Hirdetés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Garmin topik
- iPhone topik
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
madgie
üzenetére
Tökéletesen leírad mit tud a régi 23. Én is ezért adtam el. A2 vázzal valahogy nem szívatott a leírt jelenséggel S-10-en viszont igen. Ment hát, a 10-24-el együtt. Helyette a Viltrox 13 ami stabil 'kvázi' Fujinon minőség. A viltrox amúgy még nem nőtte ki magát, vannak az első sorozatos hulladékok, néhány későbbi ami hibátlan (pl.13) aztán a Pro széria, ami már egészen fasza, csak túlélesít (
ilyennel elbaszni, télleg). A budget 1.7 sor úgy szódával elmegy, messze nem egy Fuji fix de hát az ára sem! Látszik, hogy több csapat fejleszti őket. A napellenzők mind vicckategória, a hátsó sapka pl. az ócó air sorozaté szinte semmi mással nem kompatibilis, még a másik viltrox seggére se akar felmenni, de a többi obi seggére is erőltetni kell. Látszik, hogy egyik tervezőcsapat nem tudja mit csinál a másik.
A sigmától se vagyok beájulva meg kell mondjam. Úgy elmegy, de azért meh! Konkrétan a bukéja olyan se nem karakteres, se nem krémes, szal nem sikerült olyanra megcsinálni, hogy tessen. Az se nyerő, hogy érezhetően drágább mint a viltrox, de bazmeg rekeszgyűrű az luxus. Szóval mindegyik 3rp party sántít.
Az új Fuik meg "nem épp" pénztárcabarátok. Kicsit rámszakad az otépé és veszek egy GF zúmot, nagy meg drága, de lesz olyanom... -
Ijk
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Nem konkrétan rád gondoltam, ez az általánosság. Sonynál sokszor mondták hogy A7RIII 42MP-es szenzora volt a legjobb, mert kevesebb volt a zaj, de elég nagy felbontású. Közben a 60MP-es szenzor képét leméretezve nem csak élesebb, kevesebb a színhiba, de jobb üveggel ha maradsz 60MP-en a részleted is több lesz, tehát minden szempontból jobb a 60MP-es szenzor, még dinamikában is. Fujinál viszont ha jól látom dinamikában gyengébb a 40MP-es.
-
Ijk
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Kinek mi tűéles az szubjektív vita, ezért szeretem pl Optical limits vagy Lenstip tesztjeit ahol van lpmm diagram. Nagyfelbontású szenzorokat szinte mindig pixelszinten hasonlítják az előző generációs kisebb felbontásúhoz, és persze hogy élesebb a kisebb felbontású pixel szinten, főleg régi optikákkal. De ha leméretezed ugyanannyira akkor a új szenzor nyer, a pixelmátrix kevésbé okoz életlenséget, színhibát, zajt mert összezsugorítod.
-
válasz
madgie
üzenetére
Köszi! Ez hasznos volt nekem. Ebből látom, hogy a cc és a reala ace mennyire szimpatikus, de a nostalgic neg is az (az én vázam ebből csak a cc-t tudja ugye).
Jelenleg is van panám (gx80), annak a gyári lehetőségei (standard helyett én egy natural alapú saját beállítást használok a jpgkhez) nekem jók, tehát a standard-natural vonalon szerintem a pana jókat csinált.Ez így egy elég szimpatikus dolog az S9-nél. Jó funkció ez a lut. Amit így ezekből látok, elég jól hozza a fujis szimulációkat. Kíváncsi lennék rájuk erős fényben, majd később hátha jók lesznek hozzá a körülmények.
Ahogy elnézem, 339e az S9, ez most fullframe téren szerintem páratlan lehetőség. Bár X-T5-nél lenne ilyen szintű akció.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Bármi miatt előfordulhat, hogy frissítened kell, objektív kompatibilitás vagy egy csomó váz esetén az új mobilapphoz is kötelező.
Szerintem az egy nagyon rossz hozzáállás, hogy ne frissítsünk, mert úgyis el van rontva a firmware, miközben ez egy lázbeteg állapot, hogy egy gyártó ezt egyáltalán megengedheti magának. Ha nem megy az AF rendszer kipolírozása, mert hónapokon át egyre mélyebbre ássák magukat a trutyiban, akkor tegyék fel a kezüket, állítsák vissza az 1.0-nál megismert állapotot és/vagy ne tiltsák a korábbi verziók újratelepítését.
Amiért nagyra becsülöm a Nikon usereket, hogy pár éve ráborították az asztalt a gyártóra, hogy több vázuk is összekoszolja a szenzort. A Nikon sokáig a hiba tényével sem foglalkozott, csak amikor tömegesen indultak perek és csoportos keresetek. Erre bedobták az évi egy ingyenes takarítást garanciaidőn túl is, de ettől csak még dühösebb lett mindenki. Aztán végül beadták a derekukat, újratervezték a zárszerkezetet és garanciaidőn túl is vállalták a javítást. A gatyájuk is ráment, csődközelbe jutott a vállalat (részben a javítás költségei, részben a presztízs veszteség miatt) és csak az utolsó pillanatban sikerült a szakadék széléről visszakormányozni és most épül újra az akkor elvesztegetett bizalom.
Ráadásul itt könyörgöm egy szaros fimrware-ről van szó. Amikor kimutatható, hogy egyes verziókon az AF teljesítményt nagy mértékben befolyásolja még az aktuális záridő is, akkor komolyan el lehet gondolkozni azon, hogy a Fujifilm talán nem rendelkezik megfelelő szürkeállománnyal a mérnöki csapatban, emiatt pedig az újabb generációtól sem kell csodát remélni (és emiatt várni sem kell rá, mert csak elvesztegetett hónapok, de most már inkább évek, hiszen az X-T6 leghamarabb 2 év csúszással futhat be).
-
vakablak93
őstag
válasz
madgie
üzenetére
De miért frissít akkor? Oké értem, valakinek el kell mondania ezeket, de a tököm se szívatná magát ezzel, ha már látom, hogy az első fw volt a jó és azóta rosszabb, biztosan nem rakok arra a gépre soha semmilyen frissítést.
Na ugyanezt nem értem sok embernél. Ezért se basztatom az X-T50-et sem. -
p_adam
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Talán azért, mert eddig lehetett kísérletezni, de vissza lehetett rakni a korábbit.
Egyébként "jó" firmware-rel is látható, hogy lépésekben mozog az AF, tehát alapvető rendszerszintű a probléma, ami ott még elmegy, de igazából az se jó ahhoz képest, ahogy más márkák működnek.
Eredeti A7S (13 éves kamera) kontraszt alapú AF kiszámíthatóbban működik...túl lassú, de nem pulzál, nem ugrál. Csak teszi a dolgát (ha van kontraszt). Erre a "normális" alapra épül a többi, ahogy már a Canon 70D (szintén 13 éves) is tudott jó AF-et. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Jöjjön ki az FF Viltrox Air széria L-mountra és megyek Classic Chrome-ozni Panasonicra.
Néha olyan akciók vannak S5 II-re vagy S5 II X-re is, hogy csak pislogok.Amúgy az arcfelismerés Fujin sem elég jó, van itt fórumtárs, aki arra panaszkodik, hogy nem tudja a váz melyik a közelebbi szem, de nekem is simán váltott már alanyt követés közben (többször élettelen tárgyakra).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Soha egyik gyártó beépített megapixel-növelő pixel shift cuccát nem próbáltam, de ezek rendszerint csak Jpeg-ben működnek, nem?
Nem egyszerűbb lőni (akár kézből) gyors sorozatban 5-6 fotót és valami third party célszoftverben összehegeszteni? A 15-30 fps fotósorozatok korát éljük, túl sok bemozdulás nem lehet, meg majd legfeljebb levágod a képszélekről azt a 10%-ot, ami nincs tökéletes átfedésben.
-
Ijk
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
A kompaktságot jelen esetben inkább az objektív adja mintsem a váz.
Nekem egyébként nagyon bejön a prémium változata a Sigma BF, ha nem lettek volna Sonyra üvegeim akkor lehet ma az ülne a táskában egy 50F2 és 24F3.5-el. Tavaly majdnem megvettem de végül GFX100RF lett a luxusgépem.
Mivel minden létező modern gép megfelelő képminőségben és AF-ben nekem már inkább a fotózási élmény érdekel. -
válasz
madgie
üzenetére
Egy YouTube videóban mondta egy ember, hogy nem az a lényeg hogy egy fotónak olyan színei legyen mint a valóságban, hanem olyanok mint amilyennek láttatni akarjuk vagy amilyenként emlékszünk rájuk (nem tudom jól visszaadni a mondanivalóját). Valószínű ezért nagyon jók a fujis színek.
Milyen amúgy a 40/2 élességre meg úgy egyáltalán?
-
Atomizer
tag
válasz
madgie
üzenetére
Engem egy Sony a6700 mozgat, vagy inkább a6600 a felhajtós kijelzője miatt. De tulajdonképpen én is amiatt vakarózom, hogy jó ránézni azokra a képekre, aminél a fuji AF -je betalált. Most valahol olvastam, hogy a wide tracking több eséllyel dolgozik, meg újra elkezdtem játszani a C-AF custom settingjével.... komolyan mondom, már mindent kipróbálok, csak működjön már valahogy. És mindezt statikus témánál, már rá se próbálok ha a gyerek kicsit is mozog.
-
válasz
madgie
üzenetére
Van egy régi fotós ismerősöm, aki már 20+ éve is nagyon profi volt ps-ben (azt mondtuk neki, hogy neki semmit nem hiszünk el, ami a képen van
), nagyon ügyes volt a srác. El se tudom képzelni, hogy azóta mennyit fejlődhetett, nem tartjuk egy ideje sajnos a kapcsolatot. De az összes többi fotós ismerősöm utómunkában max átlagos (én meg kb. a nullától annyival több, hogy képes vagyok csúszkákat tologatni, de ennyi). Szóval én is így látom mint te. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Ezért nem szoktam különösebben receptezni. Fogok valami gyárit (80% CC, 15% Acros, 5% ProNeg), kicsit eltolom az AWB-t egy hangyányit melegebb irányba, fix DR100 és esetleg egy leheletnyi extra kontraszt.
Ha túl lapos az eredmény, akkor utómunkában kap egy enyhe S-görbét az extra fűszerezésért és ez szinte mindig elég.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Én Fujival kezdtem a MILC pályafutásom és onnan mentem Panára, majd vissza és csak azt tudom mondani (kicsit keserűen), hogy üdv a klubban.
A Fujifilm bekormányozta magát abba az utcába, ahol már csak hobbi rendszerként szabad rá tekinteni. Tegnap is a kezem ügyébe került az X-T3-am és bevillant, hogy veszek rá egy 35mm f/1.4-et és elteszem hobbi gépnek, de minden más megy a háztól és 2026-ban már más rendszerrel dolgoznék (hogy melyikkel, az még nyitott kérdés). Hiába adja ki az X-H3s-t vagy X-T6-ot idén (ha kiadja), esetleg kap egy komolyabb boostot az X-S30, ha közben értékelhetetlen a garanciális support és nagyon nem tetszik az az irány, hogy egyre inkább le vagyunk szarva és csak azok a vásárlók fontosak, akiket csak a filmszimek és a filmszim tárcsa vonz be a rendszerre, nem pedig az igény, hogy ezzel dolgozna is.
Imádom az X-T3-am, az összes tekerőjét és gombját, minden nagyon el van találva, imádom használni, de ez majd kamatozhat hobbi-only minőségében is.
-
válasz
madgie
üzenetére
Én régebben nem nagyon használtam, mostanában egyre többet. Pl nemrég voltunk egy hétvégi pihenésen, és ott a kinti fotóknál is használtam (egyrészt annyira nem féltem, hogy mi van ha a ködszitálás miatt egy kicsit vizes lesz, másrészt érdekelt hogy mit tudok kihozni belőle). De igazából csupa olyasmire, amire a gép kisvakuja is elég lett volna. Ez a vezeték nélküli elvillantás egy bónusz, ezt akarom most az ünnepek alatt próbálgatni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Igen, nálam is még bőven elketyeg az OG M1-es (talán csak az AV1-et nem tudja natívan, de minden mást simán).
Csak a RAM-ot érzem egyre többször kevésnek és szakadjon rájuk a kapitalizmus teljes súlya, hogy nem lehet bővíteni. De már megvárom az M5-ös Air-t a cserével. Azért így sem rossz arány, hogy 5 generációt kihúztam egy 360 ezer forintos beruházással (és a napokban is ennyiért volt M4-es BF akciókban). -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Tegnapelőtt voltam koncertet rögzíteni az X-T3-al és egy pontosan ilyen powerbank volt rádugva. Így is merült az akku, de simán kihúztam egy darabbal 2x1 órát úgy, hogy maradt benne két pálcika.
A gimbalom is tudja elvileg tölteni, de a gyakorlatban olyan lassan, hogy nem voltam biztos abban, hogy a kissé öregecske NP-W126S-ek kihúznak így egy órát (gimbalon nem tudom kicserélni, nem tudom teljesen kinyitni az ajtót). Nem akartam izzadni a végére, hogy elég lesz-e.
Az LCD kijelzőt kihúztam (továbbra is síkban volt, csak elemelve a hátfaltól), hogy jobban szellőzzön és semmi túlmelegedés nem volt. Nagyjából 15-20 perces blokkokat vettem fel, felvétel leállít majd azonnal újraindít, nem volt érdemi szünet (csak nem akartam belefutni a 30 perces felvételi limitbe és ahol volt egy kis szünet, ott nyestem el, volt még három másik kameránk).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
+1
Egy nagy DSLR-szerű gépet is így kéne amúgy megfogni, csak a markolat csábítja az embereket arra, hogy oda helyezd a terhelés nagyját és a bal kéz támogat csupán, miközben pont fordítva van több értelme.
Anno Canon 5DIII + 24-70mm f/2.8-al rohangálva megtanultam ezt nap végére megfájduló csuklóval.
-
kerobi
senior tag
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Meg szerencsére a gépek is fejlődnek, egyre informatívabb (vagy akár nagyobb, fényesebb) kijelzőkkel, már általános a komolyabb kodekek internal rögzítése, LUT view assist, stb. Nem beszélve az egyre fejlettebb AF rendszerekről, amik mellett a kézi focus pullra is ritkábban van szükség.
Addig húztam egy saját monitor beszerzését, hogy végül lassan okafogyottá válik még ott is, ahol pár éve még tényleg indokolt volt vele bohóckodni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Sokan emiatt használnak külső monitort gimbalon, én is gondolkoztam már rajta, de a fenének van kedve +1 dologgal bonyolítani az életét. Forgattam már így és tényleg sokkal jobb, de +1 akku management, +1 bonyolultság, +1 összeszerelni való, +1 súly és meg sem fizetik...
-
randras_83
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Az új 56-os nyilván élesebb meg gyorsabb, de egyébként a régi 56osnak sincs sok baja T5-ön, mondanám hogy szerezzen valaki egy modellt és csináljunk egy összehasonlítást, de annyira el vagyok havazva, hogy már lassan utálom magam, hogy csak akkor fotózok ha munka van...pedig a régi is itt lapul a dobozában. Mondjuk az is igaz, hogy amióta megvan az 50-es ritkán kerül fel az 56-os.
Egyébként én nyugodtan ajánlom bárkinek a 40Mpx-es szenzor mellé is a régi 35 F1.4-et vagy az 56-ost is, azoknak megvan a maga hangulatuk.

#42508turbulencia8: na igen, csak az 1.8 az nem 1.2.
-
vakablak93
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Szia köszi a választ

Na igen a fujis csillagozás, az f2-es 23-as is csinálja.
Akkor még agyalok ezen.Az 56 1.2 is meg agyalós melyik legyen a 3 közül.
A túlélesítés és a flair is gond a jpg-ben fotózásnál. (a flairt még rawbol se tudom kiszedni, olyan mértékű)
A régi Xf 56mm 1.2 milyen 40Mpx-en?Talán a legjobban az új Xf 23 1.4 + 56 1.2 kombóval járnék. Csak akkor jó adag penzt kell beletegyek... Azok a piszkos anyagiak.

gorgo: Neked is köszi, igen 7-8 obinál nekem is túl nagy luxus lenne, de én 2 max 3 db fixel elvagyok a világon akárhol.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Valamiért úgy emlékeztem te is DVR-t használsz, de az FCP is tök jó.
A szürkekártya viszont nálam alaptartozék, de nem a View Assist hiánya miatt, hanem mert képtelen vagyok szemre belőni egy kalibrálatlan, béna LCD képernyőn, szóval műfénynél nálam csak az játszik. Az AWB kültéren viszont amúgy bőven elég, mert tök pontos, egyedül az AWB Lock-ot nyomom le ilyenkor, hogy ne drifteljen snitten belül vagy azonos helyen/időben felvett klipek között.
Az mondjuk elég gáz, hogy egy csomó gyártónál ilyen funkció nincs vagy éppen csak a legutóbbi generációk tudják (Sonynál is csak A7S III-al jött be elvileg). Minden rendszerváltás legrémálomszerűbb esete, amikor nem tudsz minden ilyen kis apróságot előre megkutatómunkázni, aztán menet közben derül ki, hogy nem tudja (mint a régi Panasonic meg Sony gépek a normális Auto ISO-t, amit a Fujifilm már a kezdetektől tud, futottam már ezzel be tátott szájjal a tudjukhova...)
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
"Nem is tudom, hogy fogalmazzam: muszáj sokszor időt csalni, mert annyira sok és sokféle munka van, hogy a családi élet rovására megy sokszor a munka."
Nekem ezt nem kell bizonygatnod, teljesen megértelek, én másodállású EV-ként csinálom, de az elmondottak alapján itt éppen az Eterna csinált többlet munkát (és én éppen azért kerülöm, mert ha félremegy, akkor nehéz kikínlódni onnan). Amire ki akartam lyukadni, hogy ma már elég sokféle megoldás van arra, hogy pár kattintásból legyen F-Log-ból valami tök más ami akár azonnal vagy minimális kézi utánállítással fogyasztható.
"ez nem az a munkakör, ahol a Resolve-val pöcsölsz ki akkurátusan óránként három snittet"
Itt is működik a "batch edit", mint Lightroom esetén, lehet csoportosítani snitteket meg Node-ok output gain értékét ("opacity") állítani ha szükséges. Ha szürkekártyával össze van lőve a WB (ami Eterna esetén is erősen javasolt), akkor elég gyorsan megvan a snittek közös nevezőre hozása. Lehet félreértettél, én egyáltalán nem azt akarom eladni, hogy órákig pöcsölni a Resolve color tab-en mennyire kifizetődő, hanem megfelelő workflow optimalizációval nem sok időt vesztesz, miközben megmaradt az F-Log flexibilitása. De erre te is rájöttél, amikor rátetted a kezed Taranis LUT csomagjára, ez az egyik út. Meg még van pár (én a CST-t preferálom, de van gyári F-Log - Eterna konverziós LUT is).
"a 3rd party LUT-ok nagy része nem eladható belsőépítészeti vagy egyéb építészeti anyagban, mert a LR presetekhez - és a hobbista Fuji receptekhez - hasonlóan nagyon túl vannak tolva"
A kreatív LUT-ok többsége ilyen, ezért nem is használom őket. Ezért lehet érdemes külön Node-ra tenni őket és a key output gain-el szórakozni. De mi a haverommal felesben beneveztünk egy Dehancer licencre, nem egy olcsó plugin, de baromi sokat tud és sokkal szofisztikáltabb, mint a LUT-ozás (sajnos elég kevés időm volt még rá, mert folyó projektekre már nem eresztem rá).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
"Tudom, hogy a Fuji videója finoman szólva is kevés színinformációt tartalmaz, de ettől függetlenül a gyakrolatban nem találkoztam még ebből származó hátránnyal."
Hogy ez hátrány-e az nézőpont kérdése, de Sony és Fujifilm color matching közben érzékeltem már, hogy a bőrhibákat, börpírt, szeplőket a Fujifilm simán elkente, míg a Sony esetén a bőr sokkal komplexebb, élőbb volt. Egy esküvői videósnak biztosan előny a Fuji, nem kell küzdeni a szép arcért, de azért technikai oldalról ez egy hátrány, hiszen információt hagytál el (mondjuk ez nálam sosem volt dealbreaker, de ma már simán hajlandó vagyok megvédeni a Sony bőrtónus kezelését).
"a posvány-zöld színű divatos belsőépítészeti anyagoknál, amit az Eterna simán szürkészöldnek lát és az életlben nem húzod be azt a finom zöldet"
Én ilyen munkát ezért nem csinálnék soha Eternával vagy bármelyik egyéb Rec709 profillal. Annyi LUT létezik F-Logra is már, hogy nem éri meg ezzel lecsalni az időt az utómunkából. Sőt a Resolve CST rendszere is bőven tök jó, nem kell már semmit kézzel kigyurmázni LUT-ok nélkül sem. De én az Eternát ettől függetlenül sem kedveltem soha (de ez csak személyes preferencia, de az alapgondolatot támogatom, jöhetne még új videós profil).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Én nem mondom, hogy ne hiányozna egy nagy rakás dolog a Fujifilm rendszerből (a videós színkezelés pont nem ilyen, sorry-not-sorry, kifejtem ha érdekel), csak ma már azt érzem, hogy nem fektetnek elég energiát abba, ami egy pro számára fontos lehet.
Hobbira továbbra is az egyik legjobb, vagy A Legjobb rendszernek tartom és a főhadiszálláson mintha ezt nem is bánnák annyira, ráteszik a prémium inflációt a hobbi gépeikre és megvan ugyanaz az árrésük rajta, mint eddig egy pro vagy semi-pro vázon és nekik az tökre rendben van, hogy munkára már nem ebben a márkában gondolkodsz amíg hobbira továbbra is használod.
Egyszer már majdnem impulzus vásároltam egy X-H2s-t (szerencsére a fogorvosom lenyúlta a büdzsét), de megvallom őszintén, nagyon nem lennék elégedett azzal a szervizháttérrel ami mögé van rakva ennyi pénzért. Haverom Sony A7 IV-esében alaplapot és kártyaolvasót kellett cserélni, hétfőn beadta, kedden megjött az árajánlat (külföldi vásárlás, gari nélkül), pénteken mehetett érte. Nem ment el világkörüli útra emiatt (sőt ha ügyesen vásárolod itthon, eleve 4, de akár 5 év garit kapsz rá, meg egy szatyornyi cashback-et). (Megjegyzés: Nem akarok A7 IV-et venni, csak példa volt)
Nyilván van előttem (és nem most lesz rá időm) egy nagy adag fórumozni való, hogy melyik rendszer milyen előnyökkel/hátrányokkal rendelkezik a Fujihoz képest, mert a tesztekből általában nem derülnek ki olyan "apróságok", hogy az Auto ISO sokkal butább vagy létezik-e AWB Lock funkció az adott márkánál (utóbbit nagyon aktívan használom és majdnem annyi terhet levesz a vállamról, mint egy jó AF rendszer).
De a legjobb az lenne, ha nem kényszerből kéne itt maradnom, de szerintem nem nagyon lesz már idén új bejelentés.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Igen, jelenleg ez a legjobban megérős professzionális NLE, de ha már együtt dolgozol másokkal, akkor nehézkes lehet az élet, mert az Adobe és a DaVinci sokkal-sokkal elterjedtebb.
A Resolve Studio is lehet egyszer fizetős, de az csak az adott főverzióra szól és az arra kiadott frissítésekre, az új főverziónak van upgrade költsége.
Ez még mindig szimpibb nekem, mint az Adobe. Most éppen a Lr/Ps előfizetésemmel szívok, hogy valamiért nem képes levonni az éves díjat és közben nyünnyög, hogy hamarosan ki fog zárni a rendszerből, közben a support is teljesen töketlen (a kártyán van pénz, MFA-ig el sem jut, csak simán declined, support szerint próbáljak másik kártyát, mintha egy céges kártyát olyan egyszerű lenne másikkal pótolni... sajátról kifizetni és lekönyvelni a költséget meg sokkal nagyobb szívás).
De elképzelem, ahogy valaki szándékosan mondja le az előfizetést, aztán akkor onnantól pá-pá, buktad az összes projektedet amíg nem fizetsz elő újra. A Resolve-ból meg bármeddig megtarthatod azt a verziót ameddig ki van fizetve.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Nem is értem, hogy a Microsoft miért távolította el a Windowsból a hasonszőrű Movie Makert. Még a teljesen IT analfabéta apám is képes volt vele családi videókat összerakni és DVD-re kiírni és tényleg fej-fej mellett voltak az iMovie-val.
Pedig már akkor is tudni lehetett, létezett a Youtube, hogy a videós tartalmak iránti igény felfelé szalad, erre addig barkácsoltak rajta, amíg elkezdett kevesebbet sokkal tudni, majd meg is szűnt utód nélkül. Helyette van a WIndows 10 fotó alkalmazásában egy videószerkesztő, ami fele annyit sem tud. Apámnak kerestem egy ideig egy pótlékot, de aztán a rengeteg kamu és scam lóf*sz között feladtuk.
Nem vagyok Windows-hater, de ez annyira klasszikus Microsoft húzás, hogy egy jól működő szoftvert eltávolít, hogy átengedje a terepet a bitcoint bányászó meg adathalász másolatoknak...
-
turbulencia8
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Köszi! Kipróbáltam ezt is, és végül összehasonlítottam más obikkal teljesen automata módban magamat szelfizve, és úgy tapasztaltam, hogy fine medium jpeg beállítással nem gáz az élesség f1,2-n sem. A feleségemet szerintem csak ráncai zavarták (ha jól ránagyítottunk).
#42338 Stauffenberg: a V27/1,2 bokeh-ja zseniális, a színei szépek, erős szembefénynél pedig nem használom. Ezzel az obival nagyon könnyű tök egyszerű témákról is szuper képeket csinálni akár beltéren és este is: megmaradnak részletek, látszódnak a hajszálak. Én szigorúan amatőr fotós vagyok, nem akarok utómunkával időt tölteni, szóval számomra sokkal jobb választás volt a Viltrox, mint a Sigma.
-
Ijk
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Ez a jpeg tényleg hulladéknak néz ki. Megnéztem a raw-ot LR-ban, nincs semmilyen túlélesítés, viszont kicsit lágynak tűnik nekem az obi, bár lehet x-transz miatt.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Apple topikban többen írták, hogy semmit nem kér a weboldal bizonyítékként, hogy jogosult vagy az oktatási árra. Berakod a kosárba, fizetsz, futár hozza. 250-ért egy Mac Mini M4 egyszerűen elképesztően komoly ajánlat és az oprendszer és minden jövőbeli frissítésének ára is benne van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
Maxima respekt ezért a kommentért, mert azért vagyunk itt, hogy az eltérő tapasztalataink kiadjanak valami közös halmazt.
Az én igényeim nagy részét is lefedi még az X-T3 fókuszrendszere is, de vannak azok a szituk, ahol annyira melós piszkálgatni az AF-C beállításokat, hogy amikor egyedül forgatsz, reggel öt óta fent vagy, csak feleslegesen növeli a hibázási lehetőségeket.
Találtam ezt az X-M5 AF-ről szóló videót, ahogy a youtuber elkeseredés helyett elkezdte beásni magát a beállításokba.
1. Alapbeállításon az Eye AF folyton pulzált neki
2. Sima Zone AF-C mellett a pulzálás megszűnt, de amint belép valami a zónába, elkezd elmászni a fókusz (nem annyira meglepő, csak ugye emiatt nem megoldás mindenre)
3. AF Speed és a Tracking Sensitivity finomhangolásával a témáihoz hangolta az AF-et, de nincs egy beállítás mind felett, viszont a "vlogger teljesítmény" nagyban javult, ő elégedett lett vele.Alapvetően én is az AF-C Speed/Sensitivity balanszolásával teszem működővé az X-T3-at és meglepett, hogy az még egy generációval később is simán a pakliban van, hogy amint lecsillapítod az idegességét (ne szaladjon túl, ne pulzáljon), már nem fog tudni követni egy séta tempóval közeledő/távolodó embert vagy ha nagyobb távot kell megtennie az AF-nek egyik témáról a másikra, azt extrém lassan fogja csinálni.
Maradtam le majdnem (egyébként kifejezetten fontos) témáról emiatt. Ötkor keltem, már este 9 volt, fáradt voltam, elfelejtettem a közeli B-rollos beállításról a harapósabb követésre állítani. Meglett a felvétel, de azóta van bennem stressz, hogy mikor jön el a pillanat, amikor cserben hagy és nem segít ezen, hogy a fenti X-M5 videóban ugyanezeket a küzdelmeket látom. Akkor is, ha csomó más aspektusban nyilván ügyesebb, mint az X-T3.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Házimozi haladó szinten
- BestBuy topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Cyberpunk 2077
- ASUS routerek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32MR50C-B VA Monitor! 1920x1080 / 100Hz / 5ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:
Még nem tudom, hogy de akkor idővel szerzek egyet.
ilyennel elbaszni, télleg). A budget 1.7 sor úgy szódával elmegy, messze nem egy Fuji fix de hát az ára sem! Látszik, hogy több csapat fejleszti őket. A napellenzők mind vicckategória, a hátsó sapka pl. az ócó air sorozaté szinte semmi mással nem kompatibilis, még a másik viltrox seggére se akar felmenni, de a többi obi seggére is erőltetni kell. Látszik, hogy egyik tervezőcsapat nem tudja mit csinál a másik.
Lehet elég lenne 2-3 embert elhozniuk onnan.
Hát ez vicces. Az átfogásához képest nem nehéz, a belső élességállítás miatt nem nagy, és még karaktere is van, nem túlzottan, de annyira, hogy örömmel használjam, ha elég a fény hozzá meg a 4.0 rekesz.

hemaka