- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Dtomka #50432 üzenetére
A "0 Fill" a "tömörítős" SandForce vezérlős SSD-k tesztelésénél volt lényeges.
Na és azt nem mondták, hogy lehetőleg mindig az aktuális programverziót kellene használni?
Ami a CDM-nél jelenleg a 8.0.4c, aminél van a menüben külön "NVMe SSD" tesztelési opció is, nem a 2017-ben (~ 6 éve) kiadott 5.2.2 verzió... -
Frawly
veterán
válasz
Dtomka #40159 üzenetére
Nem, nem lehetett volna SATA-t választani. Ez egy NVMe SSD, semmi köze se a SATA, se az IDE, se az AHCI protokollokhoz. Teljesen mindegy mit nyomkodsz rá, PCIe módban fog menni, legfeljebb ha elszúrod a beállításokat, ahogy most is tetted, akkor nem teljes ×4 sávszélességen, azaz nem full sebességen fog menni.
-
King Unique
titán
válasz
Dtomka #40159 üzenetére
Az 8-9%, ami nagyjából oké, bár általánosan 10% szabad terület javasolt, a Magician is annyit választ le OP célra, hacsak gyárilag nincs már elkülönítve a kapacitás egy része, mert akkor kevesebb is elég.
Amúgy jól tele rakva esetedben, lehet nem ártana lassan nagyobb tárolókapacitású SSD-t venni, vagy ha megoldható, akkor törölni/áthelyezni a felesleges fájlokat.(#40153) Frawly:
Nem emelte meg, továbbra is 32 GB a hivatalos rendszerkövetelmény, meg az is csak a 64 bitesnél, illetve csak 1903-as verziótól a reserved storage miatt. -
Ciccuka
veterán
válasz
Dtomka #37201 üzenetére
Itt 1 nap is sok idő.
Néha szükséges a legújabb béta használata.
Egyébként meg az első fő hozzászólásbán ez szerepel:
Sok kérdés érkezik friss SSD tulajdonosktól arra vonatkozóan, hogy a Hard Disk Sentinel hibásnak jelzi az új SSD-t. Kérjük mindíg a legfrissebb HDS-t használd! Előfordulhat, egyes SSD-ket csak a béta verzió ismer fel. -
Frawly
veterán
válasz
Dtomka #37201 üzenetére
Nem esik túlzásokba, igaza van. Lehet neked az 1 év nem tűnik sok időnek, de az SSD-k egy dinamikusan fejlődő terület, amelyen 1 év lemaradás egy ilyen programnál nagyon sok idő. Az 5.20-as óta kijött egy csomó verzió, nem csak az 5.20-as, de 5.30-as ágban is, most már az 5.40-esek az újak.
Az ilyen progikból mindig a legeslegfrissebbet szabad csak használni.
-
Frawly
veterán
válasz
Dtomka #37188 üzenetére
Így van, nem is lehet más. NVMe-nél nincs külön TRIM utasítás, hanem a megfelelője a Dataset Management deallocate parancsa ugyanazt csinálja, és minden vonatkozó lemezművelet közbe oda van ékelve, úgyhogy nem tud elmaradni, nem tud elfelejtődni.
IDE, SATA, SCSI/SAS meghajtóknál külön kell kiküldeni a TRIM/UNMAP parancsot, mert ezek a protkollok HDD-hez készültek és csak utóbb kerültek beléjük SSD-s utasítások, míg az NVMe kezdettől fogva SSD-kre lett kitalálva.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dtomka #37134 üzenetére
Alaplapod leírásában szerepel.
"Az M.2_2 foglalat egy M.2 PCIE eszköz x4 módban való használatakor megosztja a sávszélességet a SATA_56 csatlakozóval Állítsd be a BIOS-ban az M.2 PCIE eszközök x4-es módú használatát"
Ha 4x sebességre állítod, gondolom az 5-6-os sata-t letiltja.
A másik m2 foglalat, meg a sata1-gyel osztozik, de itt azt írja, ha sata ssd van az m2-ben. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dtomka #35992 üzenetére
Én az ms saját megoldásával szoktam megcsinálni az usb telepítőmet és eddig az is tökéletes volt.
+1 gondolat
És usb 3 nem ajánlott (még mindig nem) usb telepítéshez, én ezt már régen tudom, te nem? Nem minden pendrive- ot ismert fel. Ezért 99% ban usb 2 -t érdemes használni!Itt nem lehet olyan gond is, hogy pl az usb3 közvetlen a chipsetben lévő vezérlőre van e kötve vagy egy külön vezérlőre? Mert nekem a win10 telepítő kapásból ment eddig usb3 portról, pendriver-ról és külső hdd-ről is.
-
King Unique
titán
válasz
Dtomka #35992 üzenetére
Ez hardvertől is függhet, meg van amikor akár a pendrive sem teljesen mindegy. Sőt olyannyira, hogy a linkelt példánál a másik rendszert csak ilyen beállításokkal tudta bootolni az illető, holott elvileg ezek állítgatása nélkül is működnie kellett volna. A Windowsoknál amúgy a W7-nél szokott gond lenni az USB 3.0 port a natív támogatás hiánya miatt, annál kell tákolni, beleintegrálni a drivert. Vagy USB 2.0 portot használni a telepítéshez. W8.X és 10 esetében viszont általában nem, mivel azoknál adott a natív támogatás.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Dtomka #35992 üzenetére
"De ettől még Redmond -ban nem hülyék dolgoznak, szerintem...."
Nem írtam ilyet én sem."És usb 3 nem ajánlott (még mindig nem) usb telepítéshez, én ezt már régen tudom, te nem?"
Nem tudtam. Linux ISO-kkal eddig sosem volt gondom abból, hogy melyik port-ból/pendrive-ról boot-olok, ha azt a BIOS egyszer már látja és be lehet állítani a boot-sorrendnél. Jelen esetben is, ugyanazon a 3.0-s USB-porton egy Linux Mint Xcafe telepítő pl. minden probléma nélkül elindult.(#35991) King Unique: Nyugodtan.
Szíved joga, hogy mit írsz.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Dtomka #35766 üzenetére
Nagyon leadták az utóbbi időben a gyártók (alsó és a középkategóriáig bezárólag). A legnagyobbak is Samsung 840 és Evo szériák, Intel is, Micron/Crucial is. Túl jó szériák voltak még az elején ideje volt csökkenteni az élettartamot.
Kingston, Adata már gyakorlatilag vállalhatatlan
Én jelenleg már csak ezekben bízok:
SkHynix, Plextor, Lite-On, Toshiba -
-
Frawly
veterán
válasz
Dtomka #31117 üzenetére
A szmájliból ítélve nem komolyan kérdezed. Ha évek kellettek, mire 1%-nyit esett a kondíció, akkor ilyen elhasználódási ütemben már csak párszáz éve van hátra annak a szegény meghajtónak, mire eléri a 0%-os szintet, javallott lett volna még tegnap tüstént lecserélni, nehogy ráolvadjon az alaplapra
Firmware az azért legyen mindig a legújabb rajta, a bechmarkeredményektől függetlenül. Ezek az eredmények egyébként pariban vannak, a lényeg, hogy hozza a drive minden firmware-rel azt, amit SATA3-on hozni lehet. Nem kell ezt túlgondolni. A 2500k és a 6700k az Intel procikra akart utalni?
-
xuldar
addikt
válasz
Dtomka #25068 üzenetére
Ssd-t nem javaslok tárhelyként használni. A vezérlő chip sajnos bármikor tönkremehet, akkor pedig a kollégád ihat hideg vizet az adatokra, nem fogja visszaszerezni őket.
Ha játékokat tesz az ssd-re, azokat úgyis újra kell telepíteni új windows esetén. Így felesleges a 2 partíció. Akkor nem felesleges, ha több rendszert akar tartani ugyanazon a gépen, pl. windows+linux.
A játékok a gyorsabb betöltésen kívül semmi mást nem profitálnak az ssd-ből. Ha nem kell nekik sok hely, elég lehet egy 240/256-os ssd, a különbözetből és a 2 régi winyó árából meg vehet egy újabb, nagyobb winyót. -
-
Bodor
veterán
válasz
Dtomka #17502 üzenetére
Nagyon jó program ez a Recimg Manager.
Nem azért ajánlottam, hogy az SSD-t kíméld, mert annak meg sem kottyan egy újratelepítés, hanem azért, mert sok időt meg lehet spórolni vele.
A Windows természetesen alap állapotba áll vissza, és a programokat is testre kell szabnod, mert értelemszerűen az egyéni beállítások elvesznek, de legalább nem kell hosszadalmasan programokat telepíteni. -
Bodor
veterán
-
Dtomka
veterán
válasz
Dtomka #11876 üzenetére
Sziasztok!
Tavaly (2014-06) hóban vettem (ezért válaszok a saját hszemre) és azóta használok a win 8.1 -et. Régebben ~ 3-4 havonta újraraktam a rendszert amikor még HDD-t használtam rendszer alá. Úgy érzem kicsit lassú lett és emiatt újra szeretném telepíteni a win..-t. A kérdésem ti hogyan csináljátok?HDD nél mindig formáztam, de úgy tudom, hogy SSD-nél nem ajánlatos mert rövidíti az "életét".
Köszönöm a választ. -
-
colossal89
tag
válasz
Dtomka #11875 üzenetére
Szívesen!
Természetesen támogatja a trim-et az SSD amit használsz, gyártó oldalon fel van tüntetve, és jómagam is ezt a típust használom. Amit linkeltem ott pedig, a (fontos beállítások és teendők) oldalon le van írva, hogy lehet ellenőrizni, hogy támogatja e, és egyáltalán be van e kapcsolva a szolgáltatás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Hegesztés topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- 3D nyomtatás
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyaralás topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- NBA és kosárlabda topic
- Spórolós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Xiaomi Redmi 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest