és még soha nem volt gond ha ráküldtem egy AAA játékot.
nem szeretném személyes fröcsögésbe fordítani a dolgot, csak leírok egy ellentétes véleményt is:
Szerintem egy basic laposhoz (i5 proci meg mondjuk egy 3060-4050-4060) szűkösen, de használható a 16gb, ha költség is szempont, nyilván szerencsésebb olyat venni ami cserélhető ramos
Majdnem minden más általános felhasználásra egy erősebb laposnál (net, játék) 95% user nem fog hiányt érezni ha 32gb hajt, nyilván a sebesség nem mindegy.
És ha tudod hogy kell több, mert mondjuk nonstop nyitva akarsz hagyni, akkor asztali vonalon vannak pl 48gb single rank kitek, nem tudom ennek van-e laptopos megfelelője. Én nekem ennél több feleslegesnek tűnik. Lehet az időtállóságra hivatkozni de tekintve hogy semmi más nem cserélhető egy consumer notiban, aki ilyen csúcshardvert hajt úgyis két éven belül viszketni fog a cserére.
Persze, itt a kitek ára is meghatározó, én is azt mondom hogyha 1.3-1.5 misit kilocsoltok egy laptopra, és poweruserek vagytok akik figyelik a kihasználtságot stb akkor menjen bele a 64, jobban fogtok aludni, de egy random fórumozónak nem ajánlanám ugyanezt mert lehet hogy a 64gb ddr5 ram a 20%-a a laptop árának
-
válasz
echterion
üzenetére
Most akkor lassan 2025 elején mondjuk egy 16 mag 32 száll csúcs proci esetén ha játszani akarsz biztosítanod kell a feltételeket, alatta mindent bezársz, véletlenül se fusson semmi komoly, vagy legyen csak megnyitva a böngésző sok füllel, mert nincs mód egyszerre egyidejűleg több program futtatására. Photoshop munka bezár meg hasonló, csak próbálom kitalálni ki mire használja még játékon kívül. Ez nekem most így belegondolva röhejesnek tűnik.
-
baro32
aktív tag
válasz
maximilian4
üzenetére
Nálam bekapcsolom a laptopot 8-9GB RAM-ot foglal le el telik ~3-4óra és mint most is 11GB-nál járok

Ebben ugye benne az Win11 , Opera webböngésző , Torrent jelenleg 5-kliensel de ezeket sem tölti már se le se fel csak meg van nyitva és természetesen a MegaDance rádió megy még , ez most így egy laza délelőtt.
Ha még erre rárakom mondjuk egy Játékot volt hogy 27-28GB is használatban van nálam akkor ha egy komolyabb játék fut és volt hogy ezek a komolyabb játékok akadoztak majd össze omlottak majd mikor bővítettem 64GB-ra ezek az anomáliák megszűntek.
Már írtam itt róla régebben aki olvasta tudja is és érdekességképpen utána sem lett több a RAM-fogyasztás és ezt is leírtam utána. -
válasz
maximilian4
üzenetére
Pocok256 most vajon mit mondana erre?
-
echterion
nagyúr
válasz
maximilian4
üzenetére
Az hát.

RM007: hogymi? Nincs olyan játék, ami nem futna el élvezhető sebességgel 32GB ram alatt. Ennek semmi köze az asztali-nem asztali gépekhez. Ha valaki dolgozik rajta, az más feltételeket kíván, de itt ez egy gaming notebook topik, nem workstation kibeszélő. És de, van ilyen kategória, még ha szerinted nincs is.
-
válasz
echterion
üzenetére
Amennyiben hozzátesszük a laptop semmilyen formában nem helyettesítheti az asztali testvérét. ((Régen nem ezt mondták)) Egy drágán vett laptop vásárlás még nem jogosítja fel használóját arra hogy úgy tekintsen vásárlására mint bárki más aki Windows mellett tevékenykedik, mert ő csak egy laptop mellett ül. Lehetnek felhasználók akik tevékenységük kapcsán kifuthatnak a 32-ből, mivel a háttérben a nem kevés proci mag/száll lehetőséget ad vége valahára egyszerre több alkalmazás futtatásának és él vele, akár játék alatt is. Továbbá mint tudjuk már nincs olyan hogy gamer laptop, ez idejét múlt meghatározás. Nem csak játék céljából vesznek manapság méreg drága laptopot, vagy bármilyen laptopot az emberek, vannak akik munkára is használják. Különböző kiszerelések vannak anyaghasználat, hardver terén megszámlálhatatlan variánssal. A fenti link is igazolja mindig kitalálnak valami újdonságot. Ez a laptop világ jól le lett degradálva, főleg kezdjük itt memória terén is beskatulyázni.
