Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Rendben.
Ha azt mondod használhatósági szempontból, nektek profiknak hasznos, mi több egyenesen fontos, hogy ilyen kis kártyaformában, tokozva, védve legyen, elfogadom.
A ti igényeitekkel nem vitatkozom, sehol nem vagyok én ahhoz.De nem látom be hobbira minek ki/-be rakosgatni. Simán lehúzom type-C kábellel a képeket a gépről. Itt siman jobb lenne nekem kapásból.
Jó eséllyel, a gép megvásárlásakor beletenném, mint egy laptopba és többet nem nyúlnék hozzá.Innen nézve, hobbira szimpla szivatás egy ilyen drága szabványhoz kötni a sebességet.
Én belemennék egy olyan kompromisszumba, hogy komoly gépekbe nektek cserélhetőben ott a cf express, hobbira meg integrálhatják az ssdt.
kovsol: nem feltétlen az írásra gondoltam, ott még megvagyok UHS II-vel is.l, 4 fps sorozatnál nekem nem kell gyorsabb, nincs türelmem annyit szelektálni.
De tudod a fuji raf+jpg duettel, a végén már a kártyán a mappa megnyitása is lassú, pláne pcre másolás, ha sok a kép.
Egyszerűen lassú dolog az sd kártya ma már, igen, az olvasásinsebesség is lehet irritáló. -
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Egy kis ajtót tenni a gép alljára, és mondjuk egy pici 2230-as foglalatot tenni a gépbe az nem lenne nagy kunszt.
Te vennéd meg magadnak.A sebesség/tárhely kérdésben nagy ugrás lenne, és akkor nem kellene beleintegráltként neked fizetni az arát sem.
A puffereken meg utána tudna spórolni a gyártó annyival gyorsabb egy nwme.
Méretileg sem lenne akkora plusz
Miközben még jelenleg is olcsóbbak az UHS II kártyáknál, amik meg minden korban pofálanul drágák voltak a lassúságuk ellenére.
Egy kártyaolvasótól alig nagyobb külső házba is át tudod tenni ha máshogy akarod olvasni stb..
Szerintem ez így értelmes kompromisszum lehetne.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mpb kemeny sarccal dolgozik. Akkor eri meg oda kuldeni, ha nem boldogulsz az eladassal es mar leszarod, csak legyen belole penz.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ezt aprilis elsejen mondtak?😂
Ilyenekrol almodoznak, kozben meg az e5 csoportok tele van ezzel: [kép] -
kerobi
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szerintem mar 2 eve is megvolt a koncepciojuk az x-t6-ra, sot lehet mar akkor kesz volt a prototipus. Csak a jelenlegi keszletet akarjak kifuttatni. Szuperjo lenne ha jonne, mert mar elkezdtem szemezgetni az OM-1 MII-vel. Ha annak a szintjet hoznak akkor nem is lenne kerdes.
-
kerobi
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Minden AI tevedhet, de szerintem tenyszerusegben a Gemini a legjobb. OpenAI-t mar csak forditasra hasznalok, abban az a legjobb. (es nem a deepl)
-
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Haha!
De az AI legalább arra próbál válaszolni, amit kérdezek. Ált. megnézem a belinkelt forrásokat is, amik jellemzően más szakmai fórumok vagy videók.
Itt pl. NEM a fókuszlégzés volt a téma, hanem az optikai torzítás kompenzálása videóknál. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ott vagyunk egy ideje a Citadella felújításán, a belső terekben azért elég sötét van, így pár alkalom után nem erőltettem a 10-24-et, felcseréltem a Viltrox 13/1.4-re. Nagyon szép képe van videóban, a fényerejének hála meg még a csapaton belüli A7SIII snitteknél is szebb/világosabb vagyok az öreg X-T4-gyel (a Sony-n f2.8 zoom van), szóval tök jó. Mellé b-rollnak kezdetben a 33/1.4-et preferáltam, most a Panán a 75/2-t, amit ha akarok, 75 milli (6K open gate-tel), ha akarom 114mm (APS-C croppal, 4K-ban). Főleg úgyis a nagylátó kell, a 13-as Vili meg tényleg parádésan jól működik (C-AF-fel is... ja és a gimbalt sem kell átkalibrálni a 10-24 után
) -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Valóban jó lenne, ha most már nem ruházati kiegészítőket gyártanának influenszereknek, hanem fényképezőgépeket. Vagy pl. az x-halfot esetleg nevezhetjük kulcstartónak is, bár annak nem praktikus.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A kommentek közül szemezve
"Fujifilm should buy a Claude Code subscription and use it to improve the god damn AF."
Egyébként az X rendszer indulása óta szívnak ezzel, ezt tényleg nem két perc lesz gatyába rázni, hardverben is mindig alálőttek, optimalizálni, szoftvert írni meg aztán pláne nem tudtak soha rendesen.( nem mintha nekem a Panán amúgy annyival jobb lenne az AF
) -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azért Canon, Nikon, Sony gépet is kapsz Fuji gép árában, és valahogy megoldották, hogy bele férjen árába a processzor.
Nem tudom ezek mennyire egyedi tervezésűek, és mennyire piacon kapható dolgokból összelegózott. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A7V nulla túlmelegedés. Ez már az új generációs processzor.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amúgy üdvözlök minden ilyen irányú, komoly szándékú fejlesztést, "jobb később mint soha" jeligére, mert az AF-et leszámítva imádom a rendszert.
Csak ez az "X-Trans 5-öt is felturbózzuk istenbizony" igéretek dühítenek fel nagyon, mert négy éve jelent meg ez a generáció és négy évük volt rá. Mit tetszettek csinálni az elmúlt négy évben? Sőt, elmúltnyolcévben! Miért éppen most jut eszükbe? Ja igen... már a leglojálisabb influencereik is elkezdték menteni a bőrüket (na róluk sem vagyok jó véleménnyel, évekig elröhögcséltek a témán, de ahogy nő a népharag már hirtelen eszükbe jutott, hogy kéne valamit mondani és nyilván nem azt, hogy évekig falaztak).
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"de már az is rottyra teszi a CPU-t, ha csak ránézel a Clarity beálításra."
összehasonlításként ezt lehet állitani az új Sony gépekben, és egy A7V 30FPS sorozat mellett is nyomhatod a Clarity beállítást, nem vár egy pillanatot se miatta. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én nagyon sokat olvastam, meg néztem ezekről videót, valódi probléma sose volt Tamron meg Sigmával. Az hogy nem fókuszál úgy mint egy GM, vagy nem tud olyan gyor sorozatot lőni az meg nem zsákba macska
ez nyilvánvaló tény. (meg nekem van is A7V gépem, Tamron, Sigma, Viltrox, Sony objektivek szintén
)
Jövő héten utazom Madeirára direkt fotózni csak. Oda majd én is Sony obikat viszek. Meg azért akkor már az X100-t is kipróbálom.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Két fajta 3rd party objektiv van:
#1: hivatalosan megveszi a license pl: Tamron, Sigma
#2: nem fizet semmit a Sony-nak, csak kihasználja, hogy nyitott a renszer pl ViltroxElső esetében nem kell félni, hogy a Sony változtat egyet valamin, és kuka a támogatás.
Viltrox objektívem A9-el totál csendes volt. A7V -vel, meg darál az AF motor tök hangosan. Szóval valami tényleg más lett.
Tamron és Sigma objektívvel meg semmi változás.Pl a Fuji esetében nem tudom hogy van ez, de gondolom itt se fizet egy Viltrox semmit a Fuji felé.
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig pont arra gondolnék, hogy a third party objektívek kezdenek elég jók lenni (átlagos hobbi felhasználásra mindenképp), ergo kevesebbek akarják majd megfizetni a first party-t.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Rengetegen nem csak emberek fotóznak. A bőrszínen túl is van fotográfia.
Fujin meg alulexponálni? Eleve alulméri szerintem az expót. Kb mindent felül kell expozni, hogy normális eredményt kapjon az ember.
Nekem nem a classic negativ a go to recept, de bizony vannak szituk aminek jól áll.Pl az ilyen őszi témának jól állt. Nincs rajta bőrszin

-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig amit múltkor küldtem privátban még a classic cubannal a gyerekről arra azt mondtad ott épp elviseled

Küldtem ezzel is most kettőt privátban. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
100Mp MF szenzor már hozza kb. azt a felbontast x-panra vágva, ezért is kapott tárcsát a GFX100RF. Viszont komponalas elég kis képet ad, jobb lenne ehhez egy dedikált keparanyu kamera ilyen arányú kijelzokkel.
Ha majd bejön a jó idő jatszok vele, csak atallitom hogy ne maszkolja feketére a levagott részt, viszont akkor digitális zoomnal nem nagyit csak keretet tesz bele. -
billyjoe
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, az új 16-50-re gondoltam és csak az ibis hiánya miatt gondoltam a 18-55-re (na meg olcsóbb).
Pár képet tudtam lőni a 25mm-essel (a 35-ös jövő héten érkezik), az egyelőre nagyon bejön, ennyi pénzért nagyon jó vétel volt szerintem.
Leghamarabb májusban utazom el külföldre ahol jól jönne a zoom, úgyhogy addig van időm kigondolni. A fotoplusnál lehet bérelni egy Sigma 18-50-et, lehet egy hétvégére elviszem megnézni, hogy egyáltalán kell-e a zoom, vagy elég lesz a két fix.Pár óra nyomkodás és használat után az első benyomás eléggé pozitív. Egész könnyen ment az átállás a nikon után. A képminőség, színek, jpg minőség nagyon tetszik. A méretet még szoknom kell a Z7 után, biztos ami biztos vettem hozzá grippet is. Az AF-el azért még össze kell barátkoznunk.
-
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ja igen, a legelejére rosszul emlékeztem.

A többi viszont pont az amire utaltam én is. Érezhetően gyengusabb a 40-es, és a kis f1.7 obival ez elő is fog jönni.
Az XF 33 1.4 marhadrága, ismét: kiindulva az álltala írt első obikból szerintem ez másik árkategória. Valamint ez szubjektív, de nem kompakt szerintem. Főleg nem egy nikon 40 f2 után, az 50 1.8-hoz képest kompakt.
A sigma sort elfelejtettem, elnézést.

-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha pl LR-ban dolgozok a Fuji RAW fájlokkal, akkor bepipálom a RAW details funkciót, és máris előjönnek a részletek.
Én egyébként nem érzem ilyen drámainak a dolgok. Mondjuk 90%-ban úgyis JPEG képet használom ami kijön a kamerából.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem volt Samyang 75 1.8 szerintem az szépen rajzolt és relatíve kicsi, könnyű és olcsó is.
Fujinál ne 40MP-nek kezeld a szenzort hanem 24-nek, méretezz le minden 16-24MP-re ha pixelszinten nézegeted. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Könnyebb F2-es obit építeni mint f1.4-et, FF-en F2-esek vagy jobb optikai jellemzőkkel bírnak (azonos felbontáson) vagy kisebbek mint f1.4-es APS-C verziók, de nincsenek hatalmas különbségek. FF előnye hogy le tudsz menni f1.4-re még nem olyan batár obikkal (pl. Sony 1.4GM sorozata azért még relatív kompakt), APS-C-n ugye ehhez f0.95-ös üvegek kellenek.
APS-C-nek egy elméleti előnye van, olcsóbb. De gyakorlatban már ez sem feltétlen igaz, viszont személy szerint nincs létező FF váz ami igazán bejön. Nekem a kompakt, RF stílusú vázak tetszenek, tilt kijelzővel, nincs FF (csak Leica Q). Fuji X-E5, X-Pro 3, GFX100RF funkció és dizájn téren is tetszik, EOS-M6II, Sony a6600 funkcionalitásban és méretben de dizájnban nem. -
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Jah, csak ő Z7-ről akarna váltani. Az úgy tudom nem APS-C hanem FF.
Ha Aps-C vs Aps-C lett volna a téma szóvá sem teszem, bár ott is gyengébb már, mint a 26 MPX elődei (szerintem érezetően, pedig én sose voltam pixelbuzi) de az még lenyelhető kompromisszum.Valamint ő a kis Viltrox 25mm 1.7-et írta, meg a 16-50-et.
Nem pedig f1.4/1.2-es üvegeket. Azokkal pont ki fog még jönni neki a negatív külömbség, főleg beltérben a családot kattingatva.Kompkat 1.4-es obi? Van az XF 35 1.4 és még? A családot fotózva a mai világban ezzel elég hamar elfogyhat az ember türelme olyan az AF. Gyerekekre nem ajánlható jó szívvel.
A noname kinai manuálok vannak csak amik tényleg kompaktok, azok minden nyavajájával együtt, és akkor meg meginnt nincs AF.Ami újabb es fényerős 1.4/1.2 az mind nagy és drága is.
Esetleg megfog egy Viltrox 27 1.2-t használtan néha van 300€ körül de az meg egy batár üveg, és használtan se az az árkategória amit a kis 25mm-es obival becélzott.Ha valamiben tévedek elnézest érte.
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Más márkánál máshogy van (MILC-eknél maradva) a rekesz vezérlés?
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az #1-et kipróbáltam, de csak AF-S-ben működik, AF-C esetén már sötétül is a kijelző, hiába van manuálban. Nálam (X-S20) nem programozható, hogy az expo gomb félig lenyomása mit aktiváljon (régi Canon DSLR-en még lehetett).
Viszont AF-S esetén ez működik:
Hátsó AF-ON gombbal aktiválva az AF-et még nyitva hagyja a blendét, és így tudsz jól fókuszálni, félig lenyomva az expo gombot ugrik be a blende, de addigra már az AF-ON-nal megtaláltad a fókuszt.Ma is tanultam valamit az AF-C működéséről, gyakorlatilag lábon lövi magát, ha szűk rekesszel akarsz operálni.
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha jól értem, neki arra lenne szüksége, hogy ha beállítja 2.8-ra a rekeszt, akkor az exponálásig ne ugorjon be 2.8-ra. Tehát a félig lenyomott expo gomb se húzza be. Ha DOF Preview-t használna, akkor az végig 2.8-on tartaná, ott meg éjjel kevés a fény az AF-nek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Kis kiegészítés magamhoz:
Ebben a hozzászólásban amit mondani akartam, hogy Panasonicon is alapesetben munkarekeszen dolgozik az objektív (ez általában a teljesen nyitott állapot) amit az exponálás idejére ugraszt be, de beállítható, hogy ne így működjön, hanem mindig a beállított rekeszen dolgozzon.DSLR-en régen az a trükk is játszott, hogy ráprogramoztad a DOF Preview-t valamelyik gombra és azt nyomva tartva fókuszáltál. Meg lehet itt is próbálni, van Fn gombra programozható "Preview Depth Of Field" funkció.
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A legutolsó firmware van rajta, a minap frissítettem a legutolsóra. Szóval nem térek vissza. De ugye mint kiderült ebben sincs thether mód.
Egyébként visszatérve erre az AF-re, azt hogy lehetne beállítani hogy videó módban - nem kérek sokat - de ne a jobb meg bal alsó sarokban lévő valami szarra fókuszáljon hanem kb a képmező közepén lévő dologra? Mert mondjuk az a lényeg, azt próbálom középen tartani a felvett videóban értelemszerűen.
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Kipróbáltam az RS Mini 3-at, aztán menet közben kiderült, hogy nem kompatibilis az én X-T50-es fényképezőmmel. Vagyis nem lehet se a gimbalról, se a telefonról vezérelni a fényképezőt. Így meg elég életszerűtlen átnyúlva a másik kezemmel a gépen matatni, ráadásul az megbillenti a fényképezőt is, látszik a videófelvételen/nem arról készül fotó amiről akartam.
De így már képbe kerültem, hogy mit kell keresnem, ha ilyet akarok venni, jó tanulság volt így is ez a pár nap. Valóban végre olyan remegésmentes videók készültek, mint a telefonnal. Megy vissza az Alzába, kibontottat vettem direkt, hogy ne csesszek ki velük.Egyébként nagyon kevés fényképezővel kompatibilis. Na most ez nem tudom, hogy a Dji, a Fuji vagy mindkettő sara, de hogy 1 éves modell még mindig nincs a listán, az eléggé fura. Magyarul csesznek az egészre, a mobilpiac miatt csak vegetál a hagyományos fényképezés.

-
randras_83
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amekkora dög azt én sem. Mondjuk én sokszor bepakolom a fixeket meg a telét aztán majd meglátjuk. Mondjuk sokszor nem esik jól cipelni azt a pár kg-t, de lehet csak puha vagyok
-
randras_83
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mondjuk én most elgondolkodtam, hogy lehet kellene egy ilyen próbaként, rendezvényen jól jönne

Egyik vázra ez a másikra 50-140 és kész is vagyunk.

-
mikrofon
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Elvileg a 18-120 se. Mégis ha családdal megyek és nem kell mást vinni, akkor már inkább ezt választom....
Persze azért őszintén megvallva a Viltrox 13mm-esnek szorítok mellé helyett szinte mindig.....Persze ha tehetném akkor másik végletet vinnem m5/e5 + xc 15-45 (+ 27/2.8)....
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Rekeszgyűrű lenne az ott rajta?
-
p_adam
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Sigma 17-40/1.8 említésre se méltó? Viszonylag nagy, de nem nehéz, számításba jön.
-
s4tch
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az itteni visszajelzések és az Ear által küldött képek alapján kezd a Sigma tetszeni. A rekeszgyűrű hiányát kell majd megszokni, de az XC üveget is így használom. A Fuji 16-55 II-ről nem tudtam, hogy ennyivel könnyebb, mint az előd, köszi az infót. Árban kicsit erős ahhoz az évi ~1000 képhez, amit mostanában készítek.
Ha nem jön szembe egy nagyon akciós 16-55, akkor Sigma lesz ez, vagy a 18-55 frontlencse cserével.
-
Ébri
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Akkor 18-55-nél a gyártási szórástól is függ, hol éles, mert nekem 18-on volt legszebb és onnan ment lefelé, s számomra már 35 mm körül maszatolt.
-
Pimpa
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszi, ez a DJI RS Mini 3 elfogadható árban nekem, ennél többet nem akartam volna adni érte
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amúgy én mindig védtem a mobilos appjukat is, de bakker, annyival normálisabb, egyszerűbb, gyorsabb a Lumix Lab, hogy az hihetetlen
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
De miért frissít akkor? Oké értem, valakinek el kell mondania ezeket, de a tököm se szívatná magát ezzel, ha már látom, hogy az első fw volt a jó és azóta rosszabb, biztosan nem rakok arra a gépre soha semmilyen frissítést.
Egyébként van ilyen kollégám, sokszor derült már ki utólag, hogy igaza van... neki az a mottója, hogy csak akkor frissíts, ha nem működik jól valami, vagy akkor, ha tényleg olyan dolog jön, ami kell. -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Akit linkeltél youtuber, nekem egy mérhetetlenül negatív és toxikus személynek tűnik, korábban is beadta az algoritmus a videóját, bennem egy taszítást vált ki.
-
mikrofon
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem most eszembe jutott a jó kis Panasonic gx8 + Leica 15mm szettem... Hogy el voltam azzal is....
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Videóztam múltkor a gyereket a játszótéren, és az X100VI egyszer csak úgy gondolta a babakocsi érdekesebb 20m-el hátrább. Ment a szem fókusz a gyerekre, aztán átment a babakocsi kerekére, és azt nem engedte el, mintha az élete múlna rajta.
#43071 madgie nehogy már vegyek majd én is egy ilyen Sony packot.
-
Atomizer
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
De még mindig itt vagyunk... Te is, én is.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Csak gratulálni tudok, hogy az af fix helyett a inkább ilyenekre pocsékolják a fejlesztőket.
Azért az a single af teszt az LM 33-al igen meredek, mint valami régi DSLR-nél amikor bejött az LV és kitobival próbáltál fókuszálnni, na pont úgy ugrál a motor mire beélesíti.Atomizer
Felesleges ezért venni egyet, az A6400 óta pacek a C-af minden sony gépben. Halkan megjegyzem, már 7 éves az a típus.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nálam öröm meg bódottá van, megvettem ezt a packot Panára, azóta a vízfestmény-borzalom Panasonic színek helyett a megszokott zseni Fuji színek vannak. Lehet, hogy nem 100%-ban stimmel (elsőre amúgy eléggé), de szemre nagyon is megvannak a karakterek és ráadásul a fényképezőre tölthető cube LUT mellé vannak Lightroom profilok is, amik viszont 100%-ban stimmelnek, tehát pont ugyanazt látom a LR-ba áttöltve a RAW-on, mint amit az S9-en láttam (vagy épp a mellette lévő JPG-en van). Ebbe beleértem az AWB eltolást is... ezekre a Fuji-Adobe házasság sem volt képes, a profilok sem stimmeltek rendesen soha és az eltolt WB-vel sem tudott mit kezdeni a LR.
Szóval van most egy számomra nagyon jó ár-érték arányú fullframe Fujim
Ja és két LUT-ot is lehet a gépben kutyulni, százalékosan állítani őket, egészen izgalmas kombókat lehet kikeverni így, ez még a Filmsim Recipes dolgokon is simán túlmutat.Az asszony megölne, ha látná, hogy megosztom, mert ráncolja az arcát meg blabla, de szerintem tök jó példa, ez egy out of cam JPG, asszem 80% Nostalgic Negative és 40 vagy 60% gyári Teal&Orange Panasonic LUT egymásra keverve.
-
kerobi
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Es szerintem nem lesz meg csak reszlegesen stacked szenzora sem. Majd valami mast kitalalnak, hogy ujabb 4 evvel eltolhassak.
Lehet jo lesz az uj x-t6 autofocusa, csak frissiteni nem szabad.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Panánál zseni, olyan 96 MP képet ad (RAW-ban is!) a 24 MP szenzorral, hogy beszarás.
Most csak JPG-et mutatok, azt is első napról, de talán látszik. Nincs állvány, nincs hókuszpókusz, kézből katt a szomszéd felé. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Mellette lévő pixelekből átlagol kb valamit, nem ad ez hozzá semmit. Nem generativ kitöltés. Az AI csak egy felkapott cucc most. Pár éve még csak zajszürésnek hivták volna, meg simán upscale
Mikor egy 4K TV-n nézel mondjuk egy DVD filmet akkor is ez történik, vagy kiraksz egy képet ami kisebb felbontás. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
AI zajszűrés ugyanúgy kamu részleteket generál, a zaj helyére.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én rákattintok a super resolution gombra LR-ban, aztán ilyen AI upscale tol rá. Egész jó eredményt ad.
-
randras_83
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Top comment veszek is kettőt.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Próbálkozni lehet, látod a Leica is elment sima evf irányba az M EV1-et, mondjuk a fanoknak vérben forog a szemük emiatt.

XT6 valid lehet?

Mármint a spec, mert kinézetre gondolom csak nem lesz T5 egy az egyben, annyi fáradtságot csak vesznek, hogy kicsit átrajzolgassák. -
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A Leica babérjaira törnek!
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én most is bóklászok, csak offtopik géppel
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
DEAL! Kézbe vennéd a dolgot, kérlek? Vagy bárki más, plíz! thx!

Amúgy se használom az insta fiókomat semmire, kvázi insta szűz vagyok. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig vannak egész visszafogott mindenapi használatra szántak is. Nekem is van pár kedvencem. Persze néha napján azért az ember szeret kisérletezni is némi extrémebb dologgal.
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"de ne kerüljön annyiba egy APS-C váz, mint egy nála több tekintetben fejlettebb (de minimum paritáson lévő) konkurens FF."
de gondolom Te is tudod hogy ez nem így működik. Én nem csak azért mert piacgazdaságban egy terméket úgy áraznak amennyiért van rá elég kereslet, hanem még csak egyszerűen költségoldalról sem. Az csak nagyon nagyon régen, a dslr születésénél volt hogy ez sokat számított, most adott esetben akár az is lehet_ne_ (pl. méretgazdaságossági vagy más okokból) hogy nem is kapja olcsóbban az apsc szenzort mint mások egy FF-et. De valójában ez is mindegy mert ez csak egy kis része a dolgoknak, egy váz többi részét kifejleszteni és legyártani meg ugyanannyi mintha FF lenne (mint ahogy ugyanúgy mellé kell tenni az ökoszisztémát az objektívektől kezdve stb, ugyanúgy fenn kell tartani egy teljes vállalatot) És a méretgazdaságosság pedig nem az ő oldalukon van, szóval az kb kizárt hogy úgy fennmaradjanak hogy jobbat adnak olcsóbban.
Addig fognak muzsikálni, amíg azért kellően sok vásárló gondolja azt hogy (ilyen-olyan-amolyan okokból, ez sokminden lehet) ezt a rendszert akarják használni, és ezt kifizetik. Ahogy írtam, a számok alapján egyelőre tök jól kijön a Fujinak a matek (de amúgy persze ez mindegy, nem vagyok tulajdonos, nem én keresek ezzel)Egy tudatos vásárló számára ott a kulcs, hogy személyesen a saját fotózási szokásai szempontjából melyik rendszerben találja meg _összességében_ amit szeretne (példaként le is írtam a saját szempontjaimat, de abszolut kiemelve hogy ez személyre szabott. Ha bárki máshogy és mást fotóz/videózik, simán más döntésre juthat)
Egyébként nem "buzdítottalak" váltásra, csak ha tényleg az a helyzet hogy nem kapsz a rendszertől elég pluszokat miközben meg a számodra fontos dolgokat pedig más rendszerek hozzák, akkor váltani kell, ez teljesen természetes.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
36x24=864mm2 44x33=1452mm2.
Azért szignifikáns különbség ám ez, még ha nincs is teljes szorzó felület arányában.
Viszont tény hogy FF már egy mainstream szenzorméret és szép lassan kihal alóla minden cserélhető üveges kisebb szenzoros rendszer, MF még mindig elég rétegtermék pedig messze megfizethetőbb mint mondjuk 10 éve. -
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Messziről egyébként úgy tűnik, hogy a frusztrációd elsődleges oka inkább anyagi gyökerű. Szerintem a Fuji kiváló színvilága és a remek AWB továbbra is aranyat ér.
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"csak az 1 milliós árkategóriában versenyeztetni, mert kiárazod magad a piacról"
Mármint gondolom a Fuji árazza ki magát. Meglátjuk, mert egyelőre úgy tűnik jó trendben vannak a számaik.
Felhasználóként meg ismételni tudom magam: ha a Te saját területeden úgy érzed hogy amit máshol pluszban és/vagy jobb áron kapsz az neked többet ér, akkor természetesen személy szerint neked váltanod kell.
Aki meg úgy látja hogy neki többet ér amit a Fujitól kap, az pedig maradni fog.(a szenzorméretet _önmagában_ viszont szerintem kár idevenni, hiszen erre utaltam már korábban is az objektívek kapcsán. A Fuji ehhez a szenzormérethez fejlesztette az objektívparkot. Tökmindegy hogy a szenzor kisebb, ha egyszer a portréobjektívem meg nem f/1.8 hanem f/1.2.
És természetesen, ha valakinek ez kevés akkor neki feljebb kell lépnie FF-re és ott jóval több pénzért tud kapni ennél többet.
Aztán ha meg az is kevés, akkor irány az MF, még jóval több pénzért megintcsak többet
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Akkor egy ilyen váltás megtérülhet közvetett módon, mert tudsz konzisztensen hibamentes színvonalat hozni, ha jól értem. Meg ha az ember dolgozik akkor olyasmivel dolgozzon ami a keze alá dolgozik és nem ellene.
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Egyre többször én vagyok a videós ismerősi körben, akit lehet hívni ha gimbalos munka van, de nekem oda kell a megbízhatóbb és kiszámíthatóbb AF rendszer, amit nem kell annyira babysttingelni, mint egy Fujit. A Fujival is le lehet hozni a melókat, de többször is éreztem már, hogy sokkal jobban fáraszt, mint amikor a Sony FX30-at használhatom és a fáradtság ellened dolgozik."
Na de várjunk csak, ráadásul nem egy régi X-T3-ast használsz?
Ezzel nem akarom azt mondani hogy ha a videózás a fő profilod akkor nem kellett volna már régebben is áttérned más rendszerre (hiszen sokkal jobban ismered őket mint én, ezt nyilván neked kell tudnod), de videós munkához Fujin belül sem ez lenne az ajánlás, nem véletlenül kérdeztem én sem az X-H2s-t hogy arról mi a véleményed.
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Hemaka az alábbi vázakat sorolta fel: E5, T50, M5, T30III. Ezek a harmadvonal a termékpalettán. Ahogy írom már az X-S20 sem ilyen, pedig az is másfél-két lépcsőre van a pro-tól.
Az látszik hogy nagyon becsípődött ez nálad, pedig tényleg kár ezzel különösképpen foglalkozni.Hogy a termékciklusok fejlesztése belassult, ez már jó ideje így van. Ugyan az utóbbi kb 10 évben már nem zuhantak tovább az eladások de ettől még ezek nagyon alacsony szinteken stabilizálódtak (2010 környékén kb 15x nagyobbak voltak az eladások! Persze a nagy része kompakt, de tökmindegy ha egyszer hozták a bevételt) Ezt szerintem el kell tudni fogadni. (mondjuk nekem nem is esik nehezemre, amit anno pl Thom Hogan megénekelt mint last camera syndrome, ahogy írtam nálam be is következett már 10+ éve. Ami (ahogy szintén írtam) nem azt jelenti hogy ne lettek volna nagyon hasznos, kényelmes, praktikus fejlesztések, és várok is még néhányat a jövőben, de részemről már régóta rendben vagyok a gépeimmel. Mondjuk általánosságban is (ez nem Neked szól) azt gondolom hogy aki eleget fotózik annak képesnek kell tudnia felmérnie mire van szüksége és már sok éve ha nem találta meg a fotózási szokásaihoz illő rendszert akkor ott nem a választékban van a hiba)
Végül másoknak is, a fókuszrendszerről. Ez egészen biztosan területfüggő, simán el tudom képzelni hogy sportfotósoknak, rendezvényfotósoknak, esküvőfotósoknak, stb a Fuji olyan szempontból nem elég hogy ez top prioritás és más rendszerekben érezhetően jobbat kapnak. Ilyenkor nincs mese, más rendszert kell használni.
Viszont a portréfotózásnál (nem kell villámgyors dinamikus mozgásokat lekövetni, nem száz arc közül kell a megfelelőt hibabiztosan megtalálni, stb), ahol egy modell van (néha több, de olyankor meg amúgy is őket egymáshoz beállítani az idő) , ott teljesen megbízható már ez X-S20 is, pedig 56/1.2@1.2.
De ahogy már írtam, én főleg fotózom, a video csak lassan kezd nálam teret nyerni, fél-egy év múlva jobban kiforrnak majd arról a tapasztalataim. Bár az biztos hogy valami nagyon alapvető és bosszantó hibáknak kell lennie amik miatt dobnám az Oly és Fuji rendszereimet, mert másban meg annyira közel állnak hozzám és a fotózási szokásaimhoz hogy nagyon nem szívesen engedném el őket.
(meg közben videózok az iphone 15 pro-val, drónvideózok egy mini4pro-val (a folytonos túrázás miatt mininél nagyobbat semmiképp nem szeretnék), a legutolsó ami hiányozna hogy csak video miatt legyen egy új kamerarendszerem is, de ez már persze szubjektív szempont)
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
“Egy A7V, Z6 III vagy R6 III mellett milyen hátránya van, miközben kb ugyanannyiba kerül?”
Nem túl nagy költség nekifutni egy ilyen rendszerváltásnak profiként? Kitermeli az árát a lecserélt rendszer? Vagy már annyira nem vagytok megelégedve vele hogy szinte muszáj váltani? Én ugyan amatőr vagyok, de ha belegondolok hogy a meglévő objektíveket újra be kéne szerezni egy másik rendszeren, égnek áll a hajam a gondolattól.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem AF önmagában elég ok lenne hogy profi szinten kihuzzam a Fujit. Nem azért mert használhatatlan, hanem mert Sony vagy Canon gyorsabb, konzisztens. Nekem pl. egyik Sony sem csinált olyat hogy zöld szemkovetessel álló témát teljesen mellé lőtt. Fuji kiirja visszajatszasnal hogy detected face, lefelé nyillal ramegyek és ott a full homály arc. Ritkán csinálja, de ha profi lennék erre nem lenne idegzetem ha van sokkal jobb alternatíva. És még ott a témától függően állandó matatas AF beállításokban.
Ha meg hobbikent nézzük akkor einfinity Sony árak azért igen elgondolkodtatóak, most vettem A7RIVa-t 700-ert.
Viszont Fujinak van fasza ekv. 28mm-es obija, a vazak kivanosak, és egyetlen megfizetheto gyártó aki még nem kukazta a tilt kijelzőt (ami miatt lecsereltem az A7CR-t végül RIV-re). -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igazából azért is S9, hogy ne erőltetett munkagépes-váltás legyen. Veszek rá
kellően b*zis
ezüst 40/2-t meg 75/2-t a TTArtisan-tól, talán majd az eBay-ről egy 14-30 kitet idővel és ennyi a terv. Munkára ott a Fuji még, mindent meg tudok kényelmesen oldani akkor is, ha most megritkítom a fotóscuccaimat. Aztán majd idővel meglátom, hogyan és merre.
Elektrosokk: az asszony meglátta a pirosat, finoman utalt rá, milyen menő lenne, de én ragaszkodtam az ezüsthöz
-
b.vr
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"és csak azok a vásárlók fontosak, akiket csak a filmszimek és a filmszim tárcsa vonz be a rendszerre"
Biztos sok teljesen jogos frusztrációd van, de ebből kár értelmetlen túlzásokba esni.
Inkább írj valós problémákat.
A megfelelő szervíztámogatás (hiányát) pl. el tudom fogadni (szerencsére nincs benne személyes tapasztalatom, lévén nálam a Fuji másodrendszer, töredékannyit nyúzom mint az Olyt, ott a 10+ év alatt egy vázamat kellett szervízelni, kimagaslóan jó volt (főleg hogy amit nem csak Fujiról, de a többi bevett márkáról is szoktam olvasni), nem lepődök meg hogy a Fuji ennek közelében sincsen)De pl. ha videó és X-H2s? Ott mi (és melyik fotózási területet érint) valós körülmények közötti komoly hátrány a konkurenciákhoz képest? Mármint tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre, én messze nem videózom annyit.
- - - - -
Én az ezeréves X-E2-t pont a videós képességek miatt cseréltem X-S20-ra (nyilván szívesen használnék X-H2s-t, de annyit végképp nem szerettem volna erre szánni), eddig elégedett vagyok, de persze nálam azért a video az még csak a kísérletezés fázisában van hogy hogyan illesszem ezt be a fotózási rendszerembe (ami utazás, tájfotózás, valamint modellfotózás, így nekem a fókuszrendszer is megfelel amit hoz)Az X-S20 (már persze a túl drága X-H2 vonal mellett) volt számomra az első Fuji amire szívesen fejlesztettem tovább mint másodrendszer is, és aminél el tudom képzelni hogy akár elsődleges rendszerem is lehetne akár (idén biztos lesz olyan utam ahová kísérletképpen ezt fogom vinni), mert nálam a retro formavilág (mint az X-E2, de még az X-Tx sorozat is) bár tökre elismerem hogy szép, de nekem a funkcionalitás az első amit a markolat és a tárcsái hoznak. Aztán fontos (fotózásban is) hogy legyen stabi, ez is megvan. Végül pedig ennél már elérhető hogy az X-Raw Studioból 16 bites tif-et lehessen exportálni a gyári jpg színekkel megegyezően.
(én az Oly és a Fuji színeit szeretem, de a válogatott képeimet többé-kevésbé utómunkázom is, ehhez a gyári színek (Fujinál még a filmszim receptekkel is játszva) tökéletes kiindulás, de ha már utómunka akkor a 8 bit helyett lehessen már 16, és a nem extrém drága Fujik közül ennél már lehet.(ja, és ahogy már egyszer korábban írtam, engem a filmszim tárcsa megléte természetesen hidegen hagy, de a többinél nem tudom hogy van, az X-S20-nál viszont rengeteg funkciót lehet rátenni, szóval ez plusz egy hasznos kezelőszerv, nem olyasmi ami csak fölöslegesen a helyet foglalná
) -
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Fotókhoz én elvagyok a 18 mm-rel, videókhoz meg a 15 mm is gyakran szűkös, ezért nekem is szimpi az új, 225g-os Sigma 12/1,4.
Amúgy nem hiszem, hogy kiadna a Viltrox egy Sigmához hasonló, kompakt zoom obit, mert ott a kompakt kialakítás mindig torzítással jár végállásokban, amit szoftveresen kell(ene) kompenzálni. A kamerában történő korrekcióhoz meg tudtommal továbbra kellene licencet fizetni... -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Értem, köszi szépen, akkor egyelőre maradok annál, hogy vezeték nélkül a villanásra elsüti őket. Mondjuk "nem kritikus felhasználás" lett volna, hanem most karácsonykor a család áll a karácsonyfánál típusú képek. Csak azért gondoltam a kábelre, mert mostanában előfordult, hogy vezeték nélküliben a Fuji kisvakuja vagy elsütötte vagy nem, a nagy Godox vaku mindig elsütötte.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem is van az a retro. Épp újabban kezdtem használni. Kicsit vacakolós, mert az automata módja nem jön be, de manuális módban 3-4 villantás után (ez úton is köszönöm a családtagok, ismerősök türelmét) az összes többi képre beáll.
Én azon gondolkoztam épp, hogy hogyan tudnám megoldani a vakupapucsból levéve az elsütést úgy, hogy nem a gépem kisvakuja vagy a "nagy" Godox vakum süti el slave-ben, hanem kábellel (szinkron kábel vagy vakupapucsba rakható csatlakozó kábel).
Régen utóbbim volt, de persze fellelhetetlen az idők folyamán.
Nincs valami hazai elérhető linketek, ahonnan még idén megjönne valami ilyen kábel? -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Asszony szeme már kiégett szerintem annyit villogtattam rá most tesztelgetve
Mágnes meglepően erős. 4db tartja, ami látszik is itt a képen. Eleve majdnem 1cm -t bele süllyed a vakuba az X5 kioldó, igy levenni is csak úgy lehet ha felfelé húzod. Elég erősen meg kell húzni, hogy leváljon. Oldal irányú hatásra nem. Vagy ha már akkora ütést kap akkor szerintem kamera és a vakú sérülését is kockáztatjuk.
A kis talp amit adtak hozzá az is mágnessel csattan a helyére. Elég praktikus amúgy, hogy levettem a kameráról, és teljesen automatán átváltott remote vakú módra. Felraktam a polcra, és oldalról mehet.
Tudom meg lehet oldani külön kioldó, és más vakuval is, de ez teljesen Plug and play módon lehet remote is használni akár egy ad-hoc szituban. Nem is igényel kb semmi szaktudást, azonnal lehet próbálgatni a vakuzást egy kezdőnek is.Majd később még próbálgatom. Van nagy godox vakum is, meg kioldó, meg másik kisebb vakú. Softbox stb. Szerintem majd hasznát tudom venni több vakus setupnál is.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igaza van, egy magic lantern szerű tört fw-vel járna jól az egész Fuji közösség, bár akkor a szimuk is kikerülnének, de ez amit művelnek már tarthatatlan.
Akkora lemaradásban vannak már egy Nikonhoz képest is, hogy borzalom. Azért hoztam őket, mert jelenleg a nagy hármasból nekik van a leggyengébb af rendszerük, de még az is eszméletlen messze van ettől, amit itt lehet látni.
Én már azon sem csodálkoznék látva a tesztet/teszteket, ha ugyanazokat a procikat használnák már évek óta, csak mindig szépen átnevezve. Úgy se tudja megnézni senki, aki meg ért hozzá nem kerül a kezébe két eltérő genes fuji váz. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az X-T3 már attól megtáltosodik, ha nem köti le a processzor teljesítményét olyan borzasztóan erőforrásigényes feladat, mint a zéridő, blende, vagy akár érzékenység kiszámítása. Ha minden manuál, jobban harap

Én nem tudom amúgy, a Fuji mit használ processzorként, de a komplett X széria olyan, mintha a '87-es Tetrisem CPU-ja számolna benne mindent. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Komment:
"it seems like you did more testing than the Fuji engineers. What the hell haha"
-
alba-regia
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Annyira meglepődtem, hogy Finderben először nem is néztem meg. Photos-ba importáltam, ott minden ok.
Most megnéztem Finderben is. A korábbi X-T2, X100S, X100F, X-T30II valamint az X-T50 veszteségmentes RAW fájljai is rendesen megjelennek.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Régebben szerkesztgettem igy ahogy mondod, főleg még az elején, de ha mobillal fotózom, hogy gyorsan megörökítsek valamit, és már lusta vagyok szerkeszteni utána.
Fujit se szeretem szerkeszteni, inkább előre kiválasztom a tetsző szín profilt, és nagyon ritka esetben szerkesztem. Fuji appot meg tök szeretem egyébként, mert pillanatok alatt át is lehet küldeni mobilra a képet. Kapcsolódással se kell szívjak, mint a Sony appal. Elindítom, rábökök a kamerára és már listázza is a képeket.Dobok is be akkor egy "mobilos" képet X100-al.

X100VI 23mm f2.0 1/60sec ISO1600 Reggie’s Portra recept. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
RAW+JPEG lövök mindig, aztán utána törlöm a RAW, ha mégse akarom szerkeszteni.
RAW megmarad full res, JPEG meg annak függvényében méreteződik, hogy mekkora cropot adtam rá.
Max állásban mondjuk 10Mpixel 3888x2592 marad, de igazából ez is több mint használható alacsony ISO képeknél. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X100VI-nél én gyakran használom a "digital telekonverter" funkciót. Azt hittem ilyen van minden Fuji gépben. Vagy itt másra gondolsz?
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
3. Ezt sosem fogom megérteni, hogy ez miért nem egy sztenderd dolog. Egy időben a high end Panasonic kiskompaktoknál ez tök alap volt. Talan 15 éve. Most miért egy ennyire megugorhatatlan dolog.
Mondjuk azt sem értem miért van fix 3 felbontás, miért nem tudom én manuálisan beírni a felbontást. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amúgy ehhez még annyit, hogy Micro 4/3-on kezdtem jó pár éve komolyabban elmélyülni a videózásban és ott az ISO 1600 volt az elméleti határ amíg elmentem, de két fontos dolgot megtanultam:
1.) Ha nincs fény, csinálj vagy gyűjts többet! Már az is sokat segít, ha veszel egy fényerős objektívet.
2.) A sötétben megváltoznak a helyes exponálás szabályai, míg nappal érdemes kicsit föléexponálni (ETTR) a dinamika maximalizálása érdekében, addig sötétben ez nem működik, mert csak extra zajt generálsz a semmire. Sőt a Log-hoz sem kell mindig ragaszkodni (extra zajt hoz elő, ha ETTR-re exponálsz magas ISO-val), de ma már vannak olyan Log profilok, amik high ISO-ra vannak optimalizálva (de azoknak is be kell tartani az expozíciós ajánlásait). Ha a sötéttel a célod, hogy visszaadd a sötétséget, akkor húzd annyira le az expozíciót, amíg a hisztogram még nem mutat bebukást (de lényegtelen képi elemeken azt sem baj bevállalni). Hirtelen azt veszed majd észre, hogy elég ritkán lesz indokolt ISO 6400-ig elmenni.
Fujifilmen létezik videóhoz az Interframe Noise Reduction (Interframe NR) beállítás, ami elég hatékonyan csökkenti a zajt, de a hátránya, hogy gyors mozgásoknál jelentkezhetnek artifact-ek (alighanem a mobilodon is), illetve csak bizonyos max. FPS-ig működik. Kevésbé mozgalmas jeleneteknél bekapcsolható, hogy a zaj ne vonja el a figyelmet.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Hagyományos memóriával nem tudna ilyen gyors lenni, szóval engem nem zavar, hogy csak 16giga memória van a miniben meg a macbookban is, még sosem fosta össze magát, monjduk videókkal nem is foglalkozok.
A tárhely már más kérdés, oda viszont jobb lenne nagyobb, de a felár pofátlan, kókányolni nem akarom a garis cuccokat, szóval inkább a TB-n rádugok egy hubot, amiben van egy gyors ssd.turbulencia8
Ne csodálkozz, gondolom próbálnak szabadulni tőle, annyira jól fogy, csak nyomja a készletet.
-
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ez eszembe sem jutott, valószínűleg igazad van.
-
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Engem meg sem mozgat az XT-33, messze nem olyan kicsi hibrid gép, mint az X-M5.
Leginkább a Panasonic S9 karácsonyi árán csodálkozok: 340 eFt. -
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Csak kíváncsiságból ha szabad kérdeznem, mire gondolsz ezalatt?
A két gép majdnem ugyanaz, leszámítva a formát, és az X-T30 III-on lévő keresőt.
Szokás szerint a Fujik "bele" majdnem ugyanaz mint mindig.A kis árkülömbség pont ezt a kis külömbséget igazolja. Ha nem kell a kereső ott az X-M5.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem lehet boviteni, mert a cpu tokozason belul van a memoria, es nincs az alaplapon emiatt semmilyen memoriavezerlo. Ezert is ilyen gyors, mert egy lapkan van minden is. [link]
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az M4 Minit én is nagyon nézegetem, de mostanában a kanapén dögölve vágok inkább a szintén régi M1 Pro Macbookon. Igen, ott is a 16 GB ram az, ami szeret néha már kevés lenni, egyébként tényleg brutális, mennyire bírja az iramot, pedig ötéves technika (mondjuk a Macbook a Minivel ellentétben nem volt éppen olcsó).
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Macen meg simán megy mindenféle H265, százpárezres Mac Mini M1-en vágok 6K/50p H265 fájlokat
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, ezt "szereti", úgy vettem észre én is, ha merülhet az akku ,csak lassabban és nem stresszeli annyira az alaplapot a gyorstöltés okozta hővel. Az LCD kihúzása/kifordítása is tök jó, én elfelejtettem leírni és tényleg sokat számít
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem az X100 esetében a thumb grip csodát tett vele, de én ráraktam egy small rig gripet is, mert a fogás ég és föld. Az a kis extra súly nekem belefér. Táskában meg alig foglal több helyet, cserében az ergonómia tökéletesen kezemre áll.
X-E5 és X-M5 -re is lehet ilyen megoldásokat kapni. Tudom van aki szerint ez a koncepció szemen köpése
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem mondtam hogy úgy kell tartanod, csak hogy úgy is tudod, lehet olyan helyzet amikor egy kézzel kell megoldani. De alapból jobban szeretem ha váznál fogva egy kézzel kényelmesen fogható a váz, nem feltétlen azért mert fél kézzel akarok fotózni, szimplán ha csak elő kell húzni táskából, fel kell emelni fotós pozícióba.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azért ezt a méretű objektívet mint a 27 1.2 még egy jó markolatos vázzal megtartod lazán csuklóból.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A fuji sajat magat kannibalizalja ennyi majdnem egyforma vazzal. Egyik gyarto sem csinalja ezt, nem veletlenul.
Ez a fragment verzio is az RF-bol minek, atcsapunk leicaba? Nem kene. 😂gorgo
100SII -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nincs válságban a kapitalizmus, hatalmas a kínálat, új gépek is sorra jelennek meg, miközben 2-5 éves technikák alig tudnak kevesebbet és dugig van velük a használtpiac. Közben a fényképezőgép használók száma a telefonok miatt jelentősen visszaesett az elmúlt 10 évben.
Kétlem hogy Fuji azzal a szándékkal hozta volna ki a GFX100RF-et hogy ezzel a típussal keresi majd meg magát. Ez egy marketingtermék gazdasági oldalról, felkelti a figyelmet, beszélnek róla, aki használta ha nem is pont ennél marad de lehet hogy beszáll MF rendszerbe más gyújtótáv miatt, vagy X-E5-be mert azt meg tudja fizetni. Illetve lehet túlzott idealista elképzelés, de szerintem egyfajta elhivatottságból is készült hogy valami egyedit alkossanak, kompakt távmérős filmes MF fényképezők digitális verzióját, azok sem voltak soha tömegcikkek, ahogy maga a 44x33 szenzor még ma is nagyon rétegigény. -
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Pedig egy frissitett vaz, pro2 designal nem lenne rossz. Csak kerdes a piac mennyire venne.
Japanbol hoztam uj vazat es upgradeltem 50s-rol, amit szepen be is szamoltak. Kozben megjott a 110-es cashbackes is nemetbol. Szoval a karacsonyi ajandekom letudva par evre.
Rengeteg hasznalt RF es T5 van kint, de nem tul jo arban, lehet azert is van ennyi rajtuk maradva. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
X-E5 inkább f2.8, max f2 fxekhez optimális, 1.4-esekhez pedig az X-pro, RF vonalból. Fényerős zoomot egyikre sem tennék.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A fujinál? Az elmúlt években a termékfrissítéseket én már tök nehezen tippelem. Most valahogy meglassúdtak ennél is, és az x100nál is sokára jött ki a frissítés.
De nem zavar különösebben, egyelőre megvagyok a vázammal. -
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Itt most szerintem az a bajuk, hogy mit rakjanak bele? Van már hasonló felbontású szenzora valakinek, ami gyorsabb kiolvasású?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO MAX 360 szett + 2 akku + duplatöltő + tartozékok
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- Canon EOS 1300D gépek objektívekkel ( 2800 / 9400 / 9600 / 13700 expo )
- Viltrox 50mm F2 (Sony E bajonett) csak kibontott, fotoplus vásárlás. Gépen nem volt.
- Új - Canon EOS R8 milc fényképezőgép - 0 expó
- GAMER PC! Intel Ultra 7 265 / RTX 5070 / 32GB 6000MHz / 1TB Gen4 / 750w Gold!
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4676, 100% AKKSI
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 5600XT / RTX 5060 / 16GB DDR4 / 1TB SSD!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
- HP Victus Gaming Laptop INTEL I7-14700HX / RTX 4070 32GB RAM 1TB SSD 144Hz Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
De az AI legalább arra próbál válaszolni, amit kérdezek. Ált. megnézem a belinkelt forrásokat is, amik jellemzően más szakmai fórumok vagy videók.
)

Azért az a single af teszt az LM 33-al igen meredek, mint valami régi DSLR-nél amikor bejött az LV és kitobival próbáltál fókuszálnni, na pont úgy ugrál a motor mire beélesíti.

hemaka