Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link]
💸Cashback objektívekre : 2026.04.01 - 2026.05.31.
Új hozzászólás Aktív témák
-
randras_83
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azt kb mindenre.

Egyébként portré, street meg ami éppen jön. Mondjuk tény, hogy az 50 F1 van a legtöbbet fent.@Plazmacucci: igen FF-en nekem is az 50-es meg a 85-ös volt fönt a legtöbbet, igaz akkor sokat portréztam, most meg ugye a 35(33)-50(56) megy.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
A tesztekkel nem foglalkozom.
Azok alapján maradnom kellett volna a 75-ös Viltroxnál, de a valóságban jobb hogy túladtam rajta.#43471:
jó ez is. Nekem XT sose volt. -
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ja még ez a Sigma 18-50/2.8 amit nem próbáltam, egyszer kipróbálom azt is!
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Tud ilyen is, meg olyan is lenni. Gyerek mellé traktor az AF.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi a tippet!
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi.
Mi az hogy, nagyon jó cucc, főleg így elektromos valtással.
A szíjjhajtással együtt brutál kombó. 
Most már nem bánom, a beleöntött pénzt, pedig jó ideig húztam a számat miatta. -
csaabz
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Kb használt piaci ár feléért. Nem is adtam el nekik semmit.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ha 3rd party szarokkal is jól elvagy, hogy a viharba ne érné mg egy Fuji xc?? (no offense
) -
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én sok tesztet néztem, olvastam, az alapján én ezt az obit vettem volna, de időközben úgy alakult, hogy nincs szükségem telére. Ár-értékben szerintem nagyon jó, a drágább és nehezebb verzió nekem nem érte volna meg.
-
Matska
senior tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Milyen objektívvel használod bringázáshoz?
-
hemaka
Topikgazda
válasz
turbulencia8
üzenetére
Sosem tudjuk meg, de nekem mondjuk mindegy is, az xpro4-et rakják össze rendesen, már ha megjelenik ebben az évszázadban.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Kellő gyakorlattal lehozható a feladat. Ha nem arcbamászósan közelről kell fotózni, hanem egészalakos kép, környezettel kell, a nagyon szar AF helyett MF. A pozíciót kell jól felvenni, a mozgás sikjara merőlegesen állsz, hogy ne jöjjön ki az élesség síkjából és nyomod a képeket.
Ami cumi lehet: éles spot fényforrások beltérben is lehetnek! -
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szia,
nem azt jelenti, hogy fizikailag nincs benne/nem kapcsol be vele vagy ilyesmi.Pusztán az objektív fókusza olyan lassú már alapból, hogy rengeteget hibázik, 1 pontos AF-el nagyságrendekkel könnyebb a dolga az embernek.
Valamint, ez ahogy rekeszelsz, egyre rosszabb.
A 75mm-es Vili egy portréobi lassú AF-el - a mozdulatlan modellhez teljesen jó, de oda nem is kell sebes AF.
Azonban erősen kétlem, hogy lenne olyan AF beállítás ahol sportfotózásra kicsit is alkalmas lenne...
(najó, talán egy sakkpartihoz mégis ideális 🤣) -
kerobi
senior tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ez mar tuti, hogy akkor jon?
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Elismerem mennyivel pengébb a Viltrox, de mivel a fényviszonyok 60%-ban f2.0 rekeszre vagy kényszerítve a flair miatt, ahol meg az AF mint olyan szinte megszűnik, az a használhatóságát összessegében számomra erősen leredukálta.
Igazából, ilyen borús, felhős vagy naplemente utáni időszakban működött nekem igazán jól, de az meg egyike sem az ahol a legjobb képeimet csinálom.
Azért sok sikert kívánok a Meike/Sigma obikhoz
. Kiváncsi vagyok mire jutsz velük. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Annyira felb*sz amikor szakfórumokon "AI mondta" mondatok hangzanak el (bocs, ne vedd magadra, de ez úgy terjed, mint a pestises kolera). Az AI segghülye, az AI hallucinál, az AI nem tud szögegyszerű feladatokat sem megoldani, csak ki akarja nyalni a feneked, akkor is ha hülyeséget állít.
"Hol találom Fujifilm X vázakon a Focus Breathing Compensation funkciót?"

"Támogatják a Fujifilm X vázak egyáltalán a Focus Breathing Compensation funkciót?"
MÁSIK chatben, de ugyanaz a Gemini AI, csak már hallucináció nélkül:"Támogatják a Fujifilm X vázak egyáltalán a Focus Breathing Compensation funkciót?"

Itt végre helyes választ tudott adni ugyanaz az AI chatbot, pedig betűről-betűre ugyanazt kérdeztem tőle. A Fujifilm X rendszer nem ismeri ezt a funkciót, de például amikor arra kérdeztem hol találom, annyira akart valamit mondani, hogy költött egy hülyeséget, utána hiába kérdeztem többször, hogy van-e ilyen funkció a rendszeren, folyamatosan megvédte, hogy van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Szerintetek videoknal f1.4-en nem lesz tul sok a blur?"
APS-C 15 mm-en? Nem igazán. Meg egy objektívet nem csak teljesen nyitva lehet használni, már a felvetést sem értem. Mintha azt mondanánk, hogy egy autót azért ne vegyünk meg, mert túl erős. Nem csak padlógázzal lehet közlekedni.

-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Most én is rámentem erre a 16mm körüli látószögre, mert Fujin a Sigma 16/1.4 nagy kedvencem volt, és offos vázra most hiányzik.
Szerintem a 15 és 16mm között van érdemi különbség látószögben, de ez személyes preferencia, én emberre inkább a 16mm-t kedvelem. Ami a Sigma 15-nél nem szimpi, az a torzítása. Gondolom a kis méretet úgy lehet megoldani, ha a torzítást elengedjük. A Sigma 16-nál is van hordó, de nem ilyen.