-
-
echterion
nagyúr
válasz
maximilian4
üzenetére
A win úgy van kitalálva, hogy a lehető legtöbb ramra ráül, nincs itt semmi látnivaló. 16-tal is bőven el lehet lenni egy gamer gépen, nem kötelező a 32GB sehova egy gamer gépen.
-
Szotyi222
aktív tag
válasz
kisnorbert55
üzenetére
A venti beállítások nem úgy van állítva hogy 90 C* nál kapcsoljonbe ? 🤔
-
Szotyi222
aktív tag
Ezt csak úgy itt hagyom . Predátor [link]
-
maximilian4
addikt
válasz
Nunder
üzenetére
"Viszont ahogy nézegettem, a még részben belakott gépen futó alkalmazások is szinte mindig 26-30 GB RAM-ot esznek a Windows-zal együtt"
Mutass már egy screent, mert ezt így nem tudom elképzelni. Nekem a legbrutálabb játék alatt sem ment 30 giga fölé a ram fogyasztásom. Pl stalker 2.
-
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Ha nem garis és nagyon elakadsz akkor elküldöd legfeljebb...
-
Nunder
őstag
Sziasztok,
Hosszas huzavona után végül egy Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H lett a befutó 4080-as konfigurációval, az asztali gép kiváltására. Amibe az átvétel napján már bele is pattintottam egy Samsung 990 PRO 2TB M.2 SSD-t.
Viszont ahogy nézegettem, a még részben belakott gépen futó alkalmazások is szinte mindig 26-30 GB RAM-ot esznek a Windows-zal együtt, így adott a kérdés: milyen 2x32GB-os kitet kellene beletenni a közeljövőben? Sok eltérő vélemény van, és nem szeretnék bakot lőni a dologgal.
-
Imre9211
aktív tag
Berakta nekem a gow ragnarok-öt múltkor 4K dlss quality, high meg maxos speckóval. Majdnem megkérdeztem az appot hogy normális vagy bmeg? XD
-
Imre9211
aktív tag
válasz
RM007
üzenetére
Hát...3év a gari. Addig viselje jól magàt azért. Bár myasus appban fizethetnék extra garit is.
Teljesen elégedett vagyok amúgy a mobil rtx 4070-el is, csak hát a 8gb vram miatt màr nem egy játékot kellett 1080p-be lerakni, az meg mégse 2K v 4K. Pedig lehetne ez egy masszív 2K-s GPU csak alsó hangon kb 12gb vram kellene neki. 2K-ban azért még boldogul a legtöbb helyen de vannak címek ahol màr felejtő.Amúgy a zöldeknél figyelhetnének jobban a gamer laposokra nvidia appban. Ugye nàlam otthon ki van küldve a 4K tv-re, de ez az elvetemült app mindent 4K-ra optimalizál. Sztem nem választották még szét rendesen a desktop és a laptop gpu-kat hiába célirányosan a Mobile driver van neki feltéve. Sztem azt se nézi hogy kevés a vram, csak a kimeneti felbontást.
Remélem megtàmogatjàk még majd ai-al az appot, mer az autó GPU tuning még kevéske. Amúgy szuper app. Jobb mint a GF exp. volt. -
válasz
Raymond
üzenetére
Van rá szándék, keret nincs, elment másra. Komoly dolgot nem futtatok róla. A Stalker 2 az nvme ssd-re ment.
#110473 Imre9211:
Ha nem nagyon hordozós a laptop és egyszer belekóstol az ember ebbe a külső vga-ba, már nehéz lehet visszatáncolni. Kíváncsi leszek jövőre az új laptop és asztali felhozatal az új vga gen miatt milyen meglepetéseket fog hozni árban és teljesítményben.Hát én tapasztalatból állíthatom nem olyan biztos hogy nagyon sok minden változni fog, ugyanis a keletkezett hő elvezetése is időbe telik. Egy hideg érintés a felületen többet ér mint szélesebb nagyobb felület kiterjedés irányokba. Vagy mikor kergeti a levegőt a venti nem sokkal hidegebb levegővel. Nálam víz nélkül szar a hűtő, mert vastag és nem tudja abban az ütemben eltávolítani a hőt mint kellene. Meg üreges nyilván ha ott nem tudok pucolni akkor halott az elképzelés. A hűtőm normál változata ami ugyanilyen csöves felállás vékonyabb formában biztosan jobban szerepelne önmagában. Ilyet már nem is látok árulni csak valami hasonlót. A légkamrás nem tudom miben másabb, nyilván az nem vizes, mást találtak oda ki működőképesnek. Olyanom sosem volt. Kérdés még az élettartam egy laptopnál, vagyis meddig bírja tartani a strapát mielőtt elöregedik benne valami. Én a sajátomra játszom, bár pár baki miatt már tudom ez is lehet sérülékeny.

-
Imre9211
aktív tag
válasz
RM007
üzenetére
Az megoldja hidd el XD 1-2 telefon XD
Én majd jövőre amúgy külső vga-t tervezek a vram miatt. Szép kis házikós thunderbolt pci-e dokkolóval, és egy minőségi 500-550-es táppal.
Annyira nem néztem utána a vram-nak amikor vettem a lapost, aztán hát az van hogy egyre inkább úgy néz ki a dolog hogy ha maxon akar az ember gamelni, akkor a 8Gb vram-nak lassan csak a 1080p-s szórakozóhelyekre lesz belépője bulikázni

Arra leszek kíváncsi, hogy mivel egy hőcsövön van a gyári GPU/CPU páros, mennyivel lesz hűvösebb a proci ha a mobil GPU inaktív...vagy olyankor mi van egyáltalán..értékelném nem kellene 40-50ezerér légkamrás laptophűtőt vennem nyàràra.
-
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Ha Csepel oké, akkor hozd el. Megnézem neked szívesen.
-
válasz
Imre9211
üzenetére
Sajnos még ő sem tud segíteni a 192-höz.
A 128GB nem lett volna baj a dual channel miatt. MaxxD-nek 128 csücsült még a balesete előtt a laptopjában. Ne engem kérdezz előbb a témában.
Mi ketten kicsit hobbinak is tekintjük.Pár nappal ezelőtt nem átallottam telefont vásárolni ssd helyett, ami utóbbi jobban indokolt lett volna helyzetemben. Kezdem elveszteni az érdeklődésemet a témában.
-
válasz
Imre9211
üzenetére
Kattintottam is rá nem-e valami szörnyszülött 11,12 vagy 12 és fél GB modul-e. Már teljesen összezavarnak minket.
A pár az igen fontos. Nálam 3 modul van bent a 4.-et kihányta mert együtt soknak találta foglalásban. Viszont lehet nem szerencsés így használni. Talán majd egyszer cserélem megfelezve mindkét ram slot-ba vagy kiveszem. Az is lehet az ssd-nél sem szerencsés mind a 4 fekvő helyet egyszerre kihasználni, megterhelőbb lehet az alaplapnak ha minden egyes hely, slot ki van használva, be van építve. Passz. A 96GB ram is csak úgy érvényesülhet nálam ha a TB portot kikapcsolom. Szóval azok a fránya csatornák amivel az alaplap gazdálkodik. Aztán ha túl van terhelve kifekszik.
-
Imre9211
aktív tag
Na megrendeltem a 16os tesóját. Holnap délelőtt már itt is van az alzaboxban
Aztán műtét.
[link]Konkrétan nekem MÉG nem kéne, de jó az ha párba vannak a ramok
-
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Húzd ki a PWM kontrolt a csatiból, szigeteld le, nehogy hozzáérjen valamihez és nézd meg, hogy úgy felpörögnek-e maximumra.
-
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Ott valami gond van, ez biztos. 🙄
-
FőDudu
veterán
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Nem volt elozoleg folyekony femezve? Annak a maradvanya csunya dolgokat tud csinalni az alaplapon. Vagy epp a CPU/GPU tetejen levo alkatreszeket tudja rovidre zarni.
Az MX6 nem vezeto, az nem okozhat ilyet.
-
FőDudu
veterán
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Nem szorult meg a venti?
Neha eleg banalis dolgokat csinal az ember, meg akkor is ha ert hozza.Csavar pl. bele tud menni az asztalrol.
-
imre687
tag
válasz
kisnorbert55
üzenetére
Mindent vissza dugtál a helyére? Én azt mondanám, szedd szét újra óvatosan alaposan és rakd össze újra óvatosan alaposan. Szerintem utána mennie kell, gondolom én mint laikus.
-
kisnorbert55
csendes tag
Sziasztok!
Kitakarítottam a Legion 5-ösöm, újrapasztáztam ( arctic mx-6). Azóta nem indulnak el a ventik (fancooler sem látja őket) a gpu pedig 90 fok fölé melegszik... valakinek valami ötlete ? Nincs gari a gépen.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Sikeres műtétet és mielőbbi felépülést!

-
-
Medocsabi
addikt
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Kitartást,megkerdeztem milyen műtét?
-
válasz
Juhaszatti
üzenetére
"Az a 12GB tényleg annyi, nem elírás"
Mééé nem 12,5GB? Nekem pont annyi kéne
Dualba meg lenne 25GB-om akkor -
Nálam most borult a bili, így a tervezett dolgok elmaradnak...tolódnak.
Ma hívtak, holnap ügye megyek altató orvoshoz és ott is maradhatok, be fekhetek az osztályra, Szerdán meg műtét...1 héttel előre hozták és elfogadtam!
Gyógykezelések, gyógykórház, nem tudom hogyan lesz..na majd kiderül! (mindjárt kari)
Csak sikerüljön a műtét, szorítsatok értem!

-
válasz
RM007
üzenetére
A KM-G igen, abba RTX 30xx lett tervezve/gyártva , SM-G verzióba meg RTX 20xx
Mivel KM-G lapot rendeltem Amcsiból, így abba teljes mértékben ki lesz használva az RTX 3080 16GB MXM GPU.Meg még van pár "újítás"
SM-G pl.
Z490 Chipset
i9-10th gen max. CPU support
Special Feature(s):
Intel Z490 Chipset; LGA1200 socket 10th gen CPUs; RTX 2080 Super; MXM 3.1 GPU slot.KM-G meg.
Z590 Chipset
i9-11th gen max. CPU support (de viszi a 10th gen i9-t is!)
Special Feature(s):
Intel Z590 Chipset; PCIe 4.0 architecture; LGA1200 socket 10th and 11th gen CPUs; NVIDIA GeForce RTX 30x0 MXM 3.1 V2.0 GPUs PCIe 4.0Bővebben:
X170SM (Sky Z7)
Launch Date:
September 15, 2020
Special Feature(s):
Intel Z490 Chipset; LGA1200 socket 10th gen CPUs; RTX 2080 Super; MXM 3.1 GPU slot.
