- Magisk
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Íme az új Android Auto!
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- iPhone topik
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrSealRD
veterán
válasz
kmarci25 #3504 üzenetére
, aztán hagyja szobahőmérsékleten kelni 12-14 órát
Itt ment félre a infó. Az tök jó amit leírtál, de a kérdező egy egyszerű (következtethetően gyors...) élesztős kenyér receptet kért. Valószínűsítem, hogy Soul Gem is hasonló elvárásokkal megy neki a témának. Így nem hiszem, hogy a 12-14 órás kelesztés releváns lenne számukra.
Ez már a ló másik oldala...
-
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3472 üzenetére
ez kicsit több, mint 10, de simán megvenném a 2év gar miatt
elek zoltán szakácsmester is a sencor cuccokra esküszik
-
Essejó
veterán
válasz
kmarci25 #3457 üzenetére
Inkább olyan 110-125, olykor 150 is
Már hogy a viharba ne érné füst?
azért használunk különféle füstölő fákat. Én főleg Bükköt, olykor Tölgyet. De lehet venni Pekándió, Hikori, meg különféle gyümölcs füstölőfát, öreg szőlő tőkét, régi boroshordó dongát. Az a 10-12 óra igazából a Brisket, az az marhaszegy-nél annyi. Sertés oldalas megvan 4-5 óra alatt, a csirke még hamarabb.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3440 üzenetére
Nálam mindig van itthon 20kg körül, nem szeretek olyan sűrűn boltba járni. A koronára vettem pár kg száraz tésztát, rizst, konzerveket, aztán ennyi már biztosan elég, hogy egy hónapot is kihúzzunk, ha nagyon muszáj. Ha meg nem lesz belőle semmi, akkor is egy évtizedig eláll mindegyik. Nem is értem miért 1-2 évet írnak ezeknél szavatosságra, amikor kb. 10-20 évig elállnak normálisan tárolva.
Amúgy voltam Aldiban nemrég, és a kedvenc olasz spagetti tészta már nincsen. Nem tudom, hogy nem hoznak olaszból korona miatt, vagy csak ennyire lerabolták, mindenesetre szokatlan.
-
bugizozi
őstag
válasz
kmarci25 #3448 üzenetére
A sörfőzést el lehet kezdeni alap szint úgy hogy van hozzá egy fazekam meg mondjuk max egy hőfokmérőm, vagy mindenképp spéci cuccok kellenek hozzá?
Szemeztem már vele, de még nem mertem kipróbálni, nem tűnik egyszerű műfajnak (a sajtkészítést könnyebbnek ítéltem meg, azt szoktam csinálni) -
Essejó
veterán
válasz
kmarci25 #3444 üzenetére
Mondjuk szemeztem vele, de nem éreztem még annyi elszántságot magamban, hogy neki lássak egy hőszigetelt szekrény szmókert építeni. Az meg, hogy készen megvegyem az egyéb okokból nem járható.
Nekem UDS-em van. Viszont ha erővel és anyaggal bírom akkor tervben van egy offset építése is idén, de ez még a jövő zenéje.
-
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3440 üzenetére
nekünk a húsrendelés jött meg: mi sem koronára terveztük, csak egy időre feltöltöttük a fagyasztót falusi vágásból származó friss hússal (4kg lapocka, 2kg oldalas, 2.5kg comb, 2kg csontos karaj, 1kg töpörtyű) ...csak áram legyen
ma délután megyek pennybe mert kell pár dolog: kíváncsi leszek... dakoták által sűrűn lakott területen van és általában így hónap utolsó napjaiban kevesen szoktak ott vásárolni
viccen kívül lehet hogy lisztből meg konzervekből kicsit többet veszek a tervezettnél (ez úgyis elfogy előbb-utóbb)
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3426 üzenetére
Bizony muszáj kidobni belőle.
Pedig nálunk hetente egyszer-kétszer van sütve, mindent, amit lehet azzal készítünk, mégis kellett már kidobnom... Amikor kezdtem kicsit túllihegtem a dolgot, és jól felszaporítottam.
Attól féltem nem lesz elég.
Most már azért belejöttem, és hatékonyan szaporítom.
-
devil-k
nagyúr
válasz
kmarci25 #3247 üzenetére
1,5 - 2 óra alatt megvan minden. Az eredeti receptben csak 20 g élesztőt ír, semmi mást. Én próbálom majd átvezetni az egészet úgy, hogy nincs benne élesztő. Kíváncsi vagyok, hogy úgy is megmarad ez a bélzet.
(#3248) mephi666
A tk. liszt beindítja a kovászt. Mindenképp érdemes hozzá tenni. Akkor jó, ha olyan tejes illata van. Ha már szúrós, acetonos, akkor éhes. Egy nap etetheted többször is. Pl. így.0. nap: 50 g liszt + 50 g víz = 100 g
1. nap: -
2. nap: -
3. nap: a 0. napi kovászmagból 50 g (a többi kuka) + 70 g liszt + 70 g víz
4. nap: ua.
5. nap: ua.
6. nap: ua.
7. nap: ua.
8. nap: ua.
9. nap: ua.
10. nap: sütésre készEgy nap 2x is megcsinálhatod ezt a műveletsort.
-
devil-k
nagyúr
válasz
kmarci25 #3242 üzenetére
Köszönöm szépen!
krizmo_
Miből gondolod, hogy kelhetett volna még?
A kép nem adja vissza a bélzetet, de ez nem leveles, hanem pihe-puha, hab könnyű tészta lett. Nyeresen 1 db kifli 100 gramm, sütés után pedig 87 gramm lett. Hibrid kifli, vagyis 60 gramm kovász és 20 gramm élesztő van benne 500 gramm liszthez. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3236 üzenetére
Nem fotóztad le miután megvágtad?
Hogy lehet?
Majd legközelebb.
Amúgy, szombaton kipróbáltuk az Artizánt, korán mentünk, ahogy tanácsoltad, és milyen jól tettük.
Kicsivel nyitás után értünk oda, alig volt pár ember. De mire jöttünk el, már rengeteg voltak, alig lehetett kijutni az ajtón. Minden nagyon finom volt, és ha már ott voltunk lisztet is hoztunk.
[kép]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3208 üzenetére
Én nagyon szeretem a házilag készült tésztákat (enni is, csinálni is).
Most nem rég néztem meg ezt a sorozatot: Jamie Cooks Italy , és kedvet kaptam a tésztás ételekhez. Elég sok jó ötletet adott ez a sorozat.Egész jók ezek a croissantok.
Mondjuk, alapból nem könnyű az elkészítésük, gondolom kovásszal mennyivel nehezebb lehet.
Zabkásás?Kíváncsi vagyok rá.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3166 üzenetére
Próbáltam már több vízzel is. 540g lisztet használok, 325 és 400g között lesz csak jó a vÍz. 450-nél már nem tartja meg, és összeesik, 300-nál meg már elkezd morzsolódni, és a gép se tudja kidagasztani, mert túl tömör. Persze, nagyon sokat számít a víz, rájöttem már én is. Az volt, az első, amivel kísérleteztem, most a lisztkeverékek. Ahhoz képest, hogy lisztkeverékek minősítéséből diplomáztam, sosem gondoltam volna, hogy újra foglalkozni fogok a témával.
Én most BL55-öt használok fehér lisztnek. Van esetleg valami, ami jobban működik, és magánember is meg tudja venni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
kmarci25 #3161 üzenetére
Közben utánanéztem egy kicsit: [link]
"A kovász előtészta, amely liszt és víz felhasználásával, természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül. Főleg kenyér előállításához használják."