-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ezt a posztot nem gondoltad komolyan...
legalábbis nem minden részét. -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szerintem az a Sigma azért felsőbb polcos mint a Viltrox. Ha a keretbe belefér tuti azt venném.
Amúgy meg túl sok elmosás?
Nem kell félni használni azt a rekeszgyűrűt.
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én meg pont úgy élem meg, hogy döglött a piac, amennyi megtekintése van a hirdetéseimnek, már rég el kellett volna menniük (inkább az ársáv aljára szoktam belőni).
-
billyjoe
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Sajnos nem sajnos,egyáltalán nem videózom.
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Itt nem a macska a lényeg
, emberen ugyanezt tolja. -
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azt figyeltem meg, hogy az eye detect nagyon pontos, ha az alany egyik szeme nem látszik (mint a képeden), a probléma akkor kezdődik, amikor mindkét szem látszik. Ne kérdezd miért, de ez a tapasztalatom. Profil képek szinte mindig pontosak.
Én gyermeken tornáztatom legtöbbször, és gyermek fotót nem szeretnék feltölteni, de álljon itt egy macska, ahol belenagyítva látszik két egymást követő képen (sorozatban készültek), hogy egyiken betalál (első képen a szeme éles), és közvetlenül utána már a füle éles (második képen). 5 FPS-es sorozat van beállítva, két kép között ennyit "mászott" az élesség síkja. Ez f/2-n készült (Viltrox 27/1.2), kb 1 méter távolságból. Itt most direkt kivágtam a szem körüli részt, közel 100%-ra nagyítva. Ennél nyilván jobban lászana a difi f/1.2-n, de már inkább nem használom teljesen nyitva emiatt. Egy kis élességet rátolva és nem belenagyítva valószínű senki nem veszi észre, de engem zavar, ha látom, hogy a füle élesebb, mint a szeme.

-
Elektrosokk
veterán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azt a lámpát kiszedtem volna.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én wellnesben vagyok családdal. 🤣 előbb a szauna ablakán át néztem a havazást.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
turbulencia8
üzenetére
A filmszimukkal mondjuk nem kezdtek semmit más gyártók, de ahogy nézem a presetek és AI világában már nem is fognak. A konzisztens awb-t már rég megugorja bármi, igen a Sony is.
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
2014-ben váltottam Olympus E-M1-re, azzal részemről be is következett a last camera syndrome állapota. Fotózásra nekem szinte most sem kellene több. Amikor elkezdett jobban érdekelni a videózás, váltottam E-M1mkII-re (egyébként más szempontból is kaptam vele tök jó és hasznos funkciókat, de csak azok miatt nem váltottam volna, és hát pont ez a last camera syndrome lényege)
Fujiban 2016 óta volt X-E2 (akkor már megkapta a jelentős firmwave update-et, amire nekem kellett arra elég volt a fókuszképessége), de ez nálam olyannnyira csak másodrendszer volt, hogy lényegében csak arra tartottam hogy legyen mire felcsavarni a Fuji 23/1.4-et (a fényerős ekv 35mm volt az egyetlen obi ami akkor még nem volt m43-ra, csak pár évvel később)
Év elején váltottam le X-S20-ra, ahogy fentebb írtam ez az a Fuji (az X-H2 vonalon kívül) amiben már megvan minden ami nekem fontos hogy akár elsődleges rendszerként is használhassam (az Olyn és Fujin kívül a többinek annyira nem tetszik a színvilága hogy tőlem lehetnek ugyan ebben-abban valamivel jobbak (de megintcsak: last camera syndrome! És bár videoban persze nem vagyunk még ott, de közeledünk), szóval mások lehetnek ugyan ebben-abban vakamivel jobbak, ha az azzal járna hogy fel kellene adnom a kényelmes és bevált workflow-t amit a szép gyári színek jelentenek (és amiről pl. madgie is rendszeresen ír itt a topicban)Az EVF részemről rendben van (de gondolom az X-T meg X-H vonalé az igazi) De hát ezt tudod a legkönnyebben megnézni egy üzletben.
De ha már EVF meg rantelés, én egy dolgot szeretnék már régóta ami semmibe nem kerülne de sosincs a számomra szóba jöhető gépeknél: lehessen már teljesen tetszőleges képarányt beállítani! (persze raw-ba mentse aztán el a crop nélküli képet) Akiknek fotózok mindenkinel az instagram volt fontos, és sokszor jó lenne a kijelzőben látni azt a 4:5 képarányt.
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
"de a Fujinak az X-rendszer a fő rendszere, nem úgy mint a többieknek az APS-C"
aminek a rendelkezésre álló objektívpark minél teljesebb kiépítettségében kell megmutatkoznia, és remekül meg is mutatkozik."A fizikai filmszim tárcsát nem lehet átprogramozni másik funkcióra, az örökre filmszim tárcsa"
Most itt milyen gépekről beszélünk? Merthogy az általam említett X-S20-nak is _fizikai_ filmsim tárcsája van, és ha jól tudom amikor megjelent, nem is lehetett másra használni. Aztán kapott firmware update-et, és ahogy írom, most már rengetegféle funkciót lehet hozzárendelni.
Ezért is írom hogy eléggé túlreagálásnak tűnik hogy ezt szinte kényszeresen mindig előhozni mint alapproblémát. -
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azért nagyon el vagyunk kényeztetve manapság, lényegében minden árszegmensben van jó ár/érték arányú széles látószögű. 100 körül a 15/1.4, 200 körül a Viltrox 13 és a Sigma 12, még feljebb árban meg a Fuji, de nem is tudom, hogy az előző kettőnél kell-e feljebb menni valójában.
Azért a Sigma 12-est meg a Viltrox 13-ast nagyon egymás mellett érzem az alapján a kevés teszt alapján amit eddig láttam, nem tudom nektek mi a véleményetek.
Ebben a látószögben nekem a Fuji 16/2.8 van, azt használom nagyon sokat.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
DIS használsz a videó közben, és extra crop miatt?
In kamera korrekciót azt nem olvassa ki automatán a váz az objektívból? Többen itt panaszkodtak is, hogy a Viltrox korrekciója túl élesített. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Egy Viltrox Air 16-50mm f/2.8-nak nagyon tudnék örülni. A Sigma 18-50mm f/2.8-al a fő bajom a túl szűk kezdő látószög.
-
Ébri
senior tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi, igen, próbálom minimalizálni a 400 g feletti obijaim, már nagyon hajlottam a Viltrox 15 felé, mikor láttam, hogy nahát van ilyen is, még rekeszgyűrű is van rajta és nappal szemben se hal meg. Mivel senki nem említett nagy negatívumot lehet próbálkozok vele.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az x100 derítőjét (de akár külső vakuval is)simán lehet használni 1/250 felett is. Az szembe fénynél jól tud jönni.
Illetve van ND szűrő, én pl előszeretettel használom nappal, hogy nagyobb blende legyen. -
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nappal meg van dinamikatartományod ami a telefonnak nincs. Kb. a telefon akkor van partiban ha nem kell szűkebb mélységélesség, 12MP méretű., ellenfény még véletlen sincs a hulladék optika miatt és nincs a témának nagyobb dinamika átfogása pl. egy ilyennél. Az más kérdés hogy a linkelt kép is megkapta a szokásos telefonos feldolgozást, túlélesítés magasra húzott radius-al, egy fotósnak ami kiesik ezekből a telefonokból szimpla hulladék. Anno Pixel 7 1/1,3" érzékelőjével, raw-ban fotózva egész értékelhető szintet kihoztam (dinamika akkor sem volt combos, és ha kicsit is volt ellenfény elszállt a kontraszt, fátyolosodott). Ha még dinamikában fel is hozzák egyszer egy mostani BSI APS-C szenzor szintjére, akkor is a köröm méretű optika hiányosságai agyonvágják a képeket rengeteg helyzetben.
Azért ha lenne egy olyan telefon amiben olyan feldolgozás van ami nem szemeteli szét a képet azon még én is elgondolkoznék, de nem láttam még olyat amiből kieső jpeg-ek minősíthetők számomra. -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nincs csoda. Blende értéket mindig a témának megfelelően kell kiválasztani.
Vagy ahogy az automata belövi? -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ha lemeretezve atkuldom a telefonra az x100 rol a képet is sokkal jobb minőség mint a telefonom. Nekem mondjuk egy elég régi iPhone 13 pro van.
Fuji képe tele részlettel, nincs digitálisan elesitve, színek sokkal jobbak. Az égsz kép amit a Fuji produkál már mobil kijelzőn nézve is sokkal jobb. Nagyobb kijelzőn meg aztán főleg. És nincs f1.7 obi rajta
sőt mi durva f4-5.6 is használom a gépet nagyon sokszor. 
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi az ajánlást. Ezt a 3-at néztem: a 17/1.4 amit írtam, a Viltrox 15/1.7 és a Viltrox 13/1.4. Ezek árban így jönnek: ~50, ~100, ~200.
Úgy gondolkoztam, hogy az 50-hez képest +50-ért kapok: jobb képminőséget, és AF-et. Nincs viszont rekeszgyűrű, ez nekem eléggé probléma. A Viltrox Airhez képest +100-ért kapok plusz fényerőt és még jobb képminőséget és rekeszgyűrűt.
A 15/1.7 annyival még több mint a 17-es, hogy még 2mm-rel szélesebb.
Ár/értékben valószínű az optimális választás amit te írsz. A dilemma még annyi, hogy van Fuji 16/2.8-am amit amúgy nagyon szeretek, csak a fényerő miatt gondolkozok egy másik obiban. A kérdés az, hogy kifejezetten ezek a típusú képek megérnek-e nekem 50 vagy 100e ft-ot, és lehet hogy nem.
-
randras_83
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Asszony volt benne, amikor FB-on valami ingyenes kihívásos akármit kellett csinálni, amolyan alapozónak jó volt, mert kapott feladatokat, de tanulni inkább tőlem tanult a megvalósítás közben. Időkitöltésnek jó, de egy idő után Ingrid videói engem idegesítettek, az is tény, hogy belülről nem láttam. Van kuponod nézz szét és ami érdekel azt próbáld ki.

Valaki jön ma a Nikonhoz Tóth Balázs WS és könyvbemutatóra? - ezt csak úgy mellékesen kérdezem.

-
válasz
turbulencia8
üzenetére
X100?
Vagy x70?
Esetleg a ricoh gr? -
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
merida speeder t5 (ami egy országúti/mtb hibrid) De amúgy is ez már nagyon off, nem hiszem hogy bringás topic lenne a cél
Amikor már ennyire a tömegen gondokodsz, akkor legelsőként a komplett fényképezőgépet kell otthonhagyni objektívestül. Ha meg fotózni mész akkor felismerni hogy nem ezen a néhány tíz grammon fog múlni a dolog hogy erre külön dedikált objektívben kelljen gondolkozni. -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nehezen hiszem el, hogy dekák ennyire számitanának. Megiszol egy pohár vizet is több extrát kell cipelj.

-
hemaka
Topikgazda
válasz
turbulencia8
üzenetére
Mar a 15-45nek sem ertem a megletet, ott a sigma, meg ott van alatta a 15-os vili.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Van egy sigma 18-50 2.8-ad akkor mit akarsz a kitobikkal?
Az pont azért létezik és a népszerűsége is azért van, hogy ne a széleken taknyoló, sosem igazán éles, F/metróalagút vackokkal szenvedj.Ha kell a 13mm akkor úgyis szereted a Viltroxokat, ott a 13mm 1.4 oszt jó napot, még a 15-45-öt is dobhatod akkor.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Neked mindenképpen érdemes.
Még a végén eltelne egy hónap úgy, hogy nem vettél három objektívet. -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Eskü nem értem mit tanulsz a tejes automata módtól.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem MPB-ről vettem, őket drágáltam mindig is. Calumethről, egy német fotós üzletlánc. A besorolása: akzeptabel (elfogadható, de erősen használt állapot) volt. Ami alapvetően nem jó.
A Comiccon már túl közel volt a visszaküldés után újra venni valamit, csak ezért nem cseréltettem.
Ezt most lehoztam a 75mm-es obival.Stauffenberg: értelek.
Csak az van, ahogy én látom egyre több ember szokik át a kijlezőre, vagy ha új belépő a fényképezők világába eleve azzal kezdi, mert mobilon megszokta.A kezelőszervek, na igen. Ha valakinek kell a több tárcsa, akkor valóban jobb a T-30 III.
De mivel Fuji gépekről van szó, szerintem mostanra tudjuk, hogy a kinézetükkel legaláb annyi embert fognak meg, mint a képességeikkel (ha nem többet)
Abban meg jobb a kis X-M5
, innen nézve hejes a Fui árképzése. -
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Egy annyira rozoga darabot fogtam ki, hogy lötyögött rajta előre hátra a rekezgyűrű🥶. Ennek okán visszaküldtem.
De kipróbálni ki tudtam.
Flairben klasszisokkal jobb volt a Viltroxnál, és 1 pontos AF ugyanaz mint a Viltrox 75mm -en.
Picit kevésbé éles.Jövőre szerzek egyet majd, vagy a WR-t. Alszom még rá, van idő. Comiccon most volt, jó darabig nem kell most.
-
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azért van különbség (27 1,2 nincs listán, de 56 kb akkora).
Nekem is van 35GM, megvan a nagyobb obiknak a helye is, sőt még Sigma 35 1.2-vel is fotóztam jópár hónapig. De ha nem kifejezetten fotózni megyek egyedül, vagy egyedül megyek gyerekekkel és fotózni akarom őket, akkor nem igazán akarok ilyen szetteket magammal vinni.
Elfogadnám a RX1-et zokszó nélkül, de ha lenne is rá keret olyan 800k-nál nem érne többet nekem, akkor már inkább X100VI. -
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az a gond a fényerős obikkal hogy hosszú a tubusuk, nagy lencsetagok ráadásul ált. elöl vannak tehát még orrnehezek is. A korrekció miatt rengeteg lencsetagot kell belepakolni, tehát eleve nem könnyűek egyébként sem. Sajnos ergonómiailag ezekhez nagy váz, vagy markolat kell.
Én kompakt méretet szeretem, de főleg azt ha nincs nagy kinyúlása az objektívnek és a tömegközéppont minél inkább a vázra esik, ja és még persze a váz is legyen kompakt. Nekem ezért tetszik az X100VI, GFX100RF, RX1RIII, mert kompakt hobbifotós megjelenésű gépek. A két Fuji van remekül eltalálva arányaiban, RX1-nél szerintem baklövés volt ennyire lefaragni a vázat, jól mutatja hogy F2-es FF optika nem igazán lehet kompakt méret.
Mindhárom váznál nagy jelentősége van hogy beleépítették az objektíveket a vázba, de már RX éppen a határeset hogy nem olyan sokat számít. De még így sem találtam rá alternatívát cserélhető obis megoldásban, általában MF, még gyengébb optikai képességű üvegek összehasonlíthatók egy Sony C vázon.
Gondolkodtam már egy Pergear 35 1.4-ben amolyan játszós obinak CR-el hogy bárhova el tudom vinni, de félek hogy az az optikai képesség nem felelne meg, még ha nem is nagy beruházás. Viltrox 28 4.5-től is pont emiatt tartózkodtam (arra meg már úgyis ott a 100RF). Viltrox 50 f2 air egész jó még méretben, de nem mindig jó az a gyújtótáv ha többet bele akarok komponálni a környezetből. -
hemaka
Topikgazda
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jo nagy batar obit raagattal arra a csepp vazra. 😂
-
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Kicsit overkill X-M5-höz a 27 1.2, nem épp optimális kombó ergonómiában.

APS-C-ből nekem már hiányzik a dinamika, de sajnos FF-ből is kicsit amióta megvan a GFX, pedig nem egészen csak 1FÉ különbség van. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Valószínűleg mert egy kompakt gimbalod van. Nekem az X-T3 kijelzője nem ütközik akkor sem ha teljesen síkba kihajtom az LCD-t.
Valószínűleg egy jóval nagyobb/nehezebb objektívvel annyira hátra kéne tolnom a balansz miatt a gépet, hogy már nem tudnám nyitni az LCD-t, de ebben az esetben a gimbalt kéne lecserélnem egy nagyobbra.
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Én nem tudok szépen mozogni - főleg kiforogni - a gimballal, ha nem az optikai tengelyen van a kijelző, hanem valahol oldalt. Az X-T4 a gimbalos gépem sok éve, egyszer nem hajtottam ki, inkább lássam nehezebben, mint sz@r legyen a mozgás.
Nagyon sok esetben épületvideónál így is vakon fejezem be a mozgást (pl mikor fel kell húznom a jelenet végére minél magasabbra a cuccot), a gyakorlat sokat segít ebben.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nekem sosem volt bajom a Sigma színekkel, szerintem túlzók a negatív megjegyzések. Igaz én eleve melegebb irányba húzom az AWB-t is, meg nem riadok vissza egy minimális utólagos korrekciótól sem.
Amúgy a hűvösebb színeket a laikus amiatt is kedvelheti jobban, mert az iPhone is ilyen, ezt szokta meg (annál döglöttebb viaszbábus arcot nehéz legyártani még akarva is).
Meg ez annyira egyéni preferencia, én például ki nem állhatom a Classic Chrome után megjelent kvázi összes újabb filmszim bőrtónusait, mindegyik kicsit "májbeteg" (ha van a vizihullának komplementere, akkor ez az), pedig mások meg pont imádják. Néha ráfanyalodok a Classic Neg-re és utólag valahogy mindig megbánom. De tökre elfogadom, ha mások meg ezt szeretik.
Ezért nem ítélkezünk interneten leírt személyes vélemények alapján.
Amúgy a Sigmákkal szemben sokkal jogosabb kritika lehet, hogy túl modern karaktere van, emiatt csorbul a "3D pop". Csak ezt meg éppen szereti egy csomó fotós (én kevésbé, de ezt dobta ki a pro/kontra mérlegelés). Nehéz egyszerre mindenkinek a kedvére tenni és megintcsak igaz rá, hogy felesleges valamit leszarozni vagy felmagasztalni személyes preferenciák mentén.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
"idén már nem költök fényképezésre"
Ilyen fogadalmaim nekem is vannak, csak pl. "idén már nem veszek másik kést", vagy addig nem veszek másik kést amíg [tetszőleges feltétel]. Aztán ezek megdőlnek (nálam). -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Aztán ha a következő objektívvel is félre méri a WB -t a kamera AWB-vel, akkor azt az obit is kukázod?
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Itt akkor valami félreértés lesz: két különböző objektív rengeteg mindenben eltér, ezernyi oka lehet bárkinek hogy az egyiket válassza a másik helyett, de hát ezt többször le is írtam, és azt is egyértelművé tettem hogy én nem erről beszélek (és ahogy értettem Stauffenberg sem, de azt majd ő elmondja. Én mindenesetre semmiképp sem) Én annyit mondtam hogy az önmagában semmiképp se legyen szempont hogy az egyik tudja az f/1.7-et, a másik meg "csak' f/2, mert ennek nem lesz semmi gyakorlati jelentősége.
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jó, akkor most már úgyis megvan az f/1.7es obid, legközelebb légyszi amikor fotózol csináld meg a képet f/1.7 után ugyanonnan f/2-vel is, és akkor utána el lehessen dönteni hogy érdemes-e erről beszélni.
Az pedig tök jó hogy mész Oslóba!
Kíváncsi leszek majd a képekre. Örülök hogy tetszettek a képek!
lugosi, ULPIUS: köszönöm!
kovsol: szuper képek!
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Akkor egy mini állványt kell használni. Szuper dolgokat lehet kihozni hosszú záridős képekből.
Saját példám:
Szinte nulla fény, esőben.
Egy mini manfrotto állvány mindig nálam. Itt is a körforgalom szélénél leraktam a földre.

-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Mondjuk eddig úgy vettem ki hogy beltérről volt szó, de ha viszont utazás, hát ott aztán ne vicceljünk már, A FÉNY A MINDEN! :)
Ha az nincs (és nem egyszerűen mennyiségben, hanem MINŐSÉGBEN!), akkor szinte semmi sincs ami miatt fotózni érdemes (ott lesz aztán végképp a legkevésbé érdekes hogy f/2 vagy f/1.7) Hogy jobban érthető legyen mire gondolok hozok példát egy pár évvel ezelőtti norvég utamról. Az egyik legjobban várrt része volt amikor felautóztam a Lofoten szigetekhez, és azon belül is az ikonikus Hamnoy látképre voltam az egyik legkíváncsibb. A szállásom is a közelben volt, így már első nap késő délután kimentem oda, és a következő napokban még többször (volt hogy az oda-vissza utam is azon a hídon vezetett át) , így bármi extra kitérő nélkül mindig tudtam azon gondolkozni hogy most ugyan megint nem de mikor lehet majd ez igazán szép, így mikor már indulnom kellett tovább akkorra állt össze a kép. Beteszem akkor a legelsőt meg a pár nappal későbbi legutolsót. Amúgy természetesen mennyiségi értelemben még annál az elsőnél is volt bőségesen elég fény, csak hát tökmindegy mert döglött az egész.Egy másik meg a szintén nagyon fotogén (persze Norvégiában kb minden az :) ) Henningsvær "stadionja", már útban visszafelé. Előtte brutál eső, meg kicsit bolyongani is kellett, ez szinte rögtön felszállás után, még éppen elcsípve egy kis napot ami megsüti a sziget orrát, meg a háttérben a hegycsúcsot. Pár perc után már teljesen lement a nap, ugyan még keresgéltem további nézőpontokat, meg videóztam, de azok már teljesen kuka, e nélkül a kis nap nélkül teljesen döglöttek lettek a képek. Pedig nyilván, fény még bőven volt itt is alap iso-n, egy Mini drón pici szenzorának is.
Ja, és természetesen ezeket is csak emlékképnek gondolom, hiszen ezek nem véletlenül ikonikus helyszínek, csilliárd kép van róluk. Nekem történetesen az utazás, túrázás és közben a fotózás az egyik legjobb kikapcsolódás, de még azon belül is azért számít hogy a szép helyeket valami totál semmi fényviszonyok között fotózom le vagy amikor azért érdemes (ami nagyon tetszik, és amikor ott vagyok pont nagyon rosszak a fények, pár nappal később akár vissza is szoktam menni még nagyobb kitérő árán is)
De próbáld ki majd saját magad, megvan akkor már úgyis az f/1.7, legközelebb egy olyan helyzetben amire ennek kapcsán gondoltál, lődd meg a képet f/1.7-en és aztán rögtön f/2-n is, egészen megdöbbennék ha bármi érdemleges különbséget lehetne találni. Mondjuk nem is az abszolut idő számít, hanem a napkeltéhez vagy napnyugtához képest. Valójában akár természetben, akár városban, még napnyugta után is (a kék órában) meglepően sok fény van, bőven alap iso-n lehet fotózni! De igazán jó kék órás helyszínt is elég nehéz találni, amikor elég izgalmas része lesz a képnek aminek ez jól áll, és nem döglik be a nagy része. Sokkal inkább napkelte vagy napnyugta (arany óra), és hát olyankor amúgy rekeszelve is van bőven bőven fény mennyiségben is (állvány is csak amiatt kellhet ha hosszú záridő és ND filter is játszik)
Azok a soksokezres iso-k meg totál este vannak már csak a városban, amikor már csak a közvilágítás ég, ez még személyes emlékkép szinten is csak kattintgatás, ott aztán végképp mindegy hogy f/1.7 vagy f/2 plusz még további iso emelés. Annak már mindegy.
Egyébként azzal szerintem viszont érdemes lehet tenni egy próbát hogy nem este munka után (mármint csámborogni, felderíteni, szétnézni, várost nézni nyilván tökéletes! Vagy ha olyanok a kollégák akkor sörözni, stb), de fotózás szempontjából inkább korán kelni és menni olyan helyekre amiket este már kinéztél hogy reggeli fényben szép lehet. Mondjuk amúgy is szeretem a városok hangulatát amikor még ébredezik és a turisták meg még bőven alszanak vagy legfeljebb reggelizni készülnek. Bár én városokban régóta nemigen fotózom már, csak úgyis a túráimra is korán indulok.
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Otthon mért záridő este f2-n 1/56, míg f1.7-en 1/85 - ISO 12800"
azért a FÉNYképezés szóban nem véletlenül van ott a fény
Szerintem neked sokkal inkább olyan helyzetekben fotózásra lenne szükséged amikor több a fény (mesterséges fényeket is adhatsz persze hozzá, vagy inkább persze olyan helyzetekben fotózni amikor erre megfelelőek (ha fontos, akkor meg ideálisak) a körülmények. Hogy f/2 vs f/1.7, az nem igazán fontos (ettől még két objektív képe között persze lehetnek akár fontos különbségek, de az nem ez a kis fényerőkülönbség) -
randras_83
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jó dolgok ezek az MTF ábrák, csak aztán ha a végeredmény egy JPG és mondjuk nyomtatva, vagy simán fine-ban telefonon nézegetve szerintem sokat nem tesz hozzá az ember életéhez, főleg nem családon belül.

Múltkor lőttem a kislányomról meg az anyjáról egy képet 50 F1-vel aztán kinyomtattam Instax Wide-val, a képnek örültek ennyi.
Én is használtam 3rd party üveget Nikonon és most Fujin is, a Viltrox nekem nem vált be, valahogy elmaradt a Fujik mellett - hozzáteszem ez a régebbi 1.4-es sorra vonatkozik -, persze megint más ha ár/értékbe nézzük, erre viszont mindig az F2 es sort mondom, hogy én arra mennék rá.
Viszont az is tény hogy a Sigma 17-40 F1.8-at mondjuk kipróbálnám, már csak azért is mert nincs Fuji alternatíva és rendezvényen lehet jól jönne, igaz két vázzal meg egy 23-as és 50-es kombóval megoldom most is ha úgy adódik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Ilyen alapon az f1.7 és f.4 között is ugyanúgy csak nüansznyi különbség van, az is placebo"
Az már három és fél fényérték, szemben az általam említett fél fényértékkel.
"Otthon mért záridő este f2-n 1/56, míg f1.7-en 1/85 - ISO 12800-on, szerintem ez azért elég fontos paraméter"
Én meg azt mondom, hogy picivel jobbra vagy picivel balra fordítod a géped és már ebből is tud adódni ekkora eltérés záridőben, főleg ha még a fénymérésed is olyan módban van. Ha pedig ISO 12800-on is már nagyon a határán vagy az értékelhető záridőnek, akkor neked nem extra fél fényértékre van szükséged, mert itt már túl vagy a legjobb APS-C szenzorok teljesítőképességén is.
"Szóval örülök, hogy nem hallgattam sznobizmusra, mert..."
Tőlem biztosan nem hallhattál ilyen sznob megjegyzéseket. A 25mm f/1.7-el én is szemezek utazós objektívnek és csupa nem gyári objektívem van (Sigma f/1.4 sor). De mivel nem akarsz utómunkázni semennyit, lehet praktikus lenne egy gyártótól összerakni a flottádat, legalább nem lenne az egyiknek ilyen, másiknak amolyan színe.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nekem mondjuk X100VI -ra szerelve van. Az másik.
De ha már ennyire szőrszálhasogatás megy itt, akkor a T értéket kellene vizsgálni neked, mert az adja meg valójában mennyi fény is jut a szenzorra.
Na mind1 én eleresztem ezt az egészet, mert ez az esti fotózás mizéria már kezd komikus lenni. Lesajnált cuccozásról meg annyit, hogy nekem előbb volt Viltrox 25mm obim mint neked szerintem.
-
p_adam
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy ezek sok év távlatából más felbontású vázon készültek, így nem vethetők össze (Opticallimits is felhívja rá a figyelmet), persze annyi azért látszik, hogy melyik újabb, jobb.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az f/1.7 és f/2 között fél fényérték különbség van, ez a valóságban annyira nüansznyi, hogy többet fog számítani az expozícióban (és zajszintben, ha ISO-val korrigálsz), hogy az alanyod fél méterrel odébb ül a fényforrástól, mint a legutóbb.
A fél fényérték különbség ISO-ban nem túl nagy, ha mégis úgy érzed ez a vízválasztó a még jó vagy a kuka fotó között, az inkább placebo vagy skill issue. Ezt kérlek ne vedd piszkálásnak, csak szerintem sokkal-sokkal-sokkal többet érne ha a tizenharmadik objektív kipróbálása helyett inkább a tanulásra tennéd át a hangsúlyt (épp úgy kompozícióban, mint expozícióban), ezzel sokkal többet tennél az utómunkamentes fotózási élményed felé, mint azzal, hogy megint beteszel egy kütyüt a kosárba.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Alapvetően bérelni szoktam ha kell valami, vagy flickr-en megnézek fotókat az obival, esetleg megkérdem itt a régi motorosokat.
Vagy sikerül leszűrni valamit vagy nem.A kompaktság nekem is szempont volt egészen mostanáig. Ezért, és hogy nem költök feleslegesen stb miatt voltam a pici f2 obikra fixálódva. De a 40 MPX szenzoron már nem az igaziak.
Valamint amióta vakuval állvánnyal, szoftboxal együtt megyek, az obi mérete kb. már nem számít. Emiatt cserélek most obikat, aztán meginnt évekig hozzá sem akarok nyúlni.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szia ne haragudj, de youtubenak nem hiszek semmit. A TT artisan meg izé, hááát ha a drága kínaival ennyi bajom van, inkább nem ugrom az alsópolcosra.
Fotózni szeretek, nem ide-oda vásárolni, meg a pénzt szórni.
madgie: köszi a képeket, nagyon szépek, az obi is okénak tűnik, alapvetően.
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nálam elég radikálisan, nem éles a kép bal oldala.
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nekem is van V27/1.2, amellé kellene egy hosszabb, jellemzően kültérre.
Egyébként a vázban nem tudsz fehéregyensúlyt finomhangolni?
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Hát, ebben a saját Viltroxos tapasztalataim alapján, nem éppen a Viltrox a nyerő.
Ne értsd félre nekem is van Viltrox obim szeretem is, de bőven van ok rá hogy csak annyit ér amennyiért használtan mennek... Bőven a Fujis ár alatt.
Alapvetően egyik sem ad konstans eredményt, egyszer ilyen, egyszer olyan.
Vagy túlélesít, vagy más fényviszonyokra más színekkel reagálnak, mint azt te is tapasztaltad, nekem még ott a túlontúl melegbe ugrás, de kb. random.
Ezen felül a becsillanások, flair, 10 évvel régebbi AF teljesítmény stb..Vegyél pár normális Fuji obit, azokkal tudod a legkönyebben megszokni, mert konstans jók.
Ha jpgzni akarsz akkor kiszamítható kell legyen minden, mert nincs második esély, csak a raw, amit meg nem akarsz.
A kínaiakkal a kompromisszumok együtt járnak, sajnos ez ilyen.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem érné meg akkor venni inkább egy Fujit? Nem tudom az milyen AF-ben. Én biztos nem tartanék két ennyire hasonló objektívet.
-
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Portréra melyik jobb szerinted? Gyerekhez kell a gyorsabb AF, kevésbé kell borotva élesnek lennie.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem akarsz esetleg rápróbálni az új Viltrox 56mm 1.2 AF Pro-ra is?

Errefele már láttam 450€ körül használtan, nem tudom rá merjek-e repülni vagy azért dobják ilyen hamar az emberek mert valami gond van vele. -
válasz
turbulencia8
üzenetére
He-he, nagyon nem bírsz magaddal, de mi ennek örülünk!!!
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Csak az "alap" gépekben van ilyenfajta minden-auto mód, egy X-T5, X100VI, X-H2S viccből sem kap ilyet.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
[link] Raktam fel még pár random képet a másik topicba.
Egyébként most már ott tartok, hogy Sony felszerelésemet elkezdem leépíteni a Fuji miatt
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ez nekem nagyon idegen
Azt se tudom hogy lehetne az X100 -t átrakni ilyen módba, mert ezen nem a PASM tekerő van.
Én igazából az A mód (aperture priority) amit használok 90%-ban. Témának megfelelően blendét belövöm. Auto ISO be van lőve, hogy 1/125 -t tartsa. Ezzel igazából kontrolálom a záridőt félig.
7 saját film sim profilt belőttem amik bejönnek szituációnak megfelelően. Plusz ugye a gyáriak. Aztán általában már azonnal ott van a kép a fejemben, hogy adott szituban melyik állna jól a képnek. Esetleg átpörgetem a film simeket, hogy melyik áll jól neki ha nem vagyok magabiztos.
Filtert is szoktam használni amúgy. 1/4 1/8 Black mist vagy Shimmer Diffusion 1 -
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Automata módban a színeket is a gép találja ki vagy mi? Az nem csak a záridő, blende, ISO triót állítgatja magától?
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Maximum annyi lehet, hogy más fajta bevonat miatt WB -t kicsit eltolja más irányba. Ezt simán lehet módosítani egy kis AWB szín eltolással.
Egyébként meg olyan film sim, WB stb beállítást kell használni ami jobban kiemeli az ősz színeit. Nem az objektíven fog múlni. -
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az Xf 50mm f2 jó kis obi, gyors Af-el, de a színei annak is viszonylag hidegek.
Pár Soc JPG az obival f2-n, itt nem a legpengébb mint az látható is, szándékosan október végi fotó mindkettő, vaku nélkül. Illetve a harmadik, az januári. [kép] [kép] , [kép]
Igazán penge, f2.8-on lesz.Eléggé beleszól az is melyik filmsim vagy melyik szenzorgeneráció van éppen a gépben, az X-T50-el már nekem is melegebbnek hatnak a színei mint korábban az X-T30-al.
-
arn
félisten
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ok, hogy az obi befolyasolja a szint, de azert a legnagyobb tenyezo megis csak az, hogy allitod be sajat magad a szineket.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Passz, általában belenyúlok én is a wb-be eleve. De előbb utóbb kiderül, majd megírom.
-
ULPIUS
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Domke Wrap (ezt csak külföldről lehet rendelni) vagy Tenba Wrap [link]
14"-16" méret már elég ekkora gépekhez, úgy csomagolod ahogy akarod, a pántot is kilógathatod.
Én évek óta ilyenekben tartom a gépeimet napi szinten ( a laptopot is) és csak úgy be van dobva a hátizsákba a többi cuccom közé.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nincs ilyesmim, de esetleg egy Peak Design Camera Cube jó lehet, vagy ehhez hasonló más termék.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
A gimbal profibb stabilizálást ad, de nem mindig praktikus, utazáshoz nem vinném magammal, de olyan forgatásra sem, ahol a kézikamerás hatás fontosabb. Egy videós gépben legyen IBIS, legfeljebb kikapcsolod amikor gimbalra rakod. Fordítva viszont nem megy.
-
randras_83
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szerintem az tud szűk lenni, 35 F2 esetleg, vagy 33 F1.4?
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Akcijó utolsó napján behúztam én is egyet. Egy vicc, nem hiszem el, hogy ilyen kicsi&könnyű portréobi létezik... Hétvégén kipróbálom.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
AF-C beállításaidat ellenőrizted? Sokat lehet azzal faragni a kamera viselkedésén. Boost módot is bekapcsolhatod az is hoz egy kis extrát.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi az infót! Pont a 15/1.7-et gondoltam a múltkorában, erre föl melyik az az egy obi ami nem akciós?
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az 56/1.7 bitang jó vétel ennyiért, köszi a megosztást

Stauffenberg: nekem van developer fiókom a C1-nél (és sokszor bétáznak, amit használhatnék), meg megvan a Fuji verzió is, de nulla ingerenciám van a szoftverükhöz
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jó, hogy mondjátok ezeket, mert én pár éve próbáltam utoljára apámnak keresni ilyesmit. Sajnos a lényeg ebben is paywall mögé van rakva. Egyszerűen ostobaságnak tartom, hogy a fancy AI eszközök benne vannak az ingyenesben is, de ha 1080p-nél nagyobb felbontásban exportálnál az már a fizetős. De ez szerintem inkább a CapCut, Canva meg az Adobe Express ellenfele, semmint a néhai Movie Maker utódja.
Ebben sajnos az Apple még mindig erős, hogy ingyen ad egy előre telepített, kicsi, könnyen kezelhető iMovie-t, ami arra pont elég, hogy családi videókat összeránts benne komolyabb hozzáértés nélkül és olyan felbontásban exportáld, amiben akarod. Akinek meg komolyabb igényei vannak, annak nem a 4K felbontás fizetős, hanem a Final Cut, ami egy egy professzionális szoftver, elsősorban komoly hobbira vagy munkára.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem értettem félre, én is csak megerősíteni akartam, hogy a Sigmák becsillanás kezelése parádés.
Én azért egyáltalán nem látom tragikusnak, hogy egy picit elhúzza egyik vagy másik objektív valamilyen irányba a színeket, ez még Jpeg-ben is fél pillanat alatt korrigálható akár egész sorozatokon is (HSL-el megigazítod aztán copy-paste az összesre).
Na meg eleve ha színesben fotózok, nálam a Classic Chrome az alap (természetben ProNeg) és az AWB el van húzva kicsit melegebb (narancs-sárga) irányba, megtolva +1 telítettséggel.
Engem biztosan jobban felkúrna a Viltrox mesterséges túlélesítése. Amiket beraktak ide a fórumtársak példának, az szerintem nagyobb probléma, mint az AWB beállításokkal vagy utómunkával ellentartani a hűvösebb színeknek.
Szerk: Szerintem a Sigmák igazi hátránya (ha ez zavar valakit) az a mélységélesség átmenete. Ha valaki azt mondja túl klinikai, akkor elfogadom. Vannak objektívek, amik fokozatosabban szeparálják a témát (erről beszéltünk nemrég a "3D hatás" kapcsán). Cserébe krémesebb háttér/előtér mosást tudnak.
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
-2, -3 sharpeninget tettem most a Viltrox 27-es képekre... így sem az igazi, de számomra sokkal jobb.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nem tudom melyik részére gondolsz a videónak, mert közel 1 órás és nem időbélyeggel linkelted, de a Sigma 56mm f/1.4 becsillanás kezelését én kifejezetten jónak tartom. Belső tükröződésekre nem annyira hajlamos (attól még előfordulhat bármilyen objektívvel) és a közvetlen ellenfényt is úgy kezeli, ahogyan az számomra szexi.
Egyetlen említhető dolog van és az egy vörös csík, amit akkor produkál, ha nagyon oldalról esik a fény (szinte csak súrolja a frontlencsét), de ez árnyékolóval teljesen kivédhető.
Az eredeti kérdésre visszatérve: Ha ez a becsillanás rekeszelésre megszűnik, akkor jó eséllyel belső tükröződés az objektíven belül és az árnyékoló aligha fogja meg (ahogy vakablak említette is, hogy itt is használta).
-
mikrofon
veterán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Mivel kínai gyártmányról és fejlesztésről beszélünk. Elképzelhető hogy ez egy hibás darab akár egy komplett bevonat is lemaradhatott, mint ahogy az is hogy különleges elvárásai vannak a fórumtársnak és ezt tényleg nem tudja ez az objektív.
-
dabgergo
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Na tök jó, szép fényeket hozzá, sztem elég király obi, nekem most ez van fent a legtöbbet

-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Már néztem, egyet találtam talán ami hosszabb, de valami bibi lett volna vele -nem emlékszem már, mi- így hagytam.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Számomra nem értelmezhető továbbra se ez a sötétben nem éles egy objektív.
Max te lövöd be szarul a fókuszt nem? Már eleve ez a noname filléres fényerős maszatoktól élességet várni is irreális elvárás
Jobban járnál ha egy darab normális obit vennél az összes helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wi-Fi 7-es ASUS router jött a játékos kedvűeknek
- Le Mans Ultimate
- Gran Turismo
- Tomato firmware
- Sweet.tv - internetes TV
- Háztartási gépek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Fotók, videók mobillal
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4339, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 9600KF / RTX 3060Ti / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- ÚJRA! 256GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230 méret
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el:

jó ez is. Nekem XT sose volt.
A szíjjhajtással együtt brutál kombó. 
)
(najó, talán egy sakkpartihoz mégis ideális 🤣)
. Kiváncsi vagyok mire jutsz velük.

legalábbis nem minden részét.

hemaka