Main Chipset:
Intel Z490
Processor:
Socket LGA 1200
up to i9-10090K
Video / GPU:
- one MXM 3.1 slot; up to 200W GPU
- NVIDIA GeForce: RTX 2080, 2070, 2060
- NVIDIA GeForce; RTX 2080 Super, RTX 2070 Super
Built-in PC Camera:
Built-in 1M
LCD Size:
17.3in / 43.9cm
LCD Specifications:
17.3" FHD, UHD; 144Hz, 240Hz; eDP
Optional G-Sync
Memory:
Four 260-pin, 1.2V, SODIMM sockets
DDR4-2666/3000/3200; up to 128GB
Total Storage:
up to 4 physical drives:
- 3x M.2 2280 NVMe PCIe Gen3 x4 / SATA
- 1x M.2 2280 SSD via SATA
Optical Drive:
External USB based
DVD-RW or Blu Ray Burner
Card Reader:
1x microSD Card Reader
Audio Architecture:
High Definition Audio
S/PDIF Output (optical)
Built in noise cancelling microphone
Built in 2.1 Speaker System
T1 Smart Amp
Creative Super X-Fi Ultra DSP chip
Creative Sound Blaster Atlas
ESS SABRE HiFi DAC for high res headphone output
LAN/WLAN/Bluetooth:
- WLAN / Bluetooth; M.2 2230 slot
- 2.5Gigabit Ethernet RJ-45 LAN on-board; Killer E3000
- supports Killer DoubleShot Pro (with Killer WLAN)
Security:
Kensington Lock
Fingerprint
TPM 2.0 on-board
Internal cards / # of slots/Type:
Five M.2 slots
-1x: WLAN M.2 2230 Card with PCIe x2 and USB
-4x; M.2 SSD
I/O Ports:
3 x USB-A 3.2 Gen 2
1 x USB-C 3.2 Gen2
1 x USB-C 3.2 Gen2 x2
1 x Thunderbolt 3.0 / USB-C 3.2 Gen2
2 x miniDP 1.4
1 x HDMI 2.0 output (with HDCP)
1 x 2-in-1 Audio jack (Headphone/Microphone)
1 x 2-in-1 Audio jack (Microphone/SPDIF Optical)
1 x RJ-45 LAN
2 x DC-in
Internal Keyboard:
- RGB Keyboard with individual key illumination
N-Key-Rollover and Anti-Ghosting
- Microsoft Precision Touchpad with multi-gesture two buttons
AC Adapter:
2x 280W; 100-240V 50-60Hz Auto-switching (worldwide)
optional 780W for Extreme Performance
Battery:
8cells Smart Li-Ion; 97Wh
Easy to change
Weight:
3.8kg / 8.36lbs
Dimensions WxDxH:
399x319x44mm / 15.96x12.76x1.76in
Thickness:
1.76in / 44mm
X170KM (Sky Z7 R2)
Launch Date:
May 1, 2021
Special Feature(s):
Intel Z590 Chipset; PCIe 4.0 architecture; LGA1200 socket 10th and 11th gen CPUs; NVIDIA GeForce RTX 30x0 MXM 3.1 V2.0 GPUs PCIe 4.0
Main Chipset:
Intel Z590 chipset
Intel Maple Ridge JHL8540 Thunderbolt Controller
Processor:
Socket LGA 1200
up to i9-10900K (PCIe 3.0)
up to i9-11900K (PCIe 4.0)
Video / GPU:
- one MXM 3.1 REV 2.0 slot; PCIe 4.0
- NVIDIA GeForce: RTX 3080 (16GB DDR6); RTX 3070 (8GB DDR6); RTX 3060 (6GB DDR6)
Built-in PC Camera:
Built-in 1M
LCD Size:
17.3in / 43.9cm
LCD Specifications:
17.3" FHD 300Hz, UHD 60Hz; eDP
Optional G-Sync
Memory:
Four 260-pin, 1.2V, SODIMM sockets
DDR4-2666/2933/3000/3200/3600; up to 128GB
Total Storage:
Four physical M.2 drives:
- 3x M.2 2280 NVMe PCIe Gen3 x4
- 1x M.2 2280 NVMe PCIe Gen4 x4
Optical Drive:
External USB based
DVD-RW or Blu Ray Burner
Card Reader:
1x microSD Card Reader
Audio Architecture:
High Definition Audio
S/PDIF Output (optical)
Built in noise cancelling microphone
Built in 2.1 Speaker System
T1 Smart Amp
Creative Super X-Fi Ultra DSP chip
Creative Sound Blaster Atlas
ESS SABRE HiFi DAC for high res headphone output
LAN/WLAN/Bluetooth:
- WLAN / Bluetooth; M.2 2230 slot
- 2.5 Gigabit Ethernet RJ-45 LAN on-board; Killer E3000
- supports Killer DoubleShot Pro (with Killer WLAN)
Security:
Kensington Lock
Fingerprint
TPM 2.0 on-board
Internal cards / # of slots/Type:
Five M.2 slots
-1x: WLAN M.2 2230; PCIe x2
-4x; M.2 NVMe SSD
I/O Ports:
2 x Thunderbolt 4.0; type C (requires PCIe 4.0 based CPU such as 11900K) Intel JHL8540
1 x USB-C 3.2 Gen2
3 x USB-A 3.2 Gen2
2 x miniDP 1.4
1 x HDMI 2.0 output (with HDCP)
1 x 2-in-1 Audio jack (Headphone/Microphone)
1 x 2-in-1 Audio jack (Microphone/SPDIF Optical output)
1 x RJ-45 LAN
2 x DC-in
Internal Keyboard:
- RGB Keyboard with individual key illumination
N-Key-Rollover and Anti-Ghosting
- Microsoft Precision Touchpad with multi-gesture two buttons
AC Adapter:
2x 280W; 100-240V 50-60Hz Auto-switching (worldwide)
optional 780W for Extreme Performance
Battery:
8cells Smart Li-Ion; 97Wh
Easy to change
Weight:
3.8kg / 8.36lbs
Dimensions WxDxH:
399x319x44mm / 15.96x12.76x1.76in
Thickness:
1.76in / 44mm -
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Az alaplap is támogatja a PCIe 4.0 szabványt? Így is mehetne bele gyorsabb ssd csak nem tudná vinni olyan sebességen. Visszafele úgy tudom kompatibilis.
-
válasz
patyil
üzenetére
Most én is csak 2x32GB-t tettem bele, mert bill-t azért nem veszem ki (az alá megy be még 2x32GB)
Majd ha megjött az új lap, akkor abba 11th gen (desktop) proci megy (i7-t vettem 11700K) és ha jó lesz akkor marad, de ha nem akkor i9-11900K/KF megy majd bele.
11th gen-el meglesz a PCIe 4.0 és SSD-nek is a 4.0-s szabvány mehet(ne) bele.
/meg még sok finomság a 11th gen.-nek köszönhetően/Az a pláne, hogy az a KM-G viszi a 10th gen.-t is a 11th gen mellett?
-
válasz
patyil
üzenetére
Lehet elég a 32 bár volt rajtam kívül is itt a topikban megjegyzés arra utalva felhasználótól hogy nála már necces és kipótolta 64-re a jövőre nézve. Beállítástól is függ mennyit képes megenni értsd 2/4k full minden, ekkor szépen fogy a ram is. Azt gondolom felső kategóriában már illene az összes kiszerelést mind 64-el adni, ez lehet ma már meg is van, annyira nem figyelem.
Az hogy mi mennyi ideig lesz elég azt a piac is szabályozza. A programozók megmondják. Lehet úgy megírni valamit hogy tudja zabálni a memóriát a proci és akár vga felől. Maga a vram használat is felmegy nálam bizonyos esetekben 10GB-ra....mivel ez a része adott nyugodt lehetek innentől jöhet keményebb követelmény. Szóval nem csak a ma és 1 valamilyen játékra építek, nézek előre. Ha több van valamiből az sose legyen baj.
Amúgy meg fentebb kérdezett 16GB méretet igazítottam 32-re, aminek megléte erősen ajánlott komolyabb gaming használat esetén.
Esetleg nem zársz be mindent a háttérben mikor futtatod a kedvenc játékodat. El tudod érni hogy több ram kelljen ha akarod.
-
-
válasz
Smithy87
üzenetére
Elmentettelek, 1 év után újból megvizsgáljuk a helyzetet, aztán rá megint 1 évre.
Mint fentebb illusztráltam képmentéssel a 32GB ram már lehet kevés valakinél. A dual channel megléte is fontos. 256GB az lehetne, de csak a hobbi íze miatt. Még sokáig szeretnék új gép vásárlása nélkül meglenni komfort érzettel. Kevesebb rammal is lehet használni a laptopot, mint amennyit be tudna kérni, csak minek. Jobb ha az maximálisan rendelkezésre áll, mert gyorsabb onnan beszedni az adatokat, mint lemezről.
-
cyberkind
félisten
A Bethesda bedurrantotta a day 0 patch-et az Indiana-ba, most már van full RT, ami magyarázatot ad arra, hogy miért kell a játéknak 4090, mivel minden máson a zöld oldalon kevés a vram.
-
mistake767
csendes tag
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Mindenkinek köszönöm szépen a válaszokat.
Szerintem is jó ez a rádiumos ajánlat (és még 0% THM is van),
továbbítottam a nagymamának megfontolásra. -
Imre9211
aktív tag
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Amúgy költséges megoldás, de ha mondjuk valaki ráfaragott a kevés vrammal a gamer laposában, ott van a külső vga-s megoldás tàppal, dokkolóval, thunderbolton keresztül aztàn jóccakàt.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Imre9211
üzenetére
Legion 5-ben lévő 6 gigás 3060-ason remekül fut, de csak azért, mert a ray tracing nem működik. 6 GB kell neki, de a mobil 3060-as csak 5.86-ot lát a windows, a konzolban látszik mi a baja.
Érdekes, hogy simán elindul, csak mivel nincsenek visszaverődő fények, minden árnyékos rész teljesen fekete.
-
Akkor most a 12GB lesz a divat? Jó akkor cserélem le a 16-ot. Baszki nem tudom, mert csak 32Gb-os moduljaim vannak. De ha jön sima 30-as, vagy 28-as akkor rögtön. Hogy mivel tudnak minket hülyíteni.
-
imre687
tag
Szerintetek megéri 16GB RAM-ról 32-re bővíteni általános gaming miatt?
-
Raymond
titán
válasz
maximilian4
üzenetére
-
Juhaszatti
addikt
válasz
maximilian4
üzenetére
OEM modulok, ilyen Ramaxel van bennük jellemzően:
-
Raymond
titán
válasz
maximilian4
üzenetére
A Crucial-nak van, gondolom a gepben is az van.
-
maximilian4
addikt
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Fasza lesz dual channel-ben futtatni. Sehol nem láttam még 12 gigás ddr5 modult. Remélhetőleg valami beszerezhetetlen cuccot raktak bele.
-
Juhaszatti
addikt
válasz
mistake767
üzenetére
Szia!
A belépő gamer piac elég érdekes helyzetben van most, mert egyáltalán nem érződik az infláció, és nem is tudom mikor lehetett utoljára ilyen olcsón játékra alkalmas gépeket venni. Ez az új gépekre vonatkozik, de ez nyilván nyomja lefelé a használt árakat is.
Sims, Minecraft, Lego játékok, Rocket League, Fortnite és társai tök jól elfutnak egy ilyen gépen pl:
Ráadásul egész jó, 100% sRGB kijelző van benne ennyiért.
Itt a részletes gyártói spec. Az a 12GB tényleg annyi, nem elírás.
Tudom, kicsivel még ez is túllóg a kereten.
Ha szétnézel Hardveraprón, kb 180-tól találsz gépeket szintén 3050-el, gyengébb kijelzővel, kevesebb garival. -
Imre9211
aktív tag
válasz
mistake767
üzenetére
"fogalmam sincs ez a korosztály mivel játszik"
Callisto Protocol
Viccet félretéve, nézegetek itt most hardveraprón 2kiló körül neked, de ott újabb játékok felejtőek abban a szegmensben. Szóval 2kilón belül nem tudok ajánlani semmit nyugodt szívvel ha esetleg a kisfiúnak vagy a kislánynak pl valami újabb cím tetszene nagyon.
Szóval nem tudom sajnos. Vannak persze a többi célra nagyon szuper kis laptopok a 2kilós áron belül újonnan is, de ez a játék dolog tudod...drága a GPU.
-
Imre9211
aktív tag
Itt egy jó kis Vidi azoknak akik elborzadtak az Indi követelményein [link] Sima asztali rtx 4060-ashoz kell viszonyìtani.
Legalább megtudtam hogy sima liba lenne fhd-n ha érdekelne. Nyilván nem highon vagy maxon, de ez nem is lenne szempont mivel még low-on sem nevezhető csúnyának a game.
-
kk831228
addikt
válasz
maximilian4
üzenetére
remélhetőleg nem lesg probléma...
-
-
Mrdevil
addikt
válasz
nggabi
üzenetére
Köszi a segítséget próbáltam ezt is amit beraktál nem segített. Aztán addig nyomkodtam a wint eljutottam valami hibaelháritóig, az valamit mokolt majd azt mondta indítsam újra a gépet. Megtettem, és láss csodát lett bluetooth. Valami megakasztotta vagy nem tudom. De köszi mindenkinek.
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Èrdeklődni szeretnèl Lenovo LOQ I7 Hx procival mennyire ajánlott ? Ahogy olvasgattam elèg próblèmás az új generációs HX család?
-
Mrdevil
addikt
Sziasztok. Kérdés. Lenovo Legion5 pro laptop, win11. Egyszercsak eltűnt a bluetooth róla, konkrétan a jobb alsó sarokban sincs ott az ikonja, eszközkezelőben sincs ott, hogy frissítsem a driverét. Hmmm, fura... Járt már így valaki? Szedtem le a lenovo oldaláról másik drivert hozzá, felraktam, így sincs.
-
-
imre687
tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Kötve hiszem. Az az I9 azért elég beteg egy valami
Csak optimalizálatlan és ennyi, gondolom én -
-
imre687
tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Nálam hibátlan (I5-13500H és RTX 4050) nem lehet hogy nálad más a hiba?
-
mistake767
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérünk a választáshoz.
Nagymama keres 10 éves unokának belépő szintű laptopot karácsonyra.1. Mikor lenne esedékes a vásárlás? - Most (karácsonyig).
2. A gépre szánt összeg forintban? - max. 200.000
3. Felhasználás? - általános (internet, tanulás, kompromisszumokkal pici játék)
4. Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel? - fogalmam sincs ez a korosztály mivel játszik, de tisztában vagyok vele, hogy ezért a pénzért nem lehet csodát várni (de azért egy 1660 vagy 3050 csak jobb mint az integrált)
5. Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS? - nem prioritás, de azért ne a legalja
6. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is? - nem lesz hordozva
7. Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.) - ezt megoldom
8. Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége? - 500 Gb SSD, 16Gb ram (ha nem fér bele, akkor majd bővitem később)
9. Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…) -
10. Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával) - lehet használt isKöszönjük szépen a tippeket.
-
BalageK
tag
válasz
Dani82
üzenetére
Oh. Azt hittem hogy olxasmire gondolsz, mint hő, hang, fényerő, garancia, billentyűzet kiosztása etc :-)
Mindenkinek más fáj, annyi szent :-)
Méret? Hordozhatóság?
Én egy nVidia RTX 4080-as gépet néznék - a 4070 nem sokkal olcsóbb, teljesítményben viszont elég nagy a difi. 3080 Ti is megér egy pillantást. -
A Delta Force meg "Beta" és laggol is, nem picit!
-
BalageK
tag
válasz
bakelitlemez
üzenetére
PM Xerath?
-
-
bakelitlemez
tag
Sziasztok!
Esetleg valaki látott valami jó dealt vagy van valami jó ötlete arra, hogy hogyan lehetne viszonylag kedvező(bb) áron hozzájutni egy 2024 Zephyrus G14 vagy G16hoz jutni? Érdekel amazon-os meg minden megoldás is, ha esetleg kedvező lenne a végösszeg, akkor lehet lecserélném a 22-es G14emet

32 giga rammal meg 4070nel érdekelne elsősorban futureproofing miatt,de bármi mást is megnézek
-
cyberkind
félisten
válasz
MaxxDamage
üzenetére
A felbontástól mindenképpen, natívban többnek kell lennie, illetve FG off-al is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban hirdetni TILOS!
- ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) RTX 4090 (!!) / Ultra 9 / GAR 2027 brutál erős, csúcs modell
- ThinkPad X1 Extreme Gen 3 (i7, 32GB, GTX1650Ti, 4K) Magyar, szép állapot
- MacBook Pro 13.3 2017 8GB ram 512GB SSD
- Lenovo T470s 14" FHD, i5 6300U, 8GB RAM, 256GB SSD, 2db akku, számla, 6 hó gar
- LENOVO LEGION PRO 7 16" WQXGA i9-13900HX RTX 4080 32GB 2TB NVMe SSD MAGYAR VÁSÁRLÁS/SZLA/BILL.
- Sandisk Portable SSD 2TB!
- TP-Link Archer TX50E AX3000 PCI-e WiFi Kártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad 9 Snapdragon 6 Gen 1 (2024) 8GB/128GB szép állapot
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 (2020) 16GB/500GB megkímélt állapot 89% 144 ciklus
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak optimalizálatlan és ennyi, gondolom én
Muerte