Szóval igazad van. Gondolom az ecet- és tejsav miatt savanykásabb a kovászos.Kipróbáltam közben újra a grahamet. Tök véletlenül összekevertem a teljesőrlésűvel, és csináltam egy 1/3 fehér 2/3 graham lisztes kenyeret kb. 2/3 lisztnek megfelelő vízzel. Tökéletes lett. Szerintem amikor legutóbb csináltam, akkor tisztán grahammel próbáltam, és emiatt lett tömör az egész. Az eddigiek alapján talán 4/5 teljesőrlésű/graham - 1/5 fehér liszt lehet az arány, ami felett már nem emelkedik meg rendesen a kenyér és adalékok kellenének. 50, 66, 75 és 90% , amit már próbáltam. A 90% is levegősebb volt, mint a tisztán teljesőrlésű, de nem emelkedett rendesen. A 75% elfogadható volt. Még kísérletezek.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3158 üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Holnap tesztelem is ezt a módszert."A kenyered szép lett megint, innen látni, hogy finom is.
Miben sütötted? Picit mintha nem tudott volna nyílni, de ezek már nüanszok."
Köszönöm!
Bajban vagyok ezzel a bevágással, mert nem merek úgy megvágni csak a tetejét karcolgatom, legutóbb teljesen szétrepedt, amikor mélyen vágtam: [kép]
Előmelegített, 250C fokos sütőben kezdem a sütést sütőkövön, úgy hogy teszek be tálba forrásban lévő vizet is. Most egy jégkockát is tettem a mellé."Én nejlonszatyorban tartom."
Én konyharuhába csomagolom, de eddig mindig elfogyott 1-2 nap alatt, így nem száradt még meg, de szerintem majd én is abba teszem (nem hiszem, hogy mindig így elfogy majd). -
krizmo_
Topikgazda
-
Madoc
veterán
-
#76500480
törölt tag
válasz
kmarci25 #3138 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egyszerűen péksüteménynél nem jön össze a kovász áldásos hatása, de bagettnél sincsenek sikerek. Egyedül tényleg a kenyér ami szépen megreped, puha, levegős marad.
Ha valakinek hiányzik egy klassz sütőedény annak ezt ajánlom... nem az a sz.r, könnyű méregdrágán kínált konyhaikieg. [link] Fél kg liszttel készített kenyérhez elég, de kapható méretesebb is.
-
MrSealRD
veterán
válasz
kmarci25 #3133 üzenetére
No problem. Nem sértődtem meg. Írtam is, hogy komolyan vettem amit írtál. Ezért is vizsgáltam meg a dolgot.
Persze, hogy volt oka... mert próbáltam a hajtogatási fázisban minél több levegős részt kialakítani. Viszont egy ponton túl ezt nem lehet irányítani... Ráadásul itt most új liszt is került a házba. Még nem volt vele tapasztalat. Szóval még kell legalább 1-2 kenyér csak, hogy a liszt mint viszonyítási alap adjon valami tanulságot. (Kovászos kenyérből ugyan első, de a konyhába nem most estem ki. Én általában kicsit hosszabb tervezéssel megyek neki mindennek. Meg inkább technológiai a megközelítésem... Így az ok-okozati összefüggések fontosak nekem. Tehát ha alul kelt volna, akkor oké tényleg alul kelt. Ez van. Legközelebb változtatok. Csak ha nem erről van szó, te meg rámondod, hogy mégis... az meg félrevihet... másokat is.) -
-
#75501312
törölt tag
válasz
kmarci25 #3103 üzenetére
Ezt a gőzölést hogy oldjátok meg? Mert amikor kisebb hőfokon kezdem a sütést akkor egy darabig gőzöl, de bizonyos hőfok után már csak bugyborékol vagy már azt sem, gőzt meg nem is látok. Ha jól tudom egy bizonyos pont után már túlforr és nem lesz gőz. Hogy lehet ezt megoldani? A sütő oldalát én is szoktam spriccelni, de az hamar megszárad és kevés a gőz.
Sütőt most nem cserélnék, pedig állítólag van már gőzölős. -
inf3rno
nagyúr
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3094 üzenetére
Akkor legalább sosem lesz unalmas.
Gondoltam hétvégén elnézünk ide: Arán bakery
Megkóstolunk néhány finomságot, szigorúan ötletszerzés céljából.Valamint veszünk különleges liszteket.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3077 üzenetére
A lenmag kitűnő tojáshelyettesítő is.
Csináltam már belőle süteményt, tej és tojás nélkül.
Szerintem finom lett.Én a Jutavit halolaj kapszuláit szoktam szedni, és valóban csökkenti a koleszterint, a rosszat leviszi a jót pedig felviszi. Viszont legalább 1 évig kell szedni ahhoz, hogy észrevehető legyen.
Szerk.:
A kenyérbe én is szoktam tenni időnként, de vagy egészben, vagy pedig kicsit megtörve. Nem áztatom be előtte. -
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3055 üzenetére
én a konyharuhákhoz már hozzászoktam, csak figyelni kell, hogy amelyikbe gyakran törlöm főzés-sütés közben a kezem és nedves, azzal hosszú ideig nem szabad fogdosni a 200fok feletti tepsit
én most a penny-s bh 28 centis lábast néztem ki: ennek is szilikonborítású a fogója és 250fokig (elvileg) hőálló, sütőbe rakható, de most elbizonytalanítottál
ebből a márkából van már grillserpenyőnk és tökéletesen elégedettek vagyunk vele... a szilikont a jó szigetelő tulajdonságáról ismertem, ezért furcsa nekem is sütőedénynek használni
-
mephi666
nagyúr
válasz
kmarci25 #3052 üzenetére
sütőpapír: mióta elektronyos a sütő, olajat kb havonta használunk el 1 litert, mert majdnem mindent sütőben sütünk... (még a rántott cuccokat meg a bundás kenyeret is, enyhén lekenve olajjal) sütőpapírból viszont lennie kell mindig otthon
...asszony húga/kolléganője kérdezte, hogy sütünk sütőben bundás kenyeret meg még pár dolgot... mindketten leégették... nem raktak alá sütőpapírt
...nem is gondoltam, hogy mondani kéne, annyira alapvetőnek tűnt nekem (ha nem kenem ki az edényt, akkor papíron sütök)
#3053: most gondolj arra, hogy egyesek meg a bőr alá teszik a szilikont... blöeeee...
(kaptunk egyébként mi is szilikonformákat: egyszer nem használtuk még egyiket sem)
-
solena
tag
válasz
kmarci25 #3045 üzenetére
Jó, oké, a szőlőlevélen sütött kemencés kenyérnél kevés autentikusabb van, az tuti
Ki miben süt, ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más jön be. Nekem bőven jó a jénai, mivel nem vagyunk állandó kenyérfogyasztók, így nekem nem éri meg dedikáltan kenyérsütésre beruházni (bár lehet, hogy most hétvégén sütök, megjött a kedvem hozzá, de szombatig még sok víz lefolyik a Tiszán
).
-
solena
tag
válasz
kmarci25 #3039 üzenetére
Ja, így már érthető, hogy kifejezetten a forma
(de azért nem lepődnék meg, ha jénaiban is lenne szögletes forma) Esetleg ez? link
De van ilyen is, jénaiból, csak ennek nincs fedele (de nem lepődnék meg, ha egyébként lehetne hozzá kapni): linkDe egy jó jénainak szintén jók a hőleadási képességei, bár szerintem a legjobb a cserép- vagy másnéven pataki-tál
-
krizmo_
Topikgazda
válasz
kmarci25 #3016 üzenetére
Nekem meg inkább kenyérhez nagyon jó, csak tényleg 50 percet elő kell melegíteni a sütőt hozzá. De szeretek mást is kipróbálni. Megkérdezhetem honnan szerezted a vaslábosod?
Amúgy, a fapép szakajtó jobb, mint a nádból készült? Fentebb linkelted, hogy olyat is használsz.
-
Šolaire
veterán
válasz
kmarci25 #2993 üzenetére
Egy évig kovászoltam. Ha jól emlékszem úgy indítottam hogy 50 gr rozsliszt 50 gr víz. Utána mindig 50 gr kovász 50 gr liszt 50 gr víz. Így etettem. Azért akarom majd átetetni fehér liszttel mert a rozskovásztól a kenyerek sötétebbek lettek. Fehér kenyeret akarok csak ahogy írtad rozslisztel könnyebb kezdeni